Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Az egy vicc heveder, arcvédő gondolom lyukacsos amin átmegy a csiga, hogy áll azon az a szarv? Szájmaszk minek? Plexiset akkor minek találták fel? Meg amúgy is szájmaszk minek? Abban a keverőedényben mi a profi? Nem olvad el a benzintől?
Na, látom jól beindult a topik. Utolsóként még elugrottam a helyi kisgépeshez, kis tapasztalatot szerezni. Ő Kasei gépeket tart. Elmondása szerint tök mindegy hogy Husqvarna vagy kínai van nála, az összeset leölik a bérlők két év alatt. Akkor meg már az olcsóbbat éri meg neki üzemeltetni. Ezt is megértem valahol, viszont Én azt gondolom letettem a voksom a Husqvarna mellett. Még akár maszekolni is jó lesz, 1-2 kósza hétvégére.
Már csak ezen vacilálok, megéri-e a felárat a nagyobb gép:
20-30 ezer között kaphatóak még mindig komplett fűkaszák mindenféle tartozékkal. Ha annyira rosszak lennének már rég senki nem venné őket. Sőt 30k körüli példányok már áruházi garisak.
De igen, kilehet fogni jó példányokat is meg olyat is ami a 2. üzemóra után nem fog elindulni. De stihlnél is kilehet fogni selejtet vagy véletlen megölöd valahogy stb amikor garin túl megy tönkre... ott sem 0 ennek az esélye.
Szerintem van az a felhasználói réteg akinek csak ez éri meg. Hobbi vagy kiskert felhasználásra, vidéken ahol a profi gépet nem mernéd letenni sem sehova, vagy éppen olyan részeges a tulaj hogy néha elfelejti bekeverni a benzint stb neki csakis a kínai való.
Még én is elgondolkoztam hogy a 250 ezres husi helyett ha minden évben veszek egy új kínait akkor 10 éven keresztül az árából vehetnék évente egy új kínait. Sőt ha bevállalom a legózást hogy javítgatok akkor ez a pénz akár 15 évig is elegendő lenne.
15 évet kifog bírni a husi ha ugyanazt a kínzást kapja mint amit a kínainak merünk adni?
Tudunk hozni példákat pro és kontra. Az benne a szép, hogy igazak is. Kinek beválik, kinek nem. Sajnos a rákfenéje is pont ez. Vagy ilyet kapsz, vagy olyat. Ezt viszont nem mindenki tolerálja. Még ennyi pénzért sem.
A télen hozzám vágtak egy ilyen "rettenetet", amiről itt társalogtatok. Csak amiatt foglalkoztam vele, mert viszonylag egyben volt és akár hányszor indítottam, max második-harmadik rántásra indult. Cseréltem rajta szimeringeket, szöghajtást, komplett tankot és damilfejet. Levett szórásvédővel, kiengedett damillal használom. Csak olyan munkákra vittem magammal, ahol a többi gépeimet kímélni akartam, gondolva arra, hogyha ez behal, megy a méhtelepre. Egyenlőre még nem akar meghalni, így már heti rendszerességgel használom, ijesztgetve ezzel a szomszédokat. :) Nem túlzok, ha azt mondom, hogy amennyit belefektettem, annak több, mint százszorosát behozta. Tényleg elgondolkodtató, hogy "olcsó volt-e az olcsó". :)
Én meg 2-3 ezerből tudnék venni hozzá karburátort, ha kellene... de eddig nem kellett :)
Most hétvégén nyúltam hozzá először, mert kilazult a csavarja, és leállt a motor. Ilyenkor, mikor látom, hogy két év alatt mennyi mocsok gyűlt össze a légszűrőházban meg a kis szivacskájában, érlelődik bennem az elhatározás, hogy meg kellene takarítani... de aztán mikor végeztem a munkával, beraktam a zsákba, be a csomagtartóba, és még most is ugyanúgy van felakasztva a garázsban... lehet, hogy mikor legközelebb előveszem, megint csupa szőrös penész lesz az egész a rárohadt fűtörmeléktől :(
Annyi pénzért kész csoda, hogy egyáltalán beindul az a rettenet. Most rendeltem karburátort épülő 165RX-hez az 32ezer volt akkor egy ilyen Straus ezért a pénzért jó a szomszédot ijesztegetni?
Szomszédom vett két éve ilyen Straus nevű rettenetet a piacon. Akár jó is lehetne, hisz kb 150-200 m2-t vág vele nagyjából háromszor egy évben. Az is inkább PR fű. De valahogy ezt sem bírja. Azóta a harmadik porlasztó van rajta és mégis félórás procedúra beindítani. Ugyan azt sosem néztem meg hogyan indítja, mert távol tartom magam tőle ilyenkor. Az ember nem keresi a bajt, jön az úgyis magától. Szöghajtás is volt már cserélve és a hajtószár is, a szórásvédő szintúgy, no meg a tank kétszer. Ezt éppen tegnap summázta, amikor a harmadik pohár almapálinka után (ami,mint tudjuk elősegíti az igazmondást) elgondolkodott rajta, hogy olcsó volt-e az olcsó.
(mondjuk az furcsa lenne ha damillal leállna, késsel meg menne)
Ahogy mondták: valószínűleg megkopott a meghajtótengelyen a bordázás, ami valószínűleg a kuplungharangot is kikoptatta... azért mondom, hogy a harang felőli részen kophatott el, mert a tengelynek van egy kis játéka a kuplungharang és a szöghajtás között, és gravitáció miatt a szöghajtásban teljesen benne van, a kuplungharangot meg nem tölti ki teljesen... Ideiglenes megoldás ha a szárban megfordítod a tengelyt, nekem ez segített, aznap tudtam folytatni a munkát (a tengely szöghajtás felőli bordázása teljesen ép volt, amikor megfordítottam a lenyalt vég épen maradt része fogta a szöghajtást, és az ép tengelyvég meg még tudott kapaszkodni a kuplungharang ép részével :)
Valószínűleg a kuplungharangot is cserélni kell a tengellyel, de azért nézd meg a szöghajtás fogazását is.
Ja, és nem tudom nálad mennyire macerás a kuplungharangot kiszedni, én a kínainál házastul cseréltem, 1-2 ezer forintért nem érdemes vele kínlódni...
Ahogy néztem a 135R még kapható is újjonan, 543RS-t nem találtam használtan se. De akkor ezekkel nem tudok mellélőni, köszi (max ha kifogok egy agyonhasznált sz*rt, de szerintem marad az új 135R).
A Husqvarnákat szándékosan hagytad ki? Pedig érdemes ott szétnézni. Az Oleo Master áráért kapsz egy 543 rs-t és örökös lesz, mint a nyomorúság. Amire neked kell teljesen jó. Egy 135r pedig még olcsóbb és az is nagyon jó.
Próbáltam kissé ajánlott és jobban ajánlott márkákra szűrni (Stiga, Oleo-Mac, McCulloch, Stihl, Makita). Belebotlok a 90 bruttóba és a közel 200 bruttóba is. Kérdés hogy elég nekem a kisebb köbcenti/teljesítmény (és ez persze papíron mit mutat, az egy dolog). Gondolom a 2T a jobb út, de ha javalott a 4 ütem, azt is megfontolom. 2-3 havonta nyírnék egy ~1000m2-es placcot, a gaz bőven derékig tud érni, szeretnék relatíve sokat bíró gépet, de nyilván nem ipari használatra. De ezeket ugye már írtam:)
- a szárban levő meghajtó tengely valamelyik végén (kuplungházi, vagy a szöghajtás felőli oldal) a bordák elkoptak, ledarálódtak, vagy
- 10 éves kasza lévén elképzelhető, hogy a sok használattól a képen látható kuplungharang kuplunggal érintkező pereme elkopott és levált, így a kuplung nem tud minek nekifeszülni. Én már jártam így, a kuplungharang cseréje megoldja a problémát.
Először nevet kellett szerezni valamiben egy cégnek, nem gyárthatnak mindjárt gagyit, az majd később jött. Ma meg már mindegy, 1-2 csúcsmodellen kívül minden gagyi.
Damilos fűkaszák elsősorban nem szétszedhetőre lettek tervezve, nyilván a kuplungnál szét lehet őket szedni de kizárólag meghibásodás miatt. 165rx-ből indulok ki amiben a tengelykapcsolótól jön egy 10mm átmérőjű tömör alu rúd ötvözet a csillaghajtásig ez kb a leghosszabb elem ami nem bontható ~2m.
Sziasztok. Van egy ~950m2-es füves területünk, amit 1-2 havonta le kell kaszálnom. 50-50%-ban fű és derékig érő gyom nő rajta. Milyen fűkaszát javasoltok ilyen célra? Villanyvételezési lehetőség van, de nem akarok akksizi/hosszabbítózni, valami azt súgja hogy egy jó 2T benzines gép kellene nekem. Ha jól sejtem nettó 100ezer körül már lehet kapni tartós, megbízható(?) gépet, amihez van alkatrészellátás is. Karbantartás nem hiányzik, de nyilván megoldom mert muszáj (van itthon elég "kacat" már:)
188 cm magas vagyok, masszív gyerek, kb 90 kiló. Nem árt ha szét lehet szedni a gépet, sima szgk-val hurcolnám.
Van esetleg bevált típus? Illetve gondolom vannak kerülendő gépek is.
Elnézést ehhez a részéhez nem értek, mármint mikor kell gyűrűzni hónolni stb. így megvárnék egy szakértőt a kérdéssel, ezért erőtlen ahogy írod és könnyű berántani is.
Tehát az FS460C 341 ezer Ft-os ára helyett megkaptam a gépet 250 ezerért tehát 91 ezer Ft-ot spóroltam.
Első látásra fura volt, mintha műanyag lenne a felakasztója, meg a légszűrő is szerszám nélkül levehető, 3db műanyag pattintós fül tartja, illetve a szórásvédő is egyetlen csavar oldásával leszedhető.
A tank nem az alján helyezkedik el, így egy erősebb leejtés esetén nem lyukad a tank. xd
Hevedere is macerás, de megéri mert tényleg kényelmes is. Amíg sthilnél a gépen kell arrébbakasztani, itt egész egyszerűen a hevederrel együtt csúsztatható így nekem jobban a kezemre esik.
Indításhoz követtem a használati útmutatót. Pukkant egyet és nem indult. Aztán rájöttem hogy kikapcsolt szívatóval kell próbálkozni és indult is. A gázadagoló retesz nagyon nagy gázt ad neki, felpörög nagyon, gyorsabban ment mint ahogy a bejáratás alatt vágtam vele a füvet, holott kínai kaszáknál épphogy annyi gázt szoktak adni hogy csúszik picit a kuplung.
Használati írja hogy "Az alapjárati fordulatszám beállítása" és a "A startgáz-fordulatszám beállítása", ezeket nekem kellene beállítanom vagy jó úgy ahogy jött postán?
Illetve a nyomáscsökkentő szelepet tényleg kell-e mindig használni hideg motornál mint ahogy írják?
Mert a használati nem teljesen szavahihető, írja hogy a damilfej alá kell két alkatrész, de persze alátét csak a kés alá való leszorító van, azzal összerakva meg nem fasza:
De nélküle meg jó.
De ilyeneket is ír az user manual: "Áztassa vízben a fűvágó damilt 2 napig, mielőtt felszereli a termékre. Ezzel megnöveli a fűvágó damil élettartamát."
Használati szerint nincs benne katalizátor, de mégis csak az indításkor füstöl, amúgy szinte nem is érezni a szagát.
Azonkívül hogy több műanyag alkatrész ( légszűrő felfogató, akasztó), illetve a gázkar is elég ócska és lötyögősnek tűnik az fs460-hoz képest erőben és kényelemben már most érzem hogy simán vetekszik vele.
Tehát köszönöm aki ajánlotta, nem bántam meg, megérte egyenlőre!
Gázadásra rögtön reagál, nemúgy mint az mtronicos stihl.
Egyedül a közmunkások meg hasonló nemtörődöm kategóriájú embereknek éri meg kipengeti 91 ezerrel többet az azonos tudású sthilre mert ez kissé odafigyelősebb: Neccesebb az indítása, startgáz kapcsolás, nyomáscsökkentő szelep, gázadásra nem kapcsolja le a szívatót, nem úgy mint a stihl stb, légszűrőtartó kapcsok tuti letörnek ha részegen feszegetik stb.
Tehát nemértő nemodafigyelősöknek tényleg egy mtronicos stihl kell.
Nekem nagyon megérte, bár még csak két tank ment el, de megtudom szokni a gépet. :-) Remélem üzemórában is tud vetekedni a az ms460-al.
Ui:
"Az 545FXT markolatában fűtőegységek találhatók."
Hogyan működik, kipuff gázzal melegíti vagy elektromos úton?
kb. 6,5 bar kompresszió az elméleti minimum és valahol 8-12 bar között (inkább közelebb a 12-höz) megfelelő. Mondhatni ha van a gépben elfogadható mértékű erő akkor használd nyugodtan, azért idővel ráfér egy javítás, ha melegen is hasonló a kompresszió.
Mondhatni filléres tétel, megtréfált a benzincső és a benzinszűrő, egyszercsak megállt az egyik gép és nem kapott üzemanyagot. Karbit kitakarítottam szintúgy semmi, majd benzincső és szűrő csere után magához tért. :-) Szerencse hogy kaptam hozzá eredeti husqvarna szűrőt, a cső 3.2mm átmérő belül és 8mm kívül aki 165rx-hez akar venni.
Itt a képen látható van egy furat, kaptál gyárilag az FS38-hoz egy ilyen átmérőjű alu rudat amit ha beletolsz és forgatod a fejet enyhén tolod le az alu rudat akkor megakad és le tudod csavarni a fejet.
"Úgy képzeld el mintha a Golfot és a Passzátot egy árban adnák. Az igaz hogy a Golf egy kicsit
könnyebb meg kevesebbet fogyaszt de minden másban jobb a Passzát."
Hát ez így elbizonytalanított, de remélem a husqvarna 545rx-el 250 ezerért nem járok rosszul...
Jövő héten hozza a futár ha minden jólmegy meg jut még addig. Mire kell figyelni egy ilyen dobozban jövő gépnél, mi az ami miatt azonnal vissza kell vinni?
--------------
Tegnap próbáltam egy Stihl FS 460C gépet, nincs 5 éves, szezonban havi 1000nm2-ert megy.
M-tronicos, mondja a gazdája hogy a tűző napon az 50 fokokban elveszi az erőt a számítógép, sőt van amikor túl melegen nem is engedi indítani. Leállítja, be se indul egy darabig mondván túl forró a motor.
Egyetlen furcsaság volt számomra hogy alapjáraton mikor meghúzom a gázt akkor torpan, mintha fulladna és csak utánna kezd felpörögni.
Mintha fáziskésésben reagálna a gázra, míg pl egy 260-as amiben nincs m-tronic azonnal reagál a gázra fulladás nélkül.
M-tronic vezérléssel akkor bolondbiztosabbak a gépek, azokat nehezebb megölni? :-)
De az M-tronic számolja az üzemórák és az indítások számát is, szóval csodálom hogy nincs még a neten statisztika hogy mégis mi az az üzemóra amíg átlagban nem kell nyúlni a motorhoz?
Érdekes kérdés: M-tronicos gép tönkremehet másodlagos villámcsapástól, vagy egy EMP támadás vagy durva napvihar esetén ezek is használhatatlanná válnának?
Minden fűkaszámat, még az elektromosat is kiszoktam slagolni minden munkavégzés után. Mondanom sem kell, a motort nem éri víz, csak a szárat meg a végét. A terelőről ha frissen rögtön lemossa az ember akkor simán lehozza a víz a szennyeződéseket, a szárat meg egy mosogatószivaccsal szoktam szép tisztára subickolni.
Drótkefét még sose használtam, sőt a műanyag elemek nem is díjjaznák.
Utánna igen, beszoktam indítani, így damilfejben nem marad víz meg a késen se, aztán kirakom a napra vagy a szélbe és csak utánna megy a garázsba.
A motorburkolatot viszont nem szoktam tisztogatni, azt max akkor ha szét kell szedni.
Légszűrőt se szedegetem ki mindig, szezonban max kétszer.
Persze van aki minden munka után kiszedi a légszűrőt és szerintem úgy több port ver a motorba mintha hozzá se nyúlna..
De mivelhogy pollenallergiás vagyok így szeretek eső után kaszálni/nyírni mert akkor szinte nem is porol.
Vizes fű kaszálása után meg csak jóttehet a kislagolás. Bár az ilyen elektromos meg kínai kaszák kotyogós szöghajtásának megint kb ugyanmindegy az ilyen dolog..
Az a fontos,ha vizzel mosod,utána inditsd be a gépet,kicsit járasd meg,hogy az esetleg benneb maradt vizet eltávolitsad belőle...nehogy valami összerozsdásodjon benne...
Vízzel még nem mostam damilos fűkaszát, bevallom őszintén.. Mindig egy erre alkalmas fadarabbal lepucolom majd drótkefével is pucolom aztán kinek mi az igénye az újabbak már nem készülnek olyan strapabíró anyagból, főleg ha egy szórásvédőre gondolunk persze ha ritkán takarítod sem lesz baja. :-)
545RX, eldöntöttem. Rezgéscsillapítás fontos mert nem bírja a kezem és ilyen áron rezgés csillapított stihlt nem kapok. Kapok annyiért úgy néz ki, de remélem nem valami visszavitt vagy javítottat mert újnak hirdeti az üzlet de nem hivatalos HUSQVARNA kereskedés.
Nem elektronikus a porlasztó azt mondták.
Kell valamire figyelni a husiknál, vagy csak nem tőgázos használat kisfűvel bejáratás, full szintetikus olaj, 1:33 majd 1:40 aránnyal és remélhetőleg jósokáig elmegy?
Van elektromos porlasztós is-azt,hogy sima porlasztóval is kapható,azt nem tudom... rá kell nézni.A stihl 240 most 255 ezer-ha ennyiért kapsz újban Husit,akkor mérlegeld a dolgot-tiz ccm-el nagyobb motor,jóval erősebb hajtás rendszer,szintén jóval erősebb komfort rendszer...tehát nem egy osztály a két gép... nem is egy felhasználási körre van tervezve...
Jobb-nem jobb:ezt azok tudják,akik használtak ilyent is-olyant is,elméletileg az üzemóra meg egyebek az mind nagyon felhasználó és egyéb körűlmények függvénye.De felesleges is beszélni ilyenekről,mert ha a 240 és az 545 között vacilálsz,akkor egyértelműen jobban jársz ugyanazon árért egy erősebb,magasabb osztályú géppel.Vannak itt Husi felhasználók,majd biztosan segitenek,mire kell figyelni a munkavégzés során...
Amit írtál az 553 rs-ről betűről "betűre" alátámasztom...brutális kondi van benne :D nekem még a 180 E ft-os akcióban sikerült megcsípni...nagy hiba lett volna kihagyni.
Legegyszerűbb bemész egy Stihl boltba és megtekinted őket, szerintem ott kézbe is engedik venni ha komoly a vásárlási szándék. 185 magas vagyok nekem a 260-as szára megfelelő, de azt nem tudom milyen kell magasabb embereknek. Reméljük összejön valami erősebb, és méretben is kényelmes gép én nem tartanék a 235, 240-től sem ahogy írod.
BC 400T, a lagyszárú cuccokat damillal toltam le, meg van a gyari 3 ágú kés. Érdemes valami mást venni hozzá?
A mulcsozó kés milyen szituációkban jó?
A gépben volt egy szögletes narancs damil (gyári, vagy az előző gazda rakta bele), ami elég jónak tűnt. Vettem egy kis tekercs noname szürke szögletest tegnap egy szaküzletben, ami szerintem jobban bírta, de kevésbé haladtam vele jól. Milyet javasoltok vastagabb lágyszárú gyomokhoz?
Köszönöm a tippet, a kapcsolónak a saruja volt lehúzva, így érthető, miért nem állt le :) Plusz a gázbowden háza is ki volt akadva, tehát nem csoda, hogy pörgött magától..
Ezeket orvosolva, szépen rögtön indult, egész használható volt az alapjárat, az automata szivató szerintem nem működik, vagy meleg volt, és nem akart, de láttam, hogy nem mozdította a pillangószelepet.
A motor alapjáraton szépen jár, fel is pörög, meg tartja is a fordulatot, talán lehetne kicsit hirtelenebb a gázreakció, de majd szépen behangolom.
A kaszálást is kipróbáltam, az a része is működik, a csapágyak szóltak egy kicsit az elején, majd mindegyik zsírt kíván, szét kell kapnom.
Pár kérdésem maradt:
- alapjáraton néhanéha magától nőtt és csökkent az alapjárat, az mitől lehetett? Nem nagyon, csak éppenhogy hallhatóan
- amikor már bőven bemelegedett, akkor leállítom, és rögtön elindítom, csodásan indul. Azonban állt 5-10 percet, próbáltam ráindítani, de nem ment, szerintem be is köpte. Ez így normális? A kocsim is nehezebben indul ebben az időintervallumban, szóval gondolom igen, de jó kérdés :)
- plusz amikor akartam melegen indítani, akkor észrevettem, hogy könnyebb volt rántani. Az csak azért volt, mert rendesen fel volt olajozva a henger, vagy mert meleg volt és a tágulás miatt?
Amúgy van valami howto arra, hogyan és mit kell karbantartani? (zsírzás, stbstb..)
Sziasztok. Azt szeretnék kérdezni a hozzáértőktől, hogy adott egy Husqvarna 545 RX fűkasza. Teljesen új, még a doboza se volt kibontva. Viszont 4 éve vették szakkereskedésben, eddig állt. Még benzin se volt benne. Lehet ennek baja valami? Membrán, benzincső, stb. Ilyenekre gondolok. Köszi a válaszokat.
Sajnos kell róla számla és jó ha 10 év után is van alkatrész, ja meg persze mégjobb ha szinte sosem romlik el.
Ezért inkább maradnék a stihlnél, igazából a 260-as lenne a választás, egy bajom van vele, rövid a szára és drága is, ezért inkább elmozdulnék a 240 és a 235 felé is.
Csak kérdés azoknak milyen hosszú a szára, illetve jár-e hozzájuk duplavállas heveder?
Sok évre lebontva azért megéri a drágább gép, főleg amelyik megbízható csak takarítod, damilozod meg tankolod.. 165RX-et többek között ezért szeretem, ék egyszerűségű, megbízható ~4LE van benne súlya van és nincs rezgéscsillapítás egyáltalán.. persze lehet találok hozzá gumibakot cikkszám alapján, kitudja.
Most vettem egy BC 400 t fűkaszát. Sok tapasztalatom még nincs vele, az ötödik tanknál tartok. Azt már lehet tudni, hogy a rezgéscsillapítása jó, nyomatéka már alacsonyabb fordulaton is nagy, hevedere hasonló a Stihléhez. 2.5 Le-s, de nem tudom a minden napos használatot hogyan bírná.
Egy garanciális Oleo szervizes ajánlotta, aki szerint a hagyományos karbi állítási lehetősége előny az elektronikussal szemben.
Aki ilyet tervez venni nézzen szét a neten alaposan. Legtöbb helyen 200 000. Ft, de lehet találni boltot, ahol 180 000 Ft.
Egyébként most is egy Oleo 370 t kaszám van, már vagy 12 éve. Szimeringet, benzincsövet és "szuszogót" kellett rajta cserélni. Alkalmanként néhány órát használom, kiválóan működik. Nem rezgéscsillapított, de nem bizsereg tőle a kezem.
Illetve a vállhevedert szokták hozzájuk adni alaptartozékként? Mert ha külön kell venni +20 ezerért, az erősebb kaszánál meg alaptartozék akkor inkább azt éri meg megvenni.
Nem jobb-mivel a motorja jóval kisebb,ezért érthetően gyengébb is-viszont kényelmesebb az AV-ház miatt-tehát nem ráz annyira-van,akinek ez is számit...
Nyers erőt nézve az 553 egyértelműen jobb vásár-de siess,mert kifuttatják a szériát,hogy nehogy lekéss róla...
Vestax kolléga épitett át ilyen gépet csillapitott házasra-olvass vissza,kép is van róla...
Nálam az oleo 430 tl, 3 évet sem bírt ki. Pár tank után már "vonalkódos" volt a henger. (pedig, hogy dicsérték az oleokat.) A 755 Master bevált technkika, de hát azért az sem husi, stihl minőség.
Meg lehet nézni, csak lehet, hogy pénzkidobás lenne a vásárlásuk. Főleg a Hecht 163 fél hektárra, rabszolgáknak való. Nagyon nehéz és a heveder sem prémium.
A hamisítvány kiszűréséhez, "tapasztalt" szem kell.
Az 543 rs, kb. 2 lovas.
Az 553 rs, kb. 3 Le, jóval erősebb, mint a fs 360.
Kesztyűt még én sem használtam, sok fajta van egy kényelmeset és megfelelő vastagságút kell választani és levegőzzön. A túl vastag kényelmetlen. El kell menni egy boltba és fel kell próbálni.
Az 543 RS gyakorlatilag erősebb (2,8 LE), mint az FS 350 (2,2 LE), csak nincs rezgéscsillapítása? Saját területet kaszálnék, nem napi meló. A kesztyű mennyit segít (eddig nem ngyon használtam)?
Az 545 RX-szel az a gond, hogy nem érek rá várni egy használtra (épp nincs), újonnan meg nem fér bele a keretbe.
Kellene vennem egy fűkaszát elég nagy területre, vegyes dzsindzsához. Alkalmanként több órát menne folyamatosan. Damilt és alkalmanként kést is használnék vele.
150 környékén találtam használt, de szervizelt Stihl FS 550-et és FS 360-at, de ezek elég régi gépek lehetnek. Érdemes ilyet megvenni? Alkatrészt találni hozzá, csak kérdés, hogy hosszútávon egy ilyen Stihl-lel jár jobban az ember, vagy 150 körül egy újjal.
Javasolták még nekem az Alfa Centauri CR200 fűkaszát Subaru - Robin EHV035 motorral, de itt kicsit tartok az alkatrészellátástól.
Először nézd meg beindul e ha nincs bekapcsolva a gyújtás! Nekem is volt ilyen problémám, azután a csatlakozók széthúzása és visszadugása után megjavult.
Van egy pajtalelet (de szép állapotú) MTD 790-es gépem, anno behúzóhibásan vettem nagyon olcsón, hogy jó lesz a gazt késsel irtani, de megszűnt a gaz, így nem lett rá szükség.
Most azonban előszedtem, mondom csak megnézem, mi van vele. Akkorában asszem "megjavítottam" a behúzót (=párszor meghúztam, és megjavult), most kevertem benzint, beletettem, és nagy meglepődésemre pár húzásra indult is. Elsőre leállt pár mp után, majd elkapta, és kicsit dadogósan, de úgy is maradt. Aztán pár mp múlva elkezdett kicsit felpörögni, ekkor átkapcsoltam a kapcsolót 0-ra, és ment tovább... :D
Ezután elkezdett rendesen felpörögni, mondom akkor futás valamiért, amivel le tudom húzni a pipát (tudom, elvileg kézzel se húzna át, de nem akartam most kísérletezni), majd mire a műhelyhez értem (3-4mp) addigra leállt.
Ahogy gondolkodtam, akkorában lehet, volt vmi régi keverékem, amiből beleöntöttem, nem működött, majd félretettem, és most ugye elpárolgott, de gondolom az olaj ott maradt.
Kérdésem, hogy a 2T olaj tud "öngyulladni" úgy, hogy elvileg le volt kapcsolva a kapcsoló, mégis ment tovább egy ideig? (tudom, nem dízel..) Nem szeretném, hogy a halálba forogja magát, ha nem muszáj.
Kis kiegészités a témához-Fs 260 rezgéscsillapitása olyan,hogy a kuplungház és a védőcső között van egy gumi csillapitó elem-tehát nem semmi,de nem profi gépekre jellemző megoldás...minden egyéb alkotó rész egyébként megegyezik a profi Stihl gépekkel,csak még a szár kicsit rövidebb-de ha kell hosszabb rá,megoldható-meg még annyi,hogy itt csavaros porlasztó van,szemben a profik elektronikus rendszerével.
Fs-250.. lényegében egy nagyobb hengerű Fs-120-csak a motor egyezik meg az FS-350-el...
Megbízható jó gép az, 10+ éve van idehaza. Ezalatt egy damilfejet kellett venni rá damilt meg keveréket pedig ház körül sokat van használva így csak ajánlani tudom.
Stihl boltban kell venni és nem szabad betárazni. Veszel egy 200 méteres gurigát és ameddig elég. Persze, akkor vegyél ennyit, ha legalább 2 év alatt elfogy.
Korábban hozzám került egy Husqvarna 265RX, többé kevésbé egyben van de azért van mit csiszolni rajta.. hiányzik pl. az alapjárat állító csavar mely Whitworth menetes. Ilyet hol lehet beszerezni szerintetek? Tillotson rk23-hs eredeti karburátor van a gépen. Köszönöm a segítséget!
Hétvégén kaszáltam Husqvarna 545RX-el, azt vettem észre, hogy gázelvételnél a motor nem igazán akar alapjáratra beállni, pontosabban az alapjárat mintha "elmászott" volna pozitív irányba. Járó motornál rányomtam a primer pumpára, erre szépen beállt az alapjárat. Mi lehet a hiba? Dugulás? Membrán kezdi megadni magát a karbiban. (2013-as gép)
Megelőző kaszálásnál szórásvédő nélkül mentem, többször hosszú damillal, ez okozhat hasonló tüneteket (korábban szórásvédő rajta volt minden esetben.) A magas alapjáratot leszámítva más gondom nincs.
Az 555RXT szivacs (olajfilmes) szűrő átalakítással megy a gép kb 1-1,5 éve, lehet papírszűrővel megnézem mit mutat...
És esetleg benzin motoros fűnyírót tud valaki ajánlani? Pár 5-6száz nm2 re kellene egy valami jól működő benzinmotoros főgyűjtős funyiro nem kell hogy önjárós legyen, de ha az akkor az se baj. Ne kelljen folyton szervizbe vinni, tegye a dolgát, megbizhato legyen. Nem egy horribilis áron. létezik ilyen? Ha valaki tud akkor kérem ossza meg velem. Köszönöm a válaszokat.
Köszönöm. És pl egy 1-2 cm vastag gumi darabot nem lehet berakni utólagosan, oda a karhoz ahogy be csatlakozik a hosszú rúdba? Vagy az nem kivitelezheto vagy haszontalan?
Helló!Esetleg tudna ajánlani valaki normális damilt hq 545rx-hez eddig zöld színű 2.7mm-es kocka damilt használtam, de rend szerint össze olvad a damil.
Az én véleményem az 543RS kiváló, én főleg késsel használom (lucerna kaszálás) de damillal is, és ritkán ismeretlen tanyáknál na ott damil kés és fűrésztárcsa vegyesen. Ez végülis egy komatsu zenoa csökkentett rezgéscsillapítással(tubus nélkül) és kissé fojtott motorral(eu norma) Már elég régen megvette a husi a komát. Az én gépemen a husi szín és a feliratok mellett gyártás hely japán
Nem volt 135 r, az elado mondta hogy rendelhet de több hét mire megjönne, alig kapnak utánpótlást.
Viszont ezt pont volt egy db, akciós is volt, olcsóbb volt mint a sthil fs120. És akkor gondoltam hogy jó lessz nekem ez is. Mi az a tubus? Köszönöm a válaszokat.
Mint írtam, nekem volt ennek egy közeli rokona, a Mcculloch B40B elit. Teljesen hibátlanul dolgozott, megvoltam vele elégedve. A Husqvarna meg csak jobb lehet. :D
FS260 van itthon meg 165RX jelenleg ami üzemel, azonkívül hogy töltöm az üzemanyagot meg feltekerem a damilt a fejre + megtakarítom a gépeket úgy hogy enni lehetne róla és nem sokat kell tenni velük, pár évente egy gyertyacsere.. Elnézést ne kérjek, de nekem egy hengerszett csere nem oldaná meg a problémát egyszer eljátszotta volna ezt a Stihl vagy a Husqvarna ahogy mondod többet nem lenne olyan gépem. Ezek vásárlás óta mennek, az FS260 ~13éves a 165RX van 30 is.
Lehet egyszer vagy kétszer kicserélték volna, de utána biztos, hogy valamilyen úton-módon úgy alakították volna az egészet, hogy felhasználói hiba legyen. Rád fogták volna.
"Nálam már pár hónapos korában "vonalkódos" volt a dugattyú."
2 év garancia volt rá.
Mikor észre vettem, hogy csíkos a dugattyú rögtön be kellet volna vinnem szervízbe és kérni a komplett henger szett cserét és ezt eljátszani velük 4-5 szőr, míg él a garancia.
Ezekben tök igazad van, nem így kellett volna ezt kezelni az Oleonak.
Teljesen egyetértek ebben veled.
Amit akarok mondani, hogy pl a 755 Master tök strapabíró, bevállt gép. Nincs olyan kényelmes, ergonomikos, erős mint a Husqvarna vagy Stihl megfelelője, de szériahibája sem volt, sokat elmentek, elmennek.
El lehet cseszni egy szériát viszont, akkor nem kellene kereskedelmi forgalomba hozni őket.
Nálam már pár hónapos korában "vonalkódos" volt a dugattyú.
Vagy aki megvette és szar volt, akkor miért nem ajánlották fel a 755 master cserét?????
Megvettem 2015 tavaszán a 430 tl-t aztán 2018-ban az 545 rx-et.
Egyébként még 2019-ben is árulták a 430 tl-t, na ez a szomorú..... és akkor a hermes áfész műszaki referense, be akarja mesélni, hogy keverék volt a rossz.
Aztán beszéltem egy szervizessel és "privátba" elmondta, hogy a széria szar, reménytelen. Volt akinél karburátort is cseréltek.
A 420 és a 430 széria az Oleo-nál tényleg nem egy bevált típus, volt velük baj bőven ez igaz, nem jól sikerültek. De egy márkát nem egy konkrét típus alapján ítélünk meg. Én is írhatnám, hogy eddig 2 Stihl láncfűrésszel jártam már szervízben javításra, de mégsem mondom, hogy szar a Stihl, soha többet. Az Oleo Mac Spárták teljesen jók, nagyon sokat kibírnak, sokan használják őket, szeretik, nekem is volt már 4 Oleom, fűkasza, láncfűrész. Nem volt gond velük, mondjuk nem iparszerűen használtam, csak otthonra, ez igaz. Az Oleo profi gépei nem érik el egy Stihl vagy egy Husqvarna profi gépei minőségét de nem annyi az ára sem. A félprofi (farmer), vagy hobbi gépei viszont ott vannak ahol a 2 nagy gyártó ilyen kategóriás gépei. Ha nem otthonra keresne kaszát a kérdező, hanem napi munkára, akkor nem ajánlanám az Oleót.
Ha viszont a két piacvezető közül akar választani, akkor a husqvarna 135 a legjobb választás. Szerintem!
Amit ilyenkor a Stihlnek tennie kellene, pénz vissza (ennyi hacacáré után) és egy arra szakavatott csapat órákig-napokig-hetekig nyüstölje, ha kell atomjaira szedje szét és vizsgálja meg mi a baja.
Egy ekkora kaliberű cégnek mint a Stihl ennek bele kell férnie.
Feltéve ha számít az ügyfél-elégedettség.
Hisz mondta a ttárs hogy a szerviz szerint nem az ő gépe az első ami ilyen hibákat produkál.
"Részemről csak annyi érdekelt volna,hogy miért esik le az a fej...menet közben...de ezt azóta sem tudtam meg... az általam felérhető információk alapján..." - na ha az anyacég érdemben foglalkozott volna vele (megfelelő protokollokat kidolgozva) már tudnál a hibáról.
Olyan ez mint a Suzuki (SX4-Cross).
Sorra panaszkodnak a vevők hogy az autó beázik az első ajtóknál.
Nem mindenkinél de nagyon sok panaszos van a megfelelő Facebook csoportban.
A gyár tud róla mégsem tesz semmi, évek óta nem jött ki megfelelő javítási utasítás.
Ha panaszod van garancia idő alatt elviszed szervizbe, ott taknyolnak valamit az ajtón lévő fóliával aztán egy ideig-óráig jó lesz.
Na menjen a Suzuki a 'csába....Közel 6 millás autóról beszélünk.
Már atomjaira kellett volna szedni az autót hogy mi a baja....de nem foglalkoznak vele.
Nekem nincs ilyen autóm, de majdnem lett (Hondát vettem). Még jó hogy a mai világban az ember meríteni tud az ilyen visszajelzésekből és dönteni tud.
Nem haragszom-de:mi a biztositék,hogy "tényleg"leesett az a fej?Az ügyfél szava?Mivel ér az többet,mint az enyém?Többet ér egyébként...de mindegy.. Honnan tudod,hogy mit akart-vett egy gépet,elvégezte a munkát vele,utána visszavitte,hogy kérem vissza a pénzt..mert ilyen is van-mennyien próbálkoznak igy...
Nem mondom,hogy igy volt,csak egy lehetőséget vázoltam...
Nem deritették ki,mi volt az igazi baj-ha volt...csakugy bemondásra visszaadták a lóvét...totál életszerű-ugye-pont a Stihl,aki csak ugy osztogatja vissza a lóvét...
Te rovásodra kisérleteznek vele-basszus,a Te érdekedben kisérleteznek vele-hogy jó legyen a géped...ha már szerinted nem jó...
Ez olyan történet,mintha vennél egy autót,aztán mindig leesne a kereke...tehát látványos,és mutatós hiba-nem jó fényt vet senkire-sem a márkára,sem a tipusra,sem a szerviz háttérre..
Természetesen a legegyszerűbb visszaadni a pénzt-mindenkinek az-gyors,tiszta,látványos,eredményes...hogy hosszabb távon mennyire hoz vagy visz,az majd elválik..
Részemről csak annyi érdekelt volna,hogy miért esik le az a fej...menet közben...de ezt azóta sem tudtam meg... az általam felérhető információk alapján...
Kapott esélyt?Mit-hogy visszatették a szervizben a damilfejet-ahhoz nem kell a szerviz.. Te is visszateheted,nem garanciavesztő tényező-ha szabályosan van összerakva ott minden...
Szerintem érdemes szétnézni az Oleo Mac fűkaszák terén is. Bevált, megbízható gépek. Normálisan használva bírják a gyűrődést. Nyilván nem egy Stihl vagy egy Husqvarna minőség, de az áruk sem annyi és otthonra 1000 nm-re teljesen jó lehet. 2 év garanciát adnak rájuk, országos kiterjedt szerviz és bolthálózatuk van. Nekem is volt már, sőt most is van egy BC 400 T kaszám, bár lassan eladósorba kerül, de csak azért mert a nagytesót akarom megvenni helyette ( BC 550 Master). :)
Üdv, fűkasza vásárlás előtt vagyok, van kb 1000 nm kert, ami tele van nádal, először is azt szeretném kiirtani,(veszek majd szecskázó kést is persze) szóval jó lenne ha az se okozna gondot a leendő kaszának, de ha azt sikerült kiirtani akkor is gondozni kell a kertet, sthil fs91 esetleg fs120 amit néztem, de ha valaki tud valami jó alternatívát ami esetleg olcsóbb és nem döglik meg 1 év múlva, (husqvarna, vagy más márka) akkor megköszönném ha megosztaná vele. Köszönöm a válaszokat.
100-as benzint használok minden géphez már pár éve, főleg mióta ez a benzin "mizéria" van, hogy megeheti a 95-ös a tömítéseket stb.. lehet csak mondják, de számomra megér +30 forintot literje a benzinnek és mindig ugyanott tankolom (Shell) így még a karburátoron se kell állítanom az esetleges minőségi eltérés miatt.
Szia...kézikönyv-azt nem tudom,hol lehet...,de könyv nélkűl pár dolog...
Motorolaj-bármi,kerti gépekbe szánt 4t motorolaj,ezek általában SAE 30 szintű,egyfokozatú motorolajok,akár pl a Briggs gyári fekete dobozos olaja,akár a Stihl 4t olaja,akár pl a MOL Garden 4t olaja...illetve vannak jobb minőségű,magasabb teljesitmény szintű olajok is ,én pl ugy mondom,amit a Ladába raktunk jó olajat annó,az ide is bőven elég-15-40,én pl 20-50 Agip SHD párti voltam sokáig...20 óránként cserélve-vagy évente
100-as benzin nyugodtan mehet bele...nem árt neki,sőt,a kevesebb alkohol miatt kevésbé árt,mint a többi..
Benzinmotor használata tanulható-nem ördöngősség.Olajszint ellenőrzés,légszűrő ellenőrzés,szivató használatának rendszere-ha nem automata. Az adott gépnek mik azok a helyzetek,amik akár szállitáskor,akár tároláskor,akár használatban nem tesznek jót-tehát mennyire emelheted,fordithatod fel,döntheted meg-ilyeneket kell szem előtt tartani.Pl alap,hogy a gyertya felé nem döntögetjűk,inkább csak ellenkező odalra,de teli tankal inkább nem,tehát érdemes pucolás előtt inkább kijáratni a benzint,mintsem telitankolni...ezek meg nem sok könyvben vannak leirva...
Ha téglát fog nem szenved akkora kárt mint egy kés. Ahol lehet, én is a kést használom. lábon álló fűre, meg bokrot bontani sokkal jobb a kés. Igazából egy dolog van ami miatt rászoktam a láncos fejre: A jól elvastagodott borostyántakaró tartalmaz vastagabb elfásult szálakat, nem viszi a damil, és sokminden eltűnik benne, kövek, sitt, beton, amit nem látsz meg. Nem tenném kockára a 7eft-os mulcskésemet. A láncot nem kell egyensúlyozgatni, azt a kés recésre fenésére írtam. Ha korábban kivágott husángcsonkok vannak a földön és sikerül eltalálni, akkor valóban kitépi a kezedből a kaszát. A disznóparaj miatt javasoltam - meg tud akkorára nőni, hogy a damil ne bírja, és a kés csonkokat hagy, ami nagyon hamar újranő. Nem írta, hogy mekkorák, a lánccal mindenképp földig tudja rombolni, akkor is, ha köves a föld.
Van itthon két husqvarna 165rx, valamint két 265rx. a 165-ösökön nincs karburátor, tank így gondoltam átteszek a 265-ösről melyet alkatrésznek vettem. Majd olyan problémába ütköztem, hogy alkatrészek ugyan passzolnak, de a szivató visszahúzó rugót nem tudom beakasztani mindkét oldani, van esetleg valakinek ötlete ezzel kapcsolatban? Köszönöm a segítséget előre is!
Én főleg kaszálásra használom a kést susnyás ritkábban, lehet rosszul használom nem reszelgetem csak forgatom hogy egyenletesem kopjon amikor már a csillag végei legömbölyödnek és kb 1cm rövidülnek akkor megy fel az új. Szerintem normális pengét nem szükséges reszelgetni. Persze mind ez nem igaz a tégla vas beton "kaszálásra"
nem az a gond, hogy nem lehet vele valamit csinálni, hanem hogy másik eszköznél (damil, mulcskés, kés) nem hatékonyabb... ráadásul, mint írtad, még egyensúlyozgasd is...
a füvet csak nyaldossa, a cserjét meg szebben viszi a kés. szederindás szutyokba meg legjobb a mulcskés!
ha visszafelé fogsz vele valami combosabbat, a kaszát kiszedi a kezedből.
Mondjuk ha elbirna a fej, meg a gep sem fuldokolna akkor 3mm-es damillal nyomnam. Igy jobb hijjan a kezikonyv alapjan megadott 2.4-es szogletessel vagom. A parejt tonel meg el tudta szakitani, de a tepkedte a damilt. A porcsin meg kapas lesz mert csak szanaszet szorta a vizes tolteleket, foldig meg nem birtam legyalulni.
nekem 4mm vastag van, dolgoztam vele 43ccm és 52ccm kínaival is, szöghajtás még nem mert tönkre egyiken sem. Lendületből dolgozik, felpörgeted, és beletolod a gazba fentről lefelé. líciumot és egyéb bokrokat szoktam vele lebontani - a földdel teszi egyenlővé, 10-20cm-es ágdarabok maradnak ott. Ha cakkosra reszeled, jobban vág, nem csúszik le róla a vessző akkor sem, ha már tompul az éle. kiegyensúlyozót is vegyél hozzá, sokadik élezés után kellhet.
Régóta használom! Nem nevezném parasztvakításnak, ugyanazt csinálja mint a damil, csak sokkal ütőképesebb. Akkor a damil is parasztvakítás?
Vannak olyan munkák, amit mással nem is lehet rendesen megcsinálni. pl a földön kúszó indás növények eltakarítása talajig úgy (pl borostyán), hogy közte tégla is várható. persze nem tökéletes. Az a baj vele, hogy láncot nem árulnak hozzá, ha lekopik, új fejet kell venni. Nem érdemes túlfuttatni az elkopó láncot. Amikor odáig jut hogy a lánchurok felszakad, nem szabad vele tovább dolgozni. ha lerepül egy láncszem, átszakítja a szórásvédőt és tökönlő, nagyon kemény! Ha ezt betartom, nem történik baj.
Szoros disznoparej es kover porcsin lepte el a kertet. Milyen kaszaval esnetek neki, egyaltalan erdemes utobbit igy irtani? foldig nem tudom kicsapni, egyebkent meg olyan vizes hogy rossz vagni utanna.
Plusz lenne egy kerdesem, neten vasarolt kinai kaszam rovid es kenyelmetlen a hasznalata.. sajnos a vasarlas elott erre nem talaltam parametereket. Egy masfel LE gep lenne egyebkent.
Nekem erre a Riwall pro rpb-520 tökéletes, van pár laposabb rész ahol mehet a tologatós arra pedig vettem egy riwall pro rpm 4120p-t. a kettő volt összesen 100.000 Ft (most drágábbak a fűkasza 60, és a tologatós is kb 60)
Fűkasza lassan 2,5 éve megy, a tologatós kb 1 éve. Semmi probléma, minden oké. Fűkasza kapott pár hete egy mcCulloch P35-ös damilfejet, mintha rá öntötték volna :-)
Durván 1500m2-es zártkertem van és ide szeretnék venni egy fűkaszát. Teljesen kezdő vagyok ezen a téren, és már egy jó pár cikket elolvasva ahelyett, hogy tisztult volna a kép, csak jobban összekeveredtem.
Kb. 100k-ig szeretnék áldozni erre a mulatságra.
Eddig amin gondolkodok Hecht 152BTS vagy FuxTec FX PS152.
Segítségeteket kérném, ti melyiket választanátok, vagy inkább mást?
Nem tudom,mennyi a reakcióideje a kuplung kikapcsolásának-azt tudom,hogy alapjárat az ugy 2800-3200 körűl van,max meg ugy jóval tizezer felett-tehát egy akkora fordulattal forgó vasnak idő kell,mig visszalassul...meg vannak gépek,amik kényszerből összeragadt kuplungal mennek-tehát merev hajtás módban-és csak beinditani nehéz,meg alapjáraton rángatva megy,de dolgoznak vele,fej leesés nélkűl..
Munka közben az erő ráhuzza a fejet,tehát az a fej mindenképpen akkor jön le,ha a fej gyorsabban forog,mint a tengely.. tehát a hajtás lassulása esetén..a tengely áll,a fejhez képest...vagy nagyon durva szögyorsulás van ott valamiért,rángatva,döcögve forog ott valami-vagy a fej valamiért nem szorul fel a helyére...esetleg a motor visszafelé forogni akar...
Érdemes lett volna egy próba egy,akár használt,régi tipusú 40/2 damilfejjel,azzal mit mutat,illetve fém szerszámmal,azzal mit mutat...azt is lerázza,vagy nem..
Persze,ez nem a tulaj dolga-ő jó gépet akart,valamiért nem azt kapott-vagy legalább is ugy gondolja a szerviz reakcióját látva,hogy igy is van...mondjuk engem ebből az egészből a miért van igy oka érdekelne.. ja ezt meg már mondtam...
Szerintem is itt keresendő az ok. Mármint a kuplung elengedésének reakcióideje körül. Nem ismerem konkrétan a szerkezetet, de lehet részlet ami határesetes az "új és bekopott" állapothoz képest.
Viszont ezt a szakszervíznek, forgalmazónak kenni-vágni kell. Megoldani és nem elsummantani!!
Tudom ....... a saját lovát dícséri,nekem 543RS van. Több tanyát is elválaltam meg elvadult kerteket s nem volt gondon,igaz a susnyásban a késnél kellett volna egy kis + ,de lassabban haladtam. Nekem főleg gyep területek tisztítására és lucerna kaszálásra lett véve oda kiváló. Az xt hevederről meg annyit csak egyszer kell jól beállítani azt viszont minden testméretre meg lehet tenni,(persze váltott kezelőnél ez nem működik)
Lehet, hogy így van, de akkor ezt a Stihl műveknél is tudniuk kellene.
Egyébként, emlékezetem szerint legalább kétszer, éppen akkor repült a fej, amikor az alapjáraton történt bemelegítés után nekifogtam volna a kaszálásnak.
Biztos van érdekelt személy is aki olvassa szervizből stb...
Egyébként valóban elég az 545 rx is tuti.Pár házzal lakik tőlem egy ismerős,őt inkább lebeszélte a Husqvarna üzletben az eladó nagy gép vásárlásról,házi alkalmi használatra neki bőven elég a Husi 135-ös kb 1 éve használja nem csak otthon,van neki a szőllőhegyen 2 telke is ott is használja,teljes megelégedéssel.Valószínű nekem is elég lett volna egy kisebb gép...de nem akartam a "véletlenre bízni" ezért kötöttem ki az 553-nál :) ez mindenre "is" elég nekünk bőven :D
Egyetértek veled, de a bolt személyzetének és a szervíz védelmében meg kell ismételten említenem, hogy korrekt módon jártak el.
Minden esetben, amikor visszamentem a problémámmal már a jelenlétemben telefonálgatásba kezdtek, minden bizonnyal a felettes szervükkel. A folytatásról és meggyőződésem szerint a pénz visszaadásáról sem ők döntöttek. Minden esetben eltelt legalább egy nap, mire tudatták velem a továbbiakat.
Nem rajtuk múlik a jövőben sem, hogy esetleg az általad vizionált módon lesz e és ha igen, milyen folytatása.
Szerintem a márka magyarországi képviselete, de valamilyen regionális szerve biztosan tud a dologról és az ő utasításaik szerint jártak el.
Én mindenesetre nem szeretnék hivatkozási alap lenni a márka leminősítésének, mert, bár ezek szerint nem vagyok egyedül, de a minden bizonnyal elenyésző számú, az enyémhez hasonló meghibásodás ellenére sem állítom, hogy a Stihl ne lenne kiemelkedő márka.
Korábban mintha említetted volna, hogy ismered a márka Bp-i műszaki igazgatóját és majd érdeklődsz nála. A választ remélem megosztod velünk.
A gyárban biztosan nem.. a szervizekben talán-esetleg-lehetséges,de biztosan nem jellemzően...mert akkor annak itt nagyobb nyoma lenne...
Ahogy irtad,szerinted ez valami gyári hiba lehet-és akkor,az a személyzet,akinek lehetősége lenne egy ilyen,az egész profi szegmenset érintő hiba okának kideritésére,az ahelyett,hogy tenné a dolgát,és rájönne a baj okára,inkább kilép belőle...nekem nem tűnik ésszerűnek-anélkűl,hogy a szavahihetőségedet kérdőre vonnám,nehogy félreértsd...
Gondold meg,micsoda presztizs veszteség a márkának,a tipusnak,az adott szerviz személyzetének,hogy nem találtak megoldást-már ugy értem,a pénz visszaadásán kivűl-ez olyan beismerő vallomás féle a számomra..és bizony nemsokára a sok Stihl ellenes majd fröcsögve fog ömlengeni a mindig leeső fejekről..mert ez lesz.. mert ez ilyen dolog-ez is reklám,de csak negativ értelemben.
Te nem buktál rajta,csak időt és energiát-a pénzedet is visszakaptad-azt mit veszel belőle,azt majd eldöntöd-reméljük,annak nem lesz ilyen baja...már a gépnek,ugy értem..arról nem fog leesni semmi..
Csak azért érdekel a téma,mert a Stihlek miatt én is érintve vagyok benne-és elébe akartam menni,hogy ha ilyent látok,tudjam,merre induljak-egyáltalán..
Új korában nekem is ledobálta a damilfejet a 410-C-m. Úgy emlékszem talán 2-3 alkalom volt, de még bejáratás közben, levegőben pörgetve a gépet, nem pedig kaszáláskor. De azóta sem csinált ilyet, van pedig leszedve is róla, mert késsel is van használva a gép.
Szerintem is jó gép a husi(komatsu) 543RS 553RS és elfogadható áron,viszont ha valaki sokat használja naponta hosszabb időn keresztül damillal zsibogni fog a keze. Késnél ez nem jelentkezik, sajnos a az eredeti komatsunak jobb a rezgéscsillapítása de az már nem kapható.( kicsit fojtott részben kihagyott rezgéscsillapítás a komából s lett olcsósított husi)
Igen emlékszem,én javasoltam neked első körben,hogy "csapj az asztalra" :) a géppel kapcsolatosan.Pont egy "százassal olcsóbb" ez a finom kis ketyere,amit linkelek mint a 360-ad,én ezt vettem,igaz akkor májusban 180E ft volt akciósan...mi a terv mit veszel helyette?Bőven megállja a helyét ez a Husi,elégedett vagyok vele,tőlük vettem,korrekt cég.Akkor még hezitáltam,hogy Stihlt vegyek vagy ezt...nem bántam meg.
Elnézésedet kérem, de megítélésem szerint ennek az ügy szempontjából nincs jelentősége és mivel korrektek voltak velem (legalább is úgy tűnt) a jelek szerint az esettel kapcsolatban kialakulófélben lévő konfabuláció miatt, a velük való egyeztetés nélkül, egyelőre nem árulom el, mert meg akarom őket óvni az esetleges utóhatásoktól.
Az "ötbites stihles ziles" hozzászólására történt reagálásodat elolvasva, hosszas töprengés után elhatároztam, hogy mégsem tekintem lezártnak ügyet, mivel tulajdonképpen rólam írsz.
" Ha ez igaz, akkor valami speciális felhasználói hiba lehet. Szerintem, nem akartak az üggyel bajlódni tovább, ezért inkább visszaadták a pénzt."
Nevezetesen kétségbe vonod, hogy amit írtam az valóban megtörtént és úgy, ahogy írtam, másrészt kétségbe vonod mentális és fizikális képességeimet a fűkaszálásra való alkalmasságra, mint felhasználónak.
A boltban pedig megtapasztalva, hogy mekkora idiótával van dolguk, vállalva a vonatkozó jogszabály és minden más előírás megsértését, inkább visszaadták a pénzt, csak szabaduljanak tőlem.
Kizárólag a Te tájékoztatásodra közlöm, hogy nem ez volt életem első fűkaszája és legalább már 10 éve, ha nem is hivatásszerűen, de rendszeresen használok fűkaszát.
A boltban pedig,- ismétlem-, azt mondták, hogy tudomásuk szerint más típusokkal nem, de az Fs 360-al már több esetben is előfordult hasonló probléma.
Amennyiben valamit félreértettem volna, akkor én kérek elnézést, de ha nem, akkor...
Végezetül meg kell, hogy jegyezzem: Én eddig ezen a fórumon csak segítő szándékú, jóindulatú hozzászólásokat kaptam és óvakodtam mások minősítgetésétől és remélem, hogy továbbra is ez marad a Fórum általános jellemzője.
Köszönöm a bajtársi érdeklődést és teljesen normálisnak tartom, hogy velem együtt többet szeretnétek tudni a szóban forgó eset részleteiről, de nekem ennyit mondtak.
Annyit azonban még hozzáteszek, hogy én semmi rendkívülit nem találok a vásárlási ár visszatérítésében mert a vonatkozó jogszabályokkal teljesen összhangban lévőnek tartom.
Nem tudom minek kellet volna történni, ha egy újonnan vásárolt műszaki cikk néhány hét alatt ugyanazt a problémát produkálja háromszor és az illetékesek nem tudnak vele mit kezdeni.
Egyébként, mint korábban írtam, a cserét is felajánlották, de én a pénz visszatérítését választottam.
Nekem sem szándékom sem lehetőségem nincs többet megtudni az esetről, mert ehhez nincsenek megfelelő kapcsolataim, akinek esetleg sikerülne, kérem ossza meg a fórumtársakkal.
Magam részéről az ügyet befejezettnek tekintem, mivel számomra megnyugtató módon lezárult.
Ha ez igaz, akkor valami speciális felhasználói hiba lehet. Szerintem, nem akartak az üggyel bajlódni tovább, ezért inkább visszaadták a pénzt. Az igazat megvallva, én még sose hallottam ilyen hibáról más (pl kínai) gyártóknál se.
Jobban szerettem volna hallani arról,mi a pontos hiba-az,hogy visszakaptad a pénzedet,az szép,de a baj okáról nem tudtunk meg semmit..legalább is én nem...tedd már meg,hogyha arra jársz,kérdezzél már rá a konkrét hibára-most már teher nélkűl megmondhatják,hiszen már visszaadták a pénzedet...
Csak azért kérdem,mert ez a vágórendszer van fent az FS-260-360-410-460-490 gépen-és akkor azok is ledobálják a fejet?Csak nem...mert-miért?Na,segits ezt kideriteni...a többi stihlesnek...
Az általam elérhető legmagasabb műszaki vezetőt kérdeztem-nem hallott-látott-tudott ilyen fejledobálós gépekről-főleg garis újról-tehát tőle sem tudtam meg erről a dologról semmit...pedig érdekelne.
Annyit még árulj el légy szives,ki volt ez a rugalmas kereskedő,aki ezt ilyen szépen rendezte neked-csak kiváncsi lenék a dologra stihles szemszögből is...mert nem értem a miérteket.
Felénk mindent el kell követni,hogy jó gépet kapjál-tehát,ha kell,mindent cserélni kell a gépedben,amig jó nem lesz-nem csak ugy itt a pénzed,hozd a gépet vissza...nem igazán stihlesen életszerű...de persze igaz lehet,nem kétlem-de felénk ez nem igy megy.. tul egyszerűnek tűnik...nekem,innét..
Fogok majd beszélni valamikor a pesti műszaki nagyfőnökkel-nem ez miatt,de rá fogok kérdezni nála erre az esetre is... mert érdekel a dolog..
Amennyiben van még valaki, aki emlékszik a damilfejeldobós FS 360 C fűkaszámra, (vö. kivehető ajtós NDK-s turmixgép) annak ígéretemhez híven, leírom a végkifejletet.
Röviden az előzmények: Még májusban vásároltam az említett fűkaszát. Kb. egy- másfél órás össz üzemidő alatt háromszor repült le róla a damilfej. Visszavittem, tettek rá másik damilfejet, mondván ez a probléma, mert egy másik esetben ez volt a megoldás.
Kb ugyanannyi használat után ismét repült a damilfej. Ismét visszavittem és ezúttal a szöghajtást cserélték ki.
A damilfej ismét repült.
Visszavittem és közölték velem, hogy értesítenek.
Tájékoztattak, hogy van egy új damilfej, amit még kipróbálhatok; kicserélik egy ilyen tipusú kaszára; vagy visszaadják a pénzt. Természetesen az utóbbit választottam , ami azóta meg is történt.
A boltban tett kényszerű látogatásaim során történt beszélgetéseimkor azért annyi csak kiderült, hogy a szóban forgó probléma az FS 360- nál többször is előfordult.
A boltosok egyébként végig korrektek voltak és nyilván tartották magukat a felsőbb utasításokhoz. Csak rend kedvéért jegyzem meg, hogy egy 300 000 Ft-os kaszáról van szó és ha tudják, hogy ezzel a típussal van csak ez a probléma, akkor miért ugyan ezt a típust ajánlották fel cserére.
Ezzel együtt nem állítom, hogy a Stihl kaszák ne lennének jók.
52ccm kínaikonstrukciójú fűkaszával (kb 2,2le)a ház körül mindent meg tudsz oldani, csak tudni kell, hogy milyen feladathoz milyen szerszámot tegyél fel a gépre, ne mindent a damilfejjel akarjál megoldani. Ennél erősebb gép akkor kell, ha nagy a terület, vagy vállalni akarsz, és haladni kell.
Amiket kinéztél,többé-kevésbé ugyanaz a gép... más név,más szin... de nagyságrendi eltérés tudásban nincsen közöttük...anyag és gyártási minőségben esetleg... de az is minimális lehet csak.Oleo a "legnevesebb" közülük...meg talán a legnagyobb háttérrel is ők rendelkeznek nálunk... bár a többi is ismert név..
Nagy Kasei az már méret,tömeg,erő,tudás,stb adatokban mást mutat-de hát az már 63ccm...a többi meg 52...tehát,ha birod a nehezebb gépet... meg hát a nagyobb erőnek nagyobb ára is van... de valamit valamiért..
Hali. Segítség kellene. Nem értek nagyon a fűkaszákhoz.
De venni szeretnék olyan 60-70 ezer környékén egyet, ami elvárás hogy rezgéscsillapító legyen rajta 600-700nm3 telket kellene vágnom vele. Nagy a gaz, ezáltal erős gép kellene.
Amiket kinéztem: Riwall rpb 520, O-Mac 520 K, de ha ezek nagyon szar kínaiak, akkor még egy picit tudok hozzátenni: FUXTEC FX-PS152, KASEI 3GC520.
De ilyet is néztem, de erre már sajnálom a pénzt de ha áldást mondtok rá akkor jó: KASEI 3GC630 :)
Segítséget szeretnék kérni fűkasza szereléssel kapcsolatban. Van itthon egy Oleo-Mac Sparta 25 fűkasza. Kb 5 éve nem volt használva, de szükség lenne rá, ezért tegnap kicseréltem rajta a levegő és benzinszűrőt, gyári olajos keverékkel megpróbáltam indítani. Kb 15 percbe tellett, mire nagy nehezen elindult. Kést tettem rá, mert nagy fűben kellene, viszont otthon a 10cm-esen próbálkoztam csak. Nagyon gyenge volt, ebben is könnyen fulladni akart, mintha erőtlen lenne. Ez mitől lehet?
Aztán nagyjából 2-3 perc után megállt magától. Kicsit fura hangja volt leálláskor a behúzó kötélnél. Újra elindítani nem tudtam, mert a behúzó kötél nem forgatta a főtengelyt és kihúzás után se mindig ment vissza. A kerék mögött a lendkerék is szabadon lötyög, mintha nem lenne stabil a megfogatás. Ezért elkezdtem szétszedni de elakadtam. Ebben szeretnék segítséget kérni. Hogy tudom a kuplung agyat levenni a főtengelyről szakszerűen? Menetes a felfogatása, de a tengelyre nem tudok ráfogni, hogy ne forogjon el. Így viszont a lendkerékhez és a behúzó kerékhez nem férek hozzá, hogy megkeressem a hiba okát.
Tudnátok segíteni információval a motor gyengeség és a kuplung agy levételének módjában?
Mert nem a labival indíttatad. Az enyém minden indítást - legyen az fűkasza, fűnyíró, rota, robogó - olyan érdeklődéssel figyel, mintha legközelebb neki kellene csinálnia.
Van itt ez a sparta 25. Télen kapott új főtengely csapágyazást, tavaly kicsit durva éve volt.
Arra már nem emlékszem hogy indult egy éve, de normális ez, hogy ennyire nehezen éled fel hidegen?
Kellene neki egy karburátor felújítás?
Vagy csak nagyon megszoktam az FS410-esem, és azért tűnik ez annyival rosszabbnak? De kaszálás közben is nagyon erőtlen, 10 centis vegyes gazban képes megfulladni is. Légszűrő az tiszta benne.
Igyekszem egyenletesen terhelni, kb félgázon, azért sem merem még nagyon húzni, mert ez volt az első használat, kb 10 perc után tartok pihenőt. Lehet hogy jobban kellene húzni neki.
Nyilván nem tudom, hogy Te hogyan használod... de melegedhet attól is, ha kuplungnyitási fordulatszám körül terheled (~4000 rpm), mivel ilyenkor csúszik a kuplung. Vagy akkor is, ha sokat huzgálod a gázt. Szerintem 3/4 fordulat alá nem érdemes menni még szegélyezés, vagy ritkább fű esetén se. Ha valakit zavar a nagy fordulat, akkor inkább négyüteműt kell venni.
Vettem nemrég egy Oleo Mac BCH400T fűkaszát. Még bőven bejáratós a kasza, viszont ami feltűnt, hogy a kuplungház pár perc használat után felforrósodik. Mennyire normális jelenség ez?
Azta, micsoda régi ismerős nick, régen sokat de nem eleget olvasgattam az sx topikot, mielőtt vettem egyet. :) Egyébként azt vágtam, csak járulékos veszteség volt.
Vicces ez, van egy kb. 15 éves Mtd 1000 wattos elektromos szegélynyíróm, anyámék házában volt lerakva, vagy 10 éve nem használtam, tegnap elővettem szegélynyírás, ilyesmire, teljesen meglepődtem, milyen rohadt erős, csak úgy rövidnadrágban, játszósan, faszom, tele van sebekkel a lábszáram :))
Nekem is van egy ilyen szegélyvágó 2-3 tank erejéig az indítás elég nehézkes volt szivató-szivató ráadásul nem akarta nagyon a fordulatot venni,de most már ok. Az egy paci az elég kevés de szegélyre hasonlóra jó. Max 2,4 damil de ha van egy mérettel vékonyabb, megbízható, akkor azt célszerű használni.
Sparta 250T, ma kicsit hát hogy is mondjam, szenvedtem vele. Nagyon erőtlen, van amikor majdnem megfullad a semmitől, tartott gázon változik a fordulatszám eléggé hallhatóan.
Ja meg az indítása is hideg állapotról kb 2 perces móka a szívatóval.
Pont ezt a kettőt néztem én is, annyi különbség Oleo helyett Efco stark 44 (gyakorlatilag ua, mondjuk a H széria nem tudom miben különbözik a sima sparta -ától, az látszik, hogy olcsóbb) és még a pakliban került a Maruyama MX36EH
Igen a a 4T motorok kenése miatt az olaj nem mindegy hol van. A hondának úgy tudom van korrekt megoldása. Találtam még az Echonak ilyen 4 mixes motorját. Ami keverékes 4 ütemű. De már kezdek lemondani a 4t -ről. Az alap ötlet a sok fa meg egyéb akadályok miatt volt, amit 4T vel könnyebb lenne(szerintem) körbe vágni. Ezért is kérdeztem a Khumma motorról mert a Rurisnak van egy 40 cc m gépe, de nem tudni semmit, hogy ezek, hogy oldják meg a kenés pozició függését. Félek sehogy.
Úgy tűnik több a negatív mint a pozitiv ebben a 4T történetben.
Az echo majd 200, 180-ért 53ccm-es Nikkarit kapni.
És lássuk be ennyi pénz erre a feladatra nem érdemes kiadni.
Hozzátennék még pár dolgot-a 4T felépitéséből fakadóan lényegesen bonyolultabb,több alkatrészt tartalmazó gép-és a benne lévő motorolaj miatt a tárolása,szállitása is kis odafigyelést igényel-nem csak ugy bevágom a sarokba.. azt az olaj meg mindenhová megy benne,ahova nem kéne...
Értelemszerűen az előirt motorolaj ellenőrzés és csere sem maradhatna ki...
Vannak emberek,akik képtelenek egy 2t motort a munkához megfelelő fordulaton tartani-nekik esetleg jobb a 4T-ám azt is számolni kell,hogy azonos lökettérfogat esetén egy normálisan pörgetett kétütemű az bizony erősebb,ezáltal haladósabb-viszont hangosabb, büdösebb,és többet fogyaszt...amennyiben ez számit...
Tehát alapban inkább a kettőütem,viszont vannak szempontok a négyütem mellett is...
Anno a Stihl is próbálta a kettő rendszert egybe gyurni-ez volt a 4MIX-de ez már másik történet.
Ok. Értem, és köszönöm a lényegre törő választ. Szóval 2 ló azaz legalább 43ml (ez tetszett valami japán oldalon milliliterben adták meg így) de inkább 50 körül.
Még egy . Tud valaki valamit a Ruris Khumma motorjáról. Ez valami kamu japán? A Rurison kívül nem találtam nyomát sehol.
Nekem van több négyütemű és pár kétütemű fűkaszám. A négyüteműt napi rendszerességgel használom, alapvetően szegélynyírásra, valamint olyan gondozott területek kaszálására, amelyeket kb. havi rendszerességgel kell kaszálni.
Négyütemű előnye: kis fordulaton is nyomatékos, azaz kerítés, virágcserepek, járdák mellett, lágyszárú, vagy fás növények tövénél történő kaszáláskor nem kell a gépet pörgetni, szinte az alapjárat felett valamivel már lehet használni úgy, hogy nem okoz kárt a megóvandó növényekben, tárgyakban; ebből adódóan halk a motor és a tiszta benzin miatt nem büdös a kipufogógáz; nagyon alacsony a fogyasztása: a Hondánál egy tank benzin majdnem 2 óra pötyögtetős munkára elegendő; könnyen indítható, max 1-2 rántás akár egy évhasználat után is.
A négyütemű hátránya: nehezebb, akár 1-2 kilóval is, mint a hasonló köbcentis kétütemű; alacsony a végfordulata és nem is szereti a max gázon történő pörgetést; ebből adódóan csak komótosan lehet vele haladni.
Ha néhány hetente nyírod a kertedet, amiben nem sűrű, szálas fű van, hanem inkább lágyszárú gyomok, gazok, akkor akár megfelelő is lehet neked a négyütemű fűkasza, de ha évente csak néhány alkalommal akarod használni, ráadásul sűrű, szálas fűben, bozótosban, stb., akkor mindenképp egy legalább 2 lovas kétüteműt válassz!
"mivel elmúltam 60 igaz jó kondiban, de számítva a jövőre, megbírok -e vele küzdeni még 5-10 év múlva is. Gondolom a 10 kilós sok sok lovas gépeket kordában is kell tartani"
He?
A kisebbik gépem 43ccm, a nagyobbik 3 LE feletti... pedig elég nyeszlett volnék. (ránézésre)
A kawa TH43 rúdja 28/9-es, került rá egy hq szöghajtás, így egyszerű a tartozékok csereberéje.
A szokásos. Két éve úgy alakult, hogy vennem kellett egy kaszát. Úgy gondoltam jó lesz a drótos villanyos. A fűnyíróm is az. Azóta tudom, nem ez volt a legjobb ötletem. Tavaly vettem egy benzines fűnyírót (sokkal gyorsabb , kevésbé fárasztó), most gondolkodom a benzines fűkaszán. A levágandó nem nagy, talán ha 1000-1200m2. Nem sokszor vágom, szóval néha, főleg tavasszal mint most, jó nagyra nő a fű. Jellemzően vékonyszálú, benne folyóka. Amit a villanyos imád feltekerni.
Viszont jó bújkálós , sok a fa (gyümölcs), bokor stb.
A kérdések:
1.miért kell mazohistának lenni a 4üteműhöz? Töször is előkerült a fórumban, de nem lett megmagyarázva.
2. az ilyen kis 4 üteműk mint hitachi, dolmar (25ccm , 0,8kW) érnek -e valamit vagy kidobott pénz?
Ha továbbra is ( a válaszok ellenére is) 4 üteműt szeretnék venni. Jobban járok e modjuk Riwall, Ruris gépekkel ( a ruris 40ccm) különös tekintettel a vibrációra. A villanyos (Hecht 1445) ilyen szempontból (meglepő módon) elég pocsék, már egy óra után is zsizsegnek az ujjaim. Pedig a helyzet sokat javult egy HQ damilfej használattal. Ez is azt mutatja a hajtáslánc pontosságán rengeteg múlik.
A villanymotornak nem szabadna jelentős rezgést gerjesztenie.
Ja igen: S mivel elmúltam 60 igaz jó kondiban, de számítva a jövőre, megbírok -e vele küzdeni még 5-10 év múlva is. Gondolom a 10 kilós sok sok lovas gépeket kordában is kell tartani.
A képeken amiket már be-be rakosgattam, azért látszik, hogy van ujjnyinál vastagabb ecetfa, bodzafa, ostorfa... a szőlő, vadrózsa, az már szinte csak gaz :)
A bodzából amíg még zöld, a 2-2,5 centist is simán viszi. Persze ami már öregebb és ha harmadszorra vágom neki akkor se dől ki, akkor megnyúzom a damillal, és csak a tetejét vágom le (ilyen kopasz karó is van valamelyik képen), majd elszárad, aztán egyszercsak kiveretem azt is...
előtte: utána:
De azért a megmaradt nagyobb tuskókat is aprítom :)
Mit változtat a te életeden, ha én piros, kék, vagy zöld olajat használok? Te attól nem leszel egy kedves, jóindulatú, segítőkész figura, megmaradsz ennek a kellemetlen trollnak, aki senkinek sem hiányzik.
Régebben már raktam be róla képet, akkor még nem volt típusa, csak annyi, hogy "kínai", de már megszolgálta az árát, a típusa meg nem is érdekel, mert ahány szállítmány jön Kínából annyiféle neve van, felesleges lenne megjegyezni, ami meg állandósult (pl. Hecht, Ruris), azt meg dupla áron adják...
Hogy hol veszek alkatrészeket? Hébe-hóba azt is írtam: beütöm a gúgliba, hogy "kínai szöhajtás ár", aztán kiad egy csomót, lehet válogatni, de akár a szolnoki lengyelpiacon, akár a bajai piacon, akár Vásárosnaményben a piacon mindent lehet kapni, vagy motorért pl. Kecskemétre "Honda680" felhasználóhoz mentem, de ott is van minden(is)...
Négyüteműt csak akkor ha mazochista vagy. Egyébként a linkeltek közül bármelyik jó otthonra. Esetleg még a hecht kínálatát érdemes megnézni. Azzal azért számolj, hogy egy normális damilfej mindegyikre kell.
Én Husqvarna utángyártottat vettem náluk, T-35-t a Fuxira , de gyorsan lefutott róla a damil. Már nem tudom, hogy rugó, vagy a körmök problémája volt, mert ment rá egy eredeti.
Üdv! M12x1.5L menetre létezik vállalható fej? Összesen tecomecet találok, de mivel nem gyerebe a két menet kötöződrótból összevarázsolt rugó meg ilyenek, inkább kérdezek. Márkás fejhez ha létezik ilyen menetű adapter, au is jó lehet, sőt. Asszem kicsit nehezen volt guglizható, mert ha a lényegre szorítkozol, hogy "M12x1.5" vagy ugyanez vesszővel akkor is összevissza talál mindent a damilfej szóval kiegészítve meg főleg. Egy Hyundai szörnyeteg a delikvens egyébként, szöghajtás cseréje annyira nem lenne egyszerű, mert munkahelyen van, talán még garanciás is, és kb szűk havonta megyek vele egyet az udvaron. Oké, agyaltam rajta, hogy oda jó az ugyanolyan fej, de nem, nem jó tölteni az időt a damil visszatekergetésével meg hurcolni zsebben azt a csavarhúzót, ami nem törik bele, amikor kezd poros lenni a köröm...
Rendben, holnap megnézem. Kopott nem lehet, egy hetes és frissiben használtam valamennyit, de utána nem, csak a mai napon. Hogy jól raktam-e össze? Elvileg nem tűnik egy bonyolult dolognak, a fej, rá a gyűrű, aztán a rugó, majd az a fedél, ami be-ki pattintható. De majd holnap még nézegetem, köszönöm!
Töltsd fel a damilfejet, ahogy szoktad, a damilfejből lógjon ki egy 15-20 cm-es darab damil, hogy jól megtudd őket fogni. Ha a jobb és a bal kezeddel is megfogsz egy-egy kilógó damilszálat és jól megrángatod (azaz próbáld meg kihúzni őket a damilfejből), akkor jó damilfejnél nem tudod kicibálni koppintás nélkül a damilt. Ha mégis ki tudod rángatni, akkor vagy rossz a damilfejed (az adagoló szemek kopottak, vagy kitörtek), vagy valamit rosszul raktál össze és a damilfejben levő rugó nem tudja a koppintórészt eléggé nekifeszíteni a damilház fedelének, ezért engedi a damilt. Ha sérültek az adagoló szemek (azok a kis kiálló pöckök a dobon, vagy a damilfej tetejének a belsejében), azaz nem rögzíti fixen egymáshoz az orsót (dobot) és a damilfej tetejét, akkor az egész damilfej már szerintem kuka, nem érdemes vele foglalkozni.
Jó damilfejjel nem csak magasban tudsz vágni, hanem tőben is - nincs olyan hogy csak erre, vagy csak arra való damilfej, legalább is én még nem halottam róla.
Az a helyzet, hogy arra jöttem rá, hogy én nem pont arra használom talán amire való. Az a fura, hogy az eddigi fűkaszákkal-szegélynyírókkal ha nyírtam az árkot nem úgy nyírtam, hogy meghagytam 2-3 cm magasságot, nem is tudtam volna ezt így, mert nem egyenletes a talaj, bele-belekap a földbe, illetve sok gazt teljesen tövestől kiverek vele, mégha ez nem is kifejezett cél, tehát nem akarok gyökérig kivágni mindent, de inkább,. mint meghagyni magasan. Igen, így hamarabb megette a damilt, de vállalhatóan, nem a gép darabolta szét.
Ez a nyíró ha csak a levegőben van vagy tényleg viszonylag magasan, pár centisen ér el vékony füvet, akkor szépen vágja, de amint hozzáér valamihez - egyáltalán nem koppintódik a földhöz az alja - elkap egy vastagabb ágat, hozzáér a földhöz, egy kőhöz, egyből elkezd letekeredni az összes damil. A védőburokkal ezt elkezdte darabolni, most csak összetekeredik és le kell állítanom.
Akkor lehet, hogy ezt ilyen módon nem lehet szegélynyírásra használni, hanem csak az egyenletes magas fű kaszálásához?
Nincs rajta damilakasztó fül, de akkor lehet, hogy ezt tényleg a magas fű levágásához érdemes használni. Mondjuk akkor is hülyeségnek tartom, hogy elkezd letekeredni egy komolyabb akadálynál és elpocsékolja a damilt, akkor inkább leállna, mert így az ember nem is feltétlen veszi észre csak néz, hogy mitől fogyott el ilyen hamar.
De akkor elképzelhető, hogy lehet venni akasztós damilfejet, ami ugyanúgy jó ebbe a fűkaszába és inkább elkopik a damil egy komolyabb akadálynál, de nem áll le?
Tudnátok segíteni abban, hogy miként tekerjem fel a damilt a fűkaszára, mert a korábbi fűkaszámmal is ugyanilyen gondok voltak, de akkor valamit én csinálhatok rosszul.
Vettem egy Hecht 630-as fűkaszát egy hete. Láttam egy videón, hogy kettéosztva a damilt beakasztom a dob közepén lévő vájatba és feltekerem az egyik felét az egyik, a másikat a másik felére. Amikor nagyjából fent van a végeit kidugom azon a fehér kis kör alakú gyűrűn amit a dobra kell ráhúzni és két lyuk van rajta. Utána a fűkasza fején lévő két lyukon is kivezetem a két damilt. rápattintom a fedelet és mehet a kaszálás, gondoltam én. Aztán kaszáltam kb. fél percet és megváltozott a hangja, megnézem, gyakorlatilag lefogyott róla az összes damil, ahogy körbenéztem mindenfelé szétvágott damildarabok a földön. Ha nem ért le a földre akkor nem vagdosta, de amint egy kis fűhöz ért, viszonylag hamar és teljesen normál fűnél is ez történt. Végül leoperáltam róla védőburkot, vállalva a balesetveszélyt, hogy akkor csak nem vagdossa el és nem adagolja gyorsan utána. De így kiderült, hogy nem azért vágja el, mert az automata továbbadagolja, ha vág belőle, hanem gyakorlatilag amint elindítom, letekeredik a dobról az összes damil és szép hosszú darabban csapkodja, amíg le nem állítom. Úgyhogy vagy nem használom, vagy 3-4 négyzetméterre elhasználok egy tekercset, egyik se jó megoldás, de egyszerűen nem tudom mit kellene másképp csinálnom.
Az én dobom nem pontosan ilyen, mert a feltekerés után már nem tudom beakasztani ismét a dobba, mint itt 1.40 táján, csak a fehér gyűrű, majd a damilfej lyukaiba, de nem hiszem, hogy ezen műlik, mert itt nincs is hely hozzá a dobon csak a kezdésnél.
Ezzel az a baj, hogy a legelőn méterenként van egy 40-60 centi közötti magas hangyaboly. Kézi kaszával is ezért hagytam abba a munkát mert a gaztól nem látom, aztán basztam bele izomból a nagy buckákba a kaszát aztán méterenként kellett fennem.
6 lóerőhöz erős és gazdag nagymamára van szükség. Ehhez a linkelt géphez, elég, ha hiszékeny. A nagy gazhoz elég 3 lóerő is, de nem mindegy a ló fajtája, ide pedigrés lovak kellenek, drága istállóból.
A realitás az, hogy nagyra nőtt, vastag szárú gazhoz nagyobb teljesítményű gép kell, aminek a valós teljesítménye 2,5-3,5 lóerő. Ezek a gépek nehezek, és drágák. A hirdetések sajnos gyakran megtévesztők, valótlan adatokat tartalmaznak.
Fűkasza vásárlás előtt állok. Jóformán nem én, hanem nagyanyámnak kellene ki a telekre egy fűkasza ami bírja a derékig érő gazt, mert elburjánzott a szemétládája rendesen.
Nem szeretne/szeretnék 100 ezreket költeni, mivel nincs lehetőségünk, viszont tudom, hogy a 15-20 ezres változatok meg a 0.22 mm-es csalán szárat se vágja el.
Nem értek hozzá, de a teljesítménye a kaszának, ha minél nagyobb annál nagyobb erőt tud kifejteni, tehát egy 5-6 LE-s gép elvileg tudja darálni a gazost, nem?
Ha tudtok ajánlatokat megköszönöm, de egy efféle informálással is megbékélek.
Belinkelem az egyiket amit kinéztem, esetleg véleményezzétek.
Majd belejön...meg amit lekaszabol,azt másnak már nem kell..
Akartam még irni,hogy ezeknél az ötvenhatosoknál előfordul,hogy a motor megmozdul a műanyag motorházban,érdemes rá odafigyelni-alulról négy csavar,ha a meghuzásuk után is lóg a motor,akkor,motor ki,és megjavitani..
Azért irtam a 120-as hajtását-de ugyanaz a 80,a 90,a 100,a 130,az első szériás 240 gépeké -mert nagyságrendileg emel a gép használati értékén-nem könyvből irom,tapasztalatból mondom...sajátot csináltam meg hasonlóra először...azóta már párat..
Amire a gépedet tervezték,arra elég a gyári is-meg legalább gyakoroltad a szöghajtás javitását is.Meg egyébként is-abból főzünk,amink van...
Az történt, nagyon jól, és gyorsan lett gyári fogaskerék a szöghajtásba:
Így a javasolt 120-áas hajtás helyett még is csak a gyári lett megcsinálva. Csapágyakkal együtt is alatta lett egy tizesnek. Megcsinálni meg 20 perc volt.
Persze damilfejnek sem az ajánlottat kapta, hanem a "ződ" Hitachit:
Ezzel van nekem bajom. Valószínűleg ez az én bajom. Az AL-KO-t bizony férfiasan kell "koppintani", a Hitachi meg már egy finom koppra is ad damilt. Háromszor is vissza kellett nyírnom, mert sok lett.
Ja, és olyat nem próbáltál, hogy összevont szemöldökkel berúgod az ajtót, és hozzájuk vágod a kaszát, hogy cseréljék ki azonnal!? Ne kísérletezzenek, hanem adjanak egy másikat.
Üdvözlet a fórum tagoknak, akadt egy kis problémám a riwall fűkaszával, örülnék ha tudnátok tippet adni mi az alkatrész pontos neve, vagy aki már esetleg javított hasonló problémát, jól jönne egy kis segítség!
Nem állítottam, hogy a Stihlek nem jók, én csak a saját esetemről írtam és nyilván más márkák gépeivel is vannak problémák.
Az Oleok tankrepedéseiről már én is hallottam. Egyébként nekem is van már több mint 12 éve, ezért akartam lecserélni, de a tankjával még nem volt bajom. Mással sem igazán csak ami kopik pl. szimering.
Stihles körökben ezt ismerik, sőt a karbi probléma is. Ettől függetlenül még mindig jó gépek. Más márkáknak is van gondjuk, csak az most nem lett említve. Tudom hogy ez téged nem vigasztal. Engem az oleomacom tank elrepedése zavar.
a kuplungház repedése a régieknél gyakoribb... de nem nagy dolog, pár évente van rá egy-egy példa 6-8 gépből. pláne, ha berántáskor a paraszt rálép a tubusra, vagy izomból cserjézik...
Hát ha a helyedbe lennék engem is szét.....aszna az ideg,mégiscsak több százezer forintos gépről van szó.Aztán van más is,ami ezeknél az új szériás gépeknél előfordul:
Sajnos a damilfejcsere nem oldotta meg a problémát. Tegnapi remények ma délelőtt szertefoszlottak, ugyanis amint épphogy elkezdtem kaszálni, a damilfej ismét lerepült.
Ismét visszavittem a boltba, akik egyéb ötletük nem lévén, elküldik kivizsgálásra.
Tehát a szappanopera sajnos mégiscsak folytatódik a türelmem pedig fogy.
7 körül ülök a tetőn /forrasztom a bádogot/, jönnek az ifjak. A lányom:
-Apa! Találtunk egy damilfejet is!-
-Milyet?-
-Ződ!- A párja:
-Fekete!- Lány:
-Ződ!- A párja:
-A doboza ződ, a fej fekete!- Én a tetőről:
-Hülyék! Írás nincs rajta?-
-Ja.... hitachi!-
Találtak egy hitachit. Tök jó. Pici, aranyos, kisgépre való. Csak a menet nem jó a stihl-re. :(
Meg kiszúrtak egy dobozt. Stihles sárga doboz, fekete felirattal. Be van esve egy lakókonténer, és a szomszéd fala közé. Van benne valami vas, mert nehezebb, minthogy a söprű hegyével ki lehessen piszkálni.
Holnap viszek pecálót. :)
Csak jelezném: ezt a szinte kezelhetetlen kupit, szemetet, az előző tulaj felejtette itt......
Köszönöm a tudományos igénnyel megfogalmazott, a probléma megértését segítő kommentedet.
Egy Fs 360 C kaszáról van szó, amit a hétvégén használtam először, az előzőekben már részletezettek szerinti következményekkel.
A boltba történő visszamenetelemről és annak eredményéről az előbbiekben beszámoltam, ami azután történt az a következő:
Miután a szervizes kicserélte a damilfejet, hazaérve kipróbáltam, az az elkezdtem kaszálni. Kb. egy óra hosszat kaszáltam összesen egy rövid szünetet tartva. A lényeg az, hogy a damilfej még mindig a helyén van. Úgy tűnik egyelőre a damilfejcsere őket igazolja, remélem így is marad.
Én csak egy hétvégi kaszás vagyok de az én értelmezésemben az automata fejet töltéskor nem kell szétvenni csak átfűzöd a damilt a lyukakon s felcsévéled s go. Szerintem nincs sok időnyereség.
Bronzpersely van benne.Szemből a csavart kihajtod,de kivenni nem tudod.. kuplungdob lejön...csavar benne marad.Perselyt kicsit beljebb ütöd,már csökken is a hosszirányú lógás-vagy uj dobot veszel hozzá.Hajtómű:az ötvenötösét is rá teheted,rá megy-csak ha felujitod,többe van,mint egy uj utángyártott 120-as hajtómű-ami erősebb,és az áttételi aránya is jobb...meg egy csapággyal is több van benne..
Én is csökkenteném, de nem tudom hogy van az ott "csapágyazva". Nagyon kicsi az átmérő, hogy rendes csapágy legyen benne. Tűgörgő? Vagy csak egy persely /bronz/, Vagy csak acél az acélon?
Szemből csavar, de nem szedtem szét /még/.
Miközben én itthon a motorját bűvöltem, a lányom talált azon a birtokon egy széthullott szöghajtást, egy másik szemétkupacban:
Jól látszik: szétesett az egyik csapágy, és elég jól kicsorbultak a fogai a kerekeknek. Az előbb becsattogtam a helyi Stihl szervizbe, gondoltam veszek bele fogat. Ott azt mondták, ez a hajtás ez nem az FS 65, hanem az FS 55 hajtása.
Én simán azt feltételeztem, ha egy elhanyagolt gazdaságban találok egy kaszát szöghajtás nélkül, majd a másik sarokban egy szétesett szöghajtást, akkor azok párok lehettek.
Persze, azt is el tudom képzelni, ha a cikkszám nem egyezik, akkor a pultos már nem tudja, hogy fizikailag összerakható-e.
Amennyiben a csőátmérő egyezik. A ☐ mérete egyezik, akkor ez a hajtás felrakható? Mert ha igen, veszek bele kereket, meg csapágyat:
... ha belegondolunk, akkor amikor leszedjük a damilfejet, ugyanez történik: A szöghajtás forgását megakasztjuk, míg a damilfejet tovább forgatjuk kézzel vagy szerszámmal - ettől lazul le a damilfej.
Nem ismerem a fűkaszád típusát, még nem szereltem olyat. Azonban középiskolai fizikai ismeretekkel felvértezve megpróbálom végiggondolni, hogy vajon mitől jöhetett le a damilfej.
Ugye a damilfejet a munkavégzés közben fellépő, a damilokról érkező erőpár nyomatéka húzza rá a menetes tengelyre, ez tiszta. A damilfej felpörgése után neki perdülete lesz, ami azt jelenti, hogy ha meg akarom állítani, akkor ő tovább akar forogni, és csak nyomaték kifejtésével állíthatom meg. Ha a megállítási kísérletet kívülről végzem el a szabadon pörgő damilfejen, akkor nem történik semmi érdekes, a megállító nyomatékot a a damilfej külső felülete szenvedi el, melyen a fékező szorítást végzem , a damilfej megáll, és nem fog lelazulni. Ha azonban a szöghajtás belsejéből jön a fékezés, akkor megállító nyomatékot a menet önzárása adja át a damilfejnek, és ez a megállító nyomaték éppen lelazítólag hat. Ha tehát már pörög a damilfej, de a szöghajtásban vagy bárhol a damilfej és a gép között fékeződés, elakadás történik, akkor a forgás lassítását olyan irányú nyomaték hozza létre, mely lelazíthatja a menetről a damilfejet. Pontosabban a lassítás ellen fellépő reakciónyomaték teszi ezt, mely a damilfej tehetetlenségi nyomatéka okán lép fel.
Amatőr vagyok, nem láttam még a olyan fűkaszát közelről mint a tied, de a fentiek fényében én utánanéznék a kinematikai lánc gép és a damilfej közötti szakaszának, hogy ott minden rendben van-e? bármilyen hiba, ami a felgyorsult damilfejet ebből az irányból fékezi, a damilfej forgás közbeni lelazulását eredményezheti.
Ha a hiba ezen a szakaszon van, az ki fog derülni, mert az új damilfej nem fogja megoldani a problémát - ne legyen így!
Köszönöm az újabb kommenteket, most értem haza a Stihl boltból.
Ahogy megígértem, íme az újabb részletek:
Az eladónak elővezettem a problémát, aki ilyet még nem hallott. Elment a szervízbe elhívni a szerelőt.
Jött a szerelő, de még ő se halott ilyet, előtte persze megvizsgálta a gépet és közölte, hogy minden rendben lévőnek látszik.
Az úrrá lett tanácstalanság közepette a szerelő felhívott valakit. Ez a valaki, állítólag valamilyen műszaki igazgató, közölte vele, hogy bizony volt már ilyenre példa és a damilfej kicserélésével a probléma megoldódott. Kicserélték a damilfejet garanciára és most itt tartunk.
Én nem tudom , hogy ez ilyen egyszerű lenne e, de rövidesen megyek kaszálni és kiderül.
Csak remélni tudom, hogy a Stihl nagyobb dicsőségére, a szappanopera nem folytatódik.
Szerintem ez is azt mutatja, hogy sokat kap. Gondolj bele, ha nincs légszűrő, akkor több levegőt szív, és ha ezzel a levegőmennyiséggel van jó arányban a benzin mennyisége, akkor az több benzin, mint a levegőszűrős szíváshoz jól arányló mennyiség. El kell venned a kajából.
Gyári paszta szine olyan... kuplungdob-kicsit lóg,de elmegy-én inkább a hossz irányú lógását csökkenteném...a motor terhelés nélkűl pörgetve ad ilyen leszabályozós hangot...majd tegyél rá valamit,amit tud forgatni,és ami terheli, akkor nem ilyen hangja lesz...
Nem bonyolult-legegyszerűbb ugy szerelni,hogy a tengely felfelé áll,tehát fejre van forditva a gép.A tengelyt a hajtásházba egy három csavarral rögzitett alkatrész tartja,az remélem rajta van... na,abból kiáll a tengely,arra ráteszed a négy furatos nyomótárcsát ugy,hogy a peremes része kifelé nézzen... ezekbe a furatokba dugod bele a rögzitő tüskét.. majd erre a nyomó részre rakod rá a porvédő alátétet,rá a tárcsa vállas részére..az egy husz milliméteres átmérős váll,perem,ki hogy nevezi,a nyomó felületen... a porvédő lemez lehajlitott része a hajtómű felé nézzen,a damilfej felé néző része sima legyen...más nem kell hozzá... erre szépen igy ráhajtod a damilfejet...balmenet...beteszed a rögzitő tüskét... szépen meghuzod a fejet... a meghuzott fejnek fel kell feküdnie a porvédőre,és ezáltal a nyomó tárcsára is... ha meghuzva el tudod forgatni a fej alatt a porvédőt,akkor valami nem jó...
A használati utasítás ismételt és hosszas tanulmányozása után sejteni vélem a problémát.
A német precizitáshoz képest szokatlan, finoman szólva sem egyértelmű és áttekinthető leírásban van egy mondat, hogy egy védőgyűrűt csak fűrészlaphoz szabad használni.
Amennyiben az ábrákat jól értelmezem, ez a védőgyűrű van az első helyen és utána jön valami nyomótányérnak nevezett kőralakú idom, majd egy újabb védőgyűrű és úgy a damilfej.
Szerintem az elsőként említett védőgyűrű a felesleg, de ezt az eladó szerelte így össze. Na de holnap kiderül, legalább is remélem.
Még csak annyit, hogy a használati utasításban egyszer sem szerepel a"damilfej" kifejezés.
Nem a fej esett szét, hanem az egész csavarodott le. Ez a ritkább eset! :-) Erősebben meghúzni, aztán jó lesz az. Alátétet jól beilleszteni. Bezsírozni a csavart, mert idővel berozsdállik a csavar. :-)
Hát, ez inkább nekem recsegésnek tűnik, nem leszabályzásnak, mintha sokat kapna. De én is amatőr vagyok. Próbáld mi történik, ha elveszel a kajájából a H csavarral
Sajnos ez a gond többször előfordult nálunk is. Néha segített ha megmelegítettem a talp füleit, és megnyomtam kifele. Máskor a tisztítás segített a felületeken. Olyan is akadt hogy egyik fele akad ki, és eltört a talp füle.
Régi típusú fejnél is volt hasonló gond, de az újak hajlamosabbak rá. Főleg a nem jó illeszkedéstől. Kosztól nem pattan a helyére. Ez csak tipp! :-)
Olyan /nekem amatőrnek/, mint ami nem forog ki teljesen. Kipufogó tiszta /kolomplemez sincs benne/.
Nem változik akkor sem, ha kiveszem a légszűrőt.
Nem tudom, mennyire hallható a videjón, határozottan, és egzaktul megáll egy fordulaton. Mint azok a motorok, amiket a gyártó az elektronikával behatárol.
Pont ebből kifolyólag választottam a H 553-t 180Eft újonnan,és picit még föle is van az 50 cc-nek. :D még se 3 "kiló" :D
Bár ha használtban kilehet fogni jó állapotú Stihlt,ami tényleg nincsen leharcolva,azt érdemes megvenni nincs áfa :) de nem ismerni sajnos az előéletét.
Érdekes módon,a második gépet már tudták,hogy alaposan kibélelt csomagolásban kell elküldeniük,be üzemelték a 2.-at és szétkapták újracsomagolták,az elsőt hányaveti módon Stihl dobozban,egy helyen leragasztva lazán kiküldték...szerintem megtanulták a leckét.Hidd el elérem amit akarok...ha arról van szó...a második csomagnál egyébként addig nem kellett elmennie tőlem a futárnak míg mindent alaposan át nem néztem.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítőkész kommenteket. Elnézést, hogy nem mindegyikre külön reagálok.
A damilfejet az eladó szerelte fel vásárláskor, először.
A lerepüléskor a damilfej egybemarad és amikor újból visszatettem (kétszer), a használati utasítás szerint jártam el.
46.2-es a damilfej és ez bele van öntve kvázi domborműként a fej műanyag házának peremébe is.
Számomra is érthetetlen, hogyan lazulhat le, hiszen talán épp ezért balmenetes és inkább rá kellene szorulnia.
Az eddigi tapasztalatok alapján megjósolhatatlan, mennyi idő után száll el a fej és tartozékai. A boltos nyilván nem vállalhatja fel, hogy akár egy órahosszat is kaszál vele, amíg jelentkezik a probléma, főleg úgy, hogy semmi előjel nincs.
Nem akarok prejudikálni, mert esetleg a felszerelésnél az eladó ugyanazt a hibát követte el és egyszerű lesz a megoldás, bár nem ez a valószínű. Valószínűleg kemény menet lesz és ígérem, hogy be fogok róla számolni. Mégiscsak több mint 300 000 Ft.-ról van szó.
Azért ha valakinek még eszébe jutna valami, szívesen olvasom.
Ahogy már többen is írták alapból nem ad a stihl damilfejet,csak kést.A husi ad mindkettőt!Szerintem nézd meg a használati útmutatót,hogyan kell felrakni a damilfejet,szerintem csak védőtányér kell és a damilfej,alátét nem.Ha jól van felrakva nem lazulhat le.
Tudomásom szerint a Stihl nem ad gyárilag damilfejet a fűkaszáihoz csak kést. Amikor nekem hozták az FS 250-est abban sem volt damilfej pedig a csomagolás sértetlen volt. Haver vett FS 120-ast ,
annál az eladó kiemelte hogy ez az egyetlen típus amihez adnak damilfejet is.
Ezért nem veszűnk gépet,csak személyesen-és beüzemelve...nem holmi futárok által össze-vissza dobált csomagban lévőt..utólag meg reklamálunk...meg nagyon okosak vagyunk...meg mérgesek is...
Elméletileg-,hogyan,mivel bizonyitod,nem te törted,rongáltad meg az uj gépet,mondjuk összerakás közben...mert a Stihl permetező,ha össze van rakva,akkor nem fér be a dobozába...tehát nem védi semmi a szállitáskor...törés ,sérülés ellen,ha csak valami nagyobb dobozba nem teszik bele..nem a sajátjába.
Én ugy tudom,edig nem lehetett Stihl gépet beüzemelés nélkűl,csomagkűldő szolgáltatással eladni-ez persze változhatott azóta...felénk most sem divat ez ...el kell a kereskedésbe,boltba,áruházba,akárhová személyesen menni,megvenni,átadják,kifizeted,papirozzák,mehetsz...nincs utólagos ilyen-olyan vita-ebben.
Már több damilfejet elhasználtam a Stihltől, de ilyen nem fordult még elő. Nem is nagyon fordulhat, mert a fej ellentétes irányban jön le, azaz inkább feltekeri magát a csonkra. Ott valami nem stimmel, egyáltalán Stihl fejről van szó, vagy valami rá hasonlító koppintásról?
Alapban nem jár hozz a damilfej-tehát nem csaptak be,tényleg késsel adják csak-és késhez való védővel is csak..
Miért esik neked le a fej?Amennyiben jól van összerakva minden,nem eshet le,mivel menet közben amugy is rá húzza-néha elég levenni is...tehát ott valami nem kerek...esetleg nem jól lett rákapatva,és ezért nem megy fel teljesen a helyére?Menet már megszorul de a fej még nem fekszik fel a nyomó részre?Miért esik szét?Ha a fej peremét odalról valami ütés éri,akkor a rögzitő fülek benyomódhatnak.. és leesik a perem..és már repűl is...
Vagy valami nagyon nem eredeti fejet adtak hozzá...elméletileg a fehér peremes 46-2 van hozzá...vagy ha még a régi 40-2 van rajta,azt vissza ne add... fényévekkel jobb az ujabbnál..
A damilfejen azért nem láttál semmit,mert ez már nem az a damilfej...és ezért is adta neked pénzért az új damilfejet..a napnál is világosabb.Ha rajta hagyta volna a kipróbált damilfejet rögtön lebukott volna...nyugodtan kérd el a vásárlók könyvét hétfőn...én baromi nagypofával reklamálnék rögtön...tényként mondanám neki na akkor miért IS árultad késsel a kaszát? Mert lerepül a DAMILFEJ?SEHOL NEM ÁRULNAK KÉSSEL GÉPET SZERINTEM ALAPBÓL...
aZ CSAK RAJTAD FÜGG,HOGY HOGYAN FOGSZ KISZÁLLNI AZ ÜGYBŐL!!ÉN VALÓSZÍNŰLEG EGY ZSÍR ÚJ GÉPPEl TÁVOZNÉK AZ TUTI.
NEKEM MIKOR KÜLDTÉK FUTÁRRAL anno a Stihl permetezőt,törött volt a kónuszos rögzítő csavar,telefonáltam a cégnek,mondta az ürge majd küld a szervíz egy másik csavart,mondtam neki nem küld,hanem komplett másik gépet küld minnél elöbb érthető?!!Még az nap futárral feladta a komplett cseregépet,másnap megkaptam...én ilyen téren nem szarozok senkivel sem...
Nyilvánvalóan simlisség történt...valaki már tuti vissza vitte ezzel a problémával ezt a gépet,és az eladó pont azért késsel árulta,mert azt hitte így nem derül ki (könnyen)a probléma.Szerintem minden gépet alapból damilfejjel árulnak,lényegtelen, hogy Husqvarna,Stihl stb... a kés pedig tartozék,ha ebből indulsz ki már boritékolható az átverés...A damil fej ami alapból járt hozzá,azt eltüntette,mert látható lett volna a használat nyoma rajta...kb ez történhetett.
A hét végén kipróbáltam a két héttel ezelőtt vett fs 360 C. kaszámat.
Összesen talán másfél órát használtam, ezalatt háromszor repült le róla a damilfej a védőgyűrűvel és a tányérral. Alig találtam meg őket a fűben illetve az árokban.
Előrebocsájtom, hogy már legalább 12 éve használok fűkaszát, nevezetesen egy Oleot, ami még most is működik, csak már egy kissé öreg. Soha egyetlen alkalommal nem történt ilyesmi vele.
A vásárláskor a Stihlen először kés volt. Az eladót megkértem, hogy vegye le és tegye fel a damilfejet, mert többnyire csak azt fogom használni. (a damilfejet mellesleg ki kellett fizetnem, mert azt mondta, hogy az nincs benne az árban).
Tehát a damilfejet először az eladó szerelte fel a kaszára.
Szombaton kezdtem el kaszálni vele, még marketing fűnek sem nevezhető fűben.
Először kb.40-50 perc múlva repült szét ill. el a fej. Miután összeszedtem a darabokat és összeszereltem, kb. 20 perc múlva ismét szétrepült. Harmadszor már csak kb. 5 percet volt a helyén, mielőtt szétrepült.
A "repülésnek" semmilyen előjele nincs. Nem rezeg, nem rezonál vagy rángat, az utolsó pillanatig vág rendesen. Amikor visszateszem a fej stabilan áll a helyén ill.forog a repülésig.
Ilyet én még nem hallottam. Hangsúlyozom egy újonnan vásárolt Stihlről van szó.
Hétfőn természetesen viszem vissza a kereskedésbe, de addig is szívesen olvasnám a kommentjeiteket.
Ekkora területre vegyél egy megbízható gépet, ha kaszálni szeretnél, nem szopni a tűző napon. Husqarna-t, vagy Stihl-t érdemes venni, min. 2 lóerővel. Drágábbak, mint a többi, de ezek tartós, megbízható munkaeszközök.
Csak a "papsapkát" hiányolom róla a többi nagyon rendben van az "emeleten" - https://sapkakalap.hu/image/cache/data/svajci_sapka_1-500x500.jpg - " A tönkrement szöghajtást egy kínai motoroskasza szöghajtásával pótoltam, aminek semelyik mérete nem volt megfelelő. De az ára igen :) A többit meg megoldottam. "
-
" Nem tart az semeddig, csak 1 mm-t kell kikapni belőle. "
A fene bánja hogy zenoah :) ha az ...lényeg megbízható legyen hosszú távon.Amúgy is egy keverék világ van már...(egyes) Rover,Peugeot,stb...BMW motorral van szerelve...de lehetne fojtatni a sort még sok minden másban is.De ezzel az 50cc-vel azért jó kis gép ez az 553-as kasza "öszvér" itt már lassan minden.
Neked mennyi ideje van meg az 543-as?
3 gép közül gondolkodtam amúgy Stihl,4 ütemű honda,vagy a fent említett Husi...bízom benne jó döntés volt hosszú távon.
Hát nem is tudom 553rs annak csak a neve husi szerintem, egy kicsit fojtott lebutított komatsu zenoah. Az viszont igaz hogy stabil megbízható én is szeretem igaz csak 543rs.
Hát igen...a megbízhatóság nagyon fontos a kaszák terén(is) :) ezért is vettem meg a Husqvarna 553 rs-t na ott nincsenek kérdések...érezni a stabil pacikat benne, öröm dolgozni vele :) van egy erdélyiektől vásárolt 30 E ft feletti kategóriás zöld japán karburátorosnak reklámozott Bass nevezetű masina vagy 4 éve,az még stabilnak is mondható,de van egy 20E ft-os Royal kraft nevezetű "csodaszer"na az egy kalap sz...rt nem ér,egy ismerős szokta állandóan pesztrálni ha használni is akartuk...na az megy a háztól...a zöld gépet megtartóm,az még mindig jó Hál Isten,de a fő csapás irány a Husqvarnáé lett,kategorizálva a 2 gép közti minőség stb...különbség Trabant-Merci szint :) kb
Permetezőből is áttértem a Stilhlre...szóval megéri az embernek a vesződségek helyett jobb gépeket venni...minden kerti gépem most már Honda,Stihl,Husqvarna...élvezet és nem vesződség,nagyon nem mindegy :D az 1-2 (be)rántás és akkor használom mikor akarom,fűnyírót is pár éve lecseréltem egy Kawasaki motoros önjárós verzióra...a fiam azóta is élvezettel nyírja a kertben a füvet vele,vagy a Honda robi is ha áll 1-2 hónapot 99%-ban 1 rántásra indul,nagy ritkán kell második "esély"számomra ezek jelentik a stabilitást.
Köszönöm, de nem áll szándékomban ilyesmit venni. A tartósság és a megbízhatóság a prioritás nálam. Azt is elhiszem, hogy vannak akiknek bejön, nekem ellenkezőek a tapasztalataim.
használtan került hozzám, de otthoni munkára jó. kb 3000nm-es terület rendszeres vágására. Persze fél óra vágás, 10-15 perc pihenő közben, az a biztos! Ha veszek egyet, biztos, hogy kb 2 lovast veszek, Stigát vagy Oleo-macot.
Tegnap szükségből kör keresztmetszetű vágódamillal vágtam füvet a szokásos négyzet helyett - mindkettő 3mm. A kör sokkal lassabban vágott, több benzint zabált. Akkor mégis mire jó? Mi az az eset, amikor a körkeresztmetszet a jobb?
Annyit észrevettem ,hogy lassabban ment a vágás, de sokkal apróbbra mulcsozta a füvet kördamil, mint a négyzet - el tudom képzelni, hogy ez valamely szituációban fontosabb lehet a tempónál.
Hogy Straus vagy Flinke vagy Kraft-akármi az nem számít, ha az 5,2 lóerőből 3,5-et, vagy a 63cm-ből 52-őt elhiszel, és nem ipari felhasználásra szánod, akkor nem fogsz csalódni. És neten is, piacon is mindent olcsón lehet hozzá kapni...
nekem efco stark 2500 típusú kaszám van, ami kb teljesen ugyanaz, mint a te kaszád, és annak 2.4 mm a gyári mérete. Én Denzel 2,4 mm-es kördamilt használok, és ha rendszeresen vágom a gazt, akkor teljesen jó . Viszont az idei első vágást elcsesztem, mert nagyra hagytam a gazt, na azt már nehezen vitte az enyém is.
Nincs, de ne bajlódj csomagküldővel. Bármelyik piacra kimégy dögivel van belőle, legfeljebb nem Flinke név lesz rajta, hanem pl Strauss vagy akármi más és nem biztos, hogy piros lesz hanem a szivárvány összes színében pompázhat. A kutya ugyanaz csak a láncot cserélgetik rajta. És még van egy nagy előnye a piacnak, be is lehet indíttatni az árussal és akkor azt legalább elmondhatod, hogy egyszer biztosan beindult. Mert amit csomagban küldenek nem feltétlen fog indulni.
Szomszédom vett ilyen ötlovas táltost Strauss néven. Mármint a kasza neve az. Már ha kaszának lehet nevezni az ilyet. Mert azzal nem akkor kaszál, amikor akar, hanem amikor beindul. Márpedig eddig minden indítás kétnapos procedúra volt. Egyedül még nem sikerült neki, pedig kísérletezik vele rendületlenül, aztán másnap viszi az ügyeletes mekkmesterhez, az megint egy nap és aztán megy a piacra vesz hozzá ezt-azt. Szűrő, benzincső, felújítókészlet, komplett karburátor ..... Hosszú a lista pedig nincs egy éve, hogy vette.Ráadásul ősszel, télen nem is használta. És még mindig ott tart, hogy minek vett volna drágábbat mikor ehhez szaréhúgyé kap mindent a piacon. Igaz nyugdíjas, ráér vele baxakodni, meg így nem is unatkozik. Viszont ennek ellentmond, hogy amikor rángatja naphosszat és mégse indul, akkor egészen másféléket szokott mondani. Egyebek közt a felgyújtás is szerepelt.
A baj nem a kínálattal van, hanem az ismeretekkel...... /meg az idővel/.
Az a birtok amiben felleltük ezt a gépet, annyi melót ad, összeszarjuk magunkat.
Itt alant valaki kaszálós képet tett fel. Na, le kellene kaszálni 3-3,5 hektárt /nem a damilossal/. Össze kellene gyüjteni, és valahogy hazacuccolni a jószágnak.
Olyan dimbes-dombos, traktorral nem nagyon lehet levágni. Sodorni sem. Bálázást meg csak úgy akar a traktoros vállalni, ha ő kaszál, ő sodor.
Én levágnám. Rendet is húzok belőle a fogassal, de ha nincs bebálázva, szálasan nincs értelme hazafutózni.......
Vagy valakinek van tapasztalata Flinke fűkaszával? Vaterán, webshopokban is látom az RQ580 modellt jó áron. Nekem valahogy túl szép, hogy igaz legyen, neten sem látok róla véleményeket.
Sziasztok! Sajnos az Ikra Mogatec (Hurricane HBI 80) benzines fűkaszám motoroldal felőli alumínium csövét sikeresen kettétörtem. Csak a gyártó cég honlapján találtam meg ezt a csövet, számomra túl drágán szállítással együtt, itt nálunk nem láttam, hogy lehetne kapni. Esetleg akinek van ilyen nem működő gépe, vagy tud ilyenről alkatrésznek, szvesen venném a segítséget. Köszönöm!
Igen, a hagyományos kapa is remekül dolgozik köszönöm. Viszont a vetemény mérete nagyobb lett idén a művelésre fordítható időm pedig kevesebb. Keresem a hatékony gyors megoldást a gyommentesítésre.
Nálam 90% ban ha beszakad, akkor összeragad a feltekert damilhoz.
Tehát nem a fejhez ragad hozzá, hanem a damilhoz.
Ma is jártam így egyszer, de nem igazán voltam olyan hangulatban, hogy fotózzam :)
Más dolog, Sparta 250T-nek mi a gyári damilmérete? Ma elővettem már kicsit, télen kapott új csapágyakat, de olyan gyenge csóri gép, hogy szörnyű. Lehet közrejátszik az is, hogy 10 perccel előtte még az FS 410-essel égettem a benzint, de nem volt ez ilyen gyenge emlékeim szerint.
Amennyiben sikerűl beinditani,és jól is megy-akkor tegyél rá egy u.gy. FS-120 hajtóművet-egy rá való védőburkolatot,szintén u.gy.,meg egy Autocut C-25 damilfejet.. legalább is én igy raknám össze... magamnak..
Kasza segítségre, infóra lenne szükségem. Kb egy éve jártam erre, akkor kaptam, most ismét kérnék.
Szert tettünk egy kaszára. Megvásárolt ingatlan fészerében leltük. Stihl FS 56.
Szutykos, és hiányos. Súlyából, méretéből arra a következtetésre jutottam, nem lehet egy erőmű.
A motor része szemre megvan. Átforog, sürít. Viszont, az alsó vége hiányzik. Egyenes alu cső.... és vége.
Felületes guglizás hozott róla képet szöghajtással is, és görbe csővéggel is. Kicsúszott belőle egy bő méteres acél spirál, két végén "négyszögesítve".
Minden infót szivesen fogadok róla. Pl:
Szöghajtás hiányzik.... harmincezer. Vagy:
Görbe csöves /nem tudom azt hogy nevezik/.
Van rá kínai 12-ért.
Dobd el.
Ne dobd el, kicsi, de arra jó! :)
Lehetséges elvárásaim: 5 éve kaszálgatom a villanypásztor alatt, meg a kerítés mellett a gazt, egy
AL-KO BC 4125 II-vel, egyetlen karburátor cserével. Évi 6-7-8 tank. Ha ezt tudja, ......... ketten a vejkóval előbb végeznénk. :)
Szintet léptem a kínai kaszáról,egy Husqvarna 553 rs-t vettem,finom gép és erősnek tűnik,használ valamelyikőtök ilyet?Van valami vele kapcsolatosan ,amire figyeljek a damil fogyás és tank ürülésen kívül? :D :D
Ez nekem eléggé úgy tűnik hogy a siklócsapágyak lesznek a ludasok. Ha megkened, az mérsékelhet a problémán, de a kopást nem fogja visszacsinálni. Én nemrég szükségből 2t olajjal kentem az enyémet, meglepően finoman forgott utána.
A közelmúltban végre megvettem az új fűkaszámat Fs 360 C-t.
Ezen sem lehet már állítgatni a karbit és zsírzófurat sincs a szöghajtáson. Ez utóbbira azt mondta az eladó, hogy egy évben egyszer elég megzsírozni a szöghajtást úgy, hogy a tengelyről le kell venni a szöghajtást, ezt meg is mutatta.
Számomra felfoghatatlan, hogy egy ilyen prémium kategóriás német konstrukciónál ezt így kelljen csinálni. Most vagy az van, hogy tényleg nem kell egyáltalán zsírozni, vagy donnerwetter németek.
Egyébként még épphogy kipróbáltam, mert azóta a fű sem nő.
Minap kaszáltam a füvet, ment rendesen. Kifogyott a damil, a gépet a cseréhez fejjel lefelé fordítottam. Csere után indult pöccre, de gázadásra fulladozgat. Hozzá sem nyúltam semmi csavarhoz. Mi a tök történik ilyenkor?