Én elsősorban olyan járatokat próbáltam összerakni, ahol nincs vagy részben van vasút, vagy ahol rossz.
Pl. A Nyíregyháza-Szeged, és Nyíregyháza-Salgótarján esetében nincs rivális vasút. Nyíregyháza - Szatmárnémeti - (Nagybánya) szerintem hiánypótló lenne. Ideje lenne már néhány "nemzetközi" (oké, hogy a Partiumot és Máramarost nemzetközinek hívni hülyén hangzik :D ) járatnak is.
Azt én is úgy gondolom, hogy ahol megfelelő a vasút, ott azt kell előnyben részesíteni (sőt, ha néhány éven belül 160 km/h-val fognak repeszteni a vonatok a vonal nagy részén, akkor meg főleg). De napi néhány járat tényleg nem veszélyezteti a vasutat.
Egyetértek. Viszont sajnos jelen állás szerint a vasutat kell(!) előnyben részesíteni a busszal szemben a távolsági közlekedésben. Kicsit hülyeségnek tartom. A Budapesti járat is éveken át megvolt a vasút mellett. Nem értem, hogy igazából milyen konkurencia lett volna az a napi egy busz járat. Aki busszal akar utazni, az ezután is azzal fog. Pont, hogy az értelmetlen nyírbálások helyett kínálatot kellene bővíteni az államnak. Napi egy-egy buszjárattal nem fog óriási hibát elkövetni. A legnagyobb baj, hogy ezekben nem a lehetőséget látják, hanem a bajt, probléma forrást, kínlódást.
E98 és társai (PDC-s Volvok, Irisbus...stb.) mivel nyíregyi telephelyesek, így kicsit abszurdként, ha nincs rájuk igény "agglomerációs" járatokat csinálnak....
Igazából igen. De még most készülnek "favorit" szerepre a CNG-kel. Már ha egyszer előkerülnek. Ezek is bőven meg fogják szolgálni a 20 évet, már ha hamarabb nem füstölnek el....
Csak hétfőtől péntekig jár, Nyíregyháza-Nyírlugos, Nyírlugos-Nyíregyháza, majd délután Nyíregyháza-Nyírtura és vissza, Nyíregyháza-Napkor és vissza. Nyíregyházi fennhatóságú busz menetrend szerint nem jár Kisvárdára. Szerintem keverted a két rendszámot. A PDC-980 csak ezt járja. Eddig Eger meg Pest volt, de ott már a PNG-k járnak.
Hát egy 70-80 milliós buszba ne is tegyenek fa táblatartó bütyköket 2018-ban...
Van bennük kijelző (mint az látszik is a képen), csak még nem sikerült működésre bírni, így ez a tábla+emke átmeneti megoldás.
Az a baj, hogy nagyon "okosan" mind a 20 busz a Volánbusz specifikációja alapján készült el, a Szabolcsnál alkalmazott kassza (ami egyben az utastájékoztató vezérlőegysége is) viszont nem tud kommunikálni ezekkel a kijelzőkel (egyelőre), de állítólag a probléma megoldása már folyamatban van.
Nos tudom, hogy sokszor leírtam már, de mostmár, hogy ilyen mennyiségű és minőségű távolsági közlekedésre alkalmas flottánk lett, jó lenne nekik megfelelő feladatot adni.
- Újra kikellene terjeszteni munkanapokra a Budapesti járatot.
- Újra indítani a Szegedi járatot.
- Napi egy járat, reggeli indulással Nyíregyháza-Miskolc között és nem volna utolsó sem az Ózdi vonal vissza állítása.
Nem szabadna elherdálni az ilyen kaliberű buszokat falujárásra. A vasútra mutogatni pedig nevetséges.
A Tokaji úton tegnap láttam hogy végig kivannak helyezve a QR-kódos táblák, + nagy betűvel kiírva a megállók nevét. (lesz mit a fémtolvajoknak leszedni) szerintem egyszerűbb lenne olyan menetrendet gyártani amin rajta van a qr-kód, na de mindegy ez csak saját vélemény....
Van valakinek infója a vasútállomás érkező megállóba kihelyezett tábláról? Pár napja kiraktak egy vaslemezt a megálló táblára a vasútállomás bejáratához legközelebb levő érkező megállóban, amire valami szöveg van nyomtatva (folyton rohanok, nem olvastam el) és egy qr kód, ami az alábbi linkre mutat: http://megallo.emkk.hu:8080/QR/megallo.jsp?megallo_id=596825
Valami új menetrendi rendszert fejleszt az ÉMKK Nyíregyházán? Esetleg még valós idejű is lesz? Remélem jól gondolom a dolgot és valami hasonló készül, bár ha jól látom a T-systems fejleszti a dolgot szóval nagy csodára nem számítok. Ha valaki tud róla valami pontosabbat írjon!
Bocsi ha hülyeséget kérdezek és minden le volt írva a táblára, de sosincs időm elolvasni és idén már nem valószínű, hogy járok arrafelé.
Mint sokan mások, én is örültem mikor idekerültek, modernizálásnak tekintettem, mint ahogyan azt beharangozták. Aztán nézzük meg, reggelente a 10-ből hány darab áll ki dolgozni. Gondolom nagy szerepe van egy-egy típusnál pl. az alkatrészellátottságnak. Megindult valami egységesítés anno, hogy Merci Borsod (naná), MAN Hajdú, de ide jutott a vegyes rész (helyköziben, helyibe már csak a másnak hulladéknak ítélt buszok kerültek, köszönhetően a város és a volán viszonyának).
Elhiszem, hogy ezek jó buszok voltak anno, de a fenntartásuk kb. olyan lehet, mint amikor egy egyedileg épített autót próbálsz karbantartani, az alkatrészek hol innen, hol onnan beszerezhetők (vagy sehonnan), a kevés darab miatt biztos irreális árakon stb.
Ha egy Man/Volvo buszban tönkremegy valami, tudod kihez fordulj, itt meg találgass. Szerintem is az van, hogy a Maz-ok kifutottak, temessük el őket és haladjunk tovább.
Azoknál a localós fordáknál mondjuk ki lehetne számolni, hogy napi hány kilométert járnak lakott területen kívül. Ipolytarnócra, Bátonyterenyére, Mátranovákra, Szécsénybe, Etesre nem vészes, amikor nem egész kilométerenként van egy megálló, a menetidő pedig 50 percnél nem több egyik esetben sem. A nógrádos topicban valaki nagyon csúnyán le lett pontozva ezért úgy fél éve, pedig szerintem teljesen igaza volt: biciklist kerülgetni, 50-nel szüttyögni, minden második utcasarkon megállni se nem Drögmöllert, de még csak nem is C56-ost kellene járatni. Mondjuk a Volvo a fogyasztása miatt nem a legjobb választás + 2 pár ülés még beleférne, de nem az ajtók száma miatt nem felel meg a járatokra.
Max beledobnak 2-4 ülést a MAZ-ba, a 15 km-es körökre jó az.
Ahhoz képest amikor Észak-Pest megyében szolgáltak, helyközi, 20-40 km-s járatokon mind a személyzet, mind az utasok elégedettek voltak velük.
A 10 db MAZ, bár én se vártam sokat tőlük, amíg Hajdú Volános volt, a legjobb műszaki rendelkezésre állási mutatóval rendelkezett, pedig a Hajdú Volánnak kimondottan fiatal járműállománya volt.
Pest megyébe átkerülve, a megye legrosszabb alvállalkozói üzemébe kerültek és szolgáltak az igen mostoha, gyakorlatilag karbantartás mentes környezetben.
Egy város közvetlen környezetében, kimondottan elővárosi viszonylaton, pár évet, még gond nélkül elszolgálnak.
A 10 db MAZ, már nem korszerű, megették kenyerük javát, de bármikor bevállalnám ezt a 10 kocsit elővárosi közlekedésbe.
A MAZ-ok nem alkalmasak helyközizésre, így valószínüleg Nyíregyháza így vagy úgy megszabadul tőlük. Be kellene cserélni a 10 db-ot 2-3 csuklósra inkább, mert az az 5db gázos kevés lesz szerintem, és ugye gázoson kívül elvileg csak a Solak maradnak helyizni.
Amúgy nem tudom ki és miért számolta így ki, hogy 41 busz kell, abból 5 csuki, mert figyelemfelkeltésnek sok, igazi váltáshoz kevés.
Ott vannak még a Ik 256-osok, meg a régebbi EAG-k főleg főleg Fehérgyarmat környékén már ők sem fiatalok, nem beszélve a Rábákról, ez utóbbival egyre több a gond pedig szerettem velük utazni, de hol a sebváltó , sőt volt h beázott a mennyezet. Az Ikarus C80.40 helyis 3db kiválthatná pl: DUC-689, ELJ-484, JSZ-379-et. Az egyik C80.40 reggelente Nyírtelekre járt ki sokáig, utána a 10-re ált be.
Láttátok már, hogy miként fognak kinézni az MAN-jeitek? Fel vannak már matricázva, fehér-zöld-mélykék színben "pompáznak" (szerintem alapvetően ízléstelen színösszeállítást sikerült kitalálni, pláne nem tetszik a telizöld motorháztető).
Így van, inkább fogalmazzunk úgy, hogy elviekben teljes mértékben ki lehetne adni a hétvégét csak CNG-vel Miskolcon, azonban ez számos ok miatt nem valósulhat meg. Pl. van ahova eleve nem mehetnek, van ahova azért mert az adott viszonylattal összeforog stb. Van amikor meg köszönhetően a saját kocsis rendszernek, hétvégén a kétrészes dolgozónak odaadják a buszát, ami történetesen nem CNG.
A 60-as 70-es években az nem volt annyira értékes terület. A bujtosi tó már a világ vége volt. A Jósa sehol sem volt. Csak szépem körbe nőtte a város. Linkeltétek a riportot, ami az új telephellyel kapcsolatban készült. Én abból azt vettem le, hogy oda csak a helyi buszok mennek. Már csak azért is, mert önkormányzati tulajdon. Szerintem ez a felkészülés a leszakadásra.
2. kérdésre a válasz: A telephely a közel jövőben teljes egészében kikerül a Tiszavasvári útra, a Korányi megszűnik, helyére meg lakópark vagy bevásárlóközpont kerül. És ezt az elképzelést nem a mostani vezetés találta ki, hanem az előző már jó 10 éve.
A szerelők és sofőrök már voltak oktatáson, állítólag már a műhely is át van adva a Korányin, csak még mindig megy a tilitoli a várossal, a MAN már lehet megbánta, hogy elnyerte ezt a tendert. Másik kérdés, hogy hol parkoltatják majd az új buszokat, mert az új hely még nincs meg, az Émkk pedig szerintem nem kezd el selejtezni, amíg nincs elég busz, a Korányi pedig fullon van...
A Solákkal együtt kb 70-80 buszból áll a nyíri helyi flotta. Forda szerint én nem tudom, mennyit kell kiadni, de az teljesen biztos, hogy csak az új CNG-k nem lesznek elég hozzá, az MAN+Solaris flotta viszont már igen (Solák közül jelenleg több is balesetes vagy égett).
Darabszámban 2 híján ugyanannyi Solaris van (39 db), mint amennyi MAN (41 db) jön majd. Csúcson kívül jelenleg sem csak Solarisok járnak, így talán az MAN-ek érkezésével sem csak MAN-ek fognak járni.
Csuklósok közül DUD-999, ELS-245, FVJ-479, HXT-685-688-690 helyizik, illetve gyakran besegít a JOB-672, AVE-335 pedig jelenleg nincs. Valamint ott a 10 db 15 méteres Solaris, melyek csuklósok helyett közlekednek.
Köszi az infót a fényezésről srácok, nem olyan rossz az. Bár az tény hogy elég meredek váltás a sárgáról, de majd megszokjuk ezt is, főleg ha csúcsidőn kívül már úgyis csak ezeket fogjuk látni.
Balázs, a 4-es kérdésedre talán tudom a választ, én úgy tudom a város önkormányzata nyerte a buszokat IKOP pályázat keretében, és ÉMKK-s buszra nem hiszem hogy raknának "Nyíregyháza többet ad!" matricát.
Van jó néhány dolog amit továbbra sem értek mert annyi mindent mondott azóta a városvezetés.
Az ÉMKK beadta a derekát és mégis vállalják a buszok üzemeltetését?
Mi értelme volt egy új telephely létrehozásának, a mostaninál nem lehetett volna egy cng gázkutat kialakítani?
Van valami hír arról hogy elvileg az ÉMKK is vesz 40 darab ugyanilyen buszt?
A buszok az önkormányzat tulajdonában vannak?
Mostantól a helyi járatokra a járműpark felét a Korányi útról, a másikat pedig az új telephelyről fogják kiadni? Vagy esetleg a Solarisok is az új telepen lesznek?
A 3 darab C80 továbbra is marad vagy úgy gondolják hogy a jelenlegi 8 darab csuklós helyett elég 5 is?
Ha már itt tartunk, tud valaki esetleg egy konkrétabb időpontot a forgalomba állásról? Úgy hallom a kút az várhatóan január elejére kész lesz. De még gondolom a sofőröket itt is le kell oktatni, mint Miskolcon.
Képem nincs róla, de megpróbálom körülírni: elöl-hátul zöld-fehér (majdnem úgy ahogy a miskolci CNG-knek, csak pont fordítva: a lökhárító és a lámpakeret fehér, a homlokfal középső eleme - amin az MAN felirat van - zöld), oldalt pedig fentről lefelé a sorrend: kék, zöld, fehér, kissé csíkosan, de görbe, íves elosztásban.
Egy kis pontosítás a Kisvárdára került Econellekkel kapcsolatban: a PIG-473, 474 és 475 mellett a negyedik átkerülő kocsi nem a 477, hanem a 476, és az a kocsi váltotta a KVK-701-es Autosant.
Ha már van távolsági flotta, kellene távolsági járat is.
Most már, hogy egy cég lett a borsoddal és nincs úgymond versengés, lehetne indítani szabolcsi részről is Nyíregyháza-Miskolc járatot. Reggel, délelőtt nincs közvetlen buszjárat a két város között.
Tudom, a párhuzamosság, de nem hiszem, hogy mindenki vonattal akarna utazni főleg nem a személy vonatokkal. Napi két járatnak szvsz. lenne realitása, az egyik Miskolcig a másik akár (suli időszakban) Ózdig meghosszabbítva.
A sokat emlegetett Szegedi járat is napirendre kerülhetne, ha nem is naponta, de iskolás pénteken és vasárnap lehetne rá utast szerezni.
Nagyon szép mindkét új busz, kár, hogy hamarosan elcsúfítják bazi nagy matricákkal (bárcsak kicsit kapnának, de új buszoknál kell a reklám). PNG049 és 50 ha jól láttam, de lehet PMG az...
Noha leszüllesztették a helyi járatokat rendedesen, de azért 5 csuklós komolyan kevés lesz. Délután 2 körül el is viszik az ipari parkok az egészet. :(
A 2000-es évek eleje jut eszembe, mikor az első Solák megérkeztek, örültünk nekik szépek voltak meg minden, de csúcsforgalomban a 12-es vonalon reggel, vagy délután szívás volt, alig fértünk fel...
"Tervezési szerződés keretében a Nyíregyháza Megyei Jogú Város vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása a megyeszékhely vasúti elővárosi körzetében I. ütem projekt kapcsán előkészítési és tervezési feladatok ellátására (PST kód: I000.04)."
4 darab amiről tudok igaz nem voltak szépek, sima vasbódék voltak, de legalább az eső elől védet. Kerékpár utat építették és bele esett a nyomvonalba, ezért elvitték őket. A mai napig nem lettek pótolva. A megállók a következőek: Nyíregyháza, Palitz-telep ; Nyíregyháza, Repülőtéri bej. út; Nyíregyháza, Sirály utca; Nyírtelek, Felsősóskút II.
Legalább ott vannak, új esőbeállók. Nyíregyházán a Tokaji úton többet a kerékpárút építés miatt vittek el, azóta sem lettek pótolva. Kellemes szakadó esőben, hóban fagyban várni a buszt... Na de majd a Mityulás báti hozza magával, vagy sem :D
5 busz kivételével nekem teljes a gyűjteményem (plusz FLX-526 már nem lesz meg, illetve további 4-et újra kellene fotóznom), a maradékról meg legalább 1-2 érdemleges kép biztosan készült az évek során.
Bocs, hogy beleszólok, bár a lényegen nem változtat: szóval láttam őket (AVE-226, BPG-547) egyszerre megérkezni a miskolci telephez, szóval közösen kerültek át a műszakijuk lejártáig vésztartaléknak. De szerintem egyiket sem vetették már be.
Ugyanott áll a telepen (kintről is látszik, a sorompós bejárattól nem messze), látszólag nem kezdték el szétbontani, de javítani sem, habár a motorteret nem látni a kerítéstől.
PIG-474 a KVK-702-es Autosan helyén van, 473 vagy 475 közül valamelyik (ugyanis pénteken szembe jött, és a sötétben nem láttam pontosan az utolsó számjegyet) a KGC-088-as Credo EC12 helyén, a másik kettőt egyelőre még nem tudom.
Na, hát ez nem pont úgy sült el, mint terveztem. :D A 4-5 helyszínből Nyíregyen lett 1, mert amint el akartam mozdulni, megjelent egy újabb NWX. Így hát a LEGO-t kilőni nem sikerült, de legalább a megyeszékhelyről már talán mindenről van képem. Mátészalkán aztán két széjjelfagyott kézfejért cserébe meglett 3 Volvo és mint kiderült, itt is van műszakváltás (HOYA), a Fodor Tours jóvoltából. Ezt az infót mondjuk pár héttel ezelőtt se lett volna rossz megtudni. :D Legközelebb Nyírbátort lesz ideje újból sorra venni, az ottani műszakváltások (Diehl, Coloplast, Rosenberger) kocsijai egzotikusabbnál egzotikusabb szirszarok, az egyik kedvenc témám.
Ma 2 Credo Econellt is láttam Kisvárdán: PIG-474 (vele jöttem nemrég haza) a KVK-702-es Autosan helyett van, egy másik PIG (talán 473, de nem vagyok benne biztos, szembe jött, nem láttam az utolsó számjegyet tisztán a sötétben) pedig a KGC-088-as EC12 helyett.
Most, hogy lesz egy hét szabim, tervezek egy annuális ÉMKK-t fotózó kirándulást, csak ezúttal ottalvós, háromnapos móka keretein belül. Ehhez mondjuk sok köze nincs a kérdésemnek, de ennek kapcsán kezdtem nézegetni a nyíregyi helyis menetrendet és így is jutott eszembe a dolog. A helyis állomány mely tagjai kintalvósok, és hol? Ahogy látom, jó pár autó külterületen telephelyes, meg emlékeim szerint Oroson is pihen pár busz. Hacsak nem rezsiben járnak-kelnek, amely esetben tárgytalan.
Sok mindent utálok a debreceni tömegközlekedésben, de az tény, hogy a menetrend elég jól meg lett csinálva. (Már csak a valósidejű menetrenddel kéne kezdeni valamit.)
Az már egy másik kérdés, hogy még a 3 menetidő ellenére is gyakori a 10 percen felüli késés.
100x jobb lenne, mint a mostani, sőt valamennyi helyi vonalon be kellene vezetni. A jelenlegi menetrendet utálom mert állandóan számolni kell azt hogy az adott busz mikor ér oda, mert a végállomás indulási ideje van kiírva, és ad hozzá a menetidőt. Ez így vicc, nem is értem eddig miért nem akartak ezen változtatni. A helyközi járatokon is az az idő van megadva, mikor elvileg ott kellene lenni a busznak, nem pedig hogy mikor indul "kukucsinyfalváról". Remélem meg változik hamarosan ez a dolog.
Nem tud valaki valamit egy elveszett Urbino 15-ösről? Ha jól rémlik LHD-758-ról van szó. A buszállomásról 6:22-kor és 15:32-kor szokott indulni 2Y-osként, de az utóbbi időben nem láttam. Tud valaki valamit, mi történt vele? (A rendszám nem biztos hogy helyes, én erre emlékszem, de az indulási időpont az 100%)
Szerintem mire ez megvalósul (a gázos busz állományba állításának tempóját alapul véve), addigra a teljes jelenlegi állomány selejtre kerül, kezdve a Mazokkal (nekem marhára ellenszenvesek ezek a buszok, ez van), utána a többi. Nem lepődnék meg, ha néhány Ikarus tovább húzná tartalékként, mint a most érkező cng-k néhány példánya.
Az első példányokat mindenképpen. Ezért is lenne jó, ha az ÉMKK is venne CNG buszt. Az újabb Solák (15 méteresek) meg mehetnek rövidebb helyközi járatokra. Az újabb 12 méteresek meg mehetnek Mátészalkára vagy Kisvárdára mis forgalmú helyközi járatra.
A csuklósokra szükség lesz csúcsforgalomban így vagy úgy. Jelenleg 8 db jár helyiben, csúcsforgalomban elkel több is, de azon túl már csak konganának az ürességtől. A forda szervezésben volna a megoldás, na persze nem egyszerű, na meg vonal átszervezésben. Na de mi lesz a midibuszokkal? Ő rájuk is szükség lenne,vagy nem? Alacsony padlósak és jók a bokortanyákra, ahol pl. csak néhány ember utazik.
(Egyébként némi adalék a mocskos Borsod miatt nincs új buszunk témához, hogy - miközben kétségtelenül vannak elosztási aránytalanságok és igazságtalanságok a rendszerben - pl. Szabolcs helyközibe elég sok legalább még távolról kényelmesnek tűnő E95, E98, meg Marcopolo ment át Borsodból, cserébe viszont jobbára kafa kis 200-asok érkeztek...)
Visszajelzés: Saját tapasztalat, néha állj ki a buszmegállóba és hallgasd meg az emberek reakcióját, esetleg készülhetne egy felmérés, hogy hány db. qanyja hangzik el az egyes típusok közeledtekor, mikor már látják, hogy bizony ez az ő járatuk.
Őszintén, te egy fillért is fektetnél be a legszükségesebbeken felül egy olyan "szerződésre" alapozva, ami jövő évben lejár, az ügyfél rossz fizető, és minden héten mást nyilatkozik téged lejáratva, hogy magát mosdassa? Az émkk korántsem tökéletes, de ennyi esze mindenkinek van: mondják ki, hogy mit, meddig, mennyiért! A helyi közlekedés mindig veszteséges alapból, Miskolcról annyit látnak, hogy kényszerből öntik a pénzt a nyíregyi helyibe, amit lehet sosem látnak viszont...
Nem az, hogy újnak minősül, de akkor sem nyújt kevesebbet egy ma forgalomba állított busztól és itt megint utas szemszögből mondom. Kényelmesek, alacsonypadlósak, télen meleg, nyáron ha klímás akkor pedig hűtött az utastér. A legelső Solarisok ugyan nem klimatizáltak, de azon kívül maradéktalanul teljesítik, amit ma egy utas elvár. Ezeken kívül mi más érdekli az utast?
A szervizelési költségekről nincs információm, de az utast ez addig nem érdekli, míg esetleg jegyár emelés formájában nem találkozik ezzel.
Attól, hogy az utasok számára nem nyújtanak sokkal kevesebbet az új buszoktól, így 15 évesen már eléggé a tervezett élettartamuk vége felé járnak, ami az üzemeltetési költségeknél nyilván ki is bukik, vagy előbb-utóbb ki fog. Azért elég szomorú, hogy egy 15 éves busz szinte még újnak minősül - szerencsésebb helyeken 15 év után már a 3. buszbeszerzés előkészítésen szoktak dolgozni...
Az meg, hogy máshol még szarabb a helyzet, engem sajnos nem igazán vigasztal.
Nyílván Kaposváron sincs mindig kihasználva az a 15 csuklós (Bár nem ismerem az ottani helyzetet.). Azért 5 csuklós akkor is kevés lesz, most is több van, ha jól tudom.
Én az önkormányzat helyében megszabnám, hogy az átlagéletkor nem haladhatja meg a 8 évet.
És ha tényleg fog még venni 40 CNG buszt a KK, akkor legalább 15 métereseket vegyenek.
Nem tudom, van-e a MAN-nek 15 méteres CNG busza. A Solarisnak lett volna.
Még a legelső Solarisok is modernnek nevezhető buszok. Alacsonypadlósak, kényelmesek. Ettől többet az új CNG üzemű buszok sem fognak kínálni neked, mint utas. Ráadásul azért minden busz a városi igényeknek megfelelő kialakítású.
Van bizony olyan város kis hazánkban, ahol helyközi kialakítású buszok is részt vesznek a közlekedésben. Ilyen pl. Pécs.
Nem feltétlenül van összefüggésben a lakosság szám a csuklósok számával. Sokkal inkább a város szerkezete számít. Nyíregyháza fő problémája, hogy nincsenek nagy távok. Nyáron pl. sokan busz helyett sétálnak, vagy kerékpárra pattannak.
Én úgy látom, hogy a csúcsidők is igen lerövidültek. 7.30 körül már egy 12 méteres Solarison is csak lézengenek a 12-esen, láttam már ilyet.
Visszajelzések alapján? Hol voltak ezek a visszajelzések? :)
Nem rosszak azok a MAZ-ok. Kicsit betett nekik a Pest megyei kiruccanás, de én úgy gondolom, hogy mindenképp előrelépés volt valamilyen szinten. Ha nem helyezik át őket, akkor mai napig a 260-asok járnának, akkor gondolom meg az lenne a probléma.
Igazából a város feladata lenne a helyi közlekedés. Nem az ÉMKK hibája, hogy amilyen. Ahol a várost egy fikarcnyit is érdekli ez a dolog, ott valamire való a közlekedés. A vonal hálózat sajnos elavult itt.
Szerintem pont hogy a kevés csuklósbusz az egyik oka az utasvesztésnek helyi és helyközi járatoknál egyaránt.
Akárki akármit mond, az 5 csuklósbusz nagyon kevés lesz a helyi járatokra (főleg csúcsidőben). Főleg csúcsidőben, de ahova feltétlenül kellenének a csuklósok azok a 5(A), 8(A), 12, 14(F) és esetleg a 7-es. (Még ha nem is mindig, de legalább 70-80%-os csuklósarányra szükség lenne) A ~70.000 lakossal rendelkező Kaposváron is van 15 db csuklós busz. Ennyi szerintem Nyíregyházának is kellene. Főleg, ha a beígért helyi közlekedés átalakítása után olyan járatok is létrejönnek majd, amik igénylik a csuklóst.
Én már korábban leírtam, de jó ötletnek tartanám az alábbi változásokat: -12: Sóstói úti kórház - Rozsrét és 12A: Sóstói úti kórház - Vasúti aluljáró
-7-es megszüntetése, helyette 10 percenként: 14-14F, és 15 percenként 18-as.
-Egy olyan közvetlen járat létrehozása (vagy meglévő átalakítása) úgy, hogy létrejöjjön egy Örökösföld-Egyetem kapcsolat. De még egy Oros-Egyetem járatot se tartanék ördögtől valónak.
- 13-as busz jelentőségének felismerése, és a járatok sűrítése. (15-össel ugyanez)
- Illetve az átlós több területet érintő hosszabb járatok jelentőségének felismerése.
Így létrejöhetnének olyan járatok, amik igényelnék a csuklóst. A meglévőkkel az a baj, hogy a többség nem több funkciót ellátó járat, hanem csak egy utazási célt akar kielégíteni. Erre kiváló példa a 7-14-18-as járatok esete.
Igaz, van ahol rosszabb, így akkor már okés is minden...
A helyi állományt régóta hanyagolja az ÉMKK, mivel Miskolcon és Debrecenben sem az ő reszortja. Van 10 MA3, amit nagy lelkesedéssel beharangoztak, hogy mostmár klímás busszal utazhatunk, de az utasok inkább utaznának nyitott ablakú 200-asokon a visszajelzések alapján, nem egy sikersztori szerintem. A legviccesebb pedig az, hogy tudtommal a vezetőség 80-85%-a a nyíregyházi üzemektől való...
Nyíregyháza helyköziben nem áll rosszul. A régebbi 200-asokat szinte kiszórták. Tartalék buszok között van Classic, Rába, amik máshol még igencsak fordásak. A helyit sem mondanám rossznak, a járműpark több mint a fele alacsonypadlós vagy alacsony belépésű.
Az, hogy Borsod lemaradt (legyen az a terepviszonyokból, fizetőképes kereslettől, nagyobb távoktól, stb. függően), kb. senkit sem érdekel pl. Nyíregyen, magyarázhatja bárki az utasoknak, hogy azért nincs új busz, hogy akkor majd egyszer jó lesz, ezt már sokan, sokszor hallották.
Itt főleg a helyi járat a kérdéses. Mindig rövid időre kötnek szerződést, így a fejlesztés eleve értelmetlen. A gázos buszokkal szerintem sok baj lesz, mert az semmilyen járműnek nem tesz jót, ha 1-1.5 évet ÁLL. A jan. 15. pedig szerintem tarthatatlan, nem egy szimpla parkolóról beszélünk.
A helyi szervizelés különválasztása a helyközitől... hát végülis külön kórház van a nyíregyieknek és a környékbelieknek is, nem? 0 logika.
Nyilván nem csak Credok lesznek, de szerintem az ő terméküket fogják elsősorban venni. Ennek a tervezett 300-nak is szerintem minimum a fele econell vagy inovell lesz amit annyira nem is bánok, azt mondják ezek már egész jól sikerült buszok.
Egyetértek. Óriási Borsod elmaradottsága és még így, hogy több mint 100 busz érkezett már oda a KK-sítás óta, még mindig sok kell. A csuklósok tekintetében viszont jogos, ha abból sok marad ott, már csak a kihasználtság miatt is.
A jelenlegi csuklós állomány szvsz. megfelelő mind helyiben, mind helyköziben, a probléma inkább a forda szervezésben van. Sajnos itt már nincs akkora igény a csuklósokra, mint régebben.
Saját bevallásuk szerint egyébként 500-at tudnának évente legyártani, sőt, ha beesne valami bazi nagy megrendelés, egy új műszak beállításával ennek akár még a duplája is menne.
Mondjuk tök fölösleges ezen merengeni, mert 200 busznál soha nem gyártottak még többet egy évben, évek óta olyan 150 körül mozognak.
"E tevékenység teljes körű ellátását mintegy 1.100 db-os autóbusz-állomány teszi lehetővé, melynek átlagéletkora mintegy 13,5 év. Társaságunk helyközi közszolgáltatás végzésére vonatkozó szerződése 2019. december 31-ig érvényes, az ezt követő piacnyitás idejére a helyközi autóbusz-állomány átlagéletkorát 10 év alá kell csökkenteni."
Vagyis kicsivel több mint 2 évük van, ez idő alatt letudják szorítani a átlagéletkort 10 év alá?
"A 2017-19. években beszerezni tervezett több mint 300 db autóbusznak és az általuk lehetővé tett selejtezéseknek köszönhetően pedig a 10 éves helyközi átlagéletkorra vonatkozó elvárást várhatóan teljesíteni fogjuk," kíváncsi leszek én arra a 300 darabos beszerzésre.
A Kravtexnek mennyi az éves kapacitása? Mert 2 év alatt csak az ÉMKK-nál 300-at kell cseréni, a másik 6 kk-ról nem is beszélve.
Én a központilag kiírt beszerzéseket se értem. Vagy 100-200 Econell 13-nak csak az ÉMKK-nál lenne helye, azonnal. Erre ők 80-100 db-okat országosan szórogatnak szét.
Csak nem a másik két ex-társaság kárára kellene fejleszteni... Azért ilyen pofátlan lenyúlás, mint amit a Borsod művel, szerintem sehol máshol nincs az országban, most már igazán a fejükre koppinthatna valaki. Hihetetlen, hogy ennyire impotens lett az a két megye.
Szóval tovább csökken a csuklósok aránya. És mi az hogy csúcsidőn kívül csak az új buszok fognak járni, hány fordára van szükség a csúcsforgalmon kívül? Akkor mostantól a 15 méteres solák is csak reggel meg délután fognak járni? Pedig a fennmaradó időben is van olyan járat amire elkél a nagyobb busz.
Elolvasom a cikket mert szeretnék többet tudni az elképzelésükről, erre fel csak a kérdések gyűlnek nálam.
Egyébként a KVT-852 már kisvárdai? Valamelyik nap Baktalórántháza - Nyíregyháza járaton volt, vagy ez a járat a kisvárdai üzemegységhez tartozik?
A múltkor még arról volt szó, hogy az ÉMKK is vesz Nyíregyre gázbuszokat, de ahogy látom, ez időközben a feledés homályába veszett. Hiába no, biztos BAZ megyére kell koncentrálniuk teljes erőből...
A webur.szabolcsvolan.hu oldal járat információs oldal valamiért nem működik.
Pedig lehetett követni a Hajdú és Szabolcs járatait. Jó volna, ha a Borsod is a HC Linear rendszerét alkalmazná és akkor egy oldalon követhető volna a három megye járatai.
Egy szűk hónapja hozott be ugyaninnen egy ugyanilyet a Truck&Trailer, a BKV részére, illetve Koszovó vásárolt ezekből többet 2-3 éve. Tényleg jól néz ki, öröm, hogy a nyíregyi megtartotta az eredeti fényezését. :) ON
A Jennei Busz csuklós Mercedes Citaro-ja honnan érkezett? Nincs a honlapjukon fent, de szoktam látni, az Eismann és az buszállomás között szokott járni.
A mai Kelet-Magyarországban jelent meg egy cikk. Ott taglalják (nem túl konkrétan) a visszavonás okát. De már készen van az új kiírás, és folyamatban van a közzététel. Szóval nem marad el...
Indoklás nélkül, az ajánlattételi határidő lejárta előtt visszavonta a nyíregyházi vasútállomás felújításának tervezésére kiírt tendert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.
Elnézésedet kérem, nem gondoltam, hogy egy szimpla kérdés felvetés ekkora problémát fog okozni neked. Azt, hogy egy cég üzemelteti a járatokat pusztán azért említettem meg, hogy kihangsúlyozzam, hogy még csak nem is arról lenne szó, hogy 2 külön szolgáltató járatain legyen érvényes ugyanaz a bérlet. Ettől független tartom magam a véleményemhez, hogy igenis jó lenne, ha ez a rendszer lenne. Mint kiderült, volt valaha ilyen Nyíregyházán és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Szóval szerintem helytálló volt a kérdés.
Abban viszont igazad van, hogy ez nem feltétlenül azon múlik, hogy azonos-e a szolgáltató. ;)
(mellesleg nem hiszem, hogy egy általános iskola 6.-os diákja ilyeneket kérdezne :DD)
Szóval ezek szerint volt értelme a dolognak, pont ezért nem értem miért nem lehet még ma is így. Érdekes módon Budapesten működik ez a rendszer. Jó persze tudom, hogy Budapestet nehezen lehetne egy lapon említeni a "vidéki" városokkal.
Én egyébként azon csodálkoztam, még mielőtt a Szabolcs volánból ÉMKK lett, hogy ha egyszer ugyanaz a cég üzemelteti a helyi és helyközi buszokat is, akkor a helyi bérlettel miért nem lehetett közigazgatási határon belül a helyközi buszokkal is utazni. Szerintem rengeteg embernek megkönnyítette volna a mindennapi utazást.
------------
Én meg azon csodálkozom, hogy Te ezen csodálkozol.
Budapesten és Sárbogárd környékén is szolgáltat az Arriva.
Akkor a pesti bérletemmel utazhatok Bogárdon vagy fordítva ?
Mióta (melyik országban) a szolgáltató tulajdonviszonya határozza meg a helyi vagy helyközi utazási igazolványok érvényességét ?
Ha ezt a kérdést egy általános hatodikos felteszi, hát Istenem, elmegy.
De sok hozzászólás után egy félig-meddig szak topikban ?.........................:-(((
Erre emlékszem volt ilyen, úgy a 2000-es évek elején még lehetett az hogy a helyi járatos bérlettel utazni helyközivel. Nálunk a Nyírteleki járatokra sokan szálltak fel a Búza téren, vagy a Tokaji úti piac környékén és a Petőfi térig mentek vele, ez igaz volt vissza fele is. Sok esetben tehermentesítette a helyi járatokat.
Abban igazad van, hogy tényleg sok olyan 90%-os van, aki amúgy ingyen utazna helyin. Azt hiszem MÁK igazolványnak hívják, azt a kártyát amivel ingyen mehet.
De, ne feledjük, hogy Ibrányba, Nagyhalászra, vagy bármelyik környékbeli településre sokan utaznak nagycsaládos jeggyel. És nekik nem jár az ingyenes helyi utazás.
Én egyébként azon csodálkoztam, még mielőtt a Szabolcs volánból ÉMKK lett, hogy ha egyszer ugyanaz a cég üzemelteti a helyi és helyközi buszokat is, akkor a helyi bérlettel miért nem lehetett közigazgatási határon belül a helyközi buszokkal is utazni. Szerintem rengeteg embernek megkönnyítette volna a mindennapi utazást.
OFF
Ugyanez elmondható volt a Hajdú volánról is, a DKV-s korszak előtt
Aki jelenleg 90%-ossal utazik, azok többségének a helyi járat minősítésű járatok ingyenesek. (Ha jól tudom)
Ez a rendszer a tényleges helyi járatoknak a forgalmát is meglendítené, elvégre egy bérlettel lehetne bemenni mondjuk Újfehértóról Nyíregyházára, onnan meg átszállással a TESCO-ba. Sok ingázó azért sétál inkább 30-40 perceket is néha, mert nem akar helyi jegyre/bérletre is költeni.
Na igen, ahol én laktam a Sátor utcában van ez szitu. Ha egyszer fog ott is járni a H-s buszjárat, az a munkába és iskolába járóknak lesz jó, aki 90%-ost vagy csak néha buszozik az lehet felteker bicajjal a Tokaji útig azt felszáll a helyközire.
Nyíregyházán kívül Tatabányán is létezik a külterületi bérlet intézménye, itt a 6-16 körjáratok térképen jelölt külső szakaszára nem érvényesek a belterületi bérletek:
De az már egy másik település. Egyébként az nem lenne rossz, ha más településekről külterületi díjszabású járatok járnának Nyíregyházára.
pl.: Buj-Nyírszőlős-Nyíregyháza, Ibrány-Nyírszőlős-Nyíregyháza, Kótaj-Nyíregyháza, Nyírpazony-Nyíregyháza (A 4Y végállomása most is csak pár száz méterre van Nyírpazony déli határától), Újfehértó-Nyíregyháza, Nyírtelek-Nyíregyháza stb....
Miskolc 7-es az egy érdekes járat, nem külteres hanem inkább elővárosi vonal, mert Felsőzsolca nem is tartozik Miskolchoz mégis helyi járat közlekedik oda. Nyíregyházán több helyi járaton is volt szakaszhatár, még a külterületi járatok bevezetése előtt. pl.: A 4-4Y is 2 jegyet kellett vennünk mert a szakaszhatáros volt.. Ha jól emlékszem ezért voltak piros számozású járatok, vagy nem?....
Egyszer szóba került a közgyűlésen 7-es meghosszabbítása, Sóstógyógyfürdőig Korányi Frigyes u.-Kemecsei út-Berenát u. nyomvonalon. De nem lett belőle semmi.
A 7-es esetleges megszűnését a 14-es nem pótolja egészében. A célállomás ugyanaz, de a vonal vezetés nem. Talán ha a 18-as betérne Jósavárosba, de más verziót nem tudok az összevonásra/pótlásra.
A 7-18 összevonás, tulajdonképpen az általam vázolt verzióval is meglenne. Fél óránkénti H33 lehet nem kellene, de egy kis sűrítéssel lehetne rá utasokat vonzani szerintem, elvégre a H33 használatával csak egy külterületi bérlet kellene a mindennapi utazáshoz. De még ha TESCO-Kőlapos szakasz kihasználatlan lenne, még az sem nagy veszteség. Elvégre, ha a 18A helyett járna, tehát a TESCO-ig biztos hogy lenne kihasználtsága.
A 10 percenként járó 14-14F is el kellene.
A 12-3 összevonás Rozsrét és a Debreceni út számára hasznos lenne.
A Hadobás sor környékét továbbra is a libabokori helyközi járatok szolgálják ki. Ott a helyi vonal indítását nehezíti/nehezítette, hogy a busz fordulása libabokorban oldható meg, ami közigazgatásilag Nyírturához és nem a városhoz tartozik. Emiatt valószínűleg ez nem is lesz. De őszintén szólva nem is érdemes. Jelenleg munkanapokon 4 pár járat közlekedik libabokorba. Az elmúlt években megszüntették a szombati járatokat oda, valamint egy hétköznap délelőtti járat betérítését is kivették. Ezért indítani külön egy helyi vonalat, csak hogy az ne helyközi legyen igazából felesleges. Mert más változás nem történne.
A Sátor utcai viszont igazán elindulhatna. Arra a vonalra felfűzhető volna a repülőtér is, kiváltva ezzel az 1-est.
Örökösföld-Vásártér nem rossz ötlet, lehetne a száma 9-es. Na de mi a helyzet a Hadobás sor környékével? Mert tervezték sokáig egy külterületi járat bevezetését.(H34) A Sátor utcai H36-os talán 2020 után fog járni, azt ígérték....
A 7-est a 18-assal lenne célszerű összevonni. A 14-es menetrendjében lehetne mit javítani. Elsősorban egy ütemes menetrend kialakítása lenne fontos a fővonalakon is alkalmazott táblázatos megjelenésben. Ezekkel a mindenféle korlátozó jelekkel ellátott megállóhelyi menetrend egy ilyen jelentős vonalhoz abszolút nem való. Átláthatatlan. Ugyanezt gondolom a 13-asról is, ami valóban nagyon jó vonalvezetésű.
A H33-as szvsz. a legértelmetlenebb vonal. Kőlapos nagyon közel fekszik a 4-es főúthoz, ahol viszonylag sűrű a helyközi buszközlekedés. Meglátásom szerint a lakosság döntő többsége a helyközi buszokat használja, a sűrűbb követés és az olcsóbb jegyár miatt is. Anno. négy járatpárral indult meg a H33-as melyből mára egy, a reggeli járat maradt meg. Már akkoriban, a sűrűbb menetrend alatt is nagyon alacsony volt a vonal kihasználtsága. Az általad írt 30-30 perces követés még egy Kapenával is veszteséges volna Kőlaposra.
A 12-es, 5-ös buszok valóban járhatnának sűrűbben, de ahhoz kisebb befogadó képességű buszokra lenne szükség, mivel a csúcsidőt leszámítva itt sem nagy a forgalom sajnos.
Amit én mindenképpen átgondolnék, az a 11-es 17-es vonalak összevonása, illetve a 8-as üzemidejének meghosszabbítása a nyári időszakra, akár óránkénti éjszakai járatokkal.
Valamint megfontolandó lenne egy Örökösföld-Vásártér vonal létrehozása is.
Ha rajtam múlna, akkor a 7-es buszt megszüntetném, helyette a 14 és 14F 20-20 percenként járna (tehát összességében 10 percenként), a 18 (igen, az Örökösföldi) és a H33 30-30 percenként, a 12-es pedig 10 percenként. Illetve a H33-ast meghosszabbítanám a Vasútállomásig. Én még a 12 és a 3-as busz összevonását is megfontolandónak tartanám. Max járna 12A járat is a jelenlegi útvonalon. A Sóstói úti kórháztól 10 percenként indulnának, az egészkor és 30-kor induló járat Rozsrétig menne, a többi csak a Vasúti aluljáróig 12A jelzéssel.
Egyébként szomorú, hogy a 13-as buszt mennyire alulbecsülik. Pedig egy nagyon jó gerincjárat lehetne, a 15-össel egyetemben.
Illetve az Északi körút ellátása is pocsék (12-es busz ide vagy oda)
Az 1-es viszonylat mennyire éri meg a városnak? Max 1 ember ha utazik vele a sofőrön kívül a Repülőtér fele. A cipőgyárba meg maszek busz járt, de nagy mozgás egy ideje már nincs.
Ebben igazad van, de ennek ellenére talán érthető, hogy úgy hiányzott a Hajdúnak meg a Szabolcsnak ez az egyesítésnek csúfolt hatalomátvétel, mint üveges tótnak a hanyattesés. Ez kb olyan, mintha neked lenne egy kialakult egzisztenciád, majd közös kasszára kerülnél a szegény, vidéki rokonoddal úgy, hogy a fizetésed és minden tulajdonod fölött ő rendelkezik. Nyilván nem esne jól, ha a saját kis hátrányos helyzetét az általad megtermelt javakból próbálná meg szintre hozni...
Isten ments, hogy a régi Borsodot védjem (vagy a mostanit) - anno jó sokat kaptam az olvtársaktól, hogy nekem semmi nem elég jó. Ezzel együtt azért lássuk be, hogy a Hajdú szolgáltatási területe kb. az álomkategória: javarészt jóóóó nagy települések, síkvidék, három-négy valamirevaló központi szerepet betöltő település, plusz az ország egyik legnagyobb városa. Mindez ráadásul területileg alapvetően arányosan elosztva. A megyét nagyon jó helyen kettészelő vasúti fővonal, amire bőven rá lehet tolni egy csomó feladatot.
(Nem mellesleg Sz-Sz-B megye hasonló helyzetű, csak a Szabolcs Volán tényleg kissé furán kezelte a munkába járás biztosítása jellegű kötelezettségét.)
Na most ehhez képest a Borsod szolgáltatási területének kb. a fele aprófalvas, lehetőleg dimbes-dombos, sehová nem kapcsolódó viszonylatok halmaza. A nagyváros mellett van még legalább tíz kisebb-nagyobb centrum, de még ilyen Putnok, Pálháza, Tokaj, Olaszliszka-Tolvcsa jellegű "decentrumok" is szép számmal akadnak. Aki minimálisan is ért a logisztikához, annak minden vágya, hogy ilyen szisztémában intézhesse a gépek és a sofőrök vezénylését...
Mindez ráadásul a megye sajátos gazdasági berendezkedésének köszönhetően közel sem arányosan elosztva, hisz lényegében muszáj biztosítani akár 50-60 kilométeres távolságban is a hajnali és éjszakai közlekedést, hogy legalább az a pár ember bejusson a munkahelyére, akinek még van állása.
E pillanatban lekeresőztem: Debrecenből a legtávolabb a 42 km-re indul még busz Hajdúnánásra, egyébként már csak 35 km-es távokat tesz meg mintegy 6-8 busz. Nyíregyről még megy egy éjféli járat 60 km-t Mátészalkára, de a többi szintén a 25-35 km-es távot futja.
Ezzel szemben bőven 50 km fölötti távot megy még ma egy-egy ózdi, bódvaszilasi, polgári járat, 30-40 közöttit pedig még egészen sok járat teljesít 22:50 körüli indulással szerte a megyében. 30 km-re kapaszkodik fel járat Répáshutára vagy épp Mályinkára. Gondolom, nem kell ecsetelni azt sem, hogy micsoda buli lehet a Borsod Volánnak pl. naponta leközlekedtetni a 2:45-kor induló közel 80 km-es Révleányvár-Sárospatak járatot, hogy egy-két tucatnyi ember elérje az 5:00-ös vonatot Szerencs felé.
Ugyancsak szuper dolog lehet teszem azt az Alacska-Sajószentpéter 5 km-es távolságra sofőrt, kocsit kiállítani egész napra, hogy a másik szélsőségre is mondjak egy példát.
Mindezzel csak azt akartam írni, hogy távolról sem csupán gazdálkodási fegyelemről, meg stratégiai és operatív hatékonyságról van szó, hanem bizony olyan peremfeltételekről, amelyekkel egy alföldi megyében nemigen találkozni. (Talán nem véletlen, hogy a Borsod mellett a leginkább a Nógrád, meg a Pannon Volán volt legatyásodva.)
Hurrá 2017. január elvileg lesz belőle valami.... Ha csak nem történik valami addig. Őőőő az új buszokban vajon jegylyukasztó is új elektromos lesz vagy a piros retro lyukasztót szerelik bele majd? Ennyi pénzért már beletehetik...
Csak kisírtak még 2 Milliárdot a gázkútra, de a január 15 szerintem így is tarthatatlan határidő, akkor még a választási kampányig lekopnak a "köszönjük a kormánynak" ragaszok :-)
DUD-764 tegnap a 8-ason láttam, az egyik Solarisnak meg fél kijelzője működik csak a homlokfalom, KUU-158 de nem vagyok biztos benne, de még lehet észre se vették mert póttábla sincs kitéve.
Hát a Hajdú azért már akkor is az élvonalba tartozott minden tekintetben, amikor még a debreceni buszközlekedést is ők csinálták. Az onnan felszabaduló buszokkal csak kb a helyközi állomány 10%-át váltották ki, persze tény, hogy az átlagéletkor csökkentésében az is jól jött, de ez azért inkább kényszer volt.
A Szabolcsnál is egész jól mentek a dolgok, ott is az állami beleszólás, a beszerzési stop vetett véget a fejlődésnek: a selejtre kijelölt buszok helyett már nem tudtak újakat venni, a felújításuk is drága és értelmetlen lett volna, ezért jött mindenféle szedett-vedett gép.
De ha kvázi szabad kezet adnak a cégeknek, ahogy korábban is volt, szerintem a Hajdúnál most úgy 6-7 év lenne az átlagéletkor, Borsodban meg a laprugósokon pattognának még néhány évig...
Na igen és végre csuklósok érkeztek igaz használtan de csoda történt 2001-óta nem vettek csuklóst mert valami barom anno azt mondta hogy Nyíregyházának "kisbuszos tömegközlekedésre" van szüksége. És az eredménye az lett hogy szólókra alig lehetett felférni, mert csúcsforgalomban a szóló Solákat rakták be a csuklósok helyére. A 13:20-as Dószaszőlői járat iskolásokkal dugig volt mindig, 16-évig azzal jártam haza, és az idén láttam hogy végre az egyik használt Man csuklóst jár azon a járaton. Kész csoda....Szóval a múltat sem kell szépíteni, nem volt az se olyan szép. A 2000-es években nem egy szakadt leharcolt gázolaj szagú busszal mentem ebben a városban, és jó koszos volt, majd lassan valamit javult a dolog 2008 ig Autosanok és Credok térhódításával.
Magyarul Borsod megye átlagéletkora lesz vagy 5 év, a többieké meg 12-13, de nem számít, mert a régiós átlag meglesz. Piacnyitáskor remélem az ÉMKK elveszíti Szabolcsot és Hajdút, aztán vissza is nevezhetik Borsod Volánnak :D Igazából most is az.
Az átlagéletkort a KK-k létrehozása óta már nem megyei szinten mérik, hanem együtt, szóval Borsodi magas átlagéletkor már a múlté mert Szabolcs és Hajdú javított rajta, azt is hozzá kell tenni hogy Borsodnak volt a legnagyobb flottája az ÉMKK területén, és a legöregebb. Egyszóval statisztikai fogásnak jó volt. Hogy költség hatékony? Egy vezérigazgató van most már :D
Ha a selejtezéssel egyidejűleg jönnek az új buszok, akkor nem lett volna gond nálunk. Nem így történt.
Mellesleg a Hajdútól átvett gépek közül azért nem mindegyik volt olyan fényes állapotban. HXT-663, FEZ-897, LOL-os MAN-ek némelyike azért eléggé legatyásodva jött át. Tehát azt sem lehet mondani, hogy a legjobb gépeket csoportosították át hozzánk, így nem értem a felháborodást.
Ha úgy nézzük az átlag életkor még így is javult Hajdúban, mivel a kapott Irisbus, MAN SG buszok fiatalabbak az átcsoportosítottaktól. ELS-245, GXW-441,CKC-651 de a C56-osok némelyike is korosabb.
Borsod szerencsés helyzetbe került akárhogy is nézzük. Nyilván nem egy rossz dolog az sem, hogy utol akarja érni magát és minőségibb szolgáltatást nyújtani. De azért rajta kívül van még két megye a keze alatt. Nem a legjobb megoldás, ha hirtelen akarja behozni az években mérhető lemaradást.
a., a Hajdú azért áll jól, mert megszabadult Debrecen helyitől
b., a Szabolcs "jól dolgozott, jól beosztott" mindent érv azért nem egészen okés. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy hétvégén délután abban a megyében egyszerűen megállt az élet. Egyszerűen nem tett eleget közszolgáltatási kötelezettségei egy meglehetősen ráfizetéses részének. S azért azt se feledjük, hogy néhány éve még a szomszédos megyék dobták össze a kellő buszmennyiséget, mert a menetrendszerintit sem tudták kiállítani.
Alapjába véve én se örvendek a borsodi vezetésnek, de:
"Ezzel szemben a valóság az hogy rosszabb állapotban van a tömegközlekedés mint az összeolvadáskor."
- B.A.Z és Szabolcs megye esetében ez szerintem nem igaz, de Hajdúban lehetséges.
"hajdúban a buszok átlagéletkora majdnem megduplázódott"
- Ez így nem igaz. Az ÉMKK 2015. januárjában jött létre. Azóta majdnem három év telt el. Ennyi idő alatt igen nehezen tud megduplázódni az átlagéletkor. Egyébként 12,4 év a Hajdú-Bihar megyei helyközi autóbuszflotta átlagéletkora, ami messze van még a bűvös 10 éves határtól.
"Úgy gondolom ha lezajlik a piacnyitás akkor a Szabolcs és Hajdú volán sokkal jobban feltudná venni a versenyt külön-külön mint így egybeolvasztva."
- Nem hiszem, hogy feltudnák, ahhoz 2019-ig igen nagy számú új beszerzés kellene mindkettő megyében.
"Nem azt mondom, biztos van az országban olyan rész ahol jó ötlet a volánok összeolvadása."
- Van. A DDKK-nál jól működik a dolog, annyira, hogy mára a Volánbusz után ott a legfiatalabb az átlagéletkor, pedig a KK- sítás előtt sehol nem voltak szinte.
"de Szabolcs és a Hajdú volán szerintem már egymaguk elég nagy cég hogy versenyezni tudjanak."
- Nem a társaság nagyságától függ az, hogy versenyezni tudnak-e a szerződésekért piacnyitáskor, mert akkor ilyen alapon a Borsod Volán vinne mindent a körülbelüli ~500 autóbuszukkal, hiába az ottani 14,9 éves átlagéletkor.
Nem kioktatni szerettelek volna, csak tisztázni kicsit a helyzetet. És még egyszer leírom, én se szimpatizálok a borsodi vezetéssel, sőt, ha rajtam múlna, akkor Hajdúban lenne a központ.
Egyáltalán mi alapján döntötték el hogy Miskolcon lesz a központ? Milyen szempontokat vettek figyelembe a döntéshozók?
Eredetileg azért hozhatták létre a kk-kat hogy a piacnyitáskor feltudjál venni a versenyt a nyugati magáncégekkel, hogy versenyképesek legyenek. Ezzel szemben a valóság az hogy rosszabb állapotban van a tömegközlekedés mint az összeolvadáskor, a hajdúban a buszok átlagéletkora majdnem megduplázódott, új buszok helyett használtak jöttek (már ahova egyáltalán jönnek legalább használt buszok), egyáltalán a Szabolcs volán vett valaha használt buszokat vagy csak az ÉMKK-sodás óta van ez?
Úgy gondolom ha lezajlik a piacnyitás akkor a Szabolcs és Hajdú volán sokkal jobban feltudná venni a versenyt külön-külön mint így egybeolvasztva.
Nem azt mondom, biztos van az országban olyan rész ahol jó ötlet a volánok összeolvadása, pl Veszprém megyében ahol 3 részre voltak szakítva, de Szabolcs és a Hajdú volán szerintem már egymaguk elég nagy cég hogy versenyezni tudjanak.
Több szempontból is logikusabb lett volna a 25 darab 8700-ast egy helyre tenni. A 49 Mercedes és az első adag Econell sem lett szét szórva. De várható volt, hogy nem tudja megállni Borsod, hogy ne piszkáljon bele a Volvokba.
Na igen; jól dolgoztál? értettél hozzá? fejlesztettél? Remek, akkor hálánk jeléül te most pár évig nem kapsz majd semmit, sőt, még abból is elveszünk egy kicsit, ami a tied, és ezentúl persze a hatalom is a miénk, még fingani se finghatsz önállóan. Kísértetiesen emlékeztet egy bizonyos politikai ideológiára... :/
És itt a bibi: a Szabolcs és Hajdú Volán lehetőségei szerint karbantartotta az állományát, míg a BV-nál matuzsálemek járnak mai napig. Az összevonásnak hála egy szintre fog kerülni a három megye, remélem tapsolnak Miskolcon, hogy nem kell elszámolni azzal, miért néz így ki a járműparkjuk.
Nem értem mi bajuk van az "előtetővel" ? Miért kell elbontani? A város egyik jelképe lett, az állomással együtt, és hasznos is mert sokan ácsorognak alatta. Na meg hogy a fiókból előkerült az Állomás tér rendezési terve 1996-ból, szóval amit egyszer felújítottak néhány éve most szétverik, a körút elterelésével és az átépítéssel kevesebb zöldfelület lesz, és még több fát kivágnak. Minek is az?..... Abból a 4 terv változatból pont ez a legmegfelelőbb?
Valaki megmagyarázhatná, hogy miképpen működik ez a forda-dolog. A város rendeli meg a szolgáltatást, de konkrétan hogyan? Megadják, hogy egy-egy városrészbe x db busz menjen, vagy konkrétan leírják, hogy ennyi óra alatt ennyi busz forduljon? Vagy csak egy általános szerződés van, hogy "utasforgalomnak megfelelően"?
NYH város honlapján nem találtam ilyen infót, de lehet nem voltam elég alapos...
Néhány járaton sűrítés is lehetne. Iskolaidőben délután a 14-es mindig heringjárat, mozdulni sem lehet rajra, de ez jellemző még az 5-ös, 12-es és néha a 6-osra is.
Ezzel szemben a téli menetrendben délután a 8-8A mindig 10 percenként megy, és bár elvétve van olyan járat amelyiken sokan utaznak, de nagyrészt alig vannak rajta, olyat is látok hogy az egész úton 5-nél több utas nemigen van.
"Terv. szerz. ker. a Nyíregyháza Megyei Jogú Város vasútállomás intermodális átszállókapcs fejlesztése és P+R parkolók kialakítása a megyeszékhely vasúti elővárosi körzetébenI. ütem prkapcs előkészítés."
Mátészalkán 3 szerződéses járat van, egy MAN SL222 szokott ott járni. Kisvárdán meg jó pár éve megszűnt a helyi járat, mert a helyközi járatok lefedik a várost. Vagy már azóta változott valami?
Az Urbino 12-őknek Kisvárdán és Mátészalkán kiváló helye lenne kisebb forgalmú helyközi járatokon. Az U15-ösökre viszont Nyíregyen lenne szükség. A MAZ-ok is mehetnének Szalkára és Kisvárdára, de akár Ózd helyi járatra is.
Anno mikor a miskolci CNG-k érkeztek Tiszaújvárosba, azok szélvédőjén is volt egy szám 1-75 között, hogy majd a rendszámozásnál tudják, hogy melyik darab hányadikként érkezett. Tehát ahogy előttem is írják, az a 6-os csak az összes közül való sorszámot jelölheti.
A VEKE értesült arról hogy 20 darab Miskolcra kerül, de én is remélem hogy ez téves infó és nem így lesz.
A Solarisoknál egy kicsit félek attól hogy átkerülnének helyközibe. Valóban kisebb forgalmú járatokon meg elővárosi járatnak még épp alkalmasak, de tartok tőle hogy egy hosszab járatra például egy nyíregyháza - Mátészalka járatra is be fogják tenni.
És ahogy az előbb írtam, 50 szóló helyközit akarnak beszerezni idén, szerintem ez 50 econellt takar ami még persze nem biztos. Jó lenne tudni hogy ebből Szabolcs meg Hajdú mennyit kap, vagy ezt is benyeli Borsod?
Most komolyan Miskolcra kerül néhány busz? Minek? Ha nem így lenne, akkor már a Solarisok is mehetnének helyközibe. Ha tényleg jön Econell is, akkor a Solákkal Szabolcs megye egész jól rendbetehető lenne. Az Urbino 15-ösök és az Econellek maradnának Nyíregyen, az Autosanok mehetnének Mátészalkára, és esetleg pár Volvo is mehetne. Az Urbino 12-őket meg lehetne küldeni Kisvárdára (és Szalkára) kisebb forgalmú járatokra.
Azt én is hallottam hogy állítólag egy része Miskolcra megy és helyette nyugatról használt buszokat hoznak.
A vezérigazgató egyszer azt mondta hogy az önkormányzat által vásárolt 41 (így már csak 21) cng busz mellé az ÉMKK is vesz 40 cng buszt. Igaz a Borsod megyei fórumon azt írják hogy csak 50 szóló és 44 csuklós helyközi, valamint 7 távolsági van tervben hogy beszereznek, helyi buszokról semmi hír.
Ám ha tényleg vesznek akkor még plusz itt vannak a Solarisok és így akkor lesz (21 önkormányzati cng busz + 40 ÉMKK cng busz + 39 Solaris) 100 busz, és így akkor már semmi szükség használt járművekre.
Egyébként a KAX-534-ről van valami, valamint az FVJ-500 megvan még vagy már selejtezték?
Egy MAN-t már én is láttam a telephelyen. 6-os számot viszont én nem láttam rajta, de Nyíregyházáé amúgy is az 5-ös mert a 6-os Mátészalkáé. Úgyhogy ha van is rajta akkor nem tudom miért.
Ma láttam egy gázos MAN-t Nyíregyházán!!! Volt rajta egy 6-os, de csak egy A4-re nyomtatva, az nem tudom mit jelent, de ezek szerint valami csak lesz, bár a beígért tanktelephely mellett autózva egy kapavágást sem láttam még...
Tegnapi Magyar Közlöny. Nem gázkút, atlétikai centrum... :-(
"A Kormány a Magyarország Kormánya és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1955/2015. (XII. 17.) Korm. határozat 7. pontjától eltérően egyetért azzal, hogy 2019. május 31-ig kerüljön megépítésre a nyíregyházi tiszavasvári úti sporttelepen kormányzati támogatással atlétikai centrum."
Alapjabán véve jó volna, ha a kocsik érkezésével egyidejűleg a távolsági szegmensben is fejlődés lett volna. Vannak kiaknázatlan területek továbbra is, lennének életképes járatok, amiken ezeknek a kocsiknak hasznát lehetne venni.
Persze ezt Nyíregyházára értettem és talán Mátészalkára is érvényes.
Igazából azt is kérdezhetném, hogy Szabolcsba minek távolsági kocsi (mármint a pesti és az egri járat 1-1 buszát + opcionálisan 2 tartalékot leszámítva).
----------------
Mert a miniszter Kisvárdai.
Ha a miniszter Vízvári lenne, Barcson lenne 6 db új távolsági busz.
OFF: a kisgyereknek kb semmi nem jó, ugyan úgy fintorog a Mercire vagy az MAN-re is... Gondolom a jelenlegi állományt szeretné látni az utakon még vagy 50-60 évig :P
Nekem se szívem csücske a Credo, de ezek az újabbak azért már vállalhatók, másra meg sajnos úgysincs reális esély.
A hozzászólásomban volt valamennyi irónia, talán ezt nem fedeztétek fel.
Egy kérdés mitől távolsági a távolsági?
Aki Vásárosnaményból netán Fehérgyarmatról Nyíregyre utazik az miért nem érdemel meg egy kényelmesebb netán légkondícionált buszt?
A másik kérdés:
Miétt szűnt meg a 70 es évek végén a Nyíregyháza-Miskolc a 2000-es évek végén ill. 2012 -ben a Fehérgyarmat-Nyíregyháza-Budapest ill a Nyíregyháza -Szeged /1987-től a Tisza Volánnak is volt ide járata!/ ill. Miért szűnt meg a Körös Volános Nyíregyháza -Szarvas járat /Nyíregyből 13.45-kor indult/
Elég nehéz elképzelni, hogy kevés lett volna az utas.....
Valahogy elhaltak a távolsági buszos kísérletek, érdrkes a maszek a Trans Tour még létezik....
Most ezt tényleg komolyan gondolod, vagy csak trollkodsz? Meg lett szabva, hogy ami Merci, az Borsodé, a Man Hajdúé, a maradék jut Szabolcsnak. Mondjuk ez nem így alakult, de látható belőle a hozzáállás. De legalább van nekünk MA3, ami egy "korcs", ha valami elromlik akkor lutri, hogy ki javítja/honnan szerzik be az adott elemet.
Ezt nem tartom valószínűnek. A 49 darab Mercedes-Benz Intouro mind borsodban maradt. Az Irisbus Crosswayek nagy része illetve a Credo Econellek mindegyike szintén borsodban maradt.
Illetve maradt ott a norvég csuklós és szóló Volvo buszokból is.
Biztos ezért került az eddigi új vagy használt beszerzések nagy része Borsodba és ezért vitték el Szabolcsból az öreg, de jobb állapotú Ikarusokat is oda...
A Kisvárdához tartozó leghosszabb járat/ok talán a Beregsurány-Debrecen és Vásárosnamény-Debrecen járatok, de ezek is a tanév tartama alatt közlekednek.
Szabolcsba minek ennyi távolsági kocsi amúgy? Igazából azt is kérdezhetném, hogy Szabolcsba minek távolsági kocsi (mármint a pesti és az egri járat 1-1 buszát + opcionálisan 2 tartalékot leszámítva). :D Van valamilyen fix szerződéses járat, ami miatt a megyébe kell gyűjteni az egész ÉMKK legkomolyabb buszait? Esetleg ennyi különjárata van a környéknek? A Kisvárdához tartozó leghosszabb járat se hiszem, hogy 60 kilométeresnél nagyobb távot tesz meg.
Mostanság nem tudom hogy van, de pár éve még emlékszem hogy a Dózsaszőlőből induló 05:23-as, Nyíregyházáról 13:55 kor induló, és a 15:55-kor induló hétfő kivételével betért a cipőgyárhoz az ELJ-484 vitte mindig. A 90-es években de még a 2000-es évek elején a 13:55 dugig volt mindig.
Néhány éves menetrendeket lapozgattam és azokban a Libabokori járatok nagy része Sóstóhegy Úttörő út/vasútállomás érintésével közlekedett, valamint egyes Nyírteleki járatok betértek a repülőtérre.
Tudja esetleg valaki, hogy ezek milyen céllal tértek be?
A rétközi településeket már most is egész jól feltárja a meglévő nyomvonal. Minimális korrekció elegendő lenne ezeken a településeken. De persze ígyis-úgyis fel kellene újítani a vonalat, mert a 20-szal döcögő mozdonyos menet szart se érne.
Egyetlen normális megoldásként az ÉMKK végigviszi a projektet: a műhelyt és a szerelőket kiképzi (folyamatban), a söfőrök képzése is meg lesz oldva, a MAN felrendszámozza és forgalomba helyezi a buszokat legkésőbb novemberre... És itt megáll a történet, mert ha esetleg teletankkal is érkeznének meg (hová?), akkor sem indulhatnak sehová, mert nincs kút. Gratulálok a szervezőknek, ez így "indulabakterház" kategória. És kisvasút...
Régen a belvároson keresztül ment, ezt kellene visszaállítani.
------------
Nincs gond az ilyen hirtelen felindulásból elkövetett városi közlekedési gondolatokkal.
De !
A régen mikor volt ?
Amikor a régen volt, mennyi autó volt az érintett kiszolgált településeken?
Ahonnan vágyaid szerint majd kisvasúttal járnának az emberek Nyíregyháza belvárosába, ott, az adott településen a kisvasút hogyan tárja fel az érintett falut/kisvárost ?
Tehát lehet ilyet csinálni, de nagyon alaposan kell ELŐTTE felmérni/tervezni.
Egyébként még mindig nem bírják megérteni, hogy a Nyírvidéki egy elővárosi vasút, keskeny nyomtávon. Ha Nyíregyházán a belvárosi összeköttetés újra megvalósulna, akkor versenyképes lehetne a buszokkal szemben. De nem 20 km/h-s nosztalgiamenetben.
A közösségi közlekedés ügyében Nyíregyháza honatyái olykor még a fejüket se tudják megkülönböztetni a hátsó felüktől. Innentől kezdve talán jobb is, ha senki nem gondol semmilyen fejlesztésre (lásd még: CNG buszok).
A fontossági sorrendiség, a sorrendiség, a sorrendiség...........
Nyíregyházának, mint minden megyeszékhelynek n+1 gondja lehet.
Tényleg a gondok sorrendjének elején (legelején ??) van az, hogy a helyi+helyközi vasútállomást 60-80-110 méterrel közelebb költöztetik tizen vagy huszon milliárdért ?
Mi mindent oldhatna meg a város abból a tizen- vagy huszon milliárdból?
Még akkor is ha pántlikázott az a pénz, és csak közlekedésre költhetné.
Inkább divat mint értelmes pénzköltés.
Viktort ezzel lehet megpumpálni ezért olyan városok ( Győr, Kaposvár, Nyíregyháza) is bejelentkeztek új intermodális csomópont építésére, ahol eddig is közel volt a vasútállomás az autóbusz állomáshoz.
Szerintem meg nem rossz ötlet. Ok, hogy nincs messze, de ha valakinek sietős a csatlakozás, akkor már az is elég távolság. Az már persze megint más kérdés, hogy csak pénzszivattyúnak fogják használni ezt a projektet is.
Csak a pénz motiválja és azt is látja benne, a többi nem érdekli. Sem szakembere, sem normálisan rá hatni tudó embere nincsen. Ha ezt tényleg így fogják tervezni, majd kivitelezni, úgy kb. a sz.rnak adnak egy hatalmas pofont. Személyes vélemény, de ez egy pont teljesen felesleges beruházás. Néhány járat útvonalmódosításával, esetleg a vasútállomási indító átépítésével sokkal többet érnének, mint ennyi pénz elköltésével. De úgy nem lenne miből...
Majdnem mindegyik autóbusz állomás felújításkor/átépítéskor, úgy 15 éve, elkövetik azt a hibát, hogy szűkre építik.
Átadják, majd utána a helyi főhülye (polgármester) széttárja a kezét, hogy :
.........".....hát én akkor most mit ccinájjak ?...........nem hittük, hogy ennyi busz várakozik ott két járat között........."
Például ne higgy semmit, hanem tudj.
Azért vannak a mérnökeid.
Nyíregyháza erősen a versenysor elejére törekszik, a közlekedési ügyekben leghozzánemértőbb város címért folyó versenyben.
A nyíregyházi polgármester bár kért Viktortól 41 új buszt, Ő maga se hitte, hogy Viktor megrendeli neki, és amikor Tiszaújvárosból telefonáltak neki 6 hónap múlva, hogy megjöttek az új buszai, helyből letagadta, hogy Ő nem rendelt új buszokat.
Tényleg nem, mert Viktortól kérte, és Vitya rendelte meg neki.
Csak Nyíregyháza szépe 6 hónap alatt már elfelejtette mit kért a miniszterelnöktől.
Most ugyanennek a folytatására készül a polgármester.
Már a látványtervek idején tudható, hogy elszámolták, alábecsülték az "új" autóbusz állomás terület igényét, de nem fog változtatni, végig viszi, és amikor átadásra kerül majd a sor akkor buggyan ki a száján a:.....hát én most már mit ccinájjak?.....örökbecsű.
"25 felszálló és 3 leszálló kocsiállást kell tervezni." Jelenleg a Petőfi téren 24 + 3 van közvetlenül + 3 db Fel/Le TransTour + Az állomás előtti téren n darab leszálló és 5 db felszállóhely. Ezt ha jól számolom akkor is 35 db minimum, nem 28...
A kisvasút alapjában jó lenne, teljes vonalán, ha a pálya és a kocsik korszerűek lennének. Emiatt vált versenyképtelenné.
Jelenlegi állapotában szvsz csak Sóstógyógyfürdőig van realitása. A veszteség pedig az elhanyagoltságnak tudható be. Nyilván megfelelő karbantartás, fejlesztés mellett ez kevesebb lenne, bár ennek ellenére is sokan használták, az más kérdés hogy a züllesztés tudatos volt részben. Azt a pénzt amit a Felcsúti kisvasútba öltek, mondjuk a vasútállomás-sóstógyfürdő közötti szakaszra is költhették volna aminek az értelme és turisztikai vonzereje is jóval nagyobb.
Nyíregyháza városának, mint a legtöbb megyeszékhelynek, vitája van saját autóbusz szolgáltatójával.
Már évtizede.
Évi 150-380 millió forintokon veszekednek ezek a városok a helyi volánokkal.
Ennyivel kevesebbet fizetnek a volánnak, mint amennyi jár.
Ilyen állapotban csak 100%-ban politikai és nem városi közlekedési okból tudom elképzelni, hogy bármelyik megyeszékhely kötöttpályás fejlesztésbe fogjon.
Különösen nem kisvasútiba.
A hazai kisvasutak, az úttörővasút és kemence kivételével, általában 1-8%-os költséghatékonysággal működnek.
Azaz az éves költségeik kb. 1-8%-t mint menetdíjat beszedik utasaktól, míg a költségeik 92-99%-t az állam, vagy az állam valamelyik cége (például erdőgazdaság) fedezi.
Ha Nyíregyháza városának most gondot okoz, hogy a helyi Volánnak kifizessen a járandóságából évi plusz 280-380 millió forintot, akkor miből lenne pénze arra, hogy évi 2-3 milliárd forint veszteséget pótoljon a kisvasútnak ?
Ez komoly, lebontják az állomás előtetőt, azért kellett megépíteni.... A kisvasúttal kapcsolatban: Már 20-30 évvel fejleszteni kellett volna mint elővárosi vasútvonalat motorkocsikat beszerezve, villamosítva, új városi pályát kialakítva a Sóstói úton a nagykörúton végig az állomásig. De már elteltek az évek... Jött a Trans-Tour az utas meg buszra szállt. A kisvasút meg lerobbant, a Rétközi települések meg a síneket felakarják szedni mert kerékpárutat akarnak építeni helyette.