Találtam az egyik antikváriumban egy füzetecskét (amit a nevemre egy ideig eltettek). "5000 Szk névsora" címmel. Egy országgyűlési képviselő adta ki, eredeti dokumentumok alapján - állítólag. Évszám nincs rajta. Egyértelműen ártó szándékal.
Kérdésem, szerintetek mennyire lehet hiteles és megéri-e megvenni.
A nevek páholyokkal együtt szerepelnek. Gondolom túl sok munka lett volna a szerzőnek összeállítani a listát, ezért lehet, hogy tényleg eredetiből dolgozhatott.
Viszont megnéztem Haypál Benőt, aki már 1911-ben Főmester volt - és nincs benne.
Furcsa, hogy a tolókocsi alapítvány (MATOA) nem gyűjti az 1%-os felajánlásokat.
Ugyanis a közkeletű félreértésekkel szemben nem csak közhasznú vagy fokozottan közhasznú szervezetek kaphatnak az SZJA második 1%-os felajánlásokból, ha a megfelelő feltételeknek megfelelnek. A közhasznúság elérése relatíve nehéz - rendszeresen kell közhasznúsági beszámolókat készíteni, s amelyeket el is kell fogadtatni.
Viszont a közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek - amelyek nem rendelkeznek a "közhasznú szervezet" cimkéjével - is jogosultak lehetnek az 1%-okra. Ehhez az kell, hogy az alapító okiratukban szereplő tevékenység szerepeljen az 1997. évi CLVI törvény 26. paragrafusának c) pontjában.
Ez a Nagyoriens esetében teljesül, a bejegyzett tevékenységi listájuk (nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása) mindegyike ilyen.
Viszont a törvény arról is rendelkezik, hogy a kapott összegek felhasználásáról az elszámolást nyilvánosságra kell hozni. Eddig újságban, ez évtől internetes honlapon is lehet illetve kell.
Fontos az is, hogy a kapott összeg maximum 30%-át lehet a fenntartásra, működésre fordítani, a többit a közhasznú tevékenységre úgy, hogy ne csak a tagok részesüljenek belőle.
"Kérjük, segítse szervezetünket személyi jövedelemadójának 1%-val. Ehhez adóbevallásán csupán egy "X" jelet kell a megfelelő mezőben bejelölni, valamint a mi adószámunkat: 18170995-1-41
Az Interneten található Apáthy Istvánnal kapcsolatos anyagok alapján egy összeállítást készítettem a tudós, politikus és szabadkőműves életéről és munkásságáról - sok idézettel és még több linkkel:
A Krisztina Antikvárium 2008. május 24-én (szombaton) 10 órai kezdettel rendezi 21. könyv és papírrégiség árverését, ECE City Center, 1051, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.
[Apáthy István, biológus, egyetemi tanár, politikus, a kolozsvári Unió páholy főmesterének kézirataiból:]
tétel 241: a. Apáthy István főmesteri beköszöntője 1918 febr. 27-én , az Unio páholyában.
(6db A5 lev. beírva).
kikiáltási ár: 4 000 HUF
tétel 242: b. “Szabadkőművesi iránytű. (Pohárköszöntő a Deáky-serleggel, tartotta a kolozsvári “Unio” páholy ünnepi vakolásán 1908. máj. 25-én)“.
12 db A5 lev. A. I. autográf írásával beírva. Hozzá: a kézirat javított kefelenyomata. 6 db egyhasábos lev.
kikiáltási ár: 5 000 HUF
tétel 243: c. “A másokért munkálkodók szövetsége.” Öt db A4 lev. beírva.
Dátum, aláírás nélkül.
kikiáltási ár: 3 000 HUF
tétel 244: d. “Az új választójogról” Nyolc db A4 lev. beírva, betoldásokkal, javításokkal.
Dátum nélkül.
kikiáltási ár: 6 000 HUF
tétel 245: e. “A magyar szabadkőművesség viszonya a nemzetiségi kérdéshez. “Huszonhat db A5 lev. beírva. Javításokkal, betoldásokkal.
Dátum, aláírás nélkül.
kikiáltási ár: 16 000 HUF
tétel 246: f. “A magyar szabadkőművesség egysége.” 13 db A4 lev. beírva. Javításokkal, betoldásokkal.
Dátum a szövegben: 1911. máj. 2. Aláírás: Az Unio páholy.
kikiáltási ár: 12 000 HUF
tétel 247: g. “A világháború hatása szabadkőműves szempontból.” Hét db A5 lev. beírva.
tétel 248: h. “Délre tőlünk dörögnek az ágyúk” kezdetű tanulmány korrektura példánya, javításokkal, a szerző aláírásával.
Hozzá: A tisztázott nyomtatvány, végén a szerző többsoros autográf kiegészítésével. 11 lev. kefelenyomat + 3-18. lev. tiszázott nyomtatvány. Cím és dátum nélkül.
tétel 249: i. “A szocializmus az emberi továbbfejlődés szempontjából.” 1-19. kézzel számozott A5 lev.
tétel 250: j. További 11 db kézirat, (különböző tanulmányok) és 13 db kézirattöredék.
+ Szakadozott boríték, Győrffy István autográf írásával: “Apáthy-féle eredeti kéziratok melyeket Magoss Irén a gyámleánya adott át megőrzésre. Győrffy”.
kikiáltási ár: 10 000 HUF
tétel 251: k. “Dr. Apáthy István levelei Győrffy Istvánhoz”. 1908. máj. 19. és 1922. máj. 18. között kelt 17 db különböző terjedelmű autográf levél részben borítékkal együtt, albumba ragasztva. A levelek közül hármat Apáthy Istvánné írt. Eredeti borítékban. A.I.
Fűzve, Győrffy István könyvtári bélyegzésével.
kikiáltási ár: 20 000 HUF
tétel 252: l. “Dr. Apáthy István arcképei, bronz mellszobra, nyugvó helye, fényképei”. Album, Győrffy István autográf címzésével és könyvtári bélyegzésével. Benne: A.I. “Nem veszek Osztrák holmit” feliratú név-jegye. Gőrffy I.: Dr. Apáthy István búcsúztatója. A.I.
Fűzött album. 30 cm.
kikiáltási ár: 8 000 HUF
tétel 253: m. “Dr. Apáthy István halálhíre, temetése, búcsúztatói, életrajza. Költeményei kiadása”. feliratú boríték Gy.I. írásával.
Benne: “Ifj. Apáthy István dr. med. zoologus professzorra vonatkozó családi és származási adatok. Összehordotta Győrffy István”. 3 db gyászjelentés. Születési anyakönyvi kivonat. Feljegyzés Gy.I. írásával, hogy Lenhossék és Cholnoky Jenő nem vállalta emlékbeszéd tartását. A Székely Szó c. újság 1943. dec. 25-i száma Apáthy harca Erdélyért c. másféloldalas cikkel. Dr. Haar Alfréd dékán búcsúbeszéde A.I.-től. 2 gépelt oldal. A.I. arcképe, a kolozsvári Dunky fivérek műterméből. 10,7×6,2 cm.
tétel 254: n. Apáthy István költeményei. Magoss Irén A.I. gyámleánya kézirásával: Győrffy professzor Úrnak... ezt a hat költeményt Pista bácsim a fogságából eredeti fogalmazásában küldötte volt nékem.”
A verseket 1919. jan 20. és 1919. febr. 10. között román fogságban írta. Gy. I. hivatalos borítékjában, autográf felíratozással.
kikiáltási ár: 3 000 HUF
tétel 255: o. A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy... Dr Apáthy Istvánt... tiszteletbeli tagjává választotta...
Nagyvárad 1913. május 17-én. 51×36,2 cm.
tétel 256: p. ... tudtára adjuk mindenkinek, hogy ... Apáthy István-t
a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy tiszteleti tagjává választotta ... Bp., 1915 dec. 15. 35,5×50,5 cm. hajtva.
Megújult a Nagyoriens weblapja - http://www.nagyoriens.hu/ - a Drupal CMS (content management system)-en alapuló honlap visszafogott eleganciája már most és a Drupal funkciógazdagsága a jövőre nézve biztosítéka a lap várható és elvárható színvonalának.
A néhány hete leállított régi lap helyére kis bizonytalankodás után került a jelenlegi változat - most már "csak" a tartalom feltöltésével kell foglalkozni. Ha csak a régi lap anyagait visszatöltik, már informatív lesz, de várhatóan új cikkek is felkerülnek majd rá.
A weblapról egyelőre csak két páholy önálló honlapjára indul link - ezek viszont jól karbantartott és tartalmas lapok:
A Zsolnay páholy weblapja a kezdeti robbanásszerű fejlődés után mára jól kialakult szerkezettel tárolja és tálalja az információkat. A lap legújabb vállalkozása nyomon követni Pécs problematikus Európa kulturális fővárosi projektjét:
A Sheffieldi Egyetem Szabadkőműves tanulmányok központja komolyan fontolgatja nevének megváltoztatását, hogy a szabadkőművesség kutatását bővebb keretbe helyezve, a testvéri mozgalmak vizsgálatának részeként folytathassa.
What really happened? This is the story of how one man answered that question about his grand-fathers at the outbreak and after the Spansih Civil War (1936-39).
The author, determined to find out, ended up immersed in the History of the Knight Templars and their brethren the Hospitallers.
Even more surprising is the discovery that the real beginnings of the Nazi movement have much to do with Occultism, and the Secret Power of Runes, as well as with the Chivalry Myths associated with the Templar Knights.
The Secret Castle’ is the result of ten years of personal research. The author examined the Secret Archives and made long visits to seven different countries, following the steps of the Knight Templars and Hospitallers in the Middle Ages, and the Fascists and Nazis in the first half of the 20th century.
All revenues from sales of this book will be donated to a scholarship to help poor foreign students at Gonville and Caius College (University of Cambridge, United Kingdom): a college that can boast more Nobel Laureates than all countries except for the USA, and that counts with people like Stephen Hawking as an active Fellow and personal friend of the author.
A Mike és Társa antikvárium 2008. április 17-én (csütörtök) 17 órai kezdettel rendezi 34. aukcióját a Hotel Mercure Budapest Korona (1053 Budapest, Kecskeméti u. 14.) épületében. (Kálvin-tér)
A spanyol szerzőpáros könyve méltó párja Dan Brown Da Vinci-kódjának: egy újabb izgalmas, misztikus elemekkel átszőtt kultúrtörténeti thrillerregény…
A 20. század eleji Barcelona növekszik, a modernizmus szelleme ellenállhatatlan hatással van a sötét oldal híveire. A szabadkőműves páholyok, a titkos társaságok révén a város az ezotéria központjává növi ki magát. Antonio Gaudíról, az építészről pedig kiderül, hogy a Moria-lovagok nagymestere és egy évezredeken átívelő jóslat kulcsfigurája. A szabadkőművesség egy elfajzott ága azonban mindvégig a háttérben munkálkodik. Gaudí élete kockáztatásával adja tovább utódjának a kereszténység legnagyobb titkát, melynek őrzésére a lovagok felesküdtek.
Végigrohant egy pár topikon ahol hozzászóltam és "köpött" egyet. Mindegy. Érdekes reakció. Ha már itt vagyok, talán megkérdezhetem, ha nekem így utólag kell egy deidkált példány a "Rózsakereszt" c. könyvből, azt kérhetem-e? Nem tudom az @ címed, ezer bocsánat, hogy itt kérdezem.
;-) Kedves kepimado, le kellene higgadnod. "A test van fenn és a szellem lent." Egy idézet, majd megkövetett szóhasználat Hamvas Bélától. Persze meglepődnék, ha feltűnt volna. A topikkal meg felesleges azonosítanod, mi több, nagyon mellényúltál. (Elnézést kérek!)
Szerintem általában véve is igaz, hogy a kőművescelebek többsége inkább kirakatfigura, aki nem a kőművességben alkotott maradandót. Mozart-féle klasszikus kivételek persze vannak, de általában nem a"híres szabadkőművesek" végezték az igazi nagy kőművesmunkát, hanem azok, akiknek (sajnos) ma már (legalábbis a profán világban) nem ismerjük a nevét.
Valóban nagyon szép és értékes a Nyugat digitális változata az OSzK honlapján - megjegyzem, már egy ideje ott van és olvasható - de talán még szebb az ESZ.ES. által belinkelt, szintén OSzK-s évfordulós weblap:
Ezen a listán 111 név szerepel. A Galilei páholy szabadkőműves listáján ezek közül 17-en találhatók meg, a következők:
Ady Endre
Bíró Lajos
Csáth Géza
Devecseri Gábor
Fodor József
Harsányi Zsolt
Hatvany Lajos
Heltai Jenő
Hevesi Sándor
Ignotus, Veigelsberg Hugó
Karinthy Frigyes
Kassák Lajos
Komlós Aladár
Kosztolányi Dezső
Márai Sándor
Nagy Endre
Schöpflin Aladár
Ez 15,3%-os arány. Meglepően magas a szabadkőművességnek a népesség egészéhez hasonlított arányához képest, de az értelmiség egészéhez vagy az irodalmárokhoz viszonyítva is. Ennek ellenére teljesen egyetértek Az igazi Tapsi Hapsival, hogy sem a számarány, sem az ideológiai, filozófiai vagy esztétikai megfeleltethetőség sem áll fenn a folyóirat és a szabadkőművesség között. (Már csak a szabadkőművesség előzőek szerinti besorolhatatlansága okán is...)
Szintén igaz, hogy Ady szabadkőművessége inkább elvi egyetértésre korlátozódott - páholyában mintegy 4 alkalommal jelent meg - Kosztolányi csak 2 évig volt aktív szabadkőműves és Márairól nem tudni bizonyosan, hogy szabadkőműves volt-e egyáltalán.
Ezeket a megjegyzéseket kiegészítem még azzal, hogy Karinthy csak halála évében lépett be Bécsben, s kétséges, hogy a felvételi munkán kívül volt-e máskor a páholyban, s hogy Kassák csak 1945 után lett szabadkőműves - rövid időre.
Ha szabadkőműves újságot keresünk, akkor az nem a Nyugat, hanem a Világ.
Per definitionem kit is nevezhetünk "nyugatosnak"? Aki a Nyugatban publikált? Nyilván nem, hiszen pl. Wass Albert is publikált a Nyugatban, őt azonban talán mégse lehetne annak tekinteni.
Akiket pedig szabatos definíció híján is nyugatosnak tekintünk, azok közül sem tudjuk mindenkiről biztosan, hogy szabadkőműves volt-e vagy sem. Márait pl. fel szokták tüntetni a szabadkőműves-celebek között, ennek ellenére tudtommal nincs pontos és megbízható adat a tagságáról (ami külföldre valószínűsíthető), mint ahogy Karinthyéről sincs (egy érdekesség: Szabolcska Mihályt ma talán leginkább már csak Karinthy híres paródiájáról ismerik, és ő is rajta van a szkm-celeblistákon). Ady alig két-három alkalommal jelent meg páholyában. Kosztolányi már valamivel aktívabb volt. Csáth néha-néha. Ignotus, Heltai, Schöpflin... Devecseri Gáborról viszont tudjuk, hogy a betiltás után is gyakori vendége volt a Benedek-háznak.
Én a magam részéről hajlok arra, hogy szerintem nincs egyértelműen "tetten érhető" kapcsolat a szabadkőművesség és a Nyugat által képviselt esztétikai tartás között. Személyi átfedések nyilván vannak, de ezek léteznek más helyeken is.