Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni táblázatkezelés ügyben. Csináltam eggy jó nagy filmlistát, amiből egy kis részletet a következő képen láttok:
A lényeg ugye, hogy az 1. oszopban a film címe, a 2.-ban a kiadás éve, a 3.-ban a film műfaja és a 4. oszlopban, ami nem lényeges található a hivatkozás, amelyre kattintva nyílik meg a honlap. De ez mellékes. A lényeg az, hogy szeretnék olyat csinálni, hogy valami módon szűkíteni tudjam a listát pl. kiadás éve és a műfaj szerint. Ezt milyen múson tudnám megcsinálni? Nem sorbarendezéssel szeretném. Valahol régebben olvastam, hogy lehet ilyen gombokat létrehozni vagy nem tudom. Excel ügyben ennyire még nem bonyolódtam bele, ezért kérek segítséget. Röviden a lényeg, hogy szűkíteni tudjam a listát. Előre is köszönöm a segítséget.
Én a helyedben szűrőt használnék, csak egyedi rekordokat, és más helyre szűrném, mellé lehet írni egy darabteli függvényt, aminek a keresési értéke az egyedi rekord, a keresési táblája a eredeti adatbázis.
Annyit, hogy engedélyezed az Office-ban a fejlesztőeszközök megjelenítését és a Visual basicben niytsz egy új modult. Jobb klikk, új modul hozzáadása és oda másolod be a makrót, de ha rájöttél a megoldásra akkor már mindegy :)
Igen, ezt is próbáltam ez már jobb. Viszont a következő kérdésem az lenne, hogy a macro-t hogyan tudom automatikusan futtatni? Mivel több ember használná, és nem szeretném ha elfelejtené valaki a macro-t lefuttatni.
Hogyan tudom megállapítani markóban egy oszlop utolsó sorát? Hogy ne legyen egyszerű, az még hozzátartozik az oszlophoz, hogy sor egy sornyi üres sorokkal van tarkítva, ez a sor szürke színű, de üres. Ezért nem tudom használni az
Public Function TIMESTAMP() As Date TIMESTAMP = Now End Function
Ezt be kell tenni egy modulba, innentől kezdve lesz egy =TIMESTAMP parancs, ami nem aktualizálódik a munkafüzet megnyitásakor stb. Természetesen kombinálható pl így: =HA(SZÖVEG.E(A1);TIMESTAMP();""), vagy =HA(SZÁM(A1);TIMESTAMP();"") pl vonalkód esetén.
Ezt az iterációs trükköt most hallom először, nem tudom, milyen mellékhatása van még (feltehetően lesz valahol, és egy egész programot átállíani egy táblázat kedvéért necces).
Én azt csinálnám, kicsit körülményesebben, hogy a MOST értékeket átmásolnám valahova irányított beillesztéssel ("értéket" bejelölése), és utána vissza. Ugyanez vonatkozik a randomszámokra is. Ha ezt rendszeresen kell csinálni, akkor a legjobb a makró és hozzá egy gomb az eszköztáron.
Egyik oszlop vonalkódok, másik oszlop dátumok. Ez annyit csinál, hogy megvizgyálja az A1 cellát, van-e benne szám, ha van akkor pl B1-be kiírja a dátumot.
Az egyesített cellákat érdemes elfelejteni, ha bármit akarsz kezdeni a táblázatoddal. Díszítésnek jók, de minden egyéb szempontból csak a gond van velük.
Nézd, én nem tudhatom valakiről, aki nem ír ide rendszeresen, hogy milyen színvonalú tudással rendelkezik. Megadtam az útmutatást, hogy merre kell elindulni, Egy ilyen ötlet sok embernek elég a megoldáshoz. Pusztán csak nem indítottam most el az Excelt a válasz kedvéért, mert mást csináltam.
Ha te ott tartasz, hogy "Ezt én is gondoltam.", akkor beírhatnád, hogy mit gondolsz, és ezzel megkönnyítenéd a segíteni akarók dolgát, hogy ne a sötétben tapogatózzunk.
B1-től B10-ig végigírtam nullával, egy tetszőleges helyre (mondjuk a B7-es cellába) 5-öt írtam.
Azt várjuk, hogy az értékes B oszlopbeli cellák közül a B7-es cella egyen zöld hátterű, a többi maradjon változatlan (mert pontosan a B7-es cella tartalma fordul elő az A oszlopban, a többi (a nullák) nem).
Feltételes formázás menüpont:
A képlet értéke bal oldalon, mellé: =DARABTELI($A$1:$A$10;B7)
Azt gondolom, menni kellett volna a korábbi tipp alapján is, főleg ha érted és beszéled az Excel súgójának a nyelvét (nálam magyar, könnyű dolgom van).