Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2009.05.05 0 0 54791
Akkor egész jól vagyunk, már csak azt a részt kell kihagyni az 54761-ből, hogy ez a klasszikus Dopplerre is igaz lenne.
Előzmény: Gergo73 (54790)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.05 0 0 54790

amiből az jön ki, hogy mindegy, hogy mit tekintünk közegnek

Pontosítok: a végeredmény annak a két mennyiségnek a függvénye, amit az 54761-ben mondtam, nem függ semmiféle "közegtől".

Ebből egyáltalán nem következik az, hogy ez igaz lenne bármilyen hullámjelenségre

Én végig elektromágneses hullámról beszéltem. Biztos pongyolán fogalmaztam az 54761-ben, de nem gondoltam semmilyen más hullámra.

Előzmény: NevemTeve (54789)
NevemTeve Creative Commons License 2009.05.05 0 0 54789
cíprián nevében nem tudok nyilatkozni, a saját véleményem szerint a fény esetében a Lorentz-transzformáció alapján kell kiszámolni a (relativisztikus) Doppler-effektust, amiből az jön ki, hogy mindegy, hogy mit tekintünk közegnek.

Ebből egyáltalán nem következik az, hogy ez igaz lenne bármilyen hullámjelenségre; sem az, hogy ez igaz lenne akkor is, ha a Galiei-transzformáción alapuló (klasszikus) Doppler-effektust számolnánk ki.
Előzmény: Gergo73 (54779)
ivivan Creative Commons License 2009.05.05 0 0 54788
Hát ez tényleg nem egyszerű tényleg. Most már csak a rendszert kellene definiálnod, mert nyilvánvalóan nem azt érted alatta, amit mi...
Előzmény: Törölt nick (54787)
ivivan Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54786
"-Tévhit, hogy a relativitáselmélet modernfizikai elmélet."

Hát a specrel 104 éves. Mindenki döntse el, hogy modernfizikai vagy sem.

"-Tévhit, hogy Einstein új idő-fogalmat vezetett be - mutatott be.
-Tévhit, hogy a téridő fogalma Einsteintől ered.
-Tévhit, hogy Einstein ötölte ki az ikerparadoxont.
-Tévhit, hogy Einstein vezette le először az E=m*c*c összefüggést."

Ezek történelmi adatok, nem érintik a relativitás elmélet modelljét.

"-Tévhit, hogy lassabban járó órák is időt mutatnak."

Itt hiányzik nekem egy mondatrész: -Tévhit, hogy a valaminél lassabban járó órák is időt mutatnak.
Már csak azt kellene tudni, hogy mi az a valami

"-Tévhit, hogy a vákuum semmi."

Hát, ha nem semmi, akkor mi a vákuum?

"-Tévhit, hogy az 1919.-ben megfigyelt napfogyatkozáskor Einstein egyik elméleti jóslata igazolást nyert."

Ez egyrészt az áltrel egyik jóslata volt, másrészt itt azt írják, hogy igazolást nyert.

"-Tévhit, hogy Einstein következtetett a feketelyukak létére."

Ezt szerintem senki nem hitte, mivel a fekete lyukra jóval később következtettek.

"-Tévhit, hogy test gyorsulása nem jár hossza csökkenésével - azaz deformációjával - azaz, hogy nem jár fizikai változásával."

A specrel szerint nem jár. A Lorentz elv szerint viszont igen, de úgy, hogy ne legyen kimérhető. Mindenki a saját ízlése szerint eldöntheti, hogy melyik tetszik neki. A fizikusok a specrel mellett döntöttek, mert kevesebb dolgot posztulál.

"-Tévhit, hogy helyes ikerparadoxonnak hívni olyan történetet is, mely nem
ikrekről szól, hanem csak bizonyos óraszerkezetekről."

Na ez a legjobb. Egy modellben "helyes" az, ami kiszámolható. Mivel a specrelben kiszámolható az ikerparadoxon órákkal is, ezért a specrelben "helyes" az ilyen ikerparadoxon is, de ha gondolod nevezhetjük akár "óraparadoxonnak" is, ha így neked jobb...
Előzmény: Törölt nick (54782)
pint Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54785
"egy rendszer eleje"

hogy definiálnád a rendszer elejét (végét, közepét, szélét, napos és árnyékos részeit, erdős, hegyes vidékeit, parjait)?
Előzmény: Törölt nick (54783)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54779
Inkább visszakérdezek. Az 54762-ben azt mondod, hogy a Doppler-effektus (klasszikus vagy relativisztikus) a forrásnak és a detektornak a közeghez viszonyított mozgásától is függ. cíprián példájában a forrás a Nap. Itt mit kell érteni közeg alatt?
Előzmény: NevemTeve (54775)
pint Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54778
van olyan hősugárzás is, ami nem a hőmozgásból fakad? persze az is érdekes kérdés, hogy mit jelent, hogy abból fakad? és még mindig nem tudni, mi az a "hőmérsékleti sugárzáskülönbség"? hogy lehet két spektrumot kivonni? és mi a spektrum frekvenciája? ezek a dolgok nekem nem mennek a fejembe.

te láttál már sugárzási spektrumot?
Előzmény: cíprian (54777)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54777

Pontosabban fogalmaztam. Hőmozgásból erededő hőmérsekleti sugárzásról beszéltem. Abban igaza van Gergo3-nak, hogy a hőmérsékletnek többféle vdefiníciója van. CsabA pl. az entrópiából levezetett hőmérsékletről írt, amelyből negatív Kelvinre is juthatunk.

Én egyszerűbbet kérdeztem, mi a hőmozgásből eredő relatív hőmérsékleti sugárzáskülönbség?

Előzmény: pint (54776)
pint Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54776
nem mondtam, hogy kell hozzá bármi. azt kértem, hogy magyarázd el, mi az a "test hősugárzásának frekvenciája".
Előzmény: cíprian (54774)
NevemTeve Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54775
Honnan tudjuk, hogy nincs? A specrel-ből (vagyis a Lorentz-transzformációból) kijön, hogy mindegy, hogy van-e közeg vagy nincs, ha a klasszikus Dopplert szeretnénk használni a fényre, akkor a közeghez viszonyított sebességekre lenne szükségünk.
Előzmény: Gergo73 (54765)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54774

A relativisztikus hőmérsékleti frekvenciaeltolódás egyszerű tört, és egyszerűbb mint gondolod. Nem kell hozzá Boltzmann-eloszlással számolni a feketetest sugárzását, mert minden frekvencia eltolódik. Arról beszéltem ugye, hogyan mérjük ki két hőmésrsékletmérő müszerünkön a relativisztikus hőmérséklet különbséget a sugárzási frekvenciák alapján. Természetesen relatív értéket kapunk, ezt talán mondanom sem kell. Az álló hőmérsékleti értéket a Naphoz képest álló műszeren olvashatjuk le (ha a Napot állónak tekintjük).

Wheeler-Taylor könyvben egyébként le van írva egy ilyen mérést, jobb ha onnan olvasod el, és nem én próbálom definiálni.

Előzmény: pint (54773)
pint Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54773
hiába magyarázol, a szövegedből akkor is látszik, hogy sok fogalmad nincsen arról, hogy hogyan sugárzik egy anyag.

a sugárzási spektrum mindig egy összetett, komplex struktúrájú dolog. még atomos gáz esetén is, ahol nincs rezgési szinkép.

a szinkép alapján rekonstruálható a sugárzó anyag. a vöröseltolódásból meghatározható a relatív sebesség. innen kezdve minden adott ahhoz, hogy a "nyugalmi hőmérsékletet" kiszámoljuk, illetve akármelyik másikat is, kinek milyen ötlete van.

hogy a hőmérséklet invariáns-e a lorentz transzformációra, az bizony a definíciójától függ. akárcsak a tömeg esetén. a definíció(ka)t, ha van(nak), én nem ismerem. de ez nem egy kiderítendő kérdés, hanem definíciós kérdés. ha te úgy definiálod a hőmérsékletet, hogy az azonos hőmérsékletű ideális fekete test sugárzási maximumának frekvenciája, akkor az IR függő lesz (amellett elég értelmetlen is). ha azt szeretnénk, hogy a hőmérséklet lorentz invariáns legyen, akkor jönnek az említett fancy megoldások a mindenféle tenzorokkal. de hidd el, hogy azt te úgysem fogod megérteni, a probléma nálad sokkal alacsonyabb szinten kezdődik.
Előzmény: cíprian (54772)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54772

Azt tudom, hogy a hőmozgásból eredő hőmérsékleti sugárzásnál a newtoni Doppler kiküszöbölhető pl. Mössbauer-effektussal, és a sugárzás frekvenciájában levő különbség már relativisztikus különbség. Pl. Rebka és Pound egyik kísérletében (nem a gravitációs!) éppen ezt a relativisztikus sugárzáskülönbséget mérte ki. Úgy vélem, matematikai úton is kiküszöbölhető a newtoni Doppler. Erre csak CsabA-tól várom a választ, nem kívánok senkivel definíciókon vitatkozni.

Előzmény: pint (54769)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54771
miként függ a mért frekvenciából --> miként függ a mért frekvenciától
Előzmény: Gergo73 (54770)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54770

Erre ntehát nem definiciót adtam, hanem csak egy kérdést tettem fel angsúlyozottan neki, és nem kívánok erről vitába menni másokkal.

Nekem sincs kedvem vitázni, csak felhívom a figyelmedet arra, hogy a kérdésed éppen a relativisztikus hőmérséklet definíciójára irányul, hiszen arra vagy kíváncsi, hogy ez miként függ a mért frekvenciából. Bárki vállalkozik ennek a kérdésnek a megválaszolására, kétféle dolgot tehet: 1. Megadja a definíciót (pl. tankönyvből vagy szaktekintélyeket idézve) és abból levezeti, hogy a mért frekvenciából hogyan számítandó ki a relativisztikus hőmérséklet. 2. Megmondja, hogy a mért frekvenciából hogyan számítandó ki a relativisztikus hőmérséklet és ezt teszi meg definíciónak.

Előzmény: cíprian (54766)
pint Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54769
én meg egy kifejezésre, amit használtál. nem tudod megmondani, hogy mit jelent egy kifejezés, amit használtál?
Előzmény: cíprian (54768)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54768
Egy álló és egy mozgó hőmérsékletmérő mérésének különbségére kérdeztem.
Előzmény: pint (54767)
pint Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54767
"a test hősugárzásának frekvenciájával"

és az meg mi? merthogy az ideális fekete test minden létező frekvencián sugároz, csak eltérő erősséggel. a nem ideális test meg valamiféle ragyaverte színkép szerint, de szintén rengeteg (végtelen sok) frekvencián. na most akkor mi van?
Előzmény: cíprian (54766)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54766

"Szerintem a kérdés csak akkor értelmes, ha definiáljuk előtte, hogy mit értünk relativisztikus hőmérsékleten."

Már elmondtam egyszer. A test felszínének a hőmérsékletét a test hősugárzásának frekvenciájával mérjük egy közönséges hőmérsékleti sugárzásmérővel. Relativisztikus hőmérsékleten a sugárzásmérővel állapítjuk meg. A kérdésem CsabaA-hoz éppen arra vonatkozott, hogy a newtoni Doppler levonása után megkapjuk-e azt a frekvenciát, amely a relativisztikus hőmérsékletnek felel meg.

Erre ntehát nem definiciót adtam, hanem csak egy kérdést tettem fel hangsúlyozottan neki, és nem kívánok erről vitába menni másokkal.

Előzmény: Gergo73 (54764)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54765

Elektromágneses sugárzásra gondoltam, ott nincs semmiféle közeg.

Előzmény: NevemTeve (54762)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54764

A kérdésem lényege, hogyha a newtoni Dopplert kiküszöböjük, akkor megkapjuk-e a relativisztikus hőmérséklet-különbséget az álló és a sugárirányban inerciálisan mozgó műszerek között.

Szerintem a kérdés csak akkor értelmes, ha definiáljuk előtte, hogy mit értünk relativisztikus hőmérsékleten.

Előzmény: cíprian (54763)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54763

Látom rájöttél, hogy a Naphoz képest kitérő irányú egyenesre másképp kell számolni, mint sugárirányú inerciális mozgásra.

Abban igazad van, hogy sugárirányú mozgás esetén a newtoni Doppler sem függ a távolságtól.

A kérdésem lényege, hogyha a newtoni Dopplert kiküszöböjük, akkor megkapjuk-e a relativisztikus hőmérséklet-különbséget az álló és a sugárirányban inerciálisan mozgó műszerek között. (gravitációt elhanyagoljuk)

A Naphoz képest kitérő pályára is lenne tisztázni valóm, de előbb a fenti kérdésemre szeretném, ha választ adna CsabA.

Előzmény: Gergo73 (54761)
NevemTeve Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54762
Nem hiszem, hogy ennyire egyszerű lenne, szerintem az is számít, hogy hogyan mozog a forrás a közeghez képest, és hogyan a megfigyelő.
Előzmény: Gergo73 (54761)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54761
Akkor most kijavítom ezt az üzenetemet az általános esetben. A klasszikus, illetve a relativisztikus Doppler-hatás csak két dologtól függ: 1. forrás frekvenciája, 2. detektor rendszerében a forrás sebességvektorának a detektor-forrás irányú komponense.
Előzmény: Gergo73 (54759)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54760

Amit mondtam, sajnos nem igaz. De ha a detektor sugárirányú egyenes pályán közlekedik (mint cíprián példájában), akkor igaz.

Előzmény: Gergo73 (54759)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54759

ami már nem függ attól, hogy a sugárirányú egyenes pályán hol helyezkedik el a mozgó műszer

Sem a klasszikus, sem a relativisztikus Doppler-hatás nem függ az elhelyezkedéstől. Mindkét mennyiség csak két dologtól függ: 1. forrás frekvenciája, 2. forrás sebességvektora a detektor rendszerében.

Előzmény: cíprian (54757)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54758
Ja! A gravitációt hanyagoljuk el, pl. a Naptól elég távol vagyunk.
Előzmény: cíprian (54757)
cíprian Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54757

Köszi.

Még egy kérdésemre adj légyszíves választ.

A Nap hőmérsékletetét sugárzási frekvenciamérővel mérjük. A Naphoz képest áll az egyik műszer, a másik műszer a Naphoz képest sugárirányban mozgó inerciarendszer van. A sugárzási frekvenciák alapján hőmérsékletkülönbséget mérünk a két műszer között. Ha kiküszöböljük a newtoni Doppler-hatást, akkor megmarad a relativisztikus hőmérsékletkülönbség, ami már nem függ attól, hogy a sugárirányú egyenes pályán hol helyezkedik el a mozgó műszer.

A newtoni Doppler kiküszöbölése matematika vagy fizikai módszerrel (pl. Mössbauer-effektussal) történhet, a kiküszöbölés után a sugárirányú inerciarendszerben állandó relativisztikus hőmérsékletkülönbséget kapunk az álló hőmérséklet-mérőhöz képest a pálya bármely helyén.

Jó a gondolatmenetem, kedves CsabA?

Előzmény: CsabA (54753)
egy mutáns Creative Commons License 2009.05.04 0 0 54756

Köszönöm

1m

Előzmény: CsabA (54754)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!