Ezekben a tranyósokban nem vagyok annyira otthon, nem véletlenül.
A B200 és az X5 nem ugyanazon hangkeltéssel dolgozik? Ahogy elnéztem a paramétereiket, a lényeg azonosnak tűnt. Visszatértek az alap perka hangzáshoz (2., 3.) Kis vibrátó, drawbarok, zengető, alapvetően nem látok difit. Ok, a B200-nál 4 oktávos az alsó manuál 9 cuggal, megy a kézibass.
Kipróbáltam Attila B200-át. A billentyűzete a vágott, de nagyon jó Hammond. Feszes, precíz, ennél jobb csak a waterfall, de a többi márkáé gyengébb.
A perka a klasszikus kiosztás. Kicsit vékonyabb, de jó. A vibrátó megteszi. Mivel a hanxer egy csövesített Solton lezlire volt ráeresztve tényleg keményen, harapósan szólt. Jó keyclick, vastag hang, éles magas. Rockban a grízes hangzás így teljesen megfelelő, mert ilyen előadásmódban igazából eltűnnek a legfinomabb hangzásjegyek mint bődületes dinamika, leakage, motorzaj, síró C3vibrátó, egyik-másik hang(kerék) kicsi egyenetlensége. Szóval a Pink Floydhoz ez a választás telitalálat. A csövesített Solton is finom darab. Most utánaeredek, mert minden alkatrészt összeszedtem egy saját európai, de falaci összeállításához, koncerthez. Ott lényeg a méret, vagyis a mozgatás során :-)
Bocsánat, hogy beleszólok, és tényleg nem a sajátomat akarom "védeni", de én úgy hallottam, hogy sokkal jobb mint az X5-ös. Mielőtt ezt megvettem, jól utánaolvastam (harmony-central pl.), és ez volt az egybehangzó vélemény. De én személy szerint még nem hallottam X5-öst, ezt hozzáteszem!
Amúgy Tehtube koma: nem írtál recenziót a Hammondomról, hiányoltam is ;)
Korábban írtam, próbáltam az Almost Famous B200-át, ami szinte ikertestvére az X5-nek. Mégha nem is elektromechanikus/csöves, de szép hangú, jól használható megoldás. Ok, egy ABC nem várható el tőle természetesen, de sok későbbi spinettel partiban van kompromisszumok terén. Nallaci ilyen X5/760 összeállítás ütős, koncerten, és pop/rockosabb témákban.
Összehasonlítható a hangja egy B3/122-vel ha megveszed a Capiozzo & Mecco: Whisky A Go Go lemezt. Ott a 4. és 9. szám X5, a többi B3. Egyébként a lemez pont Nallacitól van :-) Elég új, pár éves mindössze, követendő stílus.
Valoban elso kezbol tudod akkor, mert mi is Barbaranak szoltunk elsonek, es onnan tovabb Rhoda neninek Parisba:-)
Barbara a Porta B3-javal jatszik, szokasos finom, jellegzetese hangszinevel majd, amig Rhoda Scott muveszno, a sajat A100/B3+ fatokos Leslie 22H csoves hangszoro rendszeren! Jo ideje turbozzuk Tehtube szaktarssal a hangszert, igy mostmar, ezzel a regi 50-es evek beli csoves erositos Leslie-vel, es 1962-es evjaratu A100 orgonaval allithatom, hogy igen igen varacskosan fog szolni, es kapaszkodni kell majd a szekekben, hogy ki ne lazuljanak:-)
Szoval nagy megtiszteltetes ez , mivel az egyik kedbenc orgonistam fog jatszani, pont a 30. szuletesnapomon februar 27.-en a sajat hangszeremen!!!:-)
Jegyek a Rhoda Scott+Barbara Dennerlein koncertre:
4500Ft a nezoteri ulohely, es az emeleti allo 3500Ft
Jegyek csutortoktol kaphatoak a Victor Audio lemezboltban!
Kecskemet, Vörösmarty u,6
76/ 417 672 , 70/512 2889
:-))) Kiment a hir kis varosunkbol:-)
A hir igaz uraim! Kecskemeten 30 év utan ujra az elegans Katona Jozsef szinhazban Rhoda Scott , kiegeszulve Barbara Dennerlein-el + dob, es fuvosok!
Jok az informatoraid Nallaci!A Rhoda Scott koncert letrehozasaban aktivan segedkeztunk, csak ezidaig, amig a szerzodes ala nem lett irva, nem reklamoztuk.
Termeszetesen uraim, gondolhatjatok milyen orgonan fog jatszani Rhoda:-) valamint a jegyek a Victor Audio lemezboltban is kaphatoak!
www.victoraudio.hu
76/417 672
30/512 2889
Örülök, hogy kezd a hangzás közelíteni az elképzeléseidhez.
Autentikusabb perkát inkább egy régi L modul beszerelésével lehetne csiholni. Azért az nem olyan kis művelet.
A basszushangok egy oktávval feljebblévő elektromágneses hangokból lettek elektromosan leosztva. Nézd meg hány hangkereked hiányzik. Vagy 17! A régebbi M, L spineteknél csak 4-5 = C,C# - E. Itt meg a basszusoktáv is. Végülis tényleg nem olyan lényeges, ennyit "modernizáltak".
Hát igen, hibát követtem el, hogy nem vettem meg, bár pénz hiányában nehéz is lett volna sajnos... Én speciel felváltva hallgatom most JDF-t és JS-t. mp3 lejátszót ki az erősítőre, Hammondot is, Ogd (Road Song)... nem tudok onnan szabadulni :) persze Jimmy szólójánál akadnak még kisebb nehézségek... :)
tehtube, tone generator, így már mindjárt világos. Még nem volt alkalmam megnézni, de olyasmire emléxem, mintha azt mondtad volna egyszer, hogy a basszushangok nem elektromágneses hangkeltésűek az enyémben. Vagy?
Ja, és a sok tekerőpotival valahogyan annyira tökéletesre be tudtam állítani a 3rd perc hangerejét, lecsengését, stb mittomén, hogy csak na!! Egészen kezd jól szólni. A perka több hangos ismételt megszólalása, mint már mondtam, sajnos még mindig zavaró tényező.
Elnezest, ketertelmuen fogalmaztam!
A felsoroltak utan nem erdemes Joey De-tol hallgatni lemezeket....valahogy forditva szoktam en is:-)
A legutosebb korszak! Ezek a hatvanas, vagy inkebb neha meg otvenes evek beli csodak felulmulhatatlanok!
A napokban fedeztem fol egy uj, "regi" orgonistat: Lenny Dee a neve!
Feher az illeto, es eleg koran kezdte, mar a II. vilaghaboru idejen is klimpirozgatott az A modelljen:-)
Szivesen feltennek egy fotot rola, vagy akar egy lemezborito kepet, de nem megy a kepfelrakas:-(
Majd Tehtube szaktars hatha megteszi nekem, ugyis elkuldtem a fotot Neki.
Ezek voltak am a dogos Hammond-os zenek!
Tobb a sound, szolo, es csikorgas mint barmelyik Emerson, vagy Purple lemezen!
TG - Tone Generator = hanggenerátor, szóval az a fémből készült pörgettyűs, motoros vacak amiből egy csomó drót jön ki. Azthiszem a hangkeltésért felelős :-)
J DF jó igaz, de van egy olyan érzésem, hogy minden tehetsége ellenére nem maga választotta a hangszerét. Mindegy, csak nem kell utána betenni egy J S videót :-)
Ja...el is felejtettem!!!
Ilyen sms-t kaptam, es ezzel kivanok boldog uj evet mindenkinek en is!:-)
"Hammond uvoltos,csikorgos,torzitos boldog uj evet kivanok!"
BUÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Felborítottam a Hammondot, hogy megvizsgáljam a pedálok helyét. Találtam kis benyomható gombokat, amiket gondolom a pedálok nyomkodtak, bekapcsoltam a gépet, és megnyomtam, de semmi nem szólt, csak egy olyan kis kattanás, ami akkor jön mikor az összes regiszter be van tolva pl a fölső manuálon. Tehát kis keyclick. Kihúztam a pedál regisztert (8'/16'), de sajnos úgyse szólt. Mi lehet a gond vele? Így műxik egyáltalán?
Megfekudtem ismet egy orgonistatol!!! Imadtam eddig is a jatekat, hangzasat, stilusat... de most , hogy vettem nehany regi/uj lemezet..:-)
Hallgasson minden Hammond barat Shirley Scott-ot!!!
Eszencia ahogy a csajnak szolt a Hammond orgonaja! Szinte mindig gyorsan porog Neki a Leslie-je, vagy sehogy, de jo karcosan, scanneresen nyomja a blues-okat!!!
A volt ferje meg ugy fuj szaxin, hogy attol is libaboros lesz az ember: Stanley Turrentine
Ajanlott idoszak 1959-1965
Békés, Hammond hangzással teli boldog karácsonyt kívánok minden kedves topiclakónak, és annak aki nem az. Dobjon össze mindenki egy Csendes éj-t az orgonáján a családnak, nagyon jól szól.