Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2018.01.09 0 0 25132

Méz aromája általában csak alig érezhető,szárítja a sört. Az idővel a sör íze sokat sokat változik. Üveg alján az élesztő természetes. Palackozás előtt 1-2 nap 3-4C on tartás sokat segít.

 

Előzmény: Knick23 (25127)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.09 0 0 25131

Savanyúságon az idő segít vagy édesítheted nem erjeszthető cukorral pl. eritritol ,xilit stb.Adagolás egyéni ízlés szerint .Pohárba adagolva kóstolva majd felszorozva az palack mennyiségére.Ha jól emlékszem a sorforum blogon találsz részletes nagyon jó írást .

Előzmény: kecsegedzsesz (25130)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.08 0 0 25130

Tótikám köszönöm!

 

Közben leerjedt a ciderem, holnap palackoznám, de viszont savanyú és eper íze sincs sok. Gondolom az utóbbinál az ízfokozó segíthet.

Savanyúságot eltudom "tüntetni" valahogyan, vagy ez már így veszett?

Véletlenül 2 liter vízzel többet öntöttem az elején a tartályba, és addigra már bekevertem mire észre vettem. Ez lehet a bűnös?

 

 

thegyb2 Creative Commons License 2018.01.08 0 0 25129

Hallo!

Én még új vagyok, de szeretnék rendelni. Mi a teendő?

Köszi

Előzmény: bwing (25125)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.08 0 0 25128

Ha ismered a benne levő cukor mennyiségét amivel lehet számolni jó lehet ha nem  akár jöhet a nagy bumm  esetleg gejzír .Azok az almalevek jók melyeket nem sűrítményből készítenek.

Előzmény: kecsegedzsesz (25126)
Knick23 Creative Commons License 2018.01.07 0 0 25127

Sziasztok!

Lefőztem az első mézes sörömet (mézes ale), könyvbeli recept alapján. Minden folyamat rendben ment, a napokban kóstoltam meg az első üveggel. A színével elégedett vagyok, elegendő mennyiségű szénsav is keletkezett, viszont a hab, az szinte nulla. Így olyan, mintha valami üdítőital lenne. Nem tudjátok, mi lehet az oka? A cefre főzésénél az 50-52C fokos fázist ronthattam el, vagy kellene bele egy kis zabpehely? 

Az íze egyébként egész elfogadható, bár a méz ízét nem kifejezetten érezni, inkább egy picit észteres utóízre hasonlítanám. Nem tudom, hogy a méz váltotta-e ki, (termelői akácmézet használtam) vagy a főerjesztés túl magas (20 fok körül) volt? 

Esetleg valami tipp, hogy mit adjak még hozzá, gyömbért vagy narancsot? Érdemes egyáltalán? 

Illetve, az üvegek alján leült egy kis élesztő (1-2mm). Kiküszöbölhető, ha a főerjesztés után átfejtem a sörlevet egy másik tartályba, és abban történik az utóerjesztés?

Válaszotokat köszönöm,

Knick

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.06 0 0 25126

Ha megtuningolom almalével a cidert, akkor kell hozzá adni cukrot palackozáskor vagy elég lehet az a mennyiség ami az almalében van a szénsav kialakulásához?

Előzmény: bwing (25123)
bwing Creative Commons License 2018.01.05 0 1 25125

Twoj rendelés indula, aki új, az itt üzenjen alant, a régiek meg küldjék a táblát.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

alonso888 Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25124

Sziasztok. Lesz a hónapban közös Twoj rendelés?köszi

bwing Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25123

Nem, hacsak be nem fertőzöd valami vadélesztővel, ami jobban erjeszt.

Az oxigén diffúziójához, és pláne az oxidációhoz sok idő kell, te meg pár napon belül palackozod úgyis.

Amúgy meg ott az 5 literes almalé, bár árban biztos rosszabb a sűrítménynél, ízben szinte biztos jobb lesz. Ízesítéshez meg használhatsz egyéb gyümölcsöt (vagy menta, gyömbér, cipőtalp, akármi)

Előzmény: kecsegedzsesz (25122)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25122

Sziasztok!

 

Vettem cider sűrítményt.

Az élesztő mellett található ízfokozó( kis tasakban aroma) is a kupakban.

Azt írja az útmutató, hogy ha teljesen leerjedt a cefre utána kell beleönteni az ízfokozót és jól elkeverni.

Palackozás előtt kiszoktuk tenni egy éjszakára hűlni a cefrét, hogy az élesztő "leüljön" a tartály aljára, hogy minél kevesebb kerüljön az üvegekbe.

 

Kérdésem:

Ha leveszem az erjesztőtartály tetejét, hogy beletudjam önteni az ízfokozót és elkeverni, és majd utána vissza zárom és kiteszem hűlni, romolhat a cider minősége mivel, hogy levegővel érintkezett?

 

 

 

vaszilje Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25121

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Hank Evans (25120)
Hank Evans Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25120

Szagolj bele, ha csípős, szén-dioxidos "szaga" van, akkor erjed és a tömítéssel van probléma. Ha tudsz, mérj sűrűséget.

Előzmény: vaszilje (25119)
vaszilje Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25119

Igen, a vödör szorosan zár, ott elvileg nem szökhet. A kotyogó mellett sem, gondolom.

Előzmény: Hank Evans (25115)
Zanbato Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25118

Az íze inkább alkoholos én nem érzem kimondottan édesnek.

Próbáltam adagolni még cukrot, és élesztő tápsót is, hátha valami beindul. Már 26 C fokon van egy hete, de még mindig semmi.

Megpróbálok 1-2 l-t átfejteni ahogy javasoltad. Köszi az ötletet

Előzmény: Tótikám (25110)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.03 0 1 25117

Star san ioncserélt vízbe keverve, majd főzés .Kuktában lenne az igazi.

Előzmény: sziras (25113)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25116

A felületi habképződés beindult a tartályban de a kotyogó "nem működik"

Tíz esetben tízszer tömítetlenség miatt nem jönnek a buborékok. ;)

Előzmény: vaszilje (25114)
Hank Evans Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25115

Az erjesztővödör tetejét rázártad rendesen? Lehet hogy azért nem kotyog, mert szökik a gáz, pedig erjed normálisan. 

Előzmény: vaszilje (25114)
vaszilje Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25114

Sziasztok! Most először próbálkoztam otthoni sörfőzéssel és azzal a problémával szembesültem, hogy az erjedés látszólag nem indul be vagy elégtelen. A felületi habképződés beindult a tartályban de a kotyogó "nem működik" - ez az erjedés 3. napja. IPA-készletet vásároltam, az erjesztővödör pedig 17-18 Celsius-fokos helyiségben van. A cefrézéskor a lépcsős eljárással próbálkoztam, és sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a melegítéskor a középső stádiumot (65 C) átugrottam, mert hirtelen szökött fel a hőmérséklet 74 fokig, itt tudtam megállítani (előtte 52 fokon tudtam tartani). Lehet, hogy az emiatt történt hiányos cukorképződés miatt nincs megfelelő erjedés?    

sziras Creative Commons License 2018.01.02 0 0 25113

Sziasztok!

 

Mindenkinek Boldog Új Évet!

 

Ti milyen fertőtlenítő szert használtok? Élesztő szaporításhoz milyet ajánlotok?

 

Köszönöm!

Tótikám Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25112

Wikipédia szerint az exportra szánt licsit/talán csak/ kénnel kezelik romlás ellen.

Előzmény: _Sevi_ (25108)
novakszab Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25111

Málnával én is aliexpress komlózsákban, fagyasztás majd felengedés  után, főrejedés 4.-ik napján hozzáadva készítettem.

Ugyanígy készítettem banános búzasört is, az problémásabb volt a banán púderszerű maszata miatt ami a sörlében lebegett.

Ászokolás alatt szépen leülepedett az üveg aljára, kibontáskor viszont a kifelé igyekvő zacc futást eredményezett.

 

 

Előzmény: Tótikám (25109)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25110

Az alapanyagokból ,cefrézési hőmérséklettel,  M41 élesztővel 1.011 körülire várnám a végét. Most az íze édes ? Érdemes lenne pl. üvegbe átfejteni úgy hogy nyakáig tölteni,dugó,kotyogó.És várni fénymentesen a csodát.

Előzmény: Zanbato (25102)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25109

Komló forralás utolsó 5percére vagy a főerjedés végénél.Elsőnél sok az aroma vesztés másodiknál fertőzés veszély.Málnát használtam második módszerrel fagyasztva és zsákba rakva.

Előzmény: _Sevi_ (25108)
_Sevi_ Creative Commons License 2017.12.29 0 0 25108

Sziasztok!

 

A hétvégén sört fogok főzni és most először használok gyümölcsöt (licsit) sörfőzéshez.

IPA típusú sört fogok készíteni és az lenne a kérdésem ,hogy mikor a legcélszerűbb bele rakni a gyümölcsöt a sörlébe?

Illetve van valami különleges eljárása a gyümölcsök használtnál?

Köszi a válaszokat!

 

Üdv,

Sevi

SzaKáL28 Creative Commons License 2017.12.27 0 1 25107

Szia

 

A beírásodból nem derült ki számomra, hogy más eszközzel, más sörfajtát főztél-e már.

Ha még nem talán nem a pilsnerrel érdemes kezdened, több a buktató, mint a felsőerjesztésűeknél.

A pilsner előtt főzz néhány ale-t, hogy a folyamatot megtanuld.

 

Tanácsaim: nézd meg az alábbi videót, vedd meg és olvasd el az alábbi két könyvet.

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2&zenid=0bafbf40c4f152d4c756fce8dd13245c

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=545

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=1075

 

A "Házi sörfőzde" című könyvben recepteket is találsz. Pilsner receptet is!

 

Ha nem akarsz könyvekre pénzt kiadni a világhálón is megtalálsz minden szükséges info-t, bár kicsit több energiát igényel ez a verzió. Szerintem hasznos ha megvannak nyomtatásban szépen összeszedve az alapvető információk.

 

Jó szórakozást! :)

Előzmény: kushido2 (25099)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.12.27 0 1 25106
Előzmény: Katyvasztó (25105)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.12.27 0 0 25105

Hali! 

Megfőznék egy Távoli Galaxist, vagy valami klónt.

Megvan valakinek a receptje?

sziras Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25104

Kézimalom

 

 

Annak idején sikerült szereznem 2 darabot, mindkettőt felújítottam, az egyiktől megválnék, megegyezés szerint.

Újszerű állapotú, az őrlést végző tárcsa teljesen új, kiváló malátaroppantó.

 

Ha valakit érdekel: battap@freemail.hu

 

Üdv

sziras Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25103

Az élesztőnek amit használsz vinni kellene ezt a mennyiséget. Nincs ötletem, csak az, hogy várj még.

Előzmény: Zanbato (25102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!