Bevallom nöiesen, nem tudom:) En nagyanyam ösregi receptjet csinaltam meg:) Ha erdekel benneteket, akkor majd bepötyögöm. Es egy ötlet karacsonyra: Csinaljatok pl mezeskeksz gyuruket, arra akar csokival, akar cukorhabbal irjatok ra annak a nevet, akinek a szalvetajat beleteszitek az asztalon.Nagyon hangulatos:) En egyik evben az ajandkkiserö lapocskakat is igy csinaltam. Hatalmas sikere volt. Kicsit maceras, de megeri.
Vanessa, ez kb. az a recept, amit talán tasha közölt korábban kardamomos csigaként? Kb. hogy kardamom van az átlag kalácstésztában aszerint. Én azon gondolkodom, hogy idén kis karikákat csinálok kalácstésztából - ajándékba is -, most keresek tésztát hozzá. :) ribizli
Nem olyan profi muvek, mint az itteniek, de megmutatom a fiamnak mit alkottam a suzlinapjara, hatha vkinek otletet ad :) (az elso a gyerekzsurra, a masodik a csaladi szulinapra keszult)
ZsuR, a helyedben taplógombát is próbálnék, van olyan apróbb, ami nagyjából egyszínű (pl. napsárga, vagy narancs), lapos és hullámos a széle, szerintem ilyenek is nagyon jól mutatnának egy fatörzsön! ribizli
Szivesen - de nem a leiras alapjan fogom kesziteni a sutemenyt. Nagyon komplokalt nekem. Egy egyszeru piskota tekercs lesz az alap (hogy amikor felvagjuk ugy nezzen ki mint az igazi fatorzs) es leheet gesztenye kremmel fogom tolteni.
A bevonat viszont az lesz ami itt, a kepen: ganache. 3;2 aranyban osszevagott barna csoki darabok es tejszin, goz folott osszeolvasztva. Lehet izesiteni mindenfele likorrel - de szerintem tulzas, a csokolade magaert beszel.
A gombak meg. . .:))
4 tojasfeherje 1 csesze kristalycukor vanila kream of tartar (el is maradhat, helyette par csepp citromle) keves kakaopor keves ganache
Eza a recept nem irja, de szerintem jo bele a meringe por, amit a viragoknal hasznaltunk, stabilizatornak.
A sutot eppen csak melegre (200F vagy 90C) allitani. A tojasfeherjeket felverni habnak, hozzadva a cream of tartart vagy a citromlevet, majd a cukrot ovatosan adagolva (pocukorba keverni a meringue port) - addig keverni, amig a cukor darabossaga eltunik, es fenyes lesz a hab.
Egy diszito zsakba toltjuk es nagy kerek csobol eloszor a szarakat nyomjuk sutopapirra, majd a kalapokat. Ha nincs diszitozsak, lehet tolcsert hajtani zsirpapirbol - vagy nylonzacsko csucsket kivagni.
Jo tanacs: amikor nyomod a habot mielott felemelned a zsakot csavarj rajta csukolbol egyet, nem lesz csucsos a hab. Persze lehet kicsit nedves kezzel lesimitani sutes elott. Mielott a sutobe teszed szaritani szord meg keves kakao porral.
A sutoben 1-2 oraba is telik mire kiszarad - ne legyen a kozepe nyulos, egy kalapot vagy torzset torj kette, nezd meg.
A kalap aljaba egy keves ganache-t tegyel, ragaszd bele a torzset es kesz!
Igen, jobb ha puhább az alma, bár az enyém jó ropogós lédús volt, úgyhogy kicsit megszenvedtem vele, mert mindig szét akart repedni. A torta oroszkrém ( Horváth Ilona szakácskönyvből), kívülről tejszínnel díszítettem.("Hulala" nevű dobozos növényi tejszín, de nem lett tökéletes, mert lyukacsos lett egy kicsit)
Nagyon szep! Gondolom, okos nem nagyon kemeny almat valasztani erre a celra. Ki fogom probalni. Vannak akik repabol, retekbol is csodakat faragnak - erdemes lenne azokat is kiprobalni!
Szóval: almából készült, de az ötletet innen vettem topicról, Vanessa írta le, még régebben. Fogtam egy negyed almát, azt bevágtam kétoldalt a közepe irányába, akkor kijött egy kisebb negyed alma, aztán azt is bevágtam, és ezt megismételtem aszt hiszem kétszer. És utána csak szét kell csúsztatni. Zselatinba mártottam, így nem barnult meg. Az az igzaság, hogy nem én vágtam fel, de együtt vágtuk a gyümölccsel a tortát. Ha én vágtam volna, akkor leszedem a gyümölcsöt.
Fantasztikus!! Végre valami mozgás az oldalon:)) Mindjárt itt a karácsony, lassan kellene rákészülni. Nekem most legkisebb kérésére Spongya Bob tortát kell gyártanom!! Majd beszámolok:)
Mo-n voltam, es elkezdtem miutan hazajöttunk dolgozni. Igy sokkal kevesebb idöm jut a netre. Nos... a Vonat torta:
Vonat-torta
Suss olyan nagy kb max 1,5 cm vastag piskota lapot, amit csak tudsz. En ket közepest sutöttem anno, mert akkora sutölapom volt. Vagd el melegen a lapot kb 15cm szelesre, a hossza pedig legyen akkora, hogy egy piskotatekercset tudj csinålni belöle. Ezt a lapot, azonnal tekerd fel,meg melegen, egy nedves konyharuhåba. Hagyd igy kihulni. Keszitsd el a tetszöleges kremet. Vågj ket olyan szeles lapot a piskotalapbol, amilyen szeles a tekercsed, de kb 7cm-el legyen hosszabb. Kend meg a kihult kremmel a ket lapot, ragaszd is össze vele öket. Kivul is kend be ezt a teglalapot a kremmel. Kend meg a kihult tekercset is a kremmel, es helyezd el a bekent teglalapra ugy, hogy möge ferjen a "masiniszta" fulkeje. A megmaradt piskotabol /lapbol/ vågj 3 akkora negyzetet, ami pont illik a teglalapon kimaradt helyre. Kend meg kremmel, es vond be kivul is. Radaszd ezt a henger möge. Tulajdonkeppen a vonat teste meg is van. Mindenkeppen a masiniszta fulke, legyen magasabb, mint a henger! Ha kell, vågj több negyzetecsket hozzå! A diszites: Valamilyen kerek kekszre rajzolj olvasztott csokival tengelyt. Tedd fel a tortåra kereknek. Szinten csokival, vagy valami jol elutö kremmel, össze is kötheted a kerekeket vizszintesen, ahogy az igazi vonatnål van. A masiniszta fulkere rajzolj ablakot, es oda en tettem szinten egy kerek kekszet, amire emberfejet mintåztam csokival. Jajj. Majdnem elfelejtettem. Egy kisebb tekercset is keszits, az lesz a kemeny. De azt megoldhatod, egymåsra helyezett es kremmel megkent piskota,m vagy keksz korongokkal is. En a mozdony oldalåra irtam csokival az unnepelt nevet, es a kemenybe tuztem a gyertyåt. Ha marad meg piskota, akkor csinålhatsz kocsit is a mozdony möge, ez tulajdonkeppen egyszeru teglalap, amire a mår ismertetett modon teszel keksz-kerekeket, es a tetejet en megraktam szines "fufi" cukorkåkkal, a követ, vagy eppen szenet szimbolizålva.)
Hát én bizisten veszek egy 8 ezer forintos csõkészletet, amit az elõzõ oldalakon mutatott valaki. Én eléggé vidéken lakom, de az itteni könyvesboltban nem láttam ilyen témájú könyvet (egyszer régen hidegkonyhai díszítés volt, de nagyon amatõr, azt meg is vettem). Jelent meg egyáltalán magyarul ebben a témában valami?