Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1634

A Coraban nem kerested még? Ha jól emlékszem, a törökbálintiban lehet ilyen duni márkájút kapni....

Előzmény: shane1 (1633)
shane1 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1633

Tudja valaki, hogy Szegeden hol lehet venni olcsón jó kapszlikat?

Én egyedül a Metroban találtam Fackelmannt 100 db-ot 499-ért, és még ez volt a legolcsóbb...

 

Én elsőre nem használtam kapszlit mert mondták, hogy nem kell, elég kivajazni... Hát elég érdekes lett a formám, két hétig próbáltam sikálni, de igazából csak csúnyább lett. Nem ragadt bele a tészta, hanem az alja fehér foltos lett ami nem jön ki.

Pedig nem volt olyan olcsó, de a márkáját már nem tudom.

Tereza Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1632

Ahogy látod, én is észrevettem a tévedésemet, még ha egy kis késéssel. Az az igazság, hogy én egyszer régen azt az egy dobozkát vettem és tulajdonképpen nem is volt fogalmam, milyenek a kapszli árak, mert úgy gondoltam, hogy engem ez nem érint, mert mostanáig nem akartam venni.

 

Azt nem állítom, hogy nem ragadt bele, de nem volt zavaró. Nálam inkább az volt a lényeg, hogy nem kalaposodott (és ezáltal nem kellett külön válnia a tetejének), sőt nem is csúcsosodott. Ez volt az első papiros sütésem, úgyhogy nincs összehasonlitási alapom.

Előzmény: Zitka (1630)
Zitka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1631

Pont keresztezték egymást a hozzászólásaink. :-) Látom, közben Te is számoltál. :-)

(iszonyat lassú az index nálam, percekig nyílik a hsz-ablak :-(((((  )

 

Az oetker kapszli kicsit nagyobb. NÁlam cupp beleillik a tepsi mélyedésébe.

Előzmény: Tereza (1629)
Zitka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1630

Emlékszem az akcióra,már 499-et is sajnáltam érte, úgyhogy jó lesz nekem az a Duni, ha sikerül találni.

 

De 499-ért 200 db van benne! :-)))) Azaz olcsóbb, mint 300 ért a 100 db-os Duni.

 

Az alábbiakat lehet, hogy a Stahl topikon kéne megírni, de itt sem off. :-)

Nem tudom, figyeltétek-e a mai másorban, egy egész rövid vágókép volt csak, de én rögtön észrevettem: a kávés muffint a stáb egyik tagja úgy csipegette ki a kapszliból, totál bele volt ragadva. :-))))))))  Úgyhogy ne legyünk elkeseredve, ha időnként nálunk is előfordul....

Előzmény: Tereza (1628)
Tereza Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1629

De hűlye vagyok! Ha 499 Ft 200 db, akkor az olcsóbb mint 100 db 299-ért! Figyelmetlen vagyok.

 

Zitka, azok az 5keres papirok méretben különböznek a Dunitól?

Előzmény: Tereza (1628)
Tereza Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1628

Én erről a mai receptről írtam. Nem ma kaptam ihletet, hanem ez  a recept már szerepelt a vasárnapi műsorban (véletlenül ma volt az ismétlése) annak alapján sütöttem. Az első sütésem ("saját felelőségemre" való változtatásokkal) nem sikerült (most már sejtem, miért, az alábbiakban leirtam). Ez elvette az önbizalmamat, de aztán gondoltam egyet, még egy próbát megér - és tessék......Kell a gyakorlat és a tapasztalat.

Szóval a mai receptről van szó.

A kapszli, amit már vagy 1 éve vettem valahol, Duni névre hallgat,  kisvirágos, 100 db-os. Akkor valami 300 Ft volt. Ilyet keresek. Jó volt az 5keres 12-es muflitepsibe. Nem 100 %-osan olyan méret, de pont az a jó benne, hogy a mélyedés szélén van egy kis mozgása, nem tapad rá az oldalára és ezáltal a saját tálkában dolgozik - ennek tulajdonitom a jó hatást.

Emlékszem az akcióra,már 499-et is sajnáltam érte, úgyhogy jó lesz nekem az a Duni, ha sikerül találni.

Auchanba ritkán megyünk, de a miénkben soha nem kapunk meg azt, amiért mentünk. Volt már olyan, hogy prosiban hirdettek valamit, de az áru ott nem volt, igy nem bizom bennük. Azt a régit valamilyen ÁPISZ szerűségben vettem, de azok is hol vannak, hol nem. Úgy mint a Röltex megszünése óta probléma venni varráshoz szükséges, apró dolgokat - olyan midennapiakra gondolok, mint a tű, tűbefűző, szines cérnák, stb. Nagyon kell gondolkozni, hogy hol lehet találkozni ilyenekkel.

Bocs az off-ért.

Előzmény: Zitka (1626)
ribizli Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1627
Angi, Szegeden van egy csomó biobolt, meg szerintem a Corában is lehet kapni zablisztet. Nem hiszem, hogy különbség lenne a zabpehyelből vagy simán zabból őrölt liszt között - hogy előbb kilapítják a magot, utána őrlik csak meg, vagy "vasalás nélkül"...

Tereza, szerintem ne vonj le ilyen tanulságokat, hogy kell a papír meg nem lehet mini-tepsiben, hát két különböző tésztát csináltál, ráadásul még másképp is sütötted!

Zitka, én szoktam Duni papírt használni, jó az, hiába nem ilik milliméterre a lyukakba. :)

Viszont most valami másfélével megjártam, vékonyabb a papír valszeg, és ragaszkodik a muflihoz nagyon.
Fetasajtos, 1/4 rész kukoricaliszttel, kenyér helyett, de nem vagyok elájulva.
ribizli
Zitka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1626

Tereza, épp ez volt a ma reggeli SJ műsorban, innen kaptál ihletet? :-)

 

Kapszliból szerintem a múltkor mindenki betankolt :-) a Vasedény-akcióban. Akkor a 200 db-os DrOetkert 499-ért adták, színesből meg ugyanennyiért volt a 150 db-os. NEm tudom, van-e még, ill. hogy mennyivel drágább most.

 

A múltkor megnéztem az Auchanban a kerek dobozos kisvirágos mintájú kapszlit. Duni a márkaneve. 299 ft/100 db, de kb. 1-másfél cm-rel kisebb átmérőjű, mint a muffintepsi mélyedése!!! Direkt odavittem egy Zenker márkájú muffintepsit, és belepróbáltam.

Előzmény: Tereza (1624)
BONNIE Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1625

sziasztok!

ezek kozul az aromak kozul eddig csak a mandulasat hasznaltam, fel sem merult, h ne lehetne sutni.  ma voltam a tescoban, es a szivarvany minden szineben izeben kaphato eppen, 69ft-ert, uh boltoltam is hirtelen egy vaniliasat.

holnap vmi ehetopapiros, vaniliaaromas muff-t fogok sutni.... :-)

Előzmény: AleisteR (1603)
Tereza Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1624

Képzeljétek el, újból nekiveselkedtem a Stahl féle kávés muffinjának és SIKERÜLT.

 

Elhagytam a "saját módomra szerint" dolgokat, azaz:

 

- nem teljeskiőrlésű, hanem finomlisztet használtam

- nem barna cukrot, hanem normál fehér kristályt

- NEM MINIBEN, hanem normál lukú tepsiben sütöttem(szerintem ez nagyon fontos)

- a szokásom ellenére most kibéleltem KAPSZLIVAL

- nem 200 C-on (ahogy irva volt), hanem 190 C-on sütöttem.

 

Hihetetlen, de most olyan szép volt, mint a Judité. Kár, hogy nem tudok fényképet küldeni.

 

Az a tanulság, hogy nem jó miniben, ott kalapos volt. Asszem sokat segitett a papir is, valahogy megregulázza a tésztát, nem folyik szanaszét. Szóval nem volt kalap, nem volt csúcs, nem folyt a luk szélére.

 

Okulva az egyik hozzászólásból, most még a tojásokat is megválogattam : egy kicsi és egy nagy és a sütőport is csak csapott (lapos) kanálkával mértem.

Igazsághoz hozzátartozik, hogy a diót nem piritottam, jó volt igy is.

 

Én voltam a nagy papir-kapszli ellenző (az az igazság, hogy sajnálom érte a pénzt meg az utánajárást), de úgy látszik, ez kell a rituáléhoz. Akkor most kérdezem, hol lehet olcsó, nem puccos, jól használható kapszlikat keresni? Biztosan már teriteken volt ez a kérdés, de akkor nem figyeltem, mert hogy "minek az nekem"..........

 

Ezennel elnézést kérek mindenkitől a sok nyavalygásomért, de hátha más is tanult belőle.

 

AleisteR Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1623
Igen, az állaga és az íze is jobb így a diónak (persze csak egy fokkal). Én nem teflonban csinálom, de ált. egyszerre csak egy marréknyit. És tényleg érdemes rázogatni, mert a diószemek nem fordulnak a másik oldalukra a kevergetés közben, és leégnek.
Előzmény: Angiszeged (1621)
shane1 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 1622
Sziasztok, én a diót teflonban szárazon szoktam pirítani, és ha jó a teflon akkor nagyon szép és illatos lesz (persze azért a Stahl egy kicsit mindent eltúloz, de azért tényleg lehet érezni az illatát) Hogy ne égjen le, az a legjobb, ha viszonylag nagyobb serpenyőben csináljátok, és időnként megrázzátok - kb mintha palacsintát fordítanátok meg, persze nem akkora lendülettel :-), mert fakanállal elég nehéz forgatni.
Angiszeged Creative Commons License 2005.05.18 0 0 1621

És ezt miért kell csinálni?

Finomabbak így a diós sütik?

 

Köszi lányok az infót, sajna nem sokra megyek vele, de majd keresek itt vmi speckó boltot.

 

Előzmény: AleisteR (1620)
AleisteR Creative Commons License 2005.05.18 0 0 1620

Nicsak, én is ott vásárolok... Topictali a pincében...:))

 

Nekem is fekete foltos szokott lenni a dió pirítás végére, nem nagyon szenes, csak itt-ott. Én sem érzem, hogy mikor illatos, de megkóstolok egy darabot, és amikor száraz, roppanós, és sokkal "diósabb" az íze, akkor jó. 2 percnél nem tart tovább, közepes lángon.

Előzmény: markusjud (1618)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.18 0 0 1619
hoppá: egy közértbe járunk? :-) én is be akartam írni, de hát ugyebár Angi szegedi, gondoltam, úgyse segít rajta. Angi, én a gyerekek kajájába is sokszor használom. sztem malomipari boltban, bioboltban is kapsz.
Előzmény: markusjud (1618)
markusjud Creative Commons License 2005.05.18 0 0 1618

A 4-es 6-os villamos Mechwart-liget megállójánál (Szász Károly utca) van egy G'Roby a pincében. Ott vettem. Szépen műxik, de legközelebb fogok tenni bele egy kis búzasikért, mert picit morzsalékosabb lett, mint máskor.

Nekem mindig feljön, és nem terül el semelyik féle, gömbölyűen púpos lesz. Fele sütőpor, fele szódabikarbóna a följövesztőnek.

Előzmény: Angiszeged (1617)
Angiszeged Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1617

HOL?

Engem érdekelne ez a fajta liszt nagyon, még sosem hallottam róla.

És engedett a sütőpor csábításának, szépen feljöttek?

 

Előzmény: markusjud (1605)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1616

na, én bizony árgus szemmekkel figyeltem a stáljucit vasárnap direkt a mufli miatt, és megállapítottam, hogy csal. na, nem nagy csalás, csak a szokásos tévés-főzőműsoros csalás: NEM azokat a muflikat mutogatta a végén, amiket legyártott. nagyon figyeltem, és bizony, volt egy nagy vágás és az addig elég kesze-kusza, kifejezetten féligüres, nyomi kis muflik a kész képeken tökéletes, gyönyörű, pont-teli-formás muflik voltak. nyilván vki profi megcsinálja neki szépre, ő elég, ha a mosolyát meg a recit adja bele... ezzel persze semmi baj, csak ne csodálkozzunk, ha nekünk nem lesz olyan.

 

a barna cukor sokkal hajlamosabb a leégésre, egyéb illetlen viselkedésre: eleve nedvesebb, és valahogy másképp sül.

Tereza Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1615

Az még nem jutott eszembe, hogy olyan kis dolgok is szerepet játszhatnak a különbségek létrehozásánál, mint a tojás nagysága, stb. Az ember mindig tanul valamit.

Persze az lenne a legegyszerűbb, ha az egészet még egyszer megpróbálnám úgy, hogy nem variálom a lisztet, a cukrot, normál méretü muflitepsit használok és kivételesen kibélelem papirral. Csak már ettől az egytől elment a kedvem, főleg hogy a férjem megjegyezte, hogy ehelyett valami hasznosabbat csinálhattam volna.

Én is úgy tudom (a receptek alapján), hogy a muffinokat  általában 180 C körül kell sütni, de ebben a receptben 200 C volt előirva, és én ennyin sütöttem.

Előzmény: ribizli (1614)
ribizli Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1614
A sütőpor (szódabikarbóna, szalalkáli, élesztő) arra való, hogy lazítsa a tésztát. A lazítással együtt jár a tészta térfogatának növelése is. Korábban már többen leírták a működési mechanizmust, a lényeg, hogy valamilyen (szertől függően más) gázt termel sülés közben a lazítószer, amitől ugye nő a térfogat, lazul a szerkezet.
Hogy a szerkezet hogyan lazul, az viszont a szerkezet anyagától és a lazítószer mennyiségétől (meg a kölcsönhatásuktól is) függ. A rozsliszt meg a teljes kiőrlésű nehezebben lazul pl.
És persze az egész függ a sütési hőmérséklettől is.
A muffint 170-190°C körüli hőmérsékleten szokás sütni. Hogy csúcsos vagy gombamód szétterülő lesz-e a formából kiemelkedés után, az tapasztalatom szerint szintén leginkább attól függ, mik az összetevői a tésztának. Pl. a barnacukortól hajlamos gombaformát ölteni.

Egyébként meg hiába azonos mennyiségekkel dolgozunk, nincs két egyforma tojás, vagy gyümölcs-zöldség, tehát minden adag kicsit másként viselkedhet - az egyik gubbaszt a formában, a másik K2-t, a harmadik meg óriás őzlábgombát utánoz.
Engedjünk meg ennyi individualitást nekik szerintem. :)
ribizli
Tereza Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1613

Még arra is gondoltam, ha előre tudom a tészta-mennyiséget, akkor kihagynám a sütőport. Vagy ártana a tészta szerkezetének? Mert van, aki szerint a magasitásért felelős a sütőpor, más források szerint a tészta lazitására, szerkezetére hat.

 

Tereza Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1612
Hogy lehet, hogy Juditnak uyanaz a mennyiség nem tölti ki a mélyedéseket? És a hőfok is adva van. Nem úgy van, hogy én most más hőmérsékleten sütőm, és abból akad a különbség.
Előzmény: Zitka (1610)
Tereza Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1611

Kösz.

A diót nem darált állapotában piritottam, hanem egészben azzal, hogy majd utána megdarálom. Mivel ez nem sikeredett, igy normál azaz nem piritott darált diót használtam. Kavarni kavartam, de lehet, hogy magas volt a hőmérséklet, ha már pirítunk, ugye.....gondoltam. Hát fekete foltos lett.

Előzmény: Zitka (1610)
Zitka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1610

Megpróbálok sorrendben válaszolgatni. :-)

 

Ha annyira tölteném tele a formákat, mint SJ, akkor min. 18 normál muffinom lenne. Még a saját, púpos töltésemnél is előfordul, hogy elő kell vennem a 6-os formát pluszban, és abból 4 lyukat megtöltök.

A 24-es mini össztérfogata szerintem megfelel a 12-es normálnak.

A fekete, tapadásgátló bevonatos tepsik szerintem kb. egyformák. Nekem ezzel nem volt problémám. A sokféle szilikonos között viszont órási térfogat-különbségek vannak. Pl. az a téglaszínű, ami a legelső volt a normál boltokban, iszonyú lapos volt, talán másfél cm.

A barnacukorral se volt problémám eddig...

Minihez nem használok kapszlit, mert csak baromi drágát lehet kapni ebben a méretben.

A diót, meg minden más olajos magot szárazon kell pirítani. Én teflonban szoktam, nem ég oda. Igaz, hogy nem teljes lángon csinálom, és nagyon figyelek. Közben állandóan kavargatom, hogy minden oldalról megpiruljon. De a diót nem daráltan kell pirítani. Max. durvára vágva, de akkor tényleg csak egy perc az egész. Másképp megég.

 

Előzmény: Tereza (1609)
Tereza Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1609

Stahltól csináltam egyszer "amerikai répás muffint" - azzal, úgy emlékszem, nem volt semmi bajom, és nem is volt rossz. Igaz, azt nem miniben, hanem a normálban csináltam.

 

Stefiadri, igazad van, Judit nem tölti tele a formákat. Viszont hogy lehet az, hogy nekem "túl sok lesz a tésztám"?

A 24 mini valszeg megfelel (tésztafogatban) a 12 normálnak, nem? Főleg, ha ugyanattól a gyártótól van mindkettő.

Azon gondolkoztam, hogy vajon nagy különbség van a különböző gyártók (márkák) forma-térfogata között? (Hogy pl. a 12-es az egyiknél nagyobb, mint a másiknál.) Ha belegondolok, kapásból tudna mindenki vagy 6 gyártót mondani (pillanatnyilag M.-on kaphatóakból). Úgy kellene irni a recepteket, hogy kérem szépen ez a mennyiség az XY fajta sütőhöz való?

 

Lehet, hogy a barnacukor a fehér cukornál hajlamosabb leégni? Bár már használtam máskor is (de nem sokszor) barnát, és akkor nem égett le.

 

Aztán én nem használok kapszlit. Bár a minihez van, aki használ? Mostanáig megúsztam, de lehet hogy az is számít. (Vissza a szilikonhoz!)

 

Még valami : Hogy kell, idézem - "illatosra piritani a diót"? Ezt szárazon, vagy zsiradékon kell? Én megpróbáltam rozsdamentes serpenyőben szárazon, de csak valami égetett förmedvényt kaptam, amit inkább nem használtam fel (nem is tudom, hogy kidobjam, vagy mi legyen vele), igy maradt a normál, darált dió.

 

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.

Előzmény: Zitka (1608)
Zitka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1608
Tereza, azt hiszem, írtam már, hogy én többféle Stahl-muffinnal jártam már hasonlóképpen. Csokissal is, kókuszossal is, meg még egy harmadik félével is. Pedig nem is változtattam az összetevőkön. Azt hiszem, ő eleve hígabbra csinálja a tésztákat, és ezért terül, nem pedig növekszik a muffinja. Na meg ő csak félig-kétharmadig tölti a tésztát, tehát eleve nem lesz kalapja, mert max. a forma széléig jönnek fel. De én púposan szeretem. :-)
Előzmény: Tereza (1606)
stefiadri Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1607

Ahogy én láttam, az adásban jó félig voltak csak a kapszlik cuccal.

Szerintem az hogy minibe sütötted nem lehet baj. Tán tényleg csak egy kicsit túltöltötted.

Előzmény: Tereza (1606)
Tereza Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1606

Megsütöttem a Stahl kávés muffinját (1602).

 

- 10 dkg lisztből 5 dkg-ot teljes kiőrlésű tönkölybuzalisztből  vettem.

- Cukrot teljes mennyiségben barna cukorra váltottam.

- Mini muffintepsiben sütöttem, mélyedéseket kiolajoztam.

 

Ennyire rosszul még soha nem sikerült. Vajon a fenti három tényező  valamelyike járult hozzá? Talán nem miniben kellett volna sütni, mert abban keletkezik a kalap. (Érdekes, a sonkás-sajtossal nem volt bajom.) A mélyedések megint tele voltak a nyerstésztával, igy aztán terjeszkedniük kellett. Hová ment volna a tészta? Lapos kalapok keletkeztek. A szélük kicsit megégett. Most a többségnek nemcsak külön lejött a kalapja, de először jártam úgy, hogy amikor megforditottam a tepsit, a muflik nem potyogtak ki belőle, kanállal kellett kiszedni a tetejét vesztett muflikat.

 

Hol követtem el a hibát? (A liszt vagy a mini?) Judité szép volt (a TV-ben) és nem lógott ki a mélyedésből.

markusjud Creative Commons License 2005.05.15 0 0 1605

Köszi! Igen, erre gondoltam. Ki fogom próbálni.

 

Az előbb zabpehelylisztből sütöttem muflit, és tök jó lett, ugyanolyan, mint a sima búzaliszt. Eddig azt se tudtam, hogy létezik ilyen, aztán szembejött, 1 kilós papírzacsiban, 119 forintért.

 

Tereza! Én nem is tele, hanem púposra töltöm a mélyedéseket, és mecset-tetejű lesz, nem kalapos, sose terül szét.

Előzmény: AleisteR (1603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!