Keresés

Részletes keresés

b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 310
Nem.
Előzmény: Törölt nick (307)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 309
Valóban nem beszéltél teljes elutasításról. Kicsit félreérthető voltam, mikor neked válaszoltam, de nem hangsúlyoztam ki, hogy a te véleményed nem ez. Csak sajnos megjeleni ez a többnyire alulképzettségből fakadó vélemény is, ami szerintem helytelen (főleg mert az ilyen vélemény általában hangosabb)

A "kereken nulla" valószínűség, még erős túlzással sem mondható ki. Semmiről nem lehet kijelenteni, hogy 100%-ig biztonságos, vagy hogy 0% a valószínűsége egy katasztrófának. Valóban a kockázat mérlegelésére van szükség.
Egyébként képtelenség mindent laborkörülmények közt vizsgálni (helytelen is lenne) az élet változatosabb körülményeket generál (ellenőrzött szántóföldi kísérletekre szükség van)
Előzmény: reimre (305)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 308
Seralini és mtsi citálja (olvastad?), én az elérhetőség kedvéért - mondjuk a kedvedért - adtam hozzá linket. Lehetnél egy kicsit figyelmes?
Előzmény: b_b_b (294)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 307
Náluk dolgozol?
Előzmény: b_b_b (292)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 306
Ne keverj a szövegeidbe, ez nem szokás.
Előzmény: b_b_b (293)
reimre Creative Commons License 2007.03.22 0 0 305
Én nem beszélek teljes elutasításról. Nézőpontom szerint a teljes elutasítás így foglalható össze: "azonnal állítsák le a kutatást és tilcsák be!"
A saját véleményemet az alábbi egyszerű gondolatmenet alapján alakítottam ki:
-felmerül a kérdés, hogy az új technológia jelen állapotában való köztermesztésbe vételével egy, a DDT méretű vagy akár nagyobb méretű, lényegében ökológiai katasztrófa kialakulásának valószínűsége kereken nulla, vagy annál nagyobb?
A jelenleg rendelkezésemre álló információk alapján ez az érték nem kerek nulla. Tehát valamilyen szintű kockázatot vállalunk.

Ha már kockázat, akkor nézzük meg mit kapunk cserébe: ahogy eddig látom semmit.

Tehát a monsanto (és azért NE feledkezzünk ám el a pioneerről és a syngentaról se!) csak fusson tovább nyugodtan a pénze után DE ne a szántóföldön hanem a laborban. Aztán ha sikerült valami tényleg meggyőzőt alkotni, akkor elő lehet elő állni.
Előzmény: b_b_b (304)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 304
Egyet kell értenem a gazdaságosság/gazdasági megfontolások mellett. Nem kell bevezetni az adott fajtákat ha nincs értelme (bár dönthetne a piac is, ha már gazdasági szempontok). Ez azonban nem kell, hogy a technológia elutasítását jelentse.
Vagy, hogy egyesek gyilkos génekről beszéljenek (amelyek rád "ugranak" egy sötét sikátorban).
Tehát én nem mondom, hogy egyen mindenki Bt kukoricát, ám ne beszéljünk sületlenségeket sem a géntechnológiával kapcsolatban.
Előzmény: reimre (302)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 303
Mit csináltál pontosan?
"foretikusan szekventáltam" ezt a technológiát nem ismerem. A google sem nagyon.
A foretikusan talán elektroforézist jelent?
Ettől egyébként, gondolj bármilyen módszerre is, nem fogom tudni a másodlagos indukciós hatásokat (amik LEHETNEK, és nem "vannak"). Azonban chip-kísérletekkel több tízezer (lényegében az összes) gén működése vizsgálható.
Előzmény: Gézoo (295)
reimre Creative Commons License 2007.03.22 0 0 302
Olyan sokat nem érnek ezek a gyorstalpaló tanfolyamok, hogy komoly dolgokat lehessen rábízni emberekre csak azért mert elvégeztek egy ilyet..... (Mint ahogy a bármilyen I. kategóriás vegszer receptjét alá lehet íratni pár ezresért. Lelkiismeretesebbek legalább csak annak írják alá, akiről tudják, vagy gondolják, hogy tudja mit csinál, de van aki gond nélkül aláír bármit pénzért...)

Ennél én komolyabb kérdésnek tartom a gazdaságossági és ehhez kapcsolódó megfontolásokat. Ezért az a véleményem, hogy a Bt. kukoricára Mo.-n semmilyen szükség nincs és vélhetőleg nem is lesz.
A glifozát rezisztens kukorica mellett egyetlen olyan érv szólhat, amit Mo.-n a szakma elutasít: "monokultúra mindenáron". A monokultúra bármely formáját értelmes gazda nem támogatja. Különösen kukorica esetében egyébként semmi értelme, e pillanatban 20-nál több gyomirtó hatóanyag van forgalomban, ezek között gyakorlatilag mindenki meg kell találja a megfelelőt. Monokultúrát nem, de 2, max. 3 éves visszavetést lehetséges ezekkel megoldani. Viszont a kukoricabogár megjelenése óta a 2 egymás utáni évet is alaposan végig kell gondolni, ha minden évben máshova kerül a kukorica (aki teheti) annak még egy darabig nem lehet komoly gondja a kukoricabogárral.

A többi, jelenleg előttem ismert GM növény Mo.-n marginális jelentőségű avgy nem terem. Olvasni külföldi eredetű cikkeket, amelyek gazdaságossági alapon vonják kétségbe a jelenleg ismert fajtákat, mások 10 éven belüli glifozát rezisztencia megjelenésről beszélnek (tényként), megint mások alig tucatnyi (moly)generáció után megjelenő BT. rezisztenciáról beszélnek. Természetesen Czepó úr szerint ezek nem léteznek, ő milliárdos extra jövedelmekről beszél (igaz nem említi, hogy ki jutott ezekhez....). Újabban a rivális cégek valamely embere (legutóbb a pioneeré) is alá szokta írni a mantráit, amelyek kizárólag hektárokról és a hektárok növekedéséről szólnak.

Mindenesetre (bár, ha eddig nem derült volna ki az írásaimból én nem a kutató szemszögéből vizsgálom az ügyet, kizárólag az a végtermék érdekel, ami aztán a kezembe kerül vagy nem) én továbbra is úgy gondolom, hogy Mo.-t egyelőre GMO mentesen kell(ene) tartanunk.
Bár már rég nem az, hallani meg nem erősített pletykákról, miszerint a zöldhatáron már évek óta jön át valamennyi GMO vetőmag, de ez egyelőre teljesen illegális és semmi nem bizonyítja.
Előzmény: Rettenet (283)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 301
Nem tudok küldeni. De nem azt mondtam, hogy tíz évig vizsgálják. Tíz évig tart bevezetni (ezzel túloztam, talán 6-8 év az a tíz, pont ez az egyik előnye a technológiának, gyorsabb, mint a hagyományos nemesítés, elnézést, ha vki pontosabban meg tudja mondani, kérem helyesbítsen ez ügyben)

Viszont te is kíváncsivá tettél (nem ironizálok!), milyen egyéb elélmiszerekről (nem GMO) tudnál küldeni hasonlóan szigorú és részletes vizsgálatot.

Zárójelben teszem hozzá, hogy ilyen "kísérlet" szerintem folyik, több transzgenikus fajta is bevezetésre került, több millióan kerültek kapcsolatba vele (emberek és állatok), ennek ellenére eddig egyetlen dokumentált esetről sem tudok(nem azt mondom hogy nincs), ami a GMO élelmiszerek számlájára írna káros hatást.
Előzmény: Ophioglossum (300)
Ophioglossum Creative Commons License 2007.03.22 0 0 300
Kiváncsivá tettél. Akkor biztosan nagyon megvizsgálták, és mivel én is, te is, mi is esszük és enni fogjuk, így mindnyájunkra tartoznak ezek eredményei.

Tudnál nekem küldeni emlős állato(ko)n [urambocsá, fogyasztásra engedélyezett élelmiszerekről lévén szó, emberen] végzett - nem 10, ne legyünk telhetetlenek - 5 vagy 3 vagy legalább 1 egész éves táplálkozástani vizsgálatról szóló eredményt? Esetleg több nemzedéken keresztülit? (Utóbbi esetben egérre vagy patkányra gondolok.)

A megfelelően elvégzett, körültekintő, széleskörű (minden genetikai esemény több fajtája, több állatfaj, több nemzedék, megfelelő - 40-nél talán valamivel több - egyedszám) vizsgálatok biztosan segítenék nyugtatni a kedélyeket.
Előzmény: b_b_b (293)
kisharsány Creative Commons License 2007.03.22 0 0 299

 

 De csak egy génsebészműterme :)))

Előzmény: vitaminek (298)
vitaminek Creative Commons License 2007.03.22 0 0 298
Gézoo

Attól félek, ha ötször elolvasod, se érted meg a gonoszkodásomat. .-)
Azt azért megemlíteném, hogy mert a kolleginának két lába van, legalább írd két l-el.
Előzmény: Gézoo (297)
Gézoo Creative Commons License 2007.03.22 0 0 297

Nem annak szántam.. Egyszerűen megjegyeztem, hogy már ott is dolgoztam ahol

"génsebészkedtek"..  és kiver a víz, ha belegondolok, hogy mi a különbség a

"meg tudom csinálni" és a  "tudom is, hogy mit tettem" között..

Előzmény: vitaminek (296)
vitaminek Creative Commons License 2007.03.22 0 0 296
Gézoo
Ne dicsekedj...! :-)
Előzmény: Gézoo (295)
Gézoo Creative Commons License 2007.03.22 0 0 295

Szia!

 

  A laborban foretikusan szekventáltam..  Igaz "csak" besegítettem a koleginának..

Gondolom már te is.. Ezért már mindjárt mindenkinél biztosabban tudod, hogy egy-egy beültetett génnek milyen másodlagos indukciós hatásai vannak..

 

   Bár ha kifejted.. szívesen elolvasom.. 

Előzmény: b_b_b (293)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 294
Vita 7

Az általad belinkelt egyik cikkből vett idézet
N.Z. Shaban et al. / Comparative Biochemistry and Physiology Part C 135 (2003):
"Group D: the animals were injected
intraperitoneally, i.p. with insecticide D in a daily
dose of1 mg/100 g body mass (Vazquez-Padron
et al., 1999) for 4 successive days."

Az "insecticid D" az a Dipel-t takarja. Nos hasüregbe injekciózva, ami onnan közvetlenül a vérbe szívódik fel, köszönöm én sem kérek. A kukoricát, legyen az Mon akárhányas nem injektáljuk senki hasüregébe, még "egy vadbarom sem a saját völgyében" (turtur #244).

Ez nem bizonyítja, hogy káros lenne a növényekben termeltetett Bt-toxin. Egyébként a szerzők sem vontak le SEMMILYEN következtetést erre vonatkozóan.

(mára ennyit tudtam hozzátenni, folyt.köv.)
Előzmény: Törölt nick (245)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 293
"de az eredménye csak generációkkal később látható"

Körülbelül ennyit tartanék igaznak az állításaidból. Ezért is tart mondjuk tíz évig egy géntechnológiával módosított fajta bevezetése.
A többi sajnos az ellenző laikus véleményének felel meg, aki nem nagyon járt utána mi is az a géntechnológia, meg úgy kicsit mélyebben a biológia.

Reimre legalább érvel; talán öCcsi is, mondjuk a kommentjei egyharmadában.
Előzmény: Gézoo (284)
b_b_b Creative Commons License 2007.03.22 0 0 292
ELSŐ! beírásomban az index fórumára csupán általánosan reagáltam a topikindító cikkre.
Volt benne egy válasz is Arth_ur #51-re és pert1 #55-re is ez tény. Talán célszerűbb lett volna ezt egy külön post-ban leírni.
Szóval az "idézet" azért jelenik meg nálam először mert én írtam a fentebb említett postokra válaszként. (nincs is épp ezért idézőjelben egyébként)
"A topikindító hír forrás az MTI és nem az Index"
Erre már egyszer reagáltam, lásd post GM #77 -> b_b_b #80

"A biotech nem egyenlő tudománnyal"
"tudományellenességet vélek felfedezni egyes cikkeikben, illetve "biotech-ellenesség"-et" -> kicsi, ám lényeges különbség; pontosítottam magam

A biogáz témára nem reagálok, az túl bonyolult, bár egy konzorciumon belül az egyes tagok nem felelősek egymásért, tehát ha egyik tagot letartóztatják áfacsalás gyanújával, az még nem jelenti azt, hogy be kell sározni Kovács professzort, és a hozzá kapcsolható cégeket. Őróla ugyanis semmi rosszat nem sikerült összehozni, csak azt hogy a családja egyes tagjainak biotech-es cégeik vannak. Viszont egy lapon említik a meggyanúsított vállalkozóval, ami nem túl szerencsés.

A másik két cikk, ebből az egyik az ÉS cikke (helyett egy olvasói levél, egy nem sokat mondó nevű szerzőtől, az USA-ból ráadásul, aki lehet, hogy egy tisztességes, létező ember, de ugye hallottunk a "Teller-levélről", ráadásul messziről jött ember azt mond amit akar). Az index cikke számtalan csúsztatással van tele, és sok szándékos/vagy tudatlanságból fakadó hülyeségben is hemzseg.
Itt is van a Solvo helyreigazítása:
[linkhttp://www.solvo.hu/Common/index-helyreigazitas.pdf]
A tudománytámogatást sok ember úgy képzeli el, hogy kap sok pénzt a szemét tudós, vagy kutatással foglalkozó cég, de arról el is kell majd számolni, méghozzá elég szigorúan. Lehet ügyeskedni. De irreális azt állítani, hogy a támogatásokból kivásárolja a többi tulajdonost.
A Solvo legalább egy létező, immár jelentős vevőkörrel és árbevétellel rendelkező cég, amely irdatlan mennyiségű pénzt fordít maga is kutatásra, kutatók alkalmazására. Nem sok ilyen van Magyarországon (sajnos), főleg nem magyarok vezette/alapította, magyar tulajdonú cég. Persze itt a magyar biotech szektorra gondolok.
Előzmény: Törölt nick (277)
Arth_ur Creative Commons License 2007.03.22 0 0 291
Mélységesen egyetértek.
Előzmény: Rettenet (288)
Arth_ur Creative Commons License 2007.03.22 0 0 290

Összhangban vannak.

Lenézés lenne a részemről, ha azt feltételezném rólad, hogy ezt magadtól nem látod.

Előzmény: Törölt nick (289)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 289
vs. #282
Előzmény: Arth_ur (286)
Rettenet Creative Commons License 2007.03.22 0 0 288
a vaskor hajnalán mikor néhány ügyes kovácsember összeeszkábált ebből az új fémből néhány vacak gyilokszerszámot, meg pár lábast, akkor valószínűleg kinevették őket. meg az is aki ilyen fegyverekkel szerelte fel a katonáit, mikor ott volt a sok jó bronz.
aztán valahogy mégis volt annyi előnyös tulajdonsága, hogy elterjedjen csak azért, hogy most mi vaskorról is beszélhessünk. és igen, ennek a technológiának a bevezetésekor is sokan meghaltak, mert nem ismerték annyira ezt az új technológiát, hogy jó minőségű anyagot állítsanak elő. persze később a mesterek tapsztalatot gyűjtöttek és egyre jobb anyagot állítottak elő, sőt nem átalották más fémekkel is ötvözni, pedig fogalmuk sem volt milyen hatást érnek majd el vele. de ezt is megtanulták és egyre jobb anyagok születtek. annak dacára, hogy akkoriban még a vas-szén állapotábrát sem ismerték. az ember tapasztalati úton tanul. ezt a technológiát is meg kell tanulni ahhoz, hogy biztonsággal lehessen használni, de sajnos ez nem megy másképp csak úgy, hogy az ember próbálkozik. mint ahogy a gyógyszeriparban is páldának okáért. ott is volt számtalan mellényúlás, mégis összességében jó dolog, hogy gyártanak gyógyszereket is, nem?

más kérdés, hogy a kezdetleges termékeket mennyire etikus tömegeken kipróbálni. ezt viszont a piac diktálja. egy bizonyos fejlesztés után bevételt kell termelni a fejlesztőnek. nem jó, de ez van. és ez ellen egyrész nehéz tenni, másrészt úgy nem lehet tenni, hogy az ágazat fejlődésének az útjába állsz.

szerintem.
Előzmény: kisharsány (241)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 287
„..nem tartom valószínűnek, hogy a tiltás hátterében komoly szakmai megalapozottság működött…”

Érdekelne, hogy miért nem tartod valószínűnek, ha saját magad szerint ’csak egy érdeklődő laikus’ vagy?

Előzmény: Rettenet (283)
Arth_ur Creative Commons License 2007.03.22 0 0 286

"...esetleg nem lenne jó, ha ezeknek a fajtáknak a termesztése bizonyos szakvizsgához kötött lenne(esetleg fajtánként)?"

 

Bár nem tőlem kérdezted, ha jól emlékszem a koegzisztencia-törvény ide vonatkozó részére (most nem érek rá visszakeresni), elvileg már elő van írva benne kötelező tanfolyam. Vagy a termesztőnek kell, hogy legyen ilyenje, vagy alkalmaznia kell majd valakit, akinek ez megvan, és vállalja a felügyeletet, felelősséget.

Olyasfélének gondolom, mint a növényvédős tanfolyamok (~zöld könyv), de hogy a gyakorlatban ez hogy fog kinézni, arra még nem láttam semmit.

Előzmény: Rettenet (283)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 285
A bejegyzésedre érkező kérdés nem személyeskedés, míg te itt mindjárt kettőnkkel teszed ezt.
Előzmény: Arth_ur (282)
Gézoo Creative Commons License 2007.03.22 0 0 284

 

   Miután a génmódosítás könnyen lehetséges, de az eredménye csak generációkkal később látható mint pl. a DDT-nél,

 

  a tudomány mai állásánál aljas gazember az, aki ilyen növényekkel, állatokkal

 

mérgezi embertársait.

 

   Azt pedig senki ne mondja, hogy "szigorú keretek között lehet tartani",

 

     amikor egyetlen pollen tökéletesen magával viszi a gyilkos géneket.. és sok-sok

kilométerrel odébb, vagy akár országrésszel is arrébb porozza be a "garantáltan nem génkezelt" termőterületet..

 

Rettenet Creative Commons License 2007.03.22 0 0 283
kérdés, hogy ha jó is ez a tiltás, az a későbbiekben is jó lesz-e. nem tartom valószínűnek, hogy a tiltás hátterében komoly szakmai megalapozottság működött és kérdéses, hogy a későbbiekben fog-e ilyen működni. a marketing eszközök arra is jók lesznek előbb-utóbb, hogy engedélyeztessék ezeket a termékeket.
mivel talán nem mindegyik génkezelt fajta lesz olyan amilyenre itt nálunk soha nem lesz szükség, nem lenne jobb, ha a gazdákat inkább egy szakmai fórum tisztességesen tájékoztatná a megjelenő fajták előnyeiről és hátrányairól? esetleg olyan nyelvezettel, amit ők is egyértelműen megértenek? vagy ez nem kivitelezhető? esetleg nem lenne jó, ha ezeknek a fajtáknak a termesztése bizonyos szakvizsgához kötött lenne(esetleg fajtánként)?
Előzmény: reimre (240)
Arth_ur Creative Commons License 2007.03.22 0 0 282

"Az #51-es bejegyzésed szerint Seralini talán nem is írt olyan cikket, ami az MTI hírforrás alapját a Greenpeacen keresztül képezte. Aztán mégis. Fogsz érdemben is írni valamit ahhoz a 12 vitaponthoz, amit ajánlottam, vagy így hogy létező az írás már nem is érdekes?"

 

Ophioglossum húzhatja neked a következő strigulát.

Javaslom az 51-es hsz-em újraolvasását, kiforgatásának mellőzését, és annak rám bízását, hogy melyik hsz-edre mikor akarok válaszolni.

Te írtad, hogy szoktál dolgozni is. Nos ezzel sem vagy egyedül, pl. én is szoktam.

Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 281
Talán te nem tudod, de én egyszerű zenehallgató vagyok. Ezért a véleményem az afféle háttér-írogatóké. Ne vedd komolyan, mindketten jobban járunk.
Előzmény: Rettenet (276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!