Keresés

Részletes keresés

The_Rible Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129312

Igen a nyílt oldalról is ezért csak annyit írtam, hogy renben van (az már elfogadható, de messze nem a legjobb). De hát itt már tudhatjátok, hogy az egyik mániám, hog nagy város közelében nem stradolunk! Mindegy, hogy Porec, Zára vagy Split/Trogir. Ezek a helyek kitűnőek bázisnak, kajálni, korzózni, de a strandolásra nem jó választások.

 

Minden meg ugye nem lehet egyszerre, ahol jó a víz, ott meg nincs nagy élet.

Előzmény: Rezsee (129310)
The_Rible Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129311

Ha megenedsz egy kis okoskodást: IV Béla királyunkról van ugye szó, akit a tatárok elől menekülve először a trauiak (Trogir) fogadtak be, majd a tatárok közeledtére tovább menekítették az alább említett Okrug Donjitól (Ciovo déli partja mentén található) nem messze levő Kraljevác szigetre (innen a neve is, a kiráyra utalva).

A tatár elvonultával IV Béla még egy darabig a környéken maradt, konkrétan Klissza várában (így ugye azért jobban ismerős),

 

További érdekesség, hogy IV Béla két lányának is Splitben van a nyughelye, nem is akárhol, hanem a Diokleciánusz palotában, konkrétan a Szent Domnius templom bejárata felett elhelyezett két szarkofágban. Arra járva érdemes megnézni. Hogy kik a leányok? Hát Margit és Katalin.

 

Hoppá, akkor hogyan került később a nyulak szigetére Margit, ha ott hunyt el? Hát úgy, hogy ez nem az a Margit. Még a menekülés alatt elhunyt Margit után még Klisszában megszületett a következő leány, akit szintén Margitnak neveztek el, de felajánlották istennek Magyarország megmentéséért. Mint tudjuk a megmentés sikerült, a tatárok elvonultak, Margit (immár a második és egyben II. Margit) pedig 3 évesen Veszprémbe került domonkos apácákhoz majd később bevonult a nyulak szigetére kolostorba. Később ő lett a Szent Margit.

 

Nem kéretik összekeverni skócia védőszentjével, aki szintén egy árpádházi leány és szintén Szent Margit, de ő kb. 200 évvel korábban élt, és Szent István unokája volt.

 

További látnivaló a környéken még Salona romjai, melyet Hun tezsvéreink dúltak fel.

Előzmény: hul (129306)
Rezsee Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129310

Én sem javasoltam, csak megemlítettem, hogy van! :-)) Átautóztunk Arbanija településre, na, ott nem kellett búvárkodni! :-( Naggyon klóros volt a víz! :-) Igazából a Slatine utáni poros úton megközelíthető strandtól, sőt igazából a nyílt oldali vízminőségtől sem voltam elájulva! Nem véletlenül említettem a szippantós autót, mint gyakori látványt! Trogíri buszállomásnál is szépen ömlik a rittyó a tengerbe!

Előzmény: The_Rible (129309)
The_Rible Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129309

Foglalás után nem nagyon tudom, hogy mi értelme van megkérdezni, hogy jól választottatok-e. Előtte jobb lett volna.

Megerősítva az olvtársak vélemnyét, ha tényleg konkrétan Okrug Gornjiban van a szállás, akkor nem jól. Belső öböl, nem igazán tiszta a víz, kilátás a hajógyárra, rengeteg ember, viszont onnan akár be is lehet sétálni Trogirba (mert ugye beautózni nem lehet. Nyugodtan számolj akár 3 óra! dugóban araszolásra). Ha mégis az egyébként Okrug Gornjihoz tarozó, de különálló Mavarstica (Businci öböl)  részen vagytok, akkor az jó (külső, déli oldala a szigetnek) Ha meg Okgrug Donjiban van a szállás, különösen a nyílt víz felé, akkor az is rendben van.

 

Rezsee véleményét nem osztom, Trogir és Split között semmilyen partszakaszt nem ajánlok fürdőzésre. Majd meglátod miért.

 

Előzmény: Pézsé66 (129300)
Pilsner76 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129308

Szia!

Mivel az előttem levők már mindent elmondtak ami lényeges, én csak a parkoláshoz tenném hozzá Trogirban  a Buszpályaudvar után is van egy kisebb parkoló és azon kívül egy még nagyobb csak ott sétálni kell.(Buszpályaudvar a Splitfelé vezető oldalon van)a halpiacot nem szabad kihagyni , ha szereted ha nem a halat már csak a látvány is megéri.Split -Trogir hajóval 2013-ban utaztunk velük nagyon nagy élmény maga a hajó út.Árban korrektek.Itt megtalálod őket:http://www.buraline.com/  .

Előzmény: Pézsé66 (129300)
ersekildiko Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129307

Ha valaki netán még csak most keresne szállást, akkor a tavalyi (és az idei is!) szállásunkon lemondta valaki a júl. 26-aug.2. tartó időszakot. 3 szobás 5 fő számára nagyon kényelmes és nagyon szép szállás, nem messze Trogírtól egy kis zsákfaluban. 60 EUR/éj/apartman, pontosan 100 lépésre a partról. Ha érdekel valakit, keressen privátban.

hul Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129306

Rezsee leírása tökéletes! Éveken át nyaraltunk a Gospina (o-van nincs értelme) részen, egy nagyon kedves, tiszta, rendes helyen, akikkel barátságba is keveredtünk. 

Ekkor még apró volt a ma már nagy és itt történt az első találkozása a tengerrel, 1 éves + pár hónaposan. Betotyogott a vízbe és potty beleült. Az űrhajós nadrágja, más néven eldobható pelenka, egyből 5 kiló vizet szívott, ledobtuk róla, megvolt az élmény és tart a terger iránti szerelme azóta is...

De amiért szólok, hogy az átkelés a vashidon Trogirból tényleg rendkívül szűkös, óriási dugó tud lenni. Itt mi az első alkalommal szembetalálkoztunk egy emeletes busszal, falhoz 3 cm-re, tükör be és ima. De megvolt, őket nem izgatja, megszokták. Reggel simán be lehet jönni a halpiacra (szemben a nagy piaccal, az út másik oldalán), délután vagy korán, vagy gyalog onnan, ahol meg tudsz állni. Nem baj ha sétálni kell, örülj, ha az első helyen kapsz egy placcot az autónak. De tilosba ne: itt láttuk magyar tesókat, a nagy BMW-vel, megálltak okosba -mondtuk nekik, nem lesz jó, elviszik! Pofa: mi csak vacsizunk egyet és mire eltűntek kb. már ott volt a semmiből egy tréler és emelte. Az ilyen vacsi megnyomja az ember gyomrát. Nem túl későn a bolondok házánál még találni helyet. Trogirban benn viszont ugyan van egy fizetős parkoló, de full teli szokott lenni és másutt sehol nem tudsz megállni a városban, az út másik oldalán sem.

A templom ok., feltétlen felkeresendő a sziget végén! A parti úton, Split felé, a mólónál vagyis a legvégén egy kishajó elvisz (akkor 16 hrk) Splitbe, nagyon klassz kis hajózás, de vigyázni, mert 20 ó-kor jön az utolsó vissza. 

Split kihagyhatatlan, Klis vára jó pont és érdemes a látvány miatt, vadregényes, vigyél vizet, mert dög meleg van fenn, meg érdemes ugye a királyunk miatt, aki ide menekült a tatárok elől, leánya nevét őrzi ma is egy sziget, a Margit sziget:-) 

Ami a partot illeti érdemes kóborolni, mert remek helyek vannak. 

Előzmény: Pézsé66 (129300)
Airbag. Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129305

nem kérdés,Orebic....

:-)

Előzmény: fekvőrendőr (129298)
AZS Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129304

Én szeretem azt az utat, de ezzel kisebbségben vagyok ;-)

Előzmény: fekvőrendőr (129298)
AZS Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129303

Ja, a Lily-t (nem Lili?) nem ismerem, ott még nem jártam.

Előzmény: kmrmtms (129299)
AZS Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129302

OK, a Vira tényleg rendben van, de pl. abban a jelsai 3-ban már az is nagy szó, ha a sátor és az autó egymás közelében tud lenni (mármint elő- és utószezonban, mert főszezonban erre vajmi kevés az esély).
Van még egy Sucurajtól pár km-re, az is rendben van, csak Hvar leginkább körbejárandó részeitől van jó messze, nem is távolságban, hanem időben.
Volt még Stari Gradban egy városi kemping, messzebb a parttól, de az tudtommal bezárt, meg asszem Vrboskán van egy nudikemping, ha valaki azt szereti.

Előzmény: kmrmtms (129296)
Rezsee Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129301

Az első dolog, amit sokan írni fognak Neked, hogy a közlekedés nehézkes ki-be a szigeten. Ne hidd el, amit mondanak! Az igazság rosszabb! :-)) ...De túl fogjátok élni! :-) Amire készülj: a bevezető híd szűk, a forgalom nagy, persze ki lehet fogni jobb időszakokat, pl. reggel, du.szieszta időben. Az utcák szűkek, beépítettek, néhol nagyon meredekek, jön a lakókocsi, szembe a szippantós autó, egyezkedés, hogy kerüljék egymást, és néha eltart 15-20 percig. A legrosszabb az esti, városba való bejutás, akkor tuti dugó van, és a parkolás is nehéz. Be lehet menni vízitaxival, de szerintem napi szinte x főre oda-vissza nem igazán költséghatékony, plusz időhöz kötött. Mi Okrug legvégén voltunk, onnan gyalog messze van a város, ha az innenső végéről be lehet sétálni ill. mi volt, hogy csak a Rozac kempingig mentünk be, ott autó le és a dombon keresztül hamar át lehet érni gyalog.

Amúgy a környék nagyon jó, főleg elsőre! Trogír adja magát, az óvárossal, halpiaccal stb. Split belvárosa szintén gyönyörű! Omis picit lejjebb van, de érdemes egy napot rászánni, sekély part, Cetina-völgy, 2 db vár.

Split mellett kb. 5 km-re van Klis vára. Nagy, jól helyreállított, nekünk tetszett.

Okrug-ból egy hegyi, de jó úton át tudtok menni a sziget Split felőli oldalára, van egy nagyon szép sziklakolostor, mindenképpen megnézésre érdemes!

Okrug ,,városi" strandja sekély, homokos, hering effektussal, nekünk nem jön be, e nyílt tenger felőli rész sziklás, 1-2 kisebb kavicsos öböllel.

Ha elindultok a szigetnyugati vége felé, kb. félúton balra kell bemenni a Labadusa kempinghez, igaz jó, poros úton, de a kemping mindkét oldalán szép öböl van 2 kisebb szigettel.

Trogírból Split felé elindulva, ha lementek közvetlenül a partra, ott is van valami sekély strand, mi ott nem voltunk!

Összességében biztos jól fogjátok magatokat érezni, a közlekedéshez meg alkalmazkodni kell! :-)

Előzmény: Pézsé66 (129300)
Pézsé66 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129300

Sziasztok!

Ebben az évben fogunk először nyaralni Horvátországban. Okrug Gornji helységben találtam magunknak szállást.  Segítsetek nekem egy kicsit abban, hogy jól választottam-e, mire figyeljek oda, mit érdemes megnézni... stb. stb.

 

kmrmtms Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129299

Kamp Lily-t néztük ki (azon a részen van legalább 3 kemping, Jelsa mellett is van 3, és végső megoldásnak ott a Vira. (terv szerint)

Előzmény: H_G (129297)
fekvőrendőr Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129298

Tényleg miért extrém, én is túléltem, és pont azon filózunk, hogy Orebic vagy Hvar?

Sőt az már biztos, ha Hvar, akkor nem az aranyárú komp, hanem a Drvenik-Sucuraj.

Az út híre borzasztóbb mint a valóság. Csak rá kell szánni az időt, és ésszel menni.

Előzmény: AZS (129290)
H_G Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129297

Van a szigeten olyan kemping (Mala Milna), ahová olyan szűk és meredek utca vezet le, hogy leginkább csak a motorosoknak kényelmes. De azért személyautóval megoldható.

Előzmény: kmrmtms (129296)
kmrmtms Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129296

Miért gondolod extrém sportnak? (sátrasok vagyunk, nem lakókocsi)

 

Előzmény: AZS (129290)
fekvőrendőr Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129295

A Split - Starigrad kompon nagy jelentősége van a kocsi magasságának, mert a képen látható "emeleti" rámpára csak alacsony kocsi fér fel, meg alá is. Nekem a lakókocsi+tetőbox kombinációnál a jegyet úgy kellett váltani, hogy normál személykocsi+5 méternél rövidebb vontatmány+2 fő=1000 HRK (pár évvel ezelőtt)

 

sámton Creative Commons License 2015.05.12 0 1 129294

Ezen a fórumon hangzott el (keresés során találtam rá), hogy a kompnál félre állítottak egy autót, mert tetőbox volt rajta és mire megvette a drágább jegyet már lemaradt.

Ezekkel a városi legendákkal szemben, gondoltam hasznos lehet, ha fent van egy válasz a szolgáltatótól.

 

Előzmény: hul (129292)
fvcc Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129293

Volt szerencsém ülni az utolsóként bepréselt autómban (balra és jobbra 10, előre 5 centi hely), az egész úton. Isteni szép volt a kék ég. Amikor megjelent egy horvát zászló is rajta, tudtam, hogy vége a fogságomnak :D

Előzmény: AZS (129289)
hul Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129292

Ok. ezt tudtuk, írtuk, évek óta tapasztaljuk. Köszi!

Előzmény: sámton (129291)
sámton Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129291

Na, végül válaszoltak, felteszem ide, hogy ha valaki keresi akkor megtalálja (némi keresőszóval segítségképp a jövőre nézve) :)

Komp, Hvar, tetőbox, magasság, drágább, olcsóbb.

 

"If your car is less than 2,0 m in height regardless of the roof box (and/ore less than 5,0 m in length) you will pay the cheaper ticket."

 

Ha az autó kevesebb, mint 2 méter függetlenül a tetőboxtól (és rövidebb mint 5 méter) az olcsóbb jegyet kell venned.

 

AZS Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129290

Hvarra, kempingbe? Extrém sport ;-)

Előzmény: kmrmtms (129286)
AZS Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129289

Én kettő, 2,45 magas autóval szereztem tapasztalatokat ;-)
Szóval a magasságnak ott van értelme, ahol a komp két oldalán vannak kevésbé alacsony helyek is. Ott nem mindegy, minden más esetben csak financiális kérdés.
De a bekompozáskor az irányítóember úgyis látja, hogy mi hova fér be, és oda irányít.

Speciel pont a Split és Stari Grad közti kompon pont nem emlékszem ilyen oldalsó, alacsonyabb helyekre, de nem is ez a lényeg. Hanem hogy az az útvonal (és vissza ugyanez) megdöbbentően élvezetes, egyszer, de egyúttal megdöbbentően drága is... Egyszer kipróbáltam, szép volt, jó volt, ez is megvolt ;-)

Előzmény: sámton (129273)
Déenes Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129288

Padrele?

Előzmény: Chris75129 (129272)
sámton Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129287

Stari Grad lesz a bázis. :) 

 

Előzmény: kmrmtms (129286)
kmrmtms Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129286

Na, végre valaki, aki Hvarra készül. Mi is oda mennénk, kempingbe. Nektek mi az úticél?

 

Mi autónk is magasabb tetőboxszal, mint 2m, de cresi komponál nem kertek többet. Már nem emlékszem pontosan, de ahogy magamat ismerem, szerintem ra is kérdeztem.

Előzmény: sámton (129273)
sámton Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129285

Igen, rányomtam, beilleszti, be is rakja a szövegbe a képet, aztán nincs ott....szerintem böngésző hiba lehet... :(

Előzmény: fvcc (129282)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129284

Túlparázod.

Pont le fogják xarni az autód magasságát, hidd el. Pláne ha csúcsforgalom lesz, akkor csak legyintgetnek majd  hogy menjél már béna turista, haladjunk, haladjunk!

Nem fognak colostokkal méricskélni.

Előzmény: sámton (129280)
sámton Creative Commons License 2015.05.11 0 0 129283

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!