Keresés

Részletes keresés

F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.06 0 0 4691
Neked is köszi az infót.....hát valszeg ott fogom  venni az oltványt , abban a kertészetben ahol édesapám is vásárolt anno..
Előzmény: Ferig (4682)
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 4690
Köszönöm szépen a tanácsokat.
Mi csak kiskerti szinten gondolkodunk, két-három különbőző érési idejű tőkét szeretnénk. Még ki kell tanulnunk a metszést is, ráadásul meg szeretnénk úszni a permetezést, így kísérleti jelleggel rezisztens fajtát ültetnénk. Azért gondoltam a mazsolaszőlőre is, mert a nagymamámnál van egy ilyen, sok-sok éve szépen terem, nagyon szeretik a gyerekeim. Képek alapján talán Belgrádi lehet.

Én egy másik oltványos céget néztem ki, vannak náluk gyümölcsfák és kis mennyiségre is vesznek fel rendelést. Van náluk egy táblázat a csemegeszőlők érési idejéről itt. Őket ismeri valaki? Mindenesetre írok nekik, hogy mit ajánlanak nekünk.
Előzmény: scsaba1 (4678)
lalá Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4689
"-Mosolyog a jó nemeskadarka." (második éves oltvány)
Előzmény: lalá (4688)
lalá Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4688
Ilyen volt.
Előzmény: lalá (4687)
lalá Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4687
-Július végén azt hittem, hogy ennek a Bianca tőkének annyi. Elszórta az összes levele, a fürtök leszáradtak. Egy hónap elteltével előbújtak a nyári rügyekből a levelek.
jacsoj Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4686
Még a szüret nem indult be felénk, a legkorábbiakat is szept. közepére hírdetik. Megint az volt az érdekesség, hogy a tavasz hűvös volt és csapadékos, viszonylag későn indult fejlődésnek a szőlő, a virágzás is késett egy kicsit. Az augusztusi meleg száraz idő behozta a lemaradást. Meglátjuk mit hoz a jövő hét, csapadékot ígér a meteorológia, jó lenne még a hó végi érésűeknek.
Előzmény: Zalancelot (4684)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4685
A 700 tőke nem kevés, alaposan át kell gondolni, hogy mit tervezel, mik az elvárásaid. Ahogy írtam, már nem csemege minősítésű a Néró szőlő, de nagyon finom az íze. Az igazsághoz tartozik, hogy tavaly a totális fagykár után is volt termésem, a függőleges karokból kinőtt vesszőkön volt valamennyi, nyilván ez már későbbi fejlődésű, és érésű volt. Egy részét szőlőként fogyasztottuk el, és kb. 10 l összetört szőlő maradt belőle, ami egy nagy vödörben volt erjesztve 2 hétig, majd kézzel! kinyomva a lé. Amire emlékszem, a szép sötét színe. Tehát sötét színű bort is lehet belőle csinálni. Nyilván az a kevés mennyiségű bor a kóstolgatás szintjén "elpárolgott".
Az idén megpróbálom a rozé bort, olyan jó sokat írtak róla.
A kordonom kb. 1 m magas, töketáv. 1.2 m, sortáv. 1.8 m. A lombozat vizszintesen összeér, a vesszők ujjnyi vastagok.
Előzmény: Corsario (4679)
Zalancelot Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4684
Szüretel-e már valaki?
Ma végigmértem az állományt és rendesen meglepődtem.
Ez a sivatagi időjárás megtette a hatását és a szőlőszemek erősen felcukozódtak.
Persze inkább az van a jelenség mögött, hogy besürüsödött a must.
Mérni sajnos nem tudom, de izlelés alapján úgy érzem, hogy a savak viszont már égnek el, tehát indokolt nekilátni a szüretnek.
A Szilváni amit szednem kellene az árnyékos oldalán, ( amit megcsépelt a jég) 16-16,5 között, míg a napos déli oldala 18-18,5 között mozog.
Az a kevés Oportó, ami még van 17-18, és 18-19 et mutat. Néhány fiatal Zweigelt tőke déli felén 19-22 közötti szórást mértem!!!!
A Bianka 18-20 között, és van 2 piros Delaware tőkém 22-24 mustját mértem.
Már az Olaszrizling is 14-nél tart!!

A szárazságnak annyi haszna volt(van) hogy a jégvert szemek szépen leszárdtak. így az épen maradt rész nem rothadt el tőle.
Mindenesetre a korábbi saccolásom helytálló lesz, úgy 30-40 % körül lesz a kiesés.
zmrzlina Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4683
Sziasztok, régen jártam erre. Csehországi tapasztalatok magyar rezisztens fajtákról: csak tavaszi lemosó permetezés után az idei csapadékos évet nagyon megsínylették a Zalagyöngye és Palatina fajták, a Nero viszont szép termést adott.
Előzmény: jacsoj (4677)
Ferig Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4682

A szakirodalom azt mondja, hogy a szőlő a sebeken, sérüléseken keresztül fertőződik, nem a gyökéren át. A fertőzésre leginkább alkalmas helyek a metszési sebek. A gombák fokozatosan terjednek az egészséges rész irányába, tapasztalatom szerint először a vesszőkön. Mivel a tápanyagutánpótlás akadozik, elhal a vessző, a tőkekar, majd fokozatosan az egész tőke is kipusztul.

Korai fertőzésnél elvileg megmenthető még a tőke, ha a beteg részt az egészségesnek látszó rész 10-15 cm-es darabjával együtt időben el van távolítva. 

Mivel a tőkét úgyis ki kell ásnod, szerintem ennél több földet nem kell kicserélned. Törekedj arra, hogy megbízható, ígényes termelőtől vásárolj oltványt, olyantól aki, tisztában van a szőlővessző betegségeivel és pl. nem ESCA-s, vagy vírusos tőkéről vette az oltóvesszőt.

 

Előzmény: F.Szilvi (4675)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4681

Értem, tehát elvileg egy próbát megér, mivel úgyis a sorban az első ... már csak  optikailag is kellene valamit a helyére tennem.

Ez a csávázás  is jó ötlet...végűl is nincs veszteni valóm....felesleges földem van most bőven más részéről a kertnek, mivel ma sikerűlt kiásni a leendő új tavam helyét, fáj is a derekam a sok talicskázástól...na nem egyedűl, csak hát én  voltam a váltófordulós..

Előzmény: scsaba1 (4676)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4680
Igen, némely forrás szerint szinonimája, e szerint klónja ( Thompson ). Nekem van Szultán, és idén gyönyörű, majd teszek fel róla képet. Igaz amolyan pergola szerű lugasban van a fürtök lefelé lógnak, és a fekvést is jónak mondhatom :) itt a Mecsek oldalban.
Előzmény: scsaba1 (4678)
Corsario Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4679

No ha nem bánod, a szüretedet még megvárom a rendeléssel. Kiváncsi lennék a szüreti tapasztalataidra mielőtt leadom a rendelést. Kb 700 tőkét szeretnék ültetni. Milyen kordonban neveltrd fel? üdv. 

Előzmény: jacsoj (4677)
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4678
Ja igen, a Thomson seedlesről. Régebben Terebessnél úgy olvastam, hogy ez a Fehér Szultán szinonímája, magnélküli szőlő. Ha magnélküli szőlő a cél, akkor mindenképpen érdemes az oltványtermelőktől megérdeklődni, hogy melyik bírja jól a mi klímánkat, mert számos jó magnélküli szőlő van. Van köztük magyar nemesítés is. (Anyira nem vagyok benne, fajtaneveket nem biztos, hogy tudok, de Veresék biztosan segítenek)

Nekem jó 10 éve volt két fehér Szultánom, két év után kivágtam, mert semmire sem ment, pedig odafigyeltem rá. Az egyik oltvány ki sem hajtott, pedig a nemes része élt, csak egyszerűen nem... A másik kihajtott, majd pár levél után visszaszáradt. Később kihajtott a sárszem, de sokra az sem ment, a peronosz is elsőnek kapta el stb... Először azt gondoltam, biztos az oltvány volt rossz, de később kiderült: ez ilyen, nálunk nem szeret, elvárja, hogy az ember egy cseppnyi "Görögországot" teremtsen neki. A helyére ültetett két Attila viszont gyönyörű volt...

Olyan jó fekvésben, mint amilyen F.Szilviéknél van (déli domboldal, szubmediterán klima, meg lehet próbalni, ott szerintem jó lenne.
Előzmény: Csillu77 (4672)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4677
Igen van 50 tőke Néró szőlőm, és valószínüleg a jövő héten szüretelem. A leírása "scsaba1" által közölteknek megfelelő. Tehát, nekem már júl. utolsó napjaiban elkezdett színesedni a bogyó, most már érett lehet, de az esőkig várok vele, mert az ilyen jó időben még egy kis cukrot pumpáltatok bele. Fűszeres ízű, de nagyok a magjai, és leszedve nem áll el sokáig.
Szerintem nem kell sokat permetezni, nekem a Palatina és Bianca társaságában van, négyszer permeteztem, utoljára azért, mert júl. közepén megverte a jég ( a bogácsi tragédiától 5 km-re van a szőlőm). A Bianca fürtjeit a peronoszpóra nem bántotta, a Nérót több helyen kóstolgatta a peronoszpóra júniusban virágzás után, a Palatinát meg egy tiz méteres sávban meg is ritkítgatta.
A telepítésem 5 éves, a 3. évben a hideg télen -25 fokban elfagytak a karok, a következő évben, május elején -5 fokban teljesen lefagytak a hajtások. Tehát ebben az évben terem először valamennyit, most úgy látom, hogy több is lehetne rajta, de a hajtásai hatalmasak, és vastagok.
Szerintem nagy előnye a koraisága, és az ellenállóképessége.
Előzmény: Corsario (4666)
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4676
Bocs...

Jó kérdés, nem tudom. Az ESCA- t nem egy gombafaj okozza, összetett betegség.

Sokszor már az oltvány is fertőzött, ill kimutathatók rajta egyes gombák spórái. Egyes irodalmi adatok alapján lehet pótolni a tőkét, mások szerint a talaj is fertőzött, így nem.

Amit lehet tenni (nézőpont kérdése, hogy megéri-e): a régi szőlőt minnél nagyobb gyökérrel kiszedni, esetleg a kiásott föld helyére máshonnan földet hozni.

Ill. meg lehet próbálni lecsávázni az oltványt, de erről szőlőnél nincs semmi tapasztalatom, csak mint lehetőség jutott eszembe. Ellenben rózsánál van, ott bevált, mert a rózsának is van egy alattomos kéregelhalást okozó gombája. Volt, hogy a drága magastörzsű rózsáimnak vagy 2/3-a elpusztult a kihajtás után, a bokorrózsákat már nem is számoltam... Konkrétan az alanyról leszáradt a nemes. Miután termelőt váltottam, az új szőregi termelőtől hallottam a módszert (semmi extra). Topsin-Metil és Folpet keverékéből csináltam kb. dupla töménységű oldatot és ebbe áztattam be rózsákat kb. 1 órára. Mind a vesszejüket, majd megfordítva a gyökerüket is. Ez a keverék a gombák 90-95%-át "kikapcsolja". A Topsin-metil beleszívódik a gyökerekbe ill. a rügyekbe, a Folpet pedig lezár minden felületi sebet.

Ahogy mondtam: szőlőnél nem tudom működik-e, de rózsánál igen.
Előzmény: F.Szilvi (4675)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4675

Azt még megmondanád, hogy ESCa-s szőlő helyére lehet-e másik oltványt tenni ,vagy nem ajánlott ugyan oda?

Előzmény: scsaba1 (4674)
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4674
Palatina? Jó pap holtig.... Mondjuk fejből írtam.
Amit adtam linket, ott minden kapható, ill. rezisztensekből nem csak az amit felírtam. meg egyéb, nálunk nem igazán szporított különlegességek is. Harmadik éve vásárolok tőlük, és mindíg ki tudtak szolgálni. Persze nem áprilisban, akkor már nekik is ki szokot fogyni néhány népszerű fajta. Tehát- ahogy írtam- célszerű októberben megvásárolni. Okt. 15-20 környékén kezdik a kitermelést.
Egyébként Abasáron a fél falu ebből él. Minden utcában, több házon is kint van: "Szőlőoltvány kapható". :)

Házikertekben nem olyan nagy probléma a vízigény, mint öntözetlen ültetvényekben.
A legolcsóbb csepegtetőszalag 15-20 Ft környékén van. A komolyabb LPE csövesnél pedig a LPE cső 40-50 Ft/m, a spirál csepptest talán 7 vagy 9 Ft, valami ilyesmi rémlik.

Viszont hozzátartozik az igazsághoz, hogy csapadékos években - mint az ideji - azért egyik-másik fajtát megtámadja a peronoszpóra. Pl pont az előbb említett Moldova fiatal levelein látom a jellegzetes penészgyepeket....

Tehát évjárattól és fekvéstől függően 2-3 permetezést ezek is igényelnek.
Előzmény: Cirfandlia (4673)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4673
Szia, szerintem scsaba a 4655 Hsz-ben igen jól összeszedte a sor; ha már rezisztensben gondolkodsz. (Szigorúan magánvélemény: a rezisztens azért nem mindíg olyan jó mint a hagyományos; ez egy kis kompromisszum az elhagyható permetezésért)
Ezek közül ismerem a Pölöskeit - az tényleg finom, de kevésbé bírja a szárazságot, hőséget, ekkor nem igazán jó. A Moldova látványos és jól el is áll, akár húsvétig - ennek viszont az az ára hogy sztem zavaróan vastag a héja.
Aug. musk (ami helyesen PAlatina) most kezd teremni, eléggé meggyőző.
Szóval ezekből jó kis érési sort rakhatsz össze, már ha kaphatóak (mert tuti nem mind.)
Előzmény: Csillu77 (4672)
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4672
Sziasztok szőlőszakértők!
Most alakuló gyümölcsöskertembe szeretnék pár tőke csemegeszőlőt ültetni. Mivel egyelőre csak ugatom a témát, abban kérnék segítséget, hogy mit lenne érdemes. Ahogy böngészem az oladalakat, mindehol kb. ugyanazt a sablonszöveget találom mindre, de nemigen tudom vele mit kezdeni. Olyat szeretnék, ami tényleg finom a rezisztens fajták közül! Kinéztem a Thompson seedlesst, ezt ismeri valaki? Esetleg korai érésűt tudnátok ajánlani?
Előre is köszönöm!
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4671
Bort még én sem ittam Néróból. De volt egy cikk a Kertszőlőben vagy tíz éve, ahol leginkább rosénak vagy schillernek ajánlották. Vörösbornak csak különösen jó évjáratokban. Továbbá kiemelték a szőlő és a bor nagyon magas rezveratrol tartalmát, ami egészségvédő hatású. Nyugat-Európában is ismert, sőtt elismert. Svájcban fajtaoltalmat is élvez.

Gúgli barátommal a következőket találtam:
<a href="http://www.villanyiszarsomlyo.hu/?lap=boraink" target="_blank">Link</a>

Ill:
"A 2007-es Miklósnapi Országos Roséverseny aranyérmesét /208 induló közül a 3. legmagasabb pontszámmal/ egy hét alatt megitták a Nero ismerői és kedvelői! "

link

Tehát rosékat csinálnak belőle, mitöbb aranyéremre is esélyes rosékat. Ill. "rajongótábora" is van, ha egy hét alatt felitták a készletet. :)
Előzmény: Corsario (4670)
Corsario Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4670

Érdekes. Oyan, mintha két különböző szőlőről lenne szó, szinte csak annyi stimmel, hogy vörösbort lehet belőle csinálni és 20 dekás fürtjei vannak :-)

 

Előzmény: scsaba1 (4668)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4669
Gondolom sövény-másnéven legyező-művelésű szőlőket láttál. Sok van belőle, főleg Ezerjó és Sárfehér fajtákat termelik így
Előzmény: F.Szilvi (4664)
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4668
Ízlések és pofonok, hogy kinek mi a jó ízű, de egy másik leírás szerint:

Fürtje Nagy (200 g), közepesen tömött, vállas.

Bogyói: Közép-nagyok, megnyúltak, sötétkékek, hamvasak, vékony, olvadó héjúak, lédúsak, ropogósak, finom fűszeres ízűek.

Termesztési értéke: Korai érésű fajta. Gyakran már augusztus második felében beszíneződik és augusztus végétől fogyasztható. Általában azonban a fogyasztási érettség állapotát szeptember elején éri el. A fajta kísérleti parcelláit nemesítői rendszerint szeptember második felében szüretelték, a csemegeszőlők esetében szokatlanul magas beérési cukorfokkal (19-20 mustfok) és viszonylag magas savtartalommal a mustban (kb. 9,0 g/l sokéves átlagban). Száraz évjáratokban fürtjei a tőkén jól eltarthatok, októberig fogyaszthatók.
Bogyóiban sok és nagy mag van, ami egy étkezési szőlőnél kissé zavaró.
Erős növekedési erélyű, egyenletes, jó termőképességű. Többnyire bőven terem, de nagy termés esetén a bogyók aprók maradnak.
Fekvés és talaj iránt nem igényes. Szárazságra mérsékelten érzékeny. Fagy- és téltűrése jó, a legtöbb csemegeszőlő-fajtáénál jobb. A fagyok után jól regenerálódik. Kedvezőtlen évjáratokban, őszi csapadékos időjárás esetén rothadása feltűnő. Gombás betegségekkel (lisztharmat, peronoszpóra) szembeni ellenálló képessége kiemelkedő.
Fürtjeinek kocsányzata erős, amelyhez a bogyók jól tapadnak. Jól szállítható.
Termése értékes étkezési szőlő, de szeptemberi szürettel rozé esetleg vörösbor készítésére is alkalmas. Bora színanyagban gazdag, finom illatú, kissé fűszeres zamatú. Különösen rozé bora elegáns.

Szerintem nagyon jó ízű, és szeptember közepén már nagyon jó édes (én az édes szőlőket szeretem). Olvastam valahol, hogy valaki "rókaízt" vélt felfedezni a túlérett bogyókban, de ez szerintem erős túlzás.
Előzmény: Corsario (4667)
Corsario Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4667

Egy Balaton-menti áruda oldalán ezt találtam a Néróról, itt csemegeszőlőként írják le. (milyen lehet a semleges ízü szőlő? ..talán vízizü?):

Nero

 

Szinonim név, nemesítői jelzés: ­

 

Termesztési értéke: korai érésű, erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 11-12 t/ha, toleráns, államilag elismert ( 1993) csemegeszőlő fajta. Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, de egyes évjáratokban rothadásra hajlamos, szárazságra mérsékelten érzékeny, zöldmunka igénye közepes, jól szállítható, borkészítésre is alkalmas, bora színanyagban gazdag. Bejelentett klónja nincs. Felhasználási aránya 1973-1997 között: 0, 0 1 %, utóbbi években növekvő, telepített terület 8,6 ha.

A fürt: vállas vagy szárnyas, nagy, átlagtömege 200 g, tömött; a bogyó ovális, kék, középnagy, átlagtömege 2,3 g, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós, huss; íze semleges; héja vékony, viszonylag olvadó.

Morfológiai szempontbó1 hasonló fajta: Medina, Rita .

Előzmény: jacsoj (4665)
Corsario Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4666
Ezek szerint neked van Néród? Igaz, hogy  majdnem rezisztens és évi 2 rézgálicon kívűl nem kell neki mást adni?
Előzmény: jacsoj (4665)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.03 0 0 4665
Kérdezzél meg két hónap múlva.
A Néró már nem csemegeszőlő.
Előzmény: Corsario (4662)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.03 0 0 4664

Hát igen.....:-(

Viszont nagyon érdekesnek találtam a különböző támrendszerű szőlőtáblákat..

Most láttam előszőr  szinte a földön  ülő törpe sorokat, meg is lepődtem...

Előzmény: Törölt nick (4663)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.03 0 0 4663
Tényleg sok az új telepítés, pedig a szőlő ára csak 50 Ft....
Úgy gondolom, hogy a többség él a jelenlegi támogatási lehetőségekkel, meg hát valahol dolgozni kell, azonban a környékbeli munkaadók 4-500 Ft-os órabérei nem valami csábítóak. Akkor már inkább a szőlő.
Előzmény: F.Szilvi (4661)
Corsario Creative Commons License 2008.09.03 0 0 4662
üdv. Szakkönyvek és oltványtermesztők azt mondják, a Nero alkalmas csemege és borszőlőnek is. Van arről valakinek tapasztalata milyen a Néróból készült bor ??
Előzmény: scsaba1 (4659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!