Keresés

Részletes keresés

Artyy Creative Commons License 2012.11.10 0 0 572

Van itt egy előadás mindenképp néz meg, tisztázza benned (talán) az elméletben számodra fellépő önellentmondásokat.

 

 

Idéznék belőle: A speciális relativitáselmélet a világ legjobban ellenőrzött fizikai elmélete. Másodpercenként több százmilliárdszor ellenőrzik. Az összes részecskegyorsítót úgy tervezték, hogy a speciális relativitáselmélet eredményei alapján készültek (gyorsítók, mágnesek, pályák stb.), ha nem lenne igaz, akkor azok a részecskék nem úgy mozognának és akkor már rég "elfüstölt" volna az egész.

 

Előzmény: Astrojan (567)
Artyy Creative Commons License 2012.11.10 0 0 571

Az óra saját magához képest természetesen nem tud lelassulni...


Ez olyan mintha a szeretett példáddal élve azt mondanánk, hogy egy autó saját magához képest (mondjuk megy százzal) nem tud lelassulni.

Fékezek, és az autó sebességéhez képest a következő időpillanatban az autó sebessége kisebb lesz, lelassul.


Ha a sebességéhez képest méred, akkor hiába lassít a valóságban az autó a mérési eredmény változatlan marad. Ha megy 100 km/h-val akkor a 100 km/h-hoz képest a sebessége 0 km/h és változatlan. Ha lassít az autó a valóságban, akkor egy adott pillanatban 90 km/h-val megy és az adott sebességéhez képest, vagyis 90 km/h-hoz mérve megint 0 km/h sebességet mérsz és továbbra is változatlan az autód sebessége.

 

Ez a mérési eredmény önmagához képest mérve, vagyis az autód körül a nagy semmit veszed figyelembe. Ha az aszfalthoz képest méred vagy a mellette elhaladó vonathoz képest (vagy egy másik órához képest) akkor már nem önmagához képest méred, nem sajátidőt mérsz.

 

Amikor két órát veszel figyelembe, akkor a két óra közötti különbséget méred meg és nem sajátidőt. Nincs univerzum idő, amihez képest kell mérni, mert az abszolút és változatlan lenne. 

 

Az asztalon hagyott órák ideje is változik a feketelyuk fele haladó órákhoz képest a Föld forgási sebessége és a Nap körüli haladásuk miatt. Tehát a visszahozott órák sajátidejében történő változás csak őrájuk nem lenne igaz, mert különbséget mérsz meg. És az asztalon is menetközben mérsz más órákhoz képest és mivel nincsenek inerciarendszerben (és nagyon pontosak), akkor már ott az asztalon más sebességben járnak egymáshoz képest.

 

az egyenes vonalu egyenletes mozgás hatására, na ettől nem lassul le.


Mihez képest? Egy másik nyugalomban lévő órához képest jassabban jár, mert a másik gyorsabban jár a mozdulatlansága miatt, de egy nála gyorsabban haladó órához képest már gyorsabban jár ő maga, mert a gyorsabban haladó óra még nála is lassabban jár. :)

Előzmény: Astrojan (558)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 570

"Ráadásul nem is óra."

 

Ez a fajta sötét butaság az, ami ami végképp elveszi a kedvemet a vitától. 

Előzmény: Astrojan (564)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 569

Az hogy te csak ezeket érted meg, az nem jelenti azt hogy csak ennyi van. A GPS-t pl. már nem tudtuk neked elmagyarázni, nem voltál képes felfogni. Ez nem a GPS hibája. Nem neked való a fizika, ennyi.

Előzmény: Astrojan (567)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 568

"Azért az jó jel, hogy végre mellőzöd azokat a kisérleteket ahol az órát nem is hozták vissza, pl Chou. Ráadásul nem is óra."

 

Én ezt inkább rossz jelnek tartanám... :-) Azt jelzi hogy bele kellett nyugodnom hogy képtelen vagy megérteni ezeket. Aki annyira gyenge a fizikában mint te, az utálni szokta és eszébe se jutna ezzel foglalkozni. Te meg annyira peches vagy hogy érdekel - csak sajnos semmit se értesz belőle.

Előzmény: Astrojan (564)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.10 0 0 567

A millió kisérleti bizonyítékból maradt 4 darab óra (= 3+1). Engedd meg, hogy ne higgyem el. Kösz. Aluka.

Előzmény: mmormota (565)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.10 0 0 566

Erre a grafikonra gondoltam

visszatérés után lejt a görbe míg a kisérlet előtt vizszintes. Ez a baj.

Előzmény: Astrojan (564)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 565

A marylandiek hármat vittek. Nem szóltál nekik hogy ötöt kellett volna.

Előzmény: Astrojan (564)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.10 0 0 564

Közlemény ??

 

Olyan mértékben elfogult vagy, hogy nem vagy képes felfogni hogyan kellene kinézni egy tisztességes kisérletnek.

 

Ismétlésnek nevezik de nem ismétlés, hazugság. Hefeléék négy órát vittek (mind szar volt). A legjobban teljesítő órán viszont semmi relativisztikus lépcső nem volt.

 

Ezek egyetlenegy órát vittek. Nézd meg a grafikont, az óra járása megváltozott a kisérlet után, egyértelmű, hogy a repülés közben érte valami az órát, rázkódás, hideg, légnyomás bármi amitől elállítódott az óra. Tökmindegy mi történt vele, nem stabil az óra. És egy kisérlet nem kisérlet.

 

A relativisztikus méréshez több óra kell, öt vagy akár tíz, a rosszul teljesítőket ki kell zárni, ezen azt értem, hogy ha az óra nem stabil és a kisérlet után nem olyan sebességgel jár mint a kisérlet előtt akkor az az óra alkalmatlan.

 

A Hafelééek egyetlen pozitívuma, hogy viszonylag részletes adatok állnak rendelkezésre de azt is csak privát lehetett megszerezni lásd Kelly.

 

Azért hajtogatom a GPS óra visszahozását mert ott akár egy tizedmásodperc is összegyűlhetett ha igazat mond a relelm. Bár a GPS órák erre bizonyára nincsenek felkészítve, az elv a fontos.

 

1. vissza kell hozni az órát

2. sokkal több órát kell visszahozni, minimum ötöt ami stabilan jár, több lehet de egyet? Röhejes.

3. a földi órák stabil környezetben járnak, az USNO-ban is legalább 50 db van. Ebben a stabil környezetben sem egyformán járnak, a nem stabilakat rendszeresen kizárják és cserélik.

4. a földkörüli út az óráknak tortúra, felszállás, leszállás rezgés stb., hiába állítják hogy védelem volt mégis más lett az óra járása a kisérlet után. A GPS legalább nem rezeg, több éve repül stabil környezetben.

 

Azért az jó jel, hogy végre mellőzöd azokat a kisérleteket ahol az órát nem is hozták vissza, pl Chou. Ráadásul nem is óra.

Előzmény: mmormota (562)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 563

"Ezért kell visszahozni az órát, de mintha ezt már egyszer említettem volna neked :)"

 

Ezek a marylandiek pl. visszahozták az órákat. 

Előzmény: Astrojan (560)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 562

A reenactment of the original experiment by the NPL took place in 1996 on the 25th anniversary of the original experiment, using more precise atomic clocks during a flight from London to Washington, D.C. and back again. The results were verified to a higher degree of accuracy. A time gain of 39 ± 2 ns was observed, compared to a relativistic prediction of 39.8 ns.[5] In June 2010, NPL again repeated the experiment, this time around the globe (London - Los Angeles - Auckland - Hongkong - London). The predicted value was 246 ± 3 ns, the measured value 230 ± 20 ns.[6]

 

(The National Physical Laboratory (NPL) is the UK's National Measurement Institute)

Előzmény: Astrojan (560)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 561

A more complex and precise experiment of this kind was performed by research group of the University of Maryland between September 1975 and January 1976. Three atomic clocks were brought to an altitude of 10 km above Chesapeake Bay in Maryland, and three other atomic clocks were at the ground. A turboprop plane was used, flying at only 500 km/h, in order to minimize the velocity effect. The plane was steadily observed per radar, and its position and velocity were measured every second. Five flights were carried out, each of 15 hours duration. Special containers protected the clocks from external influences such as vibrations, magnetic fields, or temperature variations. The time difference was measured by direct clock comparison at the ground before and after the flight, as well as during the flight by laser pulses of 0.1 ns duration. Those signals were sent to the plane, reflected and again received at the ground station. The time difference already increased during the flight. An overall difference of 47.1 ns was measured, which consisted of the velocity effect of -5.7 ns and a gravitational effect of 52.8 ns. This agrees with the relativistic predictions to a precision of about 1.6%.

Astrojan Creative Commons License 2012.11.10 0 0 560

Persze, mellé teszel egy olyat amelyikben jobban bízol..

 

Nem teszek mellé ! Akkor állapítom meg mi történt vele amikor visszahoztam. Hányszor mondjam, nem érdekelnek a külső megfigyelők sem a belső megfigyelők. Menetközben nem viszonyítok semmit mert ez a relelm hatásköre. A menetközben.

 

Ha visszahoztam az órát és mást mutat mint a kontroll, akkor a sajátidejével történt valami. Ha ugyanannyi akkor meg semmi sem történt vele.

 

Ezért kell visszahozni az órát, de mintha ezt már egyszer említettem volna neked :)

 

Előzmény: mmormota (559)
mmormota Creative Commons License 2012.11.10 0 0 559

"Hogy a fenébe ne tudna lelassulni egy óra, a hétköznapi életben erre azt mondják késik az óra."

 

Persze, mellé teszel egy olyat amelyikben jobban bízol, és látod hogy ahhoz képest késik. 

 

De mi van akkor, ha a mellé tett és bizalmadat élvező óra is pont ugyanúgy jár? Akkor mihez viszonyítod?

 

Az a bajod, hogy képtelen vagy elszakadni az abszolút idő fogalmától. Meg sem fordul a fejedben, hogy esetleg mégsincs ilyen. Inkább letagadod a csillagot az égről, nem hiszel el egyetlen kísérletet sem, hülyének nézed a világ összes fizikusát, bármit, csak a rögeszmédhez hű maradhass.

 

Unom.

Előzmény: Astrojan (558)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.09 0 0 558

Az óra saját magához képest természetesen nem tud lelassulni, maga a kérdés felvetése is sík hülyeség.

 

Hogy a fenébe ne tudna lelassulni egy óra, a hétköznapi életben erre azt mondják késik az óra. Ezer oka lehet, hogy lelassul egy óra csak éppen az nem amit ti mantráztok, az egyenes vonalu egyenletes mozgás hatására, na ettől nem lassul le.

 

Ez olyan mintha a szeretett példáddal élve azt mondanánk, hogy egy autó saját magához képest (mondjuk megy százzal) nem tud lelassulni.

 

Fékezek, és az autó sebességéhez képest a következő időpillanatban az autó sebessége kisebb lesz, lelassul.

 

Mihez képest változik a saját idő? Saját magához képest. Minden időpillanatban változhat a járás sebessége, hiszen ezt állítjátok ti relativisták.

 

Ha nem változik a sajátidő akkor természetesen ha visszahozod az órát és leteszed az asztalra a többi kontrollhoz, akkor az összes óra ugyanazt fogja mutatni.

 

Ekkor már helyből bajban vagytok, mert egyik óra járási sebessége sem változott, akárhol jártak előtte.

Előzmény: mmormota (551)
Artyy Creative Commons License 2012.11.09 0 0 557

Rosszul teszed fel a kérdést. Ha te az asztalon az órákat nézed eltérnek-e egymástól, akkor nem sajátidőt mérsz, hanem azt, hogy az 5 óra eltér-e a másik 5 órához képest. Egy óra saját valósága nem fog önmagához képest változni, de ez nem jelenti azt, hogy ő egy abszolút változatlan valóság, sőt más órák valóságától különbözhet, változhat.

Előzmény: Astrojan (547)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.09 0 0 556

(Érdekes, hogy másfél napja olvasom a topikot, és én is pont ezt kérdeztem volna.)

Előzmény: Törölt nick (555)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.09 0 0 555

?? Teljesen jogosan tette fel a kérdést.

Előzmény: Astrojan (554)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.09 0 0 554

Köszönöm a beszélgetést. Aludj inkább.

Előzmény: mmormota (553)
mmormota Creative Commons License 2012.11.09 0 0 553

Mihez képest?

Előzmény: Astrojan (552)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.09 0 0 552

Kösz, hogy elmegyaláztad részletesen mit mondtál 472-ben, de nem ezt kérdeztem.

 

Változik a sajátidő vagy nem változik a sajátidő ?

 

 

Előzmény: mmormota (551)
mmormota Creative Commons License 2012.11.09 0 0 551

"Tehát a kérdés, változik a sajátidő vagy nem változik a sajátidő (érinti a fekete lyuk az óra rendszerében a járás sebességét és ezáltal az óra végtelenül lelassul vagy nem érinti és az óra véges sajátidő alatt beleeseik a lukba)"

 

Ezt elmegyarázom részletesen, mert érdekes.

 

Eleve az időt valamihez képest kell mérni. (úgy mint a sebességet pl., meg kell mondani hogy mihez képest )

 

Az óra saját magához képest természetesen nem tud lelassulni, maga a kérdés felvetése is sík hülyeség. Ezen nincs mit részletezni.

 

Mondjuk legyen egy űrhajó járó hajtóművel fix távolságra a lyuktól, kívül persze az eseményhorizonton, mert különben hiába kapaszkodik...

 

Beleejtesz egy órát a lyukba. Az óra a hajóból nézve egyre lassabban jár és egyre lassabban is esik. Megállni látszik a horizonton a zuhanása, és a mutatója is megállni látszik. Ha valahogy visszahozzák, akkor kevesebbet fog mutatni a hajó órájához képest hiszen láthatólag szinte mozdulatlan volt egy csomó ideig a mutatója.

 

Ha az órával együtt beleejtenek a lyukba téged is, akkor ott esel az óra mellett, és azt látod hogy az óra teljesen normálisan jár, ha nyugodt maradsz 72 lesz az óra szerint a pulzusod, a szokásos idő alatt nő ki a szakállad stb. Gyorsulva zuhansz az órával együtt a lyukba.

Na most, ha kihúznak az órával együtt mielőtt átesnél a horizonton, akkor láthatod hogy a hajó órája többet mutat.

 

Ha nem húznak ki, akkor meg egy normálisan járó órával gyorsuló temppóban esel befelé a lyukba, simán átesel a horizonton, és véges idő alatt belehull az árapály miatt megtépázott tested a szingularitásba.  

Előzmény: Astrojan (547)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.09 0 0 550

Nem ezt kérdeztem.

 

A kérdés: változik a sajátidő vagy nem változik a sajátidő (érinti a fekete lyuk az óra rendszerében a járás sebességét és ezáltal az óra (végtelenül) lelassul vagy nem érinti és az óra véges sajátidő alatt beleeseik a lukba)

 

472-ben állást foglaltál a második verzió mellett: véges sajátidő alatt beleeseik a lukba.

 

Változik a sajátidő vagy nem változik a sajátidő ?

Előzmény: mmormota (549)
mmormota Creative Commons License 2012.11.09 0 0 549

Már a jelenlegi vitában is többször leszögeztem: igen, az egymás mellé helyezett órák eltérő időt fognak mutatni.

Egyik sem romlott el, nem állítódott el, korrekten végezte a dolgát, és mégis.

Előzmény: Astrojan (547)
mmormota Creative Commons License 2012.11.09 0 0 548

100 éve kérdés lehetett, ma már nem, mert ott a rengeteg kísérleti eredmény. Homokba dugod a fejed.

Előzmény: Astrojan (547)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.09 0 0 547

Rizsa, mellébeszélés, humbugolás, kerülöd a választ mint a cica a forró egeret.

 

Meg kell mondani, mihez képest mérjük. A kontrollokhoz képest mérjük !

 

Hány ezerszer mondjam el, mérni csak akkor fogunk amikor az órát visszahoztad és itt vannak az asztalon. Nem értesz a szóból? Akkor dől el, hogy mit tettek az órák a sajátidejükkel addig amig repültek.

 

Ha a sajátidejük változott akkor ezt meglátjuk az asztalon. A kontrolok 365 napon állnak, a repültek meg mást mutatnak.

 

Ha a sajátidejük nem változott akkor az összes óra egyformát mutat, az asztalon lévő 5 etalon és az 5 repült óra is mindegyik 365 napot mutat.

 

Tehát a kérdés, változik a sajátidő vagy nem változik a sajátidő (érinti a fekete lyuk az óra rendszerében a járás sebességét és ezáltal az óra végtelenül lelassul vagy nem érinti és az óra véges sajátidő alatt beleeseik a lukba)

 

Ne rizsázz, ez az egyszerű kérdés.

Előzmény: mmormota (546)
mmormota Creative Commons License 2012.11.08 0 0 546

A bbiciklit nem éri behatás attól, hogy egy autóhoz képest határozzák meg a sebességét, vagy a földhöz képest. Mégis két különböző értéket mérnek. Lelassult? Felgyorsult? Semmi ilyesmi, csak egy relatív mennyiség esetén meg kell mondani, mihez képest annyi amennyi.

 

Az idő is egy ilyen relatív mennyiség. Meg kell mondani, mihez képest mérjük.

 

Egy a földszinten levő óra lassabban jár mint az emeleten levő, de gyorsabban mint a pincében levő. És pont úgy, ahogy egy másik óra a földszinten. Nem önmagában gyorsabb vagy lassabb, hanem valamihez képest.

 

És igen, ha kellő ideig hagyjuk egyiket az emeleten másikat a pincében, akkor az ott összeszedett eltérés megmarad akkor is, ha szépen egymás mellé tesszük őket később a földszinten. Nem látszat, nem érzéki csalódás, hanem ez van, ezt kell elfogadni, mert ilyen a világunk.

Előzmény: Astrojan (544)
mmormota Creative Commons License 2012.11.08 0 0 545

Szeretnéd érteni, vagy csak szereted mantrázni ugyanazt?

Előzmény: Astrojan (544)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.08 0 0 544

Ez a változtató erő egyre erősebb lesz ahogy az óra egyre beljebb esik, ez változtatja meg az óra járását (szerinted).

 

Francot. Jól van, jól van ez már beszéd, nem kell a rizsa. A francot nekem azt jelenti, hogy nem.

 

Ahogy az óra beljebb és beljebb esik, az esés nem változtatja meg a járását, egyetértek ezzel, megegyeztünk, a sajátidőt nem éri behatás a fekete lyukban, sem repülés közben, sem a GPS-en, sehol.

 

Ha az etanol óra százat kattan az asztalon, a lyukba eső óra is százat kattan mert a sajátidejét nem éri változás akárhol repül a francba. Innen nézve másként látszik, ez lenne a relativitáselmélet.

 

Bajban vagy mormota azért rizsázol, mellébeszélsz. Mondd ki a francot: Nem változik a sajátidő (a sietés nem változik a gyengébbek kedvéért, a járás sebessége nem változik a méggyengébbek kedvéért)

 

Előzmény: mmormota (543)
mmormota Creative Commons License 2012.11.08 0 0 543

"Ez a változtató erő egyre erősebb lesz ahogy az óra egyre beljebb esik, ez változtatja meg az óra járását (szerinted)."

 

Francot. Semmit se értesz, kitalálsz különféle téveszméket és ezeket cáfolod.

 

Semmi se változtat semmit az órán, az jó és mutatja az időt. Csak éppen az idő egy relatív mennyiség. Különböző rendszerekben ezt más-más ütemnek értékelik. 

 

Ötvenszer elmondtam, de látszik hogy sose fogod megérteni. Hasonló ez ahhoz, ahogy a bicikli sebessége más az úthoz és más egy mozgó autóhoz képest. Nem azért mert valami furcsa és érthetetlen dolog történt a biciklivel, hanem egyszerűen a sebesség egy relatív mennyiség. Ezt feltehetőleg még érted is - bár ki tudja.

De ha véletlenül ezt még érted is, azt mondod az egészen más, mert a sebesség relatív mennyiség, az idő meg nem.

De igen, az idő is relatív mennyiség. Kísérletek tömege igazolja, bemásoltam egy csomót, csak nem érted, letagadod, azt mondod mind hazudik, összeesküszik vagy hülye.

 

Nincs semmi értelme, nem vagy hajlandó gondolkodni, a rögeszméd nem hagyja.  

Előzmény: Astrojan (542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!