Így igaz, de nagyon ügyesen. Én is azért vettem 100 tőke Pölöskeit, hogy milyen jó lesz szeptember közepén fogyasztani. Most már tudom, hogy okt. elején jó. Tehát gondoskodni kellett másik fajtáról szept. közepére. Ez lett a Palatina(augusztusi muskotály), ami a leírás szerint aug végén érik. A Néró aug. közepe helyett szept eleje. Úgy látszik a szőlőt is elérte bizonyos reklám biznisz. Ebből már lehet tanulni. Mindenképpen át kell gondolni a csemegeszőlő érési idejét, hogy mikor jön el a fogyasztás ideje. A nyarat uralja a dinnye, sárgabarack, őszibarack, szilva, körte. Szeptember elején kifogyóban vannak a fent említettek, innen a szőlő az egyeduralkodó. A tőkén érés idejét kell beosztani aug. vége, és nov. eleje! között. Leírnék egyáltalam bevált sort, természetesen más lehetőségek is vannak, a lényeg, hogy már augusztusban ne kelljen permetezni, és az őszi esöknek, rohadásnak is ellenálljon, főleg a későbbiek: Eszter- Kozma Pálné- Néró- Palatina- Boglárka- Saszla (fehér, piros)- Piroska- Pölöskei- Teréz- Moldova. A Kozma Pálné, Saszla, Boglárka egy kicsit érzékenyebb fajta, a többi elpusztíthatatlan. Hát akkor sok sikert, és kitartást.
A két érték ugyanaz. Csak arra vigyázz, hogy a leolvasott százalék száraz anyag tartalmat jelent. Ez tiszta oldatoknál nem probléma, de pl. must fokolásánál a leolvasott értékből 15%-t le kell vonni a mustban levő egyéb (nem cukor) anyagok miatt. Pl. ha leovasott érték 20 a valós mustfok 20-0,15*20=17.
Egyébként hol lehet mostanában ilyen refraktométert kapni és mi az ára?
Ne harapjátok le a fejemet! :-))) Etyeken voltunk szombaton, ahol termelők árulták, kóstoltuk is, mielőtt vettünk volna egy kilót. Persze az 5-6 nagy fürt közül kb. egy volt igazán érett, a többiben többségben vannak a zöldes szemek. Nem lehetett válogatni, ki volt mérve előre, most már értem, miért.
Van két szőlőrajongó gyerkőcöm, amikor már kapható ehető minőség, onnantól folyamatosan van az asztalunkon. Ha már lett kertünk, szeretnék pár tőkét, amikről finomat ehetünk. Csak a fajtát kellene ügyesen kiválasztani, jelenleg itt tartunk.
A Pölöskei muskotály is akkor érett, finom ízű, ha mindenhol sárga színű a bogyója. Jellemzője, hogy a fürt napos oldalán már sárga, belül még zöld. Ki kell várni, míg mindenütt megsárgul. A szőlőknek meg van a tenyészidejük: a nedvkeringés indulástól a szüretig. A Pölöskeinek, ha jól emlékszem 220-230 nap körüli. Ez 7 és fél hónap. Ugye márc. 15. körül még nem hajtott a szőlő? Persze ez is éghajlat, termőhely kérdése. Szintén, ha jól emlékszem, a Pölöskeit a zalai szőlők korszerűsítésére "találták ki". Azon a vidéken talán korábbi a fakadás, mint a keleti országrészben. Ezért is adták meg érési időpontnak szept. végét. Szerintem is később érik.
Igen, van, és tudom ajánlani, legfeljebb pár év után kivágod:)
A Kulicz kolléga írásával egyetértek, már szépen nézett ki aug. közepén is, de nem volt jó ízű. Teljesen be kell sárgulni a bogyóknak, és ez csak szept. elejére-közepére következett be.
A hétvégén vettünk Pölöskei muskotályt, érdekes szőlő. A fürtön pár szem egészen fantasztikusan édes, muskotályos, míg mellette a másik szem olyan, mint az ecet... Azt hiszem ezt kihagyjuk
Nekem van Pölöskei muskotály és azt mondom,hogy enni az egyik legfinomabb szőlő(bornak is megfelel).Ahogy írod(hétvégén vettünk)ne is csodálkozz,hogy még van benne savanyú szem.A Pölöskei muskotálynak az érése szeptember vége (a könyv szerint),de én még október közepe előtt nem szedtem(sajnos nem is érik be előbb).Tehát te durván 1hónappal előbb leszedet szőlőt vettél(bármilyen szőlőt veszel 1hónappal, az érés előtt ugyan így jársz).Ami még mellette szól nem kell agyon permetezni.
Van két Palatina oltványom, idén hozták első termésüket. Fürtjei és bogyói közepes nagyságúak, de nagyon finom édes, enyhén muskotályos ízűek. Bár a szőlő másik neve Augusztusi muskotály, én szeptember 15-éig érni hagytam, így tökéletesen beérett, és sötét sárgára színeződött. Semmiféle betegség nem bántotta, igaz, a többi szőlővel együtt permeteztem. Szerintem még tovább tőkén tartható, nem rothad, nem töpped, darazsak nem bántották. Mindenkinek javaslom.
No akkor összebeszéltünk..?:-)) Bizony van olyan csemegém, ami optikailag gyönyörű, de ízügyileg olyan savanyú, hogy brrr....valszeg őt is kivágom mert ennek nincs értelme...és ez már így megy 3. éve..
Én is pont ezt a kettőt néztem ki, csatlakozom a kíváncsisághoz! :-)
A hétvégén vettünk Pölöskei muskotályt, érdekes szőlő. A fürtön pár szem egészen fantasztikusan édes, muskotályos, míg mellette a másik szem olyan, mint az ecet... Azt hiszem ezt kihagyjuk.
Kaptam még karácsonyra egy refraktométert mely BRIX%-ot mér. Amit utána tudtam olvasni az hogy m/m%-ot azaz tömegszázálékot mér. Kérdésem az lenne, hogy az így kapott értéket kell e korigálni (a hőmérsélet korrekciót végrehajtja a műszer).
Sziasztok, szeretznék 30 db Néró szőlőoltvényt és pár darab Teréz, Bianca, Eszter, esetleg más rezisztens csemegeszőlőt venni. kezdő lévén kérlek adjatok tippet honnan, mennyiért??? Pesten vagyok, de gondolom errefelé a legdrágábbak... Köszi
Nekem is van két tő Néró szőlőm. Az idén termett először. Az egyiken sok gyönyörű és finom fürt lett. A másikon, mire megérett a szőlő, minden szem összetöppedt, elfonnyadt. A levelén nincs semmi betegség. Mit gondoltok mi lehet a baja ?
Próbáld meg a Nérót. Hidd el nem csalatkozol benne.
"1994-ben állami elismerést kapott a fajta és bejegyzésre került az EU Szőlészeti Szakbizottságánál. Pár évvel később a Néró fajtaoltalmat kapott Svájc- ban, majd Brüsszelben amit eddig külföldi faj- ta még nem ért el. Hosszú utat járt be a vörös bogyójú szőlő, ami rezisztens (gomba betegsé- geknek ellenálló), bőtermő és a noah direktter- mő fajta leváltására kiválóan alkalmas. A belő- le készülő bor, ami magas rezveratrol tartalma miatt orvosegészségügyileg is igazolt gyógyha- tású. Gyulladáscsökkentő, magas vas tartalmú és gátolja a sejtek elburjánzását a benne talál- ható fenolvegyületeknek köszönhetően. Ez a szőlőfajta egyszerűsége ellenére töké- letes, mert frissen fogyasztva ízletes és zamatos bor készíthető belőle. Mint csemege vagy gyógybor remélhetőleg rö- vid idő alatt eljut minden kertbe és asztalra."
Bocs :) hogy nem emlékeztem a dologra... nagyjából ilyen emlékek éltek bennem, de azért inkább megkérdeztem.
A 07-es Hilla ahogy a 06-os is egy küvébor így igazán nem lehet azt mondani, hogy 24-es mustfokkal lett szüretelve... több szőlőfajtából több alkalommal szüreteltünk 07-ben és ezekből raktuk össze a Hillát, hogy ugyanazt a stílust és ízélményt adja mint a 06-os.
A 07-es Hillának az összalkoholfoka 14.5vv% és úgy 20g körüli maradékcukra van. (így félédes a ketgória) Ebből vissza lehet számolni az átlagos mustfokot.
A 24-es mustfok talán onnan jött, hogy a Hilla gerincét adó fajtát a hárslevelű vastagját tényleg ennyivel szüreteltük.
Amúgy eléggé el vagyok veszve a laboreredményekben, mert 3 labor 3 tök különböző eredményt hozott ki... ez kissé bosszantó
ÁÁÁÁ pedig már hányszor kitárgyaltuk :), igen a Cirfandlinál eddig mindig áztattam egy éjszakát minimum, mert erősen töpped, néha aszúsodik (nagynéha meg rothad is - sajnos :O) mire szüretre kerül a sor, no meg bőven van illatanyag is a bogyóhéjban. 2 éve már tudom bogyózni így a kocsányíztől sem kell tartanom; ülepítés csak minimális, pár óra, esetleg fél nap acéltartályban kén és hűtés nélkül (a cefre a héjon kap kis ként a tetejére az oxidáció elkerülése végett) hogy a durva szennyeződések, sár, bogyóhéjak, metszőolló :D leülepedjenek. Áztatás hatása nálam is hasonló mustfok (no meg sav is :)) emelkedést hozott eddig, amikor volt sok töppedt szem; idén meglátjuk mit szól ehhez a havi csapadékhoz 3 nap alatt.
Én is hadd kérdezzek egyet; írják a művalkon a 07es Hilláról, hogy 24es mustú volt, 15 feletti alkoholja ellenére több cukor maradt benne, mint az előző évjáratban. Ennek hogy van a matekja, mert ha 15 fölé megy a szesz a 24es mustfokból már nemigen marad 5-8 grammnál több cukor - mennyi van benne, és milyen kategóriájú a bor? (f.sz, f é?)
Igazából nem ragaszkodom a kékfrankoshoz, nagyon szeretem még a zweigeltet, az oportót, igazából szinte mindegy, csak vörösbor legyen (a Merlot kissé édes az izlésemnek).
Sajnos, ahol lakom (Mezőföld, Sárosd-Szabadegyháza-Perkáta), a talaj nem túl kedvező a kényesebb szőlőnek, ezért jó lenne, ha sikerülne olyan borszőlőfajtát kiválasztani, ami szépen eléldegél felénk. Ha lehet, inkább kevesebbszer permezetnék.
Köszönöm a további tanácsokat is, és felkeresek néhány helyi gazdát is tapasztalagyűjtés címén :)
Othelló: Egy távoli rokon kedvenc bora az Othellóból készült bor, amióta az eszét tudja, mindig készít 100 litert évente (a többi bora mellett természetesen :). Most 81 éves, és egy hónapja pingpongoztunk (!!!) :). Ézért is írtam az Othellót, mert néhányszor ittam a bácsika borából, és rendkívül ízletesnek találtam.
nem emlékszem, hogy te áztatsz vagy azonnal feldolgozol? Esetleg ülepítesz, szűrsz? Egy egy napos áztatással 1-1.5 fokot nálunk mindig ugrik a a mustfok... ha pedig nem akarunk színmusttal dolgozni akkor az áztatás után a présben is lehet hagyni a cefrét még egy napig és kis nyomás alatt hagyni hogy kifojjon az amit amúgy helyben kipréselnénk.
Ha már szőlőtelepítésen gondolkodsz a fajtaválasztásnál, nem árt a termőhelyi adottságaidat is figyelembe venni (a termőhely helye, napjárás, napsütéses órák száma, széljárás, csapadék mennyisége, csapadék gyakorisága, fagyveszély, termőtalaj milyensége, stb.) és ennek figyelembe vételével választani. Jól használható módszer körülnézni a környezetedben és kikérni az ott termelők véleményét, milyen vörösszőlőt termelnek, mik a tapasztalataik, mikor szüretelnek, milyen cukorfokkal, stb.
Köszönöm a segítséget nagy valószínűséggel konkord lesz! A bogyók tényleg peregnek, óvatosan kell a fürtöt levágni Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta Így névről könnyebb lesz a tavasszal, dugványnak való veszőt keresni
Üdv, sajnos a pop-ok le vannak tiltva és időlegesen sem tudom felszabadítani a korlátozást. jelentkezem majd telefonon. rajnai rizlinget is akarok telepíteni még az idén de arra már meg van az osztrák forrásom.