Köszönöm szépen! láttam a weblapodon hogy szép gyakorlatod van aszalással. Úgy terveztem hogy télire lefagyasztom az aszalványaimat, látom nálad hogy ez működik. Fura hogy a kemencés aszalás után mikrózod cukorral, de erről olyan ötletem támadt hogy hőlégfúvóval talán lehetne rá kevés cukrot karamellizálni ha nem elég édes.
Tavaly próbálkoztam először meggyel és fás eperrel, mert egyszerre érnek. Egy napig volt napon, aztán sajnos elutaztunk, és hiába volt meleg faházban, penészes lett. Jó szemeket megkóstoltam, és kedvet kaptam hozzá, télen dióval mogyoróval jó, és egészséges csemegét lehet vele készíteni. Az aszalt paradicsom is jó.
Ilyet én is vettem, mert a régi aszalóm kezdett töredezni. Jó is, lehet bele normálisan szilvát rakni, nem csak kilapított dolgokat. Egy baj van vele: ez még jobban töredezik, mint a régi, ez az átlátszó műanyag semmit sem bír, ráejtettem egy tálcát a többire, és annyi. Pedig még alig használtam.
Azsalás után üvegekbe szedem és egy kanál kristálycukrot öntök rá. Beteszem mikróba 2 percre hogy fölolvadjon a cukor és jól összerázom egy napig hagyom száradni és utána müanyg zacskókba teszem.
Aki szereti az édeset annak nagyon finom és nem lessz olyan száraz az aszalvány. Nagyon hasonlít a kandirozott gyümölcsre csak kevesebb bent a cukor.
Van olyan honlap, írás te ismersz olyan valakit, akinek van aszaló gépe, tapasztalata és megosztaná hogy tudjam melyiket érdemes venni? Mert én jót szeretnék venni nem nagyon drágán, ami ár érték arányban megfelel.
Nem. Én amikor először csináltam, citromos vízben áztattam aszalás előtt, az valamit segített rajta. A rossznyelvek kénről is beszélnek a készen kapható aszalt barack ürügyén, de hogy mikor és milyen formában, nem tudom.
Nekem nem aktuális, kifogytam a barackfákból, az újak pedig még fiatalok.
Az idén jó év volt az aszalásra, rengeteg szilvát, paradicsomot aszaltam, szinte mindet napon, alig kellett a gépet bekapcsolni.
Azt sajnálom csak, hogy télen lefagyott a fügebokrom, így fügém idén nem lesz, pedig nagyon finom a házi aszalt füge. Van rajta termés, de mivel későn indult, nem fog beérni.
Most vetődtem még csak ide és tök jó ez a topic. Én is csináltam már egy napenergiával működő aszalót. Bár még ellégé kezdetleges de már aszaltam benne almát, banánt és sárgabarackot. Én nem csináltam egy komplett napkollektort, hanem csak kifeszitettem egy fekete nájlon zsákot, alá tettem a hálóval letakart aszalványokat, két oldalt deszkák vannak, két oldalt pedig nyitva van és néha oda rakok egy kis ventillátort, hogy keringesse a levegőt ha nem fúj semmi szellő.
Aszaltam meggyet. Több napig a kánikulában a napon, aztán gépben befejeztem, maradt egy tányérnyi, ami nem lett kséz több nap alatt sem, azok most újra a napon pihennek szúnyogháló alatt. Ennyi nem éri meg az áramot.
Barkácshajlamúaknak érdemes a neten keringő sörösdobozos aszalót kipróbálni. Ilyen időben én csak az egyszerű napenergiás aszalást csinálnám: tepsi szúnyoghálóval takarva a napra.
Ha jól számoltam kb 250Ft-környékébe került. Azért ha rendszeresen használja az ember, akkor igencsak felduzzad az áramszámla. Pedig a jövőben szeretnék meggyet, cseresznyét, körtét, almát, hurmát, kivit, stb-t aszalni. Háát nem mondom, hogy drága, de ha van napfény, akkor megpróbálok összeütni valami napenergiával működő azsalót. Ez meg marad borús időre, no meg az ősz végén érő hurmához, amikor ugye nincsen sok napsütés.
Na kipróbáltam. Meggyet aszaltam 55-60 fokon kb 28 óra hosszatt tartott. Összehasonlítani nem tudok, mivel most aszaltam előszőr gépben. A célra megfelel. Se több se kevesebb.
Én is a Scarlet felé hajlok, de neten nem írtak róla se jót, se rosszat, az azért elég zavaró. A másik választási lehetőség a Sencor 128 E lenne, amit ugye mindenhol ismernek, de a Scarleten van hőfokszabályzó és nagyobb a hely a tálcák között. Növényexotics007 kipróbáltad már a Scarletet? Tudsz róla mondani vmit?