Nem tudtatok lebeszélni a gépről :)), ezért meg is vettem ma. Most értem haza az egész napi rohanásból, ki kell értékelnem a PL góltotót, ezért csak holnap ismerkedem vele. :(
A topicot már régen végigolvastam, úgyhogy tudom, hogy az 1.5-ös firmware kell. Mivel Deph gépében is már az volt, remélem az enyémet sem kell frissíteni.
Magyar manual "természetesen" nincs hozzá, így a kérdésem az, hogy megszánna-e valaki addig egy magyar kezelésivel, amíg lefénymásolom (1 nap)?
Hallgas rám cimbora és ne vedd meg a 3x-os telét! Iszonyat drága (tény, hogy nagyon jó, volt a kezembe, ki is próbáltam, úgyhogy tudom) és rögtön két kellemetlenséged is lesz vele! Az egyik, hogy a használata sorál a vakuról rögtön lemondhatsz, ill. csak teljesen kitolt zoom-nál használhatod, ill. ha egyszer el akarod adni a géped, mert szeretnél továbblépni, nem fogsz tudni megszabadulni tőle egykönnyen! Vagy legalábbis nagyot fogsz rajta bukni! Végy rólam példát! Alig tudtam eladni a cucokat!
Egy cserélhető obis gépnél más a téma, ott érdemes befektetni a drágább obikba, mert álltalános dolog, hogy ha vázat váltasz, az obikat használhatod tovább.
Nem jó befektetés, hidd el. Egyébként a 3X-os tele, meg a gép árából összesen már majdnem vehetsz Ausztriában egy 300D-t...
Szerintem is jól választottál!Van pár kép, amit ezzel készítettünk és fennt van a tar.hu-n. Linkek lentebb!
A kiegészítők kicsit drágák hozzá, de érdemes kipróbálni. Mondjuk én most egy 3x-os telével szemezek:-))
Szóval gratula hozzá.
A TV kimenethez annyit, hogy én augusztus 21-én vettem és már az 1.5 ös firmware volt alapban rajta.
Általában semmi, de azt azért nem árt megnézni, hogy a 1.5-ös firmware van-e a gépen. Ez orvosolja a gép egy nagy hibáját, hogy videóra, TV-re kapcsolva könnyen behalt. Amíg nincs fent az új firmware, addig a videó kimenetről ne próbálgasd ! Ha új példányt veszel, az remélhetőleg már gyárilag az új firmware-el jön ki.
Amúgy elég jó választás. A képei vitán felül szépek, elég sok mindent beállíthatsz rajta, cseppet sem mutatja magát többnek, mint amit tényleg tud. Rendeteg kiegészítőt lehet utólag venni hozzá. Csodát várni nem kell tőle. Ez szimplán egy jó kis gép.
elore is gratula a masinahoz:))))))))))
... mielott rakotned a tv-re, nezd meg hogy milyen verzioju szoftver van rajta... ha visszaolvasol, lathatod hogy korabban voltak ezzel problemak... de az 1.5 verzioju szoftver mar OK. (lehet hogy azota van mar meg ujabb is)
Szombaton, vagy jövő hét elején én is 4300 tulaj leszek. Már régóta kinéztem magamnak, és nem tudott eltántorítani a sok újdonság sem. Remélem jól döntöttem, erősítsetek meg benne! (azért itt kérem, mert itt nem nagyon fognak lebeszélni róla :) )
Tudom, hogy a memória kevés, ezért rendeltem egy 256-ost, az már elég lesz. Mire figyeljek vásárláskor, mi az ami gyárilag hibás lehet benne?
Segítséget köszi!
mikrobeee: Köszi a felvilágosítást, én is erre a felállásra gondoltam a Nikon teleobiknál. A 3x-oson gondolkodom, de baromi drága (92.000 HUF), a kétszeres meg 42.000 HUF. Ha ezt a 92eFT-ot hozzáadom a gép eredeti árához, majdnem vehetnék egy 5400-ast, ami már más kategória, vagy jól bevásárolhatnék filmmel egy F65-höz. :-)))
Halszem előtéted és wide (nem tudom mi amagyar megfelelője)volt hozzá?
akoskoma: A HD Tach programmal megnéztem mit tudnak a kártyák USB-n keresztül. Meglepődtem, mert a NIKON alap kártyája (16 MB) írás: 506,6KB/s, olvasás: 568,4 kB/s, a hozzá vett PQI Hi-Speed CF 128 MB írás: 596,0 kB/s, olvasás: 710 kB/s. Így legalább 2 másodperc egy kép felírása kártyára és ebben még nincs benne a feldolgozás ideje + esetleg a zajszűrő...
A Pálvölgyinél vettem Budapesten. A tele előtétnél az alapállás a 2X-es zoomnál kell, hogy legyen. Ennél hátrább olyan mértékben belelóg az adaptergyűrű belseje a képbe, hogy teljesen használhatatlan lesz! Mintha egy kulcslyukon keresztül néznél! Viszont ha a maximális állásba, tehát a 3X-os zoomtartományba tolod az optikát, akkor ezt az értéket kétszerezi, így 6X-os optikai zoom-od lesz! És használható a digitális zoom is, ha nagyon kell! Ez a kép Török Csillagok pl. ezzel az előtéttel és egy minimális digitális zoom-mal készült. Fényerőben persze csökkent az optika fényerején, de akkorára van csinálva az átmérője, hogy ez nem zavaró!
A Kenko 6X-os előtét viszont nem nagyon éri meg az árát! Gyakorlatilag még tűző napon is állvány kell hozzá, kézből nem lehet megtartani. Gondolj bele: 18X optikai zoom... Ezen már lehet kézzel is élességet állítani, de csak úgy haszbálható, ha manuális élességállítási módra kapcsolod a gépet és végtelenre teszed az élességet. Aztán a manuális élességállító gyűrűvel hozáálítod az adaptert. De erről lebeszéllek, én is megbántam, hogy megvettem...
Kavicsokat dobálok az állóvízbe...
Mikrobee-nek gratulálok a cseréhez, az már nem ez a kategória... Sajnálom, ha kilépsz a topic-ról, de valójában mi tartana még ide, leszámítva, hogy Te hoztad létre :)
Annak idején egy Olympus c5050zoom-ra (is) fájt a fogam, de a nyár eleji árengedmény után a Nikon sokkal olcsóbb lett (a pénz legalább akkora úr, mint a szükség). Az a masina külön fényforrást is tud kezelni, ami mostanában nagyon hiányzik :( Még arra nem volt időm, hogy a Nikon tudásának határait megközelítsem, így még nem untam rá (zsetonom sincs a váltásra). Jó kis masina ez, csak nagy a csábítás, ha az ember olyan gépekbe akad, amiről korábban azt hitte, hogy....
Más!
Nem tetszik, hogy a Sandisk 128Mb-os kártáymra lassabban ír, mint a gyári 16Mb-osra. Azt gondolom, hogy egyébként nem szabadna ezt észrevennem. Továbbá úgy tűnik, hogy az akku töltöttséi szintje szintén befolyásolja az írási sebességet. Szerintetek is így van? A formázások befolyásolnak rajta valamit, netán a kártyán rendelkezésre álló szabad hely is ilyen tényező?
Te anno hol vetted a telekonvertert? Jól használható? Zoomolni úgyanolyan lépésekben lehet vele, vagy egyféle zoom van rajta. Ja és milyen a fényereje?Ha túl sok a kérdés, akkor bocs! :-))
Eladtam mindent egy az egyben! Egyébként azon az áron amiért megkapta az illető, elég szerencsésnek mondhatja magát! De az elsődleges cél most az volt, hogy egyben vigyék el az egészet, mert nem akartam a tartozékokkal külön vacakolni!
Én meg azért nem irkálok mostanában, mert sikerült eladnom a gépemet, az összes motyóval együtt! Most várom a Canon 300D-met, úgy mint a messiást...:))) De azért sajnálom ezt a kis Nikont, mert nagyon megszerettem...:(
Az utóbbi időben ül a topic. Mostanában sokszor jártam a http://www.fotohaz.hu/fotoarena/ oldalain. Elég komoly arhivummal működő oldal, valóban sok jó képet látható (megtaláltam mikrobee Ferraris képét is)
A töltőd nem tudom milyen lehet, én kettőt láttam, mindkettő alkalmas 100-250V fogadására. Én Japánban vettem az enyémet, ráillesztettem a végére egy átalakítót és már működött is. Ha elegáns megoldást akarsz, bármely elektronikai boltban vehetsz szabvány csatlakozó zsinórt a töltőtől a konnektorig egy-két száz Ft-ért.
OFF Ha valakit érdekel, akkor a Photo Hall-ban van Hama Star 45 állvány. 1,3 kg, és 3,5 kg-ig terhelhető. Elég stabil és könnyen kezelhető a 4300-assal. Most még egy hordtáskát is adnak hozzá. Ár: 9990 HUF. Én vettem egyet, mert a hülyének is megéri, hát még nekem!!! :-))
Alább olvastam, hogy Nikon Coolpix 4300-ad van. Én a gépemet most vettem külföldön és sajnos magyar nyelvű leírás nem volt hozzá. Tudsz ebben nekem segíteni? Bármilyen formában megköszönném a segítségedet. Ha tudsz segíteni akkor ide tudsz írni: djgabo@freemail.hu
Sziasztok!
Nekem is van egy 4300-as gépem.A tapasztaltabb fotósoktól szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet csinálni nagyon jó minőségű makrókat???
Köszi!
Fórumtali (hátha valaki nem olvassa a digitális fényképezés topikot...)
No emberek!
Elkezdtük SzGyurival nyomni a következő nagy fórumtali szervezését.
Az időpont:
október (10-)11-12
Helyszín: Esztergom
Szállás:
Koliban, 2000 Ft+ÁFA+IFA/fő/éj
Kaja: ahol akarjuk, akár szlovákoknál is, csak akkor tegyétek rendbe az útleveleiteket. Egyébként is átmegyünk a Duna másik oldalára.
Program tervezet:
Pénteken kora du-tól érkezés, hasonlóan, mint a bükki talinál, aki akar, jöhet már pénteken is. Úgy gondoltam, pénteken Esztergom megtekintése, fotózás, este kocsmázás.
Szombat délelőtt többiek érkezése, délben ebéd, dumcsi, ismerkedés az újakkal. Legkésőbb 2-kor el kellene indulni megnézni a környező tájat (Pilisszentkeresztről 8 km séta a Szurdok). Pesze ha rossz idő lesz, akkor más program is kitalálható.
Vasárnap átmehennénk szlovákokhoz, olcsó és finom sör, olcsó üzemanyag, szép város, stb.stb.
Egyelőre ennyi, remélem jól hangzik. A szállás még nincs lefoglalva, de nagyon gyorsan kell cselekedni, így legkésőbb jövő hét hétfőig kérem a jelentkezéseket (vagyis kedden fogjuk lefoglalni a szállást). Aki addig jelentkezik, annak foglalunk. Aki nem, az majd foglal magának, ha még lesz.
Természetesen van egy kis egyszerű weboldalt is, ahol folyamatosan nyomon lehet követni, hogy ki jön, mivel, hogyan, stb. Itt fent van Esztergom térképe, illetve a kolira mutató link is. Az oldal cime: http://anapfotoja.pcdome.hu/forumtali
Jelentkezni nálam, e-mailben lehet. A jelentkezéshez szükséges adatok:
- név
- hozol-e magaddal valakit?
- mikor jönnél (péntek,szombat, vasárnap)
- szállást kérsz-e?
- milyen gépet hozol?
- mivel érkezel? (kocsival, vonattal, szeretnéd, ha elhozna valaki, stb.)
(ezt a topikot nem sűrűn olvasom, kérdésekkel a digitális fényképezés topikba lehet jönni, vagy e-mailben)
Én ezt úgy mondanám, hogy oda nem sz*runk ahonnan enni kapunk. Ahonnan jött egy kis pénz azt a gépet már nem illik leszólni bármennyire rossz is. A CHIP-et már én sem járatom 2 éve, pedig előtte 10 évig előfizető voltam. :-((
Amikor megtudtam a Chip magazin pozitív értéklelését, megpróbáltam azonnal megvenni, de akkor már kijött a következő szám és az üzletek visszaküldték a korábbiakat.
Felhívtam két elvetemült (számíástechnikában elméllyült ismeretekkel rendelkező) havert, akik korábban valóban megvették a folyóiratot, ők azonban már évek óta nem veszik a kezükbe, nemhogy pénzt adjanak érte. Az ok egyszerű (Badmotorfinger tudhat valamit): annak a portékját dícsérik, aki megfizeti. Lehet, hogy egy kifutóban lévő 4300-asnak kellett a reklám...
Ettől függetlenül, ha valakinek megvan, szkennelve elolvasnám én is.
Ez valóban így korrekt! De akkor is változik a blende, igaz adott zoom értéknél valóban csak két érték közül lehet választani.
Ha a FUJI ennyivel jobb, akkor miért nem azt vesz mindenki?
Én már annyi érvet hallottam a különböző márkákról, hogy nem hiszek el semmit. Mindenkinek amilyen van azt dícséri. Egyébként, ha valaki full manual gépet akar venni, annak ott van az 5700-as vagy ha több lóvéja van, akkor a D1-es. Én arra is gondoltam, mi van akkor, ha a feleségem fotóz vele. Neki például a full automata mód a legjobb :-)))
Ja, és kezdek rájönni arra, hogy egy kevésbé jó képből is lehet jó képet készíteni, ha van otthon egy profi képszerkesztő progi. Innentől kezdve megkomponálni kell tudni a képet, a többit majd otthon elintézem.
Az optikának van egy jellemzője: Ez az F érték. Annál jobb egy optika minél kisebb az F utáni szám. A zoomos optikák jellemzője, hogy a zoom különböző állásában más a fényáteresztő képessége. Minál profibb ez az optika annál kisebb a változás. A miénk az elmegy kategóriába esik, a FUJIé jobb.
Ehhez kell még hozzávenni a blende értékét. Mi amilyen optikát hasznáunk azoknak az F értéke F1.2-F1.360-ig terjed. A NIKONnál van két érték. Ehez még hozzájön a zoomból adódó, ezért látjuk a folyamatos változás.