Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99944

Én a levélből készítettem pestót, nagyon finom lett.  Lehet enni gyorsan kis kenyérrel, vagy ha gyorsan kell ebéd 2 rohanás között csak főzök ki durum tésztát, teszek rá pestót, és megvan a finom és egészséges kaja.

Előzmény: nagypapi51 (99943)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99943

Ez a termése.

Én virágzás előtt a bimbóját szoktam ecetben/olajban eltenni, de inkább csak látványos, mint sem

extra ízletes. Marad a levél.

 

Előzmény: 55judit (99941)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99942

ha ismered a level izet, akkor ez picit mas. koncentraltabb, de megsem olyan durva. ilyenkor a noveny mar a magokra koncentral, a leveleknek alig van izuk. itt tobzodik. a napokan kaptam szendvicset, amikben volt 1-1 kaveskanalnyi. ennel tobb nem is kell. nalam, az uvegezes utan kimaradt kb 2 kanalnyi mag. rantottat csinaltam, amibe azt tettem bele. huh, az azert menyisegile sok volt. tenyleg a mertek a kaveskanal. viszont nagyon finom. szoval mindenhova hasznalhatod. szendvicsek, kremek, sajtok, sult husok, pastetomok,...

Előzmény: 55judit (99941)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99941

Ez a magja? Milyen íze van? Mibe használod?

Előzmény: homerx (99938)
Popenka Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99940

Gyönyörű.

Előzmény: homerx (99938)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99939

megdolgoztál vele, grat!

Előzmény: homerx (99938)
homerx Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99938

keszitettem nehany uveg medvehagyma _caprit_. van ami olajban, van amit 2%-os sooldatan tettem el.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.28 0 1 99937

üdv a topikon! :)

Előzmény: joy (99936)
joy Creative Commons License 2023.05.28 0 0 99936

Húspuhító.

Előzmény: Popenka (99917)
yüz karasi Creative Commons License 2023.05.16 0 0 99935

Gergő bátyám tud maga úszni?

Biztos tudok, igaz, vízben még nem próbáltam. D

Előzmény: GPF (99933)
GPF Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99933

Biztos lehet, de még sose próbáltam.

Előzmény: kis_kiraly (99932)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99932

Pihentetés után lehet-e a fagyasztóba/hütőbe tenni? És majd kiolvasztásakor húznám ki.

(Kelt tésztánál tudom, hogy müködik: legalábbis 4 napos lángostésztát is kisütöttem már. Mondjuk az hűtős volt)

Előzmény: GPF (99929)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99931

Köszi a választ! Ez a dagasztás részét megpróbálom úgy csinálni legközelebb.

Előzmény: GPF (99929)
dulci_nea Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99930

Magam még sosem csináltam. 

Ha kellett még töltelék, nagymamám krumplisat is készített. Kicsit sűrűbb krumplipüré, de édesen, még vanaliáscukor is ment bele, és tojás. Az sem volt rossz, de a végére maradt. A rétes lényege, hogy valami összetartsa a tölteléket. :) 

Kedvencem a meggyes-mákos.

Előzmény: kis_kiraly (99928)
GPF Creative Commons License 2023.05.01 0 1 99929

Nem mondom, hogy profi vagyok, de kettőnél jóval többször csináltam már :)

Kidolgozás: Ki kell dolgozni alaposan, de 40 perc dagasztás az azért túlzás. 10 perc dagasztás + 10 perc szünet + újra 10 perc dagasztás. Lehet csapkodni az asztalhoz, de a lényeg, hogy már ilyenkor is jól meg kell nyújtani a sikérszálakat.

Pihentetés: Én a sok pihentetés híve vagyok. Már majdnem szétfolyik a tészta, annyira pihentetem. Nincs benne tojás, szerintem felesleges a hűtő. Sőt, csak merevebbé teszi a tésztát.

Akkor ugrik vissza, ha nem pihent eleget. Vagy túl gyorsan visszaértél ugyanarra a helyre. Mert ugye körbe haladunk az asztal körül.

 

Sütés: Nem hiszem, hogy ez volt az oka a problémának. Én is be szoktam várni a második két rudat. Tejföllel kenem le.

 

Kevés töltelék... Hát, az nem jó... Meggy vagy szilva befőtt, reszelt alma, esetleg keverve többféle.  Szoktunk sósat csinálni, de főleg a maradékból: tejföllel megkenni és viszonylag laposra csak összehajtani. 

 

 

Előzmény: kis_kiraly (99928)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.01 0 0 99928

Húzott rétes problémák.

Eddig összesen két alkalommal csináltam

 

Kérdések:

- Kidolgozás: Sok helyen írták és olvastam, hogy addig kell gyúrni amig hólyagok nem jelennek meg a tésztán. Nekem eddig egyiknél se sikerült. Ugyanúgy gyúrom mint a kelt tesztát (kézzel), viszont hosszabb ideig. A második alkalommal 50 dkg lisztből, majd 40 percig(!).  Az összegyűrt anyag a nokedli sűrűségénél kicsit sűrűbb. És még akkor sem lett hólyagos viszont sima lett. Mi lehet a hiba? (ecetet raktam bele természetesen)

 

- Pihentetés: Láttam sokfélét: valaki szoba hőmérsékleten pihenteti, valaki hűtőbe rakja. mindkettőnél közös, hogy olajjal lekenik és lefedik egy edénnyel/becsomagolják légmentes fóliába. És szobahőmérsékleten pihentettem

 

- Kihúzás: közel hártyavékonyra ki tudom húzni, nyilván szélein néha lyukasak, viszont néha még visszaugrik

 

- Sütés: elkövettem az a hibát, hogy a két kihúzás között már az első csapatot (=két rúd) nem raktam be sülni hanem bevártam a másikkal - olajjal nyilván lekentem rögtön a rudakat a tepsiben. Talán ezért az első két rúd nem sült jó át a tetején, alul viszont picit odaégett. Tehát miután kész az első két rúd, lekenés és egyből be a sütőbe?

 

- Kevés töltelék: Ha kifogysz az előre elkészített töltelékből, mi mást lehet még bele rakni? Sütésálló lekvár vagy sűrűlekvár mehetne bele? Nutella?
(Bár tanulva a legutóbi az esetből pont a tölteléken nem szabad spórólni.)

Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99927

jó lesz, köszönöm mindenkinek!

csinálok párat ebben a szezonban, az tutti

Előzmény: Fleur de sel (99926)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99926

Nyilván a bolti késztermékekre irányul a tiltás - otthon mindenki nyugodtan használhatja, a megörökölt családi receptek szerint. :)

Előzmény: Popenka (99925)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99925

Értem. Teljesen. Szerintem ez olyan eljárás, amit lehet jóra és rosszra is használni.

Mi jóra fogjuk! :)))

Előzmény: szenyor Lopez (99924)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99924

Passz. Lehet :) Egy kevés tényleg jó bele.

Előzmény: Popenka (99922)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99923

pedig lehet, hogy itt az ok: idézet a linkedről

 

"Egyébként az EU legnagyobb problémája sem ezzel van. A fenntartások inkább abból származnak, hogy a szódabikarbóna feljavíthatja a romlott húsok állagát, megtévesztheti a fogyasztót, s így széleskörű visszaélések előtt nyithatja meg az utat."

 

És akkor ez messze vezetne.... ma is.

 

Az összedarált, gyorsan romló mindenféle szinte kívánja a szódabikarbónát. Minden egyéb jó hatása mellett is. ;)

Előzmény: Fleur de sel (99919)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99922

Vízmegkötő?

Előzmény: szenyor Lopez (99921)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.19 0 1 99921

Felfújja, nem lesz olyan lapos és ezáltal tömör. Viszont ha sokat teszel bele, gumis lesz.

Előzmény: Popenka (99917)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99920
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99919

Itt mást is ír, bár nem tudom eldönteni, hogy ez mennyire hiteles.  Néha elég meredek hülyeségeket lehet olvasni a nosalty-n. :/

 

https://www.nosalty.hu/ajanlo/akkor-mi-helyzet-szodabikarbonaval

 

Alapjáraton a szódabikarbóna megakadályozza, hogy a sütés során a húsban található proteinek kilökjék a nedvességet, ezáltal biztosítja a zamatosabb, szaftosabb végeredményt. A miccs is emiatt olyan omlós, ruganyos és puha.

Előzmény: Fleur de sel (99918)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99918

Lazítja a masszát.

Előzmény: Popenka (99917)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99917

A miccs-hez (mititei) sok recept szódabikarbónát ír.

Miért kell bele?

Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99916

Van annak, aki el nem issza. :)))

Kitchen Aid-hez is láttam most a youtube videók között, de ez ügyben tapasztalatom semmi.

Végül is a gép is tud lassan őrölni, van olyan, ez igaz.

Előzmény: beetee (99915)
beetee Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99915

Nekem van a Bosch MUM-hoz őrlőmalom kiegészítőm.

kúpos acél őrlőfejet hajt. Amíg ki nem kapcsolom. Tehát tartósan. :)

Ha jól emlékszem mákhoz az 1-es környékére kell állítani. :)))

Előzmény: Sparherd (99908)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99914

A következő se rossz. Kellő mennyiségű sör, bor, pálinka esetén a magyar ember találékony.

https://www.youtube.com/watch?v=agegVeupTQE

Egy akkus fúrógéppel és a kézi mákdarálóval végig lehet "betlehemezni" az egész falut, karácsonyi bejglisütés előtt.

 

(csak ugye még a virsli alapanyag daráláshoz is jeget adnak közben, ne menjen tönkre)

Előzmény: Popenka (99913)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!