Ha keményítő a felszínen a cél, akkor nem egyszerűbb beforgatni keményítőbe? Az édesburgonyát úgy sütik, a közönségessel még nem hallottam, hogy valaki megpróbálta volna akár ezt, akár a szódabikarbónás trükköt. (Talán, mert a közönséges krumpli simán a sütéstől is ropogós.)
Az ecet és a szódabika mindenre is jó, külön-külön is, de együtt igazán hatásos. Legalábbis a hívők szerint. :D
A szódabika melegítve elbomlik, lúgos nátrium-karbonát (mosószóda) lesz belőle. Ebben a mennyiségben használva csak enyhén lesz lúgos a főzővíz, nagy hatása szerintem nincs, de ki kell próbálni sima vízzel és szódabikás vízzel is. Szerintem a sima előfőzéshez képest nincs érezhető különbség.
Van esetleg köztetek vegyész? Ez tényleg igazolható kémiailag, vagy valami újabb bulvárgasztro-szédítés? :)
(Egyébként is szkeptikus vagyok a szódabikarbónás csodahatások tekintetében. Mindenre és annak az ellenkezőjére is jó - ááálllííítóóólag... :) )
Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.
A lakásomtól nem túl messze van néhány eperfa, ami a senki földjén áll. Ma reggel egy kilóra valót gyűjtöttem, bár éppen csak érni kezdett. Javarészt fehér eper, a fekete később lesz érett. Azért néhány darabot ebből is szedtem. Persze, jó néhányat ott a helyszínen megettem! Viszont a többiből lekvár készült. Tavaly is főztem, de akkor csak fehérből, az íze jó, de a színe, mint a kocsikenőcs. Az a 10-11 darab, ami a feketéből belékerült, guszta színt adott a lekvárnak, Igaz, nem lett sok, de még folytatom!
Én a levélből készítettem pestót, nagyon finom lett. Lehet enni gyorsan kis kenyérrel, vagy ha gyorsan kell ebéd 2 rohanás között csak főzök ki durum tésztát, teszek rá pestót, és megvan a finom és egészséges kaja.
ha ismered a level izet, akkor ez picit mas. koncentraltabb, de megsem olyan durva. ilyenkor a noveny mar a magokra koncentral, a leveleknek alig van izuk. itt tobzodik. a napokan kaptam szendvicset, amikben volt 1-1 kaveskanalnyi. ennel tobb nem is kell. nalam, az uvegezes utan kimaradt kb 2 kanalnyi mag. rantottat csinaltam, amibe azt tettem bele. huh, az azert menyisegile sok volt. tenyleg a mertek a kaveskanal. viszont nagyon finom. szoval mindenhova hasznalhatod. szendvicsek, kremek, sajtok, sult husok, pastetomok,...
Ha kellett még töltelék, nagymamám krumplisat is készített. Kicsit sűrűbb krumplipüré, de édesen, még vanaliáscukor is ment bele, és tojás. Az sem volt rossz, de a végére maradt. A rétes lényege, hogy valami összetartsa a tölteléket. :)
Nem mondom, hogy profi vagyok, de kettőnél jóval többször csináltam már :)
Kidolgozás: Ki kell dolgozni alaposan, de 40 perc dagasztás az azért túlzás. 10 perc dagasztás + 10 perc szünet + újra 10 perc dagasztás. Lehet csapkodni az asztalhoz, de a lényeg, hogy már ilyenkor is jól meg kell nyújtani a sikérszálakat.
Pihentetés: Én a sok pihentetés híve vagyok. Már majdnem szétfolyik a tészta, annyira pihentetem. Nincs benne tojás, szerintem felesleges a hűtő. Sőt, csak merevebbé teszi a tésztát.
Akkor ugrik vissza, ha nem pihent eleget. Vagy túl gyorsan visszaértél ugyanarra a helyre. Mert ugye körbe haladunk az asztal körül.
Sütés: Nem hiszem, hogy ez volt az oka a problémának. Én is be szoktam várni a második két rudat. Tejföllel kenem le.
Kevés töltelék... Hát, az nem jó... Meggy vagy szilva befőtt, reszelt alma, esetleg keverve többféle. Szoktunk sósat csinálni, de főleg a maradékból: tejföllel megkenni és viszonylag laposra csak összehajtani.
- Kidolgozás: Sok helyen írták és olvastam, hogy addig kell gyúrni amig hólyagok nem jelennek meg a tésztán. Nekem eddig egyiknél se sikerült. Ugyanúgy gyúrom mint a kelt tesztát (kézzel), viszont hosszabb ideig. A második alkalommal 50 dkg lisztből, majd 40 percig(!). Az összegyűrt anyag a nokedli sűrűségénél kicsit sűrűbb. És még akkor sem lett hólyagos viszont sima lett. Mi lehet a hiba? (ecetet raktam bele természetesen)
- Pihentetés: Láttam sokfélét: valaki szoba hőmérsékleten pihenteti, valaki hűtőbe rakja. mindkettőnél közös, hogy olajjal lekenik és lefedik egy edénnyel/becsomagolják légmentes fóliába. És szobahőmérsékleten pihentettem
- Kihúzás: közel hártyavékonyra ki tudom húzni, nyilván szélein néha lyukasak, viszont néha még visszaugrik
- Sütés: elkövettem az a hibát, hogy a két kihúzás között már az első csapatot (=két rúd) nem raktam be sülni hanem bevártam a másikkal - olajjal nyilván lekentem rögtön a rudakat a tepsiben. Talán ezért az első két rúd nem sült jó át a tetején, alul viszont picit odaégett. Tehát miután kész az első két rúd, lekenés és egyből be a sütőbe?
- Kevés töltelék: Ha kifogysz az előre elkészített töltelékből, mi mást lehet még bele rakni? Sütésálló lekvár vagy sűrűlekvár mehetne bele? Nutella? (Bár tanulva a legutóbi az esetből pont a tölteléken nem szabad spórólni.)