Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99957

anno olvastam en is ezt a dragoman fele modszert, de kiprobalni meg nem tudtam. mire hazaerek, mindig kesz van a sultkrumpli :)

Előzmény: nagypapi51 (99956)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99956

Mindenki másképp csinálja... :)

Sült krumplihoz egy ideje már a Dragomán-féle hideg olajas módszert használom, tökéletes a eredmény.

Előzmény: homerx (99954)
55judit Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99955

Ha mindenkinek egyforma lenne az ízlése azt értenéd?😀

Képzeld, én meg liszt nélkül készítettem reggelire palacsintát. Van aki meg csak liszttel tudja elképzelni.😀

Előzmény: homerx (99954)
homerx Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99954

ezt most akkor csak en nem ertem? egyesek kemenyitobe fetrengetik a krumplit, masok meg kiaztatjak belole?

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99953

Mert hogy az édesburgonya/batata nem is krumpli, másként viselkedik sütéskor.

Ezt a keményítőbe forgatós trükköt már én is hallottam.

Ha hasábkrumplit sütök, a darabokat vízben áztatom, hogy a keményítő kijöjjön belőle.

Előzmény: H_G (99952)
H_G Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99952

Ha keményítő a felszínen a cél, akkor nem egyszerűbb beforgatni keményítőbe? Az édesburgonyát úgy sütik, a közönségessel még nem hallottam, hogy valaki megpróbálta volna akár ezt, akár a szódabikarbónás trükköt. (Talán, mert a közönséges krumpli simán a sütéstől is ropogós.)

 

Előzmény: Fleur de sel (99950)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99951

Az ecet és a szódabika mindenre is jó, külön-külön is, de együtt igazán hatásos. Legalábbis a hívők szerint. :D

A szódabika melegítve elbomlik, lúgos nátrium-karbonát (mosószóda) lesz belőle. Ebben a mennyiségben használva csak enyhén lesz lúgos a főzővíz, nagy hatása szerintem nincs, de ki kell próbálni sima vízzel és szódabikás vízzel is. Szerintem a sima előfőzéshez képest nincs érezhető különbség.

Előzmény: Fleur de sel (99950)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99950

Van esetleg köztetek vegyész? Ez tényleg igazolható kémiailag, vagy valami újabb bulvárgasztro-szédítés? :)

(Egyébként is szkeptikus vagyok a szódabikarbónás csodahatások tekintetében. Mindenre és annak az ellenkezőjére is jó - ááálllííítóóólag... :) )

 

Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.

 

 

https://sobors.hu/receptek/spanyol-sult-krumpli-recept

Csimpolya Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99949

A lakásomtól nem túl messze van néhány eperfa, ami a senki földjén áll. Ma reggel egy kilóra valót gyűjtöttem, bár éppen csak érni kezdett. Javarészt fehér eper, a fekete később lesz érett. Azért néhány darabot ebből is szedtem. Persze, jó néhányat ott a helyszínen megettem! Viszont a többiből lekvár készült. Tavaly is főztem, de akkor csak fehérből, az íze jó, de a színe, mint a kocsikenőcs. Az a 10-11 darab, ami a feketéből belékerült, guszta színt adott a lekvárnak, Igaz, nem lett sok, de még folytatom!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99948

Jól hangzik, és a dió /még mindig/ olcsóbb, mint a fenyőmag. Semmi parmezán?

 

Előzmény: 55judit (99947)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99947

Az enyémet nem kellett finomítani, elsőre olyan volt hogy hmm!

Összetétele: medvehagyma, enyhén pirított dió, sörélesztőpehely, pici só, annyi olíva, hogy pépesíteni tudja a cuccot az aprító.

Előzmény: nagypapi51 (99946)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99946

Lehet finomítani a dolgot, fele petrezselyemzöld, fele medvehagyma, utána irány a gyár! :)

 

Előzmény: homerx (99945)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99945

nos, az en medvehagymas petom utan a fiad, lanyod nem biztos, hogy visszamenne dolgozni a gyarba, hacsaknem franciaorszagban el :)

Előzmény: 55judit (99944)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99944

Én a levélből készítettem pestót, nagyon finom lett.  Lehet enni gyorsan kis kenyérrel, vagy ha gyorsan kell ebéd 2 rohanás között csak főzök ki durum tésztát, teszek rá pestót, és megvan a finom és egészséges kaja.

Előzmény: nagypapi51 (99943)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99943

Ez a termése.

Én virágzás előtt a bimbóját szoktam ecetben/olajban eltenni, de inkább csak látványos, mint sem

extra ízletes. Marad a levél.

 

Előzmény: 55judit (99941)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99942

ha ismered a level izet, akkor ez picit mas. koncentraltabb, de megsem olyan durva. ilyenkor a noveny mar a magokra koncentral, a leveleknek alig van izuk. itt tobzodik. a napokan kaptam szendvicset, amikben volt 1-1 kaveskanalnyi. ennel tobb nem is kell. nalam, az uvegezes utan kimaradt kb 2 kanalnyi mag. rantottat csinaltam, amibe azt tettem bele. huh, az azert menyisegile sok volt. tenyleg a mertek a kaveskanal. viszont nagyon finom. szoval mindenhova hasznalhatod. szendvicsek, kremek, sajtok, sult husok, pastetomok,...

Előzmény: 55judit (99941)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99941

Ez a magja? Milyen íze van? Mibe használod?

Előzmény: homerx (99938)
Popenka Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99940

Gyönyörű.

Előzmény: homerx (99938)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99939

megdolgoztál vele, grat!

Előzmény: homerx (99938)
homerx Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99938

keszitettem nehany uveg medvehagyma _caprit_. van ami olajban, van amit 2%-os sooldatan tettem el.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.28 0 1 99937

üdv a topikon! :)

Előzmény: joy (99936)
joy Creative Commons License 2023.05.28 0 0 99936

Húspuhító.

Előzmény: Popenka (99917)
yüz karasi Creative Commons License 2023.05.16 0 0 99935

Gergő bátyám tud maga úszni?

Biztos tudok, igaz, vízben még nem próbáltam. D

Előzmény: GPF (99933)
GPF Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99933

Biztos lehet, de még sose próbáltam.

Előzmény: kis_kiraly (99932)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99932

Pihentetés után lehet-e a fagyasztóba/hütőbe tenni? És majd kiolvasztásakor húznám ki.

(Kelt tésztánál tudom, hogy müködik: legalábbis 4 napos lángostésztát is kisütöttem már. Mondjuk az hűtős volt)

Előzmény: GPF (99929)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99931

Köszi a választ! Ez a dagasztás részét megpróbálom úgy csinálni legközelebb.

Előzmény: GPF (99929)
dulci_nea Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99930

Magam még sosem csináltam. 

Ha kellett még töltelék, nagymamám krumplisat is készített. Kicsit sűrűbb krumplipüré, de édesen, még vanaliáscukor is ment bele, és tojás. Az sem volt rossz, de a végére maradt. A rétes lényege, hogy valami összetartsa a tölteléket. :) 

Kedvencem a meggyes-mákos.

Előzmény: kis_kiraly (99928)
GPF Creative Commons License 2023.05.01 0 1 99929

Nem mondom, hogy profi vagyok, de kettőnél jóval többször csináltam már :)

Kidolgozás: Ki kell dolgozni alaposan, de 40 perc dagasztás az azért túlzás. 10 perc dagasztás + 10 perc szünet + újra 10 perc dagasztás. Lehet csapkodni az asztalhoz, de a lényeg, hogy már ilyenkor is jól meg kell nyújtani a sikérszálakat.

Pihentetés: Én a sok pihentetés híve vagyok. Már majdnem szétfolyik a tészta, annyira pihentetem. Nincs benne tojás, szerintem felesleges a hűtő. Sőt, csak merevebbé teszi a tésztát.

Akkor ugrik vissza, ha nem pihent eleget. Vagy túl gyorsan visszaértél ugyanarra a helyre. Mert ugye körbe haladunk az asztal körül.

 

Sütés: Nem hiszem, hogy ez volt az oka a problémának. Én is be szoktam várni a második két rudat. Tejföllel kenem le.

 

Kevés töltelék... Hát, az nem jó... Meggy vagy szilva befőtt, reszelt alma, esetleg keverve többféle.  Szoktunk sósat csinálni, de főleg a maradékból: tejföllel megkenni és viszonylag laposra csak összehajtani. 

 

 

Előzmény: kis_kiraly (99928)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.01 0 0 99928

Húzott rétes problémák.

Eddig összesen két alkalommal csináltam

 

Kérdések:

- Kidolgozás: Sok helyen írták és olvastam, hogy addig kell gyúrni amig hólyagok nem jelennek meg a tésztán. Nekem eddig egyiknél se sikerült. Ugyanúgy gyúrom mint a kelt tesztát (kézzel), viszont hosszabb ideig. A második alkalommal 50 dkg lisztből, majd 40 percig(!).  Az összegyűrt anyag a nokedli sűrűségénél kicsit sűrűbb. És még akkor sem lett hólyagos viszont sima lett. Mi lehet a hiba? (ecetet raktam bele természetesen)

 

- Pihentetés: Láttam sokfélét: valaki szoba hőmérsékleten pihenteti, valaki hűtőbe rakja. mindkettőnél közös, hogy olajjal lekenik és lefedik egy edénnyel/becsomagolják légmentes fóliába. És szobahőmérsékleten pihentettem

 

- Kihúzás: közel hártyavékonyra ki tudom húzni, nyilván szélein néha lyukasak, viszont néha még visszaugrik

 

- Sütés: elkövettem az a hibát, hogy a két kihúzás között már az első csapatot (=két rúd) nem raktam be sülni hanem bevártam a másikkal - olajjal nyilván lekentem rögtön a rudakat a tepsiben. Talán ezért az első két rúd nem sült jó át a tetején, alul viszont picit odaégett. Tehát miután kész az első két rúd, lekenés és egyből be a sütőbe?

 

- Kevés töltelék: Ha kifogysz az előre elkészített töltelékből, mi mást lehet még bele rakni? Sütésálló lekvár vagy sűrűlekvár mehetne bele? Nutella?
(Bár tanulva a legutóbi az esetből pont a tölteléken nem szabad spórólni.)

Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99927

jó lesz, köszönöm mindenkinek!

csinálok párat ebben a szezonban, az tutti

Előzmény: Fleur de sel (99926)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!