Nem akarok nagyon beleszólni az istentiszteletbe, de, ha neten (google) rákeresel erre, hogy "turbocharger maps" akkor jópár jeleggörbén 95000-200000 fordulatszámok szerepelnek! Amit én tudok, hogy max gázon egy autóban a turbó átlag 60000-125000-et fordul percenként.
Nem tudom ez melyik turbofeltöltőre vonatkozik ,de minnél kissebb egy turbofeltöltő annál jobban pörög.Ugytudom olyan 1 bar körüli a töltőnyomás legalábbi régebben ennyi volt
Mostmár vannak változo geometriáju turbofeltöltök azok 2-3 bar közt nyomnak.
Szerintem nem csak azért nem gyártanak axiál turbot mert sokba kerülne.
Egy normál turbo 30-40 000 pörög és nyom 0.8 bart.
ugyen ezen a fordulatszámon egy axiál nem nyomna csak 0.2 bart
Axiál turbinának fordulatszám kell méghozzá magas viszont nagy nyomást képes előállitani ,ellenben a radiál alacsonyabb fordulatszámon nagyobb levegőmennyiséget tud szállitani!
A béléscső 150-es,a bevezetö csö 60-as.Nemtom mennyire látod, de a bevezetö csövet ugy kötöttem be ,hogy a levegö eleve forogjon.Jó nagy a káosz,tudom,de remélem kivehető a lényeg.
Nem,az olajégöt komplett "kaptam"egy kedves ismeröstöl.A trafóját tényleg használom,mert még nincs kész a 12 voltos változat.Ezen kivül a szivattyut használom még,egy 12voltos motor hajtja.Az a trafó,meg sok gubanc azért van mert akksi hijján egy 400w-os ,12voltos tápról megy minden.A szivattyut fokozatkapcsolón keresztül szabályozom,7 állása van.Sokkal egyszerübb lenne mindent hálózatról meghajtani,de ha majd vmikor kész lesz akkor a gokartban akksiról kell mennie. Mindjárt kizavarom a macskát a garázsból és lefotózom amit kértél.:-))
Szia! Igen, ha nem vagyok mohó, még a tüzcsövet körülvevő ház belső méretei érdekelnének, és 1 kép, ahol a házba becsatlakozik a sűritő levegője.
(Egyébként úgy látom elég sok olajégőalkatrészt használtál fel, gyujtótrafó, olajszivattyú, fúvóka, talán mintha 1 automatika aljzat is lenne a gép bal alsó sarkában sorkapocsként, bár azt nem látom jól. Talán azokkal is foglalkozol?).
A párologtató.Egy olajégö szivattyuja egy porlasztón keresztül nyomja bele a tüzelöanyagot. A béléscsöbe menö levegő egy része pedig befujja a tüztérbe,miközben elpárolog.Ezek szigoruan rozsdamentesböl vannak.A tüzelöanyag 50-50% gázolaj-benzin.A porlasztóval is kisérletezem még.Ami a képen van az 4gph-s(14,5 kg/ óra 10 bar nyomáson).Ezzel keveset eszik de "nem is megy" mert a szivattyut meghajtó motor csucson jár.Igyekszem megcsinálni az xplod által mondott bypassos rendszert és akkor nem a motor fordszámát kell variálni.
A béléscsö,és a tüzcsö(vek).Ez okozza a legnagyobb fejtörést.Már csináltam hármat,de nem az igazi.A három közül csak az egyik van rozsdamentesböl mert borzasztó kifurni.Ugy döntöttem megcsinálom vasból,és ha beválik majd akkor kinlódok a rozsdamentessel.Hosszuk 30 centi,82-es belsö átmérövel.
A forgórész.A csapágyat cserélni kell,azért van szétszedve.Az én hibám sajna.Még nincs olajhütö,és az a 3 liter olaj ami a tartályban van nagyon hamar tulmelegszik.Ez elö is fordult,és ezt a hibát a szivattyu nem tolerálta.Elektromos AC pumpa.Hideg olajnál 3 bar-t nyom,késöbb ez visszaesik 2-re.
Egyben a kicsike.Nem a legszebb,de ha összeáll minden akkor majd az lesz.A turbo egy SCHWITZER S3A.Katalogus alapján maximális teljesitménye 0,92 kg/s 2,5 bar nyomáson. A sulya 18 kg aminek a 70%-át az öntvény turbinaház adja.
Szia X99 Szó sincs arról,h. a hatásfoka rossz lenne!! De a sugárhajtóművek leginkább a repülésben terjedtek el, és sajna az bizony igaz, hogy radiálból nagyobb átmérőjű kell, Így lett pl. a MiG-15-nek túl nagy átmérőjű a törzse, ami nem előnyös repülési tulajdonságokat kölcsönzött a gépnek. Igaz ez az angolok hibája:-). Ők adták a Rolls-Royce "Nene" turbinát az első géphez.
Egyetértünk turbóügyben! A radiál egyszerü,megbizható és viszonylag olcsón lehet legyártani.Ez igy van,nincs vita.De ha a hatásfoka nagyságrendekkel rosszabb lenne egy axiálnál biztosan nem használnák.Föleg ebben a mai világban,ahol minden a károsanyagkibocsátásról szól.
A gép szét van kapva,ugyhogy most le birom fotozni a darabjait külön.Teszek fel képeket.
"Másképpen minden turbó axiál turbinával épülne,és nem radiállal.Vannak axiállal is,de azok óriási méretüek."
Bocs de ezzel nem értek egyet (Kivéve a méretet, de nem akartam a montatból kivenni!
Lefőképp az egyszerű felépítése/szabályozása/viszonylagos olcsó előállíthatósága miatt vannak a gk.-ban radiálok! Lehetnének valóban ahogy írod axiálok is, akkor azonban a feltöltő ára szinte azonos lenne, az autó á5rával, (és a javíthatóságáról nem is szóltam) Ugyan az a helyzet, mint a diesel, és a benzines (hagyományos dugattyús adagolókkal. A dieselnél, egyszerűen maga az üa. biztosította a kenést, és a gázolaj viszkozitása miatt megengedhatő volt némi illesztési "pontatlanság" (A tűrésen belül).
A benzinadagolók azonos felépítésűek voltak (dugattyús redszer) a gk.-on Pl Mercedes 190 SL. Az adagolónak viszont nagyságrenddel pontosabb megmunkálás kellet, a benzin kisebb viszkozitása miatt (résveszteség), és külön ojajszivattyús kenőrendszere volt, ami mérhetetlenül megbonyolította, és költségessé tette.
Ma kb ugyanez van a turbóknál is. Luxus. és értelmetlenség is lenne axiálturbót készíteni, ami önmagában többe kerülne, mint az egész kocsi.
Ja és utánégető! 20-50% os teljesítménynövelés várható (gyári esetén) végtelenül megnövekedet fogyasztás mellett. Csak szuperszónikus tartományban gazdaságos, és az utánégető semiképp nem befolyásolhatja a gázgenerátor (gázturbina) működését, valamint a külső falát hűteni kell, mert itt a hőmérséklet meghaladja a gázturbinára max. megengedett T3 hőmérsékletet.
Sziasztok! Xplod, Most szépen leírtad a gázdinamikai veszteséget radiál esetén!
Én viszont anno ponyolán írtam, mert nem részleteztem, a mechanikai veszteséget (radiális szabadturbinás) esetén:(. Mindamelett ez az axiálra is igaz.
Arról van szó, hogy bár a szabadturbinák fordulata terheletlenül sem érik el a kompressszorturbináét, azért forognak vagy 25-30ezer f/min.-ot. Ezt nyilván nem lehet csak nagy áttételű reduktorral csökkenteni, hogy hasznosítható legyen 1 gokarthoz. És ez a fő mechanikai veszteség, a reduktor, melynek áttételi viszonya még a turbólégcswavarosét is jóval meghaladja, ahol ált. 2 fokozatú bolygókerekest használnak. Itt viszont min 4 fokozatú reduktor kéne, a kerekek meghajtásához, ami belátható hatalmas súrlódási vesztességet eredményez. Arról már nem is beszélve, mennyire precíznek kell lenni (főként az első 2 fokozatnak a magas ford. miatt),de a többi sem rendelkezhet nagy súrlódással, mert felemészti az energiát. Sajnos az igazán nagy áttételt adó 1 bekezdéses végtelencsiga/homlokkerék párosítás a működési elve miatt szóba sem jöhet (nagy súrlódás, és mellé önzáró!), de a kúp/tányérkerék (hypoid hajtás sem jöhet szóba, a nagy súrlódási tényezője miatt). Maradna tehát a 2-4 fokozatú bolygókerekes reduktor, de az k@va drága, és a beszerezhetősége is nehéz, a munkaturbinával való összeépítéskor fellépő mechanikai problémákat (egytengeyűség, stb) már nem is említve.
Xantia99: Egyébként szívesen látnék valami komplett rajzot, skiccet a jelenlegi gázgenerátorról, elrendezésről, égőtér metszetéről, méretekről. Akkor talán előrevivő javaslatot is tudnék írni, nem csak a nehézségeket. (az az egy kép amit láttam lényegi infót nem tartalmaz).
Ha jól olvastam, technika mechanikai veszteségröl irt,konkrétan 40%-ról,vagyis az átalakitási hatásfok 60% körül van,ami sztem nem is rossz! Az is igaz hogy axiálról irt,de a radiál sem lehet sokkal rosszabb.Másképpen minden turbó axiál turbinával épülne,és nem radiállal.Vannak axiállal is,de azok óriási méretüek. A radiál turbinával épült jetmotorok rosszabb hatásfokát sztem a gáz áramlásánál kell keresni.Sajnos itt szegény gáznak 90'-ot fordulnia kell mielött munkát végezne,és ez nyilván veszteség.Utánna fogok járni mennyi lehet a különbség a két tipus közö
Turbófeltöltök maximális fordulatszámát a gyártó cég adja meg,ami általában 50%-al kevesebb a "törési" fordulatnál.(dr Kováts Miklós:Turbófeltöltés) Törni a süritökerék szokott,mégpedig azért mert aluötvözetböl van.A levegö sürités közben felmelegszik,vele együtt melegszik a kerék is.Könyv szerint 320 fokig engedik,utánna elrepül.Ezért szoktak titánból csinálni kereket.Baromi drága,megkérdeztem. Vagyis a fordulatszámot nem a csapágyazás korlátozza, hanem a mechanikai szilárdság.Pont azért van csuszócsapágy hogy a kiegyensulyozás hibáit csillapitsa.Az biztos hogy a surlódási veszteségek nagyobbak mint a gördülösnél.
Nos,gondolkoztam a turbófeltöltőből kialakitott gázturbinátokon,arra jutottam hogy a vestreség amit technika emlit abból adodik:
Ha megnézel egy feltöltöt (csigaházat) a bennelévő radiál kerék áll kb 8 lapátból,egy oldalon jut be a forro kiáramló gát ami elmozditja,és sajnos 1-2 lapátra hat a kiáramló gáz ereje.Abban a pillanatban ahogy elmozdul a radiál kerék ez a gáz kiáramlik és nem végez többet munkát.
De ha megnézzük ezt a képet:
Nézd meg az innenső a kiáramló oldal minden egyes forgó lapátra 2 állo lapátsor jut és igy vezeti rá a kiáramló gázt,mig a turbófeltöltőnél max 2 lapátot érint a kiáramló gáz.Itt egy azonos időben végez munkát az összes forgó lapát .Igazából itt az égőteret nehéz megoldani kialakitani,de ha érdekel adok rajzot róla.Remélem érthetően irtam le .
Köszi a videokat! Ez a "turboseb" nemkomplett! Bringára rátenni egy illen kütyüt! De ha azt nézzük akkor én sem vagyok az. Mindenképpen megcsinálom az utánégetöt,és meglátjuk mi lesz.Lehet hogy egy hülyével kevesebb lesz az utcában! Csinálok egy távirányitót és jó messziröl megnézem mit tud a turbó.Vagy szétrepül,vagy nem. Tudom hogy ez a fórum a modellekbe való turbinákról szól,de ha nem bánnátok tennék majd fel képeket a készülö gépröl.Kell uj tüzcsö,megcsinálom a bypassos befecskendezést meg az utánégetöt is.Szép lassan majd öszeáll. Addig is köszi minden segitséget.