Keresés

Részletes keresés

bovista72 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 133156

Évek óta fogyasztok belőle. Egyet értek, savanykás ízű, állaga elkészítéstől függően „furiábilis”.  A feleségem rántva igen kedveli, én savanyúságban látom szívesen. Abban is azonosulni tudok, hogy bőséges erdei teríték esetén az ennivalók jönnek haza a kosárban és az ehetők a terepen maradnak.

Szerintem az állaga megfőve a főtt csigára nem hajaz. A főtt csiga a húslevesben főtt csirke zúza állagára hajaz. Meglepően kemény, túltrottyantva kifejezetten szíjas is lehet  a csigusz hús.. No, persze a Fistulina hepatica mint gomba meg lett nevezve, de a rajta vesztett csiguszokról nem esett szó. Néhány viccesnek szánt bevállalás után én már csak az Éticsigát preferálom…….

Előzmény: öreg_néne_b (133152)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.11 0 0 133155

Köszönöm a részletes választ, a tojássárgás recept érdekesen hangzik, majd kipróbálom. Ettem már egyébként, valóban nagyon érdekes, más gombához nem hasonlítható ízű, rántva kevésbé ízlett, de hagymával lesütve, paradicsompüré és zöldfűszer segítségével spagetti szósszá alakítva nagyon finom (főleg, ha parmezánnal megszórjuk). Tavaly rengeteg volt belőle.

Előzmény: bovista72 (133151)
stark_100 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 133154
barkócza Creative Commons License 2017.08.11 0 0 133153

Mi eddig úgy csináltuk, hogy megnyúztuk, felszeleteltük, majd a szeletekt egy óráig hideg vízben áztattuk. Utána lehet rántani, vagy akármi mást csinálni vele. Félkemény állagú, nem igazán rostos, jellegzetes, de nem erős ízű. 

 

Tegnap tényleg elmentünk a Vértesbe. Azon túl, hogy rohadt meleg volt, az egész Vértest belengte a trágyaszag. Gondolom, az alatta lévő földeket hígtrágyázták, és a déli szél fölnyomta a szagot.

 

Rögtön egy öreg változékony tinóruval indítottunk, ami jó jelnek tűnt. Aztán csak egy-egy galambgomba, nagyon fiatal piruló galóca, csengettyű, öreg géva, meg még egy öreg olaszgomba akadt. Egy májgomba is előkerült, de csak egy 2 cm átmérőjű dudor formájában. Egyébként az utakon heves eső nyomai mutatkoztak, lehet, hogy pár napon belül indulnak a gombák.

Előzmény: bovista72 (133151)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.11 0 0 133152

Én már kóstoltam. Íze savanyú, állaga megfőve leginkább a csigára hasonlít. Szerintem ehető, de nem ennivaló kategória.

Előzmény: bovista72 (133151)
bovista72 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133151

Nincs ilyen receptem. Az Ökörnyelvgomba, Májgomba ezen megnevezésével (vegetable beef-steak) Istvánffi Gyula „A MAGYAR EHETŐ ÉS MÉRGES GOMBÁK KÖNYVE” címet viselő 1899-ben kiadott művében olvastam.

Istvánffi könyvében a májgomba étkezési értékével/fogyasztásával kapcsolatosan az alábbiakat írja:

 „Húsa a főtt céklához hasonlóan rostos; borszagú, savanykás.”

„A fiatal gomba ehető és nyersen savanykás íze van. Szárítva ízetlen, kemény s megfeketedik, csak frissen élvezhető.”

„ Gyenge gyomor nem bírja. A szegényebb néposztály él vele s ezért hívja Schaeffer: Fungus pauperibus esculentusnak.”  Nem tok latinul, a szegények ehető/finom gombája vagy valami ilyesmit lehet ráhúzni.

Közöl a szerző egy receptet is:

„Ökörnyelvgomba (Fistulina hepatica)  Ez a gomba néha igen megnő, de jobb mégis a kisebb, fiatalabb példányokat megkészíteni. Ha megtisztítottuk s rostos részeit kivágtuk, leforrázzuk s vajba kisütjük petrezselymet, borsot, sót mogyoróhagymát adván még hozzá, végül föleresztjük tojás sárgájával. Eszik a Fistulinát hamuban sülve is, aztán fölszelik darabokra s föleresztik pl. tojássárgájával. Ausztriában a salátához adják darabokra vágva.”

Veress Magda Gombáskönyv (szerintem remek olvasmány ez is):

„ Nem különösképpen ízletes, de van benne valami 2eredeti”, más gombához alig hasonló, s ezért különleges fogásokat állíthatunk elő belőle. „

„Felhasználás: használat előtt hosszában kettémetszve áztassuk sós vízbe, majd félóra-óra múlva öntsük el ezt a levet. Készíthetünk belőle tejfölös tokányt (60. recept), igen ízletes és különleges kirántva (86. recept) stb.”

„60. Májgombatokány tejfölösen  A májgombát sós vízben kiáztatjuk, leöblítjük és laskára vágjuk. szintén laskára vágott hagymát olajon párolunk; amikor üveges, beletesszük a májgombát, teszünk hozzá egy babérlevelet, megsózzuk, majd kevés víz hozzáadásávalpuhára pároljuk. Tálalás lőtt tejfölözzük.”

„86. Rántott gomba I. A megfelelően előkészített gombát sós vízben megfőzzük, asztalkendőn leszikkasztjuk, panírozzuk és kisütjük.”

 

Dr. Lévai Judit Terítéke a gomba című könyvében a májgomba elkészítési javaslatai (receptekkel): Rántott gomba, Gomba vadas mártással, Májgombatokány tejfölösen, Natúr gomba, Gombás máj, tartósítására/eltevésére: olajos gomba,Vajas gomba, gombakivonat

 

A neten meg özön a recipe

http://goingwildforaging.blogspot.hu/2013/09/butter-boiled-beefsteak.html

http://foragerchef.com/the-beefsteak-mushroom-fistulina-hepatica/

http://imgur.com/a/6S5Nl

https://storiesofobjects.wordpress.com/2015/09/17/beefsteak-mushrooms-fistulina-hepatica/

https://www.youtube.com/watch?v=jBLB0QZLnfk

Előzmény: Törölt nick (133150)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133150

Jut eszembe: tényleg szoktál beefsteak-et csinálni belőlük? Mert ha igen, érdekelne a receptje.

Előzmény: bovista72 (133134)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133149

Nem probléma, mint említettem, a cikk érdekes-szép életkép volt, és legalább megtudtam, hogy Magyarország jobban teljesít :)

 

Más: szombat délelőtt megnézem a Csoportos tuskógombákat és Csoportos csiperkéket (egy csoport erdőben) a szatmári síkság tájain. Az eredményről majd tudósítok.

Előzmény: Törölt nick (133138)
kapás46 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133148

Szeretném megkérdezni, hogy ez a kis fehér szépség lehet-e a fehér kérészgomba (Bolbitius lacteus)? Tanácstalanságom oka az, hogy a neten a rákereséskor a latin nevek sokaságával találkozom (Conocybe apala, albipes, lactea), amik szinonimaként és önálló fajnévként is szerepelnek, és ugyanolyan leírást adnak hasonló gombákról.

heyderia Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133147

Igen, sárga enyvescsészegomba a magyar neve, a zempléni tábor kiállító asztalára is rákerült.

Más. FB Magyar Gombász oldalán egy ritka könyvet hirdetnek, érdemes az eladóval felvenni a kapcsolatot ezért az ereklyéért.

Előzmény: Gamma Leonis (133145)
barkócza Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133146

Fölindultunk ettől, megnézzük ma a vértesi májakat...

Előzmény: bovista72 (133134)
Gamma Leonis Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133145

 

Tegnap gombásztársakkal felmentünk a Bihar-hegységbe túrázni, mert gombászni nem nagyon tudtunk. Azonban találtam egy érdekes kicsi gombát egy csodálatos patakvölgyben, amire Guepiniopsis buccina a tippem. Jól gondolom?

Paxillus atrotomentosuss Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133144

Ma hajnalban 4 kosaras reményekkel vágtunk neki a VH.-nak.

 

A menet alatt 1 db laskát , 1 db csengettyűt, 1 db óriás likacsost találtunk.

 

Az erdő kedden még tocsogott, ma ropogott.

 

 

Abu Ramla Creative Commons License 2017.08.10 0 0 133143

Nálam sem Chromme-al!

 

Előzmény: stark_100 (133142)
stark_100 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133142

Elnézést ha valakinek reklám volt, nekem semmi nem bömbölt firefoxszal.

lilapereszke Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133141

??

Nem tudtam elolvasni a cikket, mert nem bírtam cérnával, hogy bömböl non-stop Steinpilz által idézett reklám.

Előzmény: öreg_néne_b (133139)
utopiatrain Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133140

Végigszaladtam a a napijelentés kiadványokon 2011-től az idei nyárig. Csak a 3 nyári hónapot néztem minden évben. 2011-et nyilván nem vette bele a 6 évbe (mert az ideivel együtt nem is fér bele), mert akkor augusztus 10. környékén szép világ lehetett arra. Csak a 2014. augusztus 9. utáni két héttel nem tudok mit kezdeni. Az jó volt. A tűzijáték után, helyett, gombászni kellett volna. Nem tudom, miért nem volt akkor. Persze ő látja, tudja.

Csak szombathelyi adatokat néztem, gondolom messzebbről is visznek a piacra gombát, nem csak a repülőtér környékéről...:) Ha még ott van az állomás.

 

Előzmény: stark_100 (133133)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133139

Chrome +AdBlock

Előzmény: Törölt nick (133138)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133138

Nekem folyamatosan játszotta le a gépem, egymás után ismételve, le sem tudtam állítani.

 

Egyébként a cikk jó volt.

Előzmény: öreg_néne_b (133137)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133137

Én semmi ilyesmit nem láttam, nem hallottam.

Előzmény: Törölt nick (133136)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133136

Azért linkelted be, hogy - az idegesítően túllelkesítő zene kíséretében - megtudjuk, hogy "két hétig Budapest volt a vizes sportok fővárosa"? :):)

Előzmény: stark_100 (133133)
heyderia Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133135

"lassan", kapkodni még nem kell:-)

Előzmény: utopiatrain (133132)
bovista72 Creative Commons License 2017.08.09 0 1 133134

Az öreg tölgyeken beindultak a vega beefsteak-ek. A májgomba egy kicsit kívül/belül:

 

stark_100 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133133
utopiatrain Creative Commons License 2017.08.09 0 0 133132

"...lassan itt a szezon." 

Előzmény: ízletestőke (133129)
ízletestőke Creative Commons License 2017.08.08 0 0 133131

Lilapereszke Kedves!

Köszönöm az információkat.

ÍT.

Előzmény: lilapereszke (133130)
lilapereszke Creative Commons License 2017.08.08 0 0 133130

Szia ÍT!

 

A málnavörös tinóru nem túl öreg cseres tölgyesben van felénk,  az országos kék turista út szélén szoktam találkozni vele. A talaj PH inkább savanyúnak mondható. Mivel nem túl nagy egyedszámban nő ez a szépség, inkább rátalálni lehet, sem mint keresni. Előbb - utóbb biztos összefuttok. Drukkolok.

Előzmény: ízletestőke (133126)
ízletestőke Creative Commons License 2017.08.08 0 0 133129

Mert? 

Előzmény: utopiatrain (133127)
utopiatrain Creative Commons License 2017.08.08 0 0 133128

Ez meg ehe...

Előzmény: heyderia (133124)
utopiatrain Creative Commons License 2017.08.08 0 0 133127

Hehe...

Előzmény: Podaxis (133122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!