Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Évek óta fogyasztok belőle. Egyet értek, savanykás ízű, állaga elkészítéstől függően furiábilis. A feleségem rántva igen kedveli, én savanyúságban látom szívesen. Abban is azonosulni tudok, hogy bőséges erdei teríték esetén az ennivalók jönnek haza a kosárban és az ehetők a terepen maradnak.
Szerintem az állaga megfőve a főtt csigára nem hajaz. A főtt csiga a húslevesben főtt csirke zúza állagára hajaz. Meglepően kemény, túltrottyantva kifejezetten szíjas is lehet a csigusz hús.. No, persze a Fistulina hepatica mint gomba meg lett nevezve, de a rajta vesztett csiguszokról nem esett szó. Néhány viccesnek szánt bevállalás után én már csak az Éticsigát preferálom .
Köszönöm a részletes választ, a tojássárgás recept érdekesen hangzik, majd kipróbálom. Ettem már egyébként, valóban nagyon érdekes, más gombához nem hasonlítható ízű, rántva kevésbé ízlett, de hagymával lesütve, paradicsompüré és zöldfűszer segítségével spagetti szósszá alakítva nagyon finom (főleg, ha parmezánnal megszórjuk). Tavaly rengeteg volt belőle.
Mi eddig úgy csináltuk, hogy megnyúztuk, felszeleteltük, majd a szeletekt egy óráig hideg vízben áztattuk. Utána lehet rántani, vagy akármi mást csinálni vele. Félkemény állagú, nem igazán rostos, jellegzetes, de nem erős ízű.
Tegnap tényleg elmentünk a Vértesbe. Azon túl, hogy rohadt meleg volt, az egész Vértest belengte a trágyaszag. Gondolom, az alatta lévő földeket hígtrágyázták, és a déli szél fölnyomta a szagot.
Rögtön egy öreg változékony tinóruval indítottunk, ami jó jelnek tűnt. Aztán csak egy-egy galambgomba, nagyon fiatal piruló galóca, csengettyű, öreg géva, meg még egy öreg olaszgomba akadt. Egy májgomba is előkerült, de csak egy 2 cm átmérőjű dudor formájában. Egyébként az utakon heves eső nyomai mutatkoztak, lehet, hogy pár napon belül indulnak a gombák.
Nincs ilyen receptem. Az Ökörnyelvgomba, Májgomba ezen megnevezésével (vegetable beef-steak) Istvánffi Gyula A MAGYAR EHETŐ ÉS MÉRGES GOMBÁK KÖNYVE címet viselő 1899-ben kiadott művében olvastam.
Istvánffi könyvében a májgomba étkezési értékével/fogyasztásával kapcsolatosan az alábbiakat írja:
Húsa a főtt céklához hasonlóan rostos; borszagú, savanykás.
A fiatal gomba ehető és nyersen savanykás íze van. Szárítva ízetlen, kemény s megfeketedik, csak frissen élvezhető.
Gyenge gyomor nem bírja. A szegényebb néposztály él vele s ezért hívja Schaeffer: Fungus pauperibus esculentusnak. Nem tok latinul, a szegények ehető/finom gombája vagy valami ilyesmit lehet ráhúzni.
Közöl a szerző egy receptet is:
Ökörnyelvgomba (Fistulina hepatica) Ez a gomba néha igen megnő, de jobb mégis a kisebb, fiatalabb példányokat megkészíteni. Ha megtisztítottuk s rostos részeit kivágtuk, leforrázzuk s vajba kisütjük petrezselymet, borsot, sót mogyoróhagymát adván még hozzá, végül föleresztjük tojás sárgájával. Eszik a Fistulinát hamuban sülve is, aztán fölszelik darabokra s föleresztik pl. tojássárgájával. Ausztriában a salátához adják darabokra vágva.
Veress Magda Gombáskönyv (szerintem remek olvasmány ez is):
Nem különösképpen ízletes, de van benne valami 2eredeti, más gombához alig hasonló, s ezért különleges fogásokat állíthatunk elő belőle.
Felhasználás: használat előtt hosszában kettémetszve áztassuk sós vízbe, majd félóra-óra múlva öntsük el ezt a levet. Készíthetünk belőle tejfölös tokányt (60. recept), igen ízletes és különleges kirántva (86. recept) stb.
60. Májgombatokány tejfölösen A májgombát sós vízben kiáztatjuk, leöblítjük és laskára vágjuk. szintén laskára vágott hagymát olajon párolunk; amikor üveges, beletesszük a májgombát, teszünk hozzá egy babérlevelet, megsózzuk, majd kevés víz hozzáadásávalpuhára pároljuk. Tálalás lőtt tejfölözzük.
86. Rántott gomba I. A megfelelően előkészített gombát sós vízben megfőzzük, asztalkendőn leszikkasztjuk, panírozzuk és kisütjük.
Dr. Lévai Judit Terítéke a gomba című könyvében a májgomba elkészítési javaslatai (receptekkel): Rántott gomba, Gomba vadas mártással, Májgombatokány tejfölösen, Natúr gomba, Gombás máj, tartósítására/eltevésére: olajos gomba,Vajas gomba, gombakivonat
Nem probléma, mint említettem, a cikk érdekes-szép életkép volt, és legalább megtudtam, hogy Magyarország jobban teljesít :)
Más: szombat délelőtt megnézem a Csoportos tuskógombákat és Csoportos csiperkéket (egy csoport erdőben) a szatmári síkság tájain. Az eredményről majd tudósítok.
Szeretném megkérdezni, hogy ez a kis fehér szépség lehet-e a fehér kérészgomba (Bolbitius lacteus)? Tanácstalanságom oka az, hogy a neten a rákereséskor a latin nevek sokaságával találkozom (Conocybe apala, albipes, lactea), amik szinonimaként és önálló fajnévként is szerepelnek, és ugyanolyan leírást adnak hasonló gombákról.
Tegnap gombásztársakkal felmentünk a Bihar-hegységbe túrázni, mert gombászni nem nagyon tudtunk. Azonban találtam egy érdekes kicsi gombát egy csodálatos patakvölgyben, amire Guepiniopsis buccina a tippem. Jól gondolom?
Végigszaladtam a a napijelentés kiadványokon 2011-től az idei nyárig. Csak a 3 nyári hónapot néztem minden évben. 2011-et nyilván nem vette bele a 6 évbe (mert az ideivel együtt nem is fér bele), mert akkor augusztus 10. környékén szép világ lehetett arra. Csak a 2014. augusztus 9. utáni két héttel nem tudok mit kezdeni. Az jó volt. A tűzijáték után, helyett, gombászni kellett volna. Nem tudom, miért nem volt akkor. Persze ő látja, tudja.
Csak szombathelyi adatokat néztem, gondolom messzebbről is visznek a piacra gombát, nem csak a repülőtér környékéről...:) Ha még ott van az állomás.
A málnavörös tinóru nem túl öreg cseres tölgyesben van felénk, az országos kék turista út szélén szoktam találkozni vele. A talaj PH inkább savanyúnak mondható. Mivel nem túl nagy egyedszámban nő ez a szépség, inkább rátalálni lehet, sem mint keresni. Előbb - utóbb biztos összefuttok. Drukkolok.