Keresés

Részletes keresés

DittyCat Creative Commons License 2004.11.10 0 0 27

És nem volt nagyon kínszenvedés? És utána keletkeztek újabb kövek?

Nekem sajnos nagyon nagy volt az egyik, és még volt több kisebb is, és állandóan fájt, így muszáj volt műteni.

Egy ultrahang azért mindenképpen kell egy ilyen kihajtó-akció előtt. Meg egy orvosi konzultáció...

Előzmény: fiti8 (26)
fiti8 Creative Commons License 2004.11.10 0 0 26
Nem, ezt több helyen írják, kevésbé fanatikusok is esküsznek rá, itt a fórumon is: egészség-receptek c. topicon is olvastam már, aki megcsinálta (tigristomi a nickneve, szerintem biztos szívesen válaszol Ő is). Én is sináltam már, igaz nem voltak nagy köveim.
De azt állítják, hogy a borsószem nagyságú még nem akadhat el, mivel az epevezeték is kitágul nagy mértékben.
De azért tanácsos utánajárni, tényleg mekkorák a kövek.
Előzmény: DittyCat (25)
DittyCat Creative Commons License 2004.11.10 0 0 25

Akkor tudják kihajtani a köveket, ha borsószemnél kisebbek és max. 3 db. Megvan az elakadás veszélye, ami tényleg nagyon súlyos következmény.

Szerintem is jobb természetes úton megszabadulni tőle, de ez csak addig működik, amíg picik és kevesen vannak a kövek. Nekem nagyok és sok volt. Nem várhattam tovább.

Ati, az altatástól nem kell félned. Igazából az volt a legjobb az egészben. Életemben nem aludtam még olyan jól. Hiszen nyomtak rajtam egy OFF gombot... Pihentető, mély, tiszta alvás volt, semmi rémálom... Viszont az ébredés volt nehéz, nagyon mélyről, nagyon messziről jönni, mintha egy másik világból jöttem volna, és utána pokolian fájt a pocakom. Kaptam fájdalomcsillapítót, akkor jobb lett, aludtam tovább. Hogy felébredsz-e utána? Hát persze!

Fiti: Ezt a receptet nem egy "Természetgyógyászat" vagy hasonló című könyvben olvastad, amiben azt írja az író, hogy csak biozöldségen meg desztillált vízen kéne élnünk és MINDEN baromira veszélyes? Komolyan mondom, megijedtem attól a könyvtől...

Az epekőoldásban biztos van valami, de mi van ha később új kövek keletkeznek?

Én félek, hogy ha most újabb köveim lennének, azt hogyan vennék ki? De remélem nem fognak...

fiti8 Creative Commons License 2004.11.10 0 0 24
Nem nevet ki senki, én is félnék. Úgy gondolom, amíg van lehetőség természetes módszerekre, nem kellen mindjárt szabdalni. Ráadásul az epehólyag elvesztése súlyos teher a szervezetnek. Édesanyámnak kb 30 éve szedték ki, tudom, mennyit szenved miatta. Ezért is tisztítok másképpen, amíg nem késő.
De mindjárt megkérdezem szakértőtől, mi a véleménye. Ti is segíthettek: www.nlc.hu-n vannak szakértők, akik válaszolnal emilben is.
Az URSO FALK-nak mi a lényege, kémiai hatóanyag? Gondolom az.
Előzmény: attila7575 (23)
attila7575 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 23

Az elhajtásos módszerről, amit lentebb írtál, nekem is egy hete adtak receptet, ami pontosan az, amit lentebb leírtál. Én is a nagy kövem miatt (18 mm) félek kipróbálni a módszert.

Viszont. Ma voltam gyógyszertárban, ahol rákézdeztem, és megerősítették, hogy van gyógyszer, ami oldja az epekövet. És akkor meg lehet úszni a műtétet. Az a neve, hogy URSO FALK, 100db-os. Egy ilyen doboz 7000 és 8000 ft között van. Ne nevessetek ki, de én félek az altatástól. Pontosabban nem attól, hanem hogy felébredek-e utána. A műtéttől magától nem. De az altatástól tartok. Szerintetek? Mi a véleményetek erről az oldásról?

fiti8 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 22
Májtisztítás: 10 dkg magnézium-szulfát (keserűsó, de vigyázni kell, mert a gyógyszertárban gyakran adnak helyette nátriumsót, de ezt kell kérni. ) 4 felé osztva. Reggelit lehet enni, ebédet már ne. Délután 2-kor kell meginni az első adagot, 3 dl vízben feloldva. 4, kor a másikat, majd hatkor és 8-kor a harmadikat, negyediket. Ez alaposan átmossa a bélrendszert, de erős hasmenés a hatása. (aki nem bírja, inkább hosszútávú megoldást válasszon,)
Este 10-kor 2 db frissen csavart grapefruit szűrt levét kell összekeverni 1,5 dl olívaolajjal, majd jól összerázni. Ez kegyetlen rossz, de lehetőleg 4-5 percen belül le kell önteni. Majd háton fekve, lehetőleg nem mozogva tölteni pár órát. Nehéz lesz az éjszaka, mert liftezik az anyag. Másnap gyengeség. Termgyógyászok szerint az epekő (ha nem túl nagy) nem akadhat el, mert az epevezeték teljesen kitágul. Másnap távozik az epekő is, ami szemmel látható lesz. (én már próbáltam).
De mindenképpen érdemes konzultálni orvossal is, nincs e nagyobb méretű epekő gyanu.
Előzmény: DittyCat (21)
DittyCat Creative Commons License 2004.11.09 0 0 21

Szia!

Igen, hallottam erről, de mégis féltem két okból is megcsinálni. 1: Ha elakad a kő mégis, akkor baj van. Nekem akkora volt az egyik kövem mint egy fürjtojás (2,5 cm-es). 2: Ha beteg az epehólyag, hiába hajtod ki esetleg sikeresen a köveket, keletkeznek újak.

De valakinek ez biztosan nagyon jó alternatívát jelent, ha tudod a receptjét, akár meg is írhatnád, én már ugyan túl vagyok a műtéten, de valakinek biztosan jó lenne.

Előzmény: fiti8 (20)
fiti8 Creative Commons License 2004.11.08 0 0 20
Sziasztok!

Létezik egy egynapos epekő-kihajtó kúra, műtét nélkül. A borsó nagyságú köveket érdemes lehet így eltávolítani. A nagyobbaknál a gond az lehet, hogy elzáródhat tőle az epevezeték. De a kúra lényege az is, hogy kitágítja az epevezetékeket, és a kövek a tápcsatornán keresztül távoznak.
DE!!!! Mindenképp kell konzultálni orvossal, hogy mi a véleménye, nem tudom gyulladásnál mi újság. Bár az orvosok inkább gyorsan szabdalnak.
Amiért mindenképpen jobb, mint a műtét, hogy megmarad az epehólyag.

Jobbulást mindenkinek
Előzmény: attila7575 (18)
DittyCat Creative Commons License 2004.11.08 0 0 19

Jujjj, ez borzasztó lehetett szegény néninek, egészen elborzadtam...

Minden amellett szól, hogy gyorsan menj műtétre...

Viszont vigyázz az antibiotikumokkal. Abból csak meghatározott mennyiséget lehet szedni, ha többet szedsz, akkor a kórokozók ellenállóbbá válnak, legközelebb nem hat az antibiotikum. Én különben is csak annyit szednék belőle amennyit nagyon muszáj, hiszen a jó sejteket is pusztítja, már a neve is azt jelenti: életellenes...

Menj dokihoz, kérdezd meg mikor tud műteni. Ha van kérdésed a műtéttel kapcsolatban, csak írj, szívesen válaszolok. Remélem átvészeled könnyen...

Előzmény: attila7575 (18)
attila7575 Creative Commons License 2004.11.08 0 0 18

Köszönöm szépen a választ. Én bízom az orvosokban, az a véleményem, hogy ők a szakemberek ezekben a kérdésekben, biztosan igazuk van. Remélem, tudja hogy miért mondta, hogy nem ír fel további gyógyszert, de bevallom hogy mióta a saját szakállamra szedem a Semicillint újra elkezdtem gyógyulni.

Örülök neki, hogy írtad hogy a gyulladás összenövést eredményezhet, így ugyanis egyre kevésbé fogok arrafelé hajlani, hogy nem is olyan fontos, nem érdemes megcsináltatni, satöbbi (mert erre egyébként hajlamos lennék - ha már elmúlt a baj, nem is foglalkoznék vele). Így viszont igen.

Jaj, a hasnyálmirigy gyulladás. Leírom ezt az esetet, mert tanulságos. Pont a klinikán voltam vizsgálaton, ült mellettem egy hölgy. Úgy járt szegény, hogy az egyik epeköve elzáródást okozott az epevezetéknek azon a részén, ami a hasnyálmiriggyel közös, és hasnyálmirigy gyulladása lett. Amellett, hogy ez életveszélyes, ráadásul a lábadozás is elég szenvedésekkel teli. Egy cső van levezetne az ember gyomráig (állandóan), egy vékony cső, és csak azon keresztül juthat táplálék és folyadék a szervezetbe. Szegény hölgy úgy járt, hogy eldugult neki a vezeték előtte való nap, és reggel ment a klinikára, ahol azt mondták neki, hogy csak délután tudják kicserélni. Ergo 24 óra víz és étel nélkül. De azt mondta, hogy a hasnyálmirigy gyulladásával járó fájdalom, az borzasztó, amit az orvosok is mondtak. Szóval mindenkinek, aki a köveivel hezitál, ezt jó figyelembe venni.

DittyCat Creative Commons License 2004.11.08 0 0 17

Szia Attila!

A szúrás nem tudom, hogy mitől lehet, de engem fél éve műtöttek, és ha gyorsabban lépkedek (pl. villamos után) akkor bizony nekem is pont ott szúr, ahol az epehólyagom volt. Én arra gondolok, hogy rossz helyen lehet a köved és azt érzed, de ez nem biztos...

Mindenképpen műttesd meg, beszélj dokival, ha már gyulladásod is volt akkor már nem lehet elsunnyogni, de azt tudnod kell, ahogy Anyukádnál is gond volt, hogy ha begyullad, akkor a hasnyálmirigy-gyulladás veszélye miatt problémásabb a műtét. És minden gyulladásnál összenövések keletkeznek, amelyek a laparoszkópos műtétet kizárhatják.

Én csodálkozom, hogy nem kaptál több gyulladáscsökkentőt, bízzunk benne, hogy tudta a doki, hogy miért.

Kérdezd meg a dokit, javasol-e Cholagolt, az jó szokott lenni gyulladásnál is. De lehet, hogy csak hergelné  az epédet, nem tudom... nekem jó volt.

Szerintem jobb az epegörcsöktől meg a puffadásoktól megszabadulni. A műtét nem vészes, kibírható, és utána egy-két héttel már tök jól leszel!

Én most már mindent tudok enni, semmi problémám nincs, kicsit erősebb az éhségérzetem (Tvonitu írta, hogy a higítatlan epesav miatt, de nem vészes), de tényleg sokkal jobban érzem magam.

Remélem te is jobban leszel, tájékoztass majd, nagyon drukkolok neked.

Mielőbbi jobbulást kívánok!

 

Előzmény: attila7575 (16)
attila7575 Creative Commons License 2004.11.07 0 0 16

Sziasztok!

 

Nagyon örülök neki, hogy megtaláltam ezt a társalgást, mert így remélem, hogy választ kapok néhány olyan kérdésre, ami foglalkoztat.

 

A helyzet a következő. 29 éves vagyok, epegörcseim kb 13-15 éves korom óta vannak (15 körül már biztosan). Ultrahanggal kimutatott epekövem körülbelül 3-4 éve (akkor lettem egyszer nagyon rosszul, előtte inkább amolyan "light"-os görcseim lehettek, ahogy a ti betegségetekről olvastam, ahhoz képest - én nem fetrengtem a földön, csak elég rosszul voltam epegörcskor). Visszaemlékezve 2000/2001 szilveszterén lettem nagyon rosszul (mielőtt azonosítanánk a szilveszterrel, leírom hogy otthon ültem és tanultam az egyik legnehezebb vizsgámra), injekciót is kaptam görcsoldás képpen. A családunkban az epekő "régi jó hagyomány", egész biztosan a dédanyámtól kezdve van. A nagyapám 85 éves elmúlt, epeköves, nem vették ki neki, és ettől egészen jól tud enni szinte bármit (szerencsés). Időnként nem jól van vele, de olyankor egy rózsaszín port szed (legalább 30 éves recept alapján, valami régi orvosa írta fel neki). Édesanyámat műtötték már epekővel, a műtő orvosa szerint nagyon kicsi esélye volt, hogy túléli, ugyanis epegyulladása volt és rettenetesen beteg lett tőle. Akkor a lyukműtéses módszert még nem ismerték, elég nagy vágással vették ki.

 

Nos nekem is sokáig mondogatta édesanyám, hogy előbb-utóbb érdemes lenne kivetetni, én úgy voltam vele, hogy "majd". Az a baj, hogy 4 héttel ezelőtt volt egy epegörcsöm, ami nem nagyon akart a "szokásos" módon pár óra alatt elmúlni, de másnapra jobban lettem (sült kolbászt ettem párolt káposztával). Másnap, mivel már jobban lettem, lasagnát. Na ezt nem kellett volna... 4 nappal később olyan epegörcsöm volt, ami közelíti a ti leírásotokat, hát mit mondjak brutál. Bevettem egy Cataflam-ot fájdalomcsillapítónak hogy el tudjak aludni (meg az összes más gyógyszert amire azt gondoltam hogy használ - Halidor, Bilagit). A fájdalomcsillapító miatt el bírtam aludni, de reggel még mindig elég rosszul voltam, irány az orvos.

 

Na nem akarom túlzottan hosszúra nyújtani, az a lényeg hogy epegyulladásom lett. Elküldtek - remélem jól írom - gasztroenterológushoz is, ugyanazt mondta. Ez volt 3 hete. 2 hetet itthon feküdtem, a második hét végére egészen jobban lettem. Mentem dolgozni. Szerencsére csak 4 napos volt a hét, mert munka közben délutánra már nem voltam jól. Péntekre ez is egészen normalizálódott, végül is javulgatok. A gyulladásra kaptam egy Cefzil nevű gyulladásgátlót, amit itthon fekvésem 2 hete alatt az első 5 nap szedtem be az utasítás szerint. Az orvos nem írt fel további gyulladáscsökkentőt, azt mondta hogy kamillateázzak és el fog múlni.

 

A probléma a következő. Az epémmel, már úgy gondolom egészen kezdek gyógyulni, de. Amikor levegőt veszek, főleg ha mélyet sóhajtok, akkor a jobb oldalon, a legalsó bordám alatt eléggé szúr. Ez már az itthon fekvős időszakban, vagyis 2-2,5 hete keletkezett. Néha egy kicsit javul, de mindig csak egy kicsit. Persze diétázok ahogy az orvos mondta. Reggel mindig kevésbé szúr, este mindig jobban. Mindig csak akkor, ha levegőt veszek, és testtartástól nagyon függ, hogy mennyire. Állva szinte egyáltalán nem, hanyatt fekve nagyon.

 

Ez már egy kicsit aggaszt. Szerintetek ez normális? Már olyan értelemben, hogy egy epegyulladás normális lehet? Ha ez ettől van, akkor kb mennyi ideig fog tartani?

 

Amikor jártam az orvosokat, akkor azt mondták, hogy legalább 3 hétig a gyulladás miatt szó sem lehet a műtétről, de aztán ne nagyon várjak vele, mert újból begyulladhat. Ebből a három hétből még kettő van hátra. Addig lehet, hogy marad ez a szúrás? A fájdalom helyének, intenzitásának, jelentkezésének, egyáltalán az egész természetének semmi köze nincs a "szokásos" epegörcshöz, de amennyire tudom, hogy hol van az epe, abból az irányból érkezik.

 

Mi a véleményetek? Elnézést ha hosszú volt, és megköszönöm mindenkinek aki szán rá néhány percet hogy foglalkozzon a problémámmal.

tvonitu Creative Commons License 2004.10.13 0 0 15

Végül is, az epesavak csak az üres belekre hatnak károsan, mert étel hiányában irritálja a bél falát és pusztítja a hasznos baktériumokat. Amikor megvan az epehólyag, az csak mindig a szükséges mennyiséget nyomja a bélbe, a mi esetünkben pedig folyamatosan csordogál... Gondolom, azért vagyunk "kívánósabbak". Nullás vrcs.-ú vagyok.

 

Ja, és hát a joghurt tényleg finomabb, mint a Protexin :) 

 

Megnyugtatásul, nagymamám 40 évig, 83 éves koráig élt epehólyag nélkül és nem azzal kapcsolatos betegségben halt meg. Mondjuk, lekötötte az epéjét rendesen, mert szeretett enni...  

Előzmény: DittyCat (14)
DittyCat Creative Commons License 2004.10.13 0 0 14

Szia Tvonitu!

Egy picit megijedtem, de most már nem tudom visszacsinálni... Ebből kell a legtöbbet kihoznom. Őszíntén szólva a havi 3600 Ft-ot sokallom a Protexinre. Hogy van pofájuk ennyit elkérni? Remélem dokinénim valami olcsóbbat fel tud írni. Bár az erőnlét javulása nagyon rám férne, egész nap csak úszom az árral, szinte úgy kelek fel reggel 8 órai alvás után, mintha 5 percet aludtam volna... De a májvédő teán úgyis gondolkodtam, mindenképp több figyelmet fogok erre fordítani, köszönöm.

Egyébként én is úgy voltam, hogy folyamatosan fogyókúráztam (szűztea, különböző "csodaszerek") de nem sok sikerrel, aztán egy hasonló "nemevéses" időszak következett (egy hónapon belül elhagyott a pasim, kirúgtak a munkahelyemről és meghalt Anyukám), ekkor fogytam 15 kilót. Pont mint te!

Szerintem akkor már megvolt a kövem, mert utólag beazonosítottam epegörcsöt, amiről akkor még nem tudtam, hogy az. Előtte refluxszal is kezeltek, azt hittem az volt megint. De nem... egy éjjeli görcs után derült ki, hogy kavics. Akkor még egy évig húztam a műtétet de tovább nem lehetett.

Viszont tényleg sokkal jobban érzem most magam... leszámítva a zabálást!

Örülök, hogy Te is jobban vagy.

Továbbra is vigyázz magadra!

Azt még elárulnád, mi a vércsoportod?

Üdvözlettel: DittyCat

 

 

 

Előzmény: tvonitu (13)
tvonitu Creative Commons License 2004.10.12 0 0 13

Szia! Nem volt szándékomban megijeszteni. A jobb étvágy sajnos nálam is bekövetkezett, illetve nem vagyok most sem nagyevő, de nem tudok úgy koplalni, mint azelőtt. Soha nem játszott központi szerepet az életemben az evés, ha kihagytam egy étkezést, az éhségérzet elmúlt és kész. De most, ha egy kicsit is éhes leszek, szinte szédülök, és annyira mardos, hogy gyorsan be kell kapjak valamit. Az epekövet én a válással kapcsolatos - egyidejűleg a mnk.helyem is csődbe ment - stressznek és az akkori hirtelen fogyásnak - legalább 15 kiló mínusz cirka 2 hónap alatt -  köszönhetem. Nem ettem, epepangás következtében az epe besűrűsödött, kicsapódott és apró kövek elzárták az epevezetéket, sárgaság, műtét stb. Egyébként jól vagyok, az első év nehéz volt, nem éreztem jól magam, mert a májam károsodott, kötőszöveti felhalmozódás, mint az alkoholistáknál (soha nem szeszeltem) stb. Most minden ok., mindent ehetek. Nem hízok, tartom a súlyom, bár 5 kilót le kéne azért adni. Tehát FIGYELEM, akinek még megvan az epéje! Hirtelen fogyókúra veszélyes!! Orvosi könyvben olvastam, sajna már a műtét után.

 

A joghurtban lévő hasznos baktériumok egy része a gyomorban a savtól elpusztul, ezért hasznosabb a kapszula - amiről írtam -, mert az csak a bélben nyílik fel és ott hasznosul. A Protexin kapszula most új tagokkal bővül, van gyerekeknek kifejlesztett, fokhagyma hatóanyaggal bővített stb. Új neveket is kaptak Protexin Vitality (4-10 éves gyerekeknek), Protexin Protect (fokhagymás), Protexin Balance (általános), Protexin Restore (hasmenéses gyerekek). A kereskedelemben lehet, hogy még az újak nem jelentek meg és csak a régi nevén - Protexin Natural Care - kapható. Ára 3600 körül, 60 kapszula, napi 2, főétkezés után. Hasmenést nem okoz, nem kell hozzászoktatni a beleket. Nálam az erőnlétem hirtelen javulását tapasztaltam. Jobb a felszívódás, ezek az ún. barátságos baktériumok önmaguk is termelnek B-vitaminokat. Most már nem mindig szedek kettőt, van, hogy kihagyom, vagy egyet-egyet bedobok, vagy kettőt. Kicsit spórolok vele.

 

Ajánlom még, hogy igyatok Naturlandos Májvédő és detoxikáló teát, 9 féle gyógynövényből van, filteres és jőízű. A teát kihűlésig áztatni kell. Nagyon jónak tartom. Ára 600 valahány forint. Puszi és minden jót!   

Előzmény: DittyCat (12)
DittyCat Creative Commons License 2004.10.12 0 0 12

Kedves Tvonitu!

Ezzel a bélkárosítás-dologgal jól megijeszettél. A-s vércsoportú lévén fogékony vagyok az emésztőszervi betegségekre (a rákokra is), ezért már 2 éve nem eszem disznóhúst sem. Viszont... a műtét (március) óta híztam vagy 5 kilót, mivel szinte folyamatosan eszem. Talán pont ezért? Mintha tudtam volna... Hiszen ha folyamatosan eszem, akkor folyamatosan használódik az epe is... :-)

Te mégiscsak régen túl vagy ezen az egészen. Hogy érzed magad? Mi a jó és a rossz oldala annak, hogy nincs epehólyagod?

Én sokkal jobban érzem magam (az állandó epegörcs meg puffadás már nem volt állapot), komolyan!

Mindenesetre komolyan több joghurtot fogok enni ezentúl, köszönöm!!!

Köszi, hogy írtál!

Előzmény: tvonitu (11)
tvonitu Creative Commons License 2004.10.12 0 0 11

Sziasztok! Nekem is laporoszkópos volt, már hat éve. Akinek görcsei vannak, figyelje magát, mert ha elzáródik az epevezeték, sárgaság lép fel. Tünetei: sárgás arcbőr, szemfehérje. Ilyenkor a máj az epét a vérbe diffundálja, mert nem tud a vezetéken a bélbe jutni. A széklet fehéres színű lesz. Ekkor már sürgős a műtét, mert a máj károsodik és ez az egész életre negatív hatással lehet. Akinek rendszeresen visszatérőek a görcsök, annak is lépni kell, mert hosszabb távon helyi gyulladás és rosszindulatú daganat is kifejlődhet.

 

A műtét az epehólyag eltávolításával jár, ami azt jelenti, hogy a máj által termelt napi kb. 1 liter epe - gyűjtótartály nem lévén - folyamatosan csordogál a bélrendszerbe. Mivel az erős, tömény epesavak kevés táplálék vagy ennek teljes hiánya esetén az üres belekben a bélflórát károsítják, törekedni kell a bélflóra karbantartásáról, mert bélrák is kialakulhat emiatt. Savanyú tejtermékek fogyasztásával - kefír, joghurt -, ill. gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban kapható a Protexin Natural Care nevű kapszulás készítmény, a bél számára szükséges összes baktérium megtalálható benne. Ez nem gyógyszer, egészséges embereknek is ajánlott a szedése. Akinek hasmenése van időnként, annak étkezés után egy kocka Tibi étcsokit ajánlok.   

DittyCat Creative Commons License 2004.10.07 0 0 10

Igazából ami veszélyes ilyen téren, az a tej, a tejföl, a teszín, a tejszínhab... A fagyik, a joghurtok és a sajtok nem bizonyultak veszélyesnek, és most, fél évvel a műtét után már nem is olyan futós a dolog. De én a műtét előtt is érzékenyebb voltam a tejtermékekre, de ha te nem, akkor nem biztos, hogy lennének ilyen gondjaid.

 

Előzmény: Flacika (9)
Flacika Creative Commons License 2004.10.07 0 0 9
Háááááát, nem tudom... Ami a tejtermékeket illeti, az nekem rossz lenne, ha szaladni kellene tőle. Nagyon szeretem ugyanis a fagyit, a tejszínhabot, a sajtos dolgokat (pl. sajtos roló, camembert, pálpusztai, sajtpuding, stb.). No majd meglátjuk!
Előzmény: DittyCat (8)
DittyCat Creative Commons License 2004.10.07 0 1 8

Hát igen, az anyagi vonzata sem mindegy az epegyógyszernek, és az is igaz, hogy a Cholagol verhetetlen!

Az biztos, hogy epeműtétnél csak akkor vágnak nagyot ha útközben kiderül, hogy nem megy laparoszkóppal. Erről egy papírt is alá kell írnod előtte. De ez nagyon ritkán fordul elő.

Ha megműtteted, búcsút mondhatsz minden görcsnek meg rosszullétnek. Viszont egyedül a tejtermékekre vagyok érzékenyebb a műtét óta: rohannom kell a wc-re tőlük... De ez elhanyagolható...

Nagyon drukkolok neked, szerintem ne habozz megműttetni. Én mindenkit erre buzdítok, mert tényleg SOKKAL jooban érzem azóta magamat. Persze, amíg nem görcsölsz be, addig halogathatod, csak akkor már nem biztos,  hogy meg tudják csinálni laparoszkóppal.

Mindenképp írd majd meg, hogy döntöttél!

Jobbulást!

Előzmény: Flacika (7)
Flacika Creative Commons License 2004.10.06 0 0 7

A Rowacholt is ismerem. Másfél éve egy vállalati kihelyezett tréningen a Rowachol ellenére lettem rosszul (teltség, hányigner, étel- és italundor). Igaz, meg volt alapozva a puffasztó kajákkal, meg a tejfölös lángossal... Ráadásul napi 3x1 rowachol is havi 2000 Ft, a Cholagol meg olcsóbb... Éljen a TB támogatási rendszer!  :(

 

A sérvműtétnél meg állítólag azért kell ekkorát - na jó, lehet, hogy csak 18 cm volt - vágni, mert a dolgokat el is kell "rendezni" odabent, nem elég a lyukat bestoppolni. Előtte persze én is azt hittem, hogy max. akkorát vágnak, mint az epekőnél leírtad, azaz 2-3 cm-t. Ezért aztán nem értettem, miért fáj olyan éktelenül, amikor felébredtem az altatásból...

Előzmény: DittyCat (6)
DittyCat Creative Commons License 2004.10.06 0 0 6

Próbálhatod a Cholagol helyett  a Rovachol kapszulát, ez lényegében ugyanaz, csak a szag meg az íz hiányzik :-) !

20 centis vágások...??? Te jó ég! Ez azért nem semmi!

Epeműtétnél (ha nincs kizáró oka) laparoszkóppal műtenek. 4 db kis vágás van. Egy a köldökben, egy jobboldalt alul a csípő felett, egy kicsit feljebb, és egy a két mell között. Ez a legnagyobb, mert itt veszik ki a követ. Nekem kb. 2 cm-es a legnagyobb vágás. Amikor a műtétből felébredtem, elsőnek megnéztem a hasam, hogy biztos nem nagyot vágtak??? De nem... Az alatatás meg a fájdalom nem jó dolog, de nem kibírhatatlan. A műtét után egy héttel már virgonc lehetsz, pár hét múlva pedig már akár be is zabálhatsz! Én drukkolok neked!

Előzmény: Flacika (5)
Flacika Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5
Köszi. A Cholagolt szedem, de az asszonyt nagyon zavarja a "szaga"... 8 éve operáltak kétoldali sérvvel, akkor az altatás után rettenetesen fájt a hasam, nem értettem, miért. Akkor jöttem rá, mikor kiszedtéka varratokat, hogy 20 cm-es vágásokat csináltak. Elég szar érzés volt.
Előzmény: DittyCat (4)
DittyCat Creative Commons License 2004.10.05 0 0 4

Szia!

Az epegörcs a fájdalomskálán majdnem legfelül helyezkedik el. Szerencsés vagy, hogy neked még nem volt ilyen. De minden pillanatban kiteszed magad ennek, amíg nem szabadulsz meg a kavicsoktól...

Nekem az émelygés már szinte állandósult, amikor egyszercsak rávettem magam a műtétre.

A műtét nem kibírhatatlan. Ha akarod, megírom, hogy megy. Az a legrosszabb benne, amikor felébredsz a műtétből, fáj a hasad, és kómás vagy, de utána pár héttel a közérzeted és az életminőséged is sokat javul. 4 pici heg marad utána...

Szerintem műttesd meg. De amíg nem fáj, addig halogathatod, csak vigyázz, nehogy begörcsölj. Dokidat kérdezd meg epehajtó teáról vagy Cholagolról!

Ha kérdésed van, írj!

Előzmény: Flacika (3)
Flacika Creative Commons License 2004.09.30 0 0 3

Sziasztok!

 

Nekem van 2 jól fejlett kavicsom (kb. 18 mm-esek). Görcsöt nem okoz, de néha evés után eltelek, émelygek. Nem sima kajálásra kell gondolni, akkor általában nincs gondom. Olyankor jön elő, ha nehezet vagy sokat eszem. Ajánlották már a kivételt, de még nem döntöttem véglegesen.

 

Vélemény?

DittyCat Creative Commons License 2004.09.30 0 0 2
Ha valakinek tanácsra lenne szüksége, írjon bátran! Tuti választ kap!
DittyCat Creative Commons License 2004.09.30 0 0 1

Szia Nika! Jaj de örülök Neked (végre írt valaki a topikomba:-D ) !

Én is pont így vagyok vele, hogy mennyire jó, hogy nem úgy kell élnem, hogy Damoklész kardjaként függ a fejem fölött egy újabb görcs lehetősége...

Te a fürdőben fetrengtél? Jujjj... Én a konyhai ülőgarnitúrán (nem bírtam magam a szobáig vonszolni), és törökül ordítottam. Nem is tudok törökül... :-)

Na és végre eheted a rakott kelt is, ugye?

Holnap talizunk! (a képeknél)

 

 

Előzmény: nika40 (0)
nika40 Creative Commons License 2004.09.29 0 0 0

Kedves DittyCat!

 

csak megérkeztem ide is:-)))De még élek sőt a műtét óta 1000x jobb a közérzetem és végre nem kell rettegnem attól hogy jön -é az a fránya görcs és megint hempereghetek a fürdő kövezeten!

 

 

Előzmény: DittyCat (-)
DittyCat Creative Commons License 2004.09.21 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Miután több évig kínoztak a kis kavicsok, 25 évesen laparoszkópos úton eltávolították az epehólyagomat. Azelőtt volt pár epegörcsöm (pokoli...), és állandóan fájt és puffadt a hasam. A műtét nem volt vészes, ki lehetett bírni, utána még fájdogált, de most, fél évvel a műtét után... mit mondjak? Istenien érzem magam! Csak a tejtermékeket nem bírom, de azokat régen sem szerettem.

Jó lenne ha nem csak megoszthatnánk a tapasztalatainkat, hanem tanácsot tudnánk adni azoknak, akik éppen a műtétre készülnek, vagy diétás tanácsokat kérnek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!