Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Jogos, jobban megnézve a torony tényleg nem stimmel. Akkor talán valamelyik licencgyártású változat? Talán valamelyik Kínai Type-59 vagy Type-69 alváltozat?
Kíváncsi lennék, hogy melyik szerintetek T-55-ös és melyik T-54-es???
Elméletileg mind T-55-ös.
Figyelemmel legyetek a cső kompenzátorra és a géppuskás kupolájára (hegesztett vagy csavaros) Elméletileg ismerősöm által ez a két szempont, ami alapján meg lehet különböztetni a két modelt.
Tudomásom szerint a Tamiya készlete dobozból is szép makettet eredményez. Bár az alapkészlet drágább, mint a Szkif, de a szükséges kiegészítőkkel már jóval többet költöttem, mintha megveszem a japán kitet. De, most már ez van. "Amink van azt alkalmazzuk." :o)))
"Magyar T-54-esekről sajna nekem sincs képem, T-54M-eket láttam anno Verpeléten, de az akkori viszonyok között nem lehetett fotózni. T-55-ösökről tudok pár képet prezentálni, közeli részleteket is."
A Bolyai hátsó udvarában van egy T-54-es. (Láttam az ismertető felitratot:)) ) Ezt egy ott szolgáló BTR-sofőr is megerősitette.
Örülök, hogy akadt egy újabb jómunkásember, aki magyar T-55 makettet tervez építeni. Én is tervezem és jó másfél éve gyűjtöm a hozzávalókat. 1:35-ben a Tamiya és a Szkif készlete a leginkább elterjedt, ill. beszerezhető. Nekem a Szkif T-55A van meg. Nem nagy öröm. :o( Eddig a következőket vettem meg hozzá: Eduard maratás (külső), kapható a belső tér is, de azt nem vettem meg; Friul szemenkénti fém lánctalp (ezeket a Replicában vettem). A Sas-ban vettem hozzá egy szintén Friul gyártmányú légvédelmi géppuskát. Tervezem még, hogy normális görgősort szerzek hozzá, a gyári fröccsöntöttnek szinte szögletes profilúak a küllői, és jó lenne egy fém lövegcső. A Szkif gyártmány egy teljesen késői, modernizált példányt jelenít meg (sajnos) lézertávmérővel és magasított töltőkezelői kupolával. Így aztán nem lesz könnyű magyar változattá "operálni". Emellett lehagyták a löveg védőhuzatát a toronynál, stb.
Ha van módod választani, erősen javaslom, hogy a Tamiya készletét építsd meg! Ahhoz még nem tudok fotomaratásról, de minden bizonnyal ezerszer korrektebb, mint a Szkif gyártmánya. Látni ugyan nem láttam, de a Pro Modellben azt írta egy kartárs, hogy korai orosz gyártású példány építhető meg belőle.
Ami a festési utasítást illeti: nekem be van ígérve egy barátom által egy korabeli MN-ben érvényes festési utasítás, de még nem kaptam meg. Legjobb tudomásom szerint ezek az eszközök egyszínű tábori zöldek voltak, tehát túl sok variáció nincs.
Magyar T-54-esekről sajna nekem sincs képem, T-54M-eket láttam anno Verpeléten, de az akkori viszonyok között nem lehetett fotózni. T-55-ösökről tudok pár képet prezentálni, közeli részleteket is.
ftonyo
Sikerült összeszednem az anyagot a Turán önjárólöveg változatáról. Persze ma reggel megtaláltam a neten is!!!!!! Nézzétek meg a http://www.haditechnika.hu/ oldalait. Főként az archívumban érdemes körülnézni. Az 1995/4-es szám foglalkozik ezekkel a gépekkel. Azért berakom ide a képeket.
Itt is szeretnék gratulálni a haditechnika szerkesztőségének sokévtizedes munkájához. Nagyon sok hasznos információt közöltek már eddig a sok év alatt, s remélem egyhamar nem is akarják abba hagyni ezt a munkát.
Szia dArtois.
Azt tuti, hogy otthon nekem is megvan az a Haditechnika, csak még nem vettem elő. Igazat megvalva engem az a Hetzer izgat nagyon, amelyiknek a fotója a Magyar Királyi Honvédség Fegyverzete című könyvben szerepel, ugyanis azon '42-es magyar hadijel van. Igaz csak azt az egyetlen fotót ismerem én is magyar hadijellel ellátott Hetzer-ről (sajnos). Azt próbálom megtudni, hogy annak a gépnek milyen lehetett a festése. De azért köszönöm a szivességed. Többieknek!!! Ha este a lányom hagy létezni, akkor holnapra felrakom ide a Turán csehek álltal önjárólövegesített változatának a rajzát.
Ramtiger
Hello ramtiger!
Ahogy en emlekszem egy haditechinakban kozolt cikkre, ott azt irtak, hogy a nemetektol kapott Hetzerek nemhogy nemet terepmintasak voltak, hanem meg nemet felsegjel is volt rajtuk, ha sikerul kikeresem azt a cikket.
Udv,
Miklos
tiger205
- feladom. a szöveget nem engedi formázni, a csatolt képet nem rakja hozzá. totál idióta ez a dög. ha gondolod elküldöm magánban. Persze csak ha érdekel.
Ramtiger
Tiger205!
Szerinted lehetséges, hogy a magyaroknak átadott Hetzer-ek is gyárilag lettek terepmintásra festve? A kérdés alapját egy fotó képezi. Mellékelem azt is.
Ramtiger
Szia Ftonyo!
Nekem van két rajzom a Turán-ból épített önjárólövegről. Még a haditechnikában tették közkinccsé hajdanában. Ott tették közkinccsé a feltehetőleg rakétavetős Turánt és a Szálasi röppentyűvel felszerelt Nimród-okat is.
Ramtiger
Hiteles források szereint a franciák 1950-ig üzemeltették a Párducot. Szvsz a képen látható daru az után készülHETETT, mert 1961-ben Munsterba még egy ép Panthert adtak át.
A kassai darus Turánról nem tudok.
De!
A csehek által önjáró löveggé átépitett Zrinyikről/Turánokról van vkinek anyaga?? Mert még a cseh makettezők sem nagyon hallottak róla.
Talán az Ota Holub könyvben benne van, de azt nem akarják vhogy kies hazánkba béhozni. Pedig már két éve üldözöm a "csehes" importőrt... :(((
Tiger205!!!!!!
Már második napja van egy olyan érzésem, hogy valamit elfelejtettem. No végre beugrótt - illllllllllyyyyyy de bunkó voltam, még csak meg sem köszöntem a képeket. KÖSZÖNÖM - KÖSZÖNÖM - KÖSZÖNÖM. Elnézést, de annyira belekesedtem a képeken, ill. annyira belemerültem a T plusz három karakteres Hetzer-ek fotóinak a keresgélésébe, hogy teljesen elfeledkeztem az alapvető illemről. Hú de ég a pofám!!!! De nagy "izgalmat" hoztál az életembe, az tuti. (Ha esetleg viccelődni kívánna valaki a szexuális életemmel kapcsolatban, az kétszer fontolja meg, mielőtt billentyűt ragadna) Mégegyszer bocsi.
Ramtiger :-))))
Sajna barátnőm barátnőjének nagyapja 1 éve halt meg, róla lemaradtam. Ő Messer 110-es szerelő volt. Az unokája esküvőjén beszélgettünk a témáról, de a diktafonra már nem jutott idő. Aszonta, hogy utálja a románokat, mert avval a géppel támadták a repterüket, amit ő szerelt meg pár nappal előtte.. Ebből tán ki lehet okumlálni, hogy hol lehetett. Egyébként elég ritka neve volt: "Erberling"-nek hívták, ha valaki állománytáblákkal rendelkezik.
Barátnőm apja viszont "páncélrémmel" dolgozott 16 évesen. Élesben nem vetették be, de azért németországig elvitték és ott kapitulált az egész (levente?) egység egy fekete amerikai tisztnek.
Nagyapám partizán volt, de erről már írtam régebben.
Az utóbbi két történetet fel fogom dolgozni és felrakom a netre, mert mindkettő elég érdekes, csak időm lenne rá..
Kend jobban ért a számítógépekhez, mint én, lehet, hogy hülyeség, amit írok... Nekem az a gyanúm, hogy az adott számítógép konfigurációjától is függ, hogy mit csinál meg a szerkesztő, s mit nem. Pl. a Win'95-ös gépen nem tudtam képet beszúrni, ezen a céges gépen (Millenium) nem tudom a betű színét választani, otthon az XP-vel ezek simán mennek. Szóval, "nézze, mittudomén no".