Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Az enyém kis műanyag házas sima bevont elektródás trafó volt.
Németbe anno a gyárakba a TMK-sok hurcolászták kisebb hegesztési feladatokhoz,ezt is onnan hozták be.. Mondom,én nagyon szeretem az enyémet,12kg körül van.
Íme,ugyanez,csak az enyém a 105amperos volt ez meg a 130-as!
Ez tényleg leadja ami rá van írva:)) És nagyon jó és könnyű vele hegeszteni,anno összevetettem egy 100-as Hetrával,ami kb ua.a kategória,nem azért mondom de a Hetrát kenterbe verte,míg a Hetra nagyon meg se mukkantotta a 3,2-es elektródát,ez vígan vitte!
Énis pont így vagyok a CO-val,nagy palackom van,de már nem cserélik kisebbre sehol:(
Nekem is elég lenne a 10kg-os rakéta vagy törpe palack...Még van kovácsvizsgája a palacknak,énis eladom,aztán veszek belőle kisebbet! Csak a kisebb meg szinte drágább mint a nagyobb,de nekem is csak nyűg a nagy palack,pedig én kocsin tartom... Ha nem fix helyen hegesztesz,akkor jobb a kicsi,mobilabb bár a 10kg-s palack is töltve 40kg!Hát még a nagy.. :))
Most egy kicsit pihentetem az aluhegesztést mert nincs időm vele foglalkozni, ráadásul az argonom is elfogyott. Hamarosan kénytelen leszek elmenni a cseretelepre, mert már a Co-m is kifogyott. Szerencsére a Corgon még kitart, így nem maradok varrat nélkül :)
Van valakinek ötlete arra, hogy miként lehetne a nagy argon palackomat (40L) kisebbre cserélni. Itt a környékemen (Dél-Pest) senki nem akarja átváltani, nekem meg nincs szükségem ekkora palackra. Cseréljem ki, a telit adjam el és vegyek egy kicsit? A 10 literes 2 m3-es elég lenne.
Így vagy úgy de igazad lesz,szerintem.. Mindenesetre kipróbáljuk a porbeles eljárást,aztán vagy lyuk vagy fa:)))
Sőt ha még az Emagos kis porbeles sem jön be,akkor visszaküldjük és becseréljük egy inverterre,van náluk bőven választék,mert pénzt úgy tudom nem adnak vissza..
Énis trafóval kezdtem,majd váltottam egy kis inverterre,aztán azt is eladtam,és lett a kombi gépem..
Viszont én azt mondom,hogy aki jelenleg rendelkezik egy jó megbízható trafóval,a hálózata is elbírja,nem hegeszt sokat és vékony anyagokat,tehát nem akar drasztikus változást az eddigi hegesztési szokásaihoz képest,szerintem annak felesleges lecserélni a jól bevált trafóját! Szinte csak pénzkidobás lenne..
Miért is? Magamról írok véleményt... Nekem pl.a hegesztési varrataim egy fokkal mindig szebbre sikerültek a trafóval,mint az inverterrel,a trafós varrat sűrűn pikkelyezett csinosabb egyenletesebb volt,míg az inverteres nagyobb pikkelyekkel,és sokszor nem egyenletes vastagsággal-szélességgel rendelkezett! Az sem igaz hogy nem tapad le! Ha bénázol vele,ugyanúgy letapad mint a trafósé.. Sőt nekem egy kis eredeti NDK-s 105 amperes trafóm volt,azzal nem kellett kopácsolni sosem,szinte érintésre már vette az ívet,és egyből,szakadozás mentesen szépen lehetett húzni tovább.. Én nagyon szeretettem,főleg hogy mivel kis amperes volt,még a fürdőszobai konnektorból is elment,sosem verte le a biztit meg ilyenek..A 2,5 elektródával nagyon jól dolgozott,de nem okozott neki gondot a 3,2-es sem,bár azt csak kipróbáltam vele,nem kellett sosem a 3,2,mert otthoni barkács témában nekem mindig elég volt a 2-es vagy max.a 2,5-es!Súlya sem volt vészes,12-13 kg lehetett,tehát elég könnyen lehetett még mozgatni is,ráadásul abban az időben még nem aluval tekercseltek,hanem rendes vastag szigetetelt rézhuzal volt benne..
2 dolog van,amiben szerintem jobb az inverter,kisebb-könnyebb gép,és sokféle elektródával tud dolgozni!De mondom,aki csak sima vasat szerkezeti vasakat hegeszt,azt ugyanúgy meg tudja oldani egy trafóval is.... szerintem!
A kombigépet is igazából a CO miatt vettem,az MMA-t elég ritkán használom rajta,akkor is elég macerával jár(ha vinni akarom) a szétbontása majd újra összerakása a CO-záshoz! Mostmár szinte amit csak lehet CO-val csinálok!
De ha csak és kizárólag vastagabb(2-5mm) anyaggal dolgoznék,akkor lehet megmaradtam volna énis jól bevált NDK-s trafónál:))
Aztán persze lehet egy kis takarítás és beállítás segített volna a szakadozáson, de mivel idközben vettem egy kis invertetrt és azzal is sikerült egész tűrhető varratot készíteni így gyorsan eladtam a porbelest.
Ettől függetlenül jó is lehet, akár, de kizárólag hobbi célra. Legalábbis ezek a kínai gépek :)
Ha mégis a hegesztés mellett döntesz, úgy csináld, hogy ne olvadjon át a varrat és keresztben erősítésnek hegessz rá egy laposvasat. Cserénél az újat is érdemes megerősíteni és többet nem lesz ilyen hiba.
Hegesztés után a hegesztett felületnek ahová a gömb illeszkedik szabályosnak és tükör fényesnek kellene lennie. Ha ezt nem tudod tökéletesen megoldani abban az esetben a gömb és a "csésze" akadozva, súrlódva mozogna egymáson. Jóval gyorsabban kopna megszorulhatna stb. Hamarosan újra szét kellene húzni a motort és a váltót. Sok felesleges munka lenne. Én nem hegeszteném.