Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
én is ugyan ebbe a gondba vagyok jó lenne egy argon kipróbálni az AWI-t de nagy palack minek kicsi meg ha elvétve emberi áron felbukkan a világ másik vége vagy elviszik fél nap alatt
Értem, a Co-d nem tűnik rossznak,a porbelesre nem tudok mit mondani,ráadásul még azt az olasz márkát se nagyon hallottam,amit belinkeltél..
Viszont ha megtalálom még valahol,akkor belinkelem,hogy történetesen osztrák vagy német fórumon néztem,hogy egy srác porbelessel megcsinálta az egész fűtési rendszerét,vascsövekkel nyilván,meg valami hétvégi ház volt..
De szépen végig van fotózva a folyamat,az udvaron méretre szabják a csöveket,a könyököket ráhegeszti,a radiátorhoz meg a menetes csonkokat,mikor elkészült egy darabbal,akkor bejátszák az ablakon a már "készre"hegesztett csövet,beforgatják,a fal már át volt fúrva,ahol átment a cső stb..stb.. énis meglepődtem,mert a képen egyáltalán nem profi gép szerepelt hanem valami helyi barkács áruházas porbeles gép,de írta is hogy azzal csinálta,meg a varratokon is látszott hogy azzal csinálta,nem CO-val vagy lánggal stb..
Na meg kb.3 éve úgy jártam hogy ki kellett cserélnem a vegyes kazánomat,persze hogy az újnak(direkt ua.a típust vettem ami volt előtte is)kb.5 centivel feljebb volt a kimenő vízcsöve! Megemelni nem lehetett a kazánt mert akkor meg az alsó vízcső mászott el!
Nincs mit tenni bele kellett toldani az 5 centis darabot a vízcsőbe..
Vagy 5 helyen jártam,akinek legalább CO-ja volt,de "épp"senki nem ért rá... Várni meg nem nagyon lehetett mert nyakamon volt a fűtési szezon..
Meguntam az egészet,aztán nekiálltam az akkori egyetlen trafómmal,aztán megoldottam az egészet 1 óra alatt,mondjuk nem volt könnyű trafóval szivárgás mentesen hegeszteni csövet,de azóta is bírja!::))
Na,az ehhez hasonló szitukra gondolok,mikor azt mondom hogy bizony nem árt ha kertes háznál azért akad egy hegesztő,mégha barkács kategória is,meg persze az sem árt ha az ember valamennyire ért is hozzá!:))
Tudom,most sokan azt mondanák,hogy ilyen kismértékű munkákra meg kár akármilyen gépet is vennie,DE... a saját tapasztalatomat mondom,hogy igenis nyugodtan vehet!
Mert: Enni nem kér,elfér a kamrába,nem egy veszett nagy kiadás,és bizony hogy marha jól jön,mégha csak évente kétszer is veszi elő,de OTTHON van helyben,és nem kell elmennie senkihez kuncsorogni,hogy ugyan férceld már meg ezt azt amazt!
Egy: Nem mindenkinek van ismerőse aki épp rendelkezik valamilyen hegesztővel!
Kettő: Ha szakihoz visz vagy hívja ilyen piszlicsáré munka ügyben,az vagy elhajtja,vagy "jól van,dobd be a sarokba és majd megcsinálom ha lesz időm",hozzáállással nem fogja mondjuk a "124-es Merci"lakatolását abbahagyni egy ku . va talicskáért vagy kertkapuért biztosan!:))
25 volt az inverteres/bolti ár fele bontatlan csomagban
40 e ft volt a védőgázas kevés huzallal eldobható palackos reduktorral meg egy kis co2 vel a palackban, újonnan főként ha be se jön akkor kivágtam egy csomó pénzt
Na meg bírom,mikor valaki szeretne egy olcsóbb gépet venni,véleményt szeretne,és akkor jönnek a "szakik"egyből ajánlgatják neki a Stahlwerk,Jasic,Esab gépeket! Nagyon tuti gépek az biztos,de könyörgöm,aki egész évben csinál 1-2 méter varratot,annak mi a francnak kiadni egy kisebb vagyont egyből??
Persze hogy a szerencsétlennek elmegy a kedve az egésztől,mikor meglátja ezen gépek árait..:))
Pl.a haver is kb.2 éve vett ER-23-asból 1kg 2-est meg 1kg 2,5-öst,és hozzáteszem még fele megvan neki,a múltkor már én kértem belőle pár db-ot,mert nekem éppen nem volt itthon rutikos elektródám..na az ilyennek teljesen felesleges egy 80-100ezres gép!
Úgyhogy ha bejön neki a porbeles gép,nem fogja a földhöz vágni a drága huzal ára biztosan,mert 1kg min.1 évig elég neki,de szerintem még tovább is..
Arra hogy néha fölbiggyeszt egy két kapupántot,meghegeszti a lapátot-ásót,a kertkaput,vagy csinál egy hokedlit zártszelvényvől, meg tudomisén mit... na szerintem ezekre tökéletes egy huszonezres gép is...
Értem.. Énis így voltam-vagyok... Nem kuncsorgok senkinek,hanem beszerzem ami kell,aztán ha nem válik be,akkor váltok másra,szeretek a magam ura lenni:)
Most egy jóbarátom "habarodott"bele a porbelesbe,neki kértem véleményt meg tanácsot lentebb...én ebben nem tudtam neki segíteni abszolút,mivel nekem is csak az MMA-val van tapasztalatom(trafós ill.inverteres),na meg mióta megvan a kombi gépem,azóta a"CO"-ban szereztem némi tapasztalatot...
Holnap megyek a Lidl-be,veszek porbeles huzalt,először kipróbáljuk az én gépemmel,aztán ha félsiker vagy teljes siker lesz,akkor megrendeli az Emagos kis porbelest... ha meg nem jön be neki mégsem,akkor úgy tudom hogy 3 napig simán kicserélik neki egy másikra(MMA inverterre) Amúgy is 2év garit adnak rá,ami sajnos manapság már ritka,barkácsgépeknél fél max.1 év szokott lenni...
Amúgy már énis marhára kíváncsi vagyok erre a "porbeles" eljárásra...:))))
Volt a régi trafós azzal is lehetett hegeszteni de taknyolás volt a kicsi az hamar leoldott de egész jó volt/a folyamatos kikapcsolásai miatt untam meg/
Volt a porbeles trafós/ azt nagyon megutáltam 15 perc után/ aztán lett ez az inverteres kicsi nagyon jó, meg ez a trafós védőgázos is jó rossz tapasztalat miatt nem vettem újat meg későn is szólt vissza a csávó, mikor megvettem az inverterest már de azért elhoztam.
Nekem nem nyomtak jó gépet a kezembe hogy próbáld ki, így szépen vásárolgatok próbálgatok.
Pedig rokoni körbe van/ volt co2 es láng is.
Nálam a porbelesnél az volt a baj hogy a gép szar volt pedig rengeteget szemeztem vele mikor meg vettem örültem neki huhuu de jó lesz,
A védőgázasnál el volt törve egy kapcsoló cseréltem aztán a kábelgörgő volt elkopva, ez se indult túl jól aztán 15 perc alatt többet tudtam vele haladni mint a porbeles géppel, úgy hogy a megmaradt porbeles huzal volt benne gyakorlás miatt. Biztos hogy egy újabb jobb minőségű géppel nem veszi fel a versenyt de taknyolni jó.
Hát nem tudom,szerintem trafó meg trafó között is van nagy különbség,nekem is volt a kezemben olyan trafó hogy hiába kopácsoltam vele,mint a harkály nem akart ívet fogni!
Az Eisemann hozzá képest ég és föld volt,azért nyílván nem egy inverteres gyújtásával rendelkezik,de piszok könnyen begyújtja az ER-23-asokat meg a Tescoban kapható "Askaynak"elektródákat is!Szinte érintésre...
Nos én is így jártam,a jófogáson eladtam,tőlem nem messze vették meg,de közben a srác szintén vett egy noname kínai invertert,felesleges lett neki az Eisemann trafó,most elgondolkodok,lehet hogy visszaveszem tőle!:) Igazából sajnálom nagyon,mert ilyeneket már nem lehet kapni itthon,na meg egy kis szelet a múltból,mert szerintem van vagy min.30 éves és még mindig hibátlanul megy!
Én egyszer maxon 10-12db 2,5-ös ER23-as elektródát nyomattam el vele szinte megállás nélkül,olyan +25fokban,de még nem tiltott le,pedig ebben még venti sincs,csak hőkioldó!
Akkor néztem meg,még csak langyos volt a réz tekercselése,mégcsak nem is meleg!
Lehet hogy a 80-as években ez volt az akkori "inverter"a maga 12kg-ával meg a bőr vállpánttal??? ::::)))))
mit csinálok rosszul? gép aluflux 195, co gáz, óra szerint 8l-en, 18V, 3.5-es adagolás, 2mm zártszelvény.
Hegesztésnél csak akkor jó az ív, ha teljesen merőlegesen van tartva kb 1cm-re az anyagtól és húzásra jobban megy, mint tolásra (bár lehet mma miatt ez maradt meg nagyon bennem, tolásnál amúgy se látok semmit se a kis távolság miatt). Ha kicsit módosul a szög (ahogy javasolták nekem), akkor elkezd csapkodni meg fröcskölni, gondolom mert kicsit távolabb esik már és kevés lenne a gáz?
Próbáltam visszább venni is a gázmennyiéget, nagy különbséget nem éreztem, de inkább semmit se.
Gépen még minden gyári, nem vettem még hozzá semmi pluszt, huzal 0.8-as.
Alábbi beállítással ment, volt hogy kicsit feljebb vettem az adagolást, úgy se módosult semmit se.
Amúgy is kérdés mennyire stabil lesz így a varrat (súly kerül majd rá, sok-sok sörösüveg :D), de tanácsra (amit köszönök) legközelebb szélesebb mozdulatokkal hegesztem majd, de lehet plusz áthegesztem még ezt is, azt még kitalálom.
Átfolyásmérőm nincs, lehet beszerzek egyet ha kell :)
Van inverteres mma is lift tiggel, nem szakmám a hegesztés de otthon keritést, állványt kellet hegeszteni annó trafós géppel /rokoné/ hát azzal a géppel szenvedtem /0 tudás/
Volt aki kipróbálta és vissza is adta hogy szenvedjek én vele. Vettem egy kis trafós hegesztőt valami 15 e ft volt akciós az nem volt rossz de 5 perc után 5 perc pihi volt 2,5 elektródánál.
Rokon meg elkérte cserébe odaadta a régi szart. Ahhoz képest ez a made in dobd ki inverteres ég és föld.
Az enyém kis műanyag házas sima bevont elektródás trafó volt.
Németbe anno a gyárakba a TMK-sok hurcolászták kisebb hegesztési feladatokhoz,ezt is onnan hozták be.. Mondom,én nagyon szeretem az enyémet,12kg körül van.
Íme,ugyanez,csak az enyém a 105amperos volt ez meg a 130-as!
Ez tényleg leadja ami rá van írva:)) És nagyon jó és könnyű vele hegeszteni,anno összevetettem egy 100-as Hetrával,ami kb ua.a kategória,nem azért mondom de a Hetrát kenterbe verte,míg a Hetra nagyon meg se mukkantotta a 3,2-es elektródát,ez vígan vitte!
Énis pont így vagyok a CO-val,nagy palackom van,de már nem cserélik kisebbre sehol:(
Nekem is elég lenne a 10kg-os rakéta vagy törpe palack...Még van kovácsvizsgája a palacknak,énis eladom,aztán veszek belőle kisebbet! Csak a kisebb meg szinte drágább mint a nagyobb,de nekem is csak nyűg a nagy palack,pedig én kocsin tartom... Ha nem fix helyen hegesztesz,akkor jobb a kicsi,mobilabb bár a 10kg-s palack is töltve 40kg!Hát még a nagy.. :))
Most egy kicsit pihentetem az aluhegesztést mert nincs időm vele foglalkozni, ráadásul az argonom is elfogyott. Hamarosan kénytelen leszek elmenni a cseretelepre, mert már a Co-m is kifogyott. Szerencsére a Corgon még kitart, így nem maradok varrat nélkül :)
Van valakinek ötlete arra, hogy miként lehetne a nagy argon palackomat (40L) kisebbre cserélni. Itt a környékemen (Dél-Pest) senki nem akarja átváltani, nekem meg nincs szükségem ekkora palackra. Cseréljem ki, a telit adjam el és vegyek egy kicsit? A 10 literes 2 m3-es elég lenne.
Így vagy úgy de igazad lesz,szerintem.. Mindenesetre kipróbáljuk a porbeles eljárást,aztán vagy lyuk vagy fa:)))
Sőt ha még az Emagos kis porbeles sem jön be,akkor visszaküldjük és becseréljük egy inverterre,van náluk bőven választék,mert pénzt úgy tudom nem adnak vissza..
Énis trafóval kezdtem,majd váltottam egy kis inverterre,aztán azt is eladtam,és lett a kombi gépem..
Viszont én azt mondom,hogy aki jelenleg rendelkezik egy jó megbízható trafóval,a hálózata is elbírja,nem hegeszt sokat és vékony anyagokat,tehát nem akar drasztikus változást az eddigi hegesztési szokásaihoz képest,szerintem annak felesleges lecserélni a jól bevált trafóját! Szinte csak pénzkidobás lenne..
Miért is? Magamról írok véleményt... Nekem pl.a hegesztési varrataim egy fokkal mindig szebbre sikerültek a trafóval,mint az inverterrel,a trafós varrat sűrűn pikkelyezett csinosabb egyenletesebb volt,míg az inverteres nagyobb pikkelyekkel,és sokszor nem egyenletes vastagsággal-szélességgel rendelkezett! Az sem igaz hogy nem tapad le! Ha bénázol vele,ugyanúgy letapad mint a trafósé.. Sőt nekem egy kis eredeti NDK-s 105 amperes trafóm volt,azzal nem kellett kopácsolni sosem,szinte érintésre már vette az ívet,és egyből,szakadozás mentesen szépen lehetett húzni tovább.. Én nagyon szeretettem,főleg hogy mivel kis amperes volt,még a fürdőszobai konnektorból is elment,sosem verte le a biztit meg ilyenek..A 2,5 elektródával nagyon jól dolgozott,de nem okozott neki gondot a 3,2-es sem,bár azt csak kipróbáltam vele,nem kellett sosem a 3,2,mert otthoni barkács témában nekem mindig elég volt a 2-es vagy max.a 2,5-es!Súlya sem volt vészes,12-13 kg lehetett,tehát elég könnyen lehetett még mozgatni is,ráadásul abban az időben még nem aluval tekercseltek,hanem rendes vastag szigetetelt rézhuzal volt benne..
2 dolog van,amiben szerintem jobb az inverter,kisebb-könnyebb gép,és sokféle elektródával tud dolgozni!De mondom,aki csak sima vasat szerkezeti vasakat hegeszt,azt ugyanúgy meg tudja oldani egy trafóval is.... szerintem!
A kombigépet is igazából a CO miatt vettem,az MMA-t elég ritkán használom rajta,akkor is elég macerával jár(ha vinni akarom) a szétbontása majd újra összerakása a CO-záshoz! Mostmár szinte amit csak lehet CO-val csinálok!
De ha csak és kizárólag vastagabb(2-5mm) anyaggal dolgoznék,akkor lehet megmaradtam volna énis jól bevált NDK-s trafónál:))
Aztán persze lehet egy kis takarítás és beállítás segített volna a szakadozáson, de mivel idközben vettem egy kis invertetrt és azzal is sikerült egész tűrhető varratot készíteni így gyorsan eladtam a porbelest.
Ettől függetlenül jó is lehet, akár, de kizárólag hobbi célra. Legalábbis ezek a kínai gépek :)