Elkészítés:
Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk. Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 dkg cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le.
Szeretem a különleges lekvarokat. Nyam,nyam.
Csipkebogyo, bodza, rumos szilva, st, stb.
Most jön lassan a befözesi szezon, kinek milyen kiprobalt, titkos kis receptje van, eme nyalanksagokra.
bar szidi egy masik oldalra irta be, de ez ide is illik, es valo. :))
A fekete bodza teljesen érett bogyóit a fürtökről leszedjük. (ez a művelet egy villa segítségével gyorsan elvégezhető) Lábasba rakjuk, kissé szétnyomkodjuk és 30 percig főzzük lassú tűzön,gyakran kevergetve. Melegen átpasszírozzuk. 1kg gyümölcsre számított 25dkg cukorral és fél citrom levével addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Forrón üvegekbe töltjük és kigőzöljük.
OFF: gyerekkoromban, ha elköhintettük magunkat biztosak lehettünk abban, hogy jóságos nagyanyánk megjelenik a bodzalekváros üvegével és belénkdiktál egy kanállal abból a kocsikenőcsre (kulimáz) emlékeztető fekete szörnyűségből. Felnőtt fejjel kíváncsiságból megcsináltam a fenti recept szerint és mondhatom, hogy sem ízében sem állagában nem hasonlított az emlékeimben élőhöz. Egészen fogyasztható.
Használjátok egészséggel! Üdv: szydi
Akkor en meg behozom Szinbad szilvalekvarjat.
Hozzávalók: 5 kg szilva (lehet?leg bercencei)
1 kg cukor
1 dl 20% - os ecet ( ha 10.-es van akkor a duplája)
Elkészítése: a kimagozott és megvizsgált szilvát, a cukrot, és ecetet 24 óráig állni hagyjuk jól összekeverve, majd utána 3 és 1/2 óráig takarékon f?zzük, vagy süt?be tesszük, levétel után 20 prcig folyamatosan keverjük! A tároló edényben hagyjuk kih?lni.
Nem egyszer csináltam már és nagyon fínom! Próbáljátok ki!
Javasolnam meg ,hogy ha epp lehet kapni carambolat, az az csillaggyumolcsot akkor erdemes venni egyet, es felszeletelve az uveg belso farata illeszteni mielott a lekvart belerakod. A leg mezeibb lekvar is kulonlegesnek latszik tole.
Eolsokent ajanlanam neked ezt a valoban szep lekvart:
mézes alma lekvár
Az almát megpucolom, kiszedem a magházát és citromleves vizbe teszem, lemérem (igy kell legyen 1,25 kg), majd apróra kockázom és öntök rá egy citrom levét, némi egész fahéjat, majd hozzákeverek egy tasak 1:2 zselirozó befőzőszert (Oetker zseléfix, Hass Quitin)és felforralom, majd hozzáadok fél kiló cukrot és forrástól számitott 2-3 percig főzöm majd hozzákeverek 5 dkg folyékony mézet (ez kb 3 evékanál)és üvegekbe töltöm, lefedem és száraz dunsztba teszem. Nagyon fincsi lett és a citromlétől szép világos sárga szine van.
A receptet Csillatol tanultam.
Lehet persze, hogy az alma nem a legkulonlegesebb gyumolcs, de lekvarnak eleg szokatlan,nem de? =O)
Keresek különleges lekvarokat, amiket nem mindenhol ism,ernek, keszitenek.
Nekem a BODZA lekvar is különleges, a dinnye, a körte, gyömber lekvar, a rumos szilva, es Szinbad szilva lekvarja , narancs lekvar angol modra, es sorlohatnam.
Tudom, sokan vagytok akik nem magyarotszagon eltek, ami nalatok elöfordul helyi jellegzetesseg, minden jöhet.
A lenyeg jol mutasson egy szelet finopm vajas kenyeren. :))