Két tündéri kisfiú anyukája vagyok. Szeretnénk bőviteni a családot egy kislánnyal. Tavaly nyáron a kormány indított egy sms.kampányt a 3. gyermek nemének a megválasztásáról. Azóta nem foglalkoznak ezzel a dologgal, ezért szeretném kézbevenni az ügyet.
Ha érdekel benneteket a téma, irjatok nekem!
A negatív véleményeket is szívesen olvasom, de a támadó hozzászólásokat légyszi fogjátok rövidre, inkább azok véleményét várom, akiknek hozzám hasonlóan az a vágya, hogy a harmadik(vagy akár többedik)baba nemét megválaszthassa!!!
XSORTŽ XSORTŽ to increase the probability of conceiving a girl has resulted in an average of 88% X-bearing (female) sperm in the enriched specimen and 91% of the babies have been female. (295/325)
YSORTŽ YSORTŽ to increase the probability of conceiving a boy has resulted in an average of 73% Y-bearing (male) sperm in the enriched specimen and 76% of the babies have been male. (39/51)
Conception Rate The MicroSort Clinic average cumulative IUI clinical pregnancy rate is 16.6% (242/1452) per treatment cycle. The overall IVF/ICSI clinical pregnancy rate is 33% (164/497) This includes MicroSort collaborators doing IVF/ICSI.
Pregnancies & Births As of January 2004, more than 500 pregnancies have been achieved using MicroSortŽ; 419 babies have been born so far with many more due to deliver.
egyetlen megjegyzes az apukak fiu utani vagyarol...lehet,hogy ez belejuk genetikailag kodolt mar a hagyomanyos regi orokles miatt is.....
az en paromnak egyszem lanya van es mikor probaltam nala errol faggatozni,hogy nem banja-e,azt a valaszt kaptam,hogy szivesseget tettem azzal,hogy vegul kislanyt szultem
O mentesul azok alol a feladatok alol,amik egy fius apukat illetnek...nem kell hagyomanytiszteletbol megtanitania egy csomo fius dologra,ami egy kisfiu eseteben az apuka feladata...Ezek az enyemek,mivel kislany...neki nincs mas dolga,mint hogy imadja.......
Es maris lesben all a soretes puskaval a majdani udvarlok miatt:)
OK, akkor én antiszociális és intoleráns vagyok. ;)
Én azt gondolom, hogy sírjon az, akinek beteg a gyereke, akinek koraszülött, aki elvesztette a babáját, a magzatát, akinek nem lehet stb.... de azért sírni, mert fiú/lány lesz... de hát mindenki úgy nehezíti meg a saját életét, ahogy akarja... szóval én azt gondolom, hogy az ilyen embernek talán meg kellene próbálni túllépni a saját problémáján, és mindjárt rájönne, hogy tulajdonképpen nincs is semmi gond.
Nem tudom - Mi anno beszéltünk erről a férjemmel. Ő vetette fel a témát, kérdezte, mi lenne a véleményem. Hosszas beszélgetések, utánaolvasások után úgy láttuk belevágnánk, akkor is, ha az eredmény nem 100% Egyébként az általad korábban leírt 6 próbálkozás=100%, a teherbeesésre vonatkozik (ez statisztika, amit az elvégzett beavatkozásokból készítenek - problémás anyukák esetén, ne feledjük) Maga a nem eltalálása egy megvalósult teherbeesés esetén már jóval magasabb, 85-90% emlékeim szerint
Ez butaság - elnézést. Imádom a fiaimat - a pocakban lévő harmadikat is, de nagyon szerettem volna, ha lánynak születik. És ilyesmi eszembe sem jutott soha. Hogy miért - csak, ilyen egyszerű. Valószínűleg biológiai okai vannak, mint ezt már korábban leírtam, mert ha tetszik ha nem, minket is jórészt a génjeink "érdekei" irányítanak. Az pedig mindkét nemű gyerek kívánatát kódolja belénk.
Ettől a beszélgetéstől függetlenül javaslom mindenkinek Richard Dawkins "Az önző gén" és Jared Diamond "Miért élvezet a szex?" című művének az elolvasását. Sokat segít mindkét oldal álláspontjának a megértésében
bizonyára ugyanúgy szereti azösszes gyerekét az ember, csak marad valami hiányérzete, élete végéig.
Na pont erről beszélek, hogy ez a nem elfogadás. Mert ha elfogadom azt a gyereket olyannak amilyen, fiúnak vagy lánynak, akkor nem marad hiányérzet. Én harmadikra lányt szerettem volna inkább, mindenféle - ma már nevetségesnek hangzó - indok miatt. De semmilyen hiányérzet nincs bennem azért, mert ő fiú lett. Ha így lenne, az nagyon szomorú lenne, a gyerek szempontjából különösen.
de leginkább azt nem tudom megérteni miért kell támadni aki esetleg élne a lehetőséggel -ha lenne ilyen lehetőség nálunk-, miért nem lehet elfogadni, hogy különbözőek vagyunk, különbözőképpen gondolkodunk
Ez logikai bukfenc, ugye tudod. Nem fogadom el, hogy három fiam/lányom van, mást akarok, hiányérzetem van. De azt fogadja el mindenki, hogy én ezt manipulálni akarom. Szerintem itt nem a társadalmi elfogadással vannak a problémák, hanem az adott egyén belső értékrendjével.
Rendicsek, értettem :)))))...csak azt mondtad, kérdezzük meg a lombikos csajokat...erre válaszoltam. Ettől függetlenül úgy gondolom - és ezt mondta Czeizel és az ausztrál doki (ott engedélyezett) is anno - más kezelést igényel egy olyan, reménybeli anyuka, akinek gondjai vannak a tehrbeeséssel, mint akinek nincs.
No, de nálatok azért van valami gond, nem, azért mentetek lombikra. Eszembe sincs kétségbe vonni azt amit mondasz, csak azt mondom, nem ugyanazt jelenti egy problémás, nehezen teherbe eső hölgy kezelése, mint egy ebből a szempontból tökéletesen működő anyáé. Az első esetben a gyakorlat ismert, a másodikban nem, mert nem engedélyezett itthon, csak nagyon indokolt esetben (nemhez kötött genetikai betegség veszélye)
hurrá, miért is kellene normális hangnemben beszélni egymással... nesze neked kultúra. egyébként lehet, hogy önzőség, meg hívd aminek akarod, bár nem értetted a lényeget, de ez nem engem minősít, hanem téged.
nem az esküvő, mint esemény volt a lényeg, és ezt szerintem rajtad kívül mindenki más meg is értette, hanem hogy egészen másjellegű kapcsolat van anya és lánya, illetve anya és fia között, csak ezt próbáltam két konkrét dolgon keresztül (esküvő és terhesség) levezetni. és ha két fiam van, szerintem teljesen normális, hogy vágyom egy lányra is. továbbra is hangsúlyozom: bár szeretnék egy lányt is, nem fogunk semmilyen eszközt bevetni ennek érdekében, ha a harmadik gyerkőc is fiú lesz, akkor fiúnak fogom imádni, és kész.
Na, jövök, én is beleugatok, ilyen már úgyis régen volt:)
A topiknyitó hozzászólásban emlegetett felmérés a Czeizel féle módszerről szólt. Ez az a bizonyos centrifugás megoldás, ahol a súlyuk alapján szétválogathatókak a spermák (Y kromoszómát hordozó spermium kisebb és könnyebb). (Én őszintén remélem, hogy odáig nem jutunk (sajnos, de), hogy lombikprogrammal rakjuk össze a kívánt gyermeket nem/bőrszín/szemszín/intelligencia alapján).
Ez a módszer leírva nagyon szép, egyszerű, ahogy itt már többen leírták, nem kell hozzá igazából semmilyen kezelés, anyut nem kell hormonozni, csak a spermát megjáratni a ringlispílben. DE! A módszer nem 100%-os, sőt, orvosi szempontból igen alacsony a sikerráta, emlékeim szerint úgy 80 %. Na mármost ilyenkor nagyon komoly jogi, etikai kérdések merülnek fel: mi van, ha mégsem a kívánt nemű gyerek születik? Mert persze elméletben az emberek elfogadják a kockázatot, de ha nekik kell szembesülni vele....
Nekem most végigfut az agyamon, hogy mondjuk a harmadik gyerek vállalásánál a mai nők már nem 20 évesek, ezért mondjuk teljesen indokoltnak tűnhet egy jó kis chorionboholybiopszia úgy 8-10 hetesen (ez a vizsgálat mindenki számára hozzáférhető, 35 felett kifejezetten ajánlott), ennek eredménye van két hét alatt, a gyerek nemét is megmutatja a kromoszómakép. Na ugyi, akkor meg ha nem lány/fiú, ahogy a delikvens akarta, akkor még pont belefér az abortusz határidejébe...(Ja, és mindezt (leszámítva az abortusz önrészét) TB támogatással, csakhogy a pénzügyi hátteret is belevegyem.) És indulhat a következő kör.
De összességében abban is biztos vagyok, hogy ezt a folyamatot csak elodázni lehet ilyen-olyan etikai megfontolásból. Néhány évtized múlva itt arról megy majd a vita, hogy hány pontos IQ a legoptimálisabb a gyereknek, ha nem akarjuk, hogy már 10 évesen diplomázzon...
Te nem értesz engem. Nem írtam a természetről, csak annyit, hogy számomra ez a dolog a nem elfogadás. Tudod, ha a három gyerekem közül az első kettő lakatos lesz, akkor hiába szeretném, hogy a harmadik ne lakatos legyen, ez nem az én döntésem, hanem az övé, amit én ELFOGADOK.
Csak kibújt a szög a zsákból... csak oda jutunk, hogy vannak emberek, akik nem szeretik annyira, nem fogadják el a gyereket, ha nem a kívánt nemű. Pedig annyira tiltakoztatok, hogy neeeeeeeeem így van, dehoooooogy....
szerintem nem csak errol van szó. Ahhoz, hogy csinálják, meg kellene tanulni a technológiát, orvosokat kellene képezni, beruházni. Szerinted van olyan meddoségi központ, akinek ez belefér? Mikor _tömegek_állnak sorba azért, hogy _egyáltalán_legyen gyerekuk...Érted ezt?
Az is rossz utravalo szokott lenni amikor peldaul emberek (apak) nem tudjak elfogadni hogy lanyuk szuletett es egyfolytaban fiukent nevelik vagy nem szeretik annyira mint a kesobb orokbefogadott fiu gyermeket mert a lany az nem fiu. Na ez is gaz es lehet legalabb akkora gaz mint szerinted a 3 gyerek nemenek megvalasztasanak nem tiltasa!!-))
Akkor legyszives telen aludjal a szabadban vagy vadasszad le a magad elelmet mert ha elmesz a henteshez es tavfutott vagy kenyelmes konfortos meleg hazikoban laksz akkor nem fogadod el a termeszetet es ez bizony sulyos-)) Ne magyarazd mar ugyanazzal csak mas szavakkal-))
Hát ez az. Nem irigylem azt a gyereket, aki így indul az életbe... gondolom, majd mindenben a szülők vágyait kell megvalósítania a későbbiekben is. Márpedig ez egy elég rossz útravaló szokott lenni...
Számomra ezzel az alapvető probléma nem a természetbe való beavatkozás, hanem a NEM ELFOGADÁS. Én hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek, és nem véletlenül lesz valakinek éppen fia vagy lánya - elsőre, másodikra, harmadikra, tizedikre. Aki képtelen elfogadni azt, hogy a sorsától mit kap, és meg akarja ezt erőszakolni, annak ez visszaüt többnyire. Nem tudom érthető-e ez a számodra, vagy már túl ezo.
Igen tudom es en sem szeretnem ha 10-20-30 ev mulva a szeme szinerol beszelnenk stb. De miert kell ezert meg itthon tiltani ? Semmi ertelmes ervet nem latok ra. Ervnek meg nekem nagyon gyenge hogy mert az a termeszetbe valo beavatkozas meg ,hogy huu hova vezethet ez 20 ev mulva. Miert az olajfinomitas hova vezetett? Szoval ebbe nem kene igy belemenni mert akkor az nagyon messzire vezet hiszen az ember a termeszetbe mar sokszazezer eve beavatkozik attol lett civilizacio-))
megvan rá a lehetoség. Repulore kell ulni, kimenni Kaliforniába, letenni 5-6000 dollárt és kész. Ha szerencsés az ilelto, elsore sikerul és tényleg olyan nemu lesz a baba, mint amilyet vártak. Azt meg én is csak remélni tudom, 10-20-30 év múlva a téma nem az lesz, h mennyibe kerulne szoke/kékszemu/göndörhajú akármilyen gyereket "venni". (családunkban van egy idos házaspár, nekik 2 fiuk lett, vágytak egy kislányra. Örökbe is fogadtak egy tundérszöszit. Csak úgy eszembe jutott.)
Ja,mert az emberek meg jellemzoen onzetlenek ugy altalaban mi? Most fuggetlenul a topiktol!-))) Neked miert faj az ha valaki mindket nemu gyereket szeretne es ha van erre lehetosege akkor a szerencsejere kicsit tudomanyosan rasegitsen annak a tukreben,hogy nem genmanipulaciorol es nem is feltetlenul lombikrol van szo. Neked szemely szerint ez miert szurna a szemedet akinek ket kulonbozo nemu gyereke van??? A termeszetbe valo beavatkozas az meg nar megbocsass de "bullshiting" Ilyen alapon menjunk vissza az erdobe es legyszives kapcsold ki a gepedet mert beleavatkozol a termeszetbe az internettel is nagggyon durvan-)))
Ez a beavatkozas a termeszetbe meg egy akkora baromsag amit nem hogy ervnek nem tudok elfogadni de meg meggyozodesnek is nehezen. A meggyozodesedre meg majd terjunk vissza ha 3 egynemu gyereked lesz es szived vagya lenne a harom gyerek utan -akiket nyilvan nem a nemuk miatt szeretsz vagy nem ugyanis errol itt senki nem beszelt- egy ellenkezo nemu gyereket is felnevelni ugyanolyan szeretettel mint a masik 3-at. Senki se beszelt itt arrol hogy el kene dobni ha megsem az lesz amit szeretne az adott par,de azert remelem idovel az iraki haborut nem keverjuk ide,mert itt mindenki csak zsigeri elutasitasrol es szeretetrol meg nem szeretetrol beszel de egyetlen ervet sem meg senki nem sorakoztatott fel a bulvar hulyesegeken kivul.
Senki nem beszel arrol,hogy ertekbeni kulonbseg lenne a nemek kozott
Senki nem beszel arrol ,hogy ne szeretne a gyereket barki is akarmilyen nemu
Ertik itt azt a szot egyesek hogy ERV??
Ne hivatkozzunk itt a kinai es indiai kulturakra sem mert Magyarorszagrol vitatkozunk nem Kinarol es Indiarol.
Ja, még annyit. Csak azért lányt akarni, mert annak bizonyára sokkal szebb lesz az esküvője, kurvanagy önzőség, ennél nagyobb baromságot is rég láttam/hallottam. Ennél nagyobb már csak a tátott szájjal kell gyereket csinálni volt talán, de még nem tudtan eldönteni, hogy melyiken akadjak ki jobban.