Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4896
link lemaradt (http://www.kocsisp-mezg.sulinet.hu/Iskolankrol/nevadonk.htm)

Másik, Tokaji jelentéshez Atis44-nek:
Nem akarlak elkeseríteni, de túl alacsony a mustfokod az aszúsodáshoz, 18,19 MM alatt a botritisz rossz verziója lép fel a bogyókon, nem a nemes rothadás. A 17 MM is amit el szeretnél érni csak épp egy nagyon gyenge alk. tartalmú ~10,6 "borra" elég ha nem javítod.
Merre van konkrétabban a szőlőd, milyen fekvés, milyen művelésmód, terhelés, volt e komolyabb növényvédelmi gond idén?
Előzmény: Cirfandlia (4895)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4895
Hoppá, ez Mathiász, íme:
"Kocsis Pál titokban a kadarkát és a Mathiász Jánosné muskotályt keresztezte, majd a keletkezett hibridcsaládból választotta ki az általa elnevezett Bernáth János fajtát. Ez a fajta színanyagban gazdag vörösbor-szőlőfajta, amely a homokon született és messze meghaladta a kadarka tulajdonságait. „A sikert Mathiász nem kis irigységgel ismerte el." (Kozma 1985)"

innen:
Előzmény: taormina1 (4886)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4894
Hát akár lehet az is, bár nálam jóval tömöttebb fürtöket produkál. A rövid metszés viszont ennél a fajtánál nem lehet oka a terméketlenségnek, mert eltérően a csemegék többségétől ez a fajta 2 rügyesre metszve is rogyásig tud fürtöt hozni, úgy hogy ritkítani kell.
Előzmény: atrego (4893)
atrego Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4893
ez szerintem Mathiasz Jánosné Muskotály.Próbálj hosszabbra metszeni,akkor terem
Előzmény: taormina1 (4886)
sárfehér Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4892
Sziasztok

Néro és Moldova sima szőlővessző érdekelne .
Az első fagyok után, ha lemegy a levele ,hogy még el tudjam vermelni a tél beállta előtt.
Szeretnék belőle ültetni tavasszal.
Cserébe tudok adni aranysárfehéret.

köszi
lalá Creative Commons License 2008.10.16 0 0 4891
-Nagyon helyes. A Simon-Júda napját tartani kell. Már a hagyomány miatt is. (hihi)
Előzmény: Atis44 (4889)
taormina1 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 4890
Virágzás elött vagy utána, (esetleg helyette) fogyasztottad? Hmm...kétméteresre is nyugodtan megnöhetett volna.
A fagyok elött vágd le a szárát, szedd föl, és földdel együtt tedd le a pincébe, ne közvetlenül a földre, mert akkor elrohad, hanem valamilyen ládába.

Miért kell oltani? Hogyan? Mivel? Nem ismered a nevét?

Mindig csodálom az írásaidat különben, hogy micsoda szeretettel, lelkesedéssel és szakértelemmel írsz ezekröl a boros témákról.
Előzmény: RAMBO (4887)
Atis44 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4889
Jelentés Tokaj-Hegyaljáról Az én szőlőm még kint van és még kint is marad legalább okt 25-ig én szívem szerint csak rá egy hétre szüretelnék, de akkor nincs családtag aki eljönne(nov1-miatt) szüretelni. Hivatalosan csak hétvégén kezdődik a szüret, de már több kisebb parcelláról betakarították a termést. (sok seregély és rothadás miatt) Cukorfokok alacsonyak 15 körüliek.
A szőlőmben sok fürtön megindult a jó rothadás is(aszúsodás) főleg a furminton. Köszönhető az okt 4-től 5-ig tartó özönvíznek 20 óra alatt kb 15 mm eső esett le.(szept.6 és okt.6 között 72mm eső esett) Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Most kivárok az aszúra, a cukorfok miatt amúgy is kellene várni sajnos okt 11.-én is még csak 16 fokos volt. Pedig előtte 1 hét napos idő volt, de okt 4.-én is fokoltam az eső előtt akkor is 16-os volt. Következtetés: Az egy nap esőt 1 hét napos idő tudott korrigálni :(.
Remélem még legalább 17 ig felkúszik a cukorfok 25-ig, ha nem lesz egy jó kis eső addig.
Mennyiség átlag alatti max 20q.
Előzmény: Cirfandlia (4883)
Ferig Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4888

Vegyél ki belőle egy pohár levet, kóstold meg édes-e még, hallgatsd meg pezseg-e és ha ezek után is úgy látod, hogy még nem indult be a forrása, ne várj vele, olts be élesztővel, úgy ahogyan az a tasakra rá van írva.

Előzmény: szalonspicc (4885)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4887
Esetleg oltani kellett volna...

A virág, amit adtál, méteresre megnőtt, nagyon szép volt, amíg el nem virágzott.
És nagyon finom a gumója. :DDDDDDDDDDD
Előzmény: taormina1 (4886)
taormina1 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4886
Sziasztok, ez a kedvenc szölöm, nagyanyámtól örököltem, akárcsak az összes többit, de nem tudom milyen. Ö "Bernát János"-nak nevezte. Régi fajta, közepes nagyságú rózsaszín, igénytelen, muskotályos izü, sokáig eltartható, de szaporítani nem sikerül. Lebújtattam sok évvel ezelött néhány vesszöt, de azok nen teremnek. Miért?
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4885

köszönöm a sok hasznos infót. Most reggel és este is megkeverem, egyébként meg le van fóliázva és madzaggal körbekötve. Kb. 300 kg a cefre. Szombat óta nem látom hogy nagyon elindult volna az erjedés. Igaz, ki van téve a hőmérséklet ingadozásnak, mert présház híján most faházban van a kád (vmiért nem akartam levinni a pincébe). Érdemes esetleg még most is belerakni élesztőt?

Előzmény: Ferig (4884)
Ferig Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4884

Kénből feleannyit kellene beleraknod 100 l-ként, mint amennyit a fehérbe tennél. Sok kén nem ajánlott, mert kiveszi színét. Egyébként a kén

lassítja a forrást, de az nem is baj, ha szép lassan forr le a bogyón. Naponta legalább egyszer keverd meg! Ha túl sok van a kádban, előfordulhat, hogy ki kell venned belőle, esetleg előtte megróbálhatod valamivel leterhelni, hátha megoldja a problémádat. A keveréseket kivéve a kád legyen mindig fedett, ha kevered akkor sem kell feltétlenül teljesen kibontanod. Ja, még el nem felejtem, 100 l-enként egy-egy tasak élesztő nagyban javítja az esélyed, hogy jó bor legyen belőle. Sok sikert hozzá!

Előzmény: szalonspicc (4873)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4883
Máshol sem volt kevesebb, sőt! 30 nap okt. 4 előtt Rosszkor jött az eső, de ennek ellenére szép mustfokod lett, gratula! Nem tudom mi a helyzet az északi végeken; Eger, Mátra, Tokaj ott szerintem még mostohább volt az idő....
Előzmény: RAMBO (4880)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4882
Hát a hosszúhétvégén nekem halaszthatatlan dolgom lesz :) de hét közben előtte fönt leszek a hegyen. A kontaktom megy.
Előzmény: RAMBO (4881)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4881
Szívesen megyek. Most hétvégén nem leszek ott, de a következőn igen. Léci dobj egy telefonszámot az e-mail címemre.
Előzmény: BZoltan (4877)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4880
Nálunk az elmúlt 4 hétben annyi eső esett, mintha monszun lett volna. Akkorára duzzadtak a bogyók, mint egy műhold. Lehet, hogy tényleg a klón a probléma, mert a legjobbnak tartott dűlőben van a szőlő.
Előzmény: Cirfandlia (4879)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4879
No az a 6 azért inkább 30km, de nem ezen múlik, pláne az ÉNy-ra van tőled. Sok függ a talajszerkezettől, annak felmelegedésétől, a környezettől (erdő, vízfelület stb.), kitettségtől; nekem az a benyomásom h. Dörgicse azért alapjában egy hűvösebb hely (szóval a Merlot- t felejtsd el!:) ) és hiába süti sokat a nap, az nem elég.... kell a hőmérséklet (lég és talaj is)
Én láttam mindkettőtök ültetvényét, Zoliéké sokkal meredekebb- jobb kitettségű, és sokat számít a kordon talajhoz való közelsége is - rengeteg plusz hő.
A másik, sztem nálad -és ezt nem csak én, hanem a képek alapját egy jobban hozzáértő is mondta- egy kevésbé szerencsés olaszr. klón lehet, a nagyra nemesített fajtából ami kevésbé jó cukorgyűjtő.

Egyébként én azon csodálkozom, hogy mennyivel előbb jár(t) felénk minden szőlő, már szept. elején (6.) majd 20-assal szedtünk ismerősnél olaszt, szept. első felében sorra hallottam a chard., szürke, egyéb eredményeket 21-22 mustfokkal.

Pénteken kaptam a helyi rajnai rizling királytól egy kis préslevet (130 litert) aminek 22 feletti cukorfoka volt 8,5-ös sav mellett... szóval felénk nagyon jó paraméterek vannak, voltak.
Előzmény: RAMBO (4876)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4878
... ja és a furmint az bakművelésű és hársból is van néhányszáz tőke gyalogosan.
Előzmény: BZoltan (4877)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4877
65cm magas cirka 120*80cm-es kordonban, tőkénként 6-8 fürt. Rizlingünk nagyon kevés van, ami idén lesz az a nagyapám ültette 25 éves tőkékről jön le. Nem is szokott lényeges mennyiségű rizling lenni, az a juhfark klón ami nálunk van pedig 1-2 fokkal többet hoz mint a régebbi juhfark klónok.

De ha édekelnek a részletek akkor a jövő héten gyere át hozzánk :) szeretettel vagy látva.
Előzmény: RAMBO (4876)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4876
Te milyen rendszerben termeszted a szőlőt? Kordon vagy fejművelés? Mennyit hagysz egy tőkén? Kb. 6 km-re vagy tőlem légvonalban, a faluban mindenkinél magasabb cukorral szüretelek kb. 1-1,5 fokkal, de te minden évben 2-3 fokkal magasabb cukorral szeded a rizlnget nálam. Teljesen déli fekvésű a szőlőm, nyáron 13 órát napozik.
Előzmény: BZoltan (4875)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4875
Az időjárásra vonatkozó prognózisod bejött :) a juhfarj szürettel készen is vagyunk. 22-24 mustfok lett az eredmény ami elfogadható. A hárs az még harmatos a maga 19 fokával, szóval azzal még várunk.

Mi amúgy mindent bogyózunk és mindent áztatunk ami érett és egészséges. Nyilván a rothadt fürtöket azokat le sem szüreteljük. Az olasz amúgy ugyancsak le van még maradva, de szépek és egészségesek a fürtök, szóval várunk ameddig csak kell és lehet, 22 fok alatt nem megyünk neki.
Előzmény: Cirfandlia (4839)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4874
Én teljesen laikus vagyok vörösbor terén, de szerintem a zúzó-bogyózó (ha olyan van, mint nekem) az túl sok szemet épen hagy. Ezért én a szemet meg szoktam roppantani áztatás előtt, így sokkal jobban kiáznak a bogyók. De mondom, vörösborhoz semennyit nem értek, lehet, hogy egészben kell áztatni, és a bogyóbn indul el az erjedés.

A hétvégén leszedtük a rizlinget: 20-20,5 cukorfokkal! Eddig ez a legmagasabb érték, amivel valaha szüreteltem. Olyan sűrű, zselés anyag volt, hogy gyakorlatilag nem volt előprésmustja! Kb. egy napig áztattam, a bogyók után csak olyan vékony héj maradt, mint a cigarettapapír.

Persze szemelve szüreteltünk, azaz a rothadó szemeket kidobáltuk. Idén egyáltalán nem volt botritiszes rothadás, csak fakórothadás, ami nem édesített, hanem esetesített volna.
Előzmény: szalonspicc (4867)
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4873
Még csak szombaton volt a szüret. A tetejére szórtam egy kis ként. Reggel akkor le is fóliázom. Köszi.
Előzmény: Ferig (4868)
atrego Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4872
írtam neked mailt
Előzmény: jacsoj (4871)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4871
Igértem.
Lehet, hogy csak tavasszal, attól függ, milyen ősz lesz, a vesszőknek be kell érni, és ha később sáros lesz az út , akkor csak március lesz a nyerő. De amúgy áprilisban kell oltani,tavaszig a legjobb helyen a saját tőkéjén van a vessző.
Előzmény: atrego (4870)
atrego Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4870
akkor lombhullás után meg tudsz dobni néhány vesszővel,igaz?:o)
Előzmény: jacsoj (4866)
Zalancelot Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4869
Feltétlen fóliázd le, de ha tudod a törkölykalapot nyomd a lé alá, hogy az nehogy megcsiccsenjen.
Emelett ha módod van rá legalább naponta keverd át.
(a 2876-on van fénykép, ahol megnézheted én hogyan csinálom.)
Előzmény: szalonspicc (4867)
Ferig Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4868
Takard le teljesen fóliával és ha tudod kötsd is le a fóliát madzaggal. Ammennyire lehet oxigén mentes körülményeket (reduktív) kellene teremtened. Egyébként meg ha már 8-9. napja van a bogyón, és nyitva tartod, akkor jobb lenne minél előbb lepréselni, hordóba rakni. Feltételezem a színe már megfelelő és hangos forráson is túl van. Ként tettél bele?
Előzmény: szalonspicc (4867)
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4867

Idén először készítek vörösbort. 20-as mustfokkal jött le a kékfrankos, amit zúzó-bogyózóval daráltunk le. Most kádban pihen 8-9 napot. Nyitott a kád teteje és rengeteg muslica szállta meg. Letakartam valamennyire a kádat, de mégis bejutnak rendesen. Érdemes teljesen letakarni fóliával vagy hagyjam úgy ahogy van?

Köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!