link lemaradt (http://www.kocsisp-mezg.sulinet.hu/Iskolankrol/nevadonk.htm)
Másik, Tokaji jelentéshez Atis44-nek: Nem akarlak elkeseríteni, de túl alacsony a mustfokod az aszúsodáshoz, 18,19 MM alatt a botritisz rossz verziója lép fel a bogyókon, nem a nemes rothadás. A 17 MM is amit el szeretnél érni csak épp egy nagyon gyenge alk. tartalmú ~10,6 "borra" elég ha nem javítod. Merre van konkrétabban a szőlőd, milyen fekvés, milyen művelésmód, terhelés, volt e komolyabb növényvédelmi gond idén?
Hoppá, ez Mathiász, íme: "Kocsis Pál titokban a kadarkát és a Mathiász Jánosné muskotályt keresztezte, majd a keletkezett hibridcsaládból választotta ki az általa elnevezett Bernáth János fajtát. Ez a fajta színanyagban gazdag vörösbor-szőlőfajta, amely a homokon született és messze meghaladta a kadarka tulajdonságait. A sikert Mathiász nem kis irigységgel ismerte el." (Kozma 1985)"
Hát akár lehet az is, bár nálam jóval tömöttebb fürtöket produkál. A rövid metszés viszont ennél a fajtánál nem lehet oka a terméketlenségnek, mert eltérően a csemegék többségétől ez a fajta 2 rügyesre metszve is rogyásig tud fürtöt hozni, úgy hogy ritkítani kell.
Néro és Moldova sima szőlővessző érdekelne . Az első fagyok után, ha lemegy a levele ,hogy még el tudjam vermelni a tél beállta előtt. Szeretnék belőle ültetni tavasszal. Cserébe tudok adni aranysárfehéret.
Virágzás elött vagy utána, (esetleg helyette) fogyasztottad? Hmm...kétméteresre is nyugodtan megnöhetett volna. A fagyok elött vágd le a szárát, szedd föl, és földdel együtt tedd le a pincébe, ne közvetlenül a földre, mert akkor elrohad, hanem valamilyen ládába.
Miért kell oltani? Hogyan? Mivel? Nem ismered a nevét?
Mindig csodálom az írásaidat különben, hogy micsoda szeretettel, lelkesedéssel és szakértelemmel írsz ezekröl a boros témákról.
Jelentés Tokaj-Hegyaljáról Az én szőlőm még kint van és még kint is marad legalább okt 25-ig én szívem szerint csak rá egy hétre szüretelnék, de akkor nincs családtag aki eljönne(nov1-miatt) szüretelni. Hivatalosan csak hétvégén kezdődik a szüret, de már több kisebb parcelláról betakarították a termést. (sok seregély és rothadás miatt) Cukorfokok alacsonyak 15 körüliek. A szőlőmben sok fürtön megindult a jó rothadás is(aszúsodás) főleg a furminton. Köszönhető az okt 4-től 5-ig tartó özönvíznek 20 óra alatt kb 15 mm eső esett le.(szept.6 és okt.6 között 72mm eső esett) Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Most kivárok az aszúra, a cukorfok miatt amúgy is kellene várni sajnos okt 11.-én is még csak 16 fokos volt. Pedig előtte 1 hét napos idő volt, de okt 4.-én is fokoltam az eső előtt akkor is 16-os volt. Következtetés: Az egy nap esőt 1 hét napos idő tudott korrigálni :(. Remélem még legalább 17 ig felkúszik a cukorfok 25-ig, ha nem lesz egy jó kis eső addig. Mennyiség átlag alatti max 20q.
Vegyél ki belőle egy pohár levet, kóstold meg édes-e még, hallgatsd meg pezseg-e és ha ezek után is úgy látod, hogy még nem indult be a forrása, ne várj vele, olts be élesztővel, úgy ahogyan az a tasakra rá van írva.
Sziasztok, ez a kedvenc szölöm, nagyanyámtól örököltem, akárcsak az összes többit, de nem tudom milyen. Ö "Bernát János"-nak nevezte. Régi fajta, közepes nagyságú rózsaszín, igénytelen, muskotályos izü, sokáig eltartható, de szaporítani nem sikerül. Lebújtattam sok évvel ezelött néhány vesszöt, de azok nen teremnek. Miért?
köszönöm a sok hasznos infót. Most reggel és este is megkeverem, egyébként meg le van fóliázva és madzaggal körbekötve. Kb. 300 kg a cefre. Szombat óta nem látom hogy nagyon elindult volna az erjedés. Igaz, ki van téve a hőmérséklet ingadozásnak, mert présház híján most faházban van a kád (vmiért nem akartam levinni a pincébe). Érdemes esetleg még most is belerakni élesztőt?
Kénből feleannyit kellene beleraknod 100 l-ként, mint amennyit a fehérbe tennél. Sok kén nem ajánlott, mert kiveszi színét. Egyébként a kén
lassítja a forrást, de az nem is baj, ha szép lassan forr le a bogyón. Naponta legalább egyszer keverd meg! Ha túl sok van a kádban, előfordulhat, hogy ki kell venned belőle, esetleg előtte megróbálhatod valamivel leterhelni, hátha megoldja a problémádat. A keveréseket kivéve a kád legyen mindig fedett, ha kevered akkor sem kell feltétlenül teljesen kibontanod. Ja, még el nem felejtem, 100 l-enként egy-egy tasak élesztő nagyban javítja az esélyed, hogy jó bor legyen belőle. Sok sikert hozzá!
Máshol sem volt kevesebb, sőt! 30 nap okt. 4 előtt Rosszkor jött az eső, de ennek ellenére szép mustfokod lett, gratula! Nem tudom mi a helyzet az északi végeken; Eger, Mátra, Tokaj ott szerintem még mostohább volt az idő....
Nálunk az elmúlt 4 hétben annyi eső esett, mintha monszun lett volna. Akkorára duzzadtak a bogyók, mint egy műhold. Lehet, hogy tényleg a klón a probléma, mert a legjobbnak tartott dűlőben van a szőlő.
No az a 6 azért inkább 30km, de nem ezen múlik, pláne az ÉNy-ra van tőled. Sok függ a talajszerkezettől, annak felmelegedésétől, a környezettől (erdő, vízfelület stb.), kitettségtől; nekem az a benyomásom h. Dörgicse azért alapjában egy hűvösebb hely (szóval a Merlot- t felejtsd el!:) ) és hiába süti sokat a nap, az nem elég.... kell a hőmérséklet (lég és talaj is) Én láttam mindkettőtök ültetvényét, Zoliéké sokkal meredekebb- jobb kitettségű, és sokat számít a kordon talajhoz való közelsége is - rengeteg plusz hő. A másik, sztem nálad -és ezt nem csak én, hanem a képek alapját egy jobban hozzáértő is mondta- egy kevésbé szerencsés olaszr. klón lehet, a nagyra nemesített fajtából ami kevésbé jó cukorgyűjtő.
Egyébként én azon csodálkozom, hogy mennyivel előbb jár(t) felénk minden szőlő, már szept. elején (6.) majd 20-assal szedtünk ismerősnél olaszt, szept. első felében sorra hallottam a chard., szürke, egyéb eredményeket 21-22 mustfokkal.
Pénteken kaptam a helyi rajnai rizling királytól egy kis préslevet (130 litert) aminek 22 feletti cukorfoka volt 8,5-ös sav mellett... szóval felénk nagyon jó paraméterek vannak, voltak.
65cm magas cirka 120*80cm-es kordonban, tőkénként 6-8 fürt. Rizlingünk nagyon kevés van, ami idén lesz az a nagyapám ültette 25 éves tőkékről jön le. Nem is szokott lényeges mennyiségű rizling lenni, az a juhfark klón ami nálunk van pedig 1-2 fokkal többet hoz mint a régebbi juhfark klónok.
De ha édekelnek a részletek akkor a jövő héten gyere át hozzánk :) szeretettel vagy látva.
Te milyen rendszerben termeszted a szőlőt? Kordon vagy fejművelés? Mennyit hagysz egy tőkén? Kb. 6 km-re vagy tőlem légvonalban, a faluban mindenkinél magasabb cukorral szüretelek kb. 1-1,5 fokkal, de te minden évben 2-3 fokkal magasabb cukorral szeded a rizlnget nálam. Teljesen déli fekvésű a szőlőm, nyáron 13 órát napozik.
Az időjárásra vonatkozó prognózisod bejött :) a juhfarj szürettel készen is vagyunk. 22-24 mustfok lett az eredmény ami elfogadható. A hárs az még harmatos a maga 19 fokával, szóval azzal még várunk.
Mi amúgy mindent bogyózunk és mindent áztatunk ami érett és egészséges. Nyilván a rothadt fürtöket azokat le sem szüreteljük. Az olasz amúgy ugyancsak le van még maradva, de szépek és egészségesek a fürtök, szóval várunk ameddig csak kell és lehet, 22 fok alatt nem megyünk neki.
Én teljesen laikus vagyok vörösbor terén, de szerintem a zúzó-bogyózó (ha olyan van, mint nekem) az túl sok szemet épen hagy. Ezért én a szemet meg szoktam roppantani áztatás előtt, így sokkal jobban kiáznak a bogyók. De mondom, vörösborhoz semennyit nem értek, lehet, hogy egészben kell áztatni, és a bogyóbn indul el az erjedés.
A hétvégén leszedtük a rizlinget: 20-20,5 cukorfokkal! Eddig ez a legmagasabb érték, amivel valaha szüreteltem. Olyan sűrű, zselés anyag volt, hogy gyakorlatilag nem volt előprésmustja! Kb. egy napig áztattam, a bogyók után csak olyan vékony héj maradt, mint a cigarettapapír.
Persze szemelve szüreteltünk, azaz a rothadó szemeket kidobáltuk. Idén egyáltalán nem volt botritiszes rothadás, csak fakórothadás, ami nem édesített, hanem esetesített volna.
Igértem. Lehet, hogy csak tavasszal, attól függ, milyen ősz lesz, a vesszőknek be kell érni, és ha később sáros lesz az út , akkor csak március lesz a nyerő. De amúgy áprilisban kell oltani,tavaszig a legjobb helyen a saját tőkéjén van a vessző.
Feltétlen fóliázd le, de ha tudod a törkölykalapot nyomd a lé alá, hogy az nehogy megcsiccsenjen. Emelett ha módod van rá legalább naponta keverd át. (a 2876-on van fénykép, ahol megnézheted én hogyan csinálom.)
Takard le teljesen fóliával és ha tudod kötsd is le a fóliát madzaggal. Ammennyire lehet oxigén mentes körülményeket (reduktív) kellene teremtened. Egyébként meg ha már 8-9. napja van a bogyón, és nyitva tartod, akkor jobb lenne minél előbb lepréselni, hordóba rakni. Feltételezem a színe már megfelelő és hangos forráson is túl van. Ként tettél bele?
Idén először készítek vörösbort. 20-as mustfokkal jött le a kékfrankos, amit zúzó-bogyózóval daráltunk le. Most kádban pihen 8-9 napot. Nyitott a kád teteje és rengeteg muslica szállta meg. Letakartam valamennyire a kádat, de mégis bejutnak rendesen. Érdemes teljesen letakarni fóliával vagy hagyjam úgy ahogy van?