Keresés

Részletes keresés

Trumpi Creative Commons License 2004.11.09 0 0 4874

Below!

A T-54M -ről csak annyit tudok, h 1972-ben állt rendszerbe.

itt egy kép a magyar T-55-ös állományról:(

Egyébként engem is érdekel minden infó  .

Trumpi

below Creative Commons License 2004.11.08 0 0 4873

Szervusztok!

Újabb kérdést intéznék Hozzátok T-54 témában.

A MN-ben rendszerbe állított T-54A harckocsik egy részét a hetvenes évek elején átépítették T-54M "Túzok" típussá. Tudnátok-e abban információkkal segíteni, hogy milyen fontosabb módosítások történtek ennek során?

Köszönöm!

Üdvözlettel: below

atiswrc Creative Commons License 2004.11.08 0 0 4872

Szép jó napot Tiger!!!

Köszi a linkeket, sokat segítetteél!!!

Attis

Előzmény: Tiger205 (4871)
Tiger205 Creative Commons License 2004.11.08 0 0 4871
Előzmény: atiswrc (4870)
atiswrc Creative Commons License 2004.11.07 0 0 4870

Hy Mindenkinek!!!

Érdekelne 1024x768 felbontásban (háttérképnek) bármilyen harckocsi képe!

Fekete-fehér vagy színes is jöhet!

Attis

atiswrc Creative Commons License 2004.11.05 0 0 4869

Ha kell mindenkinek elküldöm, aki kéri!

Csak várni kell szerdáig, addigra (remélem) meg oldom a digizést!

Attis

Előzmény: ftonyo (4868)
ftonyo Creative Commons License 2004.11.05 0 0 4868

Szia Attis!

Megengeded below-nak, hogy nekem is továbbküldje őket? Előre is kösz!

Előzmény: below (4867)
below Creative Commons License 2004.11.05 0 0 4867

Szia Attis!

Szuper! Kíváncsian várom!

Üdv: Below

Előzmény: atiswrc (4866)
atiswrc Creative Commons License 2004.11.05 0 0 4866

Üdv Below.

Van pár azaz 4db képem (62-ben készültek) T-54 harckocsiról, apám akkor volt katona. Jövő hétr lesz meg a scannelésük.

Plusz van még 3db T-34 és egy SU-100-ból átalakított "bika" műszaki mentő harckocsiról kép. Ha érdekel tudom küldeni!

Attis

Előzmény: below (4865)
below Creative Commons License 2004.11.05 0 0 4865

Szervusztok!

Az egykori Magyar Néphadseregben rendszerben állt T-54, vagy T-54A harckocsikról ki tudna-é segíteni Valaki fotókkal?

Előre is ezer köszönet!

Tiger205 Creative Commons License 2004.11.02 0 0 4864

Sziasztok, mindenki!

"megjelent" a "cikkem" a kiképzési gyakorlatról, itt:

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9098576&la=39455841

üdv:

TGR

below Creative Commons License 2004.10.31 0 0 4863

Üdvözlet témája Kedves Ftonyo Kartács!

Szívesen elküldöm archívumod részére a képeket eredeti méretben is (mivel, ugye az Index kissé "kihazudja a szemcseszerkezetet").

Olvasván az albán kontra magyar harckocsi harcértékekről írt eszmefuttatásodat, akartam javasolni egy "szomszédos" topikot, de aztán rájöttem, hogy régebben ismered, mint én. (Jugoszláv harckocsi hadosztály témája) ;o) Nagyon jó kis hozzászólás volt!

Üdv: Below kartács

Előzmény: ftonyo (4861)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.31 0 0 4862
Hm-hm! Azé ne viccelődjünk kérem albánékkal, mert ott 150 hk áll rendszerben (T-34, T-54/55, Type 59, T-62) Itt hidaltam le, mert az albán weblap szerint ezek VALÓDI T-62-esek, nem pedig kinai Type 62-esek.... Elvileg ők csak tudják mijük vn... vagy mégse?:)))) Hm..NEKÜNK hány harckocsink marad a haderőreform (ha-ha-ha!!!) után könnyűlövészeink biztositására?! Albánéknak még 200 kerekes és lánctalpas lövészpáncálosuk is van egy 35 e fős hadsereghez (miénk 20 e lesz 2007-re...)
Előzmény: Alhazred (4857)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.31 0 0 4861
Üdv below kartács!!! Khm... Igen.. Kissé elnéztem, a képen télleg Type-59-es van.... Csak otthon eléggé ratyi monitorom van oszt összefolytak az szürke árnyalatok. De mind1, megismertünk egy újabb T55 rokont, a Type 62-est:))))))) Kössz, hogy feltettél róla képet, mert itthonról még feltölteni se tudok az Indexre.. :(
Előzmény: below (4858)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.31 0 0 4860
T-54 light.. :)))) Ez jó! Vietnamban vetették be elég nagy számban. Úszó kollégája, a T-54 toronnyal szerelt Type 63 (született PT-76 :)) ) látható a legendás TV felvételen, amin a vietek betörnek az elhagyott saigoni amcsi követség területére....
Előzmény: Alhazred (4859)
Alhazred Creative Commons License 2004.10.30 0 0 4859
be is lett vetve (nemtom hol) és nem szerepelt valami fényesen, könnyen kilukadt ez a T-54 light.
Előzmény: below (4858)
below Creative Commons License 2004.10.30 0 0 4858

Szia Ftonyo Kartárs!

A melléklet képeken jobban láthatóak a Type 62 általad említett sajátosságai, pl. a keskeny lánctalp, a szimpla futógörgők, a 76,2 mm-es űrméretű löveg, stb. De az is látszik, hogy a füstgáz elszívó henger nem középtájon, hanem majdnem a cső végén található.

Egyúttal érzékelhető a Type 62 kisebb mérete is, ha megfigyeljük az arányokat a rajta látható emberekhez viszonyítva.

Szóval, sorry, de szerintem a szóban forgó képen nem Type 62 látható.

Kartácsias üdvözlettel: Below

Előzmény: ftonyo (4856)
Alhazred Creative Commons License 2004.10.30 0 0 4857

az albánoknál az a bizonyos három darab?

:-)

Előzmény: ftonyo (4856)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.30 0 0 4856
Helló below! A 2. képen nem Type 59, hanem annak könnyitett változata látható, a Type 62-es. Külsőre eésőre olyan, mint a Type 59, de valójában páncéluzata tulképpen semmi, lövege azonos a Type 63-as úszóhk-val (upgradelt PT-76), tehát 76 mm-es füstgázszivós. A lánctalp csak fele oilyan széles mint a T55/54 csalédon, azonos a PT-76 lánctalpával. A futógörgők száma csak tiz db, mert oldalanként nem duplán vannak, de ez csak közelről látszik. Szvsz egy "kamutank" messziről Type 59-nek látszik, aztán mégse. Egy nagy 0 (nulla). Eu-ban is van belőle, az albánoknál.
Előzmény: below (4818)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.30 0 0 4855
A "monstrum" T-34-122. Az EAK (Egyesült Arab Köztársaság - Sziria és egyiptom) fegyveres erői részáre gyártották. Ez az egyiptomi változat. Kisszériában nyomatta Maquette pár éve, neten most is rendelhető ( ormótlan műgyanta torony, fém lövegcső). A sziriai változaton torony nem volt, a lekapott torony helyére épitették a 122-es löveget, ez tehát inkább egy lánctalpas ágyú volt (csak a jármű leállitása után tudott tüzelni) , mig az egyiptomi egy önjáró löveg.
Előzmény: Tiger205 (4831)
below Creative Commons License 2004.10.29 0 0 4854

Szia Tiger!

Köszi a választ!

Az angol szövegnek neki kell veslekednem, sajnos a nyelvismeretem nem valami nagy szám :o((((

Jó kis házi feladat :o)

Előzmény: Tiger205 (4850)
kuller Creative Commons License 2004.10.29 0 0 4853
Egy kis adalék a Villers Bocagei csatához:

légifelvétel:

térkép:

kuller Creative Commons License 2004.10.29 0 0 4852
Szia Attis!

Pontosan úgy van ahogy below kartács mondja az első láncmeghajtókerék a legszembetűnőbb különbség, de a láncvezető görgősorban és a felépítményen is vannak eltérések.

Egyébként a legszebb páncélos jármű kategórában kedvencem a rövid csövű stug3, nem tudom miért, az utódai nagyobb harcértékűek voltak, de akkor is ezek tetszenek:)

Szia Tiger!

Megpróbáltam megtalálni Witmann stugjának lecserélésének okát. (De ronda mondat:) Szóval 41-ben a Leibstandarte éjszakai támadást hajtott végre a Krímben lévő Melitopol ellen. Ekkor Witmann szembe került 2 orosz páncélossal, amiknek egyszerűen nekirohant stugjával. Az orosz személyzet megijedt és elmenekült. (Szvsz közelről máshogy nem kűzdhette volna le a 2 ellent mert a forgó torony hiánya ilyen helyzetben eléggé kínos.) Azt nem írták, hogy a stugját lecserélte volna, de más okot nem találtam rá.

Üdv:Kuller
Előzmény: below (4851)
below Creative Commons License 2004.10.29 0 0 4851

Szia Attis!

Kuller kartárs elfoglalt mostanában :o)

Engedd meg, hogy én válaszoljak. Figyeld a láncmeghajtó kereket, az a legfeltűnőbb különbség. Felül egy StuG III Ausf. A, alatta StuG III Ausf D. A fotó egy közismert kép az "A" típusról.

Előzmény: atiswrc (4845)
Tiger205 Creative Commons License 2004.10.28 0 0 4850

Szia !

Hát, S04 én sem találtam, de akkor most egy hosszó hozzászólás jön angolul a hétvégére, házinak!!!

Számok, plusz a halál oka (ellövöm a poén: szerintük rakéta volt)

1331; S21; 205; 222; 007

ÉS nem javításon volt a 007, hanem Westernhagen-é volt (parancsnoki Tiger) s csak később lett Wittmann-é (MEA CULPA a tévedés miatt !!!)

Sok benne a szám, és összevissza.

Tán Norbert tud vmi rendszert....

mindenesetre a 205 nem volt egy híres szám, a 007 és a 222 inkább (bár én szeretem) , de lássuk a sztorit !!!

A cikkben is  említett Westernhagen sírját tavaly megtaláltuk Norberttel és Hamburgerrel a Veszprémi temetőben...

(Born: August 29, 1911, Riga, Latvia
Died: March 20, 1945, Veszprem, Hungary - by his own hand)

üdv:

TGR

Ja, + még 1 jó kis oldal!!!
http://www.panzerace.net/main/intro.asp

In August of 1943, LSSAH was transferred to Italy, for refiting and occupational duties. In sSSPzAbt 101, Wittmann (Tiger #1331) served with other Tiger Aces like: Franz Staudegger (Tiger #1325), Helmut Wendorff (Tiger #1321) and Jürgen Brandt (Tiger #1334). The command of this unit was given to SS-Haupsturmfuhrer Heinz Kling (Tiger #1301). In October of 1943, after the start of Soviet Autumn Offensive, LSSAH was transferred back to the Eastern Front (Kiev area). Also in October, Wittman changed his Tiger #1331 for the Tiger #S21, and got under his command Jürgen Brandt (Tiger #S24). On October 13th, Wittmann's Tiger destroyed twenty T-34s along with twenty three infantry and anti-tank guns.

In May of 1944, Wittmann re-joined the sSSPzAbt 101 of the LSSAH which was stationed in the area of Lisieux in Normandy, France. LSSAH was a part of panzer reserve which included 12th SS Panzer Division "Hitlerjugend" and the Panzer Lehr Division. At that time the command of sSSPzAbt 101 was given to Heinz von Westernhagen (Tiger #007). On the June 6th of 1944 (D-Day), Wittmann got a new late production model Tiger I #205. From 6th to 12th June, sSSPzAbt 101 moved to the invasion front in Normandy. On their way, Wittmann's 2nd Kompanie was reduced to six Tiger by Allied air attacks. Wittmann's company along with the Panzer Lehr Division and the 12th SS Panzer Division "Hitlerjugend" was part of Heeresgruppe under the command of Erwin Rommel.

"Wittmann in Villers Bocage"
Leaving the infantry sergeant safely in his foxhole, Wittmann sprinted back to his Tiger, Nr. 205, but sensed something not quite right with the engine. Without a moment of hesitation, he sprinted towards the Tiger of SS-Unterscharführer Kurt Sowa, Nr. 222, and gave the command to the driver, SS-Unterscharführer Walter Müller, to crank up the vehicle for an all out attack on the enemy formation. also on board were his gunner Bobby Woll, Loader Sturmmann Günter Boldt, and radio operator Sturmmann Günther Jonas.

During July of 1944, Wittmann fought near Caen area until August. At the time Wittmann got a new Tiger #007. In the beginning of August, Wittmann along with sSSPzAbt 101 was transferred to Cintheaux area.

Until 1983, the destruction of Wittman's Tiger was an mystery even for crews of sSSPzAbt 101. Many sources say that it was destroyed by the "Firefly Ambush", but different units claimed to ambush and destroy Wittmann's Tiger, including those of the either 1st Polish Armoured Division, 4th Canadian Armoured Division (Canadian Shermans supposedly surrounded and shot Wittmann's Tiger to pieces) or 33rd British Independent Armored Brigade. In the memoirs of a former member Mr.F.R of sSSPzAbt 101, official version at the time stated that Wittmann's Tiger was destroyed by an airplane bomb. Both presented a picture of Wittmann's Tiger without its turret with the gun barrel placed on the hull which in fact is the picture of SS-Untersturmführer Alfred Günther's Tiger destroyed by an airplane bomb at Evrecy. Along with those two versions, some claims were made that units which were not even present in the area at the time, were responsible for destroying Wittmann's Tiger. Both versions were proven wrong in 1945, by Mr.Serge Varin who found Tiger #007. Mr.Varin was interested in this tank because its turret was teared away from the hull. Mr.Varin examined Wittmann's Tiger and noticed that it was not penetrated by any shells fired at it during the fighting. The only damage to the hull was a big hole in the rear, near the engine deck. further examination Mr.Varin concluded that the impact came from the air. The rocket hit Tiger's rear deck (made of 25mm thick armor), penetrated the air intakes and exploded causing the explosion in the engine compartment and fighting compartment which ignited the stored ammunition. The second explosion instantly killed the entire crew and blew off the turret into the air. Wittmann's Tiger was destroyed by a rocket fired from a Royal Air Force Hawker "Typhoon" MkIB - attack aircraft. Typhoons were armed with HE (High-explosive) rockets and took heavy tow of German tanks during the Normandy battles (for example on August 8th of 1944, Typhoons destroyed 135 German tanks and among those Tiger #007). Michael Wittmann and his crew was killed in action on August 8th of 1944, at Gaumesnil near Cintheaux

The tanks from the companie chiefs (e.g. #205) were not command versions. The sSSPzAbt.101 had three command Tigers for the staff companie, #007, #008 and #009. Those Tigers had the extra stuff like star antenna etc.

Előzmény: below (4849)
below Creative Commons License 2004.10.28 0 0 4849

Szia Tiger!

Már filózok egy ideje egy kérdésen, ami most megint aktuálissá vált. Klasszikus szakkönyveink (és a szájhagyomány) azt mondták, hogy a németek a toronyszámokat úgy képezték, hogy az első számjegy a századot, a második a szakaszt, a harmadik a szakaszon belül az adott harckocsi számát jelentette.

Az S04 esetében az "S" a nehéz-harckocsi alegységre, a számok az azon belüli helyére utaltak, legalábbis ezt vélem tudni. Deviszont! Hogyan jött létre a 205 és a 007 jelzés?

Más: Wittmann és a 007 kezelő személyzetének haláláról eddig legalább kétféle (vagy inkább három) verziót hallottam: 1./ Egy vadászbombázó semmisítette meg; 2./ Egy falka Sherman támadta meg és valamelyik kilőtte; 3./ Nehézbombázók tömegtámadásakor érte a végzetes találat. Mi lehet az igazság? Esetleg egy negyedik történet?

Előzmény: Tiger205 (4839)
below Creative Commons License 2004.10.28 0 0 4848

Szia Attis Kartárs!

Most látom csak, hogy "sikerült" ugyanazt a képet beszúrnom, amit Tiger is beillesztett. Itt van az, melyet eredtileg be kellett volna "úsztatnom" :o))))

Academy Pz.Kpfw. VI Ausf. E Tiger 1:35 makettet nemrég még láttam itt fatornyos városunkban (Egerben)... sőt Dragon Királytigrist is. No, jó, tudom, elég távol esik Győrtől :o) Ezzel inkább csak azt akarom jelezni, hogy korántsem lehetetlen a beszerzésük.

De nem akarom "szét OFF-olni" ezt a jó kis topicot, magánban írok majd még pár dolgot.

Üdv a köbön: Below kartács

Előzmény: atiswrc (4847)
atiswrc Creative Commons License 2004.10.28 0 0 4847

Köszönöm Kartárs!

Közben küldtem mail-t is.

Esetleg tud valaki segíteni ebben az Academy Tigris vagy Királytigris beszerzésében? Itt Győrben pang az ilyesfajta modell és a Fabulis-nál is csak előjegyezhetőek!

Attis

Előzmény: below (4846)
below Creative Commons License 2004.10.28 0 0 4846

Szia Attis!

Az Academy által gyártott korai Tiger I makett tartalmaz győzelmi csíkokat, és egyéb jelzéseket Wittmann keleti fronton alkalmazott harckocsijához. Az még a korai, zimmerit nélküli változat, a csövén 88 győzelmi jelzéssel. A mellékelt képen látható harckocsi építhető meg belőle.

Előzmény: atiswrc (4840)
atiswrc Creative Commons License 2004.10.28 0 0 4845

Szia Kuller!

Honnan lehet látni a különbséget a két képen, mármint a típusok közti különbséget.

Én még csak gyakorló vagyok, nekem nem esik le ez ilyen hamar!

Előzmény: kuller (4841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!