Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4874
Én teljesen laikus vagyok vörösbor terén, de szerintem a zúzó-bogyózó (ha olyan van, mint nekem) az túl sok szemet épen hagy. Ezért én a szemet meg szoktam roppantani áztatás előtt, így sokkal jobban kiáznak a bogyók. De mondom, vörösborhoz semennyit nem értek, lehet, hogy egészben kell áztatni, és a bogyóbn indul el az erjedés.

A hétvégén leszedtük a rizlinget: 20-20,5 cukorfokkal! Eddig ez a legmagasabb érték, amivel valaha szüreteltem. Olyan sűrű, zselés anyag volt, hogy gyakorlatilag nem volt előprésmustja! Kb. egy napig áztattam, a bogyók után csak olyan vékony héj maradt, mint a cigarettapapír.

Persze szemelve szüreteltünk, azaz a rothadó szemeket kidobáltuk. Idén egyáltalán nem volt botritiszes rothadás, csak fakórothadás, ami nem édesített, hanem esetesített volna.
Előzmény: szalonspicc (4867)
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4873
Még csak szombaton volt a szüret. A tetejére szórtam egy kis ként. Reggel akkor le is fóliázom. Köszi.
Előzmény: Ferig (4868)
atrego Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4872
írtam neked mailt
Előzmény: jacsoj (4871)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4871
Igértem.
Lehet, hogy csak tavasszal, attól függ, milyen ősz lesz, a vesszőknek be kell érni, és ha később sáros lesz az út , akkor csak március lesz a nyerő. De amúgy áprilisban kell oltani,tavaszig a legjobb helyen a saját tőkéjén van a vessző.
Előzmény: atrego (4870)
atrego Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4870
akkor lombhullás után meg tudsz dobni néhány vesszővel,igaz?:o)
Előzmény: jacsoj (4866)
Zalancelot Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4869
Feltétlen fóliázd le, de ha tudod a törkölykalapot nyomd a lé alá, hogy az nehogy megcsiccsenjen.
Emelett ha módod van rá legalább naponta keverd át.
(a 2876-on van fénykép, ahol megnézheted én hogyan csinálom.)
Előzmény: szalonspicc (4867)
Ferig Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4868
Takard le teljesen fóliával és ha tudod kötsd is le a fóliát madzaggal. Ammennyire lehet oxigén mentes körülményeket (reduktív) kellene teremtened. Egyébként meg ha már 8-9. napja van a bogyón, és nyitva tartod, akkor jobb lenne minél előbb lepréselni, hordóba rakni. Feltételezem a színe már megfelelő és hangos forráson is túl van. Ként tettél bele?
Előzmény: szalonspicc (4867)
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4867

Idén először készítek vörösbort. 20-as mustfokkal jött le a kékfrankos, amit zúzó-bogyózóval daráltunk le. Most kádban pihen 8-9 napot. Nyitott a kád teteje és rengeteg muslica szállta meg. Letakartam valamennyire a kádat, de mégis bejutnak rendesen. Érdemes teljesen letakarni fóliával vagy hagyjam úgy ahogy van?

Köszi

jacsoj Creative Commons License 2008.10.12 0 0 4866
Tavaly a szőlőmben okt. 23.-án szedtem, az idén se fogom hamarabb.
A házi lugasomat tartom a fagyokig. Itthon már elég jó íze van, és nem permeteztem. A szőlőmbe a többivel kapott 3 szori permetezést, csak azért, mert ott van a sorában. A darázs egyáltalán nem bántja, a tőle két méterre lévő Pölöskei muskotályt teljesen belepték.
Előzmény: atrego (4865)
atrego Creative Commons License 2008.10.12 0 0 4865
:o)természetesen  lombhullás   után.Tényleg nem kell  permetezni?Finom?
Előzmény: jacsoj (4864)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.11 0 0 4864
Tudnék, de nem most, mert még a fürtök rajta vannak.
Előzmény: atrego (4862)
atrego Creative Commons License 2008.10.11 0 0 4863
Megnéztem  és   válaszoltam.
Előzmény: Ferig (4861)
atrego Creative Commons License 2008.10.11 0 0 4862
Szia  Jacsoj!Tudnál  nekem  küldeni a  Moldova  vesszőjéből?
Előzmény: jacsoj (4794)
Ferig Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4861
Küldtem egy emailt. Nézd meg! :-)
Előzmény: atrego (4859)
lalá Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4860
-Nem. Inkább karcsú. Igaz, hogy a legfinomabb ízű szőlők egyike, de az "igazi" muskotály fajták jobb bort adnak.
Előzmény: pinotnoir777 (4856)
atrego Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4859
Hamburgi muskotályom  nekem is  van.Várom válaszod
Előzmény: Ferig (4853)
GLEVENTE Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4858
helyesen: majd deríted (csersav: kb. 10 g/hl, zselatin: kb. 18 g/hl)
Előzmény: GLEVENTE (4857)
GLEVENTE Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4857

Szép lett, gratula!

 

Mi pénteken szedjük a cirfandlit, majd meglátjuk!

 

Újbor édességének megőrzésére ajánlott módszer (Prohászka F.):

először átfejted, majd kénezed (15-20 g/hl borkén), majd deríted (csersav: kb. 10 g/hl, kb. 18 g/hl). Élesztő leülepedik az edény aljára.
A bort újból átfejted. Ezzel egy ideig erjedésmentesen tarthatod. Biztosra csak steril szűréssel mehetsz (EK-lap vagy  membránsz.)

Előzmény: Cirfandlia (4832)
pinotnoir777 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4856
Nagyon komolyan érdekel hogy miért nem, én most nagyon rápörögtem a témára, annyira finomnak, gazdagnak és harmonikusnak érzem a hamburgi bogyókat. Szerinted túl illatos lenne esetleg?
Előzmény: lalá (4854)
pinotnoir777 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4855
Mi rothadásproblémát eddig nem tapasztaltunk, igaz a legjobb, napos, szellős, köves dűlőnkben van az a kb 20 tőke hamburgi.
Azért találom érdekesnek, mert pár napja 23-as volt, mégis magas savtartalmat is éreztem és gazdag, de nem egysíkú aromatikát, valahogy fifikásabb, mint pl egy ottonel vagy egy irsai.

Összehasonlításként ugyanott saszla 19-20-as, mézesfehér 20-as volt, néró 30 körül.

Szerinted lehet belőle teljesen fehér bort készíteni, persze aktív szén nélkül?


Lehet hogy mázlink volt, de a 4 napos áztatás után még tudtunk ülepíteni vagy másfél napot, nem indult be. a kénszint kb 40 mg/l összes volt. Volt egy kicsi héjtanninos kesernye, de összességében harmonikus lett a bor, nem került ez előtérbe.
Előzmény: Cirfandlia (4847)
lalá Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4854
-Ha nem szükséges, nem kellene erőltetni azt a bort.
Előzmény: pinotnoir777 (4844)
Ferig Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4853
Bocs, bocs, bocs! Egy kicsit elkavartam -úgy látszik túlzottan fáradt vagyok -, mert azt hittem hamburgit szeretnél, abból van nekem. Van egy közeli rokonom, aki nagyban olt szőlőt, rákérdezek van-e Neki.
Előzmény: atrego (4852)
atrego Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4852

neked   mind  a   három   féléből   van?A  Moldávia   azonos   a   Kismis   moldavszkijjel?Alanyszőlőt   kérsz?

Előzmény: Ferig (4851)
Ferig Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4851
Nekem van belőle, csak az a gondom, hogy nagyon elverte a jég a vesszőket is. Hétvégén megyek szüretelni, megnézem, van-e olyan vessző, amiről tudnál oltani.
Előzmény: atrego (4850)
atrego Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4850
nekem csak sima vessző kellene....sokallom   az oltványok árát...Annyit oltok magamnak,amennyit akarok,ha  van  miből:o)
Előzmény: RAMBO (4849)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4849
Itt egy webáruház, rendelj! :)))

http://www.sieberz.hu/index.php?content=11&kategoria=19

Előzmény: atrego (4848)
atrego Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4848
Sziasztok!Valaki  tudna   nekem  ősszel,vagy  tavasszal   küldeni   Thomson seedless,Crimson seedless   és  Moldova   fajtájú   csemegeszőlő   vesszőt?Aki   küld  nekem  30-40  féle   csemegeszőlőfajtából   válogathat,amiből   vesszőt  tudok  küldeni,ezenkivül Riparia Teleki  8b alanyszőlő  vesszőt  is  tudok küldeni
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4847
Hát azért a Hamburgi sötétebbre (kékebbre) érik (legalábbis itt délen :) ) mint egy szürke, ha liláspiros bogyó marad benne az még éretlen. Ez egy jól beérettnek mondható fürt: Hamburgi

Egyértelműen az egyik legzamatosabb szőlőfajta, és emlékeim szerint a kutatóban a vizsgált csemegeszőlők közül ez produkálta a(z egyik) legmagasabb mustfokot. (18-20 környéke). Borként milyen azt passzolom, de sztem savval és zamattal sem lenne gond, a szőlő viszont érzékeny rothadásra, kocsánya és eléggé bénul, no meg jó termőhely kell, hogy beérjen szép kékre, édesre.

Más, a 4 napos áztatás alatt nem indult be a cefre? ha igen, akkor nem volt ülepítés, ment egyből a hordóba? Ilyen hosszúságú áztatás nem okoz erősebb cseres ízt esetleg kesernyét ízben?
csite Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4846
Szerintem nem túl sok lehete benne a színanyag, ráadásul a szürkénél sokkal sötétebbre érhet, meg ugye kékszőlő. Nagyapámnál nem minden évben kerül teljes lilásságba a héj, köszönhető talán a kicsit árnyékos helyének. Téli csemegének időtálló, januárban is ettünk még anno.
Előzmény: pinotnoir777 (4844)
pinotnoir777 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4845
Tavalyig mi egész fürtöt préseltünk és egy kilós tőketerheléssel dolgoztunk az olaszban. Tavaly viszont előbb válogattunk fürtöt, fél kilót hagytunk csak és 4 napig héjonáztattuk a cefrét. Nem tudom hogy a három tényező mennyire hatott külön-külön, de az eredmény sokkal intenzívebb illatú, koncentráltabb, vastagabb, mélyebb színű (sárgább) rizling lett. Nálunk bevált az áztatás, bár nagy része ép szőlő volt vagy épp csak elkezdett ráncosodni a bogyó, a "csúnya" fürtöket a földre szüreteltük. Előtte tudtuk bogyózni simán a szőlőt.

Idén még fönt van, kb 1 hét múlva lesz szüret, 20 körül járhat.
Előzmény: Cirfandlia (4839)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!