Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én leginkább a Pölöskeit javaslom ha nem akarsz nagyon nagyon minőségi bort. Nálam évek óta permetezés nélkül is kiválóan terem és ami nem mellékes csemegének is kiváló. És ami számodra fontos muskotályos ízű bort ad.
Új fórumozó révén korábban a fórumra szerettem volna írni, de ott nem jelent meg a levelem. Az a gyanúm hogy akaratomon kívül egyenesen Neked küldtem el. Ha ez így lett volna elnézést kérek, de nem ez volt a szándékom.
Két dolgot szeretnék kérni Tőled:
Visszajelzést arról, hogy az előzőleg írt levelemet megkaptad. Ez azért is fontos lenne, hogy még egyszer ne forduljon ehhez hasonló eset elő.
A másik, a kérésem megismétlése lenne.
Amennyiben módodban áll küldeni a tél folyamán szeretnék kérni az általad ismertetett két fajtából 3-4 szemes oltóvesszőt fajtánként. Egyik fajta a Lívia lenne. Pont egy ilyen szőlőre vágytam mindig (korai, ellenálló, finom, sokáig a tőkén tartható), de Magyarországon ehhez hasonlót eddig nem tudtam beszerezni. Ezt nagyon, nagyon szeretném. A másik a Kodrianka lenne. Erre talán nincs akkora "kereslet" a fórumtársak részéről.
Természetesen minden ezzel kapcsolatos költséget térítek.
sti 100:Olvastam a problémádat a szőlő fórumon.A saszlán kívül szerintem egyik fajtád sem bőtermő.Szerintem olyan fajtákat kellene ültetned,melyek minden évben
"hozzák a formájukat".A Lívia muskotályos ugyan,de nem kapható a kereskedelemben.Egy-két vesszőből nagyon sok időbe telik,mire annyit tudnál szaporítani,hogy értékelhető mennyiségű bort nyerhetsz.Szerintem a muskotályos borszőlők között keresgélj.Üdv.Szőlőszem.
muskotályos bornak mit ajánlanál édes rezisztenst? pölöskeit szeretnék, de most látoknálad LIVIA t. tudnál esetleg vesszőt is küldeni belőlük? helyileg hol vagy?
Köszönöm a beirást ,és figyelek továbbra is ,sajnos nálam már megjelent a shavit ellenére is a botricis cinerma ,szürke rothadás jele, igaz ez részint az én hibám ,mert 25 napig nem tudtam permetezni de már orvosoltam chorussal.
Köszönöm a Cabrio-val kapcsolatos véleményeteket és tapasztalataitokat.Én a mult héten permeteztem vele,a későbbi érésűeket pedig tegnap,a 35 napos várakozási időt bekalkulálva.Jelenleg semmilyen betegség nem mutatkozott,még nyomokban sem,pedig sok fajtám van eltérő rezisztenciákkal.
Muki-bá:beírtalak a kockás füzetembe,de figyeld a további fényképes fajtaleírásokat,mert még nagyon sok érdekes és értékes fajták vannak a tarsolyomban.
Hermod:Szerintem nagyon feladtad a leckét,nekem nincs róla fajtaleírásom,nagyon mélyre kell ásnom,de lehet hogy akkor sem találok semmit.Kiváncsian várom mások véleményét!
Jó a cabrió top de kicsit drágább a shavith nál én ezzel nyomom.de most váltok cabrió topra mert már ilyenkor váltani szoktam aztán meg később vissza a shavith hoz mindig teszek még lisztharmatra pluszt mert a lisztharmatban kicsit gyenge a shavith
A Cabrio-t nekem is ajánlották,mert hatékony, mindhárom betegséget kezeli valamint kontakt és felszívódó szer egyszerre. Én is erre fogok átállni mert már váltanom kell.
Én soha nem teszek hozzá semmit mégsem volt gond a három év alatt.Ellenben a quadrishoz én is teszek thiovit jetet.Figyelmedbe ajánlom még az ECLAIRT ez is elég jó kis cucc,de ha járvány van ehez is mehet a kén.A TIMURT is köszönöm.
Sanci07:Köszönöm a tanácsot a Cabrioval kapcsolatban.Azt az infót kaptam,hogy még kénnel rá kell erősíteni,hogy biztosabb legyen a védelem.
Természetesen a Timurt is beírtam a kockás füzetembe még régebben.Nem csak egy félét kérhetsz,hanem többet is,csak ne vidd túlzásba/mert csak egy tőkém van mindegyik fajtából/,és a készletem véges.
Én három éve használom a CABRIO TOP nevű permetszert,nálam magasan viszi a prímet.A legjobbnak tartom mind közül nekem nagyon bejött. 20g kell tíz literhez,és tökéletes a védelem.Egy kérdés tőlem is,a TIMURnál is beírtál a kockás füzetbe vagy csak egy fajtát szabad kérni?! Tisztelettel Sanci.
Mukibá:Természetesen tudok adni Líviát.Ha lesz gyökeres abból, ha nem akkor sima vesszőt.A Lívia szerintem van olyan jó mint a Pölöskei.A bogyó héja nem olyan vastag
mint a Pölöskei muskotályé,ízre legalább olyan jó/persze ez relatív,mert csak az én véleményem/,és nagyon dekoratív.
CONCORD:USA fajta.Nemesítő:Epraim Bull 1849.Szülők ismeretlenek.Érési idő:okt.eleje.Fürt:közepes méretű,közepesen tömött.Közepes,vagy erős növekedésű
saját gyökerén is jól terem.Filoxéra rezisztens.Bogyó:kék színű,kerek,közepes méretű.Bőre vastag,ellenálló.Íze kissé labrusca.Amerikában és Kanadában igen elterjedt.Használják szőlőlének,zselének,desszert bornak,csemegeszőlőnek.
Betegségeknek nagyon ellenáll.Rezisztens fajta.Fagyállóság nagyon magas.
budai2: A Palatína Nem egy nagyfürtű fajta.Fürtsulya 250-500 gr,vagy kisebb.
Én nem félszálvesszőre,vagy szálvesszőre metszem,hanem 5 rügyes hosszúcsapraúgy,hogy a hajtásválogatással várok addig,amíg a fürt mérete /hossza/ jól megmutatkozik.Ekkor a negyedik,vagy ötödik hajtást meghagyom,a többit lepattintom.A legalsó hajtást is meghagyom a jövő évi termő vesszőnek.Egy vesszőn két,vagy maximum három hajtást hagyok meg.A Palatína hajlamos az erős hónalj-
hajtások növelésére,így többször is kell hónaljazni./két levélre/.Évek óta így csinálom.
A te Palatínád valószínű rossz klón ha évek óta kevés és apró fürtöket nevel.
Javaslom a Palatína-Prím fajtát,amit a Csemegeszőlő index fórum269-270-171 sz.
hozzászólásomban találsz.
Egy kérdésem lenne T. fórumozókhoz :Ismeri-e,vagy használja-e valaki a CABRIO
TOP nevű permetszert? Univerzális felszívódó és kontakt szer,véd peronosz, lisztharmat,és szürkerothadás ellen.Én most permeteztem vele először,így nincs meg róla tapasztalatom.II kategóriás szer.
Nem peronosz az tuti, de valamilyen tápanyag hiány. Ha csak nem adagoltál valamiből többet a kelleténél. Én idén eljátszottam, hogy pár tőke kapott magnéziumot, na hát most pont a magnézium túladagolás tünetei vannak... Tavaly több nitrogént kapott mint kéne, így idén rosszabb volt a rügyek termékenysége is. De mindenből tanul az ember.... A homokon is lehet jó szőlőt termelni, csak nem kell agyon terhelni.
Egy olyan kérdésem lenne hogy ti szerintetek mi baja lehet a szőlőnek? A levele mint látjátok a levél besárgul. Szerintetek ez peronoszpóra betegség vagy valami más? Volt aki azt mondta hogy gyenge a föld minősége és péti sózni kéne.
Köszi!Szerencsére nincs még baj,de rá vagyok készülve.Minden évben van lisztharmat.Darazsak nekem is voltak,de a körtefákról eltűntek a levélbolhák,azóta nincs darázs.de azoknak mindegy volt milyen szőlőt ehettek.
A napokban hallottam reklámozni a DINALI nevü uj szert lisztharmat ellen ez is felszivódó majd megnézem milyen árban van és kipróbálom ,nekem is van favoritom vagy 10 12 tőke de mire megérne a darazsak mind le eszik ,gondolkodom a cseréjén.Ez az utólsó éve szerintem.
Tisztelettel üdvözöllek ,ha lehet én is ,vennék ,vagy kérnék tőled gyökereset vagy dugványnak vesszőt. ha van olyan finom mint a pölöskei muskotály akkor csinálnék egy gyönyörü pergolát belőle.