Megjött a szárítónk. Első pozitívum, hogy a fogyasztásnál a megadott 1,92 kWh az 1000-esen centrifugázott ruhákra vonatkozik, a használati útmutató szerint.
Én azt hittem, hogy ez az 1400-as centrire van (gondolván, hogy a legjobb adatot adják meg).
A 3,8 kW- ot a teljes töltet (4,5 kg) 1200-on centrifugált extraszárazra szárított ruhánál éri el. 1600- on normál szárazra jellemzően 2,5 - 2,65 kW- ot eszik.
Én javítással foglalkozom...anno, amikor kezdtem, akkor azt mondtam, hogy a legjobb gép az itt marad...többedik csere után maradt ez a felállás - volt már nálam jobb is, de nem annyival, hogy lecseréljem...(tartalék azért van. :-)) ...de minek.)
Szóval használtan került hozzám mindegyik.
Igen, a szárító kondenzációs, azaz gőz nincsen (véletlenül sem), és igen, egy tartályba gyűjtené a vizet, de mivel a mosógépen van, így egy lélegzőszeleppel a lefolyóba kötöttem, és lefolyik.
Az 1600- as centri semennyire sem gyűri a ruhát: mire elengedi a fordulatot, addigra gyakorlatilag nincs víz, csak nedvesség a ruhában. Kicsit más, mint az Indesit(t). Viszont a szárítónak nem mindegy, hogy mennyi remanens nedvességet kell kiszárítani... :-)
És igen, ha olyan a ruha, akkor vasalom. Ami nem igényli, azt nem. Viszont a törölközőnek semmi köze nincs a smirglihez - való igaz a "pihepuha lágyság".
A Miele az egyetlen gép, aminek a burkolata nem festett, hanem zománcozott. Ennek az átrozsdásodására vonatkozik az ötven év gari. :-)
A horrorisztikus árhoz: használtan is vannak korrekt gépek - tudom. A másik az az, hogy itt nincsen meglepi: berakom a szennyest, és mindig etalon minőségben, és méretben veszem ki belőle. Sok olyan géppel találkozom, amelyik átméretezi a ruhákat: jobbára az xxl-ből csinál s méretet.
A harmadik igaz, hogy nem rám vonatkozik (sajnos), de Pesten hallani félmillás keresetekről...ennek a fényében nem is olyan veszélyes. :-))
Egyszer kell megvenni, és a következő tíz/ húsz évre nincsen gond.
A 3,8 kw-os fogyasztása szárítógépednek neked is ciklusra vonatkozik?A leírásnál kw/h van!
Meglepődtem az árán!Én azt hittem sokkal drágább lesz!
Ennél a fajtánál van az, hogy egy kis tartályba gyűjti a vizet és azt ki kell öntened?A szárítás közben nem gőzölög?(bocsi a hülye kérdésért, de nekem az Indesit produkált ilyet)
Na és a száraz ruhákat vasalni is szoktad?
Látom a mosógéped 1600 fordulatos, ez az Indesitnél is nagyon jó volt, szinte szárazak voltak a ruhák amikor kivettem.Igaz kicsit jobban gyűrte mint az 1000 fordulatos.
Amit találtam az német kezelőpaneles.Van egy címke rajta, hogy 50 év garancia.(??!)
Az ára ennek is meglepő!
Amiket az ismert hazai kereskedelemben találtam horrorisztikus árúak voltak.
"Energiafogyasztás (mosás + szárítás teljes kapacitásnál): 6,12 kW/h"
Ez azt jelenti, hogy egy 9 kilós mosási, (ebből -3 kg), és a maradék 6 kg-val szárítási program nagyon durván kb. 1000.- forint lesz???
A mosási és szárítási időre összesen 3 órát számoltam(elképzelhető, hogy több lesz, nekem csak a szárítás tartott 3 órán keresztül)....a kw/h-át pedig 50 forinttal.
Mondjuk ha én használnám akkor heti kb. 5 alkalommal biztosan használnám(de csak azért ennyiszer, mert 9kg kapacitású), így hetente 5000.-, havonta 20.000.- forint lenne csak a mosás-szárítási áram felhasználásom?
Nem sok ez egy kicsit?
Áramzabáló gépezet, vagy a szárítási és nagy mosási kapacitást meg kell fizetni?
Ja és a vízfogyasztás sem piskóta!
"Vízfogyasztás (mosás + szárítás): 130 liter"
A vízárakkal nem vagyok tisztában, de ez sem lehet kevés, ha felszorozzuk havi szintre!
Amit én néztem, az igaz csak egy egyszerű mosógép(miután a szárítógépeskombiban csalódtam) 1200-as centrivel.
Egy mosást ezzel nagyon kerekítve 100 forintnak számoltam.
Ha ezzel heti 10 szer mosok, mert ez csak 5 kg-os akkor az kb. nagyon durván 1000 forint.
Havonta 4000 forint.
Szerettem volna én is 1400-as centriset venni, de az 15 000-el került volna többe, ennél a márkánál.Az 1400-asok között még így is talán a legolcsóbb lett volna, de annyit nem ér, hogy 5-6 év múlva úgy is a vastelepen végzi...
Szerintem alaposan számolj utána, hogy mi mennyibe fog majd kerülni!Mennyi lesz az enregia és vízfelhasználásod, havi hány alkalommal mosol, és mennyire gyűri vagy tesz tönkre a ruhákat?
Nekem a márkaszervíz szerelője ajánlotta, a kombira, hogy a szekrényszáraz programot felejtsem el, mert nagyon összegyűri.Hiába írnak a leírásban mást, a gyakorlatban fog kiderülni minden!
Még az a szerencse, hogy van rá 8 napod, hogy eldöntsd akarod-e vagy nem! :):):)
Itt az a csúnya, hogy a szárítótöltet az biztosan nem 9 kg...jó esetben a fele, de inkább a harmada...
Ezeket a marketingadatokat meg általában elfelejtik felszorozni a teljes 9 kg szárítására...de lehet, hogy ez az üdítő kivétel...mert valljuk be, rengeteg az áram.
Igen, elsőre engem is, aztán utánaszámoltam, a mellette lèvő Ariston 4,5 kwh volt, de az "csak" 7/4 kg-os, tehát arányaiban nézve ugyanaz a végeredmény kb, mert ez 9/6-os.
Az biztos h van ennél jobb, takarékosabb, de erre fussa.
Én sem 4,5kg-eket néztem. ;) Még emelt vízszintű programok használata esetén is 60-70l/mosás. A szárításra kellene még 60l? Meglehet, sosem volt szárítógépem. Nem is lesz. :)
Ennyiért egy rendes mosógépet se nagyon lehet venni, nem csoda, hogy energia faló, és főként vizfaló berendezés. A száritógép 2. legnagyobb előnye, hogy a szöszöket kiszedi a ruhából gondolom szűrő hiányában nem funkcionál.
Be kell vallanom, hogy errefelé van "némi" friss hó, és kicsit elmentem fel a hegyre csapatni...ööö...szokni a téli viszonyokat - nyári gumikkal. Hatalmas élmény...fogadásból nyertem egy Buick-ot: (f)elment ott is, ahol nem kellett volna neki :-))
Igen vettünk karácsony után egy Indesit mosószárítógépet, de már nincsen nálunk, mert visszavittük oda ahonnan hoztuk!!!
... aztán jött a hosszú hétvége, aztán pedig mi mentünk, hogy köszönjük szépen nem kérjük, aztán a szervíz jött, és mindem probléma nélkül kaptam egy jegyzőkönyvet, hogy javítást nem kérek, a termék 72 órás(3 munkanapon belül jeleztem a problémáimat), ezért csere.A boltban jeleztem, hogy én bizony nem kérek mégegy ilyet, és elálltunk a szerződéstől (hiteles volt).
Azóta egy egszerű 1200-as fordulatszámú mosógépet rendeltem, és most annak a kiszállítását várjuk.Gyakorlatilag az ár-érték arány és a viszonylag magas centri volt a fontos, na meg persze elég jó véleményeket írtal róla.
NEKEM SEM VÁLT BE A KOMBIGÉP!
Én előbb vettem aztán olvastalak titeket, de hálistennek az égiek velem voltak, így már megszabadultam tőle!
Ha vennénk akkor pontosan azért, hogy a már kicentrizett ruhát, ismét kicentrizzem(vagy legalábbis egy részét).Mondjuk talán helyettesítene egy szárítógépet, vagy hamarabb száradnának a ruhák.Nekem a nagymamámnak volt hajdú centrije(az még nem ilyen magas fordulatszámú) és emlékszem is rá hogy használta, igaz a ruhák már nem érdekeltek, csak az, hogy milyen izgi amikor lehajtja a tetejét elkezd forogni, és amikor felemeli még mindig forog és szép lassan megáll.Amiért megfordult a fejemben, hogy vegyünk ilyet, az az, hogy ha elromlik a mosógép, akkor még mindig nincs akkora baj, mert ha más nincs legfeljebb mosok a kádban, de szárítani azt azért nem tudok.Ezért is lenne szükség rá.
Még nem döntöttük el, hogy veszünk-e.Addig amíg nem hallok olyanoktól véleményt akiknek van a háztartásukban és saját tapasztalatukat írják le, biztosan nem fogok dönteni.
Egyébként a "régi" Whirpool mosógépünk pihent kicsit, és most újból megy.Sokszor játszadozott már velem...időnként működött...időnként nem.Volt, hogy egy félnapig nem ment aztán az esti próbálkozásnál mégis elindult.Olyan is volt, hogy csak a centrizést nem akarta.Ilyenkor volt amikor bejött a külön vízleeresztés, és centri program.De ez sem mindig.
Most, hogy már vettünk egy mosószárítógépet, használtuk is 2 hétig....és túlvagyunk a garanciális cserén, vagyis a szerződéstől való elálláson, a "régi" kicsi szeszélyes mosógép ismét működik.De már megrendeltem az új mosógépet, így kettő lesz, nagy valószínűséggel valamelyik azért működik is.Így már nem biztos, hogy szükség lesz a külön centrifugára.
A program végén az egy órányi "lazítgatás" az nem kötelező, hanem ajándék. A centrifuga (és a kötelező lazítás) után a gép nyitja az ajtót, és bármikor kiszállhatsz a programból. A lazítgatás a feledékeny gazdi ellen van: hiába szenilis, akkor sem engedi a gép letömörödni a nedves ruhákat.
4. - igen, emlékszem, hogy ezt én sokallottam akkor, és amúgy most is... mert ha úgy indítom a gépet, hogy nem vagyok otthon és feltételezhetően addigra sem érek haza, mire lejár a program, akkor öblítőstoppal indítom eleve, ami x-percenként (3, vagy 5, nem emlékszem pontosan), átforgatja az öblítős vízben álló ruhákat, hogy ne gyűrődjenek meg... és így ellehet órákig is akár.
De ha otthon vagyok, akkor nyilván a program lejárta után ki is teregetek, sőt nagyon sokszor a következő adag is vár a sorára, hogy bemehessen a gépbe minél előbb. Ilyen esetben szerintem időhúzás a program végi fél órás ruhalazítás, teljesen felesleges, 1-2 perc bőven elég.
Én biztos, hogy leállítanám a gépet, nem is lenne türelmem kivárni, hogy végezzen ezzel, mikor raknám be a következőt.. ma is már 4. adagot mosom... szerinted??? Az két óra plusz, ha csak fél órás lazítással számolunk, akkor is....
Az - jelentős mértékben - csak az első 10 másodpercben mérvadó, ha felragsztás után két perccel beigazítod a helyére, akkor már nem változik. Amit te említesz - a stabil - potom duplájába kerül, és lezajlik ugyanez a folyamat, csak gyorsan - pár másodperc alatt.
Ajajjaj, ne keverd a szezont a fazonnal.. Van AC és DC motor is kefés kivitelben, az inverteres motor egy frekvenciaszabályozott aszinkron motor... :-)
Huuu de kitarto vagy:) En is lusta voltam keresni benne, pedig nekem konyvtarban van, lapozas nelkul.
Ja, az biztos, hogy nem csemperagi, hanem az eps-hez valo ragaszto. Ugyanugy nez ki. Abban nem voltam biztos, hogy dubeleztek vagy sem.
Amugy van mar tenyleg olyan pur hab jellegu, de direkt eps ragaszto cucc is (nem novekedos kell ugye eleve), ahogy leirhatatlan nevu:) topiktarsunk is irta. Ez per nm dragabb ugyan, de egyreszt tisztabb es gyorsabb is dolgozni vele, masreszt meg ugye szigetelo az is, nem ugy mint a homok/cement ragaszto.
A gép szűrőjéből idegen rtárgyakat távolítottam el, lugszivattyűt cseréltem ..ebbőlbajnemlehet jeligére..
Éppen beüzemelni ,kipróbálni kívánom a készüléket amikor a 40-es hölgy közli velem telefont kapott és neki promt azonnal tüstént el kell hagynia az otthonát....
A szerelőnek sakk és matt.
A gépet normálisan átadnia lehetetlen, a pénze az ablakban, hölgy új időpont egyeztetésére nem hajlandó "bevagyoktáblázva" a következő napokban.
Vagy vesztettél, vagy áll a balhé esetleg a rendőrséggel felturbózva.
Csak mert itt a társasházban azért nem annyira hideg a pince, mint egy kertes házban, itt azért mégiscsak lent van a hőközpont, szaladgálnak mindenfelé a fűtéscsövek, kb 17-20 fok körül van a pincében.
Illetve gondolom DC-s a motor, ami már önmagában pozitív, mert halkabb a működése, és kevesebbet fogyaszt az inverter technológia miatt, mint egy normál AC-s.
A DirectDrive az azt jelenti, hogy a motor nem különálló egység, hanem a meghajtótárcsából van kialakítva. Ennek a fordulatszabályzását egy inverter (IGBT) végzi. Ebből következik, hogy "inverteres motor" a DD csakúgy, mint a külső motor. A kettő közt hangban a szíj surrogása a különbség. Egész használati ideje alatt csöndben fog menni - nincsen kefezaj - míg a másik tipusú motornál olyan, mintha felszálláshoz készülődne....
Csak egy tipp: én 16 cm hungarocell hőszigetelést poliuretán habbal ragasztottam fel, dübel nélkül, négy éve. Esze ágában sincs lejönni. Igaz, nem sajnáltam a habot... :-)
Szép napot mindenkinek! Mi a véleményetek az LG Direct Drive motoros mosógépekről ? Mennyire tartósak és tényleg olyan halkak mint aminek beállítják őket vagy csak az első 1-2 hónapban halkak? Másik ami iránt érdeklődöm az inverter motoros mosógépek.
Egy normális mai mosógépnél a menet (konkrétan a miénk):
a centrifugázás előtt kiszivattyúzza a víz nagy részét (ez ugye nem játszik, mert a centriben eleve nincs víz)
1. felpörög kb. 300/percre
2. utána elkezdi tesztelgetni,mennyire van kiegyensúlyozva (ez sem játszik, te egyensúlyozol)
első kettő esetleg még egyszer (lehet, többször is, nem figyeltem annyira, vagy sosem volt egy egy darabos kis térfogatú, nagy tömegű valami a gépben, bár utóbbi esetben nem is centrizne)
3. ha kiegyensúlyozta, akkor kb. 400/perc fordulatszámon kezdve hallhatóan pár lépésben jut el a maximum fordulatig. De az is csak az utolsó 2 perc, ahogy írtam.
4. utána még fél órát (vagy egyet? Lala, mit írtam a múltkor - a régmúltban? Biztos nem emlékszel már... :D ) ide-oda mozgatja a dobot, hogy fellazítsa a ruhákat, ne nyomják egymást.
Ehhez képest ezek a centrifugák:
berakod a víztől csöpögő ruhát (persze, csak akkor, ha nem kiegészítőmegoldásként veszed alacsony fordulatszámú cenrtis mosógép mellé), rácsukod a tetejét, és már egyből maximális fordulaton préseli egymáshoz a ruhákat.
Szerinted hol hat nagyobb nyomóerő a ruhákra? Mikor a ruha+víz kombó együtt 10kg, és forog 2800-at, vagy ha 10kg, és forog 400, majd csak 8, és forog 600-at, stb., stb.?
Ezer évvel ezelőtt volt külön centrifuga (a felfújható gumigyűrűn álló kis NDK-s), de már nem emlékszem, mennyire gyűrte. Csak a minimál cuccokra használtam, pl. reggel kimostam egy inget, de azt vasaltam is azonnal, hogy megszáradjon. :D Bár így jobban visszaemlékezve ezek az ingek olyanok voltak, mintha a kutya szájából húztam volna ki, még kivasalni is nehéz volt őket.
Hm, ha van turelmed, meg lehet nezni az epitkezesunk 5e fotoja kozott, hogy mivel csinaltak... vszinu a sima ragasztoval. Itt meg annyi terhelese se lesz (szel huzasa), mint egy fuggoleges hazfalon lenne, bar a gravitacio meg jobban hat ra. Lehet, hogy a biztonsag kedveert dubeleztek is, de nem remlik, meg fodemben nehez, bar ugye nem volt elotte vakolva, ott me'g eltalalhattak a belestesteket.
Pince belmagassaga? Tetess alulrol (jo lenne a falon is onnantol ugy 30-50 cm lefele) hoszigetelot, a pince mennyezetre! Az se dragabb, de baromi sokat jelent. (Me'g ugy is megerne megcsinaltatni, ha nem fizetik, de engedik.) Mivel a m.dij meg a halo-ragaszto vastagsagfuggetlen, a centinkenti ar meg nem olyan sok, amennyit engednek.
Mondom, nalunk (ez volt ingyen es elfert, meg meg alakulasban volt a lakoter, dobozok, padlora szonyegcsempe atmenetileg stb.) elfert. Es a hatekonysagat irtam. De egy mobilklima kivezetes nelkul, vagy egy ablakklima kisebb, elrakhato, es paratlanit. Szemben a kulon szarito geppel... a kombi persze helyfoglalasban igy nulla, remeljuk most mar ha megvettetek, hogy bevalik.
Olvastam, és értelmeztem, de nem tudok rá mit mondani, mert ez eléggé nonsense - beltéri, kültéri egység a lakásban?? A lakórészben?? Egy panellakásban?? Egy nappaliban??
A lábazatra ugyanannyi szigetelést raktak, mint a homlokzat többi részére, gondolom a pince miatt van gond, mert az nem lett hőszigetelve...
Elképzelhető, hogy olvassák ezt a topikot a mosószárítógépeket forgalmazók "munkatársai" is?Fontos nekik, hogy az eféle fórumokon se legyenek negatív tapasztalatok leírva, mert akkor nem megy az üzlet?!
Szerintem me'g a hosszu hsz-ek ellenere se esett le, hogy a klima hu"to" ES a fu"to" resze is bent kene legyen. Az a fu"to" resze, amivel te mindig ugy szamolsz, hogy kint van, es veszted a hoenergiat. Azert nem gondoltal ra, mert az a te klimas szemeddel nezve pont nem csinalna semmit...
De mind1, akkor most lesz egy mososzaritod, majd kiderul, hogy a szenvedo alany (gondolom parod) mennyire fogja ertekelni, mennyivel fogjatok kevesbe kerulgetni a felezeskor a ruhakat, vagy majd akkor azt teregeti ki.
Amugy meretfuggo, de a furdo (ha oda van teregetve) me'g jobb helye lett volna a mozgathato paratlanito akarminek, a tulfolyo egybol a csatornaba logatva...
OFF Padlo 13 fok: hohid. Alattatok mi van? Labazatra mennyi szigetelest tettek, nem ott van pont a beugras, plusz az inditosin is, ha tettek? ON
nyomtam rá pici szilót, megkötött, jó, nem folyik.
nincs kedvem visszavinni, csomagolgatni, utaztatni, munkából elmaradni, pampogni az eladóval, stb. nem ér annyit.
szervizest meg szintén kihivni ezért falura.
más:
imént bedugtam a konnektorba, bekapcsoltam, majd úgy maradt. pár perc mulva lekapcsolta magát (manual szerint igy szokta). aztán próbáltam bekapcsolni, se semmit sem csinált, hiába nyomkodtam a bekapcs. gombot. kihúztam áramból, majd vissza, semmi. újra kihúztam, és már reagált rá.
És nemcsak a Candy (bár az egy fokkal sz@rabb, mint a többi) hanem mindegyik mosó- szárító (a Miele is) egy kompromisszumokkal teli zsákutca. Igaz, mosógépként teljesértékű. :-)
Viccet félretéve - isten őrizzen hogy még 1 mobil klímát vagy bármi sz*rt berakjak a szobába...a ruhaszárító állványt akarjuk megszüntetni, igazából kár is ennyire belebonyolódni, az egész abból indult ki, hogy milyen a Candy mosó-szárítógép... :)
Viszont az általad leírtak alapján tőled sem esik messze a dolog, vagy tévedek?
Nem a bunkóságról van szó...de honnan a bánatból szopjam, hogy klímaszerelő vagy..azt meg végképp, hogy esetleg érted is a szakmát, nemcsak pl a peremezéshez, vagy a vákumoláshoz értesz??
Ha viszont értesz hozzá, akkor nem értem, hogy miért nincs megoldás? (légszárító vagy mobilklíma...)
De mint említettem, az a bajom a klímás levegőszárítással, hogy az hűtés, nekünk pedig fűteni kell télen a légkondival.
A szoba egyik sarkában (ami egyébként az épület sarka is egyben), így is 13 fok van a padlónál...hogy ez honnan, miért, azt nemtudom...
Az az érdekes benne, hogy amíg nem volt leszigetelve a ház, addig is 13 fok volt ott, most, hogy le van, így is 13 fok...erről ennyit...
A szellőzés pedig szerintem elégséges lehet, mert az ablakok ugyan ki vannak cserélve, de van rajtuk szellőző is, illetve ott is dől be a hideg rajtuk, ahol a redőnyök "húzókái" át vannak vezetve.
Semmi köze a 3 napon belüli visszavitelhez, nem értem minek írtad be.
Te ezt írtad:
"A 3 napos határidő 15 éve nem él. Prszor volt szó erről a Kossuthon."
Erre írtam én, hogy de él:
"Csakhogy mi nem erről beszéltünk, hanem minőségi kifogás miatt 3 napon belül jelzett jelentős kényelmetlenséget okozó hibáról...akkor pedig köteles az eladó cserélni (esetleg pénzt visszaadni, de ez is csak abban az esetben lehetséges, ha az eladó hajlandó rá, illetve ha nincs ugyanolyan cseretermék)."
Erre te bemásoltad a jogszabályt:
7. § Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
Előtte meg leírtad, hogy a 3 napos határidő nem él...utána meg bemásoltad a jogszabályt, hogy de, él.
Hagyd, nem jol tudta, es biztos volt az igazaban, mert a nyari klimas allapotokbol kovetkeztetett. Remelhetoleg rajon, hogy tevedes volt parhuzamot vonni, es legalabb talal egy jo megoldast (az mas kerdes, hogy ezeknek itt hangot ad-e majd).
Javitas: az nem feltetlen IGAZ, hogy... igy akart kezdodni az elso mondat, csak felregepeltem.
Masreszt akkor mar: a teli idoszakban a kinti levego siman lehet (es sokszor van is) hogy magas _relativ_ paratartalmu. Hiszen telen a kod a zuzmara stb. mind-mind azt mutatja, hogy a kinti levego paramegkoto kepessegen tul vagyunk, azaz elerte a 100%-ot. Az adott hofokon!! De a gramm pa'ra per kobmeter levego allandosaga mellett, ahogy noveljuk a homersekletet (beengedtuk a lakasba a levegot es melegszik) a paratartalom, ami mindig relativ ertelemben fontos - maga a % pont azt jelenti, hogy az adott homersekleten felveheto max. mennyiseghez kepest mennyi -, nyilvan folyamatosan csokken. Tehat ha van olyan idojaras-allomasod, ami a kinti es benti paratartalmat is mutatja, kint van 92% es +1 fok, bent meg 66% 20 fok, akkor szellozteteskor csokkenni fog a benti paratartalom!
Illetve meg egy dolog van, ami miatt muszaj kicsit kitartonak lenni: a falazat, a butorok, a novenyek ha vannak, a textiliak mind felvesznek valamennyit a belso paratartalombol. Ha elkezded csokkenteni a belso relativ paratartalmat, eloszor nem biztos hogy eleg hatekonynak latszik, mivel ilyenkor ezekbol a "tarhelyekbol" is megindul a levegobe visszaadasa a paranak. De ha egyszer elert a belso paratartalom a normalisra, utana csak a folyamatosan termelodo paratol (a haztartas ilyen, mar maga az ember ottlete parat termel a lelegzessel, de fozes, furdes-zuhanyzas, mosas is persze) kell megszabaditani. Azaz peldaul a klimas szaritas az elso idoben ugy tunhet, hogy tul sok energiat fogyaszt, de minimum egy hetig turelmesnek kell lenni, amig be nem all az 50% koruli szintre folyamatos visszakuszas nelkul.
Az nem feltetlen gaz, hogy telen kicsi a paratartalom. Regen igaz volt, mikor az ablakokon ujjnyi res, a szoba kozepen nyilt kemenyu kalyha, ott volt kenyszer-legaramlas, levegocsere, na ha ez megvan, akkor nagyon szaraz (ettol szaraz a panel, ha jo a venti, mert a panelilleszteseknel reseken tud mindig kinti kis nedvessegu levego bejonni). De ha barmelyiket megszunteted, akkor csak az ajtonyitas stb. csereli a levegot, meg a rendszeres szelloztetes (ami a kozhiedelemmel ellentetben jelentektelen mennyisegu energiat enged ki akkor, ha felorankent 2 percre teljesen nyitsz, nem pedig 24 orara kis legrest hagysz). Igaz, ilyenkor a viz forrashoje az tavozik. (Ismerosnel szaraz volt a levego, csereltek zart kazanra, azota nem gyoznek szelloztetni, pedig legbeejto is van... Vagy peldaul szeliranyba allo hazban, ha a lakas mind a ket oldalra ablakozott, hiaba volt zart kazan elotte is, ha a regi rossz ablakok voltak fent akkor szaraz volt a lakas, a legnyomaskulonbseg miatt allando csere volt, ha kicsereltek az ablakokat jol zarodora - tok mind1, hogy fa vagy muanyag -, szinten kezdtek belefulladni a paraba.)
Viszont ha napokig szarad a ruha, akkor tuti hogy nalatok nincs meg a legcsere! Szerezz egy paratartalom-merot, 40-60 kozott kell az emberi tartozkodas eseten legyen. Ilyenkor csak iszonyat durva hohidakon lehet lecsapodas (falhomerseklet 11-12 fok alatt a 20 fokos szobaban), es a penesz csak a lecsapodason tud megjelenni.
Persze te dontesz, de egy probat szerintem megerne a dolog.
Nekem mondod, hogy mennyit er a legkondi levegoszaritasa? (Jo, nem nekem mondtad ebben a hsz-ban:), de ugy attetelesen.)
Mi ezzel szaritottuk ki a lakast epitkezes utan, decemberben bevitt rengeteg viztol, plusz meg ruhakat is szaritottunk, es tenyleg segit.
Csak szerintem azt hagytad ki a szamitasbol, hogy a legkondit ebben az esetben ugy kell jaratni, hogy bent legyen mind a ket oldala a lakasban! Mivel az ablakklima viszonylag kompakt meretu, es egy ventivel oldja ezt meg + a klimagaz-vezetekkel sincs gond (mozgataskor), vagy masik megoldaskent a mobilklima tok hasonlo (csak kicsi a tartalya), jobb mint a split. Tulfolyas ala egy vodrot, meleg oldalt a ruha fele fujatni, hideget a masik iranyba, es voila, kesz az elpakolhato szarito.
Mi annak idejen 12 oras szaritassal 10 liter vizet szedtunk ki a szobabol (neked azert ennyi nem lesz), es igaz hogy 10 kwh aramot is hasznalt kozben kb., de egyreszt ennel nagyobb mertekben futotte a szobat, masreszt meg a peneszesedes kezelese ennel lenyegesen tobbe kerult volna. Ez mondjuk egy keretre szerelt split volt, mert azt kaptunk ingyen, mondjuk azt egy kezikocsin huzogattuk, de egy frissen epult, berendezes alig csaladi hazban a helyigeny nem volt gond.
Gondolom klimaszerelokent telre hozza tudsz jutni nem tul dragan (szaritogephez, plane a kombihoz kepest) valamelyik keszulekhez, es ha megse valna be, kesobb nem lenne nehez araban kuncsaftot se talalni ra.
7. § Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
Itt ugye az aránytalan költségre való hivatkozást nem veszik figyelembe. De ha javítható, akkor nem cseréltetheted ki csak úgy.
Ptk. 306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
Itt az iény érvényesítése ugye nem lehetetlen. Ki kell cserélni a csövet, és kész.
Igen, számít a levegőszárítás, de nem télen, amikor amúgyis száraz a levegő a lakásban...mert télen ugye száraz a levegő, nyáron pedig párás, igaz? Akkor télen minek is szárítsak még? Ami egyébként hűtés, tehát még hidegebb lesz a lakásban...na hagyjuk...
A 3 napos válaszoddal kapcsolatban pedig csak annyit mondanék, hogy ha te nem szeretsz élni a jogszabály adta lehetőségeiddel, akkor ne tedd, a 3 napos elállás joga a mai napig érvényes a jogszabályban...te összekevered a szezont a fazonnal.
Régen vissza lehetett vinni a terméket 3 napon belül, és vissza kellett vegyék, akkor is ha nem volt minőségi kifogásod, egyszerűen annyit mondtál, hogy bocs, mégsem kell és visszakaphattad a pénzt.
Csakhogy mi nem erről beszéltünk, hanem minőségi kifogás miatt 3 napon belül jelzett jelentős kényelmetlenséget okozó hibáról...akkor pedig köteles az eladó cserélni (esetleg pénzt visszaadni, de ez is csak abban az esetben lehetséges, ha az eladó hajlandó rá, illetve ha nincs ugyanolyan cseretermék).
Ez tény, mint ahogy az is, hogy neten vásárlásnál pedig 8 napod van ugyanerre, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor még minőségi kifogás sem kell (tehát, mint régen), sőt, az sem lehet mentesítő az eladó részére, ha a terméket már kibontották! Tehát akkor is köteles szó nélkül visszaadni a pénzt, 8 munkanapon belül!
Tisztában kéne lenni először a jogszabályokkal kérem, aztán írkálni...
És még a jobb gépek először lassabban forognak, a víz nagyobb részét így nyomva ki, és fojozatosan növelik a fordulatszámot. A miénk a végső 8 perces centrinél csak az utolsó 2 percben forog a maximálison.
HAli!!Csakhogy a te 1600-os centrid kerületi sebessége( és a ruhák közponntól való távolsága) jóval nagyobb mint a keskenyebb 2800-as centrié, és ezért lehet jobb hatásfoku is mint az.Üdv Nagya
Szerencsére nem neked kell bebizonyítani, hogy a hiba már jelen volt a vásárláskor, hanem az ellenkező oldalnak (eladó, szervíz), hogy a hibát te okoztad.
Hacsak nincs rajta a cipőd talpának a nyoma, ez elég nehéz lesz nekik, szegényeknek...szerintem...
Ha valami biztos, az az, hogy nem kéne neked kicserélni, különben ugrik a gari...mint bármi más garanciális műszaki cikkről, ha belepiszkálunk :) én biztos oda jelezném, ha 3 napon belül vagy, ahol vettem. Persze azt fogják mondani, hogy hívd a szervízt, de te nem a szervízzel "szerződtél", hanem velük.
Egyébként meg csomagoláson belüli hiba nehogymár ne legyen garanciális...honnan kellett volna tudnod...?
Megvettük az LG gépet! jó, csendes a motor, bár még csak próbamosáson vagyok vele.
Hogy kicsomagoláskor, vagy szállitáskor vagy nemtudom mikor, de megsérült a gégecsöve a végétől kb 20 centire, és két helyen spriccel....
Kérdésem az lenne, mit csináljak vele: kicserélhetem-e én, mert a márkaszervizt nem akarom kihivni egy ilyenért, főleg ha nem garanciális problémának állítják be, meg vidéken vagyunk, nem is egyszerű ide kihivni.
Esetleg valami jó javitási megoldásotok van-e ilyen esetre?. A baj az, hogy fali lefolyóra van szerelve, nem kádba belógatva, és így most használhatatlan. Ha levágom, akkor meg hiányzik a gumis vége, hogy tömitsen.
Jónak mondod, légkondiszerelő vagyok :) egyrészt a levegőszárítás annyit nem ér, tehát a ruha nem fog hamarabb száradni tőle, ráadásul hideg lesz a szobában, ami pont jól jön télen :) mert ugye a levegőszárítás, az sima hűtés funkció, csak nem a helységhőmérséklet a prioritás olyankor. De attól még hűt. Éshát, azt már írtam, hogy fűtenünk kell, különben befagy a seggünk...földszint+ház sarka, amíg felettünk pár emelettel nem kell még fűteni, hanem még ablakot nyitni, mert meleg van, nálunk már 19 fok van a lakásba...1,5 éve még nem volt fenn az inverteres légkondi, a fűtés bekapcsolást megelőző napokon már 16-17 fok volt a lakásban...
Végülis ha nagyon akarom, ráfér, csak akkor kompletten letakarom a radiátort, nemtudom hova rakni a gyereket amíg megtörölközünk, plusz még rohadtud zsúfolt hatása lenne a helységnek, illetve a szárítógép-ajtónyitás problémás lenne, mert belelógna egy fürdőszoba szekrénybe.
Kösz a segítséget mindenkinek. Végül egy AEG 60060-at vettünk. Belefért a 100e keretbe, és ugye ennél a márkánál benne van a +4 év biztosítás is. Igaz hogy "olcsó" típus, de mégiscsak a prémium márka, megtapiztam pár gépet a boltban is, ezen érződött hogy nemcsak összetákolták és már újonnan szét akar esni, hanem az átlagosnál igényesebb megmunkálást, megoldásokat láttam. Azért senki ne gondoljon kézműves minőségre, de mégis kicsit jobbnak tűnt mint az átlag huladék ;) Made in France, ami kicsit furcsa tekintve hogy eredetileg német, majd később svéd lett. Ha se nem a helyi nép-nemzeti gazdaság, se nem az olcsóság a szempont, akkor vajon mi lehet az? :) Mondjuk ledöbbentem hogy a hálózati zsinórja nem ér el, a közvetlenül a gép mellet fejmagasságban lévő konnektorig. Mi lehet a gagyi kategóriában, kihagyják a motort mert úgy olcsóbb??? Egyelőre jól mos, de ajánlom is neki hogy így folytassa :)
kondenzációs gépet bárhová rakhatsz, csak egy konnektor kell hozzá... esetleg ha nem a fürdőszobában gondolkozol, akkor sem találsz helyet neki? Nálam pl. a spejzban van, de akár a konyhába, vagy előszobaszekrénybe, bárhová elrakhatod.
Nem lehet, hogy neked a jo paramentesitest kene megoldanod? 1. panel eseten _mukodo_ szelloztetes boven eleg, mert telen a kinti levego benti homersekleten extra szaraz 2. ha az vegkepp nem megy (nem csak a venti nem megy, hanem teljesen gaz mar a szellozocso), akkor paramentesito gep? Igaz, aramot hasznal, ellenben fujja a levegot - adott esetben nyilvan a ruhara iranyitod -, plusz lecsapatja a parat, igy joval gyorsabban kell mindennek szaradnia. Mondjuk a legkondival ez menne akkor, ha bent lenne a kulterije (vagy valami mobileszkoz), csak a lecsapatast hasznalni belole, es amugy fut is persze (leginkabb azzal, hogy nem megy ki a viz goz formajaban, azaz forrashot magaval vive; plusz persze a gep mozgo alkatreszeinek vesztesege).
Persze ez csak akkor szempont, ha kisebb es mozgathato-elrakhato keszulek lesz, mint a plusz szarito lenne.
Mostmár rendesen el vagyok bizonytalanodva...
Sajnos tényleg az a helyzet, h 2 gép nem fér el, a ruhák napokig száradnak a nagyszobában, hacsak nem megy maxon a fűtés, de mivel van költségosztó, arra a gatyánk is rámegy...
Amúgy a panelban örülök, h egyáltalán az elöltöltős mosógép befér a fürdőbe, nemhogy 2 gép ...
Kész röhej amúgy, már légkondival fűtünk inkább, mert olcsóbb mint a távhő.
Ha meg rakok a fürdőbe fregolit, akkor kell csinálják elszívást is, mert így is kezd penészedni a menyezet, akkor viszont még többet kell fűteni, mert vákuum nyilván nem lesz a fürdőben, majd jön be levegő az utcáról...
Ehhh...ördögi kör...
az első hosszabbat elnyelte az index. a lényeg, hogy volt, és gyűrött volt utána a ruha. nézz meg egy ilyen gépet, és hasonlitsd össze a száritógéppel.
Azért azt nem árt tudni, hogy a mosó/ szárító az egy kompromisszum. Hirtelen egy pólót, zoknit megszárítani jó, de ruhaszárításra tökéletesen alkalmatlan.
Csak pár észrevétel:
Szárításhoz több vizet használ, mint mosáshoz.
Egy adag mosást háromszorra tud megszárítani
Nincs szöszfilter, nem szedi ki aruhából a szöszöket
kissebb a szállított levegő, ezáltal nem lesz laza a ruha
szerintem hasznaltan kb. annyi, mint közepes márka újonnan. Legalábbis úgy emlékszem, én nézegettem akkor. Viszont nem mertem bevallalni egy hasznaltat 6 hó garanciával sem.
"...Candy mosó-szárítógépekről milyen a tapasztalat?"
2. hozzászólásom:
"...nagyobb indoklásnak jobban örültem volna :) mondjuk gyakorlati tapasztalat, ilyesmi..."
3. hozzászólásom:
"...Szóval, még mindig ugyanaz a kérdés. Candy mosó-szárítógép kombóról van e valakinek tapasztalata. Köszi!"
Ne haragudj, másképpen már nem tudom leírni, ezért leírom mégegyszer, hasonlóképpen:
Candy gyártmányú, mosó-szárítógép kombóról van e valakinek gyakorlati tapasztalata?
Speciel én nem írtam semmit a Candyről...nem gondolom, hogy tök jó, de azt sem, hogy hú de fos. Nem gondolok róla semmit, ebben kéne eltántorítani engem valamilyen irányba, ezért vagyok kíváncsi gyakorlati tapasztalatra.
Az, hogy a Miele mennyivel jobb, nem segítség. Ilyen alapon ne vegyél Suzukit se pl., mert az Infinity sokkal jobb...
Az Indesit, nem Candy :) nem igazán látom az összefüggést. Meg sokan szidják a Whirlpool-t is, meg mást is.
Ezért lennék kíváncsi gyakorlati tapasztalatra, ellentétben a "haverom apjának a volt nejének a lányának volt és szar" típusú HSZ-ekre, mert arra én is tudok példát mondani...
Akkor én írok neked, hogy engem mivel győztek meg (röviden, mert mobilról írok):
- a mosó-szárítógép egyben többet fogyaszt, mint a két külön gép.
- fele annyi mennyiséget tud szaritani, mint mosni
- mivel a dob akkora, mint egy mosógépé, a ruhák nagyon gyűröttek lesznek (a szárítógép dobja jóval nagyobb)
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, mert én kb. 2-3 hónapja foglalkoztam ezzel.
anyósom indesit mosó-szárítógépe (ami helyett azóta már az én 17-18 éves whirlpool mosógépemet használja) a a szárítás egy bizonyos szakaszában ráengedte a vizet a már majdnem száraz ruhákra... vicces volt... és nem tudtak vele mit kezdeni.
Először törölközőt, fürdőlepedőt javaslom...aztán, ha kész a szárítás, majd megtapasztalod a "pihe- puha lágyság" és az eddigi smirgli közti különbséget. :-D
És csodálkozhatsz, hogy eddig mennyi szösz maradt eddiga ruhában, ami mostantól fennakad a szárítógép ajtaján :-))
Meg a hiperszuper mosópor térfogatnövelő, állományjavító, szinező anyagai....
Őszintén szólva én is mindent beledobálok - lefeljebb adok neki schonent - de ez kezdésnek nem jó...majd pár hónap múlva, mikor már van kellő tapasztalata. :-))
Egyébként a hőcserélős 45- 50 °C- ra melegít, ugyhogy alapból kicsi az esély bármit is elszúrni, ha kicsit odafigyel...
egyetlen gyapjú pulóvertől eltekintve (ahol is konkrétan egy női M méretűből sikerült az akkor 3-4 éves lányomra valót csinálni:D) még soha semmi nem ment össze a szárítógépben. pamut holmikat nyugodtan be lehet rakni, kötötteket is, azokat csökkentett hőfokon szoktam, meg amiről látom, hogy kényes lehet.
pehely töltetű kabátotok ha van, azzal csodákat tesz a szárítógép... 6 db (természetesen tiszta, csak erre használatos:) teniszlabdával együtt raksz be egy kabátot a gépbe, és nagyon szép, egyenletes lesz a töltet szárítás után, na meg "fel is fújja", sokkal szebb lesz, mintha vállfán száradna.
Jelenleg 2 ilyen kabát van itthon, és ezekben mondjuk ez kimondottan be is van írva a címkére, hogy csak így száríthatók.
azért ne felejtsd el, hogy a mosott ruha azután a bőrrel érintkezik, egész napon keresztül viseled... nagyon nem mindegy, hogy miből van az a mosószer, hamis cuccot nem használnék semmiképpen.
Hőszivattyús AEG. Akinek szárítógépe van, kérdés: mi az, amit semmiképpen sem raknátok a szárítógépbe?
Mert pl. összemegy, vagy kinyúlik, mittudomén..., bár azt olvastam, hogy a hőszivattyús 20-25 fokkal alacsonyabb hőfokon szárít, mint a hagyományos kondenzációs, de tapasztalatom nincs.
elnézést, hogy csak most köszönöm meg a választ, de jobb későn :) szóval köszi!
amúgy az is eszembe jutott, hogy akár még attól is lehetne jó ha hamis. pl ugyan ott gyártyák kínában. sacc mint a saját márkás termékek az áruházakban. de ha viszont csak felnyomják valami töltő anyaggal, akkor annyi...
amúgy akkor gondolom téged is foglalkoztat, hogy hogyan lehetne itt ebben az összeomló gazdaságban minimalizálni a mosás költségeit :)
van valami tippetek esetleg, hogy mi az ami aránylag olcsó és még jó mosószer és öblítő amivel nem bukok többet a ruhák minőségromlásán? vagy be kell menni valami tesco szerűségbe és márkásat venni, nincs jobb megoldás?
Roppant egyszerű, általános iskola negyedik osztályos anyag. Mikor felfelé emeli a motor az egy nagy darab nehezet, akkor nagy áramot vesz fel, nagy nyomatékkal. Ha átbillen, és kezd lefelé esni, hirtelen nincs szükség áramra, a lendület felgyorsítja a motort, a vezérlés leszabályozza az áramot, hogy ne nőjön a fordulat... Ezt a periodikus változást figyeli az elektronika, és ha ez x határon kívülre esik, nem engedi a fordulatszám növelését.
Igaz, nem te írtad a rezgésfigyelő rendszert. De azért gondolom, nyilvánvaló volt, hogy a kiegyensúlyozásról v. bármilyen hivatalos nevű dologról szólt a kérdésem. Erre válaszolhatnál, már feltéve, hogy tudsz. Érdekel.
Ja, ezt a linket is megnéztem, és a magyarázó szöveg szerint nem beton, hanem szürkeöntvény, azaz fém. (A lényeg szempontjából persze mellékes az anyag.)
Na de nem is azt állítottam én, hogy a felültöltősek a két oldalon elhelyezkedő csapágyak miatt mentesülnek minden lehetséges hiba alól, hanem csak annyit, hogy egy fontos rizikótényező erősen lecsökken. Pontos számításokat persze nem tudok végezni, de az elöltöltős csapágyai 6-10-szer akkora igénybevételnek lehetnek kitéve, amit vagy sikerül kivédeni, vagy nem, és az nem tesz jót a többi alkatrésznek sem.
Viszont arra is volt már egy-két példa, hogy valakinek nem lett totálkáros a háza, és megspórolt az évek során több százezer forintot a biztosítók kárára.
Ezért is ugyanaz a biztosítás, mint a lottó, mert befektetsz egy adott összeget, amiért vagy kapsz valamit, vagy nem. De ezt Axióma kolléga elég jól leírta.
A mosógéphez, mint említettem, csak annyit értek, hogy meg tudom különböztetni a hűtőszekrénytől - persze, csak ha van elég gondolkodási idő -, viszont a biztosítók kockázatelemzésére van elképzelésem:
Ha eleve rossz valami a gépben, akkor feladja egy-két év alatt.
A konstrukciós hiba következtében fellépő, kifáradásos jellegű hibák nagy valószínűséggel csak 5 év után jönnek elő.
Azaz tippem szerint 2-5 éves kor között csak a gépek 5-10 %-a romlik el, viszont a biztosításra ki kellene fizetni előre a gép árának 25-33 %-át, ami különben is üti a legtöbb szóba jöhető alkatrész árát. (A biztosítókat eleve azzal a reménykedéssel alapítják, hogy sikerül sokkal többet kiszedni az ügyfelekből, mint amit ki kell nekik fizetni.)
Szóval ha neked van biztosításod, azt kívánom, 2-5 éves kora között legyen totálkáros a géped, és érezd azt, hogy jól döntöttél. De én inkább kockáztatok, hátha nyerek.
A húszéves Mielékben komolyabb kiegyensúlyozó csapódásgátló rendszer volt, mint a "mostani kiegyensulyozó elektronikák" - bármit is jelentsen ez.
Hogy tőlem tudjad, a "mostani kiegyensulyozó elektronikák" nagy ívben sz@rnak az egyensúlyzásra, a vezérlés egy előre megírt metódust olvas.(Eeprom) Annyi igaz, hogy bonyolultabb a szoftver.
UI: azért könnyebbek a mai gépek, mert drága a nyersanyag, és a mosógépgyártó az nem szeretetszolgálat, hanem nyereségorientált vállalkozás.
Szerintem meg a tömeg azé kellet a régi mosógépekbe, mert nem volt kiegyensulyozó elektronika+ az egész mosógép rugózott, és így akarták megakadályozni az elmászást.
A mostani kiegyensulyozó elektronikák+dobfelfüggesztésekhez nem kell akkora tömeg.
Üdv Nagya
UI: a Miele nem a "beton" miatt nehéz(sztem nincs is benne)
Mosolyogva nézem, a megszokott Lala-Mosogép-szerelő páros csörtéit.
Látom az új évben sem változott semmi :-))))
Csak azt tudom mondani, hogy a Lalának lelke rajta mé' adta el a jól müködő motyogatógépét(szerintem van ajtó, füldugó, vagy éjjelre nem indítok mosogatást ha zavar), és vett újat(lehet véget ért a nagy válság, és egykis píz állt a házhoz), vagy unta már a régi kinézetét(nöknél csak ez számít)
Sany(bocs) Mosogép-szereklőnknek is lelke rajta, amé' szerinte még mindég az ugrálos AEG(bocs)Hajdu a világ legjobb gépe. (ez az egy biztos pont van a világon, a többi úgyis változik)
Na köszönöm nektek ezt a mai reggeli termést is, jót mosolyogtam rajta.
Üdv Nagya
UI: Ha van Pízem, akkó én is lecserélem az öregedő tech apparátot modernebre, hogy ne nálam menjen tönkre, de ez mostanába nem nagyon jön össze:-)))))
Mindez akkor igaz, ha a konstrukció egyéb részeit méter vastag edzett acélból és titánból csinálják, és lehegesztik a Föld magjához. De mivel a csapágyháztól ennek rögzítésén keresztül az üst felfüggesztéséig mindenen spórolnak, azaz úgy tervezik, méretezik, hogy a minimális követelményeket éppen hogy teljesítse, így ezen egyéb elemek bármelyikének legkisebb hibája is kihathat úgy bármelyik másikra, hogy utóbbi már túlszalad a határon, és elkezdi felélni a tartalékait. Onnantól meg dominó-effektus, kártyavár.
Csak egy példa: nézd meg bármelyik mosógép nettó tömegét. A nagy átlag alig éri el a 60kg-ot, ha egyáltalán. Ehhez képest a Miele 90+kg. Nyilván nem csak a betonnehezék (ha beton egyáltalán) nehezebb benne.
OFF Es tudod, hogy mennyire pont forditva van? A biztositas es a lotto egy azon to"ro"l fakad: feladsz a mostani eletszinvonaladbol egy kicsit (befizeted a - jellemzoen havi - dijat) azert, hogy a) lotto eseten kis esellyel legyen egy nagy eletszinvonal-novekedesed b) bizt. eseten hogy a kis esellyel bekovetkezo nagy eletszinvonal-esest nullara kikompenzalja.
Ezzel csak az a baj, hogy pl. lakasbiztositas 20%, lotto 40% ujraosztas van; illetve me'g az is, hogy b) esetben a biztosito szerint kartalanitanak, minket talan egyszer sem sikerult korrektul, visszautasitottak 12e-es javitast ablakra, elcsaltak kgfb-nel 60e-et stb. A keszulekbiztositasak se sokkal jobban hiszek, gyorsan kiderul majd, hogy alkatreszre nem, vagy kiszallasi dijra nem - dogolj meg, ha a fovarostol 8 km-re mersz lakni -, szerelesbol egy ember dijara de emeletre ketten kell jojjenek mert hatha cipekedni kell, stb. stb.
Mondjuk tegyuk azt is hozza, hogy nyugaton a bizt. dij magasabb is akar, mint itt, de alig erzik meg a fizetesukhoz kepest, ezert kapunk keveset erte.
Ja, es aki meg emlekezne, a Miele moso-szarito es ennyiert mar nem pakolgatnak mosas utan, tehat szaritogepnek megfelelo mennyiseget toltak bele... pusz elotte egy talan bosch moso-szaritojuk volt, az nem bantotta a ruhakat. (Raadasul me'g irtam is, hogy a log alapjan a szerelo azt mondta, tul keves ruhaval minek inditottak el nemreg egy mosast...)
inkább azt nem bírom, mikor azzal jöttök (mármint, akik mindig mindent kiszámolnak precízen, nem csak rólad van szó, hanem úgy általában a "kiszámolókról":)), hogy "az életben nem hozza be az árát"... ezen elv mentén tényleg még teknőben moshatnánk, de legalábbis mindenki leragadhatott volna ama bizonyos retro kedvencnél... nem?:D
egy csomó más dolog is közrejátszhat egy gépcserében, nem csak akkor cserélnek az emberek, ha totál kapa... én amúgy éppen elég türelmes voltam a mosogatógéppel, 11 évig bírtam vele... meg akartam várni, míg távozik az örök vadászmezőkre, de nagyon úgy tűnt, hogy nem áll szándékában, így inkább menesztettük, amikor megtehettük... a legfőbb szempont a csendesség volt... bármilyen furcsán hangzik, van, ahol ez számít.:)
ha van kedved, és ráérő időd, keresd meg, én emlékszem rá, dícsértem, hogy nagyon szépen mosott, ami egyébként igaz is, bár az aeg-et nem überelte, de a mosási hatékonyságában hiba nem volt... csak az a szuperszónikus repülőgép ne lett volna benne... meg az F06 kód:D amúgy a szomszédasszony nem panaszkodott rá még azóta, lehet, sikerült a szerelőnek helyrepofoznia és azóta megy:) bár az eladás után évekkel felmerülő hibát már nem róhatja fel, lehet, azért nem szólt azóta...
Lala, Lala, Te nem változol! Nem bírod az igazságot! De ez a te dolgod, engem nem fizetnek azért, hogy okosítsalak! :)))
Szó szaporításban te vagy a jobb, be kell lássam, igaz nem is akarok ebben versenyezni veled! Azért üres óráidban számítsd ki azt, hogy az új mosogatógéped ára (amit kidobtál az ablakon) hány száz év alatt jön vissza a "fogyasztás csökkenés"-en! :-)))
Béke Veled!
:-))))))))))))))))))))))
ui: ha rákényszerítesz vissza keresem azt a dicshimnuszt, amit a gép eladásakor zengtél róla, tán csak nem füllentettél??? :-D)))
nem őszinte voltál, hanem támadsz, ahogy szoktad... a mosogatógéppel kapcsolatban mindenképpen, ugyanis nem tudod, hogy miért cseréltük le, hiszen még sosem voltál nálunk, nem ismered a házat, nem tudhatod, mennyire zavaró volt itt egy hangos gép, alig vártuk már, hogy szabaduljunk tőle... és bár te idézőjelbe tetted a modernebbet, mert nálad nincs létjogosultsága az alacsonyabb fogyasztásnak sem, hiszen az energomat a tuti még mindig, másnál lehet, hogy számít, ahogy pl. a fél órás program hiánya is zavaróvá válik egy idő után...
Kanadai vadász ismerősöm a zsír új terepjárójával (nem NIVA) ráment a tó jegére, mert lékhorgászni akart, de a jég beszakadt alatta (szerensésen kijutottak a süllyedő autóból), és mit tesz isten két hét múlva másik zsír új kocsival hajtott rá az azóta megvastagodott jégre, mert a biztosító szalutálva fizette ki az előző kocsi kárát! Itt Wadkeleten szerencséd van ha nem jelent fel a saját biztosítód, és megúszod azzal, hogy jól kiröhögik a kárigényedet! :-(((
Amiket leírtam az mind idézőjelben is lehetne, mert te mondtad őket régebben, csak már elfelejtetted! Ez jó tulajdonság, könnyebbé teszi sok ember életét, lelki világát! :-)))
Abból is nagyon látszik, hogy igazat írtam, mert nem a tényekkel vitatkozol, nem is lehet, hanem személyemben támadsz! :-)))
Felrémlik valami egy felültöltős 6. sense wh-ról, amit egekbe dícsértél, csak mikor sikerült szerencsésen elpasszolni akkor vallottad be, hogy legszívesebben a kisbaltát bele vágtad volna a sz@rdarabba! :-)))
De azért nem haragszol ugye mert őszinte voltam? :-)))
Érdekességnek írom, Kanadában annyira más ez a fajta extra biztosítás, hogy pl vettek a rokonok egy digitális fényképezőgépet 3 éve, és 2 évre rá (még a biztosítás lejárta előtt) visszavitték, és nem felel meg nekik, és kérik vissza az árát. Visszakapták. Vettek egy másikat, azt is biztosítással.
Oké, kemény összeg, de tudod mibe van egy akármilyen komolyabb javítás csere alkatrésszel?
A duplája a 30-nak.
Pár éve, talán a Garancia biztosítónak volt olyan lakásbiztosítása, hogy lehetett extraként a lakásban található max 2 éves tartós műszaki cikkekre biztosítást kötni. Pár száz Ft volt.
Nemrég néztem az oldalukat, már nincs ilyen.
Csak új dolgokra, és csak áruházakban extra díjért:
Én is szemeztem most a biztosítással...Auchanban. Rohadtul felvitték az árát...120.000 Ft-os mosógépre, gyári 2 év után még 3 év gari 30.000 Ft...bammmeg.
"én nem vennék plusz garanciát, nem vettem a mosogatógéphez sem, amit tavaly vettünk."---Ami ugye valljuk be nagyon jó "üzlet" volt, eladtad 20.000 Ft-ért a tökéletesen működő gépedet és flancból vettél egy "modernebb"-et 170.000 Ft-ért! Brávó! :-)))
AEG-gel kapcsolatban tudom mondani, hogy a "látómezőben" (live, nem a fórumon) 4 gép van, ezek közül kettő három gyerekes, öttagú háztartásban szolgál már több mint 5 éve, átlag napi 1 használattal, ami persze sokszor napi 3-4 mosásra is felmegy. Egyik a miénk.
Másik kettő 4 fős háztartásban, egyik 3, másik 7 éves... egyiknek sem volt még soha, semmi baja.
hogyne kerülne, fizetsz érte, amikor megveszed a gépet... aztán vagy szükség lesz rá, vagy nem... ha nem gagyit veszel, jó eséllyel nem. én nem vennék plusz garanciát, nem vettem a mosogatógéphez sem, amit tavaly vettünk.
"a valóság az, hogy bármelyik mosógép tönkemehet 4 hónap alatt is, meg 1 év alatt is."
Egyértelmű.
De ha mondjuk az egyik 60 E-es Whirlpool kinyiffan 1 év 1 nap után (gari lejárt), a másik 7 év után, akkor az átlagéletkoruk 4 év.
Egyik 90 E-es Siemens 1 év 1 nap, másik 11 év után, akkor az átlagéletkoruk 6 év, vagyis másfélszerese.
Így szerintem reálisnak tűnik a dolog.
Ilyen 5 éves garanciáról még nem hallottam, sehol nem említették, pedig megjártam egypár boltot. De mivel biztosítás-jellegű dolog, ezért valószínűleg jobban jár nélküle az ember, legalábbis, ha nem túl bóvli gépet vesz.
"Az átlag gyártók mindent úgy méreteznek, hogy még éppen elég legyen."
A felültöltősnél ez nem sikerül nekik, kénytelenek erősebbre csinálni, mert a két csapágy távolsága van vagy 30 cm, és a súlypont a kettő között van. Ez még egy gyenge csapágy esetén is olyan üzembiztonságot ad, amit az elöltöltősnél csak vastag tengellyel és kamionkerékcsapággyal lehetne utánozni. (Mosógéphez nem értek, de statikát és mechanikát tanultam.)
Hát nem is kétszer annyit írtam, hanem másfélszer annyit. :)
Abból kiindulva, hogy olyan nem is igen létezik, ami kétszer akkora árért is csak annyit tud. Mivel nem vennék meg. Vagy ha mégis létezik, akkor az olyasmi, amit az egyszerű ember (pl. én) tudata nem bír befogni, pl. mint hogy a világnak nincs széle...
"Annyival szerintem jobb a felültöltős, hogy mégiscsak két oldalon van csapágyazva a dob, ami nyilvánvalóan stabilabb, mint az elöltöltős egy oldalon lévő két csapágya."
Erre ne vegyél mérget. Az átlag gyártók mindent úgy méreteznek, hogy még éppen elég legyen.
Ehhez képest a Miele minden típusa ugyan olyan belülről (32 mm a dob tengelye), csak máshol van a nyílás.
A mi gépünk motorja is most adta meg magát, 11 éves Whirlpool. Ma vettem helyette 90-ért egy francia gyártmányú, olasz feliratos Siemens-t. (Túltárolt darab lehetett, egy outlet-jellegű boltban vettem.) Felültöltőst, mert anyám már kinőtt abból a korból, amikor még a gép előtt görnyedve ki tudta halászni a ruhákat az elöl lévő ajtón, már 10 éve is csak felül tudta. (Volt egy évig elöltöltős Siemens, aztán el kellett adni, mert még a sírást is elkezdte (mármint anyám), hogy neki ezzel a szarral kell kínlódni.)
Ami infókat most összeszedegettem (hozzáértők kijavíthatnak):
A mai mosógépek 5-6 évre készülnek, onnantól minden év ajándék.
Whirlpool, Indesit gagyi, ezek annyit költenek reklámra, hogy a minőségen kell spórolni. Azért népszerűek, mert több tízezerrel olcsóbbak, mint a minőség.
Electrolux, Zanussi (a nálunk kaphatóak) mind a jászberényi volt Lehel gyárban készülnek, gyakorlatilag egy minőség, a középkategória teteje. Az AEG és a Fagor talán már a felső kategóriához tartozik.
Egyértelműen felső a Bosch és a Siemens. A boltos szerint nagyon ritka, hogy ezeket garanciában javítani kelljen. Szerinte az árak a várható elérhető életkort tükrözik.
A Whirlpool dobajtófeszítő rugói eltörtek vagy 2 éve (5 E körül volt két nyavalyás rugó, én szereltem be), nem történt semmi baj, a kopogást hallva le lett állítva a gép.
Annyival szerintem jobb a felültöltős, hogy mégiscsak két oldalon van csapágyazva a dob, ami nyilvánvalóan stabilabb, mint az elöltöltős egy oldalon lévő két csapágya.
Szerintem azt vedd meg, amelyik tetszik. A műszaki tartalom teljesen mellékes, tudomásul kell venni, hagy nem tíz évre van tervezve a gép. Jó esetben havi két/ három ezer Forintért "előbérled a gépet", majd ezután vagy fizeted a méregdrága alkatrészt hozzá, vagy eldobod, és kezded elölről...
A régi, motorhibás Whirlpool AWT 2284 (felültöltős) mosógépemet szét akarom szedni darabokra. (Részben, mert egészben nem tudom levinni a lakásból, részben meg mert úgyis szükségem lesz más célra a burkolatra, az alkatrészeket meg megpróbálom eladni vagy 2 E-ért.)
Meg tudná valaki mondani, hogy tudom lebontani az oldalakat?
Hátul végig kiszedtem a csavarokat, de a felső oldal annyira fogta, hogy nem mertem jobban feszegetni. Jobban kellett volna? Vagy felül is oda van csavarozva a tető alatt? Akkor a tetőt hogy lehet leszedni?
Pénteken volt nálunk egy háztartásigép szerelő. A hűtőnket csinálta, de a mósógépünk garis meg garint túli javítását is az a cég csinálta. Beszélgettünk.
Mosógépünk bedöglött karácsonykor, szeretnénk venni újat. (Illetve inkább csak mosni szeretnénk, de ugye 10 éves rozsdásodó Indesit, programvezélrő hiba... -> kuka) Átnéztem az utolsó 5000 HSz-t, de még mindíg nem érzem magam elég okosnak. Egy évvel ezelőtt még az általános vélemény az volt hogy az AEG-Electrolux-Zanussi, Bosch, LG márkák viszonylag megbízhatóak, mára viszont már azt olvasom ki hogy minden szar lett. Mielet hagyjuk, nem befektetni szeretném a tőkémet aranyba, főleg hogy nincs is :) Ezt arra alapozzátok hogy itt a fórumon bejelentette pár ember hogy elromlott 1-1 drága Siemens, AEG, Samsung, vagy tényleg szignifikánsan több romlik el manapság? Főleg a szerelőktől kérdezném, többet javítanak e ilyen márkákat, drágább tipusokat?
Amit még nem sikerült kihámozni hogy miért sokkal jobb az elöltöltős mint a felültöltős? Mekkora az esélye hogy kinyílik az ajtó mosás közben, mi okozza általában? Mitől zajosabb, drágább mint egy hasonló elöltöltős? Nem túl nagy a hely a fürdőszobában, nehéz lenne oldalról ki-be pakolni, meg nem rugdosni a nyitva hagyott ajtót.
Whirlpool tényleg annyira szar? Valóban rengeteg hibát jeleznek itt a fórumon, lehet megvan 80% is a többihez képest, de viszont úgy látom rendkívűl népszerű márka, nagyon sokan veszik. (Mondjuk ezt csak kíváncsiságból vetem fel, ilyet biztos nem akarok venni)
Amúgy mi a tapasztalat a "kevésbé szar" márkák olcsóbb tipusaival kapcsolatban, miért nem ajánlott? Ha elvilag hasonló alkatrészekből, ugyanazon a gyártósoron készül akkor is sokkal szarabb és 2-5 évvel hamarabb kipurcan mint egy 30-100ezerrel drágább típus? Kicsit megdöbbentett, hogy olyan funckiók mint a hőmérséklet 10 fokonkénti beállítása, vagy 1000-nél gyorsabb centrifuga(néha még annyi sincs) szinte nem létezik 100e alatt. Ezért kéne még 30-50ezret fizetnem? Értem én a viccet, de az ilyet nem szeretem :(
Egyébként AGE-Electrolux-Zanussi vonalon gondolkodunk inkább 100ezer alatt, sajnos még nem tudom melyik opciót válasszam: - valami "olcsóbbat" 75-80-ért, ha úgyis elromlik 5 év után kisebb a kár... - olcsót 5 év biztosítással 90-100ért - drágábbat biztosítás nélkül 100ért, hátha tovább bírja mint a legalja kategória - drága biztosítással szerintem már nem fér bele a keretbe (talán olcsóbb AEG)
Biztosítással kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok; Agyonhasználva nem lesz, szerintem ha 1 év alatt nem jön ki rejtett hiba, akkor csak nem kopik el 5 év alatt, utána meg már ugyanúgy szívás ha elromlik. Mennyire jellemző az 1 és 5 év közötti meghibásodás vajon?
Még az foglalkoztat hogy mi a különbség egy ugyanolyan árkategóriás Zanussi és Electrolux, vagy AEG és Electrolux között? Az erősebb márka tartósabb, vagy ha ugyanannyiba kerül, akkor ugyanaz? Úgy tűnik ugyanannyi pénzért az erősebb márka még többet is tud, nem értem. Úgy néztem kevesebbe kerül a biztosítás AEG-re mint a másik kettőre, lehet van oka...
Az lenne a kérdésem, hogy Bosch Classicxx5-ös gépnél a mosást jelző led villogása milyen hibára utal?
Ritkán jelentkezik és ha jól figyeltem akkor csinálja, amikor a gép a mosás elején még az utántöltögető szakaszban van. Forgat ide oda és mikor álla dob akkor egy kattanás helyett gyors egymás után kettő kattanással leáll.
Nem tudtam megfigyelni, hogy ilyenkor a víztöltő kattan-e és arra áll le, vagy a motort indító kattanásra. Selytésem szerint -mivel elég alacsony a nyomás nálunk és mintha a leállás összefüggene a mosdócsap nyitásával és/vagy a WC lehúzásával, talán a töltés körül lehet a ludas, de én úgy tudtam, hogy csak időben szabályzott ez. Tehát ha X idő alatt nincs meg a vízszint akkor áll le. Jelen esetben ilyenről nincs szó, mert a hiba jelentkezésekor csak pár dl-t kell töltenie és nincs vízre várás percekig.
A másik kérdés, hogy ilyen leállás után az indítógomb megnyomására a programot előlről kezdi a gép, vagy pedig folytatja onnan ahol a hiba leállította.
Bocs, hogy vau, de a régebbiek azok biza 4polusuak voltak 1440/min fordulattal(tom, mert tekertem őket), az ujak (renccerváltás után) azok között már volt 2880/min fordulat. Ezeket drágábban is adták.
Mosógépet kellene vennem, de fogalmam sincs melyiket. 100e ft a keret maximum, legyen tényleg halk mert az alsószomszéd parás. Keskeny elöltöltős, vagy felültöltős jöhet szóba.
Korábban hajdu energomat, wérpúl, most indesit felültöltősök szolgáltak - több kevesebb hibával, és nagy zajjal.
Amit néztem, az egy LG DirectDrive modell, vagy Electrolux-Zanussi hasonló árkategóriában.
Az lenne a jó, ha sokáig menne üzembiztosan és csendben.
Majd számolj be róla, engem külön is érdekel, hogy válik be a folyékony mosószer adagoló "csappantyú". Az enyémben még nincs ilyen, és nagyon nem szeretem, amikor az egész mosásból az a leghangosabb, ahogy az adagoló "golyó" dübög a dobban.:( Így inkább -- ha nagy ritkán géllel mosok -- ott dekkolok, amíg el nem kezd tölteni a főmosás rekeszen keresztül és beöntöm ott a gélt.
De ha ez a bigyó tényleg bent tartja a gélt a helyén (nem tudom, illeszkedik, zár-e rendesen, ill. az alján is látok egy kis "lukat"), akkor jó dolog és majd utánajárok, lehet-e az enyémbe ilyet rendelni esetleg... vagy mennyibe kerül egy komplett adagolót venni újat.
Erre gondoltam én is, azért kérdezgetek hátha valaki a valóságban is használ ilyet és elmesélné hogy tényleg jó dolog vagy csak inkább csak marketingmaszlag.
ezt tipikus whpool betegség lehet, nálunk is ugyanezt csinálta, nem csak a súlyos, nehéz nagy darabokkal, hanem akár csak egy-két kötött sapkával is... mindig mellé kellett még dobni pár darab tiszta törülközőt, hogy hajlandó legyen centrifugálni.
ez most nem komoly, ugye? vagy a pénztárcád ellensége vagy? gondolom, a mosógép erősebb centrifugát is tud... akkor centrifugáld a maxon, hogy a szárítás minél gyorsabb legyen.. a szárítógép úgyis kisimítja, ha meggyűrné... ha emiatt aggódtok, és azért ez a kis fordulat.
Hát épp ez az, mi sem mosógéppel mostuk ki, csak centrifugázni akartuk. Azért érdekes: régen, mindenféle csudás elektronika nélkül ez még simán ment volna..
Nem indítja el a centrit, amíg el nem osztotta súlyt, különben a centri végén a helységen kívűl találnád meg a mosógépedet :) tegyél bele több ruhát...mondjuk nekem már az is fura, hogy egy pulóverért beindít valaki egy mosási programot...
Ha végiggondolod a gőzprogramot, akkor olyan parasztvakítás kinézete van...Sokkal többet jelent az a 9 % -al szárazabb ruha. Szerintem - ja, és én 1600- as centrifugát használok.
Van egy vadiúj Whirlpool AWE/D 1009EX mosógépünk. Eddig nem volt vele semmi baj (talán most sincs), de egyvalamit nem értek. Egy kötött pulóvert akartunk kicentrifugázni, de nem sikerült. Először a kímélő centrifugálással próbálkoztunk, utána az intenzívvel, azt követően egy gyors mosással, majd pedig minden mással, de bármit is csináltuk és bármilyen fordulatszámot is állítottunk be, a pulóver vizes maradt, csurgott belőle a víz. Egyszer végig is vártunk egy centrifugálós programot, egyáltalán nem vettük észre, hogy a centrifugálás beindult volna. Szóval elsőre úgy nézett ki, hogy valami nem jól mködik. Gyanítom, hogy ebben a gépben van valami súly automatika, és ezzel függhet össze a dolog, de nem vagyok biztos benne. De ha így is lenne, akkor normális dolog az, hogy egy pulóvert önmagában nem lehet kicentrifugázni?? Vagy esetleg ez mégis hiba lenne??
Pont a funkciók érdelnének, nem a tartósság. Pl hogy a brutál centrifugát úgyis ritkán használja az ember mert kevés ruha bírja így nem annyira fontos, vagy a gőzvasalás nem lényeges mert úgyis át kell vasalni így tökmindegy vagy hogy de milyen szuper a nagyfordulatú centri meg a gőz...
Körbekérdeztem pár "mosónőt" (háziasszonyt) és azt mondták tökmindegy, legyen nagy és kész.
Én sem értek, de a mai gagyit gyártó világban nincs olyan, hogy strapabíróbb. Max csak annak látszik, vagy direkt olyannak gyártják, de akkor az fel van tűntetve. És még akkor sem biztos hogy strapabíróbb.
Lásd a Panasonic mosógépem, amiről szép színes PDF brossúra is készült, hogy ők aztán most megmutatják mijen fasza mosógépet tudnak csinálni, és milyen kemény teszteknek vetik alá a mosógépeiket.
Az enyém 2 év alatt 2-szer romlott el.
Ennyit a szép színes katalógusokról, meg hogy mi tartós.
Az a tartós, aminél mázlid van.
Kivéve talán a nem kommersz márkákat.
Mondjuk Miele. De abból 2-3 AEG-et veszel.
Szóval mivel mind a két gép 5év garival van, így azt veszed, amelyik a TE igényeidnek megfelel.
Ennyi.
SENKI SEM MONDJA MEG NEKED, HOGY MELYIK FOG TOVÁBB HIBA NÉLKÜL MŰKÖDNI!
Marhára nem értek a mosógépekhez, csak elmélkedek:
1. a nem gőzösnek hatékonyabb, nagyobb fordulatú a centrifugája, kisebb az energiafelhasználása és drágább is - erősebb, strapabíróbb a mechanikája fejlettebb az elektronikája.
2. tökugyanaz a hardver mindkettőben csak a szoftver más + az egyikben van még gőz is és még kicsit olcsóbban is adják.
Nagyon hasonlók de gőz csak a másodikban van, az elsőnek viszont jobb a centrifugája (B helyett A hatékonyságú) és kicsit kevesebbet is fogyaszt. A gőzös olcsóbb 9.000-el szóval árban majdnem ugyanaz.
Akkor elektronika ellenőrzése, szintkapcsolókontaktok átmeneti ellenállása 0,1 ohm alatt, motor szénpormentesítés, forgórész kommutátorszeletek közötti mika tisztítása, szigetelési ellenállás ellenőrzése a következő...
Kezdetnek az egyszerűbbekkel kell kezdeni. A szintérzékelőn levő vékony gumicső indulási oldalát megkeresed, és az ott lévő dudort - ami az üshöz csatlakozik - megszabadítod a benne levő szutyoktól...
Sok oka lehet. Spülstop beragadt - hiába állítod fordulatra a centrifugaválasztót, a kapcsoló összergadt...nem kapja meg a vezérlés az "üst üres" jelzést, nem tudja feldolgozni, eldugult a szintérzékelő, érintkezési probléma, motorhiba, stb...
A budapesti tömegközlekedés nem annyira közlekedik hóba, mert a főutakról gyorsan letakarítják a havat.
Amíg meg rajta van a hó, addig szó szerint nincs budapesti tömegközlekedés, ez így volt kb 1 hónapja is, amikor leesett az első értelmes mennyiségű hó...konkrétan több ismerős, rokon, kolléga jelezte, hogy vagy előtte állt keresztbe a busz, vagy becsúszott az árokba, vagy érezte a sofőr, hogy ez nem lesz jó, megállt, és egyszerűen nem ment tovább a busz, rokon meg gyalogolt 1,5 órát haza...
Tehát azért mert a buszokon szar gumi van, attól még nem hülyeség a téli gumi...SZVSZ.
Én is jártam rengeteget télen nyári gumival. Bár honnan nézzük összehasonlíthatatlaul kényelmesebb és biztonságosabb télivel járni ilyen időben. Ezt csiálom már 30 éve.
Az univerzális az magyarra fordítva azt jelenti, hogy semmire sem jó, de mindenhez hozzá lehet mekkelni...
(Húsz évet autóztam úgy, hogy fogalmam sem volt, hogy mi az a téligumi...további tizet, hogy már ismertem, és nem állt meg az élet. Manapság meg már kész hiszti van a téligumival. Egy újabb lehúzás...pláne, mikor kötelezővé teszik.)
A teleszkóp biztosan jól érzi magát...azon nyeklik az egész gép...gratulálok. :-(
Előrefelé üsd ki a dobot az üstből. Ha elfogadsz egy javaslatot, vedd ki az üstöt a házból, úgy könnyebben dolgozhatsz, és olcsóbb lesz a közben tönkrement cuccok pótlása...
Szép napot kívánok mindenkinek. :) Valaki segítene nekem hogyan kell csapágyat cserélni elöltöltős mosógépben?Elsőnek csak ki szeretném szedni és elvinni mintának úgy venni újat. Illesztek be linket képről hogy eddig meddig jutottam.
Gyerkőcök miatt nyugodtabb lennék, mert a kicsi még szokott "tévézni" a mosógép előtt, és nem szeretném, ha ráborulna, akkor már inkább az a 17 ezer forint.
Alapjában véve két azonos sorozatú gép összeépítésére szolgál az illesztőkeret. A keret alső oldala (és a rögzítése) a mosógép felső pereméhez, míg a felső oldala a szárító lábainak az elhelyezkedéséhez illeszkedik. Persze mázlid lehet, hogy épp ott vannak, és pont olyan távolságban a lábak. :-)
Viszont olyanról még nem hallottam, hogy leugrott volna a szárító a mosógép tetejéről. Nálam például tizen'éve tartja egyben a kombót a megszokás és a gravitáció.
a vaterán vagy máshol kapható olcsó ariel mosószerekről van valami tapasztalatotok? Próbálta már ki valaki, aki ért kicsit hozzá, hogy el tudja dönteni jó e?
én is megtömöm, ha az adott programon lehet és persze ha olyan holmi van benne, ami bírja.
nagyon sokan a használati utasításnak azt a részét, ahol programonként felsorolják a betölthető mennyiséget, átugorják.... és aztán jön, hogy a gép nem jó.
Nagyjából így lehet. Itt is volt már olyan beírás (még tán a nevére is emlékszem, de majd maga írja, ha akarja, ugye, ...[ez itt a név helye :D]), hogy annyira megtömte, hogy semmi nem fért már bele.
Ezzel együtt is valami baj lehet azzal a géppel, még ha Miele is. De azért csak gép. Elromolhat. Mert nem lehet magasabb vízszintet beállítani.
szerintem a töltet mennyiség a lényeg... lehet a világ legszuperebb, legkímélőbb mosógépe, a legszuperebb és ajánlottabb legkíméletesebb programmal, ha az ajánlott 2,5 vagy 1 kg mennyiség helyett megsuhintja teletömött dob pamutholmival, közédob pár inget, mert hát azok kímélő mosást igényelnek, de ne csak pár ing tekeregjen már a gépben, ne menjen kihasználatlanul, rakjuk tele... és utána szidja a gépet, hogy mondjuk fél év ilyen "ingmosás" után kopik a gallér csücske.
Hidd el, van ilyen, én tudom... és alig tudtam megmagyarázni, hogy hiába a kímélő progi, ha fullra van tömve.
A krefeldi WFK Tisztítástechnológiai Kutatóintézet igazolja, hogy a Miele textilkímélő dob kíméli leginkább a ruhákat."
Biztos csak marketingduma, és azért tudják eladni jó drágán a cuccaikat, mert ezt a németek el is hiszik. Hihető akkor lenne, ha ugyan ilyen ingekből ugyan ennyiszer mosva más gépben, ott nem jelentkezne, vagy kisebb mértékben. Így csak egy viszonyíthatatlan kijelentés.
"Arrol nem is beszelve, hogy a magyar piacon elterjedt(len)sege miatt nem tulsagosan foglalkoznak vele hogy itt mi van"
Ezt kifejthetnéd bővebben, pont semmit nem értettem belőle. :)
"Arrol nem is beszelve, hogy a magyar piacon elterjedt(len)sege miatt nem tulsagosan foglalkoznak vele hogy itt mi van"
Azon tényleg lehet, meglepődnél, mennyi Miele is van itt.
"plusz meg lennek lepodve ha akar egy darab foallasu szerelot eltartana itthon"
De hiszen el sem romlik :DDD (lásd alább)
"miele szerelo is azt mondta, hogy tobb vizet nem lehet beleimadkozni semmilyen kombinacioban, de biztos ti jobban tudjatok"
Minden Miele programozható, be lehet állítani az alap vízszintnél , alapból is lehet plusz vizet kérni, és valóban, kímélőbb programon sokkal több vizet használ, mint a referencia alaprogram. Ha meg nem lehet, akkor az programozási hiba. Akkor elromlott a gép. Van ilyen. De ettől még nem általában szar a Miele.
Enyémben:
Kímélőnél max. 2,5 kg ruhához 37 l vizet használ (mosás+2 öblítés). Ez pont annyi, mint a Thermalod 120 l vize 4,5 kg ruhához mosás+5öblítés esetén. Vagy még több is. Nem számoltam ki.
Finom mosás max. 1 kg ruha 65(!!!!!) liter víz
Selyem 1 kg 39 liter
Gyapjú 2 kg 37 liter
Mini 2,5 kg 35 liter
Automatikus 3 kg 30-50 liter
Nem biztos, hogy valóban pontos infókat szolgáltattak a barátaid.
Az még lehet is, hogy a megfelelő programot választja, lsd. ing- vagy vasaláskönnyítő-, kímélő- vagyvalami ilyesmi program..... de ha fullra tölti, akkor választhat bármilyet, nyúzni fogja a kényes anyagot, már csak a nagy súly miatt is... és igen, ilyenkor szokták a mosógépet szidni...
Csókoltatom azt a miele panelcserélő kisiparost... Vagy nem volt kedve vacakolni vele, vagy a tulaj nem volt szimpi - bármilyen vízszintet be lehet állítani - szoftveresen is, "hardveres" megoldás is létezik.
a beállítások menüben több víz opció (1. több víz öblítéshez, 2.+ öblítés, 3. több víz mosáshoz és öblitéshez és extra öblítés) ezek közül lehet válogatni, illetve ott az extra öblítés funkció, hát mégis hány liter vízben pancsoljon a masina?
De lehet beleimádkozni!!! én is szoktam, mikor megszijja magát a ottóva' akkor leemelintem a falrú a zuhanyfejit, 'oszt adok a mosószeradagolón kerül nekijjeja még OttÓt :-)))))
Gratulalok a tarsasagnak :( Ezek szerint engem is netto hulyenek neztek, ha nem hiszitek el, hogy mondom, nem user hiba (miele szerelo is azt mondta, hogy tobb vizet nem lehet beleimadkozni semmilyen kombinacioban, de biztos ti jobban tudjatok). Asszem pihenek errefele egy kicsit...
A miele takarékos, de okosan méri a vizet. Természetesen programja válogatja milyen magas a vízszint mosásnál és öblítésnél, és a töltet mennyisége, nedvszívó képessége is befolyásolja, hogyan méri a vizet akár mosásnál és öblítésnél. Az ingnyak kopás meg attól függ milyen mechanikai hatású, milyen hosszúságú programon lett mosva, milyen tötettel. Inget, zakót megfelelő csökkentett mechanikai hatást használó programokon, megfelelő hőmérsékleten, a szükséges előkezeléssel, mosószerrel és programnak megfelelő töltési kapacitással kell(ene) mosni. Szerintem nem a mosógépben van a bibi.
Ismerem ezt a hozzaallast (tuti a user a hulye, csak mi - ertsd, gyarto es szolgaltato - nem).
En meg oket ismerem, akik hasznaljak, es nekem ez eleg.
A Miele-t en csak takarekosnak meg tartosnak hallottam emlegetni, kimeletesnek nem kulonosebben. Azokat meg teljesiti igy is. Arrol nem is beszelve, hogy a magyar piacon elterjedt(len)sege miatt nem tulsagosan foglalkoznak vele hogy itt mi van, plusz meg lennek lepodve ha akar egy darab foallasu szerelot eltartana itthon, tapasztalat max. annyi gyulik igy, hogy "ez egy premium minoseg", meg atparameterezi (es a log-bol kiolvassa, hogy tul keves ruhara is elinditott egy programot, ejnye).
A gallérsarkaknál más lesz a baj. Egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő programmal mossa. De ez amúgy is hihetetlennek tűnik, tekintettel a Miele reputációjára, mely pont arról szól, hogy jóval kíméletesebb a többi gépnél.
Napkollektoros cucc: egyreszt a ket tartaly kozott nem volt sok kulonbseg arban (tartalyos lett volna mindenkepp), azt mar epitkezeskor ket hocsereloset es annak megfeleloen nagyobbat rakattunk be; masreszt NEP-2006 beszerzes, tehat 30%-ot az allam fizetett (es nagyon remelem, hogy senki nem kezd el kontrazni, hogy de okosba, mert "kihajitom").
Masreszt meg csaladi haz, szaritani fagyok kivetelevel nagy erkelyen, fagyos idoben a surgoseket a nappaliban elfer, a nagyobb darab sok vizeseket a nem lakott (raktar) emeleti reszen meg tudom oldani.
Egyebkent a thermalnak jobbnak tunik a centrije, mint az eredetinek volt.
A harmadannyi vizhez meg szoktam a m.tarsamat emlegetni, akinek a Miele-je, kopocseszenyi vizben mosva, a gondolhatod a gepvalasztasukbol hogy nem kinai ruhait is veszettul koptatja (pl. inggaller csucske).
Napkollektorral tényleg jogos, már amikor süt. :) Viszont kicsit fura nekem, hogy egy ilyen napkollektors cuccra elköltöttetek (gondolom) pár százezer forintot, de egy normális mosógépet nem vettetek, ami mondjuk harmadennyi vizet használ, és hamarabb is száradnak a ruhák. Bár a ti dolgotok.
3. sajna nincs kozel, egymas felett vannak, de van kozben egy szint... ezt elcsesztuk, mentunk a tervezo utan, gazkazant es tartalyt az emeletre kellett volna, nem a pincebe (es meg a napkollektor csove is ott megy el a mosogep mellett, majd jon vissza) - de nagyon sokakban, laikuskent bennunk is elt me'g az az alapvetes, hogy kazan akkor pince, pedig ez a szilard tuzeloanyagoknal amikor ott taroltak volt csak jogos erv.
Meleg vizet takarékoskodásra? Van tartályos meleg vized, közvetlenül a mosógép mellett? Mert ha már pár méterrel arrébb van, és nem is tartályból (bojler), előmelegítettet nyomsz bele, akkor azon felül, hogy eleve több meleg vizet használsz a gépben, mint amennyit a modern gépek, (tartály esetén csak ez) még a falban maradt meleg víz felesleges felmelegítésének költségét is vedd hozzá. Ha meg esetleg kombicirkóról vagy egyszerű fali gázmelegítőről, akkor ezen felül még a kazánban maradt meleg vízét is. ;) Összességében lehet, kijön egy összesen 30 liternyi felmelegített víz, aminek a 2/3-át használod, a többi felesleges.
Azért azt még elmesélem, hogy miután hisztérikusan kioktattam a civilben nyilvánvalóan gyóntatópapként praktizáló biztosítót (voltak még aznap előzmények, melyeknek elmesélésétől megkímélem a topiklakókat), felhúzott orral, gőgösen közöltem a szervízzel, hogy mijükkel mit csinálhatnak, mert én nem kérek belőlük. Erre felhívtam a kedvenc mosógépszerelőmet, az jól leteremtett, hogy ne hepciáskodjak, legyek türelemmel. Ezek után leereszkedett orral, de némi megmaradt sértett önérzettel visszahívtam őket, hogy kegyesen megengedem, javítsák meg a gépet. Ezek után csoda, hogy egyáltalán megjavítják, belátom. :-)
Bejelentették ellentmondást nem tűrő hangon, hogy kizárólag pénteken (úgy három hete) reggel jönnek diagnosztizálni, punktum, vagy legközelebb 2020 május 40-én van még időpont. Ott álltunk haptákban az egész banda hajnalban. Dél körül felhívtam félénken, hogy elmúlt hét óra kicsinyég. Aszonták, ők is emberek, annyit sem, hogy bocs, bikkmakk. Úgyhogy felgerjedt szittya vérem s felhívtam a biztosítót, hogy így én is tudok biztosítani bárkinek bármit, köszönöm, kérem vissza a garanciapénzt, szétszedem a gépet én. Na, erre gyorsultak ennyire be. :-)
Jo, akkor hozzateszem, hogy kb. nulla valoszinuseggel vettem volna 100e+-ert gepet, az olcsobbaknal meg lenne esely. Es meg a melegvizet se hasznalhatnam takarekoskodasra. Egy bazi olcso regi gep meg igen. (OK, vizbol vszinu nem a legtakarekosabb, a kov. hazban nem ivovizet kene erre hasznalni, de az me'g evek.)
Bocsáss meg nekünk Lala, hogy az idén még nem adóztunk az aeg-elektrolux firma nagyságának! De te most kiköszörülted a csorbát, hozzászólásod hiánypótló jellegű volt, mondhatnám mahatmai :)))))) (nagyon gonosz vagyok?)
Rad? Ma is kettot mostam, menni is kene a masodikat teregtni. Jo, hat most gazos melegvizzel, de a lenyeg, hogy semmi gond vele azota se. Mar azt se tudom, mikor volt a csere.
Forumon belul nem sikerult megtalalnod, ki a szerelo? En itt vagyok pozitiv referencianak, egy sima majd egy thermal geppel. [gyk. mosogepszerelo pont com]
Adott egy LG WD-12391 TDP típusú Direct Drive inverteres mosógép.
A gép szépen teszi a dolgát, jól mos, nem zajos.
Egy ideje azonban az a problémánk, hogy a ruhák 60 fokos mosásnál büdösek, és a gépből olyan szag jön, amit nem tudok igazán jellemezni. Kicsit égett bakelit, kicsit erjedt. Egyszerően büdös. Aminek nem szabadna ott lennie.
Mi lehet a gond?
Már próbálkoztonk a mosást követő átöblítéssel, hátha a gépben maradt mosószeres víz buggyant meg, de nem segített.
Én már olyet is hallottam, hogy csak ezt az egy évet bírjuk ki! Rákérdeztem, de megsértődött az illető! Jó lesz az 20 évnek, szerintem! A 21. tán már boldog lesz, optimista vagyok! Akkor már mindenkinek svájci mosónője lesz, nem kell gépet venni! :)))
Vásároltam pénteken egy Electrolux EWT1266TDW mosógépet .
Arra lettem figyelmes,hogy mosás közben amikor az egyik írányba forog a dob,egy enyhe sercegő hangot hallat magából a gép. A másik irányba rendben van. Mi lehet az oka ennek (+ sajnos az alján van egy enyhe benyomódás,de ezt már csak a kiszálítás utáni nap vettem észre) ?
LG mosógép alkatrészt csak nálam lehet vásárolni, mivel ilyen nagyon hiánycikk, pici felárat érvényesítek, de gondolom ez érthető! Tevékenységem jószolgálati jellegű, segíteni akarok! :)))
Gorenje előltöltős mosogép szivattyúját + a szűrőjét szeretném megtisztítani mert nem szivattyúzza ki az összes vizet a gépből. hol találom ezeket és hogyan kezdjek neki?
A hypo jó, de nagyon erős oldat kell, fele-fele, és legalább egy napig ázzon, időnként forgatva. Aztán nagynyomású mosóval kiveretni, ha nincs otthon, autómosóba vinni.
Nem tudom, hogy jó topikba írok-e de csak ezt találtam.
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Fagor FET3106 tip. mosógépünk, 2 éves. Annak a tetejében belül, ha kinyitjuk, ott van egy műananyag 25x25 méretű, kábé 7 cm vastag, több nyílású mosószer adagoló. Ez kivehető, két pattintós rugós füllel, (de csak egyben) ha tisztítani szeretném. Sosem sikerült teljesen kitisztítanom és a két év alatt szépen lettek benne mosószer maradvány lerakódások. Esztétikailag sem és higéniailag sem jó ez így, de fogalmam sincsen, hogy hogyan tudnám tisztára mosni. Néztem minden oldalról de sajnos nem szétszedhető/szét pattinthahó.
Ha valakinek van ilyen mosógépe, akkor megköszönném ha megosztána velem, hogy hogyan tudnám szépen kitisztítani ezt a mosószeradagolót. Jelenleg is ázi a hypos vízben de belül semmivel nem férek hozzá azokhoz a részekhez amiknél a lerakódások vannak. Ha vennem kell egy újat ez miatt, az közel 9 ezer forint lenne a Fagor márkaszervíz szerint és csak megrendelésre hoznának.
Adott egy bosch wfc 1600 típusú 10-12 éves mosógép, ami egyik napról a másikra megadta magát, nem forgatja meg a motor a dobot. Kihívtunk egy szakit, aki a mosógép alját borító lemezt leszerelte és a gyanúm szerint megkocogtatta igen erősen a motort és lás csodát beindult utána bár igen erősen elkezdett szikrázni. Kérdezzük a szakit mi baja volt, van? Válasz: fel kell újítani a motort szénkefe, csapágy és tekercs csere stb. mindez 20.000.-22.000.Ft.-ba fog fájni.
Amit kérdeznék, hogy ez mennyire reális ár érte, valamint mi baja lehet annak a fránya motornak, mert ezt nem tudtam kiszedni a szerelőből?
Alulról felfelé: - áztató (Soak) opció: a jobb folteltávolítás elősegítéséhez; 13 perces beágyazott funkció a mosási ciklus alatt - intenzív (Intensive) opció: erősen szennyezett ruhákhoz; megnövelt ciklusidők az összes ciklus alatt - vasaláskönnyítő (Easy Iron) opció: ruhák lazítása a könnyebb vasaláshoz
A funkciókat egyesével, tetszés szerinti párosításban, illetve mindhármat egyszerre is lehet választani.
Vasaláskönnyítő program (a végén lazítja centrifuga után a ruhát), folttisztítás (intenzív, emelt fordulatú mosás), áztatás (utolsó öblítés után a víz az üstben marad).
az alsó valószínűleg "öblítővízben marad"... vagy emelt vízszint.
a felső póló jobb alsó sarkában vasalót látok? nagyon pici a kép és nem is túl jó... ha igen, akkor vasaláskönnyítés, ha csak kis piszok, akkor enyhén foltos, a középsőt pedig foltosnak látom... innen:D
Sajna ezek nem magyarok. Azóta már rájöttünk 1-2 dologra, már csak néhány apróság van hátra. Készítek fotót, ha előkerül a gépem. Addig is köszönöm szépen.
Üdv mindenkinek! Segítségeteket kérném az alábbiban. Vettem ma egy Samsung WF9702N3C tip. gépet, magyar leírást égen-földön nem találok hozzá. Van egy semmitmondó ábramagyarázat, sokmindent már kitaláltunk, de még nem az igazi. Imába foglalnám a nevét annak, aki tudna segíteni.
+1 W124E300TDT4MATIC válaszára. Gyakorlati tapasztalat: kellően meleg nyári napon egymás után 6 vagy 7 teli töltet (ez nálunk még csak 5kg) rongyszőnyeg kimosása során a következő adag mosásának a végére megszáradt a megelőző, pedig a full töltet csak 1 óra 26 perc.
Sziasztok!Meghozta ma délbe a jézuska a mosógépet! Miele w1714. Nem lehet összehasonlítani egyik géppel sem.Majd beszámolok róla a használat alatt.Kellemes ünnepeket nektek.:)
ahogy írták is, az elektronika miatt... nem tesz jót neki. Mi is így karácsonykor vettük a gépet anno, és szintén külön felhívták erre a figyelmet kiszállításkor.
Hogy ne csak szidást kapjon a Whirlpool márka (vagy csak a 6. érzéke segített): 12 éves, két gyereket szolgált ki, kímélve nem volt, de most már kezd szétesni.
Meghoztak a gepet es kozoltek, hogy meg egy napig ne kapcsoljuk be.
Ezt hutoszekreny eseten ertem, de mosogepnel semmi ertelme szerintem...
A hideg miatti parakicsapodasra gondoltam, de mivel a furdoben folyton goz van, emiatt se indokolt.
Ha valaki tudja, miert mondtak ezt, kerem, hogy ne habozzon megosztani, nemi magyarazat kisereteben! :)
Koszi.
Mondanám, hogy nézd át az összes papírt, amit kaptál hozzá, mert benne van, amit keresel, vagy menj el ide, katt a Használati utasítások letöltésére, és írd be, hogy: SN24D202EU.
De nem mondom, mert ez már újfajta táblázat, nincsenek részletezve a programok egyenként (nekem a régi fjata van, az részletes).
nem is a feltöltéshez szükséges idő miatt aggódtam, hogy kevés lesz a nyomás a gépnek, hanem amiatt, hogy majd a port nem fogja tudni esetleg jól kimosni a rekeszből és aztán majd sikálhatom... de semmi gond azzal sem, szerencsére:)
Ezt sajnos nem tudom megnézni, mert nálunk kint van a vízóra aknában, oda meg nem szívesen másznék le.
:)
De nyilván nem arról beszélek, hogy 1 kg ruhához most az alacsony nyomásnál is betölt olyan gyorsan, mint előtte 7 kg-hoz. :) Ugyanarról a programról és max. töltetről.... semmi változást nem vettem észre a töltés sebességében, pedig mondtam is azuramnak, mikor felrakták a nyomáscsökkentőt, hogy majd órákig fog tölteni a gép, lehet.
Először 2 barra volt beállítva, de az a schellomatos wc-khez túl kevés volt... a mosógépet az sem zavarta... aztán lett állítva rajta, most így jó 2,5-en.
amúgy programtól függően nem mindig ott kezdi a vízbeeresztést (előmosószer rekesz), de ott a leggyakrabban. Vannak programok, ahol a folttisztítószeres rekesznél ereszt be először. Ezt akkor szoktam látni, amikor folyékony mosószert öntök bele. Az enyémben még sajnos nincs folyékony mosószer adagoló, azt meg nem szeretem, amikor az a "gél golyó" dübög a doban, amiben a ruhák közé lehet betenni a gélt. Így ha géllel mosok, akkor szoktam beönteni a rekeszen keresztül, amikor már elindította a vízbeeresztést.
Viszont ha ez így van, ahogy írod, akkor előbb megvárom majd, amíg már a főmosás rekeszen tölt, az a biztos... ne a lefolyóba küldjem a gélt sem:))
Vedd ki a gépből, tedd be a kádba, fújd be fürdőszobai tisztítószerrel, hagyd rajta állni, közben vízforralóban forralj vizet, a cuccost sikáld meg kefével, majd öblítsd le forró vízzel, le kell hoznia.
ha nagyon elhanyagolt és nem tökéletes, akkor ismételd.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az öblítőtartályba beszáradt "maradékot", hogyan lehetne kitisztítani, eltávolítani? Kézzel nem lehet hozzáférni. Felültöltős AEG mosógépem van.
Még mielőtt belekötnél: a folyadékok természetesen nem nyomhatók össze adott hőmérsékleten. Ez a nyomásnövekedés itt a folyadékot alkotó részecskék mozgásintenzitásának növekedéséből adódik. Ezzel nő a hőmérséklete is. Tehát nem a tényleges folyadékmennyiség nő adott térfogatban, hanem a részecskék mozgása. Ez zárt térben hőmérséklet-, nyitott rendszerben áramlási sebesség növekedéshez vezet. Ha csökkented az áramló folyadék mennyiségét, csökken a nyomás is.
"Még mielőtt félig elzárod a csapot, felhívnám a figyelmedet, hogy avval a mennyiséget szabályzod, nem a nyomást."
És? A kettő nem füg össze? Ha nagyobb a nyomás, adott keresztmetszeten egységnyi idő alatt nagyobb mennyiség megy át. És a csap elzárásával a nyomást is változtatod. Próbáld ki egy gumitömlőn. Ha különböző keresztmetszetű csőbe (ugyan akkora térfogatba) raksz ugyan annyi folyadákot, gázt, a kisebb keresztmetszetűben (térfogatúban) lesz nagyobb nyomás. Vagy fordítva: ugyan azt a nyomást különböző térfogatokban a térfogat arányának megfelelő mennyiségű töltőközeggel tudod elérni. (Persze, ha a hőmérséklet mindig ugyan az.)
A mosógépek kalibrációja (és az ebből származó működés) más kérdés. Nyilván van egy minimum. Ha efelett van a nyomás, akkor azt a szelep leszabályozza. És nyilván a szelepnek is van "-tól -ig" játszótere, lent is, fent is.
Azért kezdi az előmosáson beengedni a vizet, hogy a mosóport ne a gép aljába mossa, hanem legyen víz a "golyó" felett. Vagyis ne menjen kárba a mosópor...
Ha igen, akkor ajánlom tanulmányozásra a szelepet. Vedd ki a szűrőt a szelepből, alatta látni fogysz egy membránszerű gumilapot. Ennek a vízmennyiség állandósítása a szerepe. Azaz tökmindegy, hogy mennyi a víznyomás - a határokon belül - az mindig állandó mennyiséget enged át. Ehhez még hozzátartozik, hogy 3 bar -ra van kalibrálva, azaz efelett működik a szabályzás, alatta nem.
Ha nem, akkor meg próbáld ki. Változtasd a nyomást, a feltöltési idő állandó marad.
Még mielőtt félig elzárod a csapot, felhívnám a figyelmedet, hogy avval a mennyiséget szabályzod, nem a nyomást.
nyilván "előre eldöntötten" betölt gyorsan bizonoys a programhoz meghatározott menniységet, azután pedig még attól függően tölt rá, hogy az adott töltet mennyire szívta magába az előre betöltött vizet... meg van a programhoz szabott vízszint, vagy nincs... csak így tudom elképzelni.
"utántöltést" nem nagyon veszek észre rajta amúgy, "két megszakítással" intézi a feltöltést, de ezt inkább a mosószer adagoló fiók miatt teszi szerintem. Elkezdi ereszteni a vizet általában az előmosó rekesz fölött, kis ideig ott ereszti, mintha ki akarná mosni (?), azután tölt a főmosás rekesz fölött be.
Nem is nagyon emlékszem, hogy utólagos töltést hallottam volna valamikor, de majd figyelem, különösen a frottír törülközős pamuton.
No, ez legfeljebb azt jelenti, hogy a tényleges működés inkább a 0,5 baros alsó nyomáshatárhoz van igazítva. A 10 bar pedig a biztonsági felső határ, hogy ne kelljen túlméretezni a belső csöveket, miegyebeket.
Persze, hogy így kezdi a gyártó. De akkor is hiába a nagy keresztmetszet, 9,9 baron nem ugyan olyan gyors lesz, mint 0,6 baron. Tehát nálam esetleg kisebb keresztmetszettel gyorsabban fog betölteni 9,9 baron, mint máshol nagyobb keresztmetszettel 0,6 baron. Az meg, hogy egy adott mennyiséget mindenképp betölt, szintén parasztvakítás. Mert minden gép betölt bizonyos mennyiséget. Amelyik a bent lévő ruhák nedvszívó képessége alapján aztán utánatölt, az is. De hogy tényleg mennyi kell, csak menet közben tudhatja. Nem pedig előre elhatározottan. Vagy előre hogy határozza meg, mennyi víz kell 8 kg pamuthoz és mennyi 1 kg nylonhoz? Mikor mondjuk ugyan azzal a programmal mosod (Lala, ne szörnyülködj, csak példa :D ), mert megteheted, mert benne van az a funkció, hogy 1-8 kg között maga szabályozza a felvett vizet. Mihez képest számítja a szükséges vizet - még egyszer: a ruha anyagának típusát és mennyiségét figyelembe véve? Ezt ezeknél az AEG és Electrolux gépeknél jóval drágább gépek tudják legfeljebb, amelyek a konkrét ruhamennyiséget is mérik, súlyra, berakás közben, ha egészen pontosan meg tudod adni a textil összetételét. De még ezek is töltenek utána.
erre nem tudok neked választ adni, ami viszont érdekes, hogy 1 hónapja központi nyomáscsökkentőt szereltek fel nálunk, előtte 6,5 bar nyomással jött a víz, majd levitte a csapokat a helyükből és iszonyat magas vízdijunk volt, most 2,5 barra van leszabályozva.... a mosógép töltési idején ezt viszont nem lehet észrevenni, én is azt hittem, hogy majd nagyon sokáig fog tölteni, mert most az előzőekhez képest nekünk nagyon furcsa, hogy szinte "csordogál" a víz a csapokból. szóval érdekes...
Úgy kezdi mindegyik mosógépgyártó, hogy például a víznyomásra megad bizonyos műszaki paramétereket (0,5 bar - 10 bar) Ha ezek nem teljesülnek, természetes, hogy megáll a gép...
Mégegy tévedés: Alapból felveszi a szükséges számított mennyiségű vizet, és minimálisan pótol.Más gépek akár 10- 15 részletben töltenek attól függően, hogy milyen érzékenységű a szintérzékelés, és milyen nedvszívású a ruha, ami plusz idő, energia.
Az átfolyásmérő nem szűkíti a keresztmetszetet, ezért a feltöltési időt nem csökkenti. Az AEG mostanában azt vette célba, hogy rövidíti a feltöltés idejét - nagyobb keresztmetszetű csövekkel, nagyobb szeleptányérral, stb. Ezért van az, hogy a digitkijelzős AEG gépeken az időszámlálás pontosabb, mint a többi gépen.Nomeg spórol egy mosásciklusban 0,00002 kW energiát.
Ez mosógépeknél marketingrizsának jó. Mert a vizet úgyis annak függvényében veszi fel, hogy milyen ruha van benne (mennyire szívja a vizet) és mekkora a rendszer (csak, csövek) max. áteresztőképessége. Ezt csak csökkenteni lehet, növelni nem.
"Így pontosan megadja nekünk az adott mennyiség betöltéséhez szükséges időt az aktuális víznyomástól függetlenül."
Lóf...! Ha alig van nyomás, akkor azt mivel trükközi ki? Ez mekkora kamu. Az én mosógépem megállt, mikor nem volt elég nyomás. E meg kiírja, hogy 1,5 perc, akkor is, ha a vízművek elzárta a Dunát?
Átfolyásmérő a pontosság és gyorsaság kombinációjáértAz átfolyásmérô egy vízbeeresztô szeleppel kombinált kis turbina. Betöltött literenként meghatározott alkalommal forog és minden forgás jelzést küld az elektronikának. Így pontosan megadja nekünk az adott mennyiség betöltéséhez szükséges időt az aktuális víznyomástól függetlenül. Az átfolyásmérôvel lényegesen lerövidítjük a teljes feltöltési időt. Az időmegtakarítás körülbelül 10 perc egy teljes pamutprogramnál, és ez rendkívül fontos az ultrarövid, szupergyors programoknál.
keresem azt a katalógust, amiben írnak erről az átfolyás érzékelőről... pedig el volt mentve nálam, de már nem találom... viszont ez még meg van, a használati utasítás. Nem tudom, kaptál-e a géppel, ha nem, akkor itt van: