Én megértem a türelmetlenségét. Én komolyan fontolgattam, hogy 1 héttel 3 bordám törése után elindulok egy rövid távú triatlon versenyen, ami hosszú évek kihagyása utáni első versenyem lett volna, és addig jutok amíg bírom. De győzött a józan ész, mert a bringa és a futás helyetti tempós gyaloglás még ment is volna, de az úszás az biztosan nem. Így csak 6 hét múlva indultam a következő tervezett versenyen, de 5 nap kihagyás után végig edzettem valamit és 3 héttel az esés után már futottam és bringáztam is. Úszni pedig amúgy sem nagyon akartam.
O/O !
Az itt letölthető műtéti tájékoztatóban laparoszkópos eljárása 2 hét pihenést írnak:
Tegnap hazaengedtek a kórházból, minden rendben, jól is érzem magam. Tavaszra terveztem egy maratont maxon, a súly terv már megvan hozzá :)) szerintetek a Tour De Pelsora (08.30) csajos tempóban csak korbekirándulva a tavat van esélyem?? (laparoszkópos vakbélműtét, 49 év)
Sípcsont melletti fájdalom lehet csonthártyagyulladás, ami a túlterhelés jele.
Kaja-pia nélkül edzeni teljesen fölösleges, nem leszel tőle jobb, pont hogy rontja a teljesítményt, edzésértéket. szóval lehet h fejben kemény dolognak tűnik, de nem hasznos.
Black Sheep Trailen én is ott leszek, vhol egy ilyen rollup környékén a 30 km verseny előtt-után: http://rokalandok.hu/
a hétvégén mentem egy egész jó 26 km-t, a sztori az, hogy szombaton ettem ch-t, ketóból kiesés, a gyomrom is feltette a kérdést, hogy most mi van már, vasárnap hajnal futás, nem vittem semmit, egy benyakúton kértem inni, nagyon rendes volt a kutas csaj két pohár vizet is adott, aztán eléheztem a fenébe, de így is tök happy vagyok, ma megyek egy 10-et, holnap fm, igyekszem nyújtani a távokat.
- nem lenne jó lebőgni, mégiscsak életem első versenye, meg minden, viszem a fiam is, behh, erre a két hétre felejtem a diétát, ma vettem vagy 10 db banánt, meg 4 tortilla lapot, a heti ch-m egyelőre be van biztosítva valamennyire.
Kérdés: a múlt héten meg most is az volt, hogy a sípcsontom melletti izom fáj, első kérdés: mit rontok el? második: ha már kész a baj akkor mit tegyek?
Köszönöm! Azért túl sokat nem fotóztam, mindössze 4 perc állásidőm lett a végére, ez nálam jónak számít. Galyatetőn még egy üveg hideg víz vásárlása is belefért, persze Garmin Pay-el fizetve:) Kicsit tartottam a medvétől, amit egy hete láttak Mátrafüred környékén, de szerencsére nem futottunk össze:)
Újabban a GeoGo alkalmazásban szoktam túrákat keresgélni, és azokat lefutni. A TM XL-t is feltette valaki, de ennek nincs köze a januári túra szervezőihez. A Szarvaskőről induló túrák a kedvenceim, onnan már szinte mindet futottam, valamelyiket többször is. Minden túránál letölthető track van, így nem okoz gondot végigmenni rajtuk. A legtöbb ingyenes, de vannak fizetősek is. Bárhová is megyek az országban, itt minden tájegységhez találok útvonalakat:
Én a széles, 42,5-es konfekció méretű lábamra 44-es méretet rendeltem (USA10 ) és a fűzők meghúzása nélkül kb olyan a lábfejemnek, mint amikor a fél számmal nagyobb cipőt szorosra fűzöm. Nem okozott még gondot, igaz a leghosszabb táv csak 40 km volt benne.
Nekem eddig a Saucony és Nike Pegasus cipőimről csak sok éves korukban kezdett így leválni a koptató réteg a habosított talpról. Ennél a Hokánál még nincs ilyen gond.
Gratulálok az XL túrához. Nagyot futottál és még fotózni is volt közben időd :-)
Azt nem is hallottam még, hogy a TM útvonalkara is van ilyen mobil appos egyéni túra változat.
mondjuk az óra biztos xar. pár dekát fogytam, beírtam, azóta voltak olyan futások, ahol a belemet is kifutottam síkon, azt kaptam mínusz kettőt.
A másik, hogy én nekem ez a beáll a lábam és nem tudok lépni évek óta nem volt, szerintem olyan gyorsan olyan sokáig nem is tudok futni. talán, ha 5:45 el futnék végig mondjuk 10km-et akkor talán
Van valakinek futó és bringás LT mérése is? Arra lennék kíváncsi, hogy ez el szokott térni vagy ugyanaz?
Amikor elkezdtem bringázni a zónáim amit a futáshoz használok magasnak tűntek (nem tudtam a magasabbakban tekerni), de mióta jobban edzésben vagyok (nem tudok futni egy sérülés miatt, de a bringa megy) ki tudom tekerni a magasabb zónákat is, most szólt a TP, hogy LT javaslat 166 amit bringával hoztam össze (eddig 165-re volt állítva a futásaimhoz). Szóval nekem úgy tűnik, ha mind a két izomzat kialakult (bringás és futó), akkor az LT küszöb elég közel van egymáshoz, vagy ez egyedi?
Nekem ez a hiba jellemzően az 1-es és a 2-es Challenger esetén jelentkezett. Viszont azoknak még olyan gyenge volt a felsőrésze, hogy már 500 km körül akár több helyen ki voltak szakadva. A mostani ATR5-ösöm 800 km-nél jár, és a felsőrész ép, viszont mindkét sarkon felváltak a sárga színű "panelek":
Ezzel is használható még a cipő, de idővel valószínűleg még jobban le fognak válni, arról nem beszélve, hogy a rések megtelnek apróbb kavicsokkal.
Én 4 éve csak Challenger-t használok terepen, a viszonylag rövid élettartama ellenére is szeretem, mert jól illeszkedik a lábamra. Most viszont kipróbálok egy Nike Wildhorse 5-öt is, amiről jókat hallottam, és állítólag tartós is. Szombaton vettem a polgári Nike outletben, és tegnap már fel is avattam a januárban kihagyott Téli Mátra XL 40 km-es pályáján. Nem volt rossz, bár a Challenger még mindig közelebb áll hozzám.
Ja, hát nekem az RTF eszembe se jutott volna. Ez egy HTML-oldal, ami a plain text egyik fajtája. Plusz ugye az RTF a további gépi feldolgozásra rendkívül nehezen alkalmazható.
Az ha lesz rajta egy kis szakadás a gyűrődéstől valószínű semmiben nem zavar.
Én inkább attól tartok, hogy a kissé szűkös, feszes lábfej rész miatt így jár majd, mint a Hoka Challenger ATR4 1000km körül.
Már nem feszes :-(
A fűző bújtató heveder színével egyező dizájnelemről azt hittem valódi funkciója van és a talpig érve valóban tarja a lábfejet, mert a Saucony cipőkön van ilyen funkciójú flexfilm nevű elem. De itt sajnos csak dekoráció...
Még elmélkedem mit tudok vele kezdeni. Valószínű semmit ami hosszabb távon is bírná.
Szóval használom amíg lehet. Az a baj a belső réteg olyan vékony és gyenge anyag, hogy az is hamarosan szakadni kezd. De legyünk pozitívak így már a talpamnál is jobban szellőzik majd :-)
Egyébként milyen szintes útvonalon futva kapod az LT értéket az órától?
Én sajnos teljesen sík útvonalon nem tudok futni a környéken, pedig az óra logikája szerinti reális LT étékhez az lenne az igazi, mert ugye a tempó és sebesség viszonyát figyelve határozza meg az értéket. Lehet figyelembe veszi a szintet, de annak hatását biztosabb lenn kizárni. Mivel a legkisebb szintváltozású futó útvonalam szinte egyenletesen lejt vagy ellenkező irányban emelkedik 1km-en 7-8m szinet, ezért az LT pulzust már az emelkedőn futva érem el a 800m-es résztáv edzéseken vagy a tempó futások alatt.
Majd kedden kipróbálom mi lesz ha az összes 800 m-t lejtőn lefelé futom. Bár úgy sejtem nem kapok majd új LT küszöb értéket, mert nem fogom elérni a terv szerinti tempóval az LT pulzust.
Lehet látni amikor elindultam felfelé, akkor a szint emelkedés azonnal 5 ütéssel feljebb tolta a résztáv max pulzusát
Az biztos, hogy nálam az LT pulzus nem az ANS vagy anaerob küszöb, mert az LT pulzus felett akár futva akár kerékpáron 1-2 percnél bőven többet tudok sportolni.
Az LT tempót egyébként nem tudom mire alkalmas tempónak tartja a Garmin. Nekem most 5:01 tempót határozott meg. Ha bemelegítés után ezzel a tempóval síkon elindulok, akkor eleinte a pulzus még alacsony, de a tempó savasít így folyamatosan így tolja felfelé a pulzust. Nem próbáltam de kb egy órán át valószínű tudnám tartani. Egy atlétika pályán kéne kipróbálnom.
Én azon nem is gondolkodtam hová pozicionáljam Garmin LT értéket :-), hiszem azt tudtam, hogy semmi köze A Fülöp Tibor féle LT vagy IAS értékhez, mert annál magasabb, de az ANS értéktől alacsonyabb.
Alapvetően a CC tesztem eredményeire alapozok mindent. Igaz már elég régen volt, ezért is érdekelne egy újabb spirometriás vitamax teszt. Az idén futott tempó alapú edzésterv pulzus adatai alapján nagyon úgy tűnk még használhatom a 3,5 évvel ezelőtt javasolt pulzus zónákat és az Aerob és Anaerob küszöb is kb ott lehet mit akkor volt.
Az akkori pulzus zóna javaslat a Z1 zóna tetejét olyan alacsonyra tette, hogy abban még nem tudok futó mozgást végezni, viszont a kalorimetria garafikon alapján magamnak meghatározott bemelegítő tartományt pont eltalálta a Garmin LT alapú pulzus zóna beállítás.
A Garmin a CC-s javaslatom átmeneti zónáját osztotta 2 részre az LT alapján.
Garmin LT pulzus az nálam pont a közepe környékén van a spirometriás átmeneti zónámnak. Azaz ha valóban igaz amit érzek, hogy jelenleg ott van az IAS és az ANS mint 2016 év végén, akkor nálam a Garmin LT = FTP pulzussal.
CC-s pulzus zónák 2016 végéről: Garmin LT 152
Z5 Sprint gyorsulási képesség maximális erő fejlesztés 165- Z5 158-
Szóval ha pulzus alapon edzenék akkor nekem pont megfelelő lenne a Garmin LT alapú pulzus zóna rendszere, mert a legfontosabb az aerob küszöb Z2 teteje gyakorlatilag megegyezik a CC-s értékkel.
Egyébként a Garmin az LT pulzus vonatkozásában eléggé következetlen. A tavasszal amikor az óra sokáig nem adott új LT értéket, mert nem futottam olyan intenzíven, illetve főleg terepen futottam, a GC felület elkezdte csökkenteni az LT pulzus értéket, de sebesség adatot nem rendelt hozzá. Most, hogy újra elkezdtem a tempó alapú résztávos edzést az óra ismét az év elején adott értékek környékére pozicionált LT pulzus és tempó értékeket állapított meg, ezért lett ilyen csodás az LT grafikon decembertől mostanáig:
Én az előadás NÉZÉSE közben a saját, Tibor által készített eddigi 2 mérésemet nézegettem és tök jó volt megérteni, hogy igazából mi változott. Kitolódott kissé az LT, de leginkább ellaposodott a görbe. Szinte egyenes, csak rohadtul rövid.
Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, lebeszéltem a szakvezetést az alacsony pulzusról, LT alatt jelenleg nem futok, csak nyújtáshoz bemelegítést (3km, dombos terepen és simán tartom a pulzust séta nélkül).
Állati kíváncsi vagyok, hogy most hogy állok. Gabival egyeztetve a szeptember 21-gyel kezdődő héten kellene laborba mennem és akkor az alapozást már lehet a labor zónák alapján tervezni, nem az alapján, hogy kijelentettem, hogy nem akarok tötymörgős futást. :)
Most már akarok. Tényleg jobb lenne széthúzni jobban a pulzustaartományt, amiben edzek. Amúgy jelenleg is ez zajlik és a mostani tervemben a hétvégi hosszú futás alsó zónahatára már csak 5 ütéssel van az előző labor alapján számolt LT fölött.
A blogon ott a laktát görbe azokkal a pontokal amit ő használ. Az ábra nélkül is érthető lehet a különböző küszöbök elhelyezése a laktát görbén, de én vizuális típus vagyok. Az jó volt, hogy megerősítette azt amit gondoltam arról, hogy a spirometriás vt1 aerob és vt2 anaerob küszöb hol lehet a görbén. A vt3 küszöbről is hallottam csak nem ezen anéven. Én azt a CC laborban nem értem el. Ott nem a vt pont elnevezést használták hanem az aerob - anaerob küszöb és a max O2 felvételi platót, aminek én a mérés szerint csak a 98%-át tudtam elérni.
ketó: köszi skacok, aug 15 verseny (black sheep trail, 30 k), most az a prior, utána folyt köv. ma még ketóban vagyok, holnap reggel tesztelek, kb déltől ch töltés van, vasárnap hajnalban menni kéne egy 30 -at.
egyébként eszméltelen jól lehet vele fogyni, nyilván keményen tartani kell (némi if is van benne), meg emelni, futni de olvad a zsír rendesen, ha befeszítek azért a kockák körvonalai már látszanak. szóval akiről nehezen megy le, annak ajánlom.
Szívesen mondanám, hogy átveszem a Pelso nevezést, mert még nem tekertem körbe a Balatont soha, de elég elfoglalt leszek akkoriban.
De ez tipikusan a kiírásban is említett Vis Maior esete:
"Vis Maior esetén az adminisztrációs költséget, valamint a megrendelt és a már nem lemondható szolgáltatások értékét felszámítva a nevezési díj összegét visszatérítjük, a megrendelt ajándékot a megadott címre eljuttatjuk."