Tulajdonkeppen lehet, csak az a baj, hogy ha nem vårod meg, hogy a zsele majdnem szilård legyen meg a råöntes elött, valahogy mindig megtalålja az utat a torta oldala fele. Ma Semlort sutöttem.teszek fel majd kepeket. Nem olyan csudaszepek, de isteniek.
én mindig fóliával csinálom, ui. nincs gyűrűs tortaformám. próbáltam úgy is, hogy a gyümölccsel szorosan kirakom a szélén, de valamennyi mindig lefolyt, pedig direkt behűtöttem (a szőlőt pl. nem lehet fagyasztani, hogy utána még mindig emberien nézzen ki. szóval fólia, és a torta oldalát utólag díszíteni.
Az nem lehet egy alternatíva, hogy alufóliából/sütőpapírból csinál az ember egy peremet a tortára, aztán rá a zselé, és szilárdulása után leszedni a peremet? Mondjuk a fagyott gyümölcs zseniális ötlet, az biztos! ribizli
Majdnem elfelejtettem. Egy ötlet ha valaki zselevel akar leönteni gyumölcs, vagy mås tortåt, de a tortånak nincs pereme. Nekem mindig lefolyt regebben.
most ha gyumölcstortårol van szo, mint a målnås pl, akkor a tetejere szånt zselet megfözöm, majd szinte teljesen kihutöm, de azert folyekony meg. A tortåt körbenyomom jo alaposan tejszinnel, majd fagyott/!!!) gyumölccsel megrakom. aztån zsutty a zselet. A habperem megtartja, de mivel a gyumölcs jeghideg, azonnal meg is szilårdul a zsele. Ha valamilyen krem van a torta tetejen, de zselezni akarom, elötte 10 percre beteszem a melyhutöba, majd krem, vagy habperem, es mehet is a majdnem teljesen hideg zsele rå.
ha nem tul vastagonm teszem, azonnal megköt. Nekem bejött ez a fortely:)
Nekem még az járt a fejemben, hogy egy könyvben láttam képet egy tekercsről, amin birsalmasajtból kivágott levelek és indák, plusz szezámmag volt még itt-ott rászórva, nagyon jól mutattak a sima csokimázon! ribizli
Majdnem megfeledkeztem róla, hogy meg akartam nektek mutatni, karácsonyra elkészítettem a gombás fatörzset, :) csak a gombákat nem habcsók masszából, hanem marcipánból formáztam.
Nekem tetszett ribizli. Ötletes, es valoban tiszta kezi munka.) Gartulålok:) A savanyucukor sosem jutott volna eszembe. Szuper dekorativ:)En tegnap sutöttem egy illåmgyors , egyszeru målnås tortåt. Måra mår csak emlek.) Beke poraira. Isteni lett.)
Biztos lehet nem mézes tésztából is csinálni, de ez nem étkezési célra készült. :) Letört egy torony, zöld ablakkal, azt megkóstoltam, szörnyű volt azzal az intenzív műízű cukorkával... ribizli
Mézeskalács-utca. :) Egy gyömbéres-mézes recept az alap, kinyújtva kézzel-késsel vágtam formára, aztán bűvészkedtem késsel és fakanállal át a sütőpapíros tepsire. Kb. 5 percig sütöttem, aztán kicsit megtört savanyúcukrot szórtam az ablakok lyukaiba, és ment vissza a sütőbe, míg szépen bele nem olvadt a cukor. Volt, ahol utántöltöttem. A tepsin hagytam kihűlni, szépen lejött a sütőpapírról. Háromszögeket is sütöttem, ezeket tojásfehérjével ragasztottam a formák hátára támasznak, de ez nem vált be igazán, így egy kis karamellt csináltam, és azzal pótoltam a ragasztást. ribizli
Köszönet:) Megszivlelem. Egyebkent a piros gyertya nincs a kompozicioban, csak a ferjem fotozta le a viragokat, es veletlen otthagyta az asztalon egö gyertyåt:) Ezek a bogyok/ fogalmam sincs a nevukröl, de te ezt biztosan jobban tudod nålam:)/ amolyan csokrocskat alkotva vannak a szaruk tetejen. :))
Meg egyszer köszönöm, esszerintem lesz majd kerdesem:)
Cserébe a szalvétagyűrűért hadd mondjak ehhez pár szót (eredetileg virágkötő vagyok): nagyon szép lett! :) Nem látszik pontosan, hogy a 3 gyertya hogyan helyezkedik el, de gondolom, háromszög alakban, és a piros a "hangsúlyos helyen". A rózsák között lévő bogyókat (orbáncfűé) picit kiemelve a "tömegből" jobban érvényesülnek, és (ami megint nem látszik) úgy érdemes, hogy összefogod a szárakat, kevés dróttal megkötöd, és úgy szúrod be a habba. ribizli
Nos:) Tulajdonkeppen az ötletek tårhåza szerintem kimerithetetlen. En szalagokat csinåltam egy alkalommal, a szalagokbol gyurut formåltam, amit alufoliåval bevont, es kis vajjal megkent enyhen lisztezett konyhai törlöpapir gurigån sutöttem meg. Ezutån a szokott modon tojasfeherjeböl cukorral, citromlevel kemeny habot vertem, majd sutöpapirbol tölcsert csinåltam, aminek a veget nagyon vekonyan kivagtam. Ezzel irtam minden kihult kekszkarikara a neveket. Celszeru ha megsulnek kicsit varni, es azutan szedni le a papirhengerröl, mert amig melegek serulekenyebbek. Megirni meg ugy a legegyszerubb, ha egy pohar szåjåra ållitod öket, es szepen megirod. A måsik variåns, ha kulönbözö karåcsonyi formåkat sutsz, a szokott modon, csak laposabbra. Keksz vastagsågra. Ha igazån szepre akarod, meg a sutes elött kiszurod valami kicsi köralaku formåval a majdani szalag, vagy termeszetes raffia helyet. Kisutöd a formåkat, az elöbb leirt modon råirod a neveket, majd pl hullampapirbol kellö szelessegö szalagokat vågsz, összeragasztod akkoråra amekkora szalvetagyirut akarsz, es erre kötöd rå rafiåval, vagy bårmilyen szalaggal a lyuk meretetöl meg a többi teritektöl fuggöen a kekszeket:) Ajåndekkiserönek is kivåloak. Nekem legalåbb is nagyon bevåltak. Hatalmas sikeruk volt:) Remelem hasznålhato, amit leirtam:)
A tejszinbe nem szabad sok cukrot tenni. /en egy dl tejszinhez kb egy kk. vanilincukrot, es egy fel kk porcukrot teszek maximum./ A måsik fortely pedig az, hogy vagy habfixålot tegyel a tejszinhabhoz amikor mår szinte felverted teljesen, vagy 1dl tejszinre szåmolva ket evökanalnyi, keves vizben feloldott zselatint. /ne a zselatin legyen 2- ek, hanem maga az oldat!!!/ Fontos, hogy a feloldott zselatin mar szinte dermedöfelben legyen, mikor a tejszinhez teszed, de azert meg follyon. Kis gyakorlattal hamar råjössz, mikor a legmegfelelöbb az ållaga. Itt nalunk alapon tesznek a tejszinbe ami habnak valo valami fixålot, mert ha egyszer felvered, akkor agyoncsapni sem lehet többe.)
En tejszin imado vagyok - a titok meg egyszeru: friss tejszin, es addig verni szegenyt, amig szep kemeny hab nem lesz - de nem tulverni, mert az vajassa teszi, no az undorito. Lehet kapni stabilizator porokat is, tovabb elall, de nalunk az felesleges :)).
Szervusztok, leesett állal bámulom a művészeteteket. Én is szeretek sütni, meg állítólag finom is, amit csinálok, de rém ronda és sablonos minden tortám külseje. Annak mi a titka, hogy a torta oldalára tett tejszínhab csíkok szépen megmaradnak?
Hú, ez a mézeskeksz nagyon jó ötlet, picit részleteznéd, hogy csinálod? A kinyújtott tésztából szalagokat vágsz, és azt összetapasztod, úgy sütöd meg? Vagy karikákat, kb. mint a perecet? És gondolom, tojásfehérjével írod a neveket... ribizli