Már megjelent az április havi Hihetetlen. Ebben két szörnyről is említést tesznek. Az egyik az északnyugat-angliai tóvidéken jelent meg, és Tom Noblett, a világrekorder nyíltvizi úszó látta, aki a tóban edzett. Egy Linden Adams nevű fotós le is fényképezte, ezt a képet most vizsgálják. Két fiatal kenus is lekapta, de ez a kép finoman szólva sem túl éles. Mindenesetre Bownessie-nek nevezték el, a párhuzam alapján.
A másik hír szerint Namíbia északi részén egy kutya és disznó keverékének ható állat éldegél, ami nem lenne baj, de számos háziállatot is megölt. Annyira félnek tőle, hogy a vadászok is csak többen együtt mernek elindulni. Egyesek szerint a csupakabra jár arrafelé, szerintem valószínűbb a nandi-medve. De ezt döntsék el a nálam okosabbak.
Múltkorában találtam ezt a képet, az alábbi szöveggel:
"Ilyen lények (szörnyek) éltek, élnek? a Balatonban? Minden bizonnyal, hiszen 2000 évben Balatonkenesénél ezeket a megkövesültnek látszó csontokat (álkapcsok) találtuk a balcsiban. Vajon az ilyesféle lényeknek lehet, lehetett közük a balatonban minden évben nyomtalanúl eltünt több ember eltünésének valóságos okához? Sajnos, jelen időben - gondolom a politika miatt - e rendkívül érdekes és valóságos is lehet tényszerűségről a médiák nem hajlandóak a legparányibb tudomást sem venni. Az álkapocsról röviden: 4 sor fog található (látható) bennük, ilyen álat tudomásom szerint nem élt, nem él. Pedig volt, van, ehez semmi kétség nem férhet, bizonyítják a bemutatott álkapcsok. Nincs lehetőségünk a bizonyosság kiderítésére, ezért is töltöttük fel e szörnyűnek mondható dokumentumokat. Ha tudsz segíts!"
Köszi a válaszokat! :-) Az 1938-as esetet én is hallottam, és hihetőnek tartom. A Jeremy Wade műsorai közül szinte az összeset láttam, horgászoknak amúgy is kötelező. :-) Ha már a kriptozoológiánál tartunk, a Tigrislazac is megér egy misét, attól brutálisabb vizi élőlény nem sok van. Azokkal a fogakkal széttép akármit.
Visszatérve a harcsákra. Én személy szerint hihetőnek tartom hogy egykoron léteztek, vagy léteznek 3-400 Kg-os harcsák, ha táplálékban gazdag vízben él, nyugisan elvan, csak azzal kell törődnie hogy növekedjen, ki tudja meddig, mekkora méretig. :-) A szakkönyvek adataiban is elég nagy a szórás, valamelyik 150 kg-ban maximalizálja a felső súlyhatárt, egy másik meg 500 kg-ban. Maximális hossz 3-4 méter, ez szerintem teljesen reális. Meg azt sem kell elfelejtenihogy 100 évet is megélheti a harcsa, az alatt meg van ideje megnőni. :-) Olvastam mindenféle dolgot, főként könyvekben, pl. az 1800-as években történt a Felső- Tiszánál, hogy egy teheneket itató kislányt támadott meg egy 3 méter körüli harcsa. Ján Sedlár kiváló horgászkönyvében is említ az 1600-as években, szlovákiában kifogott 500 kg-os harcsát, amiben emberi csontokat találtak, egy másik óriásban meg uszkár kutyát. Állítólag a Mohácsnál kifogott 300 kg körüli harcsa valóban létezett. Van még itt egy helyi urban legend, ( Szabolcsi vagyok ) hogy Tokajban, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál lévő híd egyik pillérjénél is lakik egy barom nagy harcsa már hosszú évek óta. Az egyik régebbi Horgászkalauz könyvemben van még két meredekebb, de hiteles történet, ha érdekel titeket holnap előkeresem és beírom ide.
Vannak nekünk is vizi szörnyeink, nem kell az óceánhoz vagy Loch Ness-ig menni. :-) Milyen lehetett pl. egy 7 méteres, 1000 kg-os Viza??? :-) Sajnos ez is már csak a "volt" kategória...
A tó amiben horgászok-szunk annak a vize szó szerint kristály tiszta,ivóviz,a mélysége kb 2,5-3 m lelátni a fenekére látni a vermelő halakat benne.Na a hever mesélte tegnapelőtt, Vasárnap eggyütt voltunk kint horgászni,és találtam egy kb 2 kilós döglött csukeszt a tóban. A srác maradt tovább ahogy sétált a parton láta hogy egy kb 4-5 kilos csuka ott van 20 centire a partól.Betőrte a jeget felette ott maradt.gondolta döglött. A szája is nyitva volt,bedugta az érfogó csipeszt összezárta ,-meghuzta a csuka akkorát csapott,hogy majd behuzta a tóba a srácot,meg majd infarktust kapott! :-)
Én ugy emlékszem,hogy volt mát a Discovery-n. Volt egy másik is talán lengyel muki lehet,mind a 2 megemlitett egy németországi esetet ahol harcsa támadt fürdőzőkre,viszonlag sekély vizben. Valószinű ivó harcsák lehettek,és az eggyik lábon harapta az eggyik fürdőzőt.
Én egész nyáron figyeltem egy harcsát nem nagy 10 alatti szinte mindig abban az időben kezdett rabolni hajnalban,és felszini rablás mindig 3 volt., az adott szakaszon. Horgásztam rá,de semmi. December közepén látták 1 szer forogni a viz tetején rádobtak,pillanatok alatt elvitte a csukának szánt csalit. Ilyen a szerencse. De csukát fogtam szépszámmal /50db felett/,még tenyérnyi méretű kárásszal is.Ha éhes mindennek neki megy,remek hal!
Én az idén akarok komolyabban harcsázni a Maroson (60+-ost, 50+-ost fogtak nemrég), de egy érdekeset olvastam a Haldoradó harcsás fórumán:
Állítólag!!!
Szóval egy horgász az atkai holtág partján ment hódolni nemes szenvedélyének (közbevetőleg: én utálom az édesvízi halak húsát..), amikor meglátott valakit egy vízparti fán, amint nagyon bámult valamit a vízben (harcsaívás volt).
Azt válaszolta habogva, hogy az előbb 3-4m-es harcsákat látott...
Tudnátok olyan oldalt, ahol óriás méretű folyami harcsákról van szó, esetleg ilyen-olyan halászlegendák, történetek vannak leírva? Hallottam különböző történeteket amik hazánkban estek meg, állítólag embereket, gyerekeket is lehúztak harcsák. Mit tudtok erről, van-e valóságtartalma, vagy csak ősrégi halászlegendák? Jobbnak láttam ebben a topikban megkérdezni ezt, és nem valami horgász témájúban. ( pedig horgászom én is )
Újabb tévés érdekesség. Hétfőn egy filmben utánjártak egy mexikói maja sámán állításának. Azt mondta, hogy a faluban több embert megtámadott egy keselyű nagyságú, denevérszárnyú, fogascsőrű madárféle. Próbáltak utánajárni, de csak néhány vámpírdenevért találtak. Igaz, a környék tele van barlangokkal, elég könnyű elrejtőzni benne még egy ekkora állatnak is.
A mai napon megint belekukkantottam a tévébe, sajna, csak a műsor végére érkeztem. A már ismert szimpatikus fiatalember ezúttal az óriáslajhár nyomait kutatta. Bemutatott egy vadászt, aki nemcsak találkozott vele, de többször bele is lőtt, aztán viszont ész nélkül menekült a joggal felbőszült állat elől. Megpróbálta a hangját utánozni. Nos, a műsorkészítő + az operatőr elballagott este az erdőbe és felerősítve játszotta vissza. Azt állítják, hallottak valami fura hangot, de a magnó nem vette fel, ezért én se hallhattam. Annyi előrelátásuk volt, hogy próbára tegyék a vadászt. Állatképeket mutogattak neki, a tevét, az orrszarvút vagy a tigrist nem ismerte fel, de a hangyászt és a tapírt igen. Aztán elővettek egy, az őslajhárról készített rajzot, helyeselt, ilyesmit látott. Szerintem a nagy loholásban nem nézhette meg pontosan, és ezért nem is hibáztatom. Mindenesetre érdekes.
Rövidke cikk a szeptemberi UFO-magazinból: Caddy Alaszkában.
Lehet, hogy van "Amerikába szakadt" unokatestvére a skóciai Nessie-nek: Alaszka partjainál is láttak vagy látni véltek egy jókora vizi szörnyet. A leírások szerint a lény hat-kilenc méter hosszú, lófeje van, jókora a szeme és több púp is akad a hátán.
Caddy-nek becézik, mivel a Cadboro-öbölnél észlelték először - évszázdokkal ezelőtt. Így aztán neki is történelmi léptékű múltja van, csakúgy mint Loch Ness rejtélyes lakójának.
Eddig az írás, egy fényképen pedig valami vízből kiálló barna izé látható.
Elvileg lehetséges, ezért hivatkoztam az elektromos angolnára, illetve rájára.
A leközölt képen kicsit gyanúsak nekem a csáprágók, inkább olyanok, mint pl. a hengyalesőé. Persze, ha meglapul a homokban, és onnan kapja el az arrafelé futkározó kisemlősöket, bagy hüllőket, akkor igen praktikus. Viszont a szemtanúk egyaránt azt állították, hogy nem lehetett megkülönböztetni, hol a feje, hol a farka, olyan, mint egy nagyméretű földigiliszta.
Bocsánat, elfelejtettem megírni, hogy egyes feltételezések szerint az oljon-orhoj mérget köp. Az anyagot kinyerheti az elfogyasztott, mérgező növényekből. Ez sem lehetetlen, a köpködő kobra nyolc méter távolságon belül célba talál.
Tegnap az egyik ismeretterjesztő csatornán esett szó a mongol halálféregről. A főszereplő elutazott Mongóliába (ő járt Kongóban is) és próbált utánakérdezni. Néhány tanú akadt, akik látták az oljon-orhojt. K. 50-70 centi, gilisztaszerű állatnak írták le, nem tudni, hogy feje és a farka. Állítólag (ez kulcsszó) az egyik ember vezetőként dolgozott egy szovjet teherautón. Meglátták a férget, a sofőr leszállt, és ráöntött egy kanna benzint. (Nem éppen XX. századi kutatási módszer, ami azt illeti.) Sajna, szegény jószág felrobbant.
Elmentek arra a helyre, ahol ez annak idején megtörtént, felállítottak egy jurtát (ez érdekes látvány volt) és némi vodka mellett további történetek hangzottak el. Több kupica után a történetek is színesebbek lette, de az állat nagysága nem nött meg számottevően. Viszont állítólag megölt egy tevét, ami véletlenül rálépett. Három ember meg valami áramütéshez hasonlóban halt meg, de ez már egy másik elbeszé
lő volt. Egy igen karakteres arcú öregasszony is mondta, hogy látta, de tisztes távolból. Nem csinált semmi különösebbet, csak eltekergődzött. Nem piszkálta senki, ő sem piszkált senkit.
Némi habozás után levonták a logikus következtetést: a Góbi-sivatag szép nagy, az állat kicsi, és rejtőzködő életmódot folytat, akár létezhet is.
Szia, megkérhetlek, hogy add meg a linket, ahol ezt a fotót találtad légy szíves. Felcsigáztad az érdeklődésem és szeretnék utánna olvasni, bár nagyon hoaxnak tűnik, mert még sehol máshol nem hallottam erről. Ha igazi lenne szerintem a hírekbe csak bekerült volna. Előre is köszönöm!