Június 25-én, kedden mentünk, 28-án, pénteken jöttünk. Mindkét irányban volt 4-5 helyen terelés, sávszűkítés, de igazán komoly ácsorgás nem, lehetett haladni, csak lassabban. Ráfér az útra egy kis javítás, legyünk türelemmel!
De ha már itt tartunk: ha valaki igazán kellemes kerthelyiségben akar ücsörögni, keresse fel a Kilőtt szemet! "Huszita szekérből" méri kint a szőke rövid hajú csaj a sört, lépcsőzetesen több szinten lehet ücsörögni, még a szekér tetején is. Hátul pedig, aki nem bír magával, kimehet, és néhány méteren belül eléri a lépcsőt, amin fel lehet menni a szoborhoz! Kint vannak a koncertek is, és a jellemző zöld szagok sem olyan zavaróak, mint bent...
A másik kedvenc kint ücsörgős helyem mostanában a Parukářka park ikovban, a domb tetején. Az üveg korsóért letétet kell fizetni, de a végén visszaadják. Igazi pohoda...
Én vonattal voltam most, úgyhogy személyes tapasztalatom a mostani helyzetről nincs.
Ércdekes módon okostelefonon nézve az útvonalat, mutatja, hogy hol van útjavítás (asztali gépemen nem)
Aki nem siet két kitérőt javasolok: (ha a sofőr elviseli, hogy a többiek söröznek:)
1. Humpolec - van Bernard prodejna is, valamint a főtéren mi, ha autóval vagyunk mindig felkeressük José bárját, ami ugyan egy herna bár, de a teraszon nagyon szokott ízleni a csapolt Bernard....
2. A kácovi sörgyár étterme, a nagyon finom -és olcsó ~<20kč- helyben főzött sörével.
Azt mondják, akik a napokban jártak a D1-esen, hogy a sok felújítás miatt meglehetősen sok a sávszűkítés, sávösszevonás. Csúcsidőszakban (pl: péntek délután) előfordulhat egy-egy szakaszon egy-, másfélórás várakozás a nagy forgalom miatt, de egyebekben kisebb forgalomlassításokkal megúszható a dolog. (Nem reprezentatív felmérésen alapuló információ.) Szóval sztem ha teheted, indulj korán, vagy későn... Az aktuális útakadályokról (felújítás, baleset) meg itt: http://www.uamk.cz/index.php?option=com_doprava&a=aktualni-doprava&Itemid=176
Sztem is így van. Amikor először ettünk a Bocsokban Budvar gulast, és kihozták az adagot, morgolódtunk, mert csak négy-öt nagyobb falat húst láttunk a tányérunkon. (Nem a "negyven deka/fő a pörköltből" magyar pince fíling, aminek azért szintén megvannak az előnyei.) Aztán elkezdtünk enni, és kiderült, hogy nem is olyan kicsi az az adag. Knédlik a szaftba, a ropogós hagyma az arcba, alaposan kitunkoltuk, és a végén elégedetten dőltünk hátra. Alig tudtunk megemelni a kezünk egy újabb kanyar sörért... :-)
Most, hogy előjött ez a téma, régebben már nekem is feltűnt, hogy az étlapos nettó súlyértékek eléggé alacsonynak tűnnek. Aztán, amikor kihozzák az adagot, ez az érzés elég gyorsan elszáll :-)
Ó én nyugodt voltam, és gondoltam, hogy így van ez ahogy írod.
Nekem is van olyan városom, (nem Prága) ahol már 60-80-szor voltam, és mindig szívesen megyek, ám nem nézem meg minden alkalommal a helyi látnivalókat. De nem ironizálok azokon, akik először vannak, és ezt teszik. Természetes dolog. Csak ennyi az egész, ilyen egyszerű:)
Kár ennyire rákattanni erre a témára, nem maradsz éhes Prágában, ebben biztos lehetsz. Ha kicsinek tűnik az adag, egyél előtte egy ócseh fokhagymalevest, utána fojtsd le egy strudl-lal, meg 2-3 korsó sörrel, Becherovkával, oszt jó napot...
Használtam, nézegettem, nyomkodtam.... Összességében nekem tetszik, az újonc Prágjajáró és sörkedvelő - vagy attól nem elzárkozó- érdeklődő közönségnek mindenképp ajánlom. Régi motorosoknak is lehet hasznos, de nem nélkülözhetetlen.
Jó, hogy offline, mert külföldön nem lógunk állandóan a neten
(a Rossz időknél a pipák száma már elavult, de ez az élményt nem befolyásolta....:)
Prágába mennénk autóval. Van valakinek friss (saját) infója, mivel eléggé ijesztő dolgokat - több órás dugók vízióját - jósolt néhány weboldal a D1-es autópálya felújításával kapcsolatosan?
Alternatív útvonal javaslat?
Vélemények a legjobb barna és/vagy fekete sör márkájáról?
de áruljátok el hogy hogy van ez a mennyiség dolog?
mert jónéhány étterem oldalán nézegettem a mennyiségeket és ezek a 100 grammok nagyon kevésnek tünnek így súlyra holott a képeken meg óriási adagokat fotóz mindenki..ezt valaki elmagyarázná?:)
Megnyugtatlak, az ide sörmentén kommentelők egy-egy látogatásuk alkalmával általában többször is átmennek a Károly-hídon, sőt, olykor meg is állnak, és felbámulnak a várra, mint ahogy eltéblábolnak az Óvárosi téren, a Tyn templom vagy a városháza előtt, és 298. alkalommal is végignézik az Orloj műsorát.
Csak épp nem szeretik azt a zsibvásárt, amit a turisták és az őket kreatívan megkoppasztani igyekvő vendéglátósok és csetreszárusok művelnek a Vencel tértől a Lorettáig, így inkább keresik a nyugalmat Břevnovban, ikovban, Nusléban, vagy a smíchovi pályaudvar Oázisában...
"kizárólag a sörözőkben kell hogy töltse az idejét, és bambára igya magát minden nap, azt nem értem.
Maradhatna a nyócker szuterén mocskos kocsmájában is, ezt a célt ott is elérné."
- hmmm, Te tényleg nem értessz sokmindent . . . alapvetően azt a hozzászólásomat (ami azért alapvetően egyáltalán nem neked szólt) is teljesen félreérted, de mindegy is, picit visszaolvasnál az sokat segítene.
Tegye fel a kezét, aki még sosem ment át a hidon, nem nézte meg azt. Tudom a Prágaiak meghagyják ezt a hidat a turistáknak, ők nem használják.
Nem tudom pontosan, de kb. 3 millio turista keresi fel Prágát egy évben. Miért itéljük el azokat, akik látni is szeretnék a nevezetességeket? Egyszer csak járt arra mindenki nem? Hát ők is elmennek egyszer. Én is voltam. Igaz régen.
Ez olyan mint mikor valaki pl. Barcelonában jár, és lecövekel egy hétre a hotel bárjában, és kirándulásképp átmegy a szomszédos két bárba is, aztán hazamegy.
Persze tudom, vannak akik a sörért mennek kizárólag, amit meg is lehet érteni mert jók a sörök. De hogy aki először, vagy másodszor van ott, az kizárólag a sörözőkben kell hogy töltse az idejét, és bambára igya magát minden nap, azt nem értem.
Maradhatna a nyócker szuterén mocskos kocsmájában is, ezt a célt ott is elérné.
Én is szeretem a cseh söröket amúgy, és én is szeretem a cseh kocsmák hangulatát, de ha Párizsban vagyok, azért nem abszintot iszom literszám, hanem szakítok időt a Louvre meftekintésére is.