Keresés

Részletes keresés

mckmester Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 121348

Ld. pl van egy haverom, aki most szereli fel magát Sonyval, de ő definíciószerűen nikonosnak vallja magát és kikéri magának ha nem így tekintünk rá :-).

Kb ugyanúgy vagyok én is Pentaxos.

Előzmény: mckmester (121346)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.02.03 -2 0 121347

Volt Sony A6100 am , azota sem volt olyan gyors es pontos Af el rendelkezo milcem, aztan lett A7R hihetelen dinamikaval, utana jott egy A7sii elkepeszto iso turessel.

 

Most egy K-1 van Fuji mellett de a K-1 nel azt latom mintha az A7R es az A7s keveredne, van dinamika es iso tures is.

Termeszetesen nem vagyok megelegedve mindennel de ha ezt a szintet el szeretnem erni mondjuk sony milc vonalon, A7Riii alatt nem igazan talalnek semmit, annyi penzt meg nem aldozok ra…még.

Előzmény: mckmester (121346)
mckmester Creative Commons License 2023.02.03 -1 1 121346

Én szerettem, sőt most is szeretem a Pentaxot. Van egyfajta bája ami másnál nincs meg (Illetve de, a Fuji kb hasonló jól mondod. Az Olympus is szerethető, de kb most ugyanúgy áll mint a Pentax 10 éve és a nevét se tarthatta meg).

A Pentax ár/érték arányban verhetetlen volt így kb 3 évvel ezelőttig nem is volt semmi bajom vele.
A K-3II még eléggé tudta tartani a lépést, sőt a KP és a K-1 is vállalható volt. (Bár a KP koncepcióját nem igazán értettem, de oda se neki)
A K-5 II -m már igencsak csereérett volt 158 000 -el, de úgy voltam vele hogy megy amíg megy, de megvárom a K-3III -at, aztán eldől, hogy lépek-e vagy nem.

Sajnos az árát (Ésa 16-50 PLM és a 150-450 árát meg az 55 1.4 SDM problémáit) látva nem maradt kérdés. Most sajnos vagy nem sajnos, de a Sony az ami ár/érték arányban azt hozza, hogy nem érzem magam kényelmetlenül miatta. Meg az M43 rendszerek, de nekem nem opció - és van aki már most temeti.
Eléggé ráfüggtem a sportfotóra (meg ha kijutok akkor madarakra), ott meg jól jön minden ami gyorsabb autofókuszt és alacsony képzajt ad. Sokba volt a váltás, főleg úgy, hogy Pentaxra 8mm - 300mm ig fel voltam szerelve többféleképpen is.
Ha csak portréznék (bár a szemfókusz azért... nem ugyanaz na. Meg a TTL vakuzás is sokkal magabiztosabb itt), makróznék és tájfotókat gyártanék, valszeg vettem volna egy K-3II -t használtan és ennyi. Így sajnos nem. 

 

"

mindegyik szidhato valamilyen szinten itt is de ezzel egyutt szeretheto is, a kepminosegevel egyutt.

 

"

Pontosan. Egyszer nosztalgiából lehet lesz még Pentaxom (illetve végülis van még ez az K bajonettel), de most hiába tartottam volna meg, biztos nem azt veszem ki a szekrényből ha fotózni indulok. Akkor meg nincs értelme megtartani, ha az árát be lehet forgatni egy 200-600 -as objektívbe is.

Előzmény: Hobbiphotos (121345)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.02.03 -2 0 121345

Emlekszem mikor ( sok-sok eve ) az elso cserelheto obis gepemet kerestem, még te is adtal tanacsot valamelyik topikban, csak mas neven voltam.

 

Azota 50-60 vazat probaltam mar, ami tetszett az a Ricoh/Pentax, M4/3 bar itt a szenzor nekem keves, es a Fuji, bar sok Canon dslr- milc volt, jo par Nikon dslr es milc is, valahogy ezek nem erdekelnek.

 

Kell valami plusz, szerintem ezt a pluszt a Fuji vagy a Ricoh/Pentax  adja meg, mindegyik szidhato valamilyen szinten itt is de ezzel egyutt szeretheto is, a kepminosegevel egyutt.

Előzmény: mckmester (121343)
Jahno Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 121344

Nem tudom a különböző csoportokban ki mennyire megbízható, vagy mit néztek be mikor kis víztől is lekonyultak a gépek, szóval passz. Ez is olyan lehet, mint a memóriakártyák meg akkuk, hogy mindenkinek mindennel baja van csak nekem nem és nem két eszközben használok ilyesmit. Van ismerős aki esőben sem fél használni az A7-IIIat, másnál meg állítólag 2 cseppet kapott és vége lett. Azért ott M4/3nál sem egyszerű, nálam G9en a csatlakozók ajtajai nem túl bizalomgerjesztők, elvesztjük a gumi takarásokat,  EM-1Xről meg a dugókat és kész is a szívás.

Előzmény: Hobbiphotos (121342)
mckmester Creative Commons License 2023.02.03 -1 1 121343

Mondjuk az tény, hogy a Pentaxnak nagy rutinja van az időjárás állóságban, de nem kell leírni a MILCeket.


https://www.youtube.com/watch?v=H6_wbYRdKeA

Én egyszer áztam meg a Sonyval, nem lett baja. Amikor még Pentaxoltam, mellettem egy srác Fuji X-T3 -al nyomta a Balatonban derékig.
Mondta, hogy nem aggódik, mert ez a kisebbik (nyúzós) gépe és még nem tudott annyi víz ráfröccsenni ami problémát okozott volna. 
A K-5 II -nek meg tök mindegy volt, bár én szerintem jobban aggódtam.

Amúgy meg az elmúlt 10 évben kétszer áztam meg úgy, hogy a fotós cucc is velem volt. Egyszer meg még a K-5II + 18-135 -öt új korában benyomtam a vízesés alá. A megázásra meg egy rendes táska esővédővel teljesen jó megoldás. Esőben amúgy is igyexem fedett helyre, nemhogy még fotózzak is.

Persze szokás kérdése.


" K-3 III-al kapcsolatban a legtöbben - még azok közül is, akik valamilyen misztikus érzelmi kapcsolatban vannak a márkával - az árnál megakadnak. Addig el sem jutnak, hogy felfedezzék benne a műszaki innovációt, akár más gyártókkal összehasonlításban is."


De. És én is az árnál akadtam meg. Az a baj vele, hogy ez a műszaki innováció csak a Pentaxnál új.
A D500 gyártását akkor állították le kb. amikor a K-3III megjelent és az a váz akkor volt 5 éves.
Az áron én azért ütköztem meg, mert az akkori piac egyik legjobb fullframe milce (egy rakat műszaki innovációval együtt) konkrétan olcsóbb volt mint a K-3III. Ha az objektíveket is nézzük (az 55-300PLM kivételével), akkor meg pláne. És ez sajnos most is áll.

Előzmény: Hobbiphotos (121342)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.02.03 -1 1 121342

Nekem csak egy gondom van a milc rendszerrel, ami tetszene az egy sem olyan megfeleloen idojarasallo mint a Pentax, kiveve az m4/3 rendszert.

Aki kivitte mostoha korulmenyek koze akar a Sony ff gepet akar a Fujit, annak problemai lettek, a Nikon-Canon uj gepeit nem ismerem de ami jo az ott is draga.

Előzmény: Xantomas86 (121339)
Tab Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 121341

Hol voltál Te eddig? :))))

 

Nagyon köszi az értékes infókat.

Remélem kapunk még tőled hasonló szuper írásokat.

 

A marketing a digitális érában már nem volt a Pentax márka erőssége, és a helyzet e téren fokozatosan romlik. A K-3 III-al kapcsolatban a legtöbben - még azok közül is, akik valamilyen misztikus érzelmi kapcsolatban vannak a márkával - az árnál megakadnak. Addig el sem jutnak, hogy felfedezzék benne a műszaki innovációt, akár más gyártókkal összehasonlításban is. Legjobb példa az AF, ami számomra az egyetlen igazán fájó pont volt. Eddig. A K-3 III-at a Nikon D500-al hasonlítgatják, ami ugyan nem mai darab, de mindent beletoltak, ami az AF terén akkor elérhető volt. Úgy tudom azóta sem készült, és már nem is fog készülni újabb AF képességekre kihegyezett Nikon DSLR váz.

 

Előzmény: Xantomas86 (121339)
Levike Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 121340

Örömmel olvasom bár én eddig is nagyon meg vagyok elégedve vele. Vagyok annyira geek hogy tudjam az mk3 egy igazán különleges termék ami rengeteg fejlesztést tartalmaz olyan időkben amikor a DSLR vonalon ez nem jellemző már. De tény, hogy csoda jó masina.

 

Előzmény: Xantomas86 (121339)
Xantomas86 Creative Commons License 2023.02.03 -1 4 121339

Nem feltétlenül fikázás.

 

Sajnos beindult a tendencia, hogy a régi gépeket már úgy árulják, hogy kivették belőle a régi szolenoidot (fehér) betettek helyette egy “rossz” zöldet, rosszabb esetben reszeltet, a vakuhoz. Pofátlanabbak a rekesz vezérlőből is kikapják. Ők a donorok. :)

Ha automatikusan, elektromosan nyíló vaku van benne, akkor ez vagy nem nyílik, vagy nem marad zárva.

 

Így nézve a régebbi vázak is érintettek, de gyári állapotukban semmi bajuk azoknak. A K100 Super, K200, Km, Kx az állatorvosi ló ebből a szempontból. Ott a vakunyitóban, az európai piacra gyártott példányokban tesztelték ezeket a szolenoidokat, állítólag meghibásodás nélkül, ezért, amikor elfogytak az eredetiek, a K30-ba ez került (ez is hosszú sztori, már rég nem volt meg a gyár és a gyártósor, mert Japánból Kínába lett víve, s az új gyártó nem tudta az eredeti alkatrészt ugyanúgy, ugyan azokból az anyagokból utángyártani). Onnantól meg a történet eléggé ismerős sokaknak.

 

K30-tól felfele (K50, Ks1, Ks2, K70, meg most a KF nagy eséllyel) érintett közvetlenül.

K50-nél esélyesen már tudtak róla, akkor kapott egy a komplett modul egy rezgés elnyelő acél kereszt alakú súlyt, ami javított a helyzeten. Az elején ezt a komplett modult tették a garis K30-akba, amihez az egész vázat újra kellett építeni, ami elég drága móka volt, ha már nem volt garis a váz.

Ks2-nél már mindegyik egy javított szolenoiddal jött, vastagabb galván réteggel, plusz lekerekítették a mozgórész végeit. K70-nél pedig megint rátettek egy lapáttal.

 

Időközben pedig kihozták a KAF4 bajonett rendszert és obikat, amik ezt a hibát egy huszárvágással megoldják, ugyanis elektronikus rekesz vezérlés van benne. Viszont ilyen obi nincs sok, plusz mellé drágák is. Relatíve egy “olcsó” van, a 55-400 PLM.

Ehhez is csak a k50 kapott firmware update-et, K30, K500 nem, de azokra meg fel lehet rakni egy kis hákolással.

 

Sokan vannak akik reszelik a szolenoidot, ez ideiglenesen működik is, ha nincs agyon használva a gép, jobb esetben kicsit igényesebb is és utána galvanizálja, hogy ne rozsdásodjon. Eric Wethington ebből a legalja, aki büszkén hirdeti is magát, 58 átalakításon van már túl, aztán amikor jönnek a kommentek, hogy tönkrement a váz amit preparált, törli a negatív kommenteket, s csak a lájkok maradnak.


Amúgy működni működnek, mert végülis, nem fekete a végeredmény, csak nem akkor húz be és enged el a szolenoid amikor kellene, így pár blendével arrébb kerül plusz-mínusz irányba. Fényerőben még kompenzálja a váz, mert van dinamika tartomány a szenzorban, így nem nagyon látszódik a fényerő különbség, de eléggé látványos, hogy változik a mélységélességi tartomány egy sorozat exponál.

Csak a fényképezőgép egy műszer, egy műszer pedig működjön úgy, ahogy azt megtervezték, legyártották.

 

K7, K5, K3 szériák pedig nem érintettek, mert más a belseje. Pedig a K7 egy méltatlanul alulreprezentált váz, mert legalább akkora koncepcionális upgrade volt, mint az ist* -ok után a K10d.

 

KP pedig egy teljesen más világ. Ott tényleg szabad kezet kaptak a tervezők, minden őrült ötletet kipróbálhattak. Van abban minden. K1-el közös fókusz rendszere, zárszerkezete, K7-ből örökölt rekesz vezérlés, új szenzor, abba tették először az új SOC-ot, új firmware architektúra, teljesen más ergonómiai elvek. Állítólag, eredetileg az is magnézium burkolattal jött volna, az utolsó pillanatban lett műanyagra lecserélve. Erről is árulkodik, hogy nincsenek meg benne az ehhez pluszba jótékony merevítő bordák, amik a fröccsöntött magnézium burkolathoz nem is kellenek. 
Viszont veszteséggel árulták, túl drága volt, ha maradt volna, kinyírta volna a K3 mk3 eladásait.

A K3 mk3 meg egy külön állatfaj. Beletettek a tüköraknába egy második szenzort a klasszikus AF szenzor helyére, ami mindig dolgozik, kvázi mint egy MILC-nél. A fotós meg ebből annyit lát, hogy van jó sok fókuszpont, meg valami magic miatt van eye tracker, ha egy felismerhető arc van a keresőben.

Ezt így valahogy nem reklámozzák, pedig nagyon is érdemes lenne. Gondolom az jött ki, hogy a tech geekek úgysem célcsoport nekik, mert azok maradnak Sony vonalon, a fanatikus Pentaxianok meg, khm… maradiak ilyen infókhoz, fel se fognák, valószínűleg nem is érdekli, csak a végeredmény. El van intézve, hogy mesterséges intelligencia segíti a fókuszálást. Az meg nincs elmagyarázva, hogy a neurális háló, firmware update-ről update-re okosodik, egyre jobb a klasszifikáció, arcfelismerés, gyorsabban és pontosabban dolgozik, s még mennyi, de mennyi lehetőség van benne.

 

 

Xantomas86 Creative Commons License 2023.02.02 -1 0 121338

Erre most csak virtuálisan, de dobok egy felfele mutató hüvelyujjat ;)

Előzmény: zoltansc (121337)
zoltansc Creative Commons License 2023.01.25 -1 0 121337

Na szuper, örülök, amikor beszéltem vele személyesen nekem mindvégig az volt az érzésem, hogy van tudás is a háttérben, bízom benne, hogy megtaláljátok a megoldást.

Előzmény: Hobbiphotos (121331)
Rollei Creative Commons License 2023.01.25 -1 0 121336

Miért vagy ilyen titokzatos?

Előzmény: Hobbiphotos (121333)
Méézi Creative Commons License 2023.01.24 -1 0 121335

Ezek szerint, a problémádra volt számodra kedvező megoldás...

Éljen!

Előzmény: Hobbiphotos (121333)
Tab Creative Commons License 2023.01.24 -1 0 121334

Zárhibáról van szó? K-1-nél nem hallottam még ilyet.

Előzmény: Hobbiphotos (121333)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.01.24 -2 0 121333

Persze de keresd fel, elmondja ;-)

 

Tobb lehetoseg is van.

Előzmény: Méézi (121332)
Méézi Creative Commons License 2023.01.24 -1 0 121332
Ez jól hangzik!
Vmi hozzávetőleges összeg is kiderült?
Előzmény: Hobbiphotos (121331)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.01.24 -2 0 121331

Koszonom.

Beszeltunk, kezsegesen elmagyarazott mindent.

Hozza erdemes fordulni, a markaszerviz nem jarhato ut.

Előzmény: zoltansc (121329)
zoltansc Creative Commons License 2023.01.24 -1 0 121330

Ha megtalálnám az eredetit :-) Rendszert (Windows-->IOS) és programot is váltottam (Lightroom --> Silkypix 10 Pro) és ez a két váltás egyszerre a komfort zónámon kívülre helyezett, ugyan már kezdem kapisgálni mit is csinálok, de vannak még kérdőjelek...

Előzmény: estvan111 (121308)
zoltansc Creative Commons License 2023.01.24 -1 0 121329

Facebookos fan clubban megtalálhatod Virág Tamás nevét, Őt érdemes lenne megkérdezned....

Előzmény: Hobbiphotos (121320)
Jahno Creative Commons License 2023.01.23 -1 0 121328

Idehaza mondjuk nem értem, hogy ezek a költségek miért nem nyilvánosak. Régen Canikonnál árlista is volt, elvégre eléggé egységáras, most meg mindig megy a tétovázás, hogy egyáltalán még támogatva van-e gép, hol csinálják és mennyiért. Legfeljebb meglepődik az ember és elgondolkozik, hogy érdemes-e annyit rákölteni.

Előzmény: Méézi (121325)
Levike Creative Commons License 2023.01.23 -1 0 121327

Szia !

A ph -n van egy srác a pentax topicban, p foglalkozik ilyesmivel.

Előzmény: Hobbiphotos (121320)
Jahno Creative Commons License 2023.01.23 -1 0 121326

Nem törvényszerű, csak esély van rá.

Előzmény: feher64 (121321)
Méézi Creative Commons License 2023.01.23 -1 0 121325

https://www.pentaxforums.com/forums/189-repairs-warranty-service/384751-k1-shutter-replacement-cost.html

Itt az áll, hogy a tengerentúlon kb. 3 éve 353$-ba fájt.

De gondolom nem oda akartad vinni.

Előzmény: Hobbiphotos (121324)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.01.23 -1 0 121324

Koszi,,,kerdes mennyibe kerul...megeri e...

Előzmény: Tab (121323)
Tab Creative Commons License 2023.01.23 -1 0 121323

Árakat nem tudok, de a Camera kft. a hivatalos márkaszerviz. Tudomásom szerint az ilyet kiküldik a németországi társszervnek. Hallottam már olyat, hogy valaki a rezsicsökkentés szellemében közvetlenül fordult a németekhez.

Előzmény: Hobbiphotos (121320)
estvan111 Creative Commons License 2023.01.22 -3 0 121322

Nem törvényszerű. Nekem a 7 digitális pentax vázamnál nem jött elő semmiféle hiba.

Előzmény: feher64 (121321)
feher64 Creative Commons License 2023.01.22 -1 0 121321

Köszönöm szépen, tehát nem törvényszerű, hogy az alacsonyabb kategóriás vázaknál előjöjjön a hiba.

Előzmény: estvan111 (121319)
Hobbiphotos Creative Commons License 2023.01.22 -1 0 121320

sziasztok

 

Pentax k-1 zarszerkezetet ki es mennyiert cserel ebben az univerzumban?

estvan111 Creative Commons License 2023.01.22 -4 0 121319

Nekem volt k30, k50, k3, kp és egyikben sem volt ilyen probléma mert fotóztam vele. Szerintem akik nem csak hébe-hóba kattingattak vele hanem rendszeresen fotóztak azoknál ilyen hiba nem merült fel. Amúgy jano vállalt küldetése, hogy fikázza a pentaxot.

Előzmény: feher64 (121318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!