Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5656

szombat is beleszámít, tehát egy hét akkor nem 5 hanem 6 munkanap, és akkor 30 szabadnap valóban 5 hét

 

Ez még mindig, mindenhol így van.

 

Még annyit, hogy az 5 hét általában 4 hét "nyári" és 1 hét "téli/sí" szabadság, az előbbit ápr-okt, utóbbit okt-márc között kell kivenni, de ebben elég nagy a rugalmasság.

 

Az nagyon jó tipp, hogy szerződéskötéskor feltétlenül érdemes megállapodni az első év szabadságáról - lehet hogy fizetett szabiba is belemennek, még ha nem is a teljes mértékben. A fizetés nélküli nem szokott gondot okozni általában.

 

ha nem engedik kivenni és összegyűlnek, akkor pénzben ki kell fizetniük őket a szeződés végén

 

Ezért szeretik inkább kiadni :-)

Előzmény: ulrika (5655)
ulrika Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5655

Ugyan annyi, mint finneknek: az ún. szabadság év április 1-től következő év március 31-ig tart. Az az idő alatt "össze kell gyűjteni" a szabadnapokat. Ha a szerződést kevesebb, mint 1 éve írták alá, akkor havi 2 nap, egy év után havi 2,5 nap. 

 

Példa: ha 2012 május 1-jén állsz munkába, akkor havi 2 nap gyűlik össze, és ezeket 2013 (!) április 1-je után lehet kivenni, összesen 22 nap. Igen, első évben nincs szabadnap. Következő évre már havi 2,5 nap, vagyis 30 nap összejön. Tudtommal vannak még helyek, ahol abban az esetben, ha teljes heteket veszel ki szabinak, akkor szombat is beleszámít, tehát egy hét akkor nem 5 hanem 6 munkanap, és akkor 30 szabadnap valóban 5 hét. De ha jól tudom, ezt már nem igazán használják, de ebben nem vagyok biztos.

 

Tipp: új szerződéskötéskor lehet kérdezni olyan lehetőségekről, hogy esetleg mégis kaphat-e néhány fizetett szabadnapot első évben (úgymond "szabadségról visszatérési fizetés" azaz lomaraha (13.havi fizu, ami nem teljes egy havi fizetés) nélkül). Vagy van-e lehetőség fizetésnélküli szabadságra (ez tudtommal mindenhol kell, hogy lehetséges legyen). Vagy, ha a szerződés rövidebb, mint egy év, lehetne-e "egyből" kivenni a szabadnapokat (úgy, mint Magyarországon). Mert ha nem engedik kivenni és összegyűlnek, akkor pénzben ki kell fizetniük őket a szeződés végén. (Gyakorlatilag, ha április 1-től következő év március 31-ig dolgozol, nincs szabadságod egy évig, de összegyűlt napokat kifizetik, ami amúgy nem egy kis összeg, de természetesen a fizetéstől függ)

 

Remélem ez így érthető. 

Előzmény: osszilány (5654)
osszilány Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5654

Sziasztok! Meg tudná mondani valaki,hány nap szabadság jár Finnországba egy külföldi munkavállalónak?

sunsvol 2 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5653

 

A leírtak alapján nagyon nehéz papír nélkül,nyelvismeret nélkül munkát találni.Ha nincs munka csak magánszemélytől tudtok bérelni lakást.( a pénzt előre kérik).

Hegesztőként a következő érvényes kártyáknak kell lennie : szakmunkás végzettség,vagy tanfolyam vézéséről kapott bizonyítvány,elsősegély tanfolyam, és tűzvédelmi szakvizsga.

Önéletrajz és kisérőlevél CVÖ curriculum vitae.Lehetőleg finnül.

 

pl.Itt egy pályázat:Hitsaaja, Työkuutio, LaitilaEtsimme asiakasyrityksellemme Vakka-Suomen alueelle


KOKENUTTA HITSAAJAA ( gyakorlattal rendelkező hegesztő )

Haemme asiakasyritykseemme ammattitaitoista (szakírányú hegesztő )Mig -JA Tig- hitsaajaa. Erityisesti aikaisempi alumiinihitsaus kokemus on työssä menestymisen kannalta välttämätöntä. (kell ,hogy a pályázó tudjon aluminiumot is hegeszteni )

Metallin työstämisen lisäksi piirustusten lukutaito (műszakirajz ismeret) auttaa työssä onnistumiseen.Työssä vaaditaan työturvallisuus- ja tulityökortit.(szükségaes baleset és munkavédelmi tanfolyam,valamint tűzvédelmi tanfolyam elvégzése)
Lisäksi odotamme sinulta aiempaa kokemusta vastaavista tehtävistä, työhön soveltuvaa koulutusta sekä reipasta työasennetta.

Toimi nopeasti sillä työ alkaa heti sopivan henkilön löydyttyä.
täytä hakemus kotisivuillamme. Kutsumme hakemusten perusteella haastatteluun.
(Személyes elbeszélgetés után lehet elnyerni a pályázatot)

 

Személyes tapasztalat: 743 db.pályázat elküldése után 8 helyre hívtak személyes elbeszélgetésre,2 hely közül választottam a számomra kedvezőbbet.

24 éve élek Finnországban,

Üdv!Soksikert!

Előzmény: Karatty (5651)
Judit M. Creative Commons License 2012.08.29 0 0 5652

"Másik hátrány,hogy bár én elmakogok finnül,ő egyáltalán nem.természetesen elkezdte a nyelvtanulást.

Nem 'örökre' tervezünk,esetleg néhány évre csak.Érdemes? "

Röviden és föleg öszintén válaszolva: Nem érdemes.

 

 

Előzmény: Karatty (5651)
Karatty Creative Commons License 2012.08.29 0 0 5651

Miért csak most találtam erre a fórumra??:D

Sziasztok!

Már voltam egy ideig kint Finnországban,de hazajöttem,mert hiányzott a párom:(

Ezúttal együtt fogunk nekivágni.Már jelentkeztünk konkrét állásokra itthonról(ki tudja,hogy van e értelme így),Helsinki környéke a cél.

Ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni itt.

 

 Biztos volt róla szó korábban,de tudnátok ajánlani olyan helyet,ahol olcsón meg lehet szállni?

Mennyire nézik a papírt(végzettségre gondolok).Jó,nyilván egy agysebésznek legyen diplomája,de a párom X ideje dolgozik hegesztőként itthon úgy,hogy nem ez a papírja,csak szereti csinálni.szerencsére mindig olyan munkahelyeket sikerült kifognia,ahol annyit kérdeztek,hogy el tudja-e végezni a munkát,igen?akkor felvéve!

Másik hátrány,hogy  bár én elmakogok finnül,ő egyáltalán nem.természetesen elkezdte a nyelvtanulást.

Nem 'örökre' tervezünk,esetleg néhány évre csak.Érdemes?

osszilány Creative Commons License 2012.08.13 0 0 5650

Már beszereztünk egy sat finder-t de semmi.Meg sem moccan a mutató,nem is sípol.Minden 0%-on van.Épp arról beszéltünk hogy most már szakembert hívunk,mert másképp nem fog menni.Köszi a hozzászólást.

Előzmény: meri (5649)
meri Creative Commons License 2012.08.10 0 0 5649

Szia. Kaavi már jócskán északon van... Helsinkiben a UPC Direct tutira megy, Téhómról fogalmam sincs, esetleg érdemes megkérdezni itt (igaz, ez UPC-s topik, de gyakran előfordulnak "szakik" is arrafelé): http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9022614

 

A UPC 60 cm-es tükörrel esős, felhős időben HD adások esetén akadozik (át kell kapcsolni a nem HD MTV1-re pl), egy nagyobb tükörrel valószínűleg ekkor sem lenne gond. A műhold szórási sávjának igencsak a széle felé van Hki, ezért kell erősebben "fülelni".

 

Ezt írod: "be van állítva,nekünk csak fel kell szerelni,elforgatni délről nyugati irányba 4 fokkal és működnie kellene" - nna igen. A gyengébb jel miatt ez azért nem ennyire triviális, bár lehet vele játszadozni, hátha... kapcsoljátok be, és figyeljétek a jelerősséget/minőséget folyamatosan a képernyőn (gondolom, ezt tudja a vevő). 4 fokot elfogatni csak úgy, "érzésre" biztosan nem fog sikerülni.

 

Az én javaslatom:

- érdeklődd meg fórumokon, ill. az alább más által javasol linken utánanézve, stb. hogy a jel mennyire erős lehet nálatok.

- ha elvileg jó, akkor (is) egy, az otthoninál nagyobb parabola-tükör beszerzése erősen ajánlott.

- ezt felszerelve már elvileg jó lehet, de az irányítás nulla gyakorlattal nem annyira egyszerű.

- ha tehát nem megy, akor egy kis sat-behangoló egységgel (hanggal jelzi, ha jó az irány - néhány euro-ért kapható), esetleg egy profi segítségével (óradíjat meg kell fizetni, de remélhetőleg csak egyszer) véglegesítheted a beállítást vagy - rossz esetben - 100%-ban meggyőződhetsz róla, hogy az adott felállásban nem fog sikerülni (T-Home). Esetleg ha tudsz kölcsönkérni, egy UPC-s pásztázást érdemes lehet beiktatni ide, ha már úgyis eljön a szerelő.

 

Ha elvi akadályok is vannak, akkor át lehet nyergelni a UPC direct-re, az szerintem menni fog... ha nem árnyékol fa, templomtorony, lazacsütő-bódé abban az irányban :)

Előzmény: osszilány (5646)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.29 0 0 5648

Gigsa kolléga vajon mire jutott(ál) Hellsinkiben(sic!)??

dn_bacsi Creative Commons License 2012.07.28 0 0 5647

Egyáltalán nem biztos, hogy a M.o.-on fogható adók bejönnek fenn északon, merthogy a műholdaknak van egy szórásképük, ami a lefedni kívánt területre sugároz adást. Ezt a szórásképet a megrendelő (T-Home) kívánsága határozza meg, na meg a fizika.

 

Itt pont egy ilyen kérdés vetődik fel:

http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-kerdesek__2224294-digi-tv-es-t-home-sat-vetel-ezen-a-helyen-lehetseges

 

És ha jól értelmezem, az Amos 3 műhold szórja a T-Home adását, aminek a szórásképe ebben a pdf-ben, rögtön a 2. oldalon van:

 

http://www.amos-spacecom.com/resources/resourceLibrary/1/4/documents//AMOS-3_Brochure.pdf

 

Látszik, hogy észak nem annyira célcsoport.

Jelzem, nem vagyok szakértője a dolognak, csak félinfókból építkezem.

Előzmény: osszilány (5646)
osszilány Creative Commons License 2012.07.27 0 0 5646

T-home -os parabola antennát hoztunk ki magunkkal ,hogy tudjunk magyar műsorokat nézni,de sajnos nem tudjuk beállítani.Valaki esetleg nem tudja hogy kell? Állítólag már be van állítva,nekünk csak fel kell szerelni,elforgatni délről nyugati irányba 4 fokkal és működnie kellene de semmi sem történik. Ötlet?

osszilány Creative Commons License 2012.07.25 0 0 5645

Másfél napos autókázás után vasárnap reggel végre megérkeztünk Kaaviba.

dn_bacsi Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5644

Nagyon úgy néz ki, hogy megtalálták a Higgs-bozont. :-D

(Bocs, nem bírtam kihagyni...)

Előzmény: L.Zoleee (5643)
L.Zoleee Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5643

Sziasztok, történt valami amiről nem tudok??..

dn_bacsi Creative Commons License 2012.06.27 0 0 5642

A honlap igenis fontos, de a hsz.-od után azért beküldöm a CV-met, hátha... :)

Előzmény: gepataki (5641)
gepataki Creative Commons License 2012.06.25 0 0 5641

spec a legtapasztaltabb/legprofibb ceg. a honlap mas kerdes

Előzmény: dn_bacsi (5640)
dn_bacsi Creative Commons License 2012.06.13 0 0 5640

Nézegettem, de eléggé kezdő cég lehet, az állásajánlatok oldalon "feltöltés alatt" szöveg. Aludjunk rá még egy párat.

Előzmény: meri (5639)
meri Creative Commons License 2012.06.06 0 0 5639

Sziasztok! Nem reklám, nincs közöm hozzájuk, de látom, többőtőket foglalkoztat a finnországi foglalkoztatás kérdése :)

Esetleg érdemes megpróbálni ennél a munkaerő-közvetítő cégnél is informálódni: www.sillat.fi

(magyar nyelven is elérhető az oldal)

sört Creative Commons License 2012.06.06 0 0 5638

Köszönöm a segitségeteket!

Vacike Creative Commons License 2012.06.05 0 0 5637

Szia! Írtam mailt

Előzmény: osszilány (5632)
RogerWilco Creative Commons License 2012.06.05 0 0 5636

A teherhajónak is megvan a maga bája, én is mentem Naantali-Kappelskär vonalon, de mi a poén előbb eljutni Paldiskiba, onnan 35€-ért Hankoba és onnan még Helsinkibe?

Előzmény: pertsi (5635)
pertsi Creative Commons License 2012.06.05 0 0 5635

Paldiski-Hanko útvonalon jár a Navirail.

Előzmény: RogerWilco (5634)
RogerWilco Creative Commons License 2012.06.05 0 0 5634

Paldiski-Helsinki? Sose hallottam ilyet (bár lehet) - de ha van is, akkor sem érdemes. Helsinki-Tallinn között akkora a forgalom, hogy majdnem olyan gyakran járnak, mint a Nagykörúton a 6-os villamos :-))

 

Tallinn-Helsinki 19€-tól szokott lenni, hétvégén drágább.

 

Nézegess itt a hajóstársaságok oldalain

 

www.tallink.fi

www.viking.fi

https://varaamatka.eckeroline.fi/en/

lindaline.fi/en

 

Ha sokan vagytok, esetleg érdemes 1-2 db 10-es blokkot venni (a Tallinknak és a Linda-nak van ilyen, a többit nem tudom) az 10 (vagy 20) db one-way ticket némi engedménnyel.

 

Ha viszont van elég suska, akkor az oda (vagy vissza) utat érdemes helikopterrel megtenni, überkirály! :-)) copterline.fi

Előzmény: sört (5633)
sört Creative Commons License 2012.06.05 0 0 5633

Sziasztok!

Nem tudjá valaki megmondani,hogy kb mennyibe kerül a kompjegy Tallinból Helsinkibe,oda-vissza, személyenként,autó nélkül?Tudom,hogy több mindentöl függ,csak egy átlagárat,hogy mire számitsunk.Amugy oktoberbe mennénk,és 7-9 föröl volna szó.

Az igaz,hogy Paldiskiból is indul és olcsóbb?

osszilány Creative Commons License 2012.06.05 0 0 5632

Próbáltátok a Selektát?

 

Előzmény: Vacike (5626)
Vacike Creative Commons License 2012.06.04 0 0 5631

Igen ilyet,mert sajnos akit tudtunk,eléggé félreközvetítette az embert,még jó,hogy nem vágtunk bele.

Tehát,aki esetleg tud ilyet, legyen szíves szóljon.Köszönöm

Előzmény: Törölt nick (5627)
RogerWilco Creative Commons License 2012.06.04 0 0 5630

Nem tudom, van-e esélyetek, mindenesetre több, mint júliusban.

Előzmény: spapika (5629)
spapika Creative Commons License 2012.06.04 0 0 5629

Szóval ha augusztusba megyek akkor már van esélyem valamire?

 

Előzmény: RogerWilco (5628)
RogerWilco Creative Commons License 2012.06.04 0 0 5628

Júliusban tényleg áll az élet. A spanyol/görög dolog az mese.

Előzmény: spapika (5624)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.03 0 0 5627

Aha, így már más; magyarul olyan magyar közvetítő (cég) telefonszámát kérdezitek, aki (ami) kb. megbízható, kipróbált.

Részemről sajna nem tudok ilyet.

Előzmény: Vacike (5626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!