Az egyszerűség kedvéért bemásolom ide a műsornak küldött e-mailemet:
(Egyébként én is jelentkeztem a játékra, csak már most reszketek nehogy valamilyen zenei kérdés jöjjön, mert zenei téren egy 6 éves gyerek tudásszintjén állok, viszont politikai földrjazból jöhetne bármi, én már 12 éves koromban is írtam a Kartográfiai Intézetnek az atlaszban felfedezett hibákról... szóval ez volt a gyerekkori nagy hobbim.)
Tisztelt "Legyen Ön is milliomos!" Szerkesztőség!
A mai napon bemutatott műsorukban ismét hibás kérdés lett feltéve. Ez a második eset. (Az első esetről már tájékoztattam Önöket március 18-án, üzenetemet mellékelem az alábbiakban.) Sajnos azonban ezúttal a versenyző kieesett a versenyből a hibás kérdés miatt, ami szerintem korrigálandó mindenképpen!
A kérdés arra irányult lényegileg, hogy Oroszország vagy Kína rendelkezik-e több szomszédos országgal. A versenyző Oroszországot választotta, míg Önök Kínát adták meg helyes válaszként.
Azonnal gyanús lett a kérdés, majd az atlaszban utánanéztem. Ezek szerint Kína a következő országokkal szomszédos:
1. Korea
2. Oroszország
3. Mongólia
4. Kazahsztán
5. Kirgizsztán
6. Tádzsikisztán
7. Afganisztán
8. Pakisztán
9. India
10. Nepál
11. Bhután
12. Mianmar
13. Laosz
14. Vietnám
tehát 14 ország
Oroszország pedig a következő államokkal határos:
1. Korea
2. Kína
3. Mongólia
4. Kazahsztán
5. Azerbajdzsán
6. Grúzia
7. Ukrajna
8. Fehéroroszország
9. Lettország
10. Észtország
11. Finnország
12. Norvégia
13. Litvánia
14. Lengyelország
azaz szintén 14 állam.
Tehát a kérdés hibás volt, ugyanis mindkét válasz helyes volt!
Feltételezem, hogy a hibás kérdés két okból csúszhatott be a műsorba:
- a kérdés kitalálója tavalyi térképet nézhetett, amin Macao még önálló terület volt, azaz tavaly Kína még 15 állammal volt határos, de tavaly decemberben Macao, a volt portugál gyarmat visszakerült Kínához, tehát ez a határ megszünt;
- a kérdés kitalálója elfeledkezett Oroszország Kalinyingrádi Terület elnevezésú részéről (a volt Kelet-Poroszország keleti fele), mely nélkül Oroszország valóban csak 12 állammal határos, azaz ha a Kalinyingrádi Terület nem lenne, akkor Oroszország nem lenne határos Lengyelországgal és Litvániával.
Kérem a következő adások egyikében korrigálni a tévedést, s lehetőséget adni a tévedés miatt kiesett versenyzőnek, hogy újra játszon, ezúttal rögtön a kilencedik kérdéssel kezdve a játékot.
Tisztelettel:
Mire alapozod a dolgot? Hol neztel utana a hataros orszagoknak? Csak mert engem is idegesit a dolog, de perpill. nincs keznel egy megbizhato atlasz :(.
A mai adásban volt az eddigi második hibás kérdés. De ez volt az első eset, hogy a hibás kérdés miatt kiesett a jól
válaszoló játékos...
Kínának 14 szomszédja van. Oroszországnak szintén 14. A kérdés az volt, hogy melyiknek van több szomszédja. A
játékos Oroszországot választotta, a műsor meg Kínát.
Kiváncsi vagyok mi lesz. Az előző hibás kérdésnél (finnugor nyelv-e a szamojéd) már írtam a szerkesztőségnek, de
válasz akkor sem jött. Most a tét nagyobb volt, hiszen játékos esett ki a hiba miatt, ezért most remélem, hogy
válaszolnak. Remélem korrigálják a hibát, s újra behívják a tévesen kiütött játékost játszani.
cyber.greg: Ezzel a véleményeddel (romhalmaz) nem vagy egyedül! Én ugyan nem jártam hátul, a néző-váróban (ugye, milyen elegánsan hangzik? :)))) ), de a barátnőm ezen volt 2 napig kiakadva, hogy nem elég, hogy valami összetákolt tyúklépcsőn kellett felmenni az emeletig, ezek után még a nézősereg átverekedhette magát a koszos, poros bútor-akadálypályán is. Pozitiv viszont, hogy amikor 3 héttel korábban ott jártunk, még csak alapozták a studió melletti épületet, most meg már fal is volt.
De igazából azt hiszem, hogy ettől még akár kifogástalan műsort is csinálhatnának, hiszen nem csak a külsőségeken múlik minden. Itt az a lényeg, ami a tv-ben látszik, és a stúdiódíszlet olyan, mint bármely más országban. (és hát a hollywood-i kosztümös filmek ruhái sem a legdrágább anyagokból vannak, kiábrándító lenne egyszer közelről is látni.). A problémák gyökere valahol egész máshol van, és azt a legdíszesebb, legtisztább stúdió sem oldaná meg. :(
Na, megyek, mert még van egy-két dolgom, és nem szeretnék lemaradni m.m. ma esti fellépéséről!
Off:
Nem tudja valaki, hogy a Milliót vagy semmit! c. vetélkedő (tv2) miért került le a szombat esti műsorról, illetve igaz-e (mint azt egy ismerősömtől hallottam), hogy Lagzi Lajcsi műsorán belülre került (a két műsor célközönsége nyilván azonos, de azért...).
Persze én nem hiszem, hogy ez így van. De akkor melyik napon van ez a vetélkedő ?
Hát igen, színvonal!!! Aki járt a stúdióban, most velem együtt röhög.
Ugyanis az nem stúdió, hanem egy ROMHALMAZ (szó szerint kell venni, tényleg!), és az ember egy jó nagy és élethű háborús "díszleten" keresztül jut be az épületbe, ahol pl. a váróterem mosdóját meglátva csak röhögni tud kínjában!
Kedves Kukucsi!
Természetesen esetünkben is igaz G. B. Shaw mondása, mely szerint ahhoz, hogy megállapítsam egy tojásról, hogy záptojás, nem kell tudnom tojást tojni. Ha én a műveltség megszerzését a tanulás, memória, motiváltság triászában nem vélem ördöngösségnek, akkor ez még nem jelenti azt, hogy odamegyek és leverem a fődíjat! (stílustörés:() Persze én készen állok a szellemi kihívásokra, e topic hasábjain március 9-én 12.28-kor őszintén fel is tárulkoztam!:)
OFF
Khufu!
A profi boksz színvonalának teáltalad való meghatározása szíven ütött... Nem feltétlenül az RTL KLUB bokszműsoraiból kell kiindulni!
eksön_!
Emilezd meg az okkult-topic lelőhelyét, ha csinálsz ilyet! Kösz!
ON
Lehet, hogy azért kopnak ki a negatív észrevételek, mert ez a műsor a többihez képest még mindig kiemelkedő szellemi színvonalat mutat. (Vö. szappanoperák, Heti Hetes, profi box.)
Akinek Vágóval gondja-baja van, belegondolhat: mennyivel lenne jobb egy Barbie baba helyette. Szerintem az ő neve és szereplése nem csak áruvédjegy.
Ezek a műsorok is ugyanúgy megváltoztak, mint életünk egyéb területei. Ma már nem osztanak tóksótartót vagy hangszórót, minden műsort megszakítanak reklámmal; vagy ha mégsem, akkor ezt reklámozzák.
Nekem kimondottan tetszik, mert életszerű (ha már ilyen az élet), hogy a játékosoknak félrevezető kédéseken és hamis válaszokon kell átverekedni magukat. Gondolj csak az adóbevallásodra...:(
Végül egy hétköznapi helyzet: a megengedettnél gyorsabban mentél, leint a közeg. Itt ugyan nem leszel milliomos, de ha nem érted meg, mit akar a másik, nagyot buksz. Nem tudhatod, egy Grál-lovaggal hozott össze a sors vagy egy rugalmasan gondolkodó őrmesterrel. Ugye, ő is kérdezget, és vannak lehetőségeid, de csak egy válasz jó ...
Az RTL-hez, egyéb tévékhez semmi közöm.
Megtörtént a forgatás
Sajnos nem kerültem be a játék face to face részébe mert 0,5 másodperccel lemaradtam ...
Nagyon érdekes volt az egész forgatás és sajnálatomra igen könnyű kérdések voltak
Pl 6 millióért:
Ki győzte le Spartacust?
stb
szóval ha nem a gyorsaság döntene talán gazdagabb lennék nem csak egy élménnyel.
Különben a Vágó rendes vot mindenkivel és nem voltak Mylord szerű kérdések
Kritikai hozzászólásokat is csak úgy lehet tenni, ha az ember nézi a műsorokat, mert ugyan el lehet még vitatkozni egy pár hétig azon, hogy most Rocket vs. Mylord, de közben történnek más érdekességek is. Viszont nem szeretném előre lelőni a "poénokat". Semmi érdekem, hogy az RTL nevében növeljem a nézőszámot, mindenkinek szabad döntési joga, melyik műsort nézi, inkább jelezni szerettem volna, hogy lesz még meglepő (de korántsem mulatságos) fordulat...
Ezt magadtól csinálod,"csak annyit mondok, hogy nézzétek az adásokat", vagy agy rafinált fogás a nézőszám fokozására?:))
Emlékezetetni szeretném topictársaimat, hogy a műsorral kapcsolatos kritikai (elsősorban negatív) észrevételek, mellyek életrehozták ezt a topicot kezdenek kikopni...
Na, én meg pont a 3.-4. felvételen voltam ott (utóbbin már csak mint lelkes néző), igy én meg a rekord elejét nem láttam. De rekord, annyit elárulok! :) No meg azt is, hogy nagyon ügyesen csinálta. A többi legkésőbb ápr. 20-án este 20:45-kor kiderül. (ha nagyon nem birod ki addig, akkor csak neked, csak privátban, csak megsúgom...) :)))
És a nő 3 millióig (rekord!) jutott, és NEM TUDOM, mi lett a nyermény sorsa, mert a harmadik adásban folytatta! Persze megengedték volna, hogy aki kíváncsi, ott maradjon, de muszáj volt mennünk :-(((
Ha ott volt valaki a harmadikon, árulja el, könyörgöm!!!
Nos, megérkeztem,köszönöm mindenkinek a drukkolást, adás kb. 4 hét mulva, csodát ne várjatok... :(
Khufu: Annyit már most mondhatok, hogy a telefonforgalom már a felvétel napján megnő, többet majd adás után.
Annyi biztos, hogy rengeteg múlik a szerencsén (kérdések, játékostársak gyorsasága, technika ördöge), de azért jó érzés volt "kispadról" is, hogy "lám, erre a kérdésre is tudtam volna a választ", és felfedezni olyan dolgokat, amiket más tud és mi nem. (remélem azért ki lehetett hámozni a fenti mondatból a lényeget. ) :)
Nem tudom, hogy olyan országokban, ahol évek óta már megy a műsor, és a forgatása is rutin, hogyan zajlik élőben egy ilyen játék, nálunk azért még van némi csiszolnivaló bizonyos dolgokon.
Konkrétumok nélkül csak annyit mondok, hogy nézzétek az adásokat, lesz még egy-két érdekes dolog... ;)
Jó éjszakát mindenkinek, és kiváncsian várom a folytatást.
Erika
ui.: Azért az is érdekes fordulat lenne a fórumon, ha olyan illetékesek is hozzászólnának, kik olvassák ugyan a hozzászólásainkat (felvetéseinket, kérdéseinket, morgásainkat,stb.), de ilyen-olyan megfontolásból nem nyilatkoznak.
A mai felvételre 40 játékost hívtak be. Az egyikőjüknek vagyok a barátja és mára az egyik telefonos segítő, az 5 közül.
A telefonhívásra várakozva végigolvastam az eddigi hozzászólásokat. A saját bőrükön eddig a Hacsek-testvérek tapasztalták meg közülünk, mennyire lélekpróbáló ez a játék.
Apró példa: az utóbbi néhány hétben már a hétköznapi kérdések is Vágót juttatta gyakran az eszünkbe. A célegyenesben az ismerősök reagálása is egy lélektani tanulmány témája lehetne. Volt, aki a mai kora reggelt tartotta a legalkalmasabb időpontnak valami korábban megbeszélt megváltoztatására, stb.
Jó idegek kellenek a rosszul megfogalmazott kérdésekhez és a helyszíni technikai gikszerek elviseléséhez is.
Külön kaland lesz még a sugárzásig hátralévő idő is. A hab a tortán persze az adás utáni hét lesz.
Nem tudom, hogy a sárga irígység, a káröröm és a (le)sajnálás között van-e ösvény itt és most.
Érdekelne ilyen verseny utáni tapasztalat, akár privátban is.
khufu
Igen, maxipocak már válaszolt ( végül is egy napon voltunk a stúdióban) Tehát végig lehet nézni az előtted játszót. Utána sorsoláskor kitolják a Vágó-hidat (Bravó, maxipocak, ezt a szót még megjegyezzük!!!), utána meg vissza. Addig lehet egy kicsit relaxálni ( mert a legnehezebb, ezt így utólag is mondom - bejutni"középre", tehát a gyorsasági kérdés) Én úgy éreztem, hogy VI rokonszenvezik velem, és a Rigolettós válaszomat se azért vágták ki, mert én égettem volna, hanem mert túl sok adáspercet vettek fel, ez már ott helyben kiderült. Szóval holnap Hajrá maxipocak!!! Üdv. MM
A játék (és a kérdések) tisztaságát illetően nekem is voltak kételyeim, igy hát az egyik szünetben beszédbe elegyedtem azzal a sráccal, aki a számitógépet kezeli.
A hivatalos álláspont ugy szól, hogy jelenleg 2500 kérdés van fent a gépben, 9 különböző nehézségi szint van (összeghatártól függően) és az egész adást árgus szemekkel ügyeli egy közjegyző a háttérben. Ami kérdés egyszer kiment, azt a számitógép nem engedi ujra felhozni, a kérdések pedig adott szinten véletlenszerüen jönnek fel.
(a mai technika mellett a "random" megoldásokhoz no comment... közjegyző legyen a talpán, aki észreveszi a simlit)
Amugy pedig igazából a játék a lényeg az egészben, vesziteni nem lehet rajta, és már maga az élmény is plusz, hiszen nem minden nap jut az ember ilyen lehetőséghez, játékhoz, lát belülről egy ilyen stúdiót, ismer meg olyan embereket, mint metabolic man... :)
Van egy szuper jó hangulata az egésznek, ami igazán csak élőben jön ki, és ha az ember még ismeri is azt, aki épp középen (értem ez alatt a 10 játékost) küzd a továbbjutásért, hát még izgalmasabb a játék.
Gábornak ez úton is gratulálok, boldog névnapot, és mégegyszer köszi a rengeteg felkészítő kérdést! :)
Sobbancs basa: (Bár nem nekem cimezted a kérdést) Igen, a többi játékos is látja azt, aki éppen középen küzd a Vágó-hídon. :) Drukkolnak neki, viszont maguknak is, hogy jusson még idő egy ujabb gyorsasági körre. Mivel egy nap több játékot is felvesznek, igy aztán több játékost (és kérdést) is meg lehet ismerni, lehet "edzeni" az éles fordulóra, meg lehet figyelni, mire hogyan reagál a műsorvezető ill. a játékos.
Erika
ui.: Azért van olyan ország, ahol még soha nem vitték el a főnyereményt (pl Anglia), ki van ez találva... :)
Én is gratulálok.
A játékkal kapcsolatban több kérdésem is lenne.
Láttad-e végig az előtted játszó játékost? Te észrevetted-e közben, illetve a Te játékod közben, hogy Vágó úr mikor tudja a helyes választ?
Megkérdezném még azt is, hogy te érezted-e Vágó úr rokon- illetve ellenszenvét (pl: mint az szóba került korábban a Rigoletto-ra vonatkozó kérdés után, arra a részre gondolok, ami a műsorból kimaradt), de attól tartok, hogy ez nem tartozik a nyilvánosságra, úgyhogy meg se kérdezem. (Lehet-e itt okosabb a játékos Vágónál? A MvS-ben lehetett, itt nem tudom.)
Más: én úgy látom, hogy azért itt a játékosok jelentős részének a pénz legalább olyan fontos, mint a játék, az előtted játszó játékos már sokkal korábban kiesett volna, ha olyan stílusban próbál meg játszani, mint te.
Ezért (is) gyanús, hogy a 15 kérdést igyekeznek úgy összeállítani, hogy "megalkuvás" nélkül csak nagy szerencsével lehessen elvinni a nagy pénzt (bár a 1,5 milliót nyerő játékos 12-dik kérdéséig szinte csak kitalálható dolgokat kérdeztek).
Köszönöm a névnapi és a játékhoz küldött gratulációkat. Hát kinek ne esne jól az ilyesmi?
Amúgy az azóta elhangzottakra:
Mr.Professzor: a tartalékjátékos az ,akire gondolsz, tehát ha netán valaki nem jönne el, helyette beülhet az adott adásban. De ha nem, egy későbbi időpontra behívják játékosnak.
Nagy Mogul: engem egyáltalán nem zavart a Vágó viselkedése, sőt kifejezetten kellemes, jópofa, empatikus (együttérző) embernek találtam. El kell tudni vonatkoztatni a konkrét játéktól, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy ő nem olyan, mint amilyennek ebben a műsorban kell lennie. Ez csak egy szerep. Amúgy meg: ha tudod a választ, nem fog belezavarni. Ha rosszat mondasz, próbál eltéríteni tőle. De azt ugye be lehet látni, hogy ezt csak úgy lehet megcsinálni, ha a jó válaszba is beleköt, mert különben kilógna a lóláb. Úgyhogy végül is szerintem a jó játékosok ebből inkább profitálnak, a rosszak meg hamarabb kiesnek és ezzel teret engednek a jobbaknak.
Cs Fecó: köszönöm a dícséreteket. Nekem mondjuk annyival könnyebb volt, hogy nekünk a felvétel azon a héten volt ,amikor az első két adás már lement. Így jobban lehetett taktikát kidolgozni, pl. a Vágó beleszólásaira is. Meg pl. akik most mennek, már tudják, hogy a Kreszt és a vasút történetét, meg a magyar együttesek diszkográfiáját kell megtanulni. Még egyszer köszi mindenkinek (a dörgő taps különösen jólesett) Üdv. Hacsek G.
Nos, én lennék a "tanitvány", akit Gábor emlitett.
A tartalék-játékos annyit jelent, hogy ha bármelyik "fix" játékos nem jönne el, akkor a
tartalékost ültetik be. Azaz, ugyanugy kell készülni a felvételre, mint ha tuti lenne. Amennyiben pedig tartalékosként éppen nem kerül adásba, akkor egy következő alkalommal már fix játékosként indulhat.
Egy kis háttérinformáció:
A müsorbol rengeteg dolgot kivágnak, ami élőben megtörténik. Itt most nem csak olyan bakikra gondolok, mint amikor a Vágó a telefonban bejelentkezett az egyik játékos rokonánál: "Jó estét kivánok, Vágó István vagyok a Mindent vagy Semmit stu... ...na mégegyszer!",
hanem a játékosok poénjait is nagyrészt megvágták. Ami az adásból nem derül ki: amellett, hogy a műsorvezető sokat "cicázik" a játékosokkal, nagyon sok esetben segít is.
Aztán, ha előfordul olyan, hogy a játékos viszi be az erdőbe Vágó Istvánt, az is kikerül a műsorból...
Ha emlékeztek rá, az 5. kérdés (Verdi, Rigoletto) után valami olyasmit mondott, hogy "Ezt ne csinálja velem többet!". Igenám, de az eleje, hogy mire is mondta, az lemaradt. Ugyanis
elkezdett "szórakozni" Gáborral, hogy miért nem lehet A vagy B vagy D az a C válasz, mire
kapott egy olyan indoklást, aminek semmi köze nem volt a válaszadáshoz. És beletellett egy pár másodpercbe, mig felfogta, hogy most visszalőttek a saját fegyverével... Egyetértek, PR-szempontból nem igazán előnyös egy nagyon értetlen müsorvezető-arcot millióknak műsorba adni. :)
Zárszóként csak annyit, hogy magam részéről megpróbálok mindent megtenni, hogy ne hozzak szégyent "mesteremre", és kérlek Titeket, hogy drukkoljatok, sikerüljön!
Ma ugyan a szokásosnál is butábbnak érzem magam, de többen azzal vigasztalnak, hogy ez természetes dolog, és holnapra elmulik...
Adás kb. 4 hét mulva lesz a tv-ben, de amint tudok valami biztosat, és érdekel Titeket, hogy hogy sikerült, akkor még itt is bejelentkezem.
metabolic man!
Az udvariassági köröket őszintén megjárva, ill. megtartva minden elismerésem és a többi! Kérdésem: mi az a tartalékjátékos? Ha nem jön meg a tíz igazi?
OFF
eksön_!
Esküszöm, valamelyik páholyból akadályozzák társalgásunkat! Már küldtem választ a felvetésedre, de úgy látszik, ezek az örökifjak a középkorból (vagy az ókorból, de távolabb is mehetnénk ugye) a Vágó-műsoron kívül még az Internetre is tudnak hatni!:) Eltűnt a hozzászólásom... Okulnom-okkulnom kellene ebből, te is így véled?
ON
Ha valaki azt hiszi, hogy e fenti téma nem kapcsolódik a topikunkhoz, úgy hiszem, téved. Vagy igaza van.
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz!
Bár csak néhány adást láttam a műsorból, de valami hasonló
játékosra, játékra vártam, mint amit Te produkáltál.
V.I.-nek nem sok lehetősége volt különösen beleszólni.
Szóval gratula!
Kár, hogy mint a topik sejteni engedi, nem sikerült nagy pénzt
nyerni.
Először is boldog névnapot!
Másodszor minden elimerésem! Fantasztikus élmény volt számomra a szerdai adás. Elbűvöltél a tudásoddal. Remélem a tanítványod nem hoz rád szégyent. Alig várom, hogy őt is megnézzem. Mindig tanul valamit az ember.