Hol? Benne van a kormánydobozban. Majd végigfut a perem alatt. Onnét meg kibújik a motorhoz. Egyetlen szál van a motor előtt belül keresztben, ami nincs eldugva.
2015 03 26.-án raktam össze. Aztán egészen a hajótöréses kapkodós leszerelésig gond nélkül működött. Akkor lelépett a drótkötél a görgőről. Úgy gondolom, ha többet nem török hajót /nem tervezem/, akkor a következő 5 évet is ki fogja szolgálni. Minden ősszel megfújkodom egy kis olajjal /takyka hatására már WD40-et használok/, tavasszal meg letörlöm.
Az viszont tény, ez gumicsónakban egy problémás szerkezet lenne. :))
Nem tudom,a kormánymű amit vettem,a 430-as csónakomra is elég volt.Gyorsan le tudom venni,és elpakolni a kocsiba.Ezt a csigás megoldást nem ismerem,csak olvastam,hogy vanak vele gondok.
Nemrég jöttem meg,tettem egy fordulót a Dunán Dunaújváros,és Kisapostag környékén. Azért láttam egy két hajót a vízen menet közben. Baromi meleg volt,sültek a békák szemei. :))
Nem vehetek 100 ért 3m eset,ha nekem 4m kell,és az már léptekkel több egy 100 asnál. Mondjuk gucsóra más nem való. Egyébként nekem is köteles van,az egyik hosszú oldalán,spancsavarral. Mielőtt indulok,motor vízben,megspanolom,ha meg megérkezek,visszalazítok,majd kibuktatok. Egy két gyorskibuktatást azért kibír a csiga taró szerkezete is.
Hát ez most konkrétan szinte 0 Ft volt mert kaptam egy kormányt csigástul és a szomszéd régi hajójából kibányásztuk a közvetítő csigákat. Bovdent kellett venni és a vastelepen kukáztam rugókat. Az egész nem volt 2-3000-ben.
Az a kérdés, ez olyan 100 euro-e aminek már nincs helye, vagy olyan, ami kell a téli tüzelőre. Nekem most nagyon kellene a téli tözelőre +100 euro.........
Rugóerő, rugóelhelyezés, és rendszerszorulás kérdése. Én vagy 4-5 verziót összeraktam, mire jó lett. Volt teljesen bowdenben futó drótkötél is, volt teljesen görgőkön futó is, és a végén egy hibrid vált be.
Ha a motor szorul, megint csak bajos lehet. "a rugó elég erős" Biztos? Ha elég erős, akkor pont olyan mint a csavaros rögzítő. Ideális geometriánál csak a hőtágulást kell neki kivédeni. NEM! A MOTOR BILLENÉST NEM! Csak ideális nincs. Ja, de. A Forellét sikerült olyanra illeszteni. Aztán a motorcserénél már megbukott kicsit..... pedíg igyekeztem.
Ha visszaolvasol, nekem kézi karral is dodgemes volt a csónak, az első próbaúton. Kormánymű nélkül is! Máshova kellett ülnünk, és elmúlt.
Nem értek a kormányművekhez, a fahajómba eredetileg, hogy autentikus legyen ilyet szereltünk, többszöri javítgatás után is csak gondom volt vel, így át lett cserélve modern tolórudasra.
Kipróbálásra került a bovdenes kormányzás. Olyan kérdésem lenne hozzátok akiknek ilyen a kormányműve, hogy szükségképpen olyan "dodgemes" e ez a fajta kormánymű? Ez alatt azt értem, hogy a mozdulatokra lassan reagál utána meg túlkormányoz. Meg kell ezt tanulni, vagy valami nem kóser a konstrukciómban? Van a rendszerben rugó, elég erős de esetleg tegyek bele helyette állítható drótkötél feszítőt? Mennyire kell feszes legyen?
En meg ilyen kis hajoban dizelt meg se neztem volna. Mindenki eloadja h. Milyen szep a vizen, termeszet... Aztan jon egy ilyen szar, ami undorito fekete fusttel tonkreteszi a tobbiek elmenyet. Addig jo, amig nem Mukodik es kioregszik egy futon. Remelem kiderul h. Ennek a majomnak is banan a kedvence, nem lehet atb.szni almaval
T4-ben 88/102/151lovas motorok voltak ebből a R5 2.5TDI-ből. A 151lovas igen ritka madár. Audiban/Volvóban volt még 140lovas. Hogy ez a motor éppen melyik, azt esetleg a motorkódból lehetne tudni (motorszám első három karaktere), de ahogy nézem, az sem biztos a teljesítmény tekintetében, ha alakítottak a motoron. Mindenesetre a 88lovas kivételével mindnek van töltőlevegő hűtője (IC) A tiéden ez nincs. Ha a töltőlevegő hőmérséklete tartósan meghaladja a 90-95°C-t akkor leolvadhatnak a dugattyúk magas terhelésen. Ha esetleg húztak a motor teljesítményén, akkor növelték a turbónyomást is, az rögtön növeli a töltőlevegő hőmérsékletét. Az olajhűtő kapacitását is szokás megnövelni, mert az olajjal hűti a dugattyúkat alulról. Tehát lényeges az olajhőmérséklet is, ha tartósan 120°C fölé megy, az már bajos. Ha ezek bajosak, akkor hiába lesz megnövelve a folyadékhűtő hűtőfelülete, mégha az értékre jót is fog mutatni. Arra akarok kilyukadni, hogy ezeknek a hűtése egy komplex dolog, nem elég kiragadni egyik-egyik részletét.
Ráadásul a hajóban egy zárt kuckóban vannak, így a menetszél sem segíti a hűtést.
Az előző tulajnál is melegedett de ő nem ment vele olyan tempóval hogy melegedjen.Sajnos nem tudom a kérdéseidre a választ.De most megtudtam hogy lehet kicsi benne a hőcserélő.
Egy kb 130 LE dizel motorba mekkora hőcserélő kéne? Amint látom azok is kw teljesítménybe vannak megadva.
Hát itt azért azt tudni kéne hogy lett megoldva a hűtés konkrétan. Gondolom le lett választva hőcserélővel, legalábbis az lett volna a normális... mennyire melegszik? Ez egy normál autó motor, tehát 85-90fok az ideális neki. Mit értesz az alatt hogy gyorsan felmelegszik? Mert ez még önmagában nem baj.
Ha megírjátok, és utána beballagtok egy ügyvédhez, hogy ellenjegyezze, sokkal olcsóbb mintha neki kell vele buzizni.
Nekem 15e ft-ért jegyezte ellen egy ügyvéd a 3 millás hajó adásvételijét, úgy hogy csak gyakorlatilag le kellett pecsételnie, semmi extra. (Minimum 3 példányba nyomtasd!)
Segítségeteket szeretném kérni! Adott egy 2.5 tdi volkswagen t4 belemotornak beépítve.A problémám az hogy 60% terhelés fölött gyorsan felmelegszik.Termosztátot cseréltem eddig.
Itt megvan a linkje is. Mentem volna én is "lábon", de nekem baromi sok idő lett volna lehajóznom azzal a csigatempóval Miklósról. Előre nem tudtam lehajózni, úgyhogy idén sajna kimarad :(
Köszönöm a válaszokat az adásvételivel kapcsolatban.
Az ügyvédi ellenjegyzésről tudok, volt már hajó adásvételem. Viszont mivel többféle formanyomtatvány található a neten, gondolom többször változott az évek során és nem tudom, hogy van-e valamilyen formai követelmény.
andreas19:
Ezeken már túlvagyok, már csak ez a hajó hiányzik a teljes élethez. :)
A magyar jogrendben enyhén szólva is túlkapás van ezen a területen.
Egy hajó regisztrációja - mindenütt a világon így nevezik, csak a magyar nyelvben van "hajólevél" kifejezés - a nemzetközi hajózási jogban a tulajdonviszony igazolása és semmi több!!. A regisztráció megadja, hogy milyen a hajó főbb paraméterei, melyik országban jegyezték be (milyen zászló alatt fut), ki és milyen nemzetiségű a tulajdonos.
Az autókhoz hasonlóan olyan mint a forgalmi. Melyik országban adták ki (rendszám!), mik az autó paraméterei (típus, műszaki adatok) és ki a tulajdonos.
Az adás-vételi szerződés mindenütt a világon az alábbi fő elemekből áll:
- Mi az adás-vétel tárgya és vételára
- Ki az eladó és ki a vevő, azaz ki a volt és ki a lelendő tulajdonos,
- Van-e teher az adás-vétel tárgyán
- Van-e korlátozás az eladó részéről (lehet az használati korlátozás is)
- Az eladó lemond-e, ha igen azt is rögzíteni kell, a tulajdonjog részéről, vagy egészéről.
A regisztrációhoz szükséges megkötött adás-vételi szerződést tőlünk délebbre közjegyzők ellenjegyzik (megfelel-e a szükséges jogi formának) és már mehet is a regisztráció.
Én a motoromat a Jeanneau-tól vettem, angol-magyar nyelvű adásvételi szerződéssel.
Ugye nem gondolja valaki, hogy egy ilyen nagy cég nem tud szabályos adás-vételi szerződést kötni?
Ha jól gondolom, hogy mit szeretnél akkor ez sajnos nem megy ilyen egyszerűen.
Ha lajstromos a hajó akkor mindenképp egy ügyvéd vagy közjegyző előtt kell megkötnötök a hajó átírását. Neten pontosan megtalálod a menetét.
Ja, nem az NKHnál kell intézned. EZ nem egy 20-30 milliós autó, hogy csak úgy könnyen átírhasd, itt akár 30-40 éves likas ladikokról is lehet szó, ide ügyvédi ellenjegyzés kell.
Kishajó adásvételi szerződést keresek az NKH honlapján, sajnos sikertelenül. Máshol találtam, de hivatalos forrásból szeretném letölteni, megspórolva a felesleges köröket. Valaki lenne olyan szíves, tudna linkelni egyet, amit biztosan elfogadnak a hatóságok?
5.20 hosszú, 1 tonna, sajnos az autóm csak két kerékhajtásos. Hajó felvonulásra mennénk Ráckevére de az időjárás végett nem merek elindulni Pestről. Úgy gondoltam, hogy itt teszem vízre.
Amúgy az a legkorrektebb belső szerkezetű, robosztus kialakítású. Mondjuk az bal oldalra szerelendő (nekem jobbos kell) de a mozdony kezelőszervet simán át lehet tenni a túloldalra, meg van a helye.
A vicc az hogy 3db távkarom is van, egy Mercontrol, egy Chrysler (akkora majdnem mint a csónak) és egy számomra névtelen. (KT3???) A mercontrol az sajna húzó (Johnsonban tolni kellene) a Chryslert már megfosztottam kb 5 kg borítástól és gyújtáskapcsolótól az talán jó lesz mert a gázkar az toló és ez a nevenincs is toló de azt nagyobb hajó burkolatába kellene besüllyeszteni. Van egy gombja amit ha kihúzol akkor csak gáz ha benyomod akkor vált és gáz. Mindegyikhez vannak bowdenek de kérdés hogyan tudom beszerkeszteni az öreg Johnsonba.
A bowdenkülsőre gondoltam. A fűnyíróknál én hagyományos külsőt láttam alkalmazni, ami ott elmegy, de hosszabb bowdennél nem biztos, hogy tolerálja a nyomóüzemet!
Van valami ötletetek arra hogy merev (nem sodrott) bovdent hol lehet szerezni? Nézegettem hogy akár fűnyíró traktor gázkarokkal is meg tudnám oldani a távkar problémát (1800-2000 Ft szemben az 50-el ))) de ezek bovdenje csak olyan 1,5 m hosszú és nekem több kéne...
Ja, voltunk kirándulni. Merthogy hal az nem lett. :)
Még át sem értünk a híd alatt, jött az első bibi:
Közelebbről:
Azt mondja Péntek / a csontosseggű/:
-Fél a kutya!-
-Nem is hoztuk el!-
-Akkor is!-
A következő meglepit szintén egy hajó okozta:
Itt eldugott helyen én még nem láttam őket /ezzel a naggyal/.
Halat csak egy 20 centis potykát fogtam, de kutyát azt szép nagyot:
Nem nagyon vicces, mikor kiderül: a zátonyon mindenkivel is játszó kutyáról mindenki is azt hiszi a miénk. Aztán mindenki is lelép. A kutya meg maradt. Fasza! Lett egy /mégegy/ kutyánk. De végül fészbúk meglelte a gazdát:
kAPTAM KÖLCSON EGY mercury 4.5 Hp kis kéttolú csigát ,egy az egyben felmegy minden agyméret stimmel ,amiket viszont találtam 9-15 Hp höz mind 10 v 11 bordás?"
Bibi lehet a lovak számával! Szerintem. 5 lóval siklik egy emberrel. Az én szocreál teknőm hat lóval, 1 + 2 X 0,5 felnőttel. 10 lóval a moskitónak menni kéne, mint a szél. Szerintem.
Nem ismerem a Kolibri gucsókat, azt sem tudom, mennyire jó egyik, vagy másik általad linkelt, de az biztos, a felfújható gerinc nem akadálya a siklásnak.
Nekem felfújható gerincű (és padlós), 340-es gumicsónakom volt. 8Le 2T motor két felnőttel és 3 kisgyerekkel a fedélzeten vígan megsiklatta.
A könnyű sikláshoz nem kell, hogy a padló a csónak teljes hosszában sík legyen, elég csak az utolsó harmadban.
Segítség ill tanács kellene adott egy 10Le motor 2t meg egy 2,80cm sikló test/vieser moskito280 egyébként/ amit a motor 2,5/gyermek+2 szülő/ személlyel nem hoz nekem siklása.Most néztem az Adrián 2 emberrel kis gumicsónakok/260-3106 kisebb motorral vígan siklanak,vennék 300 as gumicsónakot de amit kifejezetten ajánlanak azok a felfújható gerincű csónakok de az én szememben ugyanaz gumiba mint ami nekem nem siklik meg de szerintük ez a stabil profi belül mindkettő természetesen kemény merev padlós két példa lenne
Mielőtt felmerülne Visszaolvastam sokat csak elveszek a szakkifejezések között,
Jól gondolom tehát hogy nekünk hármunknak a 10Le vel/9.9-32kg/ A lapos merev aljú lenne jobb gyorsabb? Nagyon megköszönném ha válaszolnátok hogy még én is értsem elveszve a fogalmak között
Sajnos nem nagyon hosszan. Olyan 5 méter forma hajókat simán motorral ráállással szokták megoldani. Szóval ha nem is túl hosszú, de elég az. Mekkora jószágot viszel?
Köszönöm a segítséget. Azt szeretném kérdezni,hogy a bal oldali pálya kb mennyire van lebetonozva a vízbe mert elég hosszan kell beengednem a hajó szállítót. Esetleg ha tudnád?
Én már voltam is,de csak kis vizen,mintegy 2 liter volt alattam,Aztán frissitettem a vizet,mert beszennyeztem.Mióta nyögdijjas vagyok ,most pótolom azt az alvásmennyiséget ami 45 évig hiányzott.Folyamatos szolgálatba jártam.1 nappali utána egy éjszaki 12 óra.Még mindig nem tudok mélyen aludni.
Kacifántosan! Ez Forelle gázkar, Forelle bovdenekkel. (A Forelle normál húzóbovdent használ a gázhoz, itt az ki lett cserélve az irányváltóhoz való húzó/toló bovdenre.)
De valahogy így:
Kissé még kísérleti állapot, de a lényeg ilyen. Az eredeti kart meg kellett hosszabbítani, hogy a gázkaron ne csupán 3 centi legyen a két véghelyzet közötti út. Viszont arra figyelni kellett, hogy a max. gázon sem ütközzön bele a kupak oldalába (teljesen kitolt gázbovden mellett).
Eszerint a bovden meg van szakítva a dobnál (is). Nálam ott "átmenő" megoldású lett, a csavar fogja meg fixen. Nálad a dobbe mert menet a meghatározó, hogy mennyi kötelet tudsz feltekerni, nálam ilyen korlát lényegében nincs. Hátrány viszont, hogy hallatszik tekerés közben ahogy a drótkötél helyezkedik a a dobon, ahogy egymásra tekerednek a menetek.
Szűkös. Pedig az eredeti motorteknőt már kivágták előttem. De nekem kell a hátsó üléshely. Még meg is erősítettem, mert elég gyengének éreztem pusztán a műanyagot. Persze súlyt is jelent...
Az elülső ülőlap is kapott alsó merevítést, így akár ugrálni is lehet(ne) rajta. Rendszeresen azon keresztül szállunk be-, és ki, bírnia kell!
Ja, tankolás. Elmentem a kútra. Telelöktem a kannát. Aztán itthon begurítottam egy sört. Épp lenyeltem:
-Basszus.... nincs olajam. A q.... bü... roh... -
Most mi lesz? Baj ez. Fűkasza olajjal menjek? Hát azt nem. Ha nem muszáj. Majd én mindjárt felhívom a ladikos fickót. AQrra lehet számítani. Mert nem csak hogy olajat kell hogy adjon, de el is kell hogy hozza. De az elhozza! Az olyan!
Lófaszt... jön a felismerés. Az a ladikos még a tavasszal szerzett nekem olajat. Csak hova tettem? De meglett:
Bekeverve! Már semmi nem gátolhat meg, hogy holnap az első napsugarak a vizen találjanak!
Köszi jó ötletek. Finomítok még az enyémen meg még be kell kössem a távkart is az se lesz egyszerű. Mercury távkar ami nem tol a gáznál hanem húz úgyhogy valami fordító elemet kell a motorba beszerkesszek. A váltót is be kell játsszam még.
Köszi a dog olyan hogy belül lehetett egy egyszerű bovdenszemet (nem tudom így híhják e olyan amin átfűzöd a bovdent és csavarral meg lehet szorítani) betenní és a két végéről feltekerni mindkét irányba- Onnan ment a csigákra és hátra aztán a csigán át hátul és ki két rugóval. Kapupánt...
Köszönöm a sok jó tanácsot.ez a kapupánt kallantyú még némi tökéletesítésre szorul majd kiókumlálom. A legtöbbet a bovdennel szívtam hogy ne tekeredjen le a kormányról amíg hátraviszem és megfeszítem de aztán ez is megoldódott. A hosszúcsizmás motor miatt megmagasított hátfal kicsit nehezebbé teszi a megvalósítást. Sajnos a rövidcsizmás kis öreg Evinrude-om bár rengeteg mindent megcsináltam rajta és működik is de nagyon gyenge a kompressziója így erőtlen, és most nincs időm és energiám szétkapni és gyűrűzni. Eladnám, ha meg nem viszik el akkor talán jövőre megcsinálom.
Mikor indultunk, nagyon bíztam benne, le tudom fotózni. Sikerült:
Ez az, ami 7 méterben, 10 lóval egy óvódányi gyerekkel /sörcsap, minibár, gyorsbüfé/ is biztonságosan kicammog veletek a világból is. A cammog pedíg 10+, tehát nem is rossz. Igaz, ezt valószínűleg építeni, építtetni kell.
Szezonban naponta több csoportot visz nézelődni a Dunára.
Meg is jöttünk. Meg is etettem a halacskákat. Mondtam nekik, reggel jövök a repetával. Odafelé ismerős járgányt pillantottam:
Seredék a katamaránnal. Pécsről. Ilyenkor szoktam mondani Pénteknek:
-Jól ki van nyalva a valagunk vízügyben. Van aki autózik 100-at, hogy letegye a csónakot. Én meg, ha nem vigyázok, a város főteréről egy bitlással beleesek!-
A tervezett zátony elég jól össze van menve. Vagy a Duna kitágulva.
Nem baj, pecázni elég. Csak időben kell menni, mi legyünk az elsők. Mert elég nagy volt a nyüzsi.
Ja, mivel a lány inkább szart lapátol, nem jön velünk a Dunára, találtunk magunknak új unaloműzőt:
Kikanyarodtam az erő mögül, toltam egy kövér gázt. Erre péntek:
-Jajajajaj..... ne..... ...... nem látod, hogy fél a kutya!-
Nálam a dobon csak két osztás van, a két oldali kötélágnak megfelelően. A kettő között van egy csavar, ami a drótkötelet megfogja, hogy ne tudjon megcsúszni a dobon.
A motornál fordítócsigával oldottam meg a kötélágakat, mert ezzel finomabb és könnyebb kormányzást lehet elérni, valamint a geometriájával a szélső helyzetek közötti kötélhossz változást is minimálisra lehetett venni.
A képen nem látszik, de a kötélágak végén rugók vannak, mert minimális hosszváltozás üzem közben azért van, meg a motor felbillentésénél kell a drótkötélnek követnie a jelentősen megváltozó geometriát.
Csiga csak hátul van, a jobb oldalon kettős, mert egy oldalon megy a két drótkötél előre bovdenkülsőben elvezetve.
A kormánydob kerületéből és a motor irányítókarjának szélsőhelyzetek közötti útjából lehet a szükséges menetszámot oldalanként kiszámítani. (Nálam a fordítócsiga miatt ez dupla annyi, mintha egyszeres kötélágakat alkalmaztam volna.)
Nálad -ha jól láttam- csigamenet van a dobon, így azt kellene szerintem figyelembe venned, hogy mennyi az a minimum menetszám, ami a (rugók által) megfeszített drótkötelet már csúszás mentesen meg tudja fogni a dobon közép állásban. Ezután látszani fog, hogy jobbra-balra mennyi tekerési lehetőség van a dobon a szélső állásokig. Ezekből már meg tudod mérni, számítani a dob által rendelkezésedre álló kötélhosszokat a két forgási irányba. Ennek kell megfelelnie a motor irányítókar hosszának, hogy kiforgatható legyen az adott kötélúton a motor a szélső pontokig.
Nekem sima kormánydobom van,nincsen rajta elválasztó borda, 4-4 tekeréssel. A motornál nincsen visszafordító csiga. Az egyik oldalon spancsavarral,mert mikor kibuktatom a motort,engednem kell a kötélen,mert nem használok rugót. 4-5 tekerés a spancsavaron. 5mm műanyag bevonatú acél kötél. Sima 4db fregoli csiga a 4 sarkon,az OBI ban kapható. A motornál meg "dió",a motoron meg 10mm "pálca rúd".
Ezt itt sosem tudod meg. Nekem sem sikerült! Sem azt, hogy hány tekeréssel illik végállástól végállásig működnie. Akkor mikor pont itt tartottam, senki nem válaszolt....... és én sem árulom el! :))
Támpont: nekem kb másfél kör jobbra, másfél balra, középállásból, de én ugye a nulláról kezdtem. Neked meg van kormánygéped. Simán teletekered. Abból nincs baj, ha a középső két kör soha nem működik.
a csiga átmérője az igényelt működési hossz határozza meg de 2-3 karika oldalanként. Nekem úgy volt. Ha teljesen elfordul a motor még a dobon is maradjon kotel bőven. üdv doktor4
Kormányozhatóvá alakítódik a kis csónakocska. A kérdésem az lenne, hogy a kormány csigájára mennyi spagit kell és hogyan tekerni hogy jól működjön a bovdenes kormányzás?
Loptam innen egy korábbi pet ilyen az én kormányom is.
Egy felnőtt képes egy-két órát nézelődni....... ha van sör. Egy gyerek a 12. percben már fogócskázik. /be lehet ugyan kötni övvel a hajóba is/ Két gyerek a bal oldalból átugrik a jobb oldalba, és máris galiba van. Baj még nem, csak galiba. A baj akkor lesz, ha anyuka utánuk lép. És egy anyuka bizony utánuk lép. Az anyák olyanok!
(számomra) Nehezen, de kiderült, alapvetően te kabinos hajót akarsz. Amit szeretnél, azt nem fogod tudni megvalósítani az engedélymentes kategóriában. Le kell vizsgáznod és hajóleveles hajót keresned, min. 50-60lovas (ezt majd a tapasztaltak megerősítik, vagy megcáfolják) motorral.
Valahol erős kompromisszumokat kell kötnöd, ha nem a fentiek szerint jársz el.
Az egyik legfontosabb ok, amiért az autós méretek nem játszanak***, az a biztonság. Az úszó alkalmatosságnak kellően stabilnak kell lennie teljes terhelésnél is. Nem várható el az utasoktól, hogy egész úton üljenek mint egy faszent. Emiatt több hely is kell nekik mint egy autóban. Viszont, ha ficánkolnak, könnyen baj lehet.
***Kivéve a gumicsónakok/RIBek. 3,3m-es már 5 személyes, 4m-es 6személyes, de ezek nálad nem játszanak.
7m-ig nem kell vizsga, de hallgatók rátok (nem értek hozzá), elengedem azt a hajót.
Viszont hely kapcsán nem értem a hozzászólásokat; 6 fő ez igaz, de nem 6 testépítő vagy jégkorongos (abból 1 fő :)), hanem 2 felnőtt és 4 gyerek (igen majd megnőnek, de akkor is max 3 férfi 3 nő az opció). Ez a 6 fő kényelmesen elfér egy 5,3 m hosszú autóban (4,7 m-esben is). Nem táncolni és nem pergetni szeretnénk, hanem beleülni és menni. Van egy Bic Kalao kajakunk és 4-en (2+2) vidáman használjuk. Vagy van olyan különleges körülmény a vízen, ami nagyobb helyet igényel? Tényleg nem tudom, csak kérdem.
Min 6 de inkabb 8 hengeres belmotor kell bele h. Normalisan mukodjon... Sztem tobb lesz az 2m.nal is, ha igenyes a tulaj (benezhet az 3ba). Ha nincs papirja, akkor ingyen se eri meg
Uraim a feltett Arcoa test konzolos motortatóval rendelkezik!!!! Miután minden használhatót kivettek belőle(belmotor távkar műszerek kormány wc az összes szerelvény),maradt,a két űlés,a mosogató.Ilyet az vegyen ,ha egyáltalán van papirja,akinek van rá 2 millája ,és egy éve szapora munkával.
Nézz utána: 6,5 es hajó nem szabad kategória.Szerintem 6,2 felett vizsga kell.Erre a hajóra meg jó sokat kell költeni.És valószinű nincs meg az osztrák hajólevele.Az ilyet szerintem ott kidobták.
Ha elsődleges cél, hogy hatan menjetek vele, akkor úszó "gömbölyű" csónakot/hajót keress. Onnét lehet megismerni, hogy a feneke hátul felfelé ível és szűkül. Egy fővel sem lesz gyors, terheléstől közel függetlenül fog 14-16km/h körül menni. 10 körül nagyon kis teljesítménnyel, csendben lehet vele haladni. Schwertes vitorlások, holland csatornahajók, tengeri mentőcsónakok, amiket nézned kell.
Ha többnyire 1-2-3-an mennétek és csak elvétve lenne teltház, akkor lehet gondolkozni sikló testben. De csakis könnyű, felépítmény nélküli "csónakok" jöhetnek szóba.
Vegyél egy 4m-es gumicsónakot/RIB-et. Hatan is használhatjátok (igaz, lassú lesz), de max. 4 fővel 10/15-20-as motorral siklik.
Esetleg valami 5m körüli alumínium csónak. Talán azok elég könnyűek, hogy még sikoljon 1-2 fővel, de már 6 fővel is használható.
Emlékeztetőül: A 330-as kieles gucsicsónakom ami siklótestnek nevezhető szarabbul megy ugyanazzal a pici motorral, mint a kb8X akkora súlyú, majd 2X olyan hosszú uszályom. Teljesen tudatlanul a NETről szedtem össze az infókat és kb. iylesmire számítva gondolom még most is a jó megoldásnak NEKÜNK. 2 személy.
Sokáig vergődtem a 450-470 körüli kis kabinos motorcsónakformán. Kb. mint a kolléga lenti linkje formavilág. Aztán ahogy az infó jött elengedtem. Pedig egy jó kis 15lovas motorral készült videót szinte naponta megnéztem.
Talána Sybill féle 550-es csónak jó lehet még esetleg kabinnal (szokni kell a formáját), mert az legalább új, költséghatékony, próbálkozásnak nem fáj annyira.
Nem biztos hogy érted. Formailag kell más tipusú hajót keresned. Nem a kűlcsínyre gondolok, hanem a víz alatti részére. Nem siklóhajót kellene nézegetned, hanem valami úszótestet.
Ez megint csak egy siklóhajó. Ami biztosan nem siklik a 10 /15 lóval. Jól nézni, lehet belőle integetni a mosolygó ismerősöknek. Csak azok nem mosolyognak, hanem röhögnek.
Repülőt vennék, de csak a kerekét hajtja egy Babetta motor. Ezt egy 10 lovassal rendesen irányítani sem lehet. Nem hogy lassan, de szinte sehogy.
Mik a használat körülményei? Mennyit mennél vele egy irányba?
Lassú csónak (tényleg mindnek ez a neve) ha kikötőben áll és onnan kell minden esetben eljutni ide-oda-amoda-távolabbi helyekre akkor igaza van Lámának, megkotlassz.
Ha egy X sugarú kört jársz csak be és az elég akkor OK.
Nekem a napi távom max.10-15km egy irányba és onnan vissza. Viszont én sólyázok ott ahol épp kedvem van. Még a RSD-n is több helyen megyek be. A napi kiszemelthez lehetőleg közel. Semmi kedvem tépni 20km, hogy odaérjek a célba. Ráadásul RSD 10km/h-s korlátos és jönnek mennek a vizisünök.
Mindkettővel megkergülsz 10 lóval. /15-el is/ Nem azért, mert lassú /lassú lesz/ hanem mert kínlódva lesz lassú. A kevés lóval, nagy csónak, az bilek megoldása. Vagy a katamarán......
És, a két megnevezett hajó is csak csónak. A K-maxi ladik. :))
Nem 6 fő pecázna egyszerre, csak 2. Csónak nem tetszik és nem is praktikus túrára (rakottan közel a vízvonal és egy másik hajó orrhulláma bizony átbukik). Fekrész nem lényeg. K maxx party tetszene, de az 5 fő.
6 személynek és pecálni nem épp ideális. Nem is igazán értem mi a terve, hogy a "csónakot" kizárta. Erre pont a "csónak" az ideális, sőt abból már egy 5méteres is jó lehet, akkor meg a Sybill plasticos csónka a befutó.
Tanácsot és segítséget kérek. Szeretnénk egy kishajót (max 7m és 10 lóerő), amit a család használna kisebb túrákra, pancsolni (létra), pecára meg csak úgy ülni és nézni a vizet, eget.
Legalább 6 fős lenne az optimális (gyerek, felnőtt vegyesen). Tiszán és mellékvizein használnánk főleg. Csónakot nem szeretnénk (van tengeri kajak, az ugyanazt tudja), a sebesség nem lényeg (hegymenetben azért tudjon haladni). Köszönöm előre is a tippeket!
Egy kérdés felmerült bennem, az asztalt nem lehet elhelyezni/megoldani úgy, hogy ha nincs rá szükség, felhajtható legyen? /mint a lakókocsikban v kis panelkonyhákban/.