emlékszem még h nagyapámnak hoztak noah bort,hogy igya meg,milyen finom.ő meg egy határozott kézmozdulattal öntötte ki,és mondta hogy Ő SOHA nem fog inni belőle.
200 évvel ez előtt nálunk még nem nagyon ismerték az Othellot meg a "Novát" ill. az egyéb direkttermőket nálunk. Ill. akkor minden szőlő "direktermő" volt, azaz dugványozással, bujtással szaporították őket, és nem oltással. A XIX. század végén jött a filoxéra, és az elintézte a kötött talajon álló saját gyökerű európai nemes szőlőket. (Ki tudja milyen fajták pusztultak ki végérvényesen) Az oltványlészítés nem tudott lépést tartani az igényekkel, és így tudtak elterjedni a filoxérára nem érzékeny, sima vesszővel telepíthető Othello, Izabella, Feriszőlő, Deleware, Noah, meg a többi.
tényleg nem tudjátok,hogy milyen fajták azok a szőlők amiket most lehet kapni,hatalmas vagy 1 - 1.5 kilós fürtjeik vannak,akkora a szemük mint egy kelbimbó,akkora mag van bennük mint egy szotyi?beérik ez nálunk?a piacon az egyikre az van írva hogy "olasz" a másikra ami sötétlila "rozé".
Próbáld ki a Vénuszt.Direkttermő illata van,kék,de nincs magja.Itt kaptam egy tőkét a fórumról egy sráctól és most hozott pár fürtöt belőle egy bácsi.Rókaszagú,de kellemesen,már aki szereti.Én is szeretem az Othello rókaszagát,de az Izabella például nekem túl erősen"illatos".
az ükszüleink mégsem voltak olyan hülyék akkor ezekszerint,hogy mindig volt azért a kertben 2-3 tő othelló a többi tőke mellett.én speciel szeretem az othellót,annak ellenére hogy vannak nála finomabbak is."noah" szőlőt nem ettem,de annak az ízére kiváncsi lennék.
Kicsit lemaradtam a forum olvasásában, az Othello-val kapcsolatban pár gondolat:
A borának valóban magasabb a metil-alkohol tartalma, de úgy olvastam lényeges, nagyságrendi különbség nincs a többihez képest. Nem tudom pontosan hogyan mérik, pl. 3 ezrelék v. tízezrelék a 2.5 helyett, vagy valami ilyesmi. Biztosan függ a borkezeléstől. Amúgy Ausztriában Nohát, de talán Othellót is lehet első osztályú bioborként kapni (állítólag). Tavasszal voltam Hosszúperesztegen, az ültetvények zöme Othelló és Kékfrankos, akkor kóstoltam először tiszta Othelló bort. Kellemesen csalódtam benne, igazi kuriózum volt ugyanolyan bort inni, mint amilyet kb. 200 évvel ezelőtt ihattak. A pincékben is úgy éreztem magam, mint egy skanzenban.
Mellesleg a várható gazdasági világválság utáni jövőben ezek a borok ugyanúgy megállják majd a helyüket, mint a múltban. Elemzések szerint egy világcsőd esetén először a legköltségigényesebb, legkifinomultabb munkát igénylő ágazatok omlanak össze (gyógyszergyártás, egészségügy, műtrágyagyártás, vegyszerek, permetezőszerek). Nem árt felkészülni ezekre az ínséges időkre pár sor rezisztens fajtával... :)
Szia!Én személy szerint nem tartom szükségesnek szőlőnél az őszi lemosót.
Az Ezeréves Magyarország emléke finom izű,nagy szemű,nem túl igényes régi csemegeszőlő,hátránya ,hogy kissé vastag a héja és magjai elég nagyok.A Rekord szép szőlő,hatalmas bogyókkal,fehér,de eléggé ízetlen,a Gloria Hungaria hasonló.A Kocsis Irma szintén hasonló,de valamivel kisebb bogyókkal,nagyobb magvakkal.A Mathiasz Jánosné Muskotály nagyon finom,a fürt a Chasselashoz hasonlít,a bogyói rózsaszínűek,muskotályos-bőtermő,kissé kényes.A Csiri-csuri szintén a Gloria Hungariához hasonló,de ropogósabb,finomabb,de kevésbé szép.1-1 tőkét mindenképpen érdemes ezekből a régi fajtákból ültetni.
ősszel szoktatok lemosó permezetést csinálni?ha igen mivel,és mikor?másik kérdésem,hogy mi a véleményetek az ezer éves mo emléke,rekord,gloria hung.,kocsis irma,mathiász jánosné és a csiri csuri szőlőkről?érdemes belőle 1-1 tőkét ültetni?
üdv minden tisztelt sorstársamnak aki szőlővel küzd és műveli!
viktoria gyöngye fotói érdekelnének ha van valakinek szivesen megnézném egy rövidke leírással együtt ezenkívül a kurucvér nevű fajtáról is kellene ugyanez.
Szervusztok szőlőbarátok! Ideje, hogy beköszönjek egyrészt annak apropóján, hogy másodszor is végigolvastam a topikotokat, az első hsz-tól az utolsóig. Egyszerűen fantasztikus tudáshalmaz, tervezem még többször végigolvasni, de már jegyzetfüzettel felvértezve. A másik oka, hogy hűséges olvasóként aktívan be is köszönök, hogy reményeim szerint napokon belül megkapom a pincekulcsot, vagyis jómagam is szőlőbirtokos lettem, így ha idén nem is, de tavasztól rengeteg problémával foglak bombázni Benneteket. A birtok nem nagy, mintegy 2000 m2 amiből 850 a szőlő, de elég hatalmas ahhoz, hogy kezdő (na jó, újrakezdő) szőlészként egyelőre kissé aggódjam, hogy meg tudok-e birkózni a feladatokkal. Üdvözlettel: tangua
Nem, már a must is ilyen színű volt. Gyors léelválasztás volt, nem kapott sok levegőt, nem volt botritiszes vagy rothadó szem benne, mert leválogattuk, csak túlérett volt a bogyó. Zárt fejtés volt, szóval nem hiszem, hogy ez lenne.
Neked is köszönöm a választ! A lugasra árnyékolás miatt van szükségem,de nem értek a szőlőműveléshez. Idegenkedek a vegyszerhasználattól ,így olyan fajtára lenne szükségem,ami nem igényel szakértelmet és vegyszeres kezelést sem(esetleg minimálisat).Ja! A szőlőt viszont imádom!! Szmájli!
A Pölöskeit lehet permetezés nélkül termeszteni normál körülmények között. Vannak előnyös, és hátrányos tulajdonságai a fajtának (mint minden másnak). Attól függ milyen célra kell a lugas. Erős növekedésű fajta, lugasnak megfelelő.
Valami elképesztő dolog történt: a muskotály szőlő már présléskor bronzvörös mustot adott, amiből egy erősen pirkadt bor lett, olyasmi színű, mint a rozé. Sőt, ami elképesztően furcsa, olyan íze is van, mint a kékfrankos rozénak. Mi a fene ez????