Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Okos meg én nem vagyok különösebben, el tudnék viselni még olyan 50 IQ-pontot :) De Eades és Sisson szerintem nagyon is azok, ezeknek a blogoknak sokkal inkább hiszek akár Szendinél is.
"Nekem elég alapinfónak tűnik, hogy létezik egy minimum CH-mennyiség (50 g CH),"
Ez az, amin mindenki meglepődik elsőre: bármennyire próbálták, nem sikerült tudományosan igazolni a minimálisan szükséges CH-mennyiséget!
50g alatt fellép a ketózis, amivel az egészséges szervezet pompásan elvan akármilyen hosszan. (Csak a cukorbetegeké nem. Azok is ők, akiknek a veséje nem bírja a sok fehérjét -- mert már megrongálta a glükóz. Ezeket nagy hiba volt kiterjeszteni az egészséges emberekre is.) A máj remekül előállítja, az agy pedig felhasználja a ketonokat, kétmillió év evolúció tökéletesen felkészítette őket a feladatra.
"fehérjéből állítja elő a szükséges glükózt, jelentős többletmunkával, és pl. az izmokból való elvonással."
Csak, ha a táplálékban túl kevés a fehérje, kell az izmokhoz nyúlni. Szóval ez pont a kiinduló llításod ellenkezőjére érv.
Hát én ezt megintcsak nem így tudom, de te biztos okosabb vagy, mint egy olyan valaki, aki évek óta tanulmányozza ezt a témát, biztos azért is uramatyámozol...
Nekem elég alapinfónak tűnik, hogy létezik egy minimum CH-mennyiség (50 g CH), mert az agy a legnagyobb CH-felhasználó, és a szükséges mennyiség hiányában a szervezet máshogyan, azaz fehérjéből állítja elő a szükséges glükózt, jelentős többletmunkával, és pl. az izmokból való elvonással.
Ott van a leírva, elmagyarázva a cikkben részletesen, szerintem elég logikus is. Persze nem muszáj figyelembe venni.
Uramatyám, ezt tényleg a paleo ellenségei szokták terjeszteni. A szénhidrátnak nincs minimális dózisa, elvileg akármeddig működhet nélküle a szervezet. (Ha minden vitamint meg tud szerezni állati forrásból. Az inuitok meg tudtak, de nem könnyű.) Csak fehérjével nem működik az anyagcsere -- ez a híres "rabbit hunger" -- de fehérjével és zsírral igen.
A mostani eszkimók átlagéletkorára gondoltam, én ilyesmi számot tudok, az egyéb tényezőknek nem néztem utána. Azért az arányok se mindegy, a húst evő népek sokkal több belsőséget esznek, az izomhúst kb. értéktelennek tekintik.
Azonkívül az egész napos szaladgálás komoly fizikai igénybevétel, ott megintcsak más mennyiségek szükségesek, a nyugati átlagember közel sem mozog ennyit.
"Meg majd azért mondj egy természeti népet, amelyik ennyi fehérjét tol... Eszkimók, ja. Élnek is van 47 évig..."
Te is jól udod, hogy az ellenzők hajszálpontosan ezt szokták felhozni az egész paleó ellen... Amúgymilyen eszkimókjról beszélünk? Ha a kontakt előttiekről, akkor egyrészt nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyi volt az átlagéletkor (különösen leszámítva a csecsemőhalandóságot), azt meg főleg nem, hogy mennyi lett volna ugyanazon az étrenden, de orvosi ellátással, modern fűtéssel stb. Ha valakinek mindennap ki kell mennie a fagyos tengerre bőr kajakban és a jegesmedvékkel vetekedni a fókákért, az szerintem táplálkozástól teljesn függetlenül is indokolja a stresszhormon magas szintjét.
A kontakt utáni eszkimók pedig nagyon hamar áldozatul estek az alkoholnak és cukornak, mértéktelenül kezdték használni és az egészségük ennek megfelelően gyorsan hanyatlott. (Weston Price járt ott a folyamat közepén, van a könyvében remek leírás fotókkal.)
Amúgy vannak még ilyen népek, pl. a masszájok alig esznek növényeket. Marhahús, marhavér és nagyon magas zsírtartalmú tej. (Állítólag a zuluk is kb. így ettek a XIX. sz. végéig, amikor nemzeti alap-ételükké vált a kukoricakása.) A stressz szintje óriási, egész nap a nyájaik mellett szaladgálnak egy lándzsával. Eredmény: a masszájok nagyon szép, magas és fitt emberek, minden beszámoló szerint sokal jobb fizikai állapotben, mint ugyanott a letelepedett növénytermesztő kikujuk.
Ha ez igaz lenne, tömegével futkároznának emberek leépült izomzattal, holott nagyon sok a vegetáriánus vagy aki egyáltalán nem eszik húst mindennap, de még tojást se biztos. Viszont legalább nem is edzenek.
Meg majd azért mondj egy természeti népet, amelyik ennyi fehérjét tol... Eszkimók, ja. Élnek is van 47 évig...
Más az, aki szétsportolja magát vagy testépítő. De az meg egy irreális elvárás, állapot a szervezet számára. Az állandósult magas kortizolszintbe bele lehet ám halni. Vagy nagyon sok CH kell a fehérje mellé. Akkor meg megint ott vagyunk, hogy ki eszik ennyit alapjáraton mindkettőből, természetes módon. Lehet erről nem tudomást venni, csak nem érdemes.
Nekem a paleóhoz sem volt szükségem Szendi tudományjegyzékének böngészéséhez, mert teljesen logikus és hihető volt számomra az evolúciós táplálkozás elmélete. Ugyanezt gondolom a zöldházas cikkekről is.
Ezek alapján a paleót sem ártana finomhangolni, mert tudomásom szerint a túlzott fehérje- és túl alacsony CH-fogyasztás miatti magas kortizolszint és az ebből következő mellékvese-kimerülés egyre több paleóst elér. Ez tény. Paleósok megszorítják a CH-t, kéne valami helyette, erre megnyomják a húst, és mivel a legtöbben szeretjük, könnyen elszállunk az arányokkal...
Nekem az a bajom, hogy tesz egy kijelentést (ennyi súlyú embernek ennyi fehérjét kell ennie) illetve napi ennyi fehérjét bomlaszt a szervezet, de az égadta világon semmiféle forrást nem rak mögé.
A Szendi számomra azért okés, mert ő legalább megpróbál tudományos kutatási eredményeket az általa leírtak mögé tenni.
A szerzői jogvédelmet sem értem, minden, amit írsz, az szerzői jogvédelem alatt áll...
De ezek csak magazincikkek, nem tudományos tanulmányok, a bizonyító erejük nulla.
?? Milyen magazinból? :-)) Ez nem igaz. Mint mondtam, a szerző gyakorlati tapasztalatokra alapoz, előtte nagyon sok tudományos cikket elolvasott a témában és maga is a leírt elvek szerint él. Saját írásairól van szó, szerzői jogvédelemmel egyébként.
Nem kell velük egyetérteni, és nem is vitaindítónak szántam. :-)
De ezek csak magazincikkek, nem tudományos tanulmányok, a bizonyító erejük nulla. Ugyanennyi (sőt, több) hasonlót hozhat valaki arról is, hogy az állati zsír meg fog betegíteni és nincs a tofun kívül igazán egészséges fehérjeforrás :/
"nekem logikusnak tűnik, hogy a felesleg kiválasztása többletmunka a szerveinknek."
Ez nyilvánvaló, de a többletmunka nem feltétlenül árt egy egészséges szervnek. Egy sor szervet ismerünk a belekkel kezdve a vázizmokon át az agyig, amik a sok munkától lesznek jó állapotban és a kímélés árt meg nekik.
Azok a cikkek, amiket én linkeltem, a túlzott fehérjefogyasztás a valóságban megtapasztalt hatásairól írnak a szervezet működéséére, tehát gyakorlati tapasztalatokon alapulnak.
Én nem tudom, melyik része mennyire igazolt, de ha abból indulsz ki, hogy mennyi fehérjét tud valójában felhasználni, beépíteni a szervezet, akkor nekem logikusnak tűnik, hogy a felesleg kiválasztása többletmunka a szerveinknek. És kétlem, hogy erről ne rendelkeznénk pontos infókkal, mert azért a szervezet működését már csak elég jól ismeri a tudomány.
A mindent mértékkel elve (még paleón belül is) nem hülyeség. A testépítés, a folyamatos túledzés már önmagában eléggé szélsőséges mérték, én nem tartom normálisnak.
Ráadásul állandósul a magas kortizolszint (aminek egyik oka a túl sok fehérje fogyasztása), annek meg nagyon nem kívánt hatásai vannak, ezzel is részletesen foglalkoznak a lenti cikkek.
Consuming at least 30 grams of protein at each meal is critical because it triggers the insulin-mTOR metabolic pathway for skeletal muscle protein synthesis and mitochondrial biogenesis. This increase in protein synthesis and mitochondrial proliferation then increases thermogenesis (calorie burning)....
És
If you eat less than 30 grams of protein at each meal, there is no protein synthesis effect. The protein is then wasted as simple calories. It gets converted to glucose or fat.
Elég durva különbség van a két számítás között szerintem. Pontosítok. Amit én linkeltem, az számításon alapul, ami az általad linket oldalon, az nem tudom, min, mert számítást nem látok mögötte,
csak beírt egy számot.
"A kutatások eredményeképp megállapítható, hogy az izomzat pótlásához, vagyis a sejtek elöregedés miatti újraképzéséhez, a féléves teljes megújulási ciklusban szükséges fehérjemennyiség átlagosan a szervezet teljes fehérjetartalmának 1,27-szerese."
66 kilós ember, 29,0 kiló benne a tiszta izomtömeg. Ennek 21%-a fehérje. Ennek a 1.27-szeresét kell 180-nal leosztani, ez az, ami kb. egy napra jut. Ez 42 gramm. De ez csak az izomzat regenerálódásához kell, izomtömeget ebből még nem fog tudni növelni. Ami - és ez fontos - nem jelenti azt, hogy ha edz, nem lesz erősebb, csak az izomtömeg nem fog lényegesen nőni.
"Egyetlen testépítő sem épít be egy csirkecombnyi izmot önmagába naponta, ez körülbelül 40g fehérjebevitelt jelent és a nitrogénminimum pedig mindössze 15-20 g. A szervezet fehérjeraktározó képessége korlátozott, ezért a szükséglet fölött bevitt fehérje lebomlik, cukrokká vagy zsírsavakká alakul. A májban a dezaminálás révén keletkezett ammóniából karbamid keletkezik, amelyet majd a vizelettel a vesék választanak ki. Így e szervek túlzott "munkára" kényszerülnek. Ezt mindenképpen érdemes megfontolni a fehérjék mennyiségének beállításakor, mert ugyanazt az energiát zsírsavakból vagy biztonságos szénhidrátokból is bevihetnénk és nem okoznánk a májnak plusz felesleges munkát. A fehérjeporok forgalmazói nem verik ezt nagy dobra. Aki védeni szeretné a máját az mindenképpen fontolja ezt meg. A 150 g napi fehérjebevitel egy extra 1-3 g / nap húgysav kiválasztást jelent, ez az érték egy áltagembernél0,6 g/nap. Ez a a vesekőképződésben és a köszvényben is komoly rizikófaktor, erre még rájön az oxalátok képződése is ami szintén jellemzi a magas fehérjebevitelt. A fehérjetúletetés "célszervei" az ízületek, az erek fala, az idegrendszer, a vese, a máj, a szaporodás szervei és az immunrendszer."
Még több cikk ugyanitt a "Gyógyító étrend" menüpont alatt.
66 kilósan, 12%-os testzsírral számolva, 85 gramm fehérjét kellene bevinni csak ahhoz, hogy az izomtömeg fenntartásra kerüljön.
Ha fél év alatt akarok "izmosodni", ez így elég gáz leírva, de kb. 3.7 kg tiszta izomtömeget jelenthet maximum. Ezt azért érdemes egy kicsit átgondolni, hogy milyen bazi
nehéz a tömegnövelés, sokkal egyszerűbb zsírt veszíteni, és izmot tónusba hozni, mint izomtömeget felépíteni.
Ahhoz hogy ezt elérjem, napi 120 gramm fehérjét kellene bevinni. Ha ezt csak csirkemellből akarnám bevinni, az majdnem 600 gramm csirkemell.
Érdekes, hogy paradicsommal igazából akkor van gondom, ha megeszem a héját vagy a magját. Ha mondjuk ketchup formában eszem (kb. 2 kiskanálnyit) akkor
nincs. Közben megnéztem a linket amit küldtél, így végülis érthető. 8,6 mg / kg, az a két kiskanálnyi mennyiségre nézve lényegében mérhetetlen mennyiség...
Igaz, hogy azért különböznek is egymástól, meg az egyéni érzékenység is közrejátszhat, ezek szerint akkor nálad is..
Más az állati és más a növényi fehérje, utóbbiak jóval kevésbé hasznosulnak, és leginkább a kiválasztószerveket terhelik. Persze állatiból se szabad túl sokat enni, aki sportol, edz, annak is csak 1 g/zsírmentes testsúlykg. Tehát nem nyerő az "annyi, amennyi jólesik' választás. Túl sok fehérje + túl kevés Ch (50 g alatt) a kortizolszint-emelkedés miatt izombontáshoz, fogyáshoz vezet.
A kettőnek semmi köze egymáshoz. Elvileg a paradicsom és a krumpli is low fodmap. A paradicsommal az a gond, hogy én nagyon rosszul vagyok tőle,
ez valószínűleg a magas gyomorsavszintnek köszönhető. A krumplitól viszont az égadta világon semmi bajom nincs. Ami érdekes: amikor
teljesen rosszul voltam, akkor többször ettem, és sokkal többet, vitaminokkal, emésztőenzimmel, mindennel. A súlyom szinte semmit nem változott.
Nost jóval kevesebbet eszem, főleg hús, zsír, zöldség, rizs, krumpli-t, és most bár lassan, de megindult a növekedés. Hüvelyesekkel nagyon ésszel kell lenni, én pl. semmilyen hüvelyest nem eszem, mert felpuffadok tőlük. Fehérjével semmi bajom nincs, annyit ehetek, amennyi csak jólesik,
csak ugye értelme nincs sok (energiát visz be az ember, de mivel csak nagyon lightosan edzhetek, ezért beépülni sem fog rendesen).