Ezt a témát már egyszer végigrágtuk. Egy pohár borunk bruttó önköltsége úgy 500Ft. Oldja meg a kedves vendéglátó, hogy mondjuk egy 100%-os haszonkulccsal megérje neki kipoharaztatni.
A veszprémi Olivában egy marha stefánia 4600Ft, egy desszert pedig úgy 1600, az előételek meg úgy háromezer körül vannak. Vagyis egy háromfogásos vacsora 9000 forintja mellé férjen már el háromezer forint két pohár borra.
De nem én akarom megszakérteni itt a magyra vendéglátást :) De az nyilvánvaló nonszensz, hogy egy tányér ételért 4-6 ezer forintot simán elkérnek/kifizetnek egy menő helyen, de ha egy 500Ft önköltséges bor kell eladni akármennyiért akkor beindul a háddekéremezés. Ráadásul a bort nem is kell megpucolni, megfőzni és tálalni. Benyúlt a pincér a borhűtőbe, kiönt egy egységet a pohárva és ennyi.
Biztos vannak példák arra, hogy olcsó technoborok jól bírják az állást. Az én teljesen egyéni tapasztalatom az az, hogy az adalékanyagoktól mentes, komolyabb beltartalmú természetes borok jellemzően jobban bírják.
Van szerencsém évente többször minőségellenőrt játszani (felkérésre) a Somlói Borok Boltjában és ilyenkor 50-60 napok/hetek óta nyitott palackot kóstolunk végig. Az eredmények mindig borítékolhatóak.
"egy normal etteremben van egy borlap, amirol a vendeg valogat."
Ohh, még csak közel sem erről van szó. Egy normál étteremben a pincér az aki bort ajánl. A vendégek elenyésző töredéke hoz önálló döntést. A jellemző az, hogy a vendég lapozgatja a borlapot miközben a pincér szépen eladja neki azt amit el akar adni.
A kulcs egyébként nem is a borlap, mert az rendszerint csak egy olvasnivaló. A kulcs az a poharaztatott borok listája. Ha a borlapon van 50-100 bor akkor a poharaztatott borok listája max 5-10 bor. Már ha van ilyen... mert sajnos a legtöbb étteremben nem poharaztatnak. Ennek pedig nincsen egyszerűbb oka annál mint az, hogy a vendéglősök akik nem poharaztatnak bort azok nincsenek képben. A legtöbb olcsó technobor amiken jó nagy árrést akar az éttermes fogni, azok bizony atomjaikra esnek szét a bontást követő fél napon belül. Vagyis melót kellene fektetni az éttermesnek abba, hogy kiválassza azt az 5-10 bort ami kibír akár 1-2 hetet is bontva. De ez már odafigyelést, szakértelmet és szándékot követel. Na az az ami nincsen.
Vendégként jártam sok helyen, de amikor a családommal vagy a barátaimmal megyek valahova kajálni akkor velük akarok foglalkozni és nem azzal, hogy a pincérnek marketingelem a borainkat.
Egy régióbeli étteremtől elvárom, hogy a saját régiójának a termelőit ismerje és látogassa.
A Viatorról hallottam már jókat. Mondjuk a Pannonhalmi cég borai engem még nem győztek meg. Közepesen unalmas technológiai borok minden egyéniség és egyedi karakter nélkül. Amúgy ők egy nagy cég akiknek van főállású marketingese és kereskedője. Úgy egy kicsit könnyebb :)
Győrben a pannonhalmiak elég jól képviseltetik magukat, szupermarketekben, trafikban is lehet kapni a régió boraiból, fesztiválokon sok helyi pince bódéja van kint etc. Két szép éttermi élményem is a környékhez tartozik: a Viator Pannonhalmán, és a Szél fiai fogadó Nyúlon, és ezeken a helyeken is a helyi itókák mennek (Pannonhalmi Apátsági Pince és Prisztóka Tibor egészen kiváló minőségű házi borai). A pannonhalmi régió elég szépen képviselteti magát ott helyben, igaz, több Győrben és környékén lévő étteremben is lehetne ilyen választék. Szóval ott elég ügyesek az önmenedzselésben.
Tényleg, nem kérdezem ki őket, melyik pártra izgulnak. Bár pártokra csak alemberek izgulnak.
Van egy ex-Maszop-aktivista kuncsaftom, aki büszkén mesélte Gyurcsótány sikere idején, hogy szétbacták a Fidibuszt - éjjel letépték a palkátjait és felragasztották helyére a győzedelmes Gyurcsótányt, sejj.
Aztán egy másik alkalommal panaszkodott, hogy szétbacta őket a Fidibusz, és az ellenérdekelt arcok sportszerűtlenül letépték éjjel a plakátjaikat és felragasztották a helyükre a felcsúti bonsai stadionépítő fáraóét.
Végül kiábrándult - már csak kertet épít és tökmindegy neki, ki kit bac széjjel. :)
Szerintem az érdeklődő/ínyenc vendégek (nyilván nem én vagyok az egyetlen ilyen hazánkban) bármilyen jobb étteremben olyat (is) innának, amit még nem ismernek és lehetőleg a régió terméke.
Tehát az a vendéglős nagy marha, aki Kisvárdától Körmendig mindenhol BT- meg Veritas-borlapot tart.
> Házalni nyilván nem fogunk, mert az nem a mi műfajunk. De nem rejtem véka alá, hogy a két mislencsillagos Onyx teljes csapata eljön hozzánk bort kóstolni és beszélgetni a Somlóról meg a mi pincénkről... de a veszprémi gasztro elitjét nem sikerült még megszólítanunk.
az onyx, es a hozza hasonlo ettermek altalaban 6-8 fogasos menusort kinalnak, amit lehet borvalogatassal kerni. ezt az ottani somelier rakja ossze, a menusorhoz illoen, es altalaban jo valasztas a borvalogatast kerni. egy ilyen borvalogatasba nyilvan priman beleillenek a kisebb pincek, az egzotikusabb borok ... fo szempont a minoseg es a harmonia az adott etellel. aki vegigmegy egy ilyen menusoron a borvalogatassal az a vegen mar nemigen kezd el plusz borokat rendelni.
ezzel szemben egy normal etteremben van egy borlap, amirol a vendeg valogat. tipikusan olyat rendelnek a vendegek szerintem amit ismernek, nem akarnak lyukra futni. ugyhogy a valasztas altalaban az ismertebb boraszatok boraibol fog kikerulni. ugyhogy egy kommerszebb etterembe nehez egy kisebb, minosegi boraszat boraival bekerulni.
Ebben nagyon egyetértünk, ciki, h nem vagytok pl. az Olivában. Mármint az Olvinák ciki. De hogy még a helyi borboltokban is csak elvétve kapni SAP-ot...
Tökéletesen egyetértek. Nagyon bosszant, hogy nem lehet (vagy csak nem tudok róla?) Veszprémben jó somlói (akár balatoni) bort kapni. Jó pár éve volt, amikor a Somló alatt autóztam el, és benéztem a Flamingóba, hogy hátha árulnak somlói bort. Nem. Vargabort mértek. Aztán akkor Tüskevár elején volt az a bolt, ahol többnyire Tornait árultak akkor. Sajnos, nem jutok el mostanában (pedig van jócskán adósságon :), de nagyok kíváncsi vagyok a Félútonra.
Számomra egyébként az, hogy az Olivában poharaztassák a borunkat az nagyobb presztízs lenne mint az, hogy Belgiumban meg Londonban és Kaliforniában 2-3 csillagos menő helyeken. Nálam a lokálpatriotizmus és a hazafiasság ilyen módon nyilvánul meg. Ráadásul a családom tősgyökeres szentkirályszabadjai és sokat laktunk Veszpérmben.
Komolyan. Kimondottan frusztrál és egy az egyben negatív kritikának élem meg, hogy a borvidékünk régiójában nem sikerült egyetlen jó éttermet sem meggyőznie a borainknak. Én ebből azt vonom le, hogy valamit rosszul csinálunk. Ha jól csinálnánk akkor a termésünk felét/harmadát mi is Veszprémben, Pápán, Ajkán, Győrben, Szombathelyen, Sümegen adnánk el helyi fogyasztóknak és éttermeknek... pont ahogy bajnár is szépen eltolja a borát a pécsieknek.
Házalni nyilván nem fogunk, mert az nem a mi műfajunk. De nem rejtem véka alá, hogy a két mislencsillagos Onyx teljes csapata eljön hozzánk bort kóstolni és beszélgetni a Somlóról meg a mi pincénkről... de a veszprémi gasztro elitjét nem sikerült még megszólítanunk.