Keresés

Részletes keresés

wieder Creative Commons License 2009.10.13 0 0 509
Én ezzel vitatkoznék. A banán egy lágyszárú trópusi növény, ami, ha meleg helyen van megállás nélkül növekszik. A musa basjoo, megedződött, így a gyökere elviseli a fagyot is (a szára persze ennek is elfagy, ha nincs betakarva). A banán nem egy mérsékelt égövi fás szárú növény, ami igényli a téli pihenőt.
Előzmény: lili0010 (506)
Eddke Creative Commons License 2009.10.13 0 0 508
Szia! Sziasztok!

Mennyi idő alatt csírázott ki?
Én is rendeltem és ültettem néhány magot 1 hete.
Előzmény: .::yvett::. (504)
marimama51 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 507
Az egyéves banánt már tavasszal kiültethetted volna.Az én banánom 20cm-es volt amikor kiültettem.Egyébként pedig hideg helyen teleltesd.
Előzmény: Sequoia (505)
lili0010 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 506
mindenképpen hűvös helyen teleltesd, igényli a téli pihenőt
Előzmény: Sequoia (505)
Sequoia Creative Commons License 2009.10.12 0 0 505
Musa basjoo tudomásotok szerint igényli a hűvös teleltetést, vagy csak tolerálja? Egyéves fiatal növényem van, erre a télre még nem szeretném kiültetni, így most az a kérdés, hogy a meleg szobában teleljen (és közben talán erősödjön is, aztán tavasszal megy ki a kertbe és kint is marad), vagy próbáljam inkább hűvösen tartani télen? Hűvös és világos teleltetőhelynek nagyon szűkében leszek, de valahogy meg kell oldanom más növények miatt is.
.::yvett::. Creative Commons License 2009.10.11 0 0 504
Ezért érdemes magot vetni!
Most kb 2 méteresek:-)
Képek a kezdetektől.
-Csabesz- Creative Commons License 2009.10.11 0 0 503
csak sejtettem miről beszéltek itt többen a musa basjoo növekedési sebességéről, idén adott volt a lehetőség, hogy nyomon kövessem a kertemben :D
1: 2009 május
2:2009 október
martinel Creative Commons License 2009.10.05 0 0 502
...nincsenek tetvek...az új levelek egészségesek!
Előzmény: de-guky (500)
martinel Creative Commons License 2009.10.05 0 0 501
...nincsenek tetvek...az új levelek egészségesek!
Előzmény: de-guky (500)
de-guky Creative Commons License 2009.10.05 0 0 500
  Az új levelek alján nincsenek levéltetvek?
Előzmény: martinel (498)
A77 Creative Commons License 2009.10.01 0 0 499
A kis sarjakat fagy beállta előtt le lehet választani? Vagy inkább hagyjam, és akkor tavasszal hamarabb kezdenek újra hajtani a sarjak?
martinel Creative Commons License 2009.09.24 0 0 498

..ma reggel készült kép! Kicsit későn kapott erőre azért csak ekkora...kb 150 cm magas lehet most! De a képen is jól látszik,hogy az új levelei egyre szebbek és egészségesek,az alsók a csúnyák! Már 3-4 levelét le is vágtam,mert teljesen befeketedett!
Tanácstalan vagyok picit!
martinel Creative Commons License 2009.09.23 0 0 497
...ezek a levelek nem száradnak el...hanem idővel teljesen úgymond befeketedik!
Vannak mandarin fáim és azokon is volt már hogy ilyesmi megjelent..soksok fekete apró pötty,ami végül beszőtte az egész levelet...a külömbség annyi,hogy a mandarin fa leveleiről lebirtam mosni ezeket,de a banánéról meg nem lehet eltávolítani! Olyan mintha valamiféle gombabetegség lenne...vagy nemis tudom!
Viszont a tápanyaghiányt kizárhatjuk,mert kéthetente érett marhatrágyából kiáztatott lével locsoltam a banánt és úgynéz ki hogy szereti,mert kijött az idei legnagyobb levele 91 cm-rel,ami rekordnak számít még nekem!
Holnap rakok fel extrafriss képet,a szép és a fekete pöttyös leveleiről is!
Üdv
Előzmény: de-guky (496)
de-guky Creative Commons License 2009.09.21 0 0 496

Még tehetnél fel képeket a többi levélről is.

Sokszor kérdezik, hogy mi van akkor, ha barna foltok jelennek meg a levélen.

Nos erre az a válasz, hogy a növény nagyon jól érzi magát és jönnek ezek a barna foltok amik  nem válnak mondjuk egy lyukká. A  levél barnafoltos lesz és ez a levélnek megszokott mintázata.

Gyanús nekem a napégés is. Az okozhat ilyesmi tüneteket.

Viszont, ha alulról felfelé sárgulnak száradnak a leveleid az egyértelműen tápanyaghiány és döntöen N hiány. Hetente egyszer legalább vegyes műtrágyával előirás szerint meg kell locsolni-tápozni- a banánodat. Kevés tápanyag esetén  a növény az új levelek növesztéséhez a legalsókból vonja el a táplálékot.

Előzmény: martinel (495)
martinel Creative Commons License 2009.09.16 0 0 495
...idővel az alsó levelek tönkremennek,függetlenül a fekete foltoktól,de az jobban bánt hogy terjed a felsőbb,szebb levelekre is! ...én a legalsó csúnya leveleket amúgyis általában levágom! A kérdés,hogy mi a gyógymódja annak hogy eltűnjenek a fekete foltok!?
Előzmény: de-guky (494)
de-guky Creative Commons License 2009.09.15 0 0 494

Ilyet még nem láttam. A feketefoltos levelek el is száradnak?

Előzmény: martinel (493)
martinel Creative Commons License 2009.09.09 0 0 493

...inkább megmutatom...ilyen!
Szinte az egész alsó leveleket behálózták és letörölni se lehet,már próbáltam!
Gondoltam levágni az alsó leveleket,de összesen 10 levele van,most jön a 11ik,és ebből 5 ilyesmi feketés...nem maradna levele szinte...
Amúgyis pár hét és megfagy...úgyhogy igyhagyom! De azért érdekelne a véleményetek,hogy mi ez rajta!
Köszi és üdv!
Előzmény: de-guky (492)
de-guky Creative Commons License 2009.09.08 0 0 492

Kicsit többet kéne írnod a fekete pöttyökről.

Mégis mekkorák ezek a pöttyök levéltetű méretűek, vagy mekkorák?

Előzmény: martinel (490)
de-guky Creative Commons License 2009.09.08 0 0 491
 Ne maceráld a sarjakat.  A növény tudja, hogy hány kicsit kell megnövesztenie és hány marad nyugalomban.
Előzmény: krobi75 (488)
martinel Creative Commons License 2009.09.08 0 0 490
...sziasztok!
Nekem az a kérdésem...hogy miért van az,hogy a banánom alsó kisebb levelein fekete és sok apró pötty jelenik meg és egyre halad felfelé a felső levelekre is! Ez valami gombásodás lehet?? ...és mit tudok vele csinálni hogy ezek a fekete-tömeges apró pöttyök ne legyenek ott,mert igy nemtúl szép látvány!
...nagyon örülnék ha válaszolna valaki!!
Üdv
PUTYI73 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 489
Szia korbi!Kicsit meg késve de neked is köszönöm a válaszod!Lehet hogy igazad van és a nap produkálja ezeket a tüneteket.Nekem az az egészben a furcsa hogy már akkor el kezd barnulni a levél amikor még a napsugarak nem is érik.Tehát elkezd középről jönni kifelé az új levél és még az előző levelek takarásában van és már barnul is.Nem bánnám ha már az enyém is befejezné a hülyeségét mert így nem valami bizalom gerjesztő látványt nyújt.Arról nem is beszélve,hogy lassan fog jönni a tél és így elég érdekes lesz az át telelés.
Előzmény: krobi75 (482)
krobi75 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 488
Akkor ne maceráljam a sarjakat?
Előzmény: de-guky (487)
de-guky Creative Commons License 2009.08.18 0 0 487
  Nem minden sarj erősödik, nől meg. Nálam 5-6 nagy van és ugyanennyi kicsi.
Előzmény: krobi75 (482)
de-guky Creative Commons License 2009.08.18 0 0 486
  Terem. Korábban tettem fel képeket. Májusban kezdett virágozni , 2-3 hete már feketére értek a kisbanánok, amik egyébként ehetetlenek lettek.
Előzmény: Tamás927 (485)
Tamás927 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 485

Sziasztok!           tudja valaki hogy a télalló banán egyáltalán terem-e ?   előre is köszönöm

lili0010 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 484
Sziasztok!
Ensete ventricosum 'Maurelii' hajtást vásárolnék van valakinek eladó?
krobi75 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 483
Gratula a szép növényhez! Nekem is volt egy 120cm-es példányom, amit világos, 17C -os szobában próbáltam meg átteleltetni, de szegénykém az utolsó pillanatokban kipurcant. Tavasszal a szép idő beálltával visszavágtam a törzsét, hogy akkor talán kihajt, de teljesen elszáradt. :o( Neked sok sikert hozzá!
Előzmény: wieder (481)
krobi75 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 482
PUTYI73!
Zöldfülüként válszolok, hiszen csupán áprilistól foglalkozok banánokkal. Nos, én ez év márciusában vásároltam(Starkl) a banánjaimat, akkor 20cm -sek voltak. Átültettem nagyobb cserépbe, mondván, hogy egy évig abban fognak lenni egy félárnyékos teraszon és csak jövőre teszem ki a végleges helyükre. De aztán a gyökérképződésük olyan erős volt, hogy 2hét alatt az új földlabdát is teljesen átszőtték! Ezért áprilisban kiültettem a ház szélvédett déli oldalára, ahol egész nap tűzi a nap. Aztán jöttek a tiedhez hasonló tünetek. (Majd képekkel is illusztrálni fogom!) Szerintem egyértelmű napégés! Én csináltam nekik árnyékolást, hogy szűrt fényt kapjanak, de ma már azt mondom, hogy szinte felesleges volt. Mivel ezek a csemeték a kertészetben napot nem nagyon látnak, szinte elkerülhetetlen a napégés, ha csak nem szép lassan szoktatod hozzá. Nekem szerencsém lett, mindegyik növényem túlélte és mára kész erdő lett belőlük. :o) A legújabb levelek már 1méter hosszúak és 50cm szélesek. Ma megszámoltam, eddig 17db sarj bújt ki, amik között némelyik már elérte a 60cm-es magasságot. Itt viszont tapasztalt basjoo tulajdonosok válaszát kérem szépen! A kérdésem, hogy nem lesz ez így túl zsúfolt? Ha igen, a sarjakat mikor célszerű leválasztani? Mert nem szeretném, ha az anyanövényeknek baja esne! Előre is köszi mindenkinek!
Íme a képek:
Napégés tünetei
Kiültetés után
Mai állapot_1
Mai állapot_2
Előzmény: PUTYI73 (464)
wieder Creative Commons License 2009.08.17 0 0 481
Nekem van teleltető helyem, ahol télen 10-12 fok van, de valószínű nem ott,
hanem bent a lakásban fogom teleltetni mivel még befér és egyébként is sajnálnám eldugni. A banán úgy tudom szereti az egyenletesen meleg időt, nem igényli a téli alacsonyabb hőmérsékletet.
Előzmény: Tartomo (480)
Tartomo Creative Commons License 2009.08.15 0 0 480

Ez meseszép! Én is akartam rendelni tavaly, de mivel nem tudom hol teletetni egyenlőre, így lemondtam róla. Talán egyszer lesz egy télikertem, vagy üvegházam, és akkor mindenképp beszerzem, mert valóban nagyon egzotikus hatású.

A kis basjoom meg nő, mint akit húznak. Mostanra kezdett belehúzni, 1 hét  kell neki 1 levél kineveléséhez. Ehhez persze kellett, hogy tápozzam, és hogy minden este jó alaposan eláztassam.  Majd hozok róla friss képet.

Előzmény: wieder (477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!