Keresés

Részletes keresés

JLA Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3953
Érdekes bejegyzést találtam:

"Széchenyi páholy

1869 - 1920

Az 1869 május 29-én Testvérülés néven alakult szimbolikus rendszerű páholy 1887-ben vette fel a Széchenyi páholy nevet. Budapesten működött.

Működése az 1920-as belügyminiszteri rendelettel szűnt meg.

MOL P 1089, évkör: (1869) 1870 - 1919 (1920)

Forrás - Pataky Lajosné: A szabadkőműves szervezetek levéltára
Bejegyezte: Lalo dátum: péntek, január 02, 1970 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Címkék: Budapest, skót rítusú páholy, Széchenyi páholy, Testvérülés páholy "

Innen származik: http://szkp5.blogspot.com/

Bejegyzés előtt érdemes lett volna némileg utánajárni a tényeknek.

1. A páholy 1869 március 30-án alakult.
2. Az eredeti neve: "zur Verbrüderung", csak 1890-től kezdik vegyesen használni az eredeti nevet és annak magyarítását, a "Testvérülés"-t.
3. A "Széchenyi" nevet 1901-ben vette fel, és innentől kezdődik a kizárólagos magyar nyelvhasználat.
4. Nem Budapesten, hanem Sopronban működött.

A többi stimmel... :)

Lalo Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3952
Köténykötéssel akcióztak a szabadkőművesek
  • Spirk József
  •  

A világ jobbítását a XXI. század etikai kérdéseinek megvitatásával célzó latin irányú szabadkőművesség vezető magyarországi páholya százéves lett. A Martinovics páholy az egykori tag, Ady Endre belvárosi szobrára kötettett szabadkőműves-kötényt a nagy ünnep alkalmából. A Nagyoriens nagymestere, Nacsády András arról beszélt, min rágódik a XXI. század küszöbén a harmincéves átlagéletkort jócskán meghaladó tagság.

A teljes cikket lásd:

http://index.hu/politika/belfold/szabkomu05/

Lalo Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3951
    Törölt nick Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3950

Ez a bulváros vonal, amit emlegettem. Lesz ezekből a filmekből részlet is, de a filmek megnézése után elment egy "normálisabb" irányba, remélem ez majd tükröződik a műsorban.

:/

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3949

Interjú a NOL-on a filmet készítő hölggyel:

"Most mire készülsz a XXI. században?

A szabadkőművesekről forgatok. Nemsokára láthatod is. Ehhez több filmet is megnéztem, például a Tágra zárt szemeket. De a könnyedebb műfajból A nemzet aranyát és a Da Vinci-kódot is. "

http://www.nsz.prim.hu/cikk/492712/

S mi van A pokolból című filmmel? Csak hogy műfajnál és stílusnál maradjunk.

Előzmény: Törölt nick (3948)
    Törölt nick Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3948

Lalo!

Elmaradt a forrás...

;)

Melyik hirhálón?

Lalo Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3947
    "...nem akarták bulvárosra venni - persze valamennyire muszáj volt -, de érdekes lett"

Remélem nem lesznek félreérthetőek. Nagyon nagy a felelőssége a készítőknek. Az ún. Nemzeti Hírhálón már reklámozzák az adást.
    Előzmény: Törölt nick (3946)
    Törölt nick Creative Commons License 2008.05.25 0 0 3946

Kedves Mind!

Bocsánat a tömörségért.

A Lessing könyvet valóban a bookline.hu-n találtam, ezt oda kellett volna írnom.

De úgy látom a többit, amit nem írtam oda, azt összedobtátok gyorsan.

Ezért jó ez a fórum.

Az RTL Klubon kedden adásba kerülő anyagról annyit, hogy a "franciáktól" és az "angoloktól" is nyilatkoznak majd, betekinthetünk egy francia "műhelybe", lesz most is regnáló főmester, stb. stb. Persze történészek, művészettörténész, irodalmár is, többekkel együtt.

Elég komolyan vették a készítők, nem akarták bulvárosra venni - persze valamennyire muszáj volt -, de érdekes lett. Én is kíváncsi vagyok, mert csak a részleteket ismerem.

Üdv,

ESZES

kiki.roller Creative Commons License 2008.05.24 0 0 3945
    a könyv tudtommal tegnap jött ki a nyomdából és 1500 Ft a bolti ára
    Mi 1200-ért tudjuk adni.

Ha a bookline tartani képes az árat, akkor verhetetlen...
    nálunk viszont van 100 példány
    üdv
    Előzmény: Törölt nick (3935)
    Lalo Creative Commons License 2008.05.24 0 0 3944
    TV - Hallmark: Kisvárosi gyilkosságok

2008. május 30. péntek 20:00 - 22:00

Kisvárosi gyilkosságok

King's Crystal

Egyesült Királyság krimisorozat (2007) (X. évad 8/3. rész) (120')

Barnaby nyomozni kezd, amikor egy könyvelőt, aki állítólag pénzt sikkasztott egy üvegárugyárban, leszúrnak egy szabadkőműves tőrrel.

Forrás: http://tv.animare.hu/tvmusor.aspx?id=8587ab280d51a9484593bafb33ee28f35f

http://szkp1.blogspot.com/2008/05/tv-hallmark-kisvarosi-gyilkossagok.html

Lalo Creative Commons License 2008.05.24 0 0 3943
    TV - RTL klub: XXI. század

XXI. század - A stáb olyan mítoszoknak jár utána, amelyekről a XXI. században is beszélnek.

2008. május 27-én 23:20 - 23:55

Évszázadok óta működő társaság, amely rejtélyes üzeneteket hagyott Budapest utcáin. Tagjai még ma is titokban, sötét templomokban találkoznak. Félelmetes beavatási szertartásokon veszik fel az új tagokat. Lefektetik a földre, lemeztelenítik a felsőtestét, kardokat szögeznek rá. Ez a rítus, mondja az egy szakértő, ezzel adja át magát a társaságnak.

Jelszavak, eldugott templomok, ahová csak külön engedéllyel léphet be idegen. Gyilkos kártevők, vagy ártalmatlan filozófusok baráti köre a szabadkőművesek társasága? Mi igaz a véres szertartásokból, és a szabadkőművesek legendáiból? Kik voltak a legjelentősebb képviselői, és kik ma, a XXI. században.

Az előző adások anyagait megnézheti a www.rtlhirek.hu videós hírportálon!

Forrás: http://www.rtlklub.hu/21/?id=0612260129

http://szkp1.blogspot.com/2008/05/tv-rtl-klub-xxi-szazad.html

Előzmény: Törölt nick (3933)
    Lalo Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3942

Kedves Az igazi Tapsi Hapsi!

A Márton László féle antológia tartalmának a Klubháló weblapján való ismertetése valószínűleg a kiadvány tervezetéből készült, egy tervezet minden esetlegességét, pontatlanságát továbbadva.

Nyilvánvaló, hogy a megadott könyveknek csak egyes részletei fognak szerepelni, már csak terjedelmi okokból is. (Benedek Marcell, Pálóczy Horváth Ádám, Tolsztoj regényei egyenként sem férnének bele, nemhogy együttesen.)

Nyilván a címek sem pontosak, ill. nem is mindegyik írásnak van magyar fordítása. Feltehetőleg a fordítások és a szerkesztői előszó ill. lábjegyzetek megírása, a velük kapcsolatos irodalmi kutatómunka húzta el az időt és odázta el a tavalyi megjelenést.

El tudom viszont képzelni, hogy a Lessing szöveg a többihez képest előkelő helyen szerepelt az elkészültségi sorban, s önállóan is megállhatja a helyét - ezért aztán kiadták önmagában is.

Előzmény: Törölt nick (3938)
    Törölt nick Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3941
    Elnézést a gépelési és helyesírási hibákért.
    Előzmény: Törölt nick (3939)
    Lalo Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3940

Kedves Az igazi Tapsi Hapsi!

Esetleg az RTL Klub május 27-ei XXI. Század című műsora részletes tematikáját is meg tudnád adni? Egyelőre azt sem találom.

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3939

Pontosítom a kétféle képpen értelmezhető mondatomat:

"Tekintsük szerintem ezek szerint hitelesnek"

Mondjuk inkább így: "Tekintsük szerintem ennek a ténynek az ismeretében hitelesnek" - azaz arra akrnék célozni ezzel a suta mefogalmazással, hogy a forrás többszörösen is áttételes.

Előzmény: Törölt nick (3938)
    Törölt nick Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3938

A címeket nézve két dolog jutott eszembe. Illetve három. A harmadik, hogy nem ez a könyv jelenik most meg, hanem csak a Lessing-szöveg (ha jól értelmeztem).

A másik kettő:

- Gondolom, a Háború és békéből a beavatásos részlet kerülne bele. Már említettem itt, hogy Tolsztoj a hiedelmek ellenére nem volt szabadkőműves, és azt a regénybéli beavatásos részt korabeli (1810-12 körüli) titkosjelentések, valamint a fantáziája nyomán írta. Tekintsük szerintem ezek szerint hitelesnek.

- Zalán Tibor: Pierre Bezuhov beavatása - ilyen című szöveg tudtommal nem létezik. Ami létezik, annak a pontos címe: Zalán Tibor: A szabadkőműves páholyban. Pierre Bezuhov versének a fordítása (Élet és Irodalom, 2000/46)

Előzmény: Lalo (3936)
    Lalo Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3937

Sorry, én csak a Márton antológiát találtam meg a hír kapcsán.

Úgy látszik, te jobban tudsz keresni.

Viszont pont ezeket a pontos információkat vártam volna  ESZ.ES.-től is. Én azt remélem, hogy őt nem sértettem meg a stílusommal. Ha mégis, elnézést kérek.

Téves keresésem nyomán viszont legalább várhatjuk a a Márton féle kiadvány megjelenését is...

Szóval a saját hibás keresésemre mondhatom el igazán, hogy "ez nem bug, hanem feature".

Lalo Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3936

Elnézést, de a blogcikk linkje hibás volt, helyesen:

http://aprofan.blogspot.com/2008/05/szabadkomuves-antologia-elokeszuletben.html

Előzmény: Lalo (3934)
    Törölt nick Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3935

Kedves Lalo,

nem igazán értem ennek a fölényes és kioktató hangnemnek az okát.

Lessing, Ephraim:
    Szabadkőműves párbeszéd

Pallas Páholy Kulturális és Kiadói Kft., 2008

80 oldal Kötés: papír / puha kötés ISBN: 9789630649292

Ár: 1 200 Ft

Internetes kedvezmény: 20%
      Internetes ár: 960 Ft

(Forrás: bookline.hu)

Előzmény: Lalo (3934)
      Lalo Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3934

Kedves ESZ.ES.!

Hozzászólásod - mint a korábbiak is - meglehetősen tömör és sajnálatos módon nélkülözi a források megadását. Ez egyrészt bug, mert nehezebb utánanézni a dolgoknak, másrészt viszont feature, mert lehetőséget ad tágabb kontextusú keresésre.

Azt írod, hogy a Pallas Páholy (ami NEM szabadkőműves páholy!) megjelenteti Lessing híres párbeszédét a szabadkőművességről.

Saját információim és internetes keresésem alapján azt mondhatom, hogy a hír igaz, de nem csak azt és nem úgy.

Márton László már régóta dolgozik egy szabadkőműves irodalmi antológián, már 2006 decemberében megjelent a Klubháló honlapján ennek a tervezett tartalma és 2007. márciusára igérték a megjelenését. Ennek részeként szerepel Lessing írása is.

Információd így feltehetőleg arra vonatkozik, hogy végre elkészült a nagy mű és most már talán végre ki is adják.

A Lessing írás egyébként régóta hozzáférhető volt a Nagyoriens weblapján - most a lap új változata ugyan még nem tartalmazza, de valószínűleg vissza fog kerülni.

Viszont  a Zsolnay páholy honlapján továbbra is elérhető magyarul és németül is:

http://www.zsolnay_paholy.extra.hu/Lessing_m.html

A Márton László féle "Iskolája az emberi szívnek" antológia tervezett tartalomjegyzéke elérhető a blogomban:

http://aprofan.blogspot.com/2008/05/szabadkmves-antolgia-elkszletben.html

és persze annak forrásán is:

http://www.klubhalo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1821

Előzmény: Törölt nick (3932)
      Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3933

Jövő kedd, 27-e, RTL Klub, XXI. Század című műsor, téma a szabadkőművesség.

Érdemes lesz nézni.

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3932
      Lessing, Ephraim:
      Szabadkőműves párbeszéd

Pallas Páholy Kulturális és Kiadói Kft., 2008

kiki.roller Creative Commons License 2008.05.21 0 0 3931
      Kedves TH, szereptévesztésben vagy :)

Nekem kellene zavarba lennem. Jelentem, a blogot is javítottuk.
      Elsőre csak a honlapra futotta figyelmünkből.
      Előzmény: Törölt nick (3930)
      Törölt nick Creative Commons License 2008.05.20 0 0 3930

"A Jászi Oszkár páholy alapítási dátumát ennek megfelelően javítottam"

Kicsit zavarban vagyok, mert nem látok változást. Továbbra is ez a szöveg: "A Jászi Oszkár szabadkőműves páholy 1989-ben a Magyarországi Nagyoriens újraalakulásakor annak egyik alapító páholya volt."

Előzmény: kiki.roller (3927)
      Lalo Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3929
      Nem hallgatta meg valaki véletlenül ezt a vallástörténészi testbe költözött földre szállt hölgyet, Avatarát a Szabadkőművesek Titkairól?

Sajnos nem értem rá elmenni, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá.

Előzmény: Lalo (3917)
      kiki.roller Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3928
      és természetesen elnézést a halom helyesirási hibáért:

Helyesen: GOF = Grand Orient de France ami magyarul Francia Nagy Oriens-t jelent
      és ugyan ez vonatkozik a belgákra is,
      valamint MSZNPH-nak rövidítettem a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholyt.
      Előzmény: kiki.roller (3927)
      kiki.roller Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3927
      Megerősítem én is, TapsiHapsi igazát.

Az MNO újra-alapítása a következő módon történt.
      (Ne feledjük a friss társadalmi környezetet, a kommunizmus összeroppanása utáni társadalmi mozgásokat, kereséseket, mint háttér tényezőket)

Amikor a frissen újraalakult SZNPH az angol UGLE védelmét kérte, amit megkapott, azzal a feltétellel, hogy megszakítják a "francia kapcsolatokat", ekkor néhány tag kilépett és létrehozták az Universum páholyt, 1990-ben.

Az Universum páholy, az akkor párizsi, a GLF védelme alatt dolgozó Martinovics páholy segítségével jött létre, és diplomát is tőle kapott, gyakorlatilag ekkor, mint "vadpáholy" működött és indult növekedésnek.
      Belőle vált ki azután a Leonardo és a Jászi Oszkár páholy és csatlakozott hozzájuk a némileg függetlenül létrejött Humanitás (a Nagyoriens de France belforti páholyának segítségével).
      Ezekkel a páholyokkal jött ismét létre a Magyarországi Nagyoriens, melynek hivatalos (újra-)megalakulása: 1991 március 21. Ezévben lett, mint egyesület a bíróságon bejegyezve.
      1992-ben hivatalosan is elismerte a GLdF (Grande Loge de France), a GOF (Grand Orient de France), a GOB és a GLB, azaz a Grande Loge és a Grand Oriens belga rendjei is.

Hogy mi szüksége volt a független magyar szabadkőműves mozgalomnak angol, vagy francia befolyás alá helyeznije magát, ez külön tanulmányt érdemelne. De mára a helyzet így alakult, és próbáljuk meg felfogni ezt nem megosztó, hanem egymást gazdagító ténynek.

A Jászi Oszkár páholy alapítási dátumát ennek megfelelően javítottam, köszönöm a figyelmet és hozzászólásokat.

Előzmény: Törölt nick (3923)
      kiki.roller Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3926
      Rendben van, utánanézek a Jászi O ph történetének és ennek megfelelően javítom. Köszönöm a kritikát. Nekünk is fontos.
      Előzmény: Törölt nick (3923)
      kilenctizenegy Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3925

Elolvasva a hivatkozásokat, meg kell hogy állapítsam, hogy ez esetben Tapsi Hapsinak van igaza. A Jászi bejegyzése tényleg úgy olvasható, mintha a Nagyoriens alakult volna 1989-ben, az viszont 1991-ben alakult, mint az az MNO történetéből, vagy a Humanitás oldaláról is elolvasható.

kilenctizenegy Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3924

Nem mondjátok, hogy volt idő 1950 után is, amikor ez a két társaság egy szervezet volt!

Így már érthetőbbek az ellentétek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!