Az 1869 május 29-én Testvérülés néven alakult szimbolikus rendszerű páholy 1887-ben vette fel a Széchenyi páholy nevet. Budapesten működött.
Működése az 1920-as belügyminiszteri rendelettel szűnt meg.
MOL P 1089, évkör: (1869) 1870 - 1919 (1920)
Forrás - Pataky Lajosné: A szabadkőműves szervezetek levéltára Bejegyezte: Lalo dátum: péntek, január 02, 1970 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek Címkék: Budapest, skót rítusú páholy, Széchenyi páholy, Testvérülés páholy "
Innen származik: http://szkp5.blogspot.com/
Bejegyzés előtt érdemes lett volna némileg utánajárni a tényeknek.
1. A páholy 1869 március 30-án alakult. 2. Az eredeti neve: "zur Verbrüderung", csak 1890-től kezdik vegyesen használni az eredeti nevet és annak magyarítását, a "Testvérülés"-t. 3. A "Széchenyi" nevet 1901-ben vette fel, és innentől kezdődik a kizárólagos magyar nyelvhasználat. 4. Nem Budapesten, hanem Sopronban működött.
A világ jobbítását a XXI. század etikai kérdéseinek megvitatásával célzó latin irányú szabadkőművesség vezető magyarországi páholya százéves lett. A Martinovics páholy az egykori tag, Ady Endre belvárosi szobrára kötettett szabadkőműves-kötényt a nagy ünnep alkalmából. A Nagyoriens nagymestere, Nacsády András arról beszélt, min rágódik a XXI. század küszöbén a harmincéves átlagéletkort jócskán meghaladó tagság.
Ez a bulváros vonal, amit emlegettem. Lesz ezekből a filmekből részlet is, de a filmek megnézése után elment egy "normálisabb" irányba, remélem ez majd tükröződik a műsorban.
A szabadkőművesekről forgatok. Nemsokára láthatod is. Ehhez több filmet is megnéztem, például a Tágra zárt szemeket. De a könnyedebb műfajból A nemzet aranyát és a Da Vinci-kódot is. "
A Lessing könyvet valóban a bookline.hu-n találtam, ezt oda kellett volna írnom.
De úgy látom a többit, amit nem írtam oda, azt összedobtátok gyorsan.
Ezért jó ez a fórum.
Az RTL Klubon kedden adásba kerülő anyagról annyit, hogy a "franciáktól" és az "angoloktól" is nyilatkoznak majd, betekinthetünk egy francia "műhelybe", lesz most is regnáló főmester, stb. stb. Persze történészek, művészettörténész, irodalmár is, többekkel együtt.
Elég komolyan vették a készítők, nem akarták bulvárosra venni - persze valamennyire muszáj volt -, de érdekes lett. Én is kíváncsi vagyok, mert csak a részleteket ismerem.
XXI. század - A stáb olyan mítoszoknak jár utána, amelyekről a XXI. században is beszélnek.
2008. május 27-én 23:20 - 23:55
Évszázadok óta működő társaság, amely rejtélyes üzeneteket hagyott Budapest utcáin. Tagjai még ma is titokban, sötét templomokban találkoznak. Félelmetes beavatási szertartásokon veszik fel az új tagokat. Lefektetik a földre, lemeztelenítik a felsőtestét, kardokat szögeznek rá. Ez a rítus, mondja az egy szakértő, ezzel adja át magát a társaságnak.
Jelszavak, eldugott templomok, ahová csak külön engedéllyel léphet be idegen. Gyilkos kártevők, vagy ártalmatlan filozófusok baráti köre a szabadkőművesek társasága? Mi igaz a véres szertartásokból, és a szabadkőművesek legendáiból? Kik voltak a legjelentősebb képviselői, és kik ma, a XXI. században.
Az előző adások anyagait megnézheti a www.rtlhirek.hu videós hírportálon!
A Márton László féle antológia tartalmának a Klubháló weblapján való ismertetése valószínűleg a kiadvány tervezetéből készült, egy tervezet minden esetlegességét, pontatlanságát továbbadva.
Nyilvánvaló, hogy a megadott könyveknek csak egyes részletei fognak szerepelni, már csak terjedelmi okokból is. (Benedek Marcell, Pálóczy Horváth Ádám, Tolsztoj regényei egyenként sem férnének bele, nemhogy együttesen.)
Nyilván a címek sem pontosak, ill. nem is mindegyik írásnak van magyar fordítása. Feltehetőleg a fordítások és a szerkesztői előszó ill. lábjegyzetek megírása, a velük kapcsolatos irodalmi kutatómunka húzta el az időt és odázta el a tavalyi megjelenést.
El tudom viszont képzelni, hogy a Lessing szöveg a többihez képest előkelő helyen szerepelt az elkészültségi sorban, s önállóan is megállhatja a helyét - ezért aztán kiadták önmagában is.
Pontosítom a kétféle képpen értelmezhető mondatomat:
"Tekintsük szerintem ezek szerint hitelesnek"
Mondjuk inkább így: "Tekintsük szerintem ennek a ténynek az ismeretében hitelesnek" - azaz arra akrnék célozni ezzel a suta mefogalmazással, hogy a forrás többszörösen is áttételes.
A címeket nézve két dolog jutott eszembe. Illetve három. A harmadik, hogy nem ez a könyv jelenik most meg, hanem csak a Lessing-szöveg (ha jól értelmeztem).
A másik kettő:
- Gondolom, a Háború és békéből a beavatásos részlet kerülne bele. Már említettem itt, hogy Tolsztoj a hiedelmek ellenére nem volt szabadkőműves, és azt a regénybéli beavatásos részt korabeli (1810-12 körüli) titkosjelentések, valamint a fantáziája nyomán írta. Tekintsük szerintem ezek szerint hitelesnek.
- Zalán Tibor: Pierre Bezuhov beavatása - ilyen című szöveg tudtommal nem létezik. Ami létezik, annak a pontos címe: Zalán Tibor: A szabadkőműves páholyban. Pierre Bezuhov versének a fordítása (Élet és Irodalom, 2000/46)
Sorry, én csak a Márton antológiát találtam meg a hír kapcsán.
Úgy látszik, te jobban tudsz keresni.
Viszont pont ezeket a pontos információkat vártam volna ESZ.ES.-től is. Én azt remélem, hogy őt nem sértettem meg a stílusommal. Ha mégis, elnézést kérek.
Téves keresésem nyomán viszont legalább várhatjuk a a Márton féle kiadvány megjelenését is...
Szóval a saját hibás keresésemre mondhatom el igazán, hogy "ez nem bug, hanem feature".
Hozzászólásod - mint a korábbiak is - meglehetősen tömör és sajnálatos módon nélkülözi a források megadását. Ez egyrészt bug, mert nehezebb utánanézni a dolgoknak, másrészt viszont feature, mert lehetőséget ad tágabb kontextusú keresésre.
Azt írod, hogy a Pallas Páholy (ami NEM szabadkőműves páholy!) megjelenteti Lessing híres párbeszédét a szabadkőművességről.
Saját információim és internetes keresésem alapján azt mondhatom, hogy a hír igaz, de nem csak azt és nem úgy.
Márton László már régóta dolgozik egy szabadkőműves irodalmi antológián, már 2006 decemberében megjelent a Klubháló honlapján ennek a tervezett tartalma és 2007. márciusára igérték a megjelenését. Ennek részeként szerepel Lessing írása is.
Információd így feltehetőleg arra vonatkozik, hogy végre elkészült a nagy mű és most már talán végre ki is adják.
A Lessing írás egyébként régóta hozzáférhető volt a Nagyoriens weblapján - most a lap új változata ugyan még nem tartalmazza, de valószínűleg vissza fog kerülni.
Viszont a Zsolnay páholy honlapján továbbra is elérhető magyarul és németül is:
"A Jászi Oszkár páholy alapítási dátumát ennek megfelelően javítottam"
Kicsit zavarban vagyok, mert nem látok változást. Továbbra is ez a szöveg: "A Jászi Oszkár szabadkőműves páholy 1989-ben a Magyarországi Nagyoriens újraalakulásakor annak egyik alapító páholya volt."
és természetesen elnézést a halom helyesirási hibáért:
Helyesen: GOF = Grand Orient de France ami magyarul Francia Nagy Oriens-t jelent és ugyan ez vonatkozik a belgákra is, valamint MSZNPH-nak rövidítettem a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholyt.
Az MNO újra-alapítása a következő módon történt. (Ne feledjük a friss társadalmi környezetet, a kommunizmus összeroppanása utáni társadalmi mozgásokat, kereséseket, mint háttér tényezőket)
Amikor a frissen újraalakult SZNPH az angol UGLE védelmét kérte, amit megkapott, azzal a feltétellel, hogy megszakítják a "francia kapcsolatokat", ekkor néhány tag kilépett és létrehozták az Universum páholyt, 1990-ben.
Az Universum páholy, az akkor párizsi, a GLF védelme alatt dolgozó Martinovics páholy segítségével jött létre, és diplomát is tőle kapott, gyakorlatilag ekkor, mint "vadpáholy" működött és indult növekedésnek. Belőle vált ki azután a Leonardo és a Jászi Oszkár páholy és csatlakozott hozzájuk a némileg függetlenül létrejött Humanitás (a Nagyoriens de France belforti páholyának segítségével). Ezekkel a páholyokkal jött ismét létre a Magyarországi Nagyoriens, melynek hivatalos (újra-)megalakulása: 1991 március 21. Ezévben lett, mint egyesület a bíróságon bejegyezve. 1992-ben hivatalosan is elismerte a GLdF (Grande Loge de France), a GOF (Grand Orient de France), a GOB és a GLB, azaz a Grande Loge és a Grand Oriens belga rendjei is.
Hogy mi szüksége volt a független magyar szabadkőműves mozgalomnak angol, vagy francia befolyás alá helyeznije magát, ez külön tanulmányt érdemelne. De mára a helyzet így alakult, és próbáljuk meg felfogni ezt nem megosztó, hanem egymást gazdagító ténynek.
A Jászi Oszkár páholy alapítási dátumát ennek megfelelően javítottam, köszönöm a figyelmet és hozzászólásokat.
Elolvasva a hivatkozásokat, meg kell hogy állapítsam, hogy ez esetben Tapsi Hapsinak van igaza. A Jászi bejegyzése tényleg úgy olvasható, mintha a Nagyoriens alakult volna 1989-ben, az viszont 1991-ben alakult, mint az az MNO történetéből, vagy a Humanitás oldaláról is elolvasható.