Halihó: amit látsz at egy120/40w-os fütő patron mint már korában irtam ez kis 80l -es hűtők ben található de bár mi megteszi ami 150w-ot tud de azthiszem már eztis irtam lég keverésre is adtam már tanácsot.üdv:zoli
Köszi! Hát vittem is a fényképezőgépet, csak anyum meg hazavitte:S Pedig mondtam is neki, hogy, majd leakarom fényképezni a keltetőt ha kész lesz, csak biztos elfelejtette!:S Na, mind1. Ááá, nem a páleszt csak este itta!:D Hát tatámnak volt egy hőfokszabályzója, igaz nem modern de a célnek szerintem jó. meg az egész nem a legmodernebb, de jó lett és ez a lényeg!:D Tudom hogy már ajánlottál, meg is rendeltem, csak nem mér vmi pontosan, meg lassan!:S Üdv.
Üdvözletem! Köszönöm a tanácsot! Így fokok tenni. a mostani 2 izzó fog 1-1 diódával sorba kapcsolva fűteni és berakok egy harmadikat dióda nélkül, így, ha kiég a dióda nélküli, akkor is tud fűteni a két diódás és nekem lesz időm észrevenni a problémát. Ma nem tudtam sajnos megcsinálni, mert hajnal óta fürjketrecet építek, mert marják egymást a kakasaim. Meg ugye mennem kell dolgozni :-( Szépen gyűlnek a tojások is. Van már vagy 20 sima tyúktojás, van néhány egy másik helyről, törpetyúk tojás is lesz néhány, ha minden igaz, illetve mostmár talán sínen vannak a fürjeim is és onnan is lesz vagy 10. Szerintem néhány napon belül (talán ma) el lesz indítva a keltető. Egyedül a mikrosütő ventillátorjával nem vagyok kibékülve, mert melegszik, de azt mondták a gyárban, ahol dolgozom, hogy a motorok üzemi hőmérséklete 80-90 C fok. (nem gondolnám, hogya csapágyak zsírozásának jót tenne ez) Szerencsére ebben csak persely van. Üdv: Bfg10k
Sziasztok! Ma hazaértem a nyaralásból!:D Kész lett a keltető is!!!:D:D képeket majd csak valszeg 1 hét múlva tudok feltenni mert, ottmaradt tatáéknál a keltető. a hőfokkal van még gondom, azt kellene majd még beállítani!:S valaki nem tud ajánlani egy megbízható hőmérőt? üdv.
Üdvözletem! Most tökéletes a PID szabályozás nálam. A légkeverés is, ha nem melegedne a ventillátor. Szerintem a párával sem lesz gond. Viszont a diódát azért raktam bele, hogy megkíméljem az izzókat. Így viszont nem képes 1 izzóval felfűteni. 2 izzóval megy a dolog, de számítani kell, hogy az egyik kiéghet. Még 1 foglalatot kell beraknom. Üdv: Bfg10k
Üdvözletem! Itt aztán zajlik az élet! Sajnos nem jó a villanybojler hőfokszabályozója keltetőhöz, én is ezt szerettem volna alkalmazni először, de akkor még csak tervben is csak alig volt a gép. Kb. másfél éve lehetett. Nagyon nagy a hiszterézise. Hogy át lehet-e házilag barkácsolni, nem tudom, de szerintem nem lehet olyan érzékenyre megcsinálni.
Fegyver Zoltánnak üzenem, hogy én is köszönöm a fotókat az étermembrános hőfokszabályozóról. Eddig csak szóbeszédből tudtam róla, hogy ilyen is van, illetve olvastam, hogy használják, de elképzelni sem tudtam.
Akkor asszem ki kell szednem mégiscsak a belsejét.A terv az volt hogy alulra megy a víz a párásitáshoz,fölötte a tálcán a tojások egy másik tálcában.És a legfölső lemezre tettem volna a melegítést és a ventit középre.így a tojások fölött lett volna a venti is és a fűtés is.De ez csak egy hirtelen terv volt.:)
Üdvözletem! Kijavítottam néhány hibát az éjjel, amik még maradtak, de így is van bőven, illetve új mindíg van. Bekötöttem sorban az izzókkal egy diódát. Így nem kapnak akkora feszültséget, valószínűleg nehezebben égnek ki. Ezzel viszont elég kevés a fűtőteljesítmény, de még éppen elég, de ha mégis kiég az egyik izzó, akkor már nem biztos, hogy tartani tudja a hőmérsékletet. Végülis ezt könnyű ellenőrízni. A másik gond a nagy hőfok különbség. Úgy néz ki, hogy ez is megoldódott. Betettem a mikrohullámú sütő ventillátorját fent középre, hogy lefele fújja a levegőt. Ezzel mindenütt egyforma lett a hőmérséklet. A baj, hogy, ha tele lesz tojással, nem biztos, hogy ugyanígy átkeveri, de mégnagyobb baj, hogy elég jól melegszik. Pillanatnyilag még a páratartalom híja maradt ma estére. Üdv: Bfg10k
Kicsit le maradtam mert sok a meló ,szabadidő meg semmi.Most végig olvastam mindent.Hát ti nagyon haladtok.Lehet le kéne számolni a munkahelyemről,mert igy nem tudlak követni benneteket.:)
Bfg10k:Gratulálok és sok sikert kívánok!!!
Már azért kicsit haladtam.Szereztem egy dobozt.De nem hűtő hanem fagyasztó,kicsit más a belseje.Lemez tálcái vannak elég jól rögzítve.
Majd holnap lefényképezem és felrakom ide.Kiváncsi vagyok a véleményetekre mert lehet hogy ugy is lehetne hagyni és arra mehetnének a tojást tartó tálcák.
Ugy szeretném elkezdeni az építést,hogy elősször minden megszerzek ésakkor menne folyamatosan a munka.(gondolom)
Bocsánat, rosszul láttam, ellenállásnak néztem, de már látom, hogy 220 V 40W -os fűtőbetét. Végülis ellenállás kompatibilis eszköz :-) 1322 Ohmos ellenállást gondolom elég nehéz kapni 40W-osban. Ellenállás huzalból meg lehet csinálni? Esetleg lehet még olyat kapni elektró boltban? Régen lehetett.
A hőfokszabályozási gondom megoldódott. Ma bevittem a melóhelyre a PID szabályozó programozási útmutatóját. Áttanulmányoztam és sikerült úgy beállítanom, hogy a hiszterézis 0,1 ºC alatt van. Gyakorlatilag nem is látszik a hőmérőn változás. Első probléma: Pislognak a fűtőizzók, mint a karácsonyi kirakat. Aggódom, hogy az izzók ezt nem fogják sokáig elviselni. Egy soros diódára gondoltam, így 110 V (az egyik hullámban) a fűtőfeszültsége. Így lassabban fűtene, de biztosan tovább bírnák az izzók. Van erről valakinek véleménye? Láttam itt a Fegyver Zoltán képei között ellenállást. Vajon több ilyen 40W-os ellenállással lehetne fűteni? Másik probléma: Felkötöttem bele 4 db pontos hőmérőt 10 cm-es magasságkülönbséggel, így majdnem az aljától a tetejéig tudom mérni a hőmérsékletet egyszerre. A gon az, hogy a legalsó tojástól a legfelsőig 2 ºC különbség van. Úgy sejtem, hogy nagyon gyenge a levegő keringetés. Valószínűleg tennem kell még bele néhány ventillátort. Hogy fúvassam a levegőt? Az izzók felül vannak. Oldalra fúvassam, vagy lefelé az izzókról vagy csak az egyik oldalról lefelé, hogy cirkuláció induljon be? Jobb lenne, ha a fűtésem az aljában lenne és onnan fúvatnám felfele? Köszönöm! Üdvözlettel: Bfg10k