Talán most már meglehetne keresni a Szívcentrumot, hiszen már nem fekszel benn. - mondja az, aki még nem volt ennyire rossz helyzetben. De talán elindulna valami, hiszen most a kórházak a túlélésért küzdenek, s javítanának csakhogy megmaradhassanak...
Látod,én először nyilvánosság előtt most "beszélek" ezekről a dolgokról!
De míg Pécsett abszolút biztonságban éreztem magamat és magasszintű ellátásban részesültem minden szempontból(élelmezést is beleértve!),addig ugyanannak a jogosultságnak az alapján a nagyhírű szívkórházban 3 hétig halálfélelmeim voltak!
És amikor egy barátnőm segíteni akart,h. felhívja a Szívcentrumot és elmondja,mit élek át,mégis kétségbeesetten tiltakoztam!Mélyen bennünk élő reflexek ezek,sajnos.
Nekem könnyű pofáznom ezekről a jogokról, mert még nem voltam kiszolgáltatott beteg; de meg kellene próbálni valahogy szóvátenni, szóvátetetni ezeket a visszásságokat is, mert életek múlhatnak rajta. Talán mostanában könnyebb lesz felhívni a figyelmet, legalább egy cseppet érzékenyebben reagálnak rá, valahol rájöttek, hogy a beteg nem tárgy, nem lehet csak úgy letenni, mint egy darab fát...
Egyébként teljesen egyetéretünk,ennek nagyon örülök!
Tudod, a betegek félnek.Van betegjogi képviselő,de mindenki tart a retorzióktól.Meg lehet keseríteni sokféleképpen egy beteg életét.
Papíron,elvben,törvény szerint minden van,de a gyakorlatban ezek nem funkcionálnak.
Engem Pécsről úgy engedtek el,h. szoros kardiológiai kontrollra van szükség, azoinnali echo-kontrollra,mert víz van a szívburokban és a tüdőben,és a 3 hét alatt nem csinálták meg az echo-t!
A rettegés sem tesz jót a szívműtöteknek,igaz,az éhezés sem.
Az állatok etetése szerintem még mindig 100x jobb,mintha a kaja a kukában landol.
Pazarlás az, amit bármilyen módon kikerül az intézményből, anélkül, hogy a betegek javát szolgálná. Egyébként inkább a kacsáknak...
A vállakozót nem lehetne ellenőriztetni valahogy? Nincs minőségbiztosítás, fogyasztóvédelem, bármi? Média bevonása? Egyébként teljesen igazad van, mióta a mi kórházunkban is vállakozó vette át az élelmezési feladatokat, azóta romlott pánikszerűen a szanvonal...
Tudod,hogy oldottuk meg az ehetetlen kaja kérdését? Volt ugyan egy tace pao minden szobában kb.ezzel a szöveggel: az állatok és madarak,különösen a kacsák etetése szigorúan tilos! - nos, minden szobához gondosan oda voltak szokva az állatok, és ették az ehetetlen kaját.
Na, hát ezt nevezem pazárlásnak, miért kell a TB-nek befizetett összegeket a kacsákkal megetetni? miért nem lehet azt normális minőségű ételre fordítani?
Ha megtehetném, lehet, hogy olyan alapítványban gondolkodnék, amely feladatául tűzné ki a kórházi betegek minőségi étellel történő ellátást. Egy osztályon 20-30 beteggel számolva a fejenkénti napi 2 alma, 2 dl tej (nem TESCO gazdaságos, mert az csak víz!) nem nagy tétel, beszerezhető, szállítható. S akkor a kórháznak elég lenne gondoskodnia ahogy már említettem a főételről, ugyanazon összegért, de akkor az már értékes lenne, s nem az állatok ennék meg!
Tudod,hogy oldottuk meg az ehetetlen kaja kérdését? Volt ugyan egy tace pao minden szobában kb.ezzel a szöveggel: az állatok és madarak,különösen a kacsák etetése szigorúan tilos! - nos, minden szobához gondosan oda voltak szokva az állatok, és ették az ehetetlen kaját.
A beteg által beszerzett étellel cxsak az a gond,h. nagyon drága,tehát nincs minenkinek módja rá,és egy frissen műtött betegnek a kiló alma,liter tej beszerzése is nagy súlyt(terhet) jelent. Ált.műtét után 1 héttel már rehab.-on van a beteg!
Heti egy vérnyomás és testsúly mérés???? Felháborító!!!
A kaja az összes kórházi osztályon ritka pocsék ( méghogy roboráló étrend!) ezen akarnak spórolni, szerintem jobban járnának a betegek, ha saját maguk oldanák meg inkább az étkezést legalább a reggeli vacsora szintjén, akkor talán a főétkezésre minőségibb kaját tudnának adni. Hűtőszekrény általában van az osztályokon, jobb helyen minden szobában, s bevomuláskor mindenki vinné magávak a margarin, gyümölcsöt-zöldséget. A pazarlás ott kezdődik, mikor a kiszállított ételt ÉRINTETLENÜL adják vissza a betegek, mert annyira ehetetlen. Én is voltam pont a kardiológián kivizsgáláson, hát azt a kockasajtot a macskámnak nem adnám oda, amit ott osztogattak; a leves, főétel ehetetlen, a zöldségek agyonfőzve, friss vitaminforrásról nem is beszélve! A legjobb a tea volt és a kenyér:(((
20 mg Furont veszek be reggel.Ez egy fél tabletta,amit negyedelni már eléggé nehéz lenne,bár elgondolkodtató,amit írsz.Csakhogy én közlekedni is szoktam,BKV-val, ami ugye eléggé kellemetlen helyzeteket tud produkálni. Bp. nem a nyilvános illemhelyek városa,mint tudjuk.Galériától bioboltig minden működik ezekben a valaha szépreményű műintézményekben. Így aztán a vízhajtó-kontra normális életvitel csatájában ált.a vízhajtó győz.
Reggel beveszem,lefut a program,aztán nem foglalkozom vele.
A műtét előtt 4-5 kg különbség is volt a testsúlyomban előtte ill.utána,most ált.már csak 1-2,vagyis jelentősen csökkent a vízvisszatartás,és nőtt a szív ereje.
Abban reménykedem,h. egyszer majd el is hagyhatjuk.
Azon gondolkodom, hogy azt a dózist, amit a vízhajtóból reggel beveszel, nem lehetne elosztani egyész napra? Kíváncsi lennék a kardiológus véleményére! Ugyanis ezt a reggeli dömpinget nem lehetne egy egész napos, mérsékelten intenzív vízhajtással helyettesíteni? Ami mellette szól az hogy utána már a szívnek, kisebb munkát kell végeznie egész nap...
Az a baj, hogy a gyógynövények hatásmechanizmusát, mint már Stonernek is írtam, nemcsak egy hatóanyag jellemzi. Lehet, hogy hosszútávon a nem vízhajtó hatóanyagok esetleg káros hatása érvényesülne... és épp emiatt a bonyolult összetétel miatt nehézkes az egyes gyógynövények komplex vizsgálata, hiszen lehetnek bennük olyan összetevők, amik az egyes emberekre már eltérő hatást eredményeznek.
Nagyon jó tempó a 2 km 20 perc alatt, nekem ehhez még sokat kell edzenem!Amikor dolgozom,én is naponta ennyit gyalogolok,de most még sajnos nem tartok itt.
A leggyakrabban ajánlott mozgásforma egyébként az úszás,gyaloglás és kerékpár a szívbeteg rehab.során.
Mi a baj??? mesélj!!! Nem szeretem, ha sírsz, ugye nincs semmi nagy baj? Kicsi fiad, férjed, jól vagytok?
Egyébként hétvégén vagy a telihold miatt, vagy mert preklímaxban vagyok már, olyan érzékeny voltam, hogy borzalom, nem nagyon bírtam ki saját magamat sem:(((
Valaki mesélhetne a telihold hatásairól, mert egyszerűen nem hiszem, hogy nincs neki, holott állítják, hogy hivatalosan semmi befolyása nem lehet az idegrendszerre, szervezetre, de a kolléganők elmondása szerint ez nagyon nem így van. Rendszeresen beszámolnak róla, milyen rosszul érezték magukat, még akkor is, ha netán felhős volt az idő, és nem is tudták, hogy most teliholdnak kellene lenni.
Növelni kellene,de ugyanakkor biztosítani a szakmai színvonalat is.
Füreden pl. tavaly nov.közepétől töltöttem 3 hetet és a tapasztalattaim siralmasak voltak.
Naponta 1 vizit volt, pb.3 percet foglalkozott a föo. egy beteggel,utána ment ambulanciára,fogadni a beutalt,olykor jattos betegeket, az osztály gyakorlatilag orovos nélkül működött,1,max.2 nővérrel(kb.40 betegre!).Hét végén pedig 9 osztályra jutott 1 ügyeletes orvos.
Az EKG készülék kb. velem egyidős,vérnyomást,testsúlyt hetente 1x mértek.mondjam még?
Ja, és a kaja: a zárójelentésemen az szerepel: napi 2200 kalóriás roboráló étrendet kaptam.Ehhez képest tejet,tejterméket 3 hét alatt 2-szer kaptunk, zödséget-gyümölcsöt szinte semmit,és hét végén olyan silány hidegkosztot,hogy az átlag kalória nem érte el a napi 1500-at sem!
Drága Csuangce, olyan jó, hogy nem hagytad itt a topikot, jó lenne - ha időd engedi- gyakrabban írnál! Mi van Veled? Old_boy is írhatna gyakrabban, nagyon hanyagoltok bennünket!
Stoner bátyó hozzászólásaival addig nincs gond, amíg nem adja megfellebbezhetlen tanácsait táplálkozásilag, és nem kezdi el indokolni "tudományosan", annak ellenére, hogy ezirányú "műveltsége" már nem terjed ki a gimn. tananyag egyszerűbb fogalmaira. Azt hiszem erről többen tudnának egyéb topikokból akár idézni is. Valóban, ahogy már Prucika is írta, mindenkinek saját döntése, hogy mit fogad meg a kapott tanácsokból, de ha egyesek úgy osztják az észt, mintha szakértői lennének az adott témának, és közben megdöbbentően alul és félreműveltek, akkor azt félrevezetésnek, megtévesztésnek hívják. Sarlatánság?
Ami a szív és a lelki dolgok közti összefüggéseket illeti, azt hiszem ez már nem az urban legend kategóriába tartozik, hiszen tudományos cikkek tömkelege számol be ezekről. Évek, évtizedek óta.
Azoknak, akik Stoner lelki vigasza szükséges a kiegyensúlyozott, jobb élethez, a jó szívműködéshez, semmi akadálya, lásd az előzőeket, de pl nekem inkább a Te bölcs szavaidra van ehhez szükségem, mert számomra Te vagy a hiteles. A lányokkal történő csevely pedig kimondottan feldob, jobb lesz a napom, ha hallok róluk, mesélik, hogy jól vannak, s ha tudok nekik nyújtani néhány vigasztaló szót, remélem ők is jobban érzik magukat.
Szia!Örülök,h. visszatértél a hétvégi "nettelenségedből"!:)
Néhány évvel ezelőtt a háziorvosom tanácsára vízhajtók helyett én is ezekkel a növényi vízhajtókkal éltem, és nem éreztem minőségi különbséget,igaz,megf. elektrolit-pótlás mellett.
Most,azaz az első műtétem óta vízhajtót szedetnek velem,amit nagyon utálok,és szeretnék tőle megszabadulni.Ált.a délelőttöm(szívbetegek többségénél ez az aktív szakasza a napnak) azzal megy el,h. a 00-ra járok.Akkor is, ha dolgozom.
Míg a csalántea szépen,fokozatosan végzi el a szervezetben ezt a munkát.
Nem akarom a kardiológusomat sokkolni,de majd megkérdezem tőle, ki lehetne-e váltani a Furont csalánteával?
Szia!Igaz ugyan,h. a hsz.nem nekem szólt, engedd meg,h. belekotyogjak!
A sírás és a negatív érzelmi reakciók ált. nem tesznek jót a szívnek.
Mint ahogy a kevés alvás sem.
Miért sírtál?Költői kérdés,nyilván nem fogsz a nyilvánosság előtt válaszolni rá.
Azt sem írhatom:ne sírj, de a sírás okát esetleg meg lehetne oldani,gondolkodni a megoldáson legalább,és akkor sírás helyett mosolyoghatnál!Az pedig gyógyítja a szívet és a lelket is!:)
Miért kell vízhajtóznod? Szívbeteg vagy? Mivel visszafelé olvasok most, ezért tudom, hogy szívgyógyszereket kell szedned, meg vízhajtót, de konkrétan mi a bajod? Ha rosszullét közben leizzadsz, az nem túl jó jel, meg kellene keresned az orvosod!
Vádligörcsöt valóban okozhatnak a vízhajtók, izzadás, épp amiatt, amit Te is említettél. Mindenkép beszélj az orvosoddal!
A vacak vízhajtók titka a fix összetételben rejlik. Mivel a növények nemcsak egy hatóanyagot tartalmaznak, és nem is mindig azonos mennyiségben, épp ezért nehezebb általuk a kívánt hatás elérése.
Igaz nem engem szólítottál meg, de nekem is eszembe jutott néhány tipp:
csalántea is, petrezselyem levél és gyökere, spárga, uborka, lédús gyümölcsök, pl dinnye. Ha kell vízhajtót is szedned, érdemes ezzel a gyógynövényes kísérletezéssel csínján bánni, nehogy vészesen kiszáradj! Ha szívbeteg vagy az ion egyensúlyra nagyon kell ügyelned, mert ha felborul az elektrolitok aránya nagyon csúnya, az akár halálos kimenetelű szívritmuszavart is tud okozni.
haho! ittvagyok, csak ehhez a témához nemtudok érdemben hozzászolni.. mert en nem lennék se vegetáriánus se semmi ilyen. mert ha szeretek enni es örömet okoz akkor eszek is,érted:) meg tanultam is rola, ugyh. megcafolni is tudom hogy az sem egeszseges, dde nemfogok itt vitába szallni senkivel.
szivügyileg hogy vagy?
en megvagyok, mar nincs sok.. multheten 1 db volt kb összesen.
lehet a sport megteszi a hatását:)- bar ott közben szoktam neha erezni de biztos azert mert figyelem.