Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 348

Nincs ködösítés. Mért adatok vannak.

Előzmény: Axióma (347)
Axióma Creative Commons License 2010.12.09 0 0 347

Most olvastam a nick-ednel. Akkor se ertem. Illetve egy tippem van: az anekdota szerint az autoszereloknek is oktatjak, hogy hogyan kell nezni meg fejet vakarni, amikor kinyitja a tulaj a motorhaztetot... a kodosites megeri.

Előzmény: Törölt nick (344)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 346

A BAXI is jó gép.

Előzmény: Vasti (343)
Axióma Creative Commons License 2010.12.09 0 0 345

Na puff, a leirasa szerint meg ert is hozza.

De akkor minek beszel baromsagokat? Konkretan peldaul mi koze az eloremenohoz annak, hogy a keszulek kondenzal-e vagy sem? Na meg irrelevans infoval tolteni meg a hsz-eket (pl. a kerdes a turbos nem kond. es a kond. kozti kulonbseg magas eloremenonel, a valasza hogy az atmoszferikusnal jobb a kondis).

Nekem vegulis mindegy, a mostanival (nem kombi) kibirjuk meg 5 evig, az uj hazba meg a gazt se engedem be, szoval nem engem hulyit halalra, de hat en mar csak ilyen felresikerult vagyok, hogy ugy altalaban nem birom ha meg akarjak vezetni az embereket.

Előzmény: Axióma (342)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 344

20 éve foglalkozom ezekkel a készülékekkel (Junkers). Tapasztalat, tervezés, javítás, kivitelezés, gyári (Wernau) továbbképzések, mérések, fogyasztói elégedettség, stb... Ne légy csacsi ezekkel a kijelentésekkel. :)

Előzmény: Axióma (342)
Vasti Creative Commons License 2010.12.09 0 0 343

 

Én meg megvédem az ócsak kombis átfolyós kacatok melegvíz készítési képességét ;-)

 

Nálunk a Baxi Fourtech 24 úgy adja a melegvizet, mint az álom ;-))) Ennél jobbat nem is kívánhatnék.

 

Amikor bekötötték a készüléket, felcserélték a bejövő és a kimenő vízcsöveket: innen sejtem, hogy 15-16 fokos a bejövő víz hőmérséklete mostanában nálunk - mert ugye azt mutatta szegény a kimenő helyett ;-)

 

50 fokra van álltva a melegvíz, zuhanyozáskor ezt úgy tartja a készülék, hogy annál jobbat nem is kívánhatnék: ha rányitok hirtelen, akkor lemegy 47-48 fokra egy kis időre, de aztán visszamegy 50-re: ha meg elzárom "csorgatósra", felmegy 53-54 fokig, és ha tud, visszamegy 50 fokra, ha nem, akkor meg a kegkisebb lánggal fűtöget, és tartja ezt. Ha azon a határon folyatom, ahol még éppen csak begyújt, akkro esetleg feljebb is megy, mert gondolom a legkisebb lánngal is csak túlfűteni tudja.

 

Teszi ezt úgy, hogy 75%-on van a maximális HVM láng, és begyújtás után nagyon le is veszi a lángot, alig hallhatóan ég. Én szeretek zuhanyozni, hosszasan, elég meleg és erős vízben, de ezt is úgy szolgálja a készülék ki, hogy közelében sem jár a maximálisan beállított lángnak, mondom, 15-16 fokos bejövő, és 50 +/-2-3 fokos kimenő víznél.

 

A kádtöltés nálunk ritka, hetente 2x-3x fordul elő, a gyerekeknek: de simán megy az is (persze nem 1 perc alat loccsantja tele akádat), csak a víz hőmérsékletét állítjuk feljebb előtte (oda az 50 fok kevés, de zuhanyozni sok is majdnem: kell hozzá hidegvíz, tehát pazarlunk, mert felmelegítjük a vizet, utána meg visszahűtjük)

 

Az is igaz, hogy nálunk csak a fürdőt szolgálja a kazán: mosogatni géppel szoktunk, a kis kézi mosogatáshoz meg van egy új 15l-es, tárolós Ariston villanybojler, mert ezekben a lakásokban a konyhába nem húztak melgvizet a fürdőből... De nem is baj, ha néha kell, akkor bekapcsoljuk a villanybojlert, hamar felfűt, és a kisebb mosogatásokra elég a 15l melegvíz: amúgy meg takarákosabb a mosogatógép szerintem.

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: Ltom069 (337)
Axióma Creative Commons License 2010.12.09 0 0 342

Nezd, nem tudom ki van a nick mogott, de aki nalam, aki nem vagyok egy muszaki zseni, kevesebb helyes infot ir le, de azt ugy mintha egy ceg alkalmazottja volna aki ilyeneket gyart, hat nem tudok masra gondolni, minthogy felvette a szakertoi sapkat, de nincs mogotte tartalom. Azt remelem, nem a meg rosszabb kombinacio van, hogy erteni kellene hozza, de megsem.

Előzmény: Törölt nick (338)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 341

:)

 

Előzmény: Ltom069 (340)
Ltom069 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 340

Nyugi, éppen most dolgozom a Junkers-Bosch megvédése szakmailag című projecten.

Előzmény: Törölt nick (338)
Ltom069 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 339

Ja, még a melegvízről. Az olyan jellegű kérdések, hogy ha 40' a fűtési előremenőm, mitől lesz 50' a melegvíz, nagyjából értelmetlenek, ugyanis jól működő készülékek minden esetben a HMV elvételnél gyakorlatilag kiütik a fűtést, és átállnak melegvízkészítésre, ezt hívjuk HMV előnykapcsolásnak. Ebben a funkcióban addig emelik a fűtővíz hőmérsékletét, amig a kért(irányítástechnikailag parancsolt)HMV hőmérsékletet kinem tudják szolgálni, a beállított fűtési paraméterektől teljesen függetlenül. Amint a felfűtési szakasz véget ért (nem kérünk melegvizet), visszaáll fűtési üzemmódba.

Az indirekt tárolóról még annyit, hogy vagy készülék mellé, vagy alá is szerelhető, tehát aránylag kis helyigénnyel megoldható az elhelyezése, bár elismerem, hogy egy 40-50-60 négyzetméteres lakásban valóban problámás lehet az elhelyezése, mindenesetre erősen megfontolandó alternatíva mondjuk egy lakásfelújításnál, de főleg családi házba. Megemlítendő még, hogyha jól tudom, minden tárolóhoz kiépíthető a cirkulációs rendszer, mely szintén nem olcsó, de nem kell várni heteket-litereket a melegvízre, és egy egyszerű, mechanikus időkapcsolóval is megvezérelhető..

És akkor a fűtésről. A fűtés gyakorlatilag nem más, mint az elvesztegetett hő pótlása, ilyen egyszerű az egész.

Induljunk ki abból, hogy a gyártók nagyjából( bár tény, nem minden esetben) tudják azt, hogy mi mit szeretnénk. Ez alatt azt értem, hogy amikor piacra dobnak egy készüléket, alapból minden benne van, amivel tudunk fűteni, úgy mint szivattyú a megfelelő teljesítménnyel, tágtartály a megfelelő mérettel, szabályzó elektronika legalább az alapfunkciókkal. Léteznek már olyan készülékek, amelyek több körös fűtést alapból le tudnak kezelni (padló+radiátor), tehát ezen is túl vagyunk. Az áruk ugyan borsosabb, nem kevésbé, mégsem használjuk őket megfelelően, inkább cigánykodunk( nem rasszizmus)mindenféle hozzátákolt szarral, ami vagy működik, vagy nem. " A magyar épületgépészek a legjobbak a világon, mert akár egy gyári rendszer árának a háromszorosát is rá tudják költeni arra, ami végül nem működik." (Made by internet).Tehát alapból vegyünk egy radiátoros rendszert. Ha jó a készülék, és ezt ugye feltételezzük, és mégsem jó a fűtés, akkor valószínüleg, a meghibásodást mellözve, rosszul van kivitelezve, illetve rossz volt alapból a hőszükséglet kiszámítása. (Természetesen ide nem értendő a nincs rá pénz, jó lesz az úgyis, majd kicseréltetem ha lesz rá pénzem, a burkolás fontosabb,az legyen szép című megrendelői hozzáállást). Ezen általában lehet segíteni, pl. radiátor cserével (nagyobbra is akár, és nem kell félni a triplasoros DKEK,33-as tól sem). Folyt.köv.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 338

Én arcoskodom?

Előzmény: Axióma (333)
Ltom069 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 337

Szia mindenki!

 

Most, hogy mindenki annyira okos és hozzáértő ( nem sértésnek szánom), szeretném megvédeni J-B-t, mint kollégát. Amit írok, természetesen általánosságban értendő!

Tehát a kombicirkóról, minden esetben elmondható, hogy nem más egy műszaki szükségmegoldásnál, mely melegvíz termelői oldalon nagyon erős fizikai korlátokkal rendelkezik. Aki megnéz egy prospektust, a két legfontosabb adatot szokta kihagyni, amely nem más, mint az átfolyó vízmennyiség és a HMV deltaT. Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a bejövő hidegvíz hömérsékletére hány fokot tud rátenni a készülék, és mindezt mennyi liter vízhozammal, ez most valahol 10-15 liter és max. 32' környékén van. Ha a kifolyó melevíz hőmérsékletét akarjuk növelni, akkor az átfolyó vízmennyiséget kell csökkentenünk, tehát már a fürdőkádat nem lehet vele normálisan megtölteni sok esetben, főleg télen és családi házban.Továbbá a síma kombi készülék egyidejüleg egy melegvízelvételi hely kiszolgálására alkalmas, mely tényt a gyártók soha nem is tagadták. Viszont aránylag olcsó, cserébe legalább szervízigényes.

Más a helyzet a tárolós kombiknál, ők valamilyen szinten nagyobb HMV komfortot biztosítanak, egy 20-30 literes tárolótol azonban még mindíg ne várjunk csodát. Ők már legalább próbálkoznak, ezért némileg többet nyújtanak ezen két adat tekintetében, cserében még bonyolultabbak és szervízigényesebbek, de legalább drágábbak is.

Sajnos a műszaki paraméterek tekintetében jelenleg az indirekt tároló-falifűtő kombináció az ideális, bár tény, hogy picit helyigényesebb és a bekerülési költsége magasabb, cserébe viszont sok esetben a felépítése jóval egyszerűbb, kevésbé szervíz igényes, nincs benne pl. az ominúzus hőcserélő( savazás. eltömődés, csere igen jó pénzért és társai). Ezek a készülékek az esetek nagy többségében síma, egyszerű falifűtő készülékek, amelyekhez alapesetben csak egy váltószelep kell, semmi más. A propektusokban tároló-előkészítésnek hívják ezen rendszereket.

Az égéstermék-elvezetésbe nem szeretnék belebonyolódni most, mert az mindenhol a helyi adottságoktól, meglévő cucctól és nagyon erősen a pénztácától függ, magyarul egy kondis készülék könnyen belezuhanhat tok-vonó a soha megnemtérülő kategóriába.   Folyt köv a fűtési oldalról.

Attila1971 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 336

Sziasztok!

 

Beírom, hátha valakit érdekel.

 

 

Eladó!

 

Veissmann Vitodens 100-as kondenzációs kombi gázkazán, 35 KW-os. 2009. novemberétől

3 hónapig üzemelt, azóta csak áll. Az eladásra fatüzelésre való átállás miatt kerül sor.

Papírjai, jótállása megvan, és a kazán is hibátlan. 900 m3 gázt fogyasztott el összesen.

 

Akit érdekel, keressen mailben.

 

Köszönettel: Attila.

 

Vasti Creative Commons License 2010.12.09 0 0 335

 

Hát, hogy nálam jobban ért a dologhoz, az biztos ;-)

 

Csak egy kicsit úgy érzem (persze lehet, hogy rosszul látom), hogy a legtöbb "iparos" a megszokott megoldásait akarja alkalamazni attól függetlenül, hogy az adott helyzetben az-e a legjobb.

 

És persze, én is kellemesebben érezném magam, ha a kondis kazánnal és időjárásköető rendszerrel finoman hőn tartott, padló és falfűtésesre átalakított lakásban dőlnék hátra a fotlban esténként: csak kérdés, hogy egy kb. 16M forintot érő lakásnál érdemes-e erre egy 7 számjegyű összeget elkölteni?! ;-))

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: Axióma (333)
Vasti Creative Commons License 2010.12.09 0 0 334

 

Igen, az biztos: csak kérdés, hogy azt a minimum 350-400.000 forint különbséget mennyi idő alatt hozta volna vissza!

 

Mert még évi 40.000 forintot megspórol nekünk (ami szerintem képtelenség), akkor 10 év, legalább - ha közben nem megy tönkre a kazán! És utána kezdek el spórolni.

 

Kivéve, ha tönkremegy a kazán (ami azért erősen benne van a pakliban, egy 10 éves kazán a szerelő szerint már kiöregedett, a kondisokkal meg még talán nincs is ilyen irányú tapasztalat), mert akkor sok-sok évre megint mínuszba billen a mérleg...

 

Tudom, fafej vagyok ;-) De azért egy beruházás megtérülését kell nézni elsősorban. Ami _itt_ erősen kétséges...

 

Ha egy padlófűtéses, frankó nagy családi házunk lenne, aminél komoly összegeket lehetne megspórolni, természetesen nem gondolkodnék ;-) De egy 80m2-es, 20 éves (de azért elfogadhatóan szigetelt) társasházi lakásnál, ahol nem nagy a gázszámla, az ember meggondolja, hogy kifizesen-e egyszeri 400-700.000 forintot azért, hogy utána a téli hónapokban megspóroljon 3-4.000 forintot...

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: Törölt nick (330)
Axióma Creative Commons License 2010.12.09 0 0 333

Hagyd, mar kiderult, hogy nem ert hozza csak arcoskodik.

Előzmény: Vasti (332)
Vasti Creative Commons License 2010.12.09 0 0 332

 

A visszatáérő víz hőfokától függetlenül, gondolom.

 

Előzmény: Törölt nick (331)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 331

A 65-70-es előremenőnél bőven kondenzál.

Előzmény: Vasti (329)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 330

A kondis kazán minden üzemmódban gazdaságosabb, mint egy atmoszférikus égőjű készülék.

Előzmény: Vasti (329)
Vasti Creative Commons License 2010.12.08 0 0 329

Aha.

 

Szóval szerinted kiválóan üzemelne egy kondis kazán a lakásunkban, ahol 65-70 fokos előremenő vízzel kell fűtenem, hogy 2-3 óra alatt, külső hőmérsékelttől függően, egy fokot emelkedjen a lakás hűmérséklete - miközben a visszatárő víz alig érezhetően hidegebb, mint az előre menő?

 

Ha igen, akkor tényleg diletttáns vagyok: ha nem, akkor próbálj meg normálisan válaszolni...

 

Tényleg NAGYON alul vannak méretezve a radiátorok, de mivel eddig a havi gázunk 12.000 forint volt őrlángos Beretta kazánnal úgy, hogy négyen sokat locsizunk, és 80m2-es társasházi lakásról van szó, valamint csak az őrláng megszűnésétől is remélek 1-2.000 forint havi megtakarítást legalább, tényleg teljesen feleslegesnek tartom a +700.000 foritn kiadást.

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: Törölt nick (312)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 328

És természetesen a cirkulációt is, ha van!

Előzmény: Törölt nick (327)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 327

Abban az esetben, ha programozhatod a melegvízkészítést, akkor mindenképpen jobb, mert a tároló-töltési teljesítményt is állíthatod (legalábbis Bosch-Junkers).

Előzmény: öregfa.. (323)
öregfa.. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 326

A kondenzációs kombi cirkóról és a kondenzációs hmv tárolós kazánról, az mindegy hogy beépített vagy külön tároló, vesztesége mindkettőnek van, igaz eltérő mértékű.    

Előzmény: Axióma (325)
Axióma Creative Commons License 2010.12.08 0 0 325

Egy kicsit kavarodnak a dolgok. Lehet, hogy en tudom rosszul, de szerintem:

- kombi kazan: tud melegvizet is es futest is.

- tarolo: lehet hmv vagy puffer, es lehet beepitett vagy sem

- kondenzacios: fgtl hogy kombi vagy nem, beep. tarolos vagy sem, a lenyeg a kondenzacio kihasznalasa.

Ezek kozul te most melyik kombinaciorol (na tessek... legyen inkabb valtozatrol) allitod, hogy nem jo, vagy nem jobb, de melyiknel?

Előzmény: öregfa.. (324)
öregfa.. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 324

Egy kombi gazánál mindig a felhasználás igényeihez tudjuk állítani a vízhőfokot, amit sokan elfelejtenek. Míg egy tárolós kazánnál minimum 60C°-os a tároló, kevesebb nem igen lehet, mert akkor nem elég semmire, főleg ha beépített tárolóról van szó. Mennyi a vízhőfok kazánoldalon, ha a tárolóba 60C°-os vizet akarunk?  Abba gondolom mindenki egyetért, minél magasabb hőfokú vizet akarunk előállítani egy kazánnal, annál nagyobb a vesztesége, akkor a tároló veszteségét meg sem említettem.      

Előzmény: öregfa.. (323)
öregfa.. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 323

Én azért nem vagyok annyira meggyőződve, a tárolós kazánok kisebb fogyasztásával kapcsolatban.

Előzmény: Törölt nick (317)
cowchocolate Creative Commons License 2010.12.08 0 0 322

Sziasztok!

 

Vitopend 100 kazánom van.

Az lenne a kérdésem, hogy a fűtésnél a kazánon a hőszabályzót hányas állásba érdemes állítani?

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 321

A radiátor cseréjén van a hangsúly. A legdurvább esetben is takarékosabb a kondis. Nem indokolja semmi a radiátor cserét.

Előzmény: KalásziM (319)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 320

Hát éppen ez az. Aki, amit választ, azt kapja. Előre kell(ene) gondolkodni.

Előzmény: Axióma (318)
KalásziM Creative Commons License 2010.12.08 0 0 319

  

És mi a gond a Vasti hozzászólásával ?

 

 Szerintem elég korrekt felsorolás volt.

 talán a  rad.csere kissé erős. Pl. nálam is magasan fűt, így ha csere nem is lenne , de felület bővítés mindenképpen.

 Ha lesz egyáltalán kondikazán beépítés.

 szerintem is az esetek többségéban nem térűl meg.

 Persze újberuházásnál mert csak ez a játható út.

 

 De nem mindenki rázza ki a mellényzsebből a  600 - 800 eft -ot.

 Nálam más a helyzet, de én ebből az árból New  Yorkba megyek  !!

   Majd  !!

Előzmény: Törölt nick (312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!