Egy könyvem nekem is van: Vasúti Biztosítóberendezési Ismeretek I és II. rész De ebben áramkörök nincsenek, "csak" leírás és magyarázat, hibaelhárítás. Ismered?
Mind a D55, mind a D70 sajnos csak alapkapcsolásban van meg. Sőt, a D55 még az eredeti alapkapcsolás, tehát pl. a kézi váltóvezérléshez nincs léptetőlánc (tehát akár egyszerre is futhatnak a váltók), a kényszeroldónál még egy számlálóállással lehet több vágányutat is törölni (azóta már nem) stb. Közben kiadtak egy új könyvet, majd megpróbálok abból is kérni, de az még később lesz... :(
Tudom, és igazad is van abban amit írtál. De engem nem a modellvasutam miatt érdekel, mivel az már készen van... Érdekel és kész. Milyen áramköreid vannak amúgy? És ezek általános áramkörök vagy melyik állomás bizt. ber.-é?
Csak azt ne felejts el, hogy míg egy "nagyvasúton" a vasúti jelző az egyik legfontosabb eszköz a vonatforgalom lebonyolítására, tehát ott szabad jelzés csak igen indokolt esetben jelenhet meg, így az az áramkör utolsó bástyája is, az működik utoljára. Egy modellvasúton a jelzők inkább csak "karácsonyfa"-szerepet töltenek be, sok jelentőségük sincsen, szemben a vágányszakaszok táplálásával. Ez egy komoly különbség, ami igencsak nagy eltéréseket eredményez a két "biztber" között. Azonkívül egy modellvasúton sokkal kisebb az okozható anyagi kár, tehát ott nincs szükség olyan szintű védelemre, mint pl. egy nagyvasúti váltónál. Vagy gondolj pl. egy sorompóáramkörre, hogy lehet vajon kint a terepen és egy terepasztalon? Az egyik helyen egy rossz érintkezés esetleg jópár ember életébe kerülhet, míg utóbbi esetben csak rosszul néz ki. De ígérem, hogy beszkennelem és akkor lehet kérdezni! :)
Hát igen, valami hasonlókra gondolok. Bár ezt már megcsináltam a modellvasutamnál, ott egy relé egy jelzöhöz tartozott, és tök jól müködött is, most a gyakorlati vasutas megoldása érdekelne. KÖSZÖNÖM!!! De az összes rajz érdekelne majd, idövel....
Mármint a fényjelzési rendszer megvalósítása? (Tehát hogy ha egy fény van, akkor vmax, két fény esetén pedig az alsó sárga miatt max 40 km/h, a felső fény meg: zöld —> köv. szabad teljes seb., sárga —> köv megállj, vill. sárga —> köv. max 40 stb? És hogy ez hogy veszi figyelembe a váltók állását?) Sztem ölég hamar meglesz, bár az összes rajzot október előtt nem ígérem. De szerintem még idén meglesz.
Megint pofátlan leszek :))) Minden amit el tudsz küldeni IDŐVEL!!!!!!! Nem sürgös, csak ilyen ák. rajzot nem láttam, és pl. érdekelne a sebesség rendszer gyakorlati megoldása. (mi meyik jelfogón megy keresztül stb...) Nálunk ilyen nincs... :((((
Most meg fogsz lepödni! Jópár jelfogó jelölést ismerek, dolgoztam bizt. beresekkel is. Azt hittem hogy már be vannak szkennelve a rajzaid. Én is tudnék cserébe küldeni bizt. ber. rajzot egy VES elektrodinamikus bizt. ber. teljes rajzával. A baj az, hogy nincs szkennerem még...
Nem pofátlankodsz, engem legalábbis nem zavarsz, sőt, örülök, hogy nem vagy "járműfenntartás-buzi"! :DDDDD
Konrkétan mi érdekelne? Sajnos papíralapú és a szkennerem ugyan bírná, de a szabadidő véges és a D70-es rajzok pl. A3*2 méretű (származtatott méret) rajzlapokon vannak, a szkenner szeginy meg csak A4-es. Tehát egy rajz négy szkennelés. De szerintem az így kevés, kéne hozzá egy kis magyarázat, mert az elektonikai tudás ehhez — sajnos — kevés. Egy példa: a D55-nél a jelfogók különböző rajzjelekkel vannak ábrázolva, funkcótól függően. Ez eléggé megnehezíti a rajzolvasást egy "kívülállónak". Azonkívül szinte minden mindennel összefügg... Tehát egy rajz kevés egy konkrét áramkör megismeréséhez. De ha kicsit pontosítod, akkor segítek szívesen! ;)
Tegnap volt szerencsés vasúti átjárót fedezni (igaz, a gyakorlatban Hév volt szegény). Jön a Hév (én már látom), kiállok az útra a sorompószekrény hűs árnyékából, szép uv-zöld jólláthatósági védőmellényben, piros tárcsával. Az autós megáll és megkérdezi, hogy "mi az, jön a Hév?". Nekem csak egy kérdés jutott az eszembe, amit gyorsan fel is tettem neki: "Maga szerint?". Továbbment.
Füsti!
Ha már itt is összefutottunk, kérlek részletezd azt a 20-30 esetet, amikor el tudod képzeli! D55-ös és D70-es alapáramkörökkel tudok szolgálni, ha olyan szintű a dolog! :)
Sziasztok topiclakók. Most találtam rá erre a felületre, és tetszik.
A MÁV-on a számítógépes hangosbemondó rendszereket DIGITON néven kezdte fejleszteni a 90-es évek elején a MIKI Rt.
Keleti, Déli, Nyugati volt az első, azután Siófok stb. stb. stb. Mára igen elterjedt. Az alapötlet az, hogy a bemondáshoz szükséges szavakat felmondatják valakivel szalagra, majd ezeket digitalizálják és szavanként külön file-ként a számítógépbe töltik. Utána az éppen aktuális menetrend vonataihoz a szükséges szövegeket a szófilek-ból szavanként megszerkesztik, ezeket vonatszám szerint tárolják le és ezeket mondatják ki.
A gép a vonatszám alapján azonosítja a szövegeket, beszerkeszthető az indulási / érkezési idő is, a vonatot a gép a megfelelő időben felkínálja bemondásra. A vágányszámot és a késést mindig bemondatás előtt kell beírni (változtatható adat).
Újabban ezek komplex utastájékoztató rendszerként üzemelnek, a kiírókat (Pragotron: lapozós, képernyős stb.) is vezérlik. Az állomási kütyü elláthatja a vonali megállóhelyeket is. Eredetileg a MÁV-nál bizt-beres összefüggése nem volt, lehet, hogy mára ezen is fejlesztettek (pl. kijáró vonat után törlődik a tábla stb.)
Annak idején a Bp. Ig. SZESZÁ-n volt alkalmam foglalkozni velük. Az üzemeltetési rész nem volt kiforrva még, menetrendváltásnál az új szavakat fel kellett vetetni a rendszerbe. Pl. ha a felszereléskor érvényes menetrend szerinti vonatokhoz nem kellett "Bélatelep" neve, akkor az nem került digitalizálásra, az új menetrendben pedig megállt ott egy gyors, akkor azt nem lehetett megszerkeszteni addig, amíg fel nem mondta a Szalóci Pál -akkor vele mondattak fel mindent- ezt a szót, be nem digitalizálják, és át nem töltik a pályaudvar számítógépére. Az áttöltéshez hozni kellett a cég számítógépét, mert még nem volt olyan adathordozó, amin el lehetett volna vinni (a nagy helyigény miatt). 1994-ben járunk! A nemzetközi vonatokról, állomásnevekről ne is beszéljek...
Gondolom ma már be van digitalizálva az összes állomásnév stb. De a fejlesztéskor az üzemi részén nem gondolkodtak úgy el, mint a műszakin. Évekig használták a beüzemeléskori vonatszámokat, a módosítottakat pedig nem tudták géppel mondani csak élőszóval...
A szerkesztőprogit se tudta senki kezelni a MÁV-nál, pedig a gépeket azzal szállították (volt bennük "szerkesztés" menüpont). Mindig a MIKI Rt.-hez futottak szerkesztetni. Egy ideig én rohangáltam éjszakánként a pályaudvarokra szerkeszteni, azután a személyszállítási vezetőket -saját kérésükre!!!- kioktattam a szerkesztés módjaira, (nem volt az olyan bonyolult). Örültek, hogy végre segíthettek magukon, az állomásukon. Meglepett, mennyire örültek, hogy be lettek avatva. Így egy évközi módosítást is beszerkesztettek még aznap éjjel. Én meg közben lobbiztam, hogy felvegyenek minden szükséges szót a rendszerbe, hogy a távközlős fönökök ne kötözködjenek, hogy miért nyúlunk bele, mi üzemeltetők, a szerkesztésbe....
"Csak egy felügyelö (fszt.) emberke kell hozzá... Ott tök automata minden."
Ott igen... :(
A Keletiben pl. egy percet siet az óra, tehát ha van még indulásig 26 perc a hangos szerint, akkor még csak 27 perc múlva indul a vonat.
A MIKI Rt. csinálja a progit, van Windows és DOS alá írt változat is. A DOS-osnál éjfélkor újra kell indítani a gépet, mert éjfélre a menetrendben levő összes vonatot "kilövi" a kezelő, így azok "elfogynak" holnapra. Messze van ez még a Csepelen használatos AuLi-tól... :( Ha jól tudom, akkor nincs külön menetrend minden napra, az összes vonat szerepel, amiből ki kell írtani az aznap nem közlekedőket. Vagy talán van egy munkanapi meg egy hétvégi és kész. Ez főleg ünnepnapokon szívás. Pl. megtörtént, hogy kitáblázta az induló táblára a 18.05-ös (608-as) DÉLIBÁB IC-t szombat este (csak péntek és vasárnap jár). És az utasok is keresték, hogy honnan fog indulni, mert már csak 10 perc van indulásig. Ekkor felhívta a kolléga a Keleti hangost és levetette vele a vonatot. Nem figyelte a táblát. Hát, röviden ennyi a rendszerről. A Biztberrel semmi függése nincs, ezért lehet az, hogy a vonat már rég bent áll, amikor még a hangos azt szajkózza, hogy "vonat érkezik".... :(
A Közvágóhid-i Hév végállomáson úgy van megoldva, hogy van egy érzékelö a bejárati jelzönél ami érzékeli a vonatot, bemondja hogy bejár az állomásra, és a beirt menetrend alapján azt is hogy mikor indul majd vissza és hova. Csak egy felügyelö (fszt.) emberke kell hozzá... Ott tök automata minden.
Köszönöm szépen, a válaszod nagyon kielégítő volt. De én tényleg azt hittem, hogy az tengelyszámláló. Ez a karima melyik oldalát keni? Mert ez nálunk a HÉV-nél egy utólag beépített berendezéssel lett megoldva, ami menet közben 20 másodpercenként "fúj" egyet, a forgovázra felszerelt kenő berendezés. Nálunk a a sin felöli karimát fujja tele olajjal.
Feltöltik a pálya mellett látható tartályt nagyonkörnyezetkímélőolajjal.
Egy hét múlva megnézik mennyi olaj hiányzik. Ha 1 tengely elhaladásával 1 cm3 olaj fogy el akkor 1 liter olaj elfogyásának esetén 1000 tengelyt számláltunk meg.