Keresés

Részletes keresés

HPéter1978 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5124

Igazán nem akarok beavatkozni a kibontakozó orosz-német harckocsiháborúba :)), de semleges megfigyelőként felhívnám a figyelmeteket arra, hogy míg a technikai részt alaposak kiveséztétek, az emberi tényezőre nem fordítottatok elég figyelmet.

A Wermacht a Szovjetúnió megtámadásakor volt a topon. Minden egységében ott voltak a korábbi hadjáratok veteránjai, akik győzelemhez voltak szokva. Harci tapasztal rendelkező tisztek és altisztek vezették a legénységet.

Az oroszok viszont éppen ekkor voltak a mélyponton. A tisztogatás eltüntette a tisztikart. A legénység nem volt megfelelően kiképezve. Miért szenvedtek akkora meghibásodási veszteséget Lengyelo.-ban? Mert nem volt megfelelő a karbantartás, nem volt rá kiképzett ember.

Namármost ezek a különbségek mindenképpen előjöttek volna, akármilyen jó haditervük lett volna az oroszoknak. Két háborús év kellett ahoz, hogy a hadsereg kinevelje azokat a tiszteket és altiszteket, akit később elvezették embereiket Berlinig.

Ami a Christie-futóművet illeti, nem gondoltatok arra, hogy egész egyszerűen hoztak egy rossz döntést? Nem ez lett volna náluk az első péda. És mivel abban az időben nem volt ajánlatos ellenkezni a döntésekkel, az államgépezet egyszerűen végrehajtotta.

belic Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5123
Hello!

Nekem már volt szerencsém a régi Leo1A5-össel (1997.01.) lőni ex NVA-s T-72-esre. Az eredménnyel inkább nem heccellek! :)

Melyik reszen talaltad el? Ha jol tudom, tobb mint 10-szeres kulonbseg van az homlokpancel es az oldalpancel kozott.

Bel
Előzmény: Hamburger2 (5062)
Tiger205 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5122

Hát, aki nem volt ott....

:o(

Szóval a prototípust tesztelték finnek ellen, és az leverte a másik két vetélytársat (T-100 és SMK) mint vak a a poharat.

Azokat  a 197 g. dd. előretörését "parancsnokoló"(a Spanyországot megjárt) Pavlov megpróbálta kimenteni (mivel elakadtak), de csak napok múlva sikerült, amikor a szovjet csapatok előretörtek.

A korai 45 mm-es másodlöveget (figyelemre méltó volt a függőleges mozgása) természetesen később elhagyták.

SZVSZ ha az "S" változat váltójával szerelik rögtön, "mindent visz" überjó harckocsi lett volna.De 1939-ban akkor sem volt ilyen.

Ja, és Spanyol-honban nem volt Pz-II, csak I. (abból mondjuk A és B és Kleine Parancsnoki is).

Persze hogy elégtelen harci bevetésre mindkét vas, csak kiképzésre, és Hitler demonstrációkat imádó lelkét kielégítendő készültek anno...

Szóval nem harcra szánátk őket...

Amúgy a Pz-II (főleg a hiúz) elég jó felderítő volt a maga korában.

üdv:

TGR

Előzmény: kuller (5120)
savaz Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5121
A páncélgépkocsik felderítő járműnek készültek. Az ilyen megy megyeget,míg rá nem lőnek, akkor tudja,hogy ott az ellenség és visszamegy jelentni (nagy vonalakban sok egyszerűsítéssel:-). Hogy  ne kelljen az ellenség előtt forgolódni mindkét irányban kiépítették a vetőállást, és csak át kellett kapcsolni, aztán már pucolhattak is.
Előzmény: kuller (5114)
kuller Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5120
Ezt találtam, de a fóliamásolatok mellől hiiányzik a kifejtés.

Ha már a két fél jellemző harckocsiait vizsgáljuk:
A 37-es lehet, hogy könyen kilőtte a BT 22mms-es páncélzatát, de a 45-ös mégkönnyebben kilőtte a pz1-2 -esek 14.5-ös páncélzatát. És amellett, hogy a teljesítmény arányok rosszabbak, még 10* annyi is volt belőle.
A spanyol polgárháborúban a németek is rájöttek valamire: A pz1-2 elégtelen konstruklció ami nem modernizálható (raktak beléjük 37-est de nem volt használható)

Norbi tankalergiáját lehet, hogy egyből ki kellett volna beszélni, mert feszkót okozhat a beszélgetésekben. Az első HD-n megpróbáltam előadás után, de annyian voltak, hogy rám nem sok idő jutott. A legjobb lenne ha Ő is nyilatkozna..
Szóval engem abszolult nem zavar a tank kifejezés, sőt a közvetlen beszélgetésbe inkább illik, mint a harckocsi. Szerintem szinonímák, illetve kb olyan mintha én nem autóval indexelve kuplungolnék hanem személygépkocsival tangelykapcsolót működtve irányjelzőt használnék. Egyetértek gGeccoval -aki a 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóalj parancsnokhelyettese-, itt az 5004-es hozzászólásban ezt írta: "A tank és tankos kifejezés nem hibás. .. Mi is nevezzük a gépeket tanknak és magunkat tankosnak... :))"
Egy tanulmányban, vagy szakmai anyagban nyílván nem tank hanem harckocsi, de ez itt inkább beszélgetés mint tanulmány. Nem lenne jó ha a szakkifejezések nem helyes ismerte elriasztaná a téma iránt érdeklődőket és nem mernének beírni.

Evvel együtt minden tiszteletem Norberté, de ebben nem értük egyet.

ÜDv:K

UI: A beszélgetésünk kezd "az én apukám akkor is erősebb" jellegűvé válni:)
Szerintem zárjuk avval, hogy a papaírforma és a fikciók lényegtelenek, a valós események a döntők..
Előzmény: Tiger205 (5119)
Tiger205 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5119

KV-2-t nem vetettek be a finnek ellen!!!

erre úgy harapok, mint Norbert a tank szóra!!!

:o)

Olvassad el az előadásom anyagát a panzerkeil-en!

Mindkettő (T-34 év KV) 1940 végére lett gyártásra érett...

Amúgy, a 37 mm pct. löveg a spanyol háborúban SIMÁN kilőtte a Bt-t és a T-26-ot, is s a németeknek ilyenből dögivel volt.

Ezért is kezdték a KV vonalat nyomni oroszok (pct lövegnek ellenálló hk. kellene)

az oroszoknak meg tisztje nem volt elég....mondjuk hk. az volt...üzemképes mennyi ??? hm...

üdv:

TGR

kilőtt  Bt-5 Spanyol
Előzmény: kuller (5118)
kuller Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5118
Jó, jáccuk le:)

Nem volt KV és T34? Ja igen, a finn háborúban vetették be a prototipust, de aszem a KV2-ét, a KV1 már előbb megvolt. A T-34-et mióta gyártották, a protoipus nem 34-es? Utána kell néznem:)

A BT és a T-26-os főbb jellemzői tekintve még mindíg jobb volt a legtöbb német tanknál. És ez a két típus volt a gerince az orosz páncéloserőknek. Szvsz 10000 - 15000 db lehetet akkoriban rendszersítve.
Tűzerőben egyedül a Pz4-es múlta felül, de abból 100-200 db volt midössze és a páncélzata emlékeim szerint rosszabb volt (14,5 - max30mm). A pz3-as tűzerő és páncélvédettség tekintetében is alulmaradt. A 35(t) és a 38(t) még labdába rúghatott, de a német páncélosok zömét adó pz1 és 2ő esélytelen volt még a BT és T-26 szériával szemben is.

Az oroszok ereje a meglepetésben-túlerőben rejlett volna, és abban, hogy a mögöttes területeken nem volt számottevő német erő.

400:20 (1:20) elgondolkodtató:) Gyorsan a reptereket kellett volna elfoglalni:)

A fikció kiszélesíthető az Angol és Francia rekciókkal, de abba most ne menjünk bele részletesen. Röviden csak annyi, hogy olyan kevés német állt a Francia határon, hogy nagyon jó eséllyel győztek volna, ha megindulnak és nem tökölődnek.

Ez a papaírforma, amire a németek a háború elején mindíg rácáfoltak..

Mi lett volna ha...? :)
Előzmény: Tiger205 (5117)
Tiger205 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5117

Szia Kuller!

Akkor most én:

1/

1939-ben nem volt sem T-34, sem KV !!!!

2/

Repülőveszteség 800 földön, 400 levegőben.

400:20 még mindig nem rossz...

ÉS 1939-ben nem volt Pe-2, miG-1, LagG-1/3,  Jak-1, nem volt Il-2 stb

volt viszont Bf-109e és I-16/ - I-15/15-bis/I-153

bombázóban volt orosz:SB/TB-1 TB-3....

német oldalon He-11 , repülő cerüza, Ju-88 - ja és Ju-87

szóval mi a kérdés a légierővel?

Az, hogy mennyit fogtak volna le a nyugati oldalon, s mennyi maradt volna oroszok ellen !!!!

A lengyel utak állapotáról sincsenek jó feltételezéseim...

A fő kérdés: ekkor anglia franciaország kinek az oldalára állt volna???

nem biztos az orosz győzelem...

szerintem...

de jáccuk le!!!

üdv:

TGR

Előzmény: kuller (5116)
kuller Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5116
Szia Tiger!

A felvetésem csak fikció volt arra, hogy mi értelme volt egy olyan országban ahol nincsenek szilárd burkolatú utak kb 5000 ilyen úton is haladni képes tankot gyártani. (Ez megnehezítette-drágította a harcjármű gyártását.)

Amikor ezeket tervezték (a Christie modellt kicsit átszabták) kb a 30-as évek elején, akkor már léteznie kellett a koncepciónak, ami szükségessé tette a kerekes üzemmódot is. Emiatt mondtam, hogy csak európában gondolkodhattak az oroszok.

A fikció második része, hogy a lengyel hadjáratban "viszonylag könnyen" legyőzhették volna németországot, ha a kerekes üzemmódot igénybe veszik. Ezen el lehet filózni, kb annyi érv szól az egyik oldal mellett mint a másik mellett.

Az én fikciómban az oroszok előre megtervezik a támadást, és a tervezésnek megfelelően vetik be a harceszközöket.

Így a következő érvek szólnak az orosz győzelem mellett:

1.) Észerevétlen csapatösszevonás és kiindulási körzetbe szállítás.
2.) 10*-es túlerő minden téren. (Az általad írt repülőveszteségeket úgy érték el a németek, hogy a barbarossa első napján a határ közelébe telepített repülőtereket szétbombázták. A legtöbb orosz gép fel sem tudott emelkedni, hogy védekezzen. Ha fordítva lett volna és az oroszok támadnak a földön álló messerekre akkor biztos jóval nagyobb veszteséget szenvednek a németek. Azt se felejtsük el, hogy a német ipar és infrastruktúra a legtöbb orosz repülő hatósugrán belül helyezkedett el, míg fordítva ez nem igaz.)
3.) A német harckocsik és páncéltörő fegyverek egyike sem!!! tudott volna eredményesen harcba szállni egy áttörő KV vagy T-34-es tankkal. A stukák tudtak volna közbeavatkozni (vadászfedezett mellett) mert a 88-asok (és egyéb nagy kaliberű lövegek) lassabban átcsoportosíthatóak mint egy robogó BT áradat. Más fegyverük nem lett volna a németeknek. Az akkori legjobb német páncélos -a pz3-as széria eleje- alíg volt jobb mint a legroszabb orosz tankok. (T-26, BT) A 10%-os műszaki veszteség pedig belefér tekintve, hogy az oroszok ekkor 25 000 db míg a németek 3000-4000-el rendelkeztek. És a legrosszabb német tankokból volt a legtöbb. 1200 Pz1-es (főfegyverzete géppuska) és 1200 Pz2-es (főfegyverzete 20 mm-s gépágyú). A "használható" kategóri a háború folyamán változott, akkoriban szerintem a 30-asnál nagyobb ágyú és páncélzat már ebbe tartozott. Használható német harckocsi kb 1000-1500 lehett. Az oroszoknál a használható kategóriába kb 15 000-20 000 harckocsi tartozott.
A kiképzési és vezetési hiányosságok sztálin bűnei, mert a hozzáértő embereket kivégeztette. A fikciómban nem ilyen barom sztálin.

Ez a mi lett volna ha.. az oroszok nem ilyen bénák a háború elején és kihasználják a lehetőségeiket fikció:)
Előzmény: Tiger205 (5113)
kuller Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5115
tehát korai német "páncélgépkocsik"
Előzmény: kuller (5114)
kuller Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5114
Én csak a korai német és -valóban- a Csabáról hallottam, hogy két irányba vezethető volt. Mi más volt még ilyen?
Előzmény: Maz (5112)
Tiger205 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5113

Szia Kuller!

Az oroszok nem teljesítettek túl jól a lengyel "kerékpáros postás" alakulatok ellen sem. Veszteségük műszaki okokból 10 % körül volt... szerinted a néemtek ellen mire mentek volna?

És Sztálin szerint?

Íme egy dia a HT délután előadásomból, gondolatébresztőnek.

Lengyelország Szovjet megszállása:

2 hk. hadtest

7 önnálló hk. dd.                    

4 lov. hk. ezr.                         

6 gy. hk. zalj.

összesen: 4,120 páncélos

elégtelen előretörés,

10% műszaki veszteség (!)   (1% harci)

kiképzési hiányosságok

A légierő tekintetében meg gondolj 1941.06.22-er (1,200 vs 20(?) ) !!!

üdv:

TGR

Előzmény: kuller (5098)
Maz Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5112
Akkoriban (szinte)minden felderítő páncélozott jármű - így a Csaba is - mindkét végéről vezethető volt.
Előzmény: Cifu (5107)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5111
Ehh... már kész vagyok teljesen... :DD
Előzmény: cool_l (5109)
Bálint Attila Kristóf Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5110
Boldog névnapot:)
Előzmény: Cifu (5090)
cool_l Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5109

Hi Cifu!

Gondolom Sdkfz 221/222-t akartál mondani.

Cool

Előzmény: Cifu (5107)
HPéter1978 Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5108

Én is azt hittem, hogy valami spéci pótpáncélt újjítottak valahonnan a fiúk, erre kiderül, hogy hungarocel vagy ilyesmi. De tényleg tök jól néz ki!

Úgyhogy "pszichikai" hadviselésre alkalmas lehet. :))

Más. Az ukránoknál ez a "normál" szín, vagy a sivatagra festették át?

Előzmény: Hamburger2 (5080)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5107
Az rémlik, hogy az Sd.Kfz 251/252-nek mindkét irányba volt vezetőállása, most akkor már azt is vágom mi értelme volt... :)
Előzmény: kuller (5106)
kuller Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5106
Mit nevezünk sorozatgyártásnak?

A swimről azt előbb írtam, de a felderítőautóik sdkfz221-222 tudtak sinen is menni, csak nem használták. Egyébként 2 vezetőhelye volt, így bármelyik irányba el tudott indulni.

A lánctalp-hajótest kombináció lánctalpas hajót eredményezett. Az oroszlánfókára szánták, talán arra jó is lett volna. Az angolok meglepődtek volna ha a partaraszálló hajó kijön a partra és legázolja őket..

A kerék-lánctalp kombináció nevét nem tudom, de bevetették őket. Bután néz ki mert a használni kívánt meghajtást leengedték a másik ott fityegett az alvázon. (Ha érdekes előkerítem a nevét)

A lánctalp-sines a Pz3N alapokra épült prototipus. Nem vetették be. Arra akarták használni, hogy a vonatok előtt megy, és a partizánokat megszórja jól. Aztán biztos rájöttek, hogy ha 100-al kisiklik és felborul akkor nem fog már lődözni sokat.

(Képeket kérésre beszúrok.)
Előzmény: Cifu (5104)
kuller Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5105
Mondjuk a swimmwagen bevált. (kerekes-hajótest)
Előzmény: kuller (5103)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5104
Hallotam a német kisérleti járűvekről, de ha jól tudom, egyik sem került sorozatgyártásra...
Előzmény: kuller (5103)
kuller Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5103
A BT erre az egy dologra lett volna jó. Ha a szilárd burolatú utakat használják előrenyomulásra-átcsoportosításra, akkor van értelme a kerekes-láncos futóműnek, egyébként nincs. Európában voltak ilyen utak a világ többi részén csak elvétve. (Talán amerikában még.)
Mivel nem arra használták amire tervezték, és nem is tömegesen vetették be, így nem igazán volt harcértéke.

Biztos hallottál róla, de a németeknek is volt kerekes-lánctalpas, lánctalpas-sinen gördülö, kerekes-sinen gördülő, lánctalpas-hajótest, kerekes-hajótest alvázuk is. Ők is mindennel megpróbálkoztak, de a hibrid futóműnek mindíg több hátránya volt mint előnye.
Előzmény: Cifu (5102)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5102
Az ilyen "alternatív világ" gondolatok tőlem sem állnak messze, de ez esetben nem sikerül átlátnom, mi vezethette a szovjet szakértőket arra, hogy a Christie-futóműnek van realitása az adott körülmények között...

(a felvetésed ettől még helyes is lehet, de direkt erre az egy célra építették volna a BT-szériát?!)
Előzmény: kuller (5101)
kuller Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5101
Tipikus "mi lett volna ha.." kérdés.

Sokakkal ellentétben szeretek ilyeneken gondolkozni:)
Előzmény: Cifu (5100)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5100
Ez már inkább történelmi, és nem technikai vita. :)
Abban van valami, hogy ha 1939-ben bevetik a BT-tankokat a nácik ellen, akkor valószinüleg "kicsivel" hamarabb érnek berlinbe :)

Viszont Sztálin Lengyelország után inkább Finnországot (vagy legalábbis egy részét) akarta magának, és nem Németországot....
Előzmény: kuller (5098)
-Survivor Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5099
Szia Tuzok,
koszonom a szakszeru kiegeszitest es pontositast,... az a helyzet hogy en szetszedett harckocsiban 30 eve turkaltam utoljara, azota csak kerekes harci es egyeb jarganyokkal kerultem kozelebbi kapcsolatba, de mar sok-sok eve azokkal sem, ezert maradtam a felejtes homalyabol elokapart erodalt es fogyatekos szellemi kapacitasu ovatos altalanositasnal. :-)
huuu, most latom hogy micsoda bonyolult kormondatot rittyentettem... :-DDD

udv
Survivor
Előzmény: Túzok (5084)
kuller Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5098
Gondold el: Lengyel hadjárat csak az oroszok nem állnak meg a Bugnál hanem áttörik a német vonalakat. Tekintve, hogy a németek nem számítanak rá, nem elképzelhetetlen. Ekkor harci helyzet az áttörésnél adódik, de azt a KV széria elintézi. (Szvsz: El is intézte volna ha tömegesen bevetik.) Utána beözönlik kb 5000 db BT- a német vonalak mögöttui teületre.
Hol kerültek volna harchelyzetbe? Max néhány harciasabb rendörörsnél. A Heer csapatainak legnagyobb része lengyelországban volt, az elenyésző kisebb része pedig a francia határon.
Emiatt a BT-k fél nap alatt berlinben lettek volna.

Max a luftwaffe tudott volna beleszólni a harcba, de ha megsanyargatják az orosz légerővel akkor a sok lúd disznót győz.. (A Luftwaffe ebben az időben 3000-5000 gépből az orosz légierő 20000-25000 gépből állt.) Csak a levegőből egyébként sem lehet megvédeni semmit, ahhoz le kell szállni.

Ez az elmlélet, a gyakorlatban 5 év volt az út:)
Előzmény: Cifu (5097)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5097
Az elgondolás szerintem sem rossz, de egy olyan országban lehetne igazán kihasználni az előnyeit, ahol bőven van egy jól kiépített, burkolt úthálózat. Felvonulásnál, átvezénylésnél, stb. gigászi előnyt jelenthet valóban a kerék-mód (sokkal, de sokkal gyorsabb, mintha lánctalpas testvérei akár ugyanazokon az utakon, akár vasúton jutnak el a kijelölt területre).

Tételezzük fel, hogy valóban egy európa felé irányuló támadás volt a vezetők fejében, tényleg ki lehetett volna használni ott - csakhogy oda el is kell jutnia a járműnek.

Ha megnézzük az akkori németország vagy bármely más európai ország méreteit akkor 1 tank benzinnel átvághatott bármelyiken.

Átvághatna, ha turistaúton van, vagy már meg van szállva az adott ország. De harci helyzetben aligha, de ha le kell hajtania a kiépített utakról (harci körülmények között ez teljesen normális), akkor inkább lánctalpas járműként van értelme használni, mint kerekesként, és ha emlékeim nem csalnak, akkor közel fél óra volt átszerelni a járművet...
Előzmény: kuller (5096)
kuller Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5096
Beözönlésre tervezték, azért, hogy az utánpótlást, távközlést, parancsnokságokat, tüzérséget elvágja a főerőktől.

"No de ilyen helyzetben se igen veszi hasznát a Christie-futóműnek, nem igaz?" A gyakorlatban nem vált be, de elgondolásnak jó, tekintve, hogy európa már akkor is jól el volt látva szilárd burkolatú utakkal. Sőt a világ első első autópályáit is felhúzták addigra Németországban. (Ha jól tudom a harmincas évek közepén.)
A kerekes jármű amellett, hogy gyorsabb, kevesebbet is fogyaszt keréken. A BT hatótávját nem nyomom fejből de úgy 500KM terepen. Ha megnézzük az akkori németország vagy bármely más európai ország méreteit akkor 1 tank benzinnel átvághatott bármelyiken.

Ez csak fikció, de bennem is felmerült. Mi más magyarázata lehetne?
Előzmény: Cifu (5094)
Cifu Creative Commons License 2004.12.06 0 0 5095
Érdekes, de van rá egy tippem, hogy nem vették számításba az ERA és egyéb aktív védelmi eszközöket, hiszen kiderült, hogy egy M1A1/A2 hk. M829 lőszerrel még egy T-72-est sem tudna kilőni első lövésre, ha azon Kontakt-5 figyel...
Előzmény: Tiger205 (5093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!