Az a helyzet, hogy tulajdonképpen nem törvénytelen amit csinálnak, sőt végül is ez lenne a szabálykövető eljárás, csak sajnos sok embert igen nagy bajba fog sodorni ha elindítja az engedélyezési eljárást.
Például túl mély a kútja, védőidomban van, karsztos a terület (akkor is ha valójában nem az). A kút hiába van ott nyolcvan éve, és létesült akkor jogszerűen, ezek nem jelentik azt hogy fenn is meradhat.
Ha ezeknek az embereknek elmondanám azt amit a 29750-ben leírtam, akkor viszont én buzdítanám törvényszegésre őket, szóval nehéz dolog ez.
Pedig azt terveztem, hogy a kút-ügy rendezése után rakjuk rendbe a kertet, de ha ilyen határidők vannak, akkor nem tudom mi lesz, pedig nem akartam volna kérszer kertet túrni.
Itt a fórumon nincs senki aki még tud vállani valami ember határidőt?
25 métert kéne fúrni löszös homoklisztben. ( Volt talajmechanika.)
Igen , van akinek csak a pénz a fontos. Sajnos épp a 60+ korosztály az aki retteg hogy mi lesz ha meglátják az utcáról az ásott kutat és feljelentik.
- Közben az a legnagyobb aljasság az egészben hogy azok az ásott kutak amikor készültek sem bejelentési sem engedélyezési kötelezettség nem volt rájuk, tehát jogszerűen létesültek.
Abból még soha nem volt baj, ha a hatóság valamiről nem tudott. ;) Nálunk minden vízmű védterület, most még le sem mehetek horgászni a Duna partra. :( Még csak az kellene, hogy bejelentsem, hogy kutam van...
A környékünkön is "dolgozik" egy ilyesmi társaság, kimennek, kitöltik az űrlapot, felmarkolják a pénzt, a jegyző pedig sorra dobálja át a kérelmeket katasztrófavédelmi eljárásra, mert karsztos a terület. A kuncsaftoktól meg a hatóság kéri a hiánypótlást, és ekkor jönnek rá az emberek hogy nagy bajban vannak, ez jó esetben is többszázezer forintos dolog lesz, de ekkor már nem lehet kihátrálni belőle, mert a hiánypótlás elmaradása esetén bírságolni fognak.
A jó eset az, ha ötszázezer és egymillió közötti összegből lesz egy saját önálló vízilétesítményük annak minden nyűgjével és kötelezettségével.
A rosszabik eset az ha az eljárás végén közlik hogy a meglévő kútszerkezet a jelenlegi szabványnak nem felel meg, ezért a fennmaradása nem engedélyezhető, és felszólítják hogy terveztesse meg és engedélyeztesse a kút szakszerű eltömedékelését, majd ezt hajtassa végre egy arra jogosult céggel.
Ez ismét többszázezres költség lesz.
A "kútlegalizáló" tásaságot persze nem zavarja, hogy szegény nyugdíjasokat is ilyen helyzetbe hoz, ők a pénzüket megkapták, a többi le van...
Több ilyen esettel is találkoztam, de átlagember számára megfizethető, és emellett jogszerű megoldásra nem tudtam tanácsot adni.
Gondolom a konszenzus dobálta tele a postaládákat a szokásos megtévesztő szórólapjukkal hogy
"KÚTENGEDÉLYEZTETÉSI FELHÍVÁS" amitől szerencsétlen nyugdíjasok megijedtek és bementek a jegyzőhöz .....
- Hozzám is jön időnként olyan akit nem tudok rábeszélni hogy ne siessen és legalább a nyár végét várja meg hátha nem kell kidobni a pénzt feleslegesen.
Ezek szerint nem kell sietni a kutak fennmaradási engedélyezésével ( Heves jegyzője március 4.)
"Tudomásunkra jutott, hogy egy tervezéssel foglalkozó cég a kútengedélyezési eljárás vonatkozásában szórólap formájában megkeresett számos választópolgárt, miszerint vállalja a kútfennmaradási engedélyezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítését bruttó 44. 450 Forint összeg megfizetése ellenében. A kutak terveztetése egyelőre idő előtti, tekintettel arra, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vgtv.) végrehajtásához szükséges rendelet megalkotására ez idáig nem került sor. Fenti jogszabályhely fogja meghatározni a települési önkormányzat jegyzőjének engedélyezési hatáskörébe tartozó kutak engedélyezésének eljárásjogi rendjét és annak szabályait. Annak megalkotásáig mindenki csak a saját felelősségére, költségére terveztetheti kútját."
A tetőfedősben tettél képet a Tondach cserép problémáról . Azt szeretném megkérdezni mi lett annak a vége . Én is Tondach cserepet szeretnék rakni , de sok problémát látok
Akár privátban is jó lenne ha leírnád kisjadi kukac freemail.hu , vagy kisjadi kukac gmail.com
Kinek mennyire sürgős. Van aki sárban is dolgozik. Igazából 2-3 hónapos rendelések vannak már, de hallottam aki már most szeptemberre vállal. A kútfúrók is 1 gyorsan,2 jól és 3 olcsón dolgoznak, amiből csak kettőt lehet választani :)
Azért kéérdeztem, mert találtam helyet, ahol tudom, hogy van kút és nincs jelölve a térképen, viszont olyan helyen találtam a térképen jelet, ahol semmi látható nyoma nincs fúrásnak.
Más kérdés: mennyire kell elmúlnia a sárnak, hogy lehessen dolgozni? Mikor indul a szezon?
Tudtok ajánlani olyan kútfúrót, Kecskemét közelében aki egy meglévö kútaknába tudna egy másik kútat fúrni. A meglévő kút, ami egy 40 éves 32 méteres 2 collos vascső kezdi feladni és szükségem lenne egy stabil kútra, de nem igazán akarok új aknát ásni, plussz ott van az egész gépészet.
Igazából valami szakjogász biztosan találna fogást. Az más kérdés hogy ér e annyit mint amibe kerül. Ugyanis a kutakat nem bejelenteni kell hanem következmények ( vízjogi bírság) nélkül be lehet jelenteni 2020 dec31-ig. És mivel nem háborús bűn a kútfúrás ezért van elévülési ideje is a szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek. Az viszont már egy másik kérdés hogy a szakszerűtlen kivitelezés miatt lehet akár potenciális szennyező forrás is a kút amit meg kell szüntetni még kikényszerítve is tehát ami jön a réven annak a sokszorosa mehet majd a vámon :)
Erről a legalizálásról: Pár éve, rengeteg ingatlan lett megterhelve vezetékjoggal, majd a háborgó parasztot elhajtották, hogy semmit nem tehet, mert "nincs változás".
Akkor a kutak: Ha megvan a kút x évtizede, akkor a fenti alapján csak kuss lehet, mert itt sincs változás. 10+ év mindent legalizál, még fennmaradási engedély sem kell.
Most akkor ha sokat ugrálnak még kártérítést kérek, hogy szegregálják a kutamat, rosszul gondolom???
Lemérem majd a mélységét, ha jól értem, abból meg lehet állapítani, hogy talajvíz kút-e. Az biztos, hogy nem hegyes vidéken van és a cső benne kb 10 méteres, ahonnan felszedi a vizet, mert a telek megvásárlása után, mikor a szivattyút beüzemeltem, a csövet fel kellett szedni, mert el volt tömődve a lábszelep (egy meztelen csigától...)